„Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2007”

Pastorii Romani din America si Canada, groaza generatiei tinere din bisericile romaneStimati frati si surori! Raportul nostru prezinta, situatia actuala a „Tinerilor Romani Americani”, progresul nostru in decursul acestui an, cat si pierderile care au avut loc. Problemele, cu care se confrunta tineretul roman din America sunt aceliasi, legate decunoasterea (sau mai putin cunoasterea) a limbii romane si dorinta noastra, ca o parte din programele bisericilor, sa fie prezentate si in limba engleza. Noi precizam, ca datorita lipsei de predici in limba engleza, tineretul „roman” din Statele Unite si Canada, se simte: izolat, neglijat si inlaturat. In final, acesti tinerii se pierd, din lipsa de hrana spirituala adecvata.

Dorim sa mentionam, ca situatia tinerilor romani din Diaspora, este aceiasi in toate Bisericile Romane si de orce fel. Aceasta miscare a fost pornita de catre fratii penticostali, dar la ora actuala, avem frati si surorii din aproape toate denominatiile crestine. Majoritatea tinerilor in special din Bisericile: Baptiste, Adventiste, cat si din celelalte Biserici Evanghelice, ne spun, ca si ei au aceiasi problema, si sunt in aceiasi situatie ca si noi. Datorita acestui fapt, in realizarea cu succes a acestei lucrari, solicitam ajutorul tuturor fratilor romani si din toate denomenatiile crestine.Pe durata acestui an, noi am discutat problema „Tinerilor Romani Americani”, cu mai multi frati si surori din mai multe biserici, atat tineri cat si mai in varsta. Majoritatea fratilor si surorilor de aici, cat si frati mai in varsta, inteleg necesitatea de a se predica si in limba engleza in bisericile noastre, si ne asigura de suportul si dragostea lor. Eii vad necesar aceasta, pentru ca tanara generatie, sa ajunga sa-L cunoasca pe Dumnezeu si sa inteleaga legea Lui.

Din experientele noastre personale in lupta aceasta, realizam tot mai mult, caci cei care se opun si se impotrivesc acestei lucrari, sunt in majoritate pastori romani din Statele Unite si Canada si nu atat de mult bisericile. Si aceasta credem noi, ca se datoreaza faptului; ca eii nu pot, sau nu se simt confortabili sa predice si in limba engleza. Datorita acestui fapt, credem ca le este frica, ca in timp, vor fi marginati de catre generatia tanara. Din discutiile noastre, cu mai multi frati si surori din mai multe biserici, am realizat ca aceasta nu se va intampla. Dimpotriva, atat generatia tanara, cat si generatia dansilor, doresc ca pastorii romani sa ramana in bisericile romane si ii vom suporta cu toata dragostea. Datorita faptului, ca majoritatea pastorilor romani-americani, nu pot sa predice si in limba engleza; dorinta noastra este, si credem ca ar fi bine, ca in bisericile romane de aici, sa avem doi pastori. Unul dintre ei, pentru mesajele in limba romana; ia celalalt, pentru mesajele in limba engleza. Fiecare dintre acesti pastori, la fiecare serviciu divin, sa aiba timp limitat in programele biserici. Aceasta este, dorinta fratilor si surorilor romani de aici, si majoritatea sunt de acord cu aceasta solutie.

In decursul acestui an, am observat si ceva progrese in ceea ce priveste cerintele tinerilor, in unele dintre bisericile romane. Foarte rar si nu in toate bisericile, se mai accepta din cand in cand si ceva mesaje in limba engleza. Spre surpriza noastra, recent am aflat, despre fratele „Teofil Scorte”; un tanar alungat dintr-o biserica in alta, a fost acceptat de catre Biserica Philadelfia din Chicago. In aceasta biserica, i s-a facut si ungerea de „Youth Pastor”, (pastor pentru tineret), prin fratele “Lazar Gog” si pastorul acestei biserici, „Florin Cimpean”. „Praise the Lord”.Vrem sa mentionam, ca aceasta a fost promisiunea si profetia lui Dumnezeu, fata de mama acestui tanar inainte de moarte. Situatia acestui tanar, a fost amintita si in una din scrisorile primite la articolul nostru. Cei ce doriti sa cititi acest mesaj, va rugam sa intrati la adresa pe internet: http://groups.google.com/group/tinerii-romani-americani/web/from-c-i.Aflam de la tinerii din Chicago, ca acest tanar, a crescut in bisericile romane din Statele Unite si este un bun exemplu pentru „Tinerii Romani Americani”; este foarte credincios si capabil de a predica in limba engleza, cat si de a se ocupa de generatia tanara. Noi speram, sa i se ofere si timp in programele biserici, altfel ungerea lui este irelevanta.

Spunem aceasta datorita faptului, pentru ca in majoritatea cazurilor in bisericile romane de aici, tineri capabili si cu pregatire, sunt tinuti pe banca. Oricum, noi consideram aceasta un succes, ii multumim lui Dumnezeu pentru aceasta, cat si suportorilor nostri pentru ajutorul in rugaciune. Am vrea sa mentionam, ca promovarile „tinerilor” in bisericile romane din America, cat si trimeterile lor la scoli teologice, sunt foarte rare. Din cate stim noi, la nivel de tara; un numar foarte mic de tineri, ajung sa fie pusi in lucrare. In acelasi timp, au fost ani in sir, cand nu s-a trimes nici un tanar la nici o scoala teologica si nu s-a facut nici o promovare de nici un fel tinerilor. Durerea mare este, caci datorita limbi diferite care o vorbim, si pentru a salva aceasta generatie; bisericile romane americane au nevoie de tineri, sau persoane capabile sa predice in limba engleza, „acum” si in fiecare biserica romana.

In bisericile romane-americane, majoritatea ungerilor de: diaconi, prezbiteri s-au pastori, se fac in general fratilor mai in varsta, dintre emigranti romani de aici. Recent am aflat, ca in Sacramento, intr-o biserica de aproximativ 50 de membri, cinci persoane dintre frati mai in varsta, au fost unsi pentru a fi pusi in lucrare. Tot la aproximativ 10 membri, avem cate un: pastor, prezbiter sau diacon in bisericile noastre. Nu vrem sa nu ne intelegeti gresit, noi nu credem ca este ceva rau cu aceasta. Problema noastra este, nici unul dintre acesti frati, nu sunt capabil de a predica si in limba engleza; ajutand prin aceasta generatia tanara. Iar o alta problema care o avem cu eii, este faptul ca: majoritate dintre acesti frati, dupa ce au fost unsi, din recunostinta fata de pastori pentru ca au fost avansati, devin suport-ori de baza a pastorilor nostri. Cu toate ca si eii au copii, care sunt in aceiasi situatie ca si noi, sustin ideea, de a se predica doar in limba romana in bisericile noastre.

Vrem sa mentionam, ca in aceasta biserica din Sacramento, s-a rezolvat si problema tinerilor si a limbi engleze. Tinerii au plecat toti. Vedeti iubiti frati romani? Aceasta este durerea noastra, nu cum ne scriu uni, ca alergam dupa posturi. Daca posturile ar fi motivatia luptei noastre, atunci credem ca ne-am grabi sa publicam si lista „Tinerilor Romani Americani”, ca sa se stie, cui s-a i se ofere aceste posturi. „Ce ziceti, make sens”? Sa stiti, ca nu o facem pentru posturi si Dumnezeu ne este martor, ca spunem un mare adevar. Ceia ce vedem noi este, datorita nevegheri si a intereselor personale, in curand, toate bisericile romane de aici, vor ajunge ca si aceasta Biserica Romana, din Sacramento. „O mana de frati romani batrani, tare la cerbice cum scrie Biblia si fara nici un tanar”.

Ceia ce ne ingrijoreaza pe noi, cu privire la bisericile romane-americane, este faptul ca, de-si sunt personae capabile sa predice in limba engleza pentru tineri, acesti frati sunt inlaturati s-au tinuti pe banca. In schimb in ce priveste frati romani; sunt cazuri cand la un singur program, predica doi sau chiar trei frati si toti acestea predica in limba romana. Avem cazuri, cand frati capabili sa predice in limba engleza, li sa cerut sa predice in romaneste. Ceia ce vedem noi este, o rautate si o impotrivire de a ajuta tinerii, care exista in majoritatea pastorilor romani, din Statele Unite si Canada. Aceasta ne face sa credem, ca eii se lupta cu orice pret, ca generatia tanara, sa nu se simpta bine in bisericile noastre. Ca urmare acesti tinerii, sa paraseasca bisericile romane americane, pentru totdeauna.Iubiti frati! Datorita stricaciuni si tehnologiei avansate, ispitirile si ofertele diavolului pentru tineri din secolul nostru; sunt mai multe, decat a fost in toate secolele trecute puse impreuna. Vrem sa va afisam, doar cateva dintre aceste tentatii si servicii gratuite, oferite in general tinerilor.

Oferte gratuite, din partea Diavolului si a slujitorilor lui:1. „Pornografie gratuita” pe internet; 24 de ore la zi, 7 zile la saptamana.2. „Muzica cu melodii demente gratuita”; care distruge tineri, atat sufleteste cat si mintal.3. „Femei stricate cat si barbati”; care ofera serviciile lor mizerabile, fara nici un ban, sau chiar platesc tineri solicitati, pentru ai convinge.4. „Literatura stricata”; puteti gasi la orice ora si nu costa absolute nimic.5. „Jocuri gratuite pe internet”, care explora: violenta, crime, si stricaciune.6. „Mese de dragoste”, se ofera tinerilor in unele orase americane, de catre religii diavolice.7. „Drogurile sunt gratuite”, pentru tineri incepatori.8. „Educatie gratuita in stricaciune”, este oferita tinerilor: la scoala, televizor, cat si la telefonul de buzunar.9. „Barurile de noapte”; sunt cazuri cand, ofera mancare si bautura gratuita tinerilor, pentru ai castiga ca clienti.10.”Transport si ingrijire gratuita”, oferite de restaurantele si barurile de noapte tinerilor cazuti, datorita consumului mare de alcool. Acesti tineri sunt luati pe brate, pusi in masinile patronilor si sunt transportati gratuit, fiecare la casa lui.

Ce ziceti fratilor, de acesti samariteni milosi?In concluzie, Diavolul si slujitori lui, fac totul pentru a castiga un tanar; dau chiar mii de dolari pentru un suflet. In schimb, in bisericile romane de aici, se sacrifica mii de suflete tinere pentru dolar, (pentru un salar). Ce durere.Poate va intrebati, ce fac pastorii romani americani pentru a ajuta tinerii, ca sa reziste acestor temptatii? Da intradevar, fac si eii ceva, predica in romaneste tinerilor; „aruncand o samanta nepotrivita, la un pamant nepotrivit”. Au si eii predici: despre pacatul curviei, pericolul homosectualitati si altele; dar in limba romana. Datorita faptului, ca majoritatea tinerilor nu inteleg romaneste, aceste predici sunt doar pentru frati mai in varsta; care nu mai sunt tentati, s-au ispititi de aceste pacate. In unele biserici avem si ceva predici in limba engleza pentru tineri, din cand in cand: odata la luna in unele biserici, o data la doua luni in altele, sau de doua ori pe an, este ceva mai obisnuit. Dar ceia ce este si mai dureros, este faptul ca, in majoritatea bisericilor romane-americane, nu se predica de loc si in limba engleza pentru tineri. Sa stiti, ca si bisericile romane de aici, cheltuiesc bani pentru lucrare. Avem si noi mese de dragoste pentru tineri, dar linga farfuria cu langosi sau mititei, mai punem un castron si pe el un biletel pe care scrie, „dai cat poti”, s-au in unele cazuri se spune verbal. Facem chiar mai mult decat atat; sunt cazuri, cand invitam pastori romani din alte state americane si le dam chiar mii de dolari, pentru o predica in limba romana. Dar nu vom invita, nici unui pastor american sa predice in limba engleza pentru tineri; desi serviciile dansilor, eii le fac in numele Domnului, si sunt de obicei gratuite.

Iubiti frati! Va rugam sa ne iertati, ca in raportul nostru pentru anul 2007, nu putem sa va aducem vesti prea bune. Lupta noastra a fost foarte grea, pierderile sunt multe si durerea este destul de mare. Nu ne putem lauda, mai cu nimic. Faclia, care odata ardea in inimile noastre cu putere, este aproape stinsa. Nu stim cati din noi vom rezista aceasta lupta si vom ramanea, sa va dam raportul pe anul 2008. Desi descurajati, ne rugam totusi la Dumnezeu sa se indure si de noi, ca anul acesta in care am intrat sa ne aduca: succes, prosperitate si intelegere. Pentru viitor vom incerca, sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu. La oameni am apelat si realizam, ca uni, nu ne vor accepta cu nici un pret, iar alti, ar dori sa ne ajute, dar nu pot..

Catre, Pastori Romani din Statele Unite si Canada.Stimatii pastori romani! In curand se implineste un an, de cand am publicat articolul, Drama Tinerilor Romani din America, apel catre dvs. si bisericile romane. In acest articol, ne-am exprimat dorinta, ca in bisericile noastre de aici, sa se predice si in limba engleza. Si aceasta, datorita faptului, ca majoritatea tinerilor, nu inteleg mesajul evangheliei in limba romana. In decursul acestui an, impotrivirile dvs., au fost peste asteptarile noastre si lupta Diavolului impotriva tinerilor, a fost foarte grea. Acum intelegem tot mai mult si concluzitionam; caci uni dintre dvs. prin ignorarea problemei, iar alti foarte diplomatic, puneti tinerii in situatia de a parasi bisericile romane.

Aceasta este, ceia ce am realizat noi, din experientele noastre personale cu dvs. Spunem aceasta si datorita faptului, ca ne este foarte greu, daca nu imposibil, sa gasim pastori romani americani; care sa ne inteleaga si sa accepte cerinta tinerilor. Datorita faptului, ca pierdem foarte multi tinerii din bisericile romane, in articolul nostru v-am rugat, sa va apropiati de tineri cu: dragoste, gingasie si intelepciune. Ceia ce vedem si ne spun tinerii, este total diferit de ce v-am cerut noi. Atitudinea multora dintre dvs. fata de eii, este o stare: aroganta, agresiva si hastila. La multi tineri, le este frica sa se mai apropie, de pastori romani-americani.

Cei din conducerea „Uniunea Bisericilor Penticostale Americane”, ne-ati promis prin scrisori; ca in cadrul Uniuni, se lucreaza la un proiect destul de concret si bun pentru tineri. Sa stiti, ca ne-am bucurat de lucrul aceasta. Am vrea sa va intrebam, ce sa intamplat cu proiectul dvs. si cat timp va trebui sa asteptam finalizarea lui? In curand se implineste un an de zile si nu vedem nici o schimbare, in ce priveste situatia tinerilor. Ne intrebam, daca nu cumva proiectul dvs. nu a fost aprobat de membri Uniuni? Si aceasta, datorita faptului, ca majoritatea pastorilor romani-americani, nu pot sau nu se simt confortabili sa predice si in limba engleza. In acelasi timp, nici nu vor sa conceapa, ca altcineva sa preia aceasta lucrare.

Cat despre acel proiect, daca tot mai lucrati la finalizarea lui, v-am ruga, sa nu bagati in el prea multa filozofie. Cerinta si dorinta tinerilor, este foarte sincera si simpla, „sa se predice si in limba engleza la serviciile divine, cel putin 30 de minute.” Ca sa faceti aceasta, nu aveti nevoie de programe speciale, proiecte, intruniri la nivel de tara si nici chiar la nivel de Uniune. Singurul lucru de care aveti nevoie, este „bunavointa la individual”. In decursul acestui an, am primit mai multe scrisori prin e-mail de la pastori romani. Am citit si recitit scrisorile dvs.; vroiam sa intelegem tot mai mult, motivatia faptului de ce nu va ocupati de generatia tanara. Vom incerca sa va raspundem, la unele dintre aceste scrisori primate:

1. Multi dintre dvs., motivati pierderea tinerilor spunand; “ca tinerii sunt vinovati, ca nu au invatat limba romana si n-au decat s-o invete”; de parca mantuirea sau Dumnezeu, ar avea ceva de a face cu limba pe care o vorbim. In acelasi timp, ne uitam la dvs. Majoritatea sunteti in America de: 10, 15, s-au 20 de ani, aveti toate posibilitatile sa invatati limba engleza, la nivelul de-a o putea folosi de la amvoanele bisericilor. Ati avut, toate scolile posibile din America la dispozitia dvs. Majoritatea, ati fost suportati financiar cu salar de biserica, nu a-ti avut de mers la lucru ca si toti ceilalti frati. Dar in ciuda posibilitatilor dvs., nu v-ati straduit sa faceti aceste studii. In schimb, judecati tinerii, care sunt majoritatea timpului, intre americani si in scolile americane si fara posibilitatea, de a frecventa o scoala romana. Ce ziceti, nu este aceasta strigator la cer?.

2. Alti ne-ati scris, “ca parinti sunt vinovati si pedepsiti, pentru ca nu si-au invatat copii lor romaneste”. Nu va intelegem, pe ce va bazati cand spuneti aceasta si unde ati gasit scris; ca parinti vor fi pedepsiti, ca nu si-au invatat copiii lor o limba straina s-au alta. Majoritatea parintilor romani-americani, in cursul zilelor lucratoare, nu si-au putut permite sa stea acasa cu copii lor, pentru a-i invata romaneste. Eii nu au avut nici un suport financiar si luxul dvs. Au fost nevoiti sa lucreze din noapte pana-n noapte, sa-si suporte familia, biserica, cat si cei ramasi in Romania. Alti au facut ba chiar mai mult, au ajutat familiile sarace, au construit biserici si orfelinate din resursele lor. De ce ne miram noi este; cu cata usurinta judecati acesti oameni, din confortul care vi l-au creat ei. Ce ziceti?

3. Uni frati ne scrie, “ca am cazut in blestemul lui Dumnezeu, pentru ca am plecat din Romania, in aceasta tara bogata, sa ne inbogatim”. Am vrea sa stiti iubiti frati, ca uni am plecat din Romania, la porunca lui Dumnezeu si ajunsi aici, lupta noastra a fost in vremea aceia, sa suportam libertatea crestinilor din Romania in vremea comunista si sa ajutam familiile sarace din tara. Nu toti romani crestini din America, au avut timp sa se inbogateasca. In schimb, ne uitam la majoritatea pastorilor romani si situatia materiala care o aveti aici. Am vrea sa stiti, sunt foarte multi crestini romani in Statele Unite si Canada, care inca nu au ajuns la nivelul dvs. de trai.Iar cat despre blestem; este posibil, ca am cazut sub blestemul lui Dumnezeu care spune, „blestemat sa fie omul care se increde in om”. Ne-am increzut in pastori romani; am facut sacrificii mari, v-am construit cele mai frumoase cladiri bisericesti, gandindu-ne la viitorul de maine al nostru si al copiilor nostri. La majoritatea, v-am asigurat o locuinta, starea materiala si multe alte beneficii pastoresti. Toti ne-ati promis multe pana v-ati ridicat, si-n promisiunile dvs., a fost inclusa si tanara generatie. Acesti tineri, care astazi datorita pastori romani-americani, sunt pusi in situatia, de a parasi bisericile romane, pentru totdeauna. Da in-tradevar, credem caci cu ceva am gresit in fata lui Dumnezeu, pentru ca altfel, nu ar fi ingaduit toate acestea peste noi.

4. Alti ne intrebati, “ce dorim sa ne faceti? Chemarea dvs. a fost pentru romani si Romania”. Frate draga! in Biblia noastra scrie cam asa; „mergeti in toata lumea, (nu numai in Romania) si propovaduiti Evanghelia la orice faptura, (nu numai la romani)”. Desi nu scrie dar se sub-intelege; ca sa mergeti in toata lumea, sa propovaduiti Evanghelia; va trebui sa si invatati limba acestor tari. Iar ceia ce am dori noi de la dvs. este: daca in ciuda posibilitatilor dvs., de a invata limba engleza in aceasta tara, nu v-ati straduit sa-o faceti, cel putin, lasati pe alti sa se ocupe de tinerii. Nu blocati lucarea lui Dumnezeu, pentru generatia urmatoare.

5. Majoritatea dintre dvs. folositi; „scuza secolului”, „ca vezi doamne, e generatia secolului aceasta de tinerii; care nu vrea sa-l slujeasca pe Dumnezeu si ca atat in America cat si in intreaga lume, generatia tanara se departa de biserica”. In acelasi timp, tot dvs. ne predicati de al amvoanele bisericilor; ca crestinismul in lume a crescut si creste intr-un raport foarte mare. Care dintre aceste doua argumente, este cel adevarat? In acelasi timp; mii de tineri va roaga sa-i ajutati, predicandu-le si pe limba lor, ca sa poata sa inteleaga legea lui Dumnezeu si sa ramana in biserica si nu o faceti. Sa stiti, ca si noi am avea multe de spus, despre generatia secolului dvs., dar ne vom opri aici.

6. Uni ne spuneti, “Tinerii Romani Americani, stiu suficient romaneste, pentru a intelege mesajul Evangheliei in limba romana”. Am vrea sa-i multumim, fratelui „Florin Cimpean”, pentru prezentarea care a facut-o la conventie, cu tinerii din Statele Unite. Ne-am bucurat, cand la aceasta conventie a Bisericilor Penticostale, care a avut loc in Chicago, acest pastor „Florin Cimpean” a intrebat tinerii, daca stie cineva ce inseamna cuvantul „vrajmas”? Datorita faptului, ca subiectul predici dansului a fost: „Puterea iubirii vrajmasilor”. Spre mirarea acestui frate si a multora, nici unul dintre tinerii intrebati, nu au stiut ce inseamna acest cuvant si nu au putut sa-i raspunda la intrebare. In schimb; toti tinerii au inteles ce inseamna cuvantul in limba engleza”enemy” (vrajmas) si tot in limba engleza, au dat o explicatie perfecta, a ceia ce inseamna acest cuvant.Ce ziceti iubiti Pastori Romani, stiu tinerii de aici romaneste? Tot o sa mai folositi argumentul aceasta? Ce credeti dvs.; daca “Tinerii Romani Americani”, nu inteleg nici chiar cuvintele uzuale din vocabularul roman, cati tineri inteleg predicile dvs., la dialectul inalt la care le vorbiti de obicei? Sa stiti, ca majoritatea dintre ei, nu inteleg mai nimic. De multe ori se intreaba, daca vorbiti romaneste sau in alte limbi. Vedeti dragi pastori romani, cam asa inteleg tinerii nostri predicile dvs. si cu asa o hrana ii hraniti sufleteste, la fiecare serviciu divin.

7. Alti ne intrebati, “ce vreti oamenilor, sa americanizati Bisericile Romane?” Nu frate draga, am vrea sa pregatim tinerii pentru cer si sa-i inrolam in lucrarea lui Dumnezeu de maine. Ceia ce dvs., se pare ca nu vreti sa o faceti. Vrem ca doctrina bisericilor romane, in care ne-am nascut si crescut, sa o ducem mai departe, fie chiar si intre americani si in limba engleza. Ce nu am gasit, in nici una din scrisorile dvs. este; ca nu se gaseste un singur pastor roman, sa zica; „da intradevar, suntem si noi vinovati, de pierderea acestei tineri generatii”, puteam face mai mult pentru eii si salvarea sufletelor lor si nu am facut mai nimic.

Iubiti pastori romani! In decursul anilor, ne-ati distrus sufleteste prin ruperile de biserici, cauzate in majoritate de dvs. Ne-ati produs niste rani, care nu s-au mai vindecat niciodata si ati fost o adevarata problema, pentru emigranti romani de aici. Ne aducem aminte, cu cata ravna si dragoste, am pus umar langa umar si am construit, printe cele mai frumoase cladiri bisericesti; gandindu-ne, la viitor si la copii nostri. Toti ne-ati promis multe, pana v-ati ridicat. Dupa deschiderea noilor biserici si terminarea proiectelor, foarte repede ati uitat totul. Dupa ce v-ati atins scopul, ce s-a observat la majoritatea dintre dvs. a fost, asemanator ca si in vremea comunista, cu lideri comunisti; „frica ca nu cumva, cineva sa v-o ia inainte si sa va pierdeti postul”. Apoi va-ti urcat pe niste inaltimi, la care putini au mai putut sa ajunga.

Cand ne-am aratat nemultumirile, ne-ati facut sa intelegem; ca aceasta este voia lui Dumnezeu si lucrarea la care ati fost trimisi. Ca sa va justificati actiunea; ati mers in Biblie si ne-ati dat versete care relatau, cum ca: odata, Dumnezeu a curatat Cerul, cand la scos pe Diavolul si slujitorii lui din slavile ceresti; Domnului Isus cand a fost pe pamant, a curatat templul tatalui; iar dvs. sunteti trimisi sa curatati bisericile romane. Apoi ati luat biciul si a-ti inceput curatenia casei Domnului, cum spuneati dvs. Loviturile au fost grele si necrutatoare, ne-ati distrus moral si sufleteste.Iar cat despre cheltuielile pentru constructii de biserici, ne-ati lasat sa stim; ca acesti bani i-am dat Domnului, iar dvs., nu ne datorati nimic si nu aveti nici o obligatie fata de noi. Daca nu ne convine, nu avem decat sa plecam. Ba uni ati facut chiar mai mult; ati facut liste cu uni dintre membri, pentru a fii exclusi din biserica. S-a ajuns pana acolo, ca nici usieri nu au mai fost „safe”, in bisericile romane. Si sub forma aceasta, in cele mai multe cazuri, ati rupt biserica. In vremea aceia, majoritatea dintre noi v-am vazut slabiciunile, v-am gasit vinovati si nu am mai putut sa va mai ascultam predicile.

Desi sacrificiile pentru constructii de biserici au fost foarte mari, am acceptat pierderile, v-am lasat in plata Domnului si am plecat mai departe. Am format o alta biserica si am construit sau cumparat o alta cladire, cu un alt pastor; prin venele caruia curgea acelasi sange de roman si avea aceiasi mentalitate comunista si rezultatele au fost la fel. Am repetat aceasta, pana am ajuns sa construim: sase, sapte, sau chiar opt biserici intrun oras; cu toate ca toti am fi putut incapea intruna dintre ele. V-am iertat, in schimb ne este foarte greu sa uitam, drama acestor vremuri.Iar acum, realizam tot mai mult; ca toate bisericile construite de noi, vor ramanea pastorilor romani si celor cativa care va vor suporta. Spunem aceasta datorita faptului; ca nu faceti nimic pentru generatia tanara si ne scoateti din nou, din bisericile romane construite de noi, atat pe tineri cat si pe parinti. Recent am aflat ca; in Seattle-Washington, zece familii de crestini romani, au fost anuntati ca membri intr-o biserica americana. Adevarul este, acesti frati, sau saturat de luptat si de a apela la mila pastorilor romani, pentru ajutor in salvarea copiilor lor.In schimb, in Phoenix-Arizona; pastorul roman „Petru Lascau”, are o alta lista si a facut un alt anunt. Zece familii de crestini romani, impreuna cu copii lor; sunt pe lista de a fii exclusi din Biserica Elim, construita de ei. Si aceasta pentru ce? Pentru ca au indraznit, sa-si arate nemultumirile fata de pastorul nostru roman, pentru ceia ce face. Cei ce doriti sa cititi acest articol, intrati pe internet la adresa: http://groups.yahoo.com/group/strajerul/message/143 .

Ne spun uni frati, cum cu cativa ani in urma, acest pastor avea o alta lista. Cinci familii de crestini romani, din orasul Chicago, au fost pusi pe lista de a fi exclusi din Biserica Philadelfia; care in vremea aceia, era pastorita de dansul. Sa stiti, ca a si reusit sa faca aceasta. La excluderea acestor familii, peste doua sute de membri, au parasit aceasta biserica. Motivatia a fost, ca l-au gasit pe pastor vinovat si nu pe familiile in cauza. In vremea aceia, acesti frati, l-au lasat pe pastorul nostru in plata Domnului; au plecat mai departe si au format o alta biserica, si asa a luat fiinta, Biserica Emanuel din Chicago. Vedeti iubiti pastori romani, acestea, sunt doar o parte din amintirile mai putin placute, avute cu dvs. si cam asa v-ati aratat dragostea fata de noi, in decursul anilor. Noi asa va cunoastem si v-am ruga sa nu va suparati pe noi, pentru faptul ca ne ingrijoram de viitorul tinerilor din bisericile romane; cu pastori romani americani.

Cu durere va spunem, ceia ce face acest pastor, ati facut-o mai multi dintre dvs. si continuati s-o faceti cu generatia tanara si parinti lor. Diferenta este, uni o faceti mai diplomat si la o schela redusa si lista dvs. cu cei ce vor fi exclusi, nu este publicata. Multi ne-ati intrebat, de ce nu vrem sa iesim din anonimat, (de la intuneric la lumina, cum va exprimati uni) si sa va dam lista cu „Tinerii Romani Americani”. Daca vom face aceasta, ve-ti sta de vorba cu noi, si ve-ti rezolva si problema tinerilor. Ce ziceti, daca nu va cunosteam si faceam greseala aceasta, supravetuiam un an de zile? Cu siguranta ca nu.

Daca nu ne inselam, din experientele noastre din trecut; credem ca stim si metodele unor pastori de aici, de a rezolva problema tinerilor; odata ajunsi sa aflati cine suntem. Am vrea sa stiti, ca nu am vrea sa fim exclusi din nici o biserica romana si nu prin metoda aceasta, am dori sa rezolvati problema noastra. Am aflat, ca dupa publicarea articolului nostru, au fost tinerii fortati sa plece din unele biserici romane. Greselile care le-au facut acesti tineri, au fost niste lucruri mai de nimic si nu pacate. Datorita acestui fapt, noi credem ca v-ati legat de eii, gandinduva, ca sunt implicati in lucrare cu „Tinerii Romani Americani”. Am vrea sa stiti, ca acesti tineri au fost nevinovati si straini de cauza. Ne-am bucura, daca l-ati cere iertare si i-ati chema inapoi. Ne referim la acel grupul de 20 de tineri, din acea biserica romana-americana, cei in cauza stiti despre cine este vorba. Sinceri sa fim, noi ne miram de chemarea unor pastori romani de aici si care li-o fi fost trimeterea, pentru-ca biblic nu-i intelegem.

Iubiti pastori! Ani de zile v-am ascultat predicile, prin care ne-ati spus ce inseamna: „adevarata jertfa si daruire”; „pilda cu samariteanul milos”; „jertfa Domnului Isus”, s-au ; „Porunca Iubiri”, care a fost si subiectul predicilor, folosit la Conventia Bisericilor Penticostale din Chicago. Ce fraze minunate si ce cuvinte frumoase. Teoretic, ne ati aratat o dragoste de nedescris, practic, nu vedem nimic. Ce ziceti iubiti pastori romani? Se pare ca si dvs., aveti aceiasi problema ca tot restul lumi. Este simplu si usor sa predicam Biblia; dar este foarte greu sa punem in practic ceia ce spunem. Aveti grija pastori dragi, caci judecata lui Dumnezeu, va incepe din casa lui Dumnezeu si cu dvs. Atat noi cat si dvs., suntem chemati la slujire si nu la dictatura.

Ne aducem aminte, de o vorba romaneasca care spunea; „faceti ce spune popa, dar nu faceti ce face popa”. Oare chiar asa sa fie, chiar credeti ca la aceasta ne-a chemat Dumnezeu, doar sa dam sfaturi la alti? Intotdeauna ne-am gandit, ca aceasta fraza, a fost si este relevanta in alte denominatii crestine si nu la penticostali. Se pare, ca ne-am inselat. V-a fost atat de greu sa ne dati, 30 de minute din program predica in engleza; pentru o generatie intreaga de „Tineri Romani Americani”, printre care, sunt inclusi chiar si copii dvs. Si aceasta pentru ce? Pentru a fi salvati, de la o moarte sigura (spirituala).

Ne-am uitat la uni dintre dvs. in decursul anilor; cu cata usurinta sfatuiti tineri, sa se duca ca misionari, in triburile din Africa s-au tarile arabe musulmane. Apoi, sa invete limba acestor tari, pentru a propovadui Evanghelia la orice faptura si uni v-au ascultat. Au lasat totul, si-au riscat viata pentru Dumnezeu si Evanghelie si azi sunt intr-un pericol de moarte. A venit vremea, cand alti tineri va roaga pe dvs. sa le dati 30 de minute predica in engleza, pentru a intelege mesajul Evangheliei si legea lui Dumnezeu. Ati putea sa faceti aceasta, fara nici un risc si nu v-ar costa absolut nimic si nu o faceti.

Ce-ati zice stimati pastori? Daca Dumnezeu ar chema tinerii misionari inapoi, sa predice generatiei lor Evanghelia si v-ar trimete pe dvs. in schimb sa-i inlocuiti. Ne intrebam oare ce ati face? Dupa cate va cunoastem noi, noi credem ca ati lua-o pe urmele lui Iona. Intrebarea este, daca in America nu ati vrut sa predicati si in limba engleza; ce a-ti face in Afica, sau tarile arabe. Este posibil, ca a-ti face si acolo o regula ca si aici in Statele Unite, care suna cam asa: „Toate sufletele acestor tari, care doresc mantuire, nu au decat sa invete in primul rand limba romana si apoi sa vina la noi, sa le propovaduim Evanghelia”. Ne intrebam, oare cati africani sau arabi ar invata limba romana si care ar fi succesul dvs.? Cate suflete ati aduce la mantuire? Cu siguranta ca nici unul.

Sunt lucruri, pe care nu le-am inteles si poate nu le vom intelege niciodata. Avem intrebari, la care nu le gasim raspunsul, ca de exemplu: „De ce Doamne…. si pana cand….?” Din respect fata de dvs. si pentru a nu va degrada in fata oamenilor, am evitat sa mai publicam, toate raspunsurile primate la articolul nostru pe internet. Am vrea sa stiti, ca am castigat chiar mii de suportori pentru cauza noastra, dar cu durere va spunem; ca am pierdut si tineri in lupta aceasta.Am pierdut frati si prieteni dragi; uni au fost scosi din biserici, sub o forma sau alta, iar alti, sau saturat de asteptat si apelat la mila pastorilor romani americani. Oricum noi nu vom dispera. Ne-am bucurat totusi, ca pentru prima data in istoria Conventiilor Romane Americane, la Conventia Bisericilor Penticostale, care a avut loc in Chicago, ne-ati ascultat si dorinta noastra. Ne-ati dat si noua o predica in limba engleza, prin pastorul mult iubit de tineri, fratele „Leonard Semenea”. Noi consideram aceasta un succes si va multumim.

In luna Noiembrie anul 2007, v-am cerut sa ne acceptati in bisericile romane de aici; la sarbatoarea nasteri Domnului Isus, o predica in limba engleza pentru tineri. Un numar mic dintre dvs. ne-ati ascultat, dar majoritatea nu. Mai avem o rugaminte si v-o facem din timp. V-am ruga daca ati putea, sa ne acceptati o predica in limba engleza la sarbatorile de Pasti. Ce ziceti? Intotdeuna i-am judecat, pe cei care se duc la biserica doar de Pasti si de Craciun, pentru a-si acumula hrana sufletului. Am ajuns sa ne bucuram, chiar si de aceasta hrana sufleteasca. Ca si saracul din Biblie; ne vom multumi si cu resturile de mancare, care cad de pe mesele generoase ale generatiei dvs.Anul acesta, v-am cerut 30 de minute din program predica in engleza si la majoritatea vi s-a parut foarte mult. Am vrea sa va spunem, ca ne vom multumi chiar si cu mai putin timp; nu vom inlatura nici chiar faramiturile cazute. Cu siguranta, ca aceasta hrana nu este suficienta, dar va fi totusi mai mult decat nimic. Am vrea sa stiti, ca lupta noastra pentru a ramane linga Dumnezeu si in Bisericile Romane, a fost foarte grea si multi tineri, sunt istoviti de puteri, raniti sufleteste si foarte descurajati.

Iubiti frati! Se pare, ca comunismul si dictatura comunista, a lasat in generatia dvs. niste urme grele; niste obiceiuri care v-au intrat in sange. Ceia ce vedem la majoritatea dintre pastori romani de aici, este aceiasi mentalitate a liderilor comunisti; „frica de a nu va pierde postul si lupta de a inlatura, pe toti cei care ar prezenta un pericol, existentei dvs.” Ce este foarte dureros, este faptul, ca acum dati in generatia tanara. Ei vad si se mira sarmani, de tot ceia ce faceti si se intreaba: „De ce Doamne”? Eii nu au experienta comunista si nu va inteleg. Le este foarte greu sa priceapa de ce; una predicati de la amvoanele bisericilor si alta faceti in practic.Au ajuns sa se intrebe: daca motivatia existentei bisericilor romane de aici, este intradevar de a aduce suflete la mantuire; s-au este doar, un club romanesc si un interes personal. Sunt tineri, care au ajuns intradevar sa va cunoasca pe uni dintre dvs. si datorita acestui fapt, nu-i mai putem aduce in bisericile romane. Eii nu mai vor sa aiba nimic de a face cu pastori romani americani si nici cel putin nu vor sa stea de vorba cu noi, in legatura cu aceasta. Au plecat si pentru totdeauna. Am vrea sa va spunem iubiti pastori romani, ca atat dvs. cat si cei care va sustin, ati devenit, o adevarata pricina de poticnire pentru noi toti. Intotdeauna au fost probleme, cu majoritatea pastorilor romani de aici; dar ceia ce faceti acum cu generatia tanara, depasete orice limita. Este in directa contradictie, cu chemarea care va facut-o Dumnezeu.

Sa stiti, ca nu avem nici o satisfactie sa scriem aceste scrisori si sa va aratam partile negative din viata dvs., in fata oamenilor. Am fi vrut sa uitam, tot ceia ce a fost si pentru totdeauna; dar problemele actuale cu pastori romani, ne ingrijoreaza si ne simtim obligati, sa va amintim de trecut. Nu o facem cu placere, ci cu durere si din disperare. We really hate to do this to you guys, bat you giving us no choice. Am dori sa intelegeti, ca am suferit destul si viata de crestini cu pastori romani americani, nu a fost usoara. Iar acum, noi nu credem ca este corect ceia ce faceti in bisericile romane. Majoritatea fratilor romani din Statele Unite si Canada, s-au sacrificat si au construit: sase, sapte sau chiar opt biserici intr-un oras. Nici cel putin una dintre aceste biserici, nu accepta copii acestor frati si nici predici si in limba engleza pentru eii. Toate programele sunt in romaneste si toate pentru fratii romani si aceasta, datorita neputintei pastorilor romani-americani de a predica si in limba engleza.Ne-am bucura, daca v-ati schimba atitudinea, cel putin fata de generatia tanara. “V-am ruga, sa lasati toate interesele dvs. personale, in grija Domnului si sa puneti, lucrarea lui Dumnezeu inainte.” Ganditi-va, ca aceasta fraza, ne-ati spus-o si dvs. noua de mai multe ori; cand aveati nevoie de ajutor financiar si mana de lucru, pentru terminarea proiectelor „si noi v-am ascultat”. Am dori sa ne ascultati si dvs. pe noi si sa va ocupati mai mult de acesti tineri si de mantuirea sufletelor lor. Adevarata chemare, la care ne-a chemat Dumnezeu.

Ganditiva, ca tineti cheile imparatiei lui Dumnezeu in mainile dvs. si pe generatia tanara ii inchideti afara. Datorita pastorilor romani americani, acesti tineri, vor peri din lipsa de cunostinta si hrana sufleteasca.De ani de zile frecventam „Conventiile Bisericilor Romane Americane” gandindu-ne; ca poate, la una dintre aceste intruniri, iubiti nostri pastori romani se vor gandi si la noi, si vor ridica problemele si nevoile „Tinerilor Romani Americani” in fata audientei, la nivel de tara. In fiecare an va asteptam nerabdatori, si de fiecare data ne gandim ca poate anul acesta, ve-ti avea ceva si pentru tineri. Ne uitam la dvs, si ne rugam lui Dumnezeu, sa se indure si de noi. Dar se pare, ca de fiecare data, rugaciunile noastre sunt insuficiente, pentru a puterea atinge cerul si inimile dvs.In general aceste evanghelizari sunt mai mult in romaneste, iar problemele ridicate, sunt doar pentru romani. Problemele „Tinerilor Romani Americani” raman aceleiasi, cauze neadresate si nerezolvate de la un an la altul. Am dori sa va intrebam dragi pastori: Chiar nu aveti nimic pentru noi? De fiecare data, ne întoarcem de la aceste întruniri spre casele noastre, cu aceiasi durere in inima. Ne spunem in sinea noastra; „La nimeni nu-i pasa de noi”.

Am vrea sa stiti iubiti frati, ca de-altfel si noi suntem romani. Diferenta este, ca noi ne-am nascuti pe un pamant strain. Suntem mandri ca ne-am nascut din neamul romanesc, si am dori sa ramanem in Bisericile Romane. De ce nu vreti sa ne ajutati? Ganditiva, ca pentru generatia noastra, este ca si cum harul, ar fi fost deja luat de la Neamuri. Ne simtim: neglijati si inlaturati, lasati in voia sorti, si a lumi inconjuratore ostile neprihaniri.Stim ca-n decursul anilor in aceasta tara, parinti nostri au construit un numar mare de cladiri bisericesti, mari si frumoase. Stim si faptul, ca toate acestea le ve-ti lasa intr-o zi, goale si pustii. Vor ramanea ca o floare batuta de vanturi si lipsita de petale. Ele sunt doar ziduri si fara viata, sortite deteriorari, si vor arde odata, cu tot ce-i pe pamant. Am vrea sa va intrebam: Nu a-ti vrea sa ne acceptati in cel putin, una dintre ele? Cand ve-ti pleca spre vesnicii, va ramanea cel putin o biserica vie intr-un oras. Am dori mult sa ramanem si noi cel putin cu atat di parte dvs. Secole intregi o vom ingriji si pretui ca pe o comoara, in amintirea dvs. si a celor dragi. Dupa ani de zile, am vrea sa putem sa aratam si noi copiilor nostri: locul unde l-am intalnit pe Dumnezeu; cladirea in care am fost botazati; locul in care am gasit acea fiinta minunata, de care ne-am indragostit si-am luat-o in casatorie, si multe alte amintiri placute.

Asa cum dvs. si parinti nostri o faceti cu noi, ducandune in Romania. Dupa opt ore de zbor si alte cateva ore de condus, cu cinci mile la orara, pe niste autostrazi care se inmoaie dupa ploaie, strazi nenorocite. Ne duceti intru-n pustiu la o cladire, gata sa se darame. Va opriti in fata acestei „adunari”, cum o numiti dvs., va uitati la ea cu atata placere, de parca ar fii, cea mai frumoasa constructie de pe pamant. Imbratisa-ti stalpi de la intrare si vi se umple ochi de lacrimi. La plecare, ne umpleti capul cu tot felul de amintiri din viata dvs. legate de acel loc. Desi nu vedem prea mult din tot ce ne aratati, ne dam seama ca pentru dvs. acel locas inseamna foarte mult. Am vrea sa stiti ca si pentru noi aceste biserici inseamna, tot atat de mult. Avem amintiri in aceste caladiri, care nu le vom uita nici cand. V-am ruga sa nu ne scoateti afara din ele.

Speram, ca ne ve-ti intelege durerea si ne ve-ti asculta cererea. Daca ve-ti face aceasta, va promitem ca pe viitor, va vom scrie scrisori din dragoste si de multumire. Nu ne intelegeti gresit, in toate aceste 20 de pagini, nu va cerem nimic mai mult, decat 30 de minute predica in engleza, la serviciile divine. Sa stiti, ca nu suntem interesati, cum si prin cine faceti aceasta lucrare. Un singur lucru va cerem, sa o faceti si cat mai curand. Am vrea sa va spunem ca: in ciuda arogantei dvs. si a tot ce ne scrieti; “we hold you guys responsible” in fata lui Dumnezeu si-n fata Bisericilor Romane; pentru aceasta generatie tanara si sufletele lor. Am vrea sa stiti, caci cei de care va atingeti acum, sunt copii nostri si tinem mult la ei, mai mult decat la orice lucru din lumea aceasta si-i vrem pentru cer. Atat in post si rugaciune, cat si pe alte cai, ne vom lupta cu ei si pentru ei si pana la capat. Suntem direct responsabili pentru sufletele lor, in fata lui Dumnezeu; atat noi cat si dvs. Asa ca, cu toate ca ne ignorati, crezand ca in timp vom disparea. „We will not give up”. Sperand ca ne intelegeti frustarea, v-am ruga sa ne iertati, daca prin continutul acestui raport, am suparat sau jignit pe cineva. Sa stiti, ca nu aceasta este intentia noastra.

Am dori sa mentionam, ca in numarul mare de pastori romani americani de aici, exista si un numar foarte mic dintre eii; cu frica si temere de Dumnezeu. Acesti pastori, se lupta sarmani, din toate puterile lor sa ajute generatie tanara. Am vrea sa stiti iubiti frati, ca noi va vedem si ne bucuram de ceia ce faceti. V-am ruga sa ne iertati, pentru ca datorita majoritati, am fost nevoiti sa ne adresam in general, la pastori romani americani. Vom incheia, multumind suportorilor nostri pentru ajutorul moral si in rugaciune. Multumim tuturor, pentru timpul si atentia dvs. Cu ocazia sarbatorilor de iarna, va transmitem: traditionala urare, „La multi ani”, va dorim un an nou si fericit in Cristos si zicem, ca Domnul sa va binecuvanteze pe toti.

Din dragoste si mult respect, niste tineri si parinti responsabili din America.

Pastorii Romani din America si Canada, groaza generatiei tinere din bisericile romane 

1 comments:

Anonim spunea…

If you are excluded from your church you can listen the God gospel at http://www.branham.org go to multimedia then go to search the year and go to steeam click to listen the gospel. God never exclude no one but people exclude one another for them glory. God for his glory died for our sins. I agree 100% that is hard to understand the preacher in romanian language if you was born in the state or if you come here when you was very young. God bless you.
Reclame

29 de gânduri despre &8222;„Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2007”&8221;

 1. Nu vad de ce aseptati rezolvarea de la pastorii carora nu prea le pasa de mieluseii din turma!?! Ce-ar fi daca la intalnirile voastre de peste saptamana si duminica dimineata la scoala duminicala sa va intalniti voi tinerii si sa studiati impreuna acele subiecte care va preocupa…Sa va inchinati Domnului cantand cantari in limba engleza si sa cereti apoi Bisericii sa va dea in fiecare duminica dimineata si seara cate 10-15 minute in care unul dintre voi sa vina cu nun mesaj in engleza pt toata biserica…In felul acesta ati putea invita la grupele voatre de studiu biblic prieteni americani si Domnul ar mantui pe unii dintre ei..Izbavirea vine de la Domnul si nu de la oameni! Uitati-va la Domnul si puneti-va voi la dispozitia Lui si veti vedea minuni intamplandu-se in voi si intre voi. Maranatha, “Eugen Oana”

 2. Rugativa mult!!!!!!!!!!!!!!!!!! Unitiva in ruga toti cu acelas tel si rezultatele vin de la sine.Domnul sa va ajute !numai tr. sa vreti ok?
  _____________________________________________________________

 3. (PST) Stimati tineri, “mielusei, oite si oi”Mi-am pus de multe ori intrebarea daca,unii crestini mai sunt oameni, si mai au “inceputul intelepciuni”.Nu uitati, “Diavolul este o fiinta foarte religioasa, Diavolul a inventat religia, Religia a fost cea care a tinut pe oameni departe de: Domnul Dumnezeu, de Domnul Isus Hristos, de Duhul Sfint, Liderii religiosi l-au omorat pe Domnul Isus Hristos, atarnandul pe o cruce rusinoasa, in batjocura tuturor…” Daca astazi ar fii Dl. Isus Hristos in persoana, prin Biserici, si ar vorbii si face faptele care le-a facut atunci in vremea aceia, sigur ar fi dat afara din multe Biserici, i s-ar pune o eticheta de “NEBUN” ar circula vestii despre el ca un facator si incalcator a religiilor, un razvratit impotriva pastorilor. Sa nu-l primeasca nimeni.Va inteleg foarte bine durerea Dumneavoastra. Acum eu nu mai sunt asa tanar. dar imi aduc aminte cum Domnul Dumnezeu mi-a poruncit sa ma duc sa lucrez in via Domnului Dumnezeu, M-a adus la viata de pe patul de moarte in martie 1990 cind aveam 29 ani, DE atunci, in casa mea au intrat odata sau de mai multe ori (am un apartament cu trei camere, am si eu 5 copii ) timp de 13 ani, in fiecare seara,da in fiecare seara au venit intre 25 si 60 de tineri din toate paturile sociale, ( chiar daca uni ne-au umplut de paduchi, purici, rie…) aici in casa mea, au invatat despre si primit:

  Imparatia Domnului Dumnezeu, Domnul Isus Hristos, Duhul Sfant.Cu ei tinerii am mers ani de zile in parc sa vestim evanghelia,La copii bolnavii de SIDA, La Batranii, prin penitenciare, pe strazi acolo unde alti tinerii aveau o viata urata, dar erau iubitii de DOMNUL ISUS HRISTOS.Dragi mei acum cand va scriu am lacrimi in ochi, stiu ca milioane de tinerii mor din pricina “oamenilor religiosi, din pricina unor pastori si a Bisericilor care nu sunt “hanuri de legat ranii, Imi aduc aminte cu durere si plang, de momentul in care m-am dus intr-o Biserica, cu o suta de tineri, da, tineri ca dumneavostra (elevi, studentii, profesori, inginerii, muncitori, maturatori, romani, tiganii..), poate uni mai nazdravanii, mai pletosi, mai cu blugii rupti in genunchi, dar care iubeau pe Domnul Isus Hristos, prin faptele care la faceau, – Ganditiva ,mergeau la azilul de batrani si spalau batrii de urina sau materiale fecale, sa speli un batrin care are facut in pijamale, sau in pat – fecalele, e extraordinar, nu stiu cati tineri pot sa o faca, dar acestia o faceu si o faceam, cu toata dragostea pentru Domnul Isus Hristos, sa le dai batrinilor cu lingura mancare, posteam cite trei zile si mancarea de acasa o pastram pentru acestia sau altii, si ei tinerii o faceau cu mare entuziasm, o faceau cu bucurie.

  Mergeam la copii si tinerii bolnavii de SIDA in ultima faza (e o durere foarte mare acolo) si impreuna cu tineri si familia mea; ii pupam si ne pupau ,ii tineam in brate, ne jucam cu ei, ii plimbam cu masina, ne calareau ca pe niste cai cand ne puneam in genunchi ca ei sa ne incalege, ne rugam cu ei, cantam cu ei……..- Imi aduc aminte cum Duhul Sfant m-a trezit noaptea si mi-a zis sa ma imbrac sa ma duc pe o strada, si sa astept, am asteptat 15 min, cand a aparut un tanar, Duhul Sfant mi-a spus sa intru in vorba cu el…. vroia sa se sinucida aruncandu-se de pe un pod inaintea trenului, a fost salvat….nu putini, va inteleg stimatii tinerii si frustrarile, dar, acea Biserica nu a vrut sa-i primeasca… …”CE ? frate Ghiorghita, vii cu astia sa-i strice pe tinerii din Biserica,.. daca mai vii cu destrabalatii astia dau foc la Biserica, strigau..”.aceasta era atitudinea liderilor religiosi. In tineretea mea,la 21 ani i-am vazut batanduse cu scaunele in Biserica pentru un os de ros, pentru un scaun si doar au dat cu bla bla, bla, bla, iar cand sa miarga in afara zidurilor, sa lege ranile provocate de viata, de Satana, putini se inghesuie sa puna pe asinul lor, pe cel cazut intre talharii, Au grija foarte bine sa se pastoreasca pe ei insisi, famiiliiile lor, clanul lor . Domnul Dumnezeu sa aiva mila de ei, dar si de noi. Dar nu uitati, ca Domnul Dumnezeu isi arata intelepciunea nespus de felurita si prin Bisericile adevarate ale Domnului Isus Hristos.Va rog frumos, cu lacrimi,Statii in bratele Domnului Dumnezeu, si pe genunchii Domnului Isus Hristos,Imi pare rau ca nu vorbesc limba engleza, insa copii mei vorbesc toti bine engleza, franceza, spaniola si germana partial.Cu stima, “Gheorghe Bordeianu”
  _____________________________________________________________

 4. Am citit acest articol si imi pare rau de ceea ce se intampla in bisericile din America. Este foarte usor sa aruncam vina pe tineri pentru ca se plictisesc in bisericile romane. Dar ce se face pentru tineri? Adevarul e ca in majoritatea bisericilor romanesti din America domina mai mult o traditie religioasa si obiceiuri care de cele mai multe ori impiedica lucrarile lui Dumnezeu. Ce sa mai vorbim de luptele ce se duc pentru functia de pastor si comitet? In biserica de unde fac parte s-a si interzis ca tinerii sa laude pe Dumnezeu in limba engleza. Eu cel putin m-am saturat de predici tip fusta batic si vestimentatii. Inteleg ca trebuie sa fie un standard si o randuiala in biserica, dar sa fim concreti: toate acestea nu mantuie pe nimeni.
  _____________________________________________________________

 5. Dumnezeu nu este religie… Dumnezeu nu ne-a chemat la o religie,Dumnezeu este viata,si ne-a chemat la viata scrisoarea arata cat de carnali sunt crestinii. credeti ca bisericile romanesti sunt cele mai bune ?poate va inselati …..Nu inteleg ce aveti cu bisericile americane !!! De copil merg la biserica, devenind un religios nefericit, am cautat o biserica buna ,cu doctrine bune, biblice. Acum pot spune ca sunt intr-o biserica buna, nu e perfecta dar este buna unde pastor este un american. Tinerii de azi sunt in aceiasi situatie. Lasati tinerii sa-si aleaga drumul in viata. Ce ati sadit in ei de mici, aceia va rodi. Mai puteti doar sa va RUGATI pt. eiDaca ati sadit in ei FRICA DE DOMNUL, totul e ok, daca nu, aveti motive sa va ingrijorati.vizitati situl http://www.bbibv.ro/ Dumnezeu sa va binecuvinteze.
  _____________________________________________________________

 6. Cind esti credincios, uneori trebuie sa lasi si politetea laopatre si sa spui Adevarul, adevarat! Asta inseamna sa ne asumam riscurile de a suferii pentru Adevar.Cindva am gindit si visat mare cum zic Americanii sii… Am ajuns nimenea in U.S.A. In acest moment sint foarte dezgustat de natiunea Americana si asa zisul” Crestinism” Care realmente nu exista la aceasta ora asa cum este afisat ca “Tara Crestina”. Ce spun este probat, dovedit si pacat pentru cei ce rivnesc la mesele americanilor la care Daniel si cei trei Tineri au refuzat sa se inveseleasca.
  _____________________________________________________________

 7. Subject: % Jesus% From: “romprotect”, Domain Keys has confirmed that this message was sent by yahoo.com.Salut Fratesc si National din partea Asociatiei-RomprotectStimatii nostri fratiori romanii care sinteti asa departe de casa romaneasca, am citit cu compasiune sufleteasca mesajul vostru SOS-SPIRITUAL.. si va transmitem ca dorim sa va asiguram de toata solidaritatea noastra in contextul divin,fapt de care noi deja v-am facut un raport al nevoilor voastre spirituale pe care l-am adus la a-tot cunostinta Tatalui Creator, si credem cu tarie ca in numele Adevaratului-Mislocitor intre noi toti si Creator, problema va fi rezolvata – Amin !
  _____________________________________________________________

 8. Catre: “Corespondenti nostri”:
  Iubiti frati in Domnul! Va multumum in numele Domnului Isus pentru suportul si dragostea dumneavoastra. Domnul sa va rasplateasca cu viata vesnica. Lupta nosatra este destul de grea, inpotrivirile sunt multe si multi tinerii sunt foare raniti sufleteste. Va-m ruga daca este posibil, sa ne ajutati si in rugaciune, ca Dumnezeu sa se indure de noi sis a ne vina in ajutor. Va multumim. Din dragoste si mult respect “Tinerii Romani Americani”.

 9. Subject: PaceSunt pastorul Grigore Buia din Detroit MIchiganAm citit Drama tinerilor din America si vreau sa va raspund in citeva rinduri. An 52 de ani iubesc tinerii chiar daca au si unele scapari. Nu va simtiti singuri mai sunt si fratii mai in virsta care sunt alaturi de voi.Avem un webside unde se vede cva din tabara noastra de copii si avem o saptamina si pentru cei de liceu. Curind vom avea anuntul la zi.Pentru totii tinerii din America sa stiti: ma rog pentru voi, va inteleg, si sunt alaturi de voi in marea lupta in care sunteti si pe care o duceti cu mare greutate. Bunul Dumnezeu imi cunoaste lacrimile si suspinul pe care il am pentru tineri. NU SUNTETI SINGUIRIISUS SI NOI SUNTEM MAJORITATEAV A I U B E S CGrigore Buia.

 10. Iiiiiisuuuuse! ce e aici fratii mei? Am citit toate mesajele (mi-a luat ceva timp,ce-i drept) si am ramas uimita! Asa..sa incepem: problema din State o stim si este veche..Stim ca este nevoie de tineri ordinati si pregatiti pt lucrarea Domnului care sa mearga si sa predice cuvantul Domnului acolo..Probelma este nu ca nu ar avea cine merge acolo..Sunt destui dar si acolo,ca si aici..Tinerii cu pregatirea necesara sunt tinuti la distanta de actualii ocupanti ai “tronului”, de frica ca le va lua locul “un tanar nepriceput”. Nimeni nu se gandeste ca ideea asta este gresita si ca din dragoste pt biserica respectiva (macar pt asta) fiecare pastor nevorbitor de lb. engleza,ar trebui sa cedeze locul lui unui tanar pregatit si de ce nu,sa treaca in postura de mentor(daca este capabil,evident)!?am observat interventii ale cunoscutilor..vis-a-vis de batic si fusta(flaviu coman),va spun parerea mea ca si fata.. pana si fetele ortodocsilor cand merg la biserica is pun ceva pe cap..isi pun o fusta si..sunt asa de smerite.. cu atat mai mult noi,trebuie sa fim atente la vestimentatia noastra..decenta este o calitate..ce-i drept!sau asa cred eu..nu poti..este inadmisibil sa mergi la biserica in pantaloni..voi chiar credeti ca potentialii baieti din spatele nostru se mai pot ruga!?

  nu..vor face glume pe seama noastra..si le va fugi mintea cine stie pe unde..in cazul asta,devenim responsabile de lucrul acesta.. este ispitire.. este pacat!teoria baticului inca nu am studiat-o..eu una imi pun batic..nu vreau sa se poticneasca nimeni in mine..asta este incredintarea mea..nimeni nu mi-a dovedit pana acum ca este 100% ok ca fetele sa nu poarte batic si ca de fapt in Corinteni este vorba despre altceva..in alta ordine de idei..daca vrei ca un pastor sa vina sa predice in biserica de unde provii sau sa vina la nunta ta, etc trebuie sa platesti..adica il vrei,plateste-i macar drumul si asigura-i cazare si hrana..cu tarifele extra nu sunt nici eu de acord dar..sa stiti ca nu toti pastorii traiesc in puf!este gresita ideea asta..numai eu stiu..:) off..am uitat ce teme ati mai bordat..nu mai dati nume..voi chiar nu va ganditi ca oamenii pomeniti in mesajele voatre pot intra sa citeasca ce scrieti?si va intrebati d ece fratele predicator X este retinut fata de mine.cum sa nu fie? pe Laurentiu,pe Flaviu,pe Clin,etc..ii stiu multi..ce sa va mai spun!?nimic..ca stiu cat iti ia sa citesti un mesaj de gabaritul acesta..;)) sa aveti har fiecare unde va aflati..sa fiti niste lucratori destoinici..sa ramaneti cu zelul acesta..dar voi stiti ca zelul nu este de ajuns..ravna asta!si va doresc ca reforma pe care o doriti sa schimbe ceea ce este intradevar gresit!
  _____________________________________________________________

 11. Dragii mei, Am recitit mesajul tinerilor crestini din America. Ce pacat ca suntem despartiti de mii de kilometri! In Bucuresti a inceput o mare trezire spirituala intre tineri. Tinerii alearga la rugaciune, sunt seri de rugaciune, nopti de rugaciune, zile de post si rugaciune pentru trezire spirituala. Va indemn sa incepeti a va uni in grupe de rugaciune. Incepeti sa va uniti in post si rugaciune. In septembrie 2007 am participat la o intalnire de 3 zile de rugaciune la ONU in New York unde am avut o seara speciala de rugaciune pentru America. Dumnezeu va ofera sansa ca sa incepeti un timp de rugaciune staruitoare pentru trezire spirituala. Cand vine trezirea ranile sunt vindecate, vietile regenerate si inimile umplute de puterea Duhului Sfant. In toate mesajele voastre eu vad o foame si o sete disperata dupa Domnul, dupa puterea Duhului Sfant.

  Aceasta foame si sete este legitima, Dummnezeu a asezat-o in inimile voastre deoarece nu doreste sa va lase in starea de adormire care caracterizeaza o parte din crestinatatea zilelor noastre. In Romania Dumnezeu ne-a dat harul ca sa participam la mai multe intalniri de cate 3 zile de post si rugaciune. Ultima intalnire a fost in perioada 27-29 martie 2008 la Biserica Penticostala Betania Ploiesti – jud. Prahova. Urmatoarea intalnire va fi in perioada 09-11 mai 2008 la Bucuresti. De ce nu incercati sa organizati si voi asemenea intalniri de post si rugaciune cu tinerii? Daca aveti nevoie de sugestii va pot trimite un DVD cu o parte a intalnirii de la Ploiesti. Avem o lista de rugaciune pe care o aducem necurmat inaintea lui Dumnezeu, va rog sa ne trimiteti motive personale de rugaciune. Ne puteti contacta la adresa 12 aprilie 2008 09:26
  _____________________________________________________________

 12. Stimata familie Popa! Va multumim in numele Domnului Isus, pentru frumoasle cuvinte si indemnuri care ni le-ati scris. Domnul sa va rasplateasca cu viata vesnica. Am citit cu mare pasiune si in lacrimi, despre trezirile spirituale din Romania care Dumnezeu le face cu tinerii romani. Desi suntem oarecum jelosi pe eii, totusi ne bucuram de faptul ca Dumnezeu se indura si de generatia tanara. Sa stiti ca la noi aici, situatia este putin cam diferita. Ani de zile nu au fost treziri spirituale, sau botezuri cu duhul sfant. De cand am pornit lucrarea, Tinerilor Romani Americani si ne-am aratat nemultumirea lipsei de staruinte si treziri spirituale, au inceput uni pastori in unele biserici romane-americane, sa faca staruinte. Uni tinerii au ajuns sa fie botezati cu Duhul Sfant.Dar noi mai avem o problema. Pastori nostri nu predica de loc si in limba engleza, iar tinerii nu inteleg mesajele evangheliei in limba romana. Multi tineri nu intelege ce inseamna trezire spirituala sau Duhul Sfant. Avem cazuri cand uni tinerii, din impulsul parintilor si al altor persoane au intrat in staruinta si intradevar au primit Duhul Sfant.

  Dar datorita faptului ca nu au avut hrana sufleteasca si o invatatura biblica adecvata, nu au stiut sa-si pastreze viata curata pentru Dumnezeu. Iar Duhul Sfant a plecat de la eii. Apoi acesti tineri au devenit de 7 ori mai rai. Ii intalnim uneori pe strazile orasului si ne rupe inimile, sunt intr-o stare dezastroasa, de abea-ai recunoastem. Sa stiti ca dorim sa se faca staruinte dupa Duhul Sfant si treziri spirituale, dar nu inainte ca tineri sa fie pregatiti pentru aceasta. Din acste motivele ne luptam cu pastori romani-americani de a accepta, sa se predice si in limba engleza, ca tinerii sa inteleaga mesjul evangheliei si legea lui Dumnezeu, sa stie ce au de facut, dupa ce au primit Duhul Sfant, ca sa ramana langa Dumnezeu si apoi sa fie mantuiti.Ne-ati spus, sa ne unim intre noi in grupuri de rugaciune si sa studiem Biblia inpreuna. Sa stiti ca am incercat si aceasta dar fara succes. Am avut cazuri, in unele orase americane in bisericile romane, cand tinerii, realizand de neputinta pastorilor romani de a predica si in limba engleza, s-au hotarat sa faca eii program in limba engleza pentru tineri. Dorinta lor a fost: ca intre programele biserici, sub supravegherea pastorilor din loc, sa se adune intr-o incapere, pentru mesaje, sau studiu biblic in limba engleza.

  Ne-avand loc unde sa se adune pentru aceasta lucrare, tinerii au apelat la mai multi pastori romani din acel oras, pentru a li se permite sa ocupe una dintre salile din cladirea bisericilor. Desi aceste sali, au fost si sunt de obicei goale si nefolosite de nimeni, nu li s-a permis tinerilor sub nici o forma, sa se adune in nici o incapere din incinta bisericilor. Toti pastori solicitati din acest oras, s-au unit in ce priveste blocarea acestei lucrari. Cu durere va spunem, am aflat ca motivatia pentru care au facut aceasta, a fost frica ca tinerii se vor ridica si le vor lua-o inainte, iar eii isi vor pierde postul.Vedeti iubiti frati, noi am cazut victime comunitati romane si a pastorilor nostri. Suferim datorita faptului, ca ne-am nascut pe un pamant strain. Ne-ti intrebat daca dorim sa fim pusi pe lista de rugaciune. Chear vam ruga sa faceti aceasta. Am dori atat de mult ca Dumnezeu sa ne vina in ajutor si sa se indure si de noi, asa cum va gasi El cu cale. Va rugam sa spuneti tinerilor din Romania sa ne ajute in rugaciune si sa nu fie invidiosi pe noi. Desi noi avem mai mult decat eii in ce priveste situatia materiala, eii sunt cei care detin adevaratele comori. Va multumim in numele Domnului Isus, pentru tot ce ati facut si veti continua sa faceti pentru tinerii din Statele Unite si Canada. Dorim mult har si pace familiei dvs. cat si biserici din care facet parte.Din dragoste si mult respect, “Tinerii Romani Americani”
  _____________________________________________________________

 13. Dragi tineri, frati crestini! Apreciez efortul vostru si alta sansa nu aveti decat a continua pana cand “ca judecatorul nedrept’ se vor ingrozii si vor incepe sa faca ceva, sau daca nu stiu! sa lase pe altii. Marea majoritate dintre ei slujesc unor interese straine si nu le pasa efectiv de ce se intampla. Scopul lor este sa-si mentina pozitiile/leafa si influentele in structurile care s-au format (,,,,) neortodox/necrestinesc.Eu am luptat sapte ani cu ei, poate voi trebuie sa continuati ceea ce se cere si trebuie facut. Lumina si adevarul ii sperie si vad ca le-ati trimis rafale la foc automat, dar ei se ascund ca sobolanii la cutremur. Nu stiu unde se vor ascunde la ziua de apoi. Atunci va fi vai cu V mare, dar ei si-au facut alegerea singuri.Va binecuvintez in numele Domnului.Continuati lupta, “Pett”.
  _____________________________________________________________

 14. DA! INTRADEVAR ESTE FFFFF GREU PT. TINERII ACESTIA ,TREBUIE CA CINEVA SA SE OCUPE LUCRAREA ESTE MARE SI GREA,RUGATIVA DOMNULUI SA SCOATA LUCRATORI,SOLUTIA ?ESTE LA BUNUL DUMNEZEU INCREDETIVA IN EL DIN TOATA INIMA SI EL VA LUCRAAMIN?

 15. DUMNEZEU, ESTE,;; UNUL; BIBLIA, A FOST; UNICA;; NUMAI CA A FOST INTERPRETATA, IN MAI MULTE;FELURI;! PENTRU TINERII DIN AMERICA; EU CRED CA N-ARE IMPORTANTA IN CE LIMBA ;;TE ROGI;! E IMPORTANT SA FII CRESTIN! INDIFERENT DE ; LIMBA PE CARE O VORBESTI;;!SA FII BUN, SA FII CRESTIN , ASTA ESTE; IMPORTANT, PT, FIECARE SI PT; DOMNU;;! PT; CA AM AVUT CUNOSTINTE DE CREDINTA; ORTODOXA; S-AU POCAIT LA; PENTICOSTALI; SA FIE AJUTATI; SE DUC LA BISERICA;; FOARTE UMILI; CU BATICUL PE CAP, IAR ACASA SUNT;; ELEGANTI SI NU RESPECTA CE LI SE SPUNE IN; BISERICA; NU SUNT; UMILI;! PE CINE INSEALA, EI:? PE;; DOMNU;; NU PUTEM SA-L INSELAM!NOI; TREBUIE; SA FIM;;; REALI;; NU PREFACUTI;;! ASTA E PAREREA MEA, DOMNU SA NE AJUTE;;! MARIA 58ANI, PENSIONARA.
  _____________________________________________________________

 16. Stimata sora Maria!
  Va multumim pentru email-ul dvs., Domnul sa va binecuvinteze. Ceia ce spuneti dumneavoastra este foarte adevarat pentru aproximativ 10% dintre tineri, care stiu si limba romana si sunt in biserica. Dar ce ne facem cu aproximativ 90% dintre eii, care nu stiu romaneste? Spunea-ti ca ” PENTRU TINERII DIN AMERICA; DVS. NU CREDETI CA ARE IMPORTANTA IN CE LIMBA SE VORBESTE”. Sora draga! Noi credem ca este foarte important sa se predice si in limba engleza, datorita faptului ca nu toti tinerii inteleg limba romana. Imaginati-va! cum v-ati simti dumneavoastra. intr-o biserica chineza, sau de o alta natiune, atata timp cat nu cunoasteti limba acestor natiuni. Credeti ca v-ati simti bine?. S-au credeti ca ati putea sa va hraniti sufleteste, chiar daca n-ati inteles nimic din mesajul Evangheliei? Vedeti tot asa este si cu “tinerii romani americani”.

  Datorita faptului ca s-au nascut in America, majoritatea nu inteleg limba romana si nu se pot hrani spiritual in bisericile noastre.Noi oameni avem preferintele noastre: Tinerii! datorita faptului ca nu inteleg romaneste, vreau predica si in limba engleza. Pastori! datorita faptuli ca nu pot sa predice in limba engleza, cere tinerilor sa invete romaneste. Uni frati romani, ca sa nu li se strice comfortul si sa li se stirbeasca progamul, vreau tineri afara din biserica. V-ati intrebat vre-o data, ce vrea Dumnezeu de la noi? Ce cere Dumnezeu sa facem pentru acesti tinerii, ca sa-i aducem la mantuire, s-au sa-i salvam pentru Cer? Am vrea sa va spunem, ca Dumnezeu cere pastorilor nostri si biserici, mult mai mult decat sa li se predice si in limba engleza. V-am ruga sa cititi (s-au apasati aici): Ezechiel 34, sa vedeti ce spune Dumnezeu, pastorilor si unor oi din turma.Dorim mult har si pace familiei dumneavoastra.Din dragoste si mult respect, “Tinerii Romani Americani”.
  _____________________________________________________________

 17. Gheorghe Bordeianu wrote: Subject: Rugaciunea”EL este Acela care,in zilele vietii Sale pamantesti, aducand rugaciuni si cereri cu stigate mari si cu lacrimi catre Cel ce putea sa-l izbaveasca dela moarte, si fiind ascultat, din pricina evlaviei Lui, macar ca era Fiu, a invatat sa asculte prin lucrurile pe cari le-a sferit”- “Apoi a mers putin mai inainte, a cazut cu fata la pamant, si s-a rugat, zicand: Tata,daca este cu putinta, departeaza dela Mine paharul acesta! Totusi nu cum voiesc Eu, ci cum voiesti Tu.”- “Si pe la ceasul al noulea, Isus a strigat cu glas tare: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce m-ai parasit?..Isus a stigat iarasi cu glas tare, si Si-a dat Duhul”- “Crezi ca n-as putea sa rog pe Tatal Meu, care Mi-ar pune indata la indemana mai mult de douasprezece legiuni de ingeri?”- “Atunci I s-a aratat un inger din cer, ca sa-L intareasca”Rugaciunea este starea de vorba intre om si Domnul Dumnezeu, prin Domnul Isus Hristos.Rugaciunea este legatura intre om si Domnul DumnezeuRugaciunea este arma de atac impotriva actiunilor diavolului.Rugaciunea este stalpul de sustinere de a nu cadea in ispita;Rugaciunea impreuna cu credinta fac ca totul sa fie posibil.
  _____________________________________________________________

 18. Stimate “Anonim”! Va multumim pentru email-ul dvs. Domul sa va binecuvinteze. Sa stiti ca in unele biserici s-a incercat metoda mentionata de dumneavoastra si multe biserici inca mai au castile audio si instalatia intacta. Pentru o perioada scurta de timp, s-a tradus programul prin statie in limba engleza in mai multe biserici. Dar nu la mult timp s-a oprit si aceasta, din lipsa de interes de a tine tinerii in biserica. Se presupune ca tinerii vor sta cu castile pe urechi pentru un timp, cat sunt mai mici, dar dupa ce vor creste mari si fiind si mai multi la numar, nu se vor multumiti doar cu atat. Unora le este frica, ca acesti tineri in timp vor inmana castile fratilor mai in varsta si vor inversa traducerea, din limba engleza in romaneste. Aceasta va prezinta o problema foarte mare, atat pentru pastori romani, cat si pentru uni membri din biserica. Asa ca aceasta nu se va accepta, sub nici o forma in bisericile romane.

  Problema in bisericile noastre este: ca interesul nu este ca sa se tina tinerii in biserici, sa-i aducem la mantuire s-au sa-i salvam pentru cer. Generatia tanara vazuta de pastori romani, nu este un viitor pentru eii si bisericile romane. Asa ca de preferita este, sa nu li se ofere nimic tinerilor, ca sa inteleaga mesajul Evangeliei si sa ramana in bisericile romane. Prin metoda aceasta, tinerii nemultumiti si plictisiti de un program pe care nu-l inteleg, vor pleca treptat, fara ca poporul sa observe pierderile care au loc. Iar pastori nostri, datorita faptului ca nu au ce sa ofere acestor tinerii, isi vor pune bazele pe generatia dansilor, farti mai in varsta si-n special pe frati mai bogati, care vor ramanea cu eii, si-i vor suporta pana la moarte. Iar cat despre tineri, ii vor lasa in grija Domnului, faca Dumnezeu ce-o vrea cu eii. Problema noastra este: ca interesele personale pentru cei mai multi, sunt mai presus decat salvarea tinerilor pentru cer. Porunca lasata de Dumnezeu pentru noi.Multa pace va dorim. Din dragoste si mult respect: “Tinerii Romani Americani”.
  _____________________________________________________________

 19. Coruptia liderilor Cultului Penticostal trebuie expusa si eradicata! Ca sa spui ce gandesti iti trebuie curaj. Din observatiile mele subiective, am constatat ca penticostalilor le este frica sa spuna ce gandesc.Se pare ca mentalitatea comunista s-a transmis “genetic” generatiei post-decembriste. Ne este frica sa nu fim indepartati/ respinsi. Ne este frica sa nu fim izolati. Ne este frica de “mai marii nostri””. Ne este frica de excomunicare, de apostrofari, de repercursiuni. Nu vrem sa fim catalogati drept razvratiti sau instigatori la revolta.Vrem ca aura din jurul nostru sa se pastreze imaculata.Dar cu ce pret?Cu pretul de a fi devorati de fariseism si incompetenta [liderilor compromisi si corupti].Ne inselam crezand ca, daca stam in banca noastra, lucrurile se vor rezolva de la sine si ca marturia noastra [crestina] va ramane intacta. Indiferenta ne face complici. Ce s-a intamplat cu Scrisoarea Deschisa [trimisa conducerii Cultului Penticostal in toamna trecuta]? Nimic. Cainii latra, ursul trece. Se pare ca mai marii nostri nu au timp pentru adevaratele probleme. Platim [cu salarii mari] Comitetul Executiv [al Cultului Penticostal] , din banii nostri, pe ruta Guvern – Ministerul Cultelor, ca sa faca treaba pentru noi.

  Dar ei nu au timp nici macar sa redacteze un raspuns, pe care l-au promis. L-au promis, iar promisiunea, pentru un crestin, e mai importanta decat datoria. Ei nu-si tin nici promisiunea si nu-si fac nici datoria. Iar noi ceilalti stam linistiti, ca nu cumva sa ne razvratim impotriva “unsilor Domnului”. Ne este frica sa spunem problemelor pe nume.Iar in timp ce problemele continua sa se agraveze (principiul entropiei), cei care au curajul sa spuna ce gandesc sunt luati la bani marunti. Auzi, cica eu stric marturia Cultului Penticostal. Ingrijorarea Consiliului Bisericesc, la [ultma sedinta], era legata de informatiile care se scurg in public. Ni se cerea sa nu mai facem publice informatiile mai putin pozitive din cadrul Cultului. Ca “noi suntem o familie” si ca “membrii familiei nu se acuza in public”. Ca “uitati-va ce patzesc baptistii”. Ca “i-au sunat si pe ei unii frati baptisti si i-au intrebat: “da’ si la voi sunt probleme?”.Ca “noi penticostalii avem o marturie buna. Ca ne facem de ras cu iesirile in public”, etc, etc.Ce solutii avem? Deocamdata eu nu vad nici una. Pina nu vom avea curaj sa spunem ce gandim, nu cred ca vom gasi vreo solutie.Personal ma voi abtine de la alte comentarii. Pina nu ne vom solidariza si pina nu vom deveni o voce, pe care nimeni sa nu o mai ignore, nu cred ca “viitorul suna bine”.Trebuie sa intelegem ca viitorul Miscarii Penticostale depinde de ceea ce facem astazi. Tu ai curajul sa spui ce gandesti? Laurentiu Balcan, pastor.
  _____________________________________________________________

 20. La biserica “Apele Vii” din Glendale, Arizona, pastor “Marinel Mesaros”, se predica aproximativ 30 de minute in engleza, la fiecare serviciu de duminica, atat dimineata cat si seara.

 21. La biserica “Apele Vii” din Glendale, Arizona, pastor “Marinel Mesaros”, se predica aproximativ 30 de minute in engleza, la fiecare serviciu de duminica, atat dimineata cat si seara.
  _____________________________________________________________

 22. “Drama batrinilor romani din America”

  “Noi ducem copii nostri fortati la bisericile romanesti, iar eii intr-o zi ne vor duce fortati la bisericile americane”. Acum noi nu-i intelegem pe eii, intr-o zi, nici eii nu ne vor intelege pe noi.

  Iubiti tineri romani din America!!!Nu intimplator am dat titlul acestui email “Drama batrinilor romani din America”Pot sa-mi permit sa scriu acest email fiindca sunt unul dintre cei vizati, dar multumesc Domnului, fiindca impreuna cu alti frati am fost luminati inainte sa fie prea tirziu. NU-mi plac anonimele, de acea o sa ma prezint inainte de-a zice prea multe. Ma numesc “Mike Olari”, am ajuns in America pe cind aveam doar 25 ani, mai precis in anul 1983. Locuies in statul Arizona de mai bine de 24 ani. D-zeu ma binecuvintat cu 7 copii, pe care ii iubesc mai mult ca orice. Va pot asigura de faptul ca va inteleg foarte bine de aceea, noi citiva parinti din Arizona am facut primi pasi in a rezolva aceasta problema. Eu nu zic sa faca toti ceea ce am facut noi aici, dar pot sa va spun ca este cu efect. Dupa 20 de ani, timp in care am fost un membru foarte activ (si unul dintre fondatori unei biserici romane din acest stat) a trebuit sa plec si sa o iau de la inceput.

  Cel mai mare motiv care a stat la baza acestei decizii a fost, responsabilitatea pe care o am fata de copii cu care am fost binecuvintat. Atita timp cit copii mei au fost mici lucrurile au mers bine, fiindca ei mergea acolo unde-i duceam noi, parintii.Insa situatia s-a schimbat radical in momentul cind copii nostri s-au facut mari. Am vazut ca tot mai mult doresc sa mearga la bisericile americane. Imi spune-au insistent ca pentru ei este foarte greu sa stea 2-3 ore intr-o biserica unde nu inteleg mare lucru. La inceput am crezut ca este doar o scuza si-am inceput sa-i intreb atunci cind participau la programele bisericilor americane, despre predica ce a fost predicata. Nu numai ca erau, in stare sa-mi redea aproape toata predica, dar si peste saptamina aduceau in discutie acea predica. Deci a fost clar pentru mine ca ei au o problema de limba. Am inceput impreuna cu alti frati sa mergem sa discutam cu cei din conducere pentru a incepe sa introducem predici in engleza, chiar daca nu la programele din biserica, dar macar la serile de tineret.

  Ani de zile am primit multe promisiuni dar aproape nimic nu sa facut concret. In sfirsit la inceputul anului 2007, impreuna cu inca 3 familii, am decis sa rezolvam aceasta problema. Am discutat cu copii nostri si-am decis sa incepem o noua biserica cu specific americano -roman. Doresc sa mentionez faptul ca plecarea noastra a fost discutata cu pastorul biserici si noi am plecat fara sa incercam sa influientam pe alti din biserica. Ne-am rugat mult pentru acest lucru inainte sa-l facem. Cind am fost siguri ca este voia lui D-zeu sa facem acest pas, atunci l-am facut.

  Cum decurg programele noastre?

  1. Incepem cu timpul de lauda si inchinare, unde 2-3 cintari sunt in engleza,iar 2-3 in romaneste. 2. La fiecare program, aproape fara exceptii se predica 20-25 minute angleza,20-25 minute romaneste.
  3. Durata programelor este de 1,30-2 ore.
  4. Joia seara noi cei mai batrini ne adunam,pentru rugaciune (doar rugaciune si marturii). Iar tineri au programul lor intr-o camera alaturata, (tot ce fac ei joi seara este in engleza)

  Doresc sa mentionez faptul ca dupa 30 minute de lauda si inchinare, biserica este asa de cercetata, incit predicile sunt asultate cu foarte mare seriozitate si atentie. Predicile care se tin in romaneste in general sunt traduse si proiectate si-n engleza. Totodata doresc sa mentionez faptul ca tineri nostri au astazi mult mai mare respect fata de noi, datorita faptului ca noi am fost gata sa lasam pentru ei comfortul traditiei si sa acceptam sa platim pretul, pentru a face acest lucru. (pret care n-a fost mic deloc)

  Rezultatele dupa 1an si 2 luni.

  a. Atit noi cei mai in virsta cit si copii nostri realizam ca am facut mari progrese in ceea ce priveste maturitate si cresterea spirituala.
  b. Implicare noastra in comunitate din jur si in domeniul misionar a crescut enorm.
  c. Avem multi tineri care nu mai frecventau nici o biserica. Uni dintre ei venind la noi , au afirmat ca se simnt foarte bine, fiindca sunt primiti cu multa dragoste, aceasta fiindca noi am renuntat la a judeca oameni (asa cum de fapt ne invata biblia) si-i indemnam pe toti sa se apropie de D-zeu fara ai judeca noi.ld. Am inceput cu 39 pesoane, iar la ora actuala, ca membri am trecut de 100.Ca participare sunt si pina 150-200 la unele programe. Asta in conditiile in care noi suntem in chirie intr-o sala de sport la o biserica americana, si n-am fost deloc laudati de celelalte biserici pentru acest lucru.e. Se pune baza pe calitate, atit in ce priveste cintarea, cit si predicarea cuvintului.f. Cu ajutorul lui D-zeu am cumparat un pamint, am depus planurile pentru aprobare la City si speram intr-un an de acum sa avem locul nostru de inchinare, un loc modest dar practic.Pentru toate aceste toata slava o dam celui ce merita, adica lui D-zeu.

  Ce ii opreste pe lideri romani sa faca aceste lucruri pentru voi cei tineri?

  a. Traditia.
  b. Cei mai multi predicatori si pastori nu stapinesc limba engleza suficient, pentru a predica in engleza. Ca atare isi vor pierde locurile din frunte.
  c. Egoismul, multi nu se gindesc nici macar la mintuirea famililor lor, nici de cum la alti.
  d. Lipsa cunoasteri de cuvintul lui D-zeu. Din cauza ca nu cunoastem cuvintul lui D-zeu ni-e frica de orice lucru nou.
  f. Aroganta. Sunt atitia romani care inca mai cred ca au venit in America sa fie exemplu pentru americani. (haide sa fim seriosi). In ultimul timp tinem ocupata prima pagina a ziarelor americane, cu tot felul de lucruri urite pe care le fac romani aici in America.
  g. Ignoranta. duhul vremi ,,I DONT CARE” se poate vedea tot mai mult in vietile noastre. Nu ne pasa de nimeni si de nimic.

  Ne bucuram cind auzim de cineva ca-i merge rau. Mie sa-mi fie binel.Lista ar putea contina, dar ma opresc aici.Cred ca este timpul sa ne trezim si sa punem in aplicare 1CORINTENI-13. Ar trebui sa-l citim in fiecare zi. Ma ingrozesc gindindu-ma, la ,,DRAMA BATRINILOR ROMANI DIN AMERICA”. In scurt timp daca nu ne trezim vom plati un pret mai mare decit tineri nostri de astazi. Dac nu-i intelegem ei unul cite unul (pe nesimtite) vor pleca din bisericile traditionale romanesti, ne vor lasa cu Catedralele noastre goale si vor merge acolo unde vor fi intelesi si vor putea si ei sa inteleaga. Sa nu uitam faptul ca timpurile cind bisericile se umpleau cu cei veniti din Romania s-au dus. Cei din Romania prefera se plece pentru un trai mai bun in Europa, la ce sa mai vina pina aici in America. Dragi frati slujitori, va rog sa va ginditi foarte sinceri si sa vede-ti ca bisericile noastre traditionale, deja platesc un pret foarte mare si anume:1. Atitia tineri care stau in biserica si sunt destul de ascultatori, nu neaparat ca sunt de acord cu noi, dar am reusit sa-i impingem la ipocrizie, fiindca numai asa li se da citu-si de cit importanta.2. Cei care au avut curajul sa ne spuna ce nu le place, i-am impins afara din biserici si-am facut din ei niste rebeli.E usor sa-i judecam, dar oare nu este timpul sa vedem daca nu cumva ne facem noi vinovati de calitatea credinciosilor din bisericile Romane.

  Este timpul sa ne trezim cu toti si sa dam valoare lucrurilor la care le da D-zeu valoare si sa eliminam tot ce nu are valoare in fata lui D-zeu. Cineva spunea un lucru si anume: Noi am dus copii nostri la cresa sa fie crescuti, (fiindca noi am fost prea ocupati pentru a facem bani) iar copii nostri ne vor duce la batrinete la aziluri. Eu zic, ca s-ar putea ca noi astazi sa-i ducem copii nostri fortat la bisericile romanesti, iar ei sa ne duca fortat mai tirziu la bisericile americane. Ma rog D-lui sa nu se intimple aceste lucruri. Dar pentru a nu se intimpla aceste lucruri noi trebuie sa luam masuri si sa facem ceva cit mai curind. Am scris si pentru batrini (nu numai pentru tineri) fiindca stiu ca acest mesaj va fi citit si de cei mai batrini. S-ar putea ca nimeni sa nu-l ia in seama, dar eu m-am eliberat de-o povara pe care o port de mult timp pe inima. Dragi tineri va iubesc si ma rog D-lui sa va dea multa rabdare cu noi cei mai batrini, iar in caz ca va hotariti sa va stabiliti in frumosul stat Arizona, nu uitati ca aici va asteapta o biserica plina de dragoste si gata sa raspunda nevoilor voastre spirituale.

  Numele biserici este” ,,LIVING WATERS ROMANIAN CHURCH”.
  Se predica si in limba engleza. GOD BLESS YOU ALL
  ——————————————-mike——————————————

 23. Dragii mei as vrea sa fac ceva pentru voi, dar nu stiu daca voi stiti ce trebuie facut acum. Trebuie sa facem ceva mai mult decat sa ne plangem de mila.Este adevarat ca trebuie directie si niste pasi. Isus este cu voi, cum este cu noi . El stie nevoia si are si solutii.Un strigat in maniera asta si asteptari de rugaciune in aceiasi maniera sunt de putin ajutor. Cand schimbi in bine propria ta lume, te afli in situatia in care poti tot asa de bine sa schimbi si lumea celor din jur Voi suntetisau ar trebui sa fiti niste pionieri,min aceasta generatie si trebuie sa vedeti ce este de facut acum in aceasta situatie. Mult prea multi oameni habar n-au ce pot face, pentru ca nu li s-a spus decat ce nu pot face. Ei nu stiu ceea ce vor pentru ca nu stiu ceea ce le sta la dispozitie.Domnul este cu voi. Aveti nevoie de optimism, de o mentalitate pozitiva, de incredere. Adevaratul optimism, inseamna a constientiza problemele, dar si a detecta solutiile, a recunoaste dificultatile, a fi incredintat ca pot fi depasite, a constata partile negative,accentuidu-le insa pe cele pozitive, expunerea la tot ce poate fi mai rau, dar asteptand sa se intample cel mai bun lucru, a avea toate motivele sa ne plangem, dar a alege sa zambim, sa, rabdam, sa iubim, si sa luptam. S-ar putea sa ajung anul asta in SUA. Mi-ar place sa vorbesc gura catre gura.Totul este posibil la Dumnezeu, si totul este posibil celui ce crede. Marian Zamfir. V-am pus si doua cantece in limba romana, am si instrumentale cu naiul chitara S.A.M.D. Sper sa va placa si sa va ajute!
  _____________________________________________________________

 24. Sunt din nou pastorul: “Grigore Buia” Tot mereu aud: “drama tinerilor romani din America”…. ……. !!!!!!!! ??????? Pentru mine este foarte greu sa predic si in engleza prefer romineste, dar nu mor pentru asta. Verificati http://campemanuel.com/ Abea ne-am intors de la tabara de copii emanuel 3 serii a 6 zile 7 zile 6 zile PROCES nu EVENIMENT Am avut 91 de copii plus invatatori. 88 copii plus invatatori 53 highscholer plus invatatori…….. Noi nu avem probleme de felul acesta. Inca nu am pus pe side activiutatile din anul acesta dar sunati-ne intrebati-ne. Eu sunt gata sa raspund daca pot la orice intrebare. Oricum au fost 232 de copii si tineri care au participat in total. In concluzie ii iubesc pe tineri si ei ma iubesc asa cum sunt si ei ma accepta si eu ii accept si asa lucrarea Domnului merge inainte.Slavit sa fie Domnul aminCu dragoste in Hristos Grigore Buia 248-909-2992 2179 Beech Lane Troy MI. 48083
  _____________________________________________________________

 25. Sunt Mike Olari si a-si dori sa stiu ce sa intimplat cu blogul vostru, cum ca a disparut?
  _____________________________________________________________

 26. Iubite frate Mike! va rugam sa ne ertati, dar am fost nevoiti sa oprim “lupta de salvare a tinerilor”. Recent sa petrecut ceva neobijnuit, ceia ce ne-a ingrozit pe toti. Inca suntem in shock. Nu credem ca v-om mai continua lupta aceasta. Sucesul nostru a infuriat iadul, iar noi suntem prea slabi sa-l biruim. Va rugam sa ne ertati. Multa pace va dorim.
  _____________________________________________________________

 27. Dragi mei frati! Imi pare rau sa aud ca cineva a reusit sa opreasca o lucrare atit de buna si necesara. Eu chiar ma pregate-am sa va scriu un email in care sa-mi ofer ajutorul pentru aceasta lucrare.Nu stiu in ce masura va pot fi de folos, dar va rog sa-mi scrie-ti deschis daca a-si putea face ceva pentru voi. Doresc sa va spun ca atunci cind cel rau se opune si ameninta, nu trebuie fugit, ci dinpotriva, trebuie sa continui lupta. Cel ce este in noi este mai tare decit ce este in lume. Este adevarat ca nici eu nici voi nu vom putea cistiga nici o lupta prin puterea noastra, dar cu D-zeu vom birui pe diovolul si iadul intreg. Cum citim in Filipeni 4-13 ,,Pot totul in CRISTOS care ma intareste. Lupta nu este a voastra ci a Domnului.Daca doriti sa continuati, eu ma ofer sa va ajut cu tot ce pot.Mai mult de atit eu cred ca s-ar putea forma un grup de frati mai in virsta care sa va tina spatele.

  Eu personal sunt de acord sa va las sa face-ti totul in numele meu. Lasati-ma sa ma lupt eu cu cei care v-au speriat pe voi. Ma lupt de multa vreme cu multi netaiati imprejur si n-am putut fi biruit fiindca totdeauna am avut pe D-zeu de partea mea, adica m-am luptat pentru dreptate si adevar nu pentru mine personal. Daca doriti sa ma contacta-ti prin telefon, va rog nu ezitati. Celularul meu este; ……………………… Nu se poate sa dezamagi-ti asa multi tineri, care si-au pus mare speranta in ce a-ti inceput sa face-ti. Haide-ti sa continuam impreuna si-n numele celui ce a biruit pe Golgota. Vom merge in numele lui ISUS. Pute-ti avea toata increderea in mine fiindca sunt cu toata inima de partea voastra. Este o cauza dreapta si trebuie facut ceva. GOD BLESS YOU. Astept un raspuns pozitiv din partea voastra si abea astept sa va cunosc si sa va fiu partener.
  ————————–mike——————–
  Va iubesc mult in Domnul Isus. Ma voi ruga pentru voi.
  STATI TARI………..BE SRTONG…GOD IS WITH YOU.
  _____________________________________________________________

 28. Subject: Suntem alaturi de voi:
  Dragi tineri romano-americani, Ma numesc Mircea Tipei, sunt din Arad, Romania si locuiesc in Phoenix Arizona din anul 2005, de cand am venit aici in Statele Unite. Sunt cumnat cu Mike Olari cu care ati colaborat putin in ultima perioada de timp. Domnul m-a folosit alaturi de Mike si inca doi frati sa punem bazele noii lucrari care a devenit Biserica Apele Vii (Living Waters) din Glendale Arizona. Sunt perfect de acord cu marea majoritate a lucrurilor scrise de voi pe blogul care nu mai este, de pe platforma blogger. Am publicat pe blogul meu personal “Mai mult decat cuvinte…” doua articole intitulate “Drama tinerilor romani din America” si “Tinerii Romani Americani” au murit”. Aveti aici linkul blogului meu: http://mtipei.wordpress.com/ .

  Sper sa nu va sperie titlul celui de al doilea articol deoarece este asa, mai jurnalistic, de natura sa atraga atentia, isa citind continutul veti vedea ca nu va este ostil. Vreau sa scriu zilele acestea un nou articol pe care cred ca il voi intitula “Mai este speranta pentru tinerii romano-americani”, articol in care doresc sa arat ca indiferent de pozitia noastra fata de generatia tanara, viitorul este al lor, se prevede un viitor promitator datorita potentialului extraordinar pe care l-am descoperit in unii dintre exponentii generatiei voastre. Am convingere ca soarta Bisericii va fi pe maini bune si dupa disparitia actualei generatii de lideri in bisericile romane din America.

  Daca doriti sa puneti materialele pe care le mai aveti pe un alt blog cu acelasi nume, dar pe platforma wordpress, eu am creat acel blog si vi-l cedez. Deocamdata accesul la blog este restrictionat partial (nu poate fi gasit navigand pe motoarele de cautare). Nu va pierdeti curajul. Nu va pierdeti nadejdea. Viitorul e al vostru si daca stati sinceri langa Domnul, neintinati de lume, rezistand in lupta impotriva celui rau, va veti bucura de mult succes in lucrarea Domnului. Aceasta este si dorinta noastra. Daca va pot fi de folos cu ceva, scrieti-mi. Blogul meu este destul de citit. Din 23 Noiembrie 2007, de la prima postare si pana in prezent am avut 23 439 vizite pe blog. Sustinerea demersului vostru s-ar putea sa constituie o incurajare si pentru altii. Nu suntem naivi sa credem ca vom schimba fata bisericilor romanesti peste noapte, dar sa nu uitam ca “si cea mai lunga calatorie incepe cu un pas!”
  Fiti binecuvantati de Domnul! “Mircea Tipei”.
  _____________________________________________________________

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s