Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008:

Stimati frati romani, zilele acestea s-au implinit doi ani de la formarea acestei miscari crestine, care si-a propus ca obiectiv: „salvarea tinerilor romani din Statelele Unite si Canada, pentru Imparatia Lui Dumnezeu”. Datorita interesului mare pe care-l vedem in fratii nostri romani prin sutele de scrisori primite, am initiat aceasta lupta intensa pentru introducerea si a limbi engleze in bisericile romane. Cu regert va spunem, ca cele mai mari impotriviri cu privire la aceasta lucrare, le avem in general NU din partea membrilor din biserici, ci din partea pastorilor romani- americani. Cei mai multi dintre dumnealor, din: comoditate, patriotism, lipsa de interes, sau datorita impotentei dansilor de-a predica si-n limba engleza, ingroziti fiind ca nu cumva sa-si piarda postul, renunta cu orce pret ca sa ajute generatia tanara, cu aceasta hrana adegvata foarte necesara, nevoilor pe care le au. Singurul lucrul pe care tinerii li-l cere acestor pastprii romani este, ca sa ne dea si noua „doar 30 de minute din program o data pe saptamana, predica si-n limba engleza”, de preferinta duminica seara cand sunt cei mai multi tineri in biserica. Cu toate insistentele si plangerile noastre, cei mai multi ignora dorinta si nevoile tinerilor, si continua ca sa se predice doar in limba romana. Ca rezultat foarte multi tinerii, obositii de aceste mesaje de unde nu inteleg mai nimic, parasesc bisericile romane pentru todeauna. Di nefericire, cei mai multi dintre frati romani nu le simpte lipsa, pentru ca adesea sunt inlocuiti cu tinerii emigranti veniti din Romania.

Ca rezultat, la ora actuala in majoritatea bisericilor romane din America si Canada (cu exceptia a patru biserici care le vom aminti mai jos), se predica doar in romaneste. Pentru a inchide gura multor tineri si-a parintilor lor, un proccent de apoximativ 5% dintre bisericile romane, accepta predica in limba engleza doar de trei s-au patru ori la an. Iar in unele biserici, sa acceptat sa se predice in limba engleza, doar la serile de tineret. Aceasta se face punand pe unul dintre tinerii mai curajosi la amvon. In cele mai multe cazuri, acesti tineri fiind nepregatiti pentru aceasta lucrare si fara experienta nu stiu ce sa predice, asa ca in general la serile de tineret, doar se canta si se roaga. Dupa calculele noastre, peste 90% dintre membrii bisericilor romane de aici, cunosc si limba engleza, intr-o suficienta masura pentru a intelege mesajul Evangeliei si in limba engleza. Avem chiar si foarte multi frati mai in varsta pensionari, care fiind de mai multi ani in America sau Canada, inteleg foarte bine si limba engleza. In realitate, numarul fratilor mai in varsta sau noi venti, care nu inteleg deloc limba engleza, este foarte mic. Spre deosebire de tinerii, majoritatea dintre acesti frati, sunt de-o viata la credinta si cunosc Biblia destul de bine. Stand de vorba cu dansi si cerandu-le unele sfaturi realizam, ca da intr-adevar fratii mai in varsta cunosc Scripturile. Riscul ca ei sa se pierda de la credinta din lipsa de cunostinta, este practic inexistent. In schimb, nu acelasi lucru il putem spune despre generatia tanara. Datorita faptului ca frecventeaza bisericile romane si nu inteleg romaneste, pierderea acestor tineri de la credinta din lipsa de cunostinta, reprezinta un pericol foarte mare. Aceasta pierdere este simtita, in toate bisericile romane crestine, indiferent de confesiunea religioasa pe care o au. Cu toate acestea, pastorii nostri continua sa predice Evanghelia doar in limba romana, pentru fratii batrani.

In lupta noastra de introducere si a limbii engleze in Bisericile romano-americane, avem si cateva aspecte pozitive. Din sutele de biserici romane din Staele Unite si Canada, patru dintre aceste biserici au inteles nevoia si dorinta tineriilor romani din America. Conducerea lor ne-a lasat sa stim: „ca accepta tinerii cu toata dragostea, sunt de acord si vad necesar ca sa ofere acestei generatii tinere, cel putin 30 de minute de predica si-n limba engleza la serviciile divine”. Aceasta nu se va intampla doar: odata la an, odata la sase luni, sau odata la luna. Aceste programe si-n limba engleza vor avea loc, in fiecare duminica si la toate serile de tineret. „Praise the Lord”.

Aceste Biserici sunt:
1) „Biserica Apele Vii” din Glendale, Arizona, pastor „Marinel Mesaros”
2) „Biserica Philadelphia din Chicago”, pastor „Florin Cimpean”.
3) „Agape Bible Church”, Portland, Oregon, Pastor „Avram Berghiano”.
4) „Biserica Betezda” din Troy Michigan, Pastor: „Simion Timbuc”.

Pastorii acestor biserici impreuna cu membrii dansilor, au renuntat la obiceiurile si traditiile romanesti, au lasat patriotismul si limba romana, si-au pus lucrarea Lui Dumnezeu si salvarea tinerilor, mai presus de interesele personale. Noi le multumim din inima si zicem ca Dumnezeu sa le rasplateasca cu viata vesnica. Sa stiti iubiti frati, ca noi ne bucuram mult de acest progres. In acelasi timp, gandindu-ne la miile de tineri din celelalte biserici romane din America si Canada, care inca nu accepta predicarea si in limba engleza la serviciile divine, nu ne putem multumi doar cu atat. Daca progresul nostru de introducere si a limbi engleze in bisericile romane-americane, va consta doar in 3 sau 4 biserici tot la doi ani, realizam ca mii de tineri din celelalte biserici, vor fi in pericolul de-a se pierde din lipsa de cunostinta. Aceasta va fi un dezastru pentru tinerii romani de aici si este inacceptabil, din punctul nostru de vedere. Asa ca vom continua lupta de salvare a tinerilor, atat cat va fi hotarat de Dumnezeu.

Asa cum bine stiti, anul acesta (2008) bisericile romane din America si Canada au organizat cea de-a patruzecea Conventie a Bisericilor Penticostale Romane, care a avut loc in Detroit, Michigan. Am dori sa comentam putin cu privire la desfsurarea conventiei. Inainte de-a face aceasta, am vrea sa multumim unor frati dragi, care la aceasta intrunire, au ridicat si sustinut cauza „Tinerilor Romani Americani”. Domnul Isus sa-i binecuvinteze si sa le rasplateasca pentru aceasta cu viata vesnica. In primul rand, ii multumim fratelui pastor: „Leonard Semenea” pentru mesajul in limba engleza, care dupa parerea noastra a fost la inaltime. Noi ne bucuram mult de acest frate si-i multumim, atat pentru predicile in limba engleza, cat si pentru suportul si dragostea dansului, care si-o arata fata de generatia tanara. Dansul este printre putinii pastori romano-americani, care intr-adevar, intelege situatia noastra si face niste eforturi deosebite pentru a ajuta generatia tanara. Mai multi frati ne spun: „Sa mai terminam odata cu fratele: „Leonard Semenea” si sa nu-l mai ridicam in slavi”. Fratilor!!! haideti sa fim corecti, acest frate a facut ceva ce n-au reusit s-o faca toti ceilalti pastori romano- americani in 40 de ani. „A introdus si limba engleza in conventiile romane”. Pentru majoritatea dintre noi, predica dansului a fost toata hrana spirituala pe care am primit-o la aceasta conventie. Noi ii multumim acestui frate si ne vom ruga: „ca Domnul Isus sa-i dea multa putere in lucrarea Sa cu tinerii. Tot cu privire la aceasta conventie, am vrea sa-i multumim si pastorului „Teodor Luca”. Desi la acesta conventie acest frate n-a predicat ci doar a facut unele anunturi, am dori sa va spunem, ca pentru noi fratele „Teodor Luca” a facut mult mai mult decat multi predicatori de elita de la aceasta conventie. Inainte de-a anunta urmatorul vorbitor, a coment putin la adresa tinerilor din Statele Unite. Prin comentariul dansului, in cateva minute a spus situatia trista a tinerilor romani din America si Canada, necesitatea urgenta de-a se face ceva pentru salvarea lor, cat si pozitia dansului cu privire la noi. Noi ii multumim din inima si zicem ca Domnul Isus sa-l binecuvinteze cu intreaga sa familie.

La aceasta conventie, am ramas foarte surprinsi sa vedem pe peretii acestei sali, o multime de poze cu persoane de alta natiune si culoare, diferiti de poporul roman. Am aflat si faptul ca subiectul predicilor la aceasta conventie a fost: „Toata Evanghelia pentru toata lumea”. Un miracol; majoritatea pastorilor romani- americani s-au hotarat sa evanghelizeze lumea! Noi ii felicitam pentru aceasta si credem ca evanghelizarea lumii este un lucru foarte frumos si este de altfel si o porunca Dumnezeiasca. In Biblie la Marcu 16 cu 15, Domnul Isus spune: „Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura”. Un singur lucru i-am ruga pe pastorii nostri romani: Daca ar pute sa includa si „Tinerii Romani Americani” in salvarea lumii pentru Hristos. Am dori atat de mult ca sa facem si noi parte dintre cei mantuiti si salvati de dansii pentru Cer. S-a observat la aceasta conventie, ca majoritatea pastorilor nostri au transpirat ridicand problema evanghelizarii lumii, mai presus de evanghelizarea tineretului din bisericile dansilor. Noi ii stim pe pastorii nostri fiind, cu de-a dreptul mari patrioti romani. Dansi nu ne predica noua si-n limba engleza, pentru faptul ca noi nu am invatat ca sa vorbim prea bine romaneste. Ne intrebam: oare in ce limba vor evangheliza lumea si cu cine vor s-o faca? Oricum ramane de vazut. Noi avem prieteni si colegi de scoala, din aproape toate natiunile pamantului. Vom incerca ca sa-i aducem cu noi in bisericile romane, sa vedem ce se va-ntampla. In conformitate cu angajamentul pe care pastorii romani si l-au luat la aceasta conventie, va trebui sa-i „acomodeze” pe acesti frati de alta natiune si culoare, cu predica in limba engleza. Speram sa nu le ceara si acestor frati: africani, arabi, chinezi si toti ceilalti, sa-nvete romaneste, asa cum au facut-o cu noi. Este posibil ca predicand acestor frati din toate natiunile pamantului in limba engleza, sa ne primim – in sfarsit – si noi: „Tinerii Romani Americani” hrana necesara. In sfarsit v-om intelege si noi Cuvantul Evangheliei si Legea Lui Dumnezeu, ca sa putem supravetui spiritual in bisericile romane.

Faptul ca pastorii nostri si bisericile romane vor accepta frati de o alta natiune si culoare, pentru noi aceasta va fi o minune. Cunoscand bisericile noastre si pastorii romani, ne este foarte greu ca sa credem ca va veni vremea, cand oameni de alta nationalitate sau culoare, se vor hrani spiritual din cuvantul Lui Dumnezeu impreuna cu ei in bisericile romane. Am dori sa va dam un exemplu: Nu demult, intr-o biserica romana- americana a intrat un tanar afro-american, de culoare neagra. Intrat in biserica tanarul s-a uitat peste popor, s-a orientat unde sunt asezati tinerii si s-a asezat pe un scaun linga noi. Observandu-l, mai multi frati romani au inceput sa se coteasca, unii dintre ei au inceput sa se uite in directia acestui tanar, de parca n-au mai vazut un negru, nici odata in viata lor. Desi tanarul de culoare, nu facuse nimic pentru a tulbura biserica, s-a produs totusi o tulburare mare, care a simtit pana la anvon. Peste cateva minute, a venit la el un frate din biserica. Dupa discutia care a avut loc intre cei doi, am citit pe fata acestui tanar de culoare neagra, o adanca tulburare. L-am vazut ridicandu-se repede in picioare si plecand afara in graba. Am aflat ca invitatia dansului de a se impartasi impreuna cu noi din cuvantul Lui Dumnezeu, nu era cea astepata de el. „He was not welcome in our church”. Haideti sa fim corecti fratilor! Pastorii romani si bisericile noastre, nu ne accepta pe noi, copiii nascuti din poporul roman, doar pentru faptul ca nu vorbim si nu intelegem prea bine romaneste. Chiar credeti ca o sa accepte frati de o alta nationalitate si culoare, care nu vorbesc si nu inteleg deloc limba romana? Noi credem ca singura posibilitate ar fi, s-o faca prin afisari de poze cu aceste persoane pe pereti bisericilor. Asa cum dealtfel au facut-o si la conventia din anul acesta 2008 din Detroit Michigan.

Uitandu-ne la pozele de pe peretii conventiei, cu cele 50 de persoane de alte nationalitati si de alte culori, diferiti de poporul roman, ne-am gandit: „La urmatoarea conventie n-ar vrea pastorii nostri si bisericile romane, sa afiseze pe peretii salii, 50 s-au chiar mai multe poze cu:

1). Tinerii care odata au fost in bisericile noastre, iar acum sunt pierduti datorita faptului: ca li s-a predicat doar in romaneste, iar ei n-au inteles mai nimic din mesajul Evangeliei in limba romana.
2). Tinerii, peste care pastorii nostri si-au pus mainile fiind adusi la binecuvantare. Ajunsi mari nu le-au mai dat nici o importanta, iar diavolul a profitat de ocazie, i-a inselat, iar acum acesti tineri au ajuns slujitorii lui.
3).Tinerii, care datorita faptului ca au cantat intr-un stil putin mai american, au fost scosi afara din biserica, spunandu-li-se: „sa plece la Americani cu asa o muzica”. Da intr-adevar au plecat, dar in „lumea” americana, iar acum il slujesc pe cel rau.
4). Tinerii pe care Dumnezeu i-a incredintat fiecaruia dintre pastori romani ca sa-i pastoreasca. Crescuti mari si solicitand ajutor, pastorii nostri i-au ignorat, i-au respins, le-au inchis usa in nas. N-au avut timp de ei, pentru ca trebuiau sa se ocupe de fratii mai in varsta. Acesti tinerii s-au saturat de asteptat, s-au suparat pe bisericile romane si pe pastorii lor, si au plecat pentru totdeauna.
5). Tinerii care nu cu mult timp in urma au fost scufundati in apa botezului, si au facut un legamant cu Dumnezeu. La caticheza li s-a facut studiul biblic tot in romaneste, iar ei nu-au inteles mai nimic din tot ceea ce li s-a predat, n-au stiut cum sa-si pastreze viata si diavolul i-a castigat pentru el.
6). Tinerii perduti din turma Lui Christos, pentru care Dumnezeu le spune pastorilor nostri (Luca 15 cu 3): „sa lase turma, sa merga sa-i caute si sa-i aduca din nou in biserica” si nu-au facut-o.

Sa stiti caci am facut-o noi, ne-am dus i-am cautat si pe multi i-am gasit.
a). I-am gasit pe majoritatea, foarte distrusi fizic si sufleteste.
b). Pe alti i-am gasit departati de Dumnezeu, de familie si biserica.
c). Unii sunt lipsiti de toate cele necesare traiului de fiecare zi, ajunsi sa cerseasca mila altora.
d). Altii sunt lipsiti de un loc unde sa-si plece capul.
e). Iar pe altii, i-am gasit in puscariile americane.

Ne-am gandit: oare cum ar reactiona poporul crestin roman si pastorii nostri, vazand aceste poze cu acesti tineri pierduti, cazuti, distrusi, multi dintre ei de nerecunoscut. Oare nu li s-ar rupe inima, vazandu-i in starea in care au ajuns? Oare nu s-ar simti vinovati de sufletele lor? Acesti tineri care nu demult erau in bisericile noastre si cu putin efort, puteau fi salvati pentru cer. Dar din comoditate, patriotism, sau alte interese personale, au fost lasati sa se piarda pentru todeauna.

Ce ziceti iubiti pastori si frati romani, nu ati vrea ca sa va schimbati atitudinea si modul de gandire, fata de tineri ramasi prin bisericile romane din America si Canada? N-ati vrea ca acum in ceasul al doisprazecele, sa incepeti sa va ajutati propii copii, cu-o hrana spiritula adegvata nevoilor pe care le au? Asa cum bine stiti, in ce priveste cresterea si educarea copiilor, poporul nostru roman ascunde un trecut ingrozitor si-o istorie tragica. O lume intreaga va cunoaste, NU dupa faptele bune pe care le-ati fi facut candva, ci dupa catastrofele groaznice si chinurile insuportabile pe care le-au indurat copii romani, sub dominatia generatiei mai in varsta. Pentru cei mai multi care-au vazut aceste scene tragice pe micul ecran, ati ramas pentru todeauna in inimile lor „cea mai iresponsabila si incompetenta natiune din lume in ce priveste cresterea si educarea copiilor”. Cei mai cruzi oameni care ar fi existat vre-o data, care fara suflet sau mila si-au torturat, chinuit sau chear omorat propii copii. Aflam, ca nici chear Hitler nu si-ar fi permis vre-o data, ca sa-si maltrateze propii copii din poporul si neamul lui. Privind aceste scene tragice, ne-am ingrozit mult. Comparandune cu acesti tinerii ai poporului roman din secolul trecut, ne simtim cu adevarat foarte privilegiati. Deabea acum intelegem, ce inseamna ca sa te nasti in America sau Canada si sa fii protejat prin legile de stat. Daca ceva se va schimba vreodata in viata noastra a celor nascuti aici, mai mult ca sigur ca nu va fi sangele de roman, va fi o crestere si-o formare sanatoasa, intr-o scola buna si-o societate inteleapta. Iubiti frati roamni, noi credem ca a saosit timpul, ca sa va schimbati modul de gandire si atitudinea fata de propii copii. Nu pentru ca v-o cerem noi, ci pentru faptul ca-ti ajuns sa traiti intr-o lume total diferita, si-ntrun sistem educational fondat pe valorile unui alt secol. Aici si in aceste vremurii, asa ceva nu va mai este perimis si se pdepseste prin lege. Mai mult decat atat, in calitate de crestini va cere Dumnezeu, ca sa cresteti aceasta generatie tanara pentru Imparatia Cerurilor.

Pentru a intelege tot mai mult ceia ce dorim ca sa va spunem, va rugam ca sa vizionati aceste scene tragice, din viata tinerilor romani din Romania ai secolului trecut.

1) Prima parte:
2) Adoua parte:

Trauna Copiilor din Romania si situatia tragica a Tinerilor Crestini din Bisericile Romane din America si Canada

Daca tot v-ati luat angajamentul sa evanghelizati Lumea:
– N-ati vrea sa incepeti aceasta lucrare, cu acesti tineri pierduti, din bisericile romane?
– Evanghelizarea lumii va cere lupta si pregatitire, iar noi va vedem pe majoritatea foarte obositi si forte limitati in a evangheliza lumea.
– N-ati vrea sa va ocupati mai mult de tinerii romani, pregatindu-i pe ei pentru aceasta lucrare?
– Pe multi va vedem inaintati in varsta, iar evanghelizarea lumi cere multa energie si timp.
– N-ati vrea sa incepeti aceasta evangelizare cu noi, pregatindu-ne s-o ducem noi mai departe aceasta lucrare?
– Posibilitatea dvs. de-a evangheliza lumea in limba romana, va fi un lucru foarte greu, sau chiar imposibil.
– N-ati vrea sa pregatiti tinerii pentru aceasta lucrare? Sansele noastre de-a evangheliza lumea sunt mult mai mari.
– In evangelizarea lumi va trebui s-a includeti toate natiunile pamantului, iar noi vedem in poporul roman, destul de mult sovinism si rasism (ura de rasa si culoare).
– N-ati vrea sa ne pregatiti si sa ne predati noua stafeta? Noi am crescut cu tinerii din aceste popoare, iar rasa si culoarea lor nu ne deranjaza.
– Am aflat, ca-n cei 40 de ani, crestinii romani din America si Canada datorita nefolosirii limbii engleze, nu au reusit sa aduca nici cel putin un american sau canadian la Hristos.
– N-ati vrea sa pregatiti noua generatie pentru aceasta lucrare??? Pentru noi limba engleza nu este o problema.

In decursul acestui an, in lupta noastra de salvare a tinerilor, am avut si niste experiente mai putin dorite. Mersul acestei lucrari, a decurs destul de bine, pana cand am inceput sa publicam pe internet, biserici care accepta tinerii si le ofera si predici in limba engleza. La scurt timp dupa aceste anunturi, au inceput si problemele. Se pare ca succesul nostru a infuriat iadul. De mai multe ori, site-ul nostru a fost atacat cu pornografie. Pe paginile de internet unde noi aveam de obicei articolele, s-au umplut cu poze pornografice. 20 de pagini au fost blocate si n-am mai putut sa le scoatem afara. Ne-am pierdut chiar si dreptul de proprietar al site-ului. O perioada de aproximativ doua saptamani, am fost disperati. Sunt zile in care site-ul nostru este vizitat de sute de frati, atat tineri cat si mai in varsta. Nu am fi vrut ca sa-i dezamagim sub nici o forma. Am avut si alte probleme, mult mai grave decat atacarea blog-lui nostru cu pornografie. Vedem tot mai mult, ca puterea intunericului a iesit la lucru si se lupta cu orice pret pentru capta generatia tanara. Realizam si faptul, ca nici infernul nu doreste ca-n bisericile romano- americane sa se predice si in limba engleza. Sunt ingroziti de faptul, ca tinerii vor intelege Cuvantul Evangheliei si Legea Lui Dumnezeu, si vor fi salvati pentru cer. Asa ca, lupta noastra din anul acesta, nu a fost deloc usoara. Am avut momente in care ne-am vazut batuti, ne-am simtit invinsi. Multumim Lui Dumnezeu care in perioada aceasta de timp, si-n confruntarile avute, ne-a venit in ajutor. El ne-a prevenit din timp, de tot ce se va intampla. Ne-a spus sa nu ne fie frica, pentru ca El este cu noi. Ne-a incurajat sa mergem inainte, pentru ca trebue sa biruim. Pe de alta parte, ne-am si bucurat de faptul ca: „Tinerii Romani Americani” sunt pe lista prioritatilor Lui. Noi ii multumim Domnului din inima pentru ajutor, si-L rugam sa ramana cu noi si in continuare. Singuri, ne simtim prea slabi pentru o lucrare asa de mare.

La inceputul acestei lucrari, nu ne-am fi putut imagina ca cineva ne va ura atat de mult, pentru singurul motiv, ca cerem sa se predice si in limba engleza. Facand aceasta, pentru ca tinerii crescuti aici sa inteleaga Cuvantul Evangheliei si Legea Lui Dumnezeu in bisericile romane. Datorita faptului ca ii ispitim asa de mult pe pastorii nostri cu predica in limba engleza, ni se pare ca vedem in unii dintre ei o ura personala fata de tineri, si am vrea sa va dam doar cateva exemple, din corespondenta si discutiile noastre avute cu ei:

1). Am ramas foarte surprinsi sa aflam ca unii pastori romani, se opresc scurt de-a ne blestema in numele Lui Cristos. Daca ne vom duce-n Biblie in Numeri 22 cu 12, il vom gasit pe prorocul Balam, la care ii spune Dumnezeu: „Sa nu te duci si sa nu blestemi copii lui Israel, ca i-am binecuvantat”. Am vrea sa spunem pastorilor nostri: „si noi facem parte din poporul Lui Dumnezeu, am fost dusi la o binecuvantare si-am fost binecuvantati”. Aveti mare grija iubiti pastori romani! Nu suparati pe Dumnezeu si nu va grabiti in a blestema tinerii si parintii nostri. Pe Balaam l-a salvat o margarita de la moarte, nu stim cine va va salva pe dvs. daca ne veti blestema.

2). Avem pastori care ne spun: „Ma rog ca Domnul sa va faca sa muriti ca martiri, nu sa muriti luptand pentru 30 de minute predica in limba engleza”. Ca sa murim ca martiri, in primul rand va trebui sa ne ajutati sa ajungem sa-l cunoastem pe Dumnezeu si sa intelegem legea Lui. Nu ne vom da viata, pentru cineva pe care inca nu am ajuns sa-L cunoastem. Multumim legilor americane care ne ocrotesc. Suntem convinsi: dupa cata dragoste vedem in unii dintre fratii nostri romani, ca maine ne-ar arde pe rug, daca ar putea. Sau, ar face cu noi cum a facut-o terioristul „Osama Bin Laden” cu tinerii care l-au urmat, trimitandu-i sa moara pentru cauza lui personala.

3). Mai multi pastori romani, ca sa ne arate cata impotrivire exista in ei, invita fratii care predica perfect in limba engleza si-i pune sa predice in romaneste. Din multele exemple, va dam doar unul. O biserica din Chicago, anul acesta 2008 l-a invitat pe fratele pastor: „Leonard Semenea” la un seviciu de botez in apa. Acest frate este un pastor bine cunoscut si mult iubit de tinerii romani americani, pentru faptul ca predica foarte bine in limba engleza. Spre surpriza tinerilor si a intregii biserici, acestui frate i s-a cerut s-a predice in romaneste, la acest botez in apa. Oare de ce? Ne spun tinerii ca toate catichezele inainte de botez, au fost facute in limba romana si majoritatea tinerilor nu-au inteles mai nimic din tot ce li s-a predat. Noi credem ca era foarte potrivit cel putin, inainte de a-i boteza sa li se spuna tinerilor pe limba lor, ce inseamna ceea ce fac si ce trebuie sa faca in continuare, ca sa ramana linga Dumnezeu. Oare de ce, ca pastor al acestei biserici si tata a foarte multi copii nascuti in America, copii care sunt si ei in aceiasi situatie ca si noi, acest frate se impotriveste atat de mult, unei lucrari atat de importante? Oare chiar era necesar sa se predice in romaneste, pentru fratii in varsta? Oare fratii batrani nu stiu ce insemnatate are botezul in apa? Aceasta sarbatorare era dealtfel sarbatoarea tinerilor, 25 de tineri romani americani, au incheiat un legamant prin apa botezului si si-au predat viata Lui Dumnezeu. Noi nu-l intelegem pe pastorul acestei biserici, de ce atata ura fata de generatia tanara? A dovedit tinerilor, ca oricat l-ar ruga sa-i ajute cu predica si in limba engleza, el are puterea si se va impotrivi acestei lucrari; ranind sufleteste o multime de tineri, printre care se afla chiar propii lui copii. Un pastor, care cu ani in urma predica tinerilor in limba engleza, acum se impotriveste, nici dansul nu mai prdica in engleza si nici pe altii nu-i lasa sa faca aceasta lucrare. Oare de ce?

4). Foarte simplu, rece si fara inima unii afirma: „Daca nu intelegeti romaneste, mergeti la bisericile americane si rezolvati-va problema.” Si chiar asa se si intampla, numai ca intre biserica romaneasca unde am copilarit si biserica americana (sau oricare alta ar fi ea) majoritatea se pierd pe drum. Cine isi asuma riscul pentru acesti tineri? Mai este o problema: toti acesti tineri care, de 20 de ani am crescut in bisericile romane, cerem doar un singur lucru: „30 de minute predica in limba engleza”, de la niste oameni pe care i-am considerat oameni ai Lui Dumnezeu. Oameni care 20 de ani ne-au invatat ce este: „dragostea”, „adevarata jertfa si daruire”, „pilda cu samariteanul milos”, „jertfa Domnului Isus”; „Porunca Iubiri” si multe altele. Ne-au spus cum pastorul cel bun isi da chiar si viata pentru oile lui. Acesti oameni au ajuns acum sa ne spuna: „noi nu va dam nimic, n-aveti decat sa plecati”. Ce credeti dvs. ca se naste in mintea si inima noastra la auzul acestor cuvinte? Ce credeti ca vom crede despre acesti oameni, zisi oameni ai lui Dumnezeu? Sau ce credeti ca vom crede despre religie in sine si biserici? Noi nu avem experiente prea mari cu Dumnezeu. Vazandu-ne inselati, vom mai crede oare ca exista Dumnezeu, exista rai, exista viata dupa moarte? Sau totul este o mascarada crestina, facuta din interese personale ca in multe alte religii, doar pentru a tine poporul sub control si de a le lua zeciuelile si banii in numele Lui Hristos.

Dvs. chiar credeti ca odata ce ne scoateti afara din bisericile romane, ne vom mai duce la alte biserici oricare ar fi ele? Ne vom mai increde oare in alti oameni, ca dupa un timp sa patim acelasi lucru? Nu fratilor! vom fugi, cand vom auzi de pocaiti, de orice natiune si religie ar fi ei. Nu demult l-am intalnit pe un tanar roman: cazut, pierdut, distrus, si-am vrut sa-l aducem cu noi la Biserica. Ne-am mirat cand ne-a spus: „ma duc cu voi oriunde, numai in biserica romana n-am sa mai calc niciodata”. Acest tanar a ajuns sa fuga de crestinii romani, si in acelasi timp nu se mai increde nici in crestinii americani. Asa ca este un om pierdut, pe drumul de la biserica romana spre cea americana. Ce ziceti fratilor, chiar credeti ca nu vad tinerii dragostea falsa, care o au bisericile romane fata de ei? Iar cat despre bisericile americane: Asa cum noi avem problem cu pastori romani si bisericile americane au probleme cu pastorii americani. Datorita unor pastori ca: Jimmy Swaggart, Jim Becker si alti, care au trait in pacat, si-au talharit bisericile americane de bani, doctrina acestor biserici s-a deteriorat foarte mult. In multe biserici americane, ajungi mantuit daca dai cat mai multi bani la biserica. Unii pastori, ca sa-si justifice trairea in pacat, dau poporului o invatatura falsa din cuvantul Lui Dumnezeu. Procentajul divorturilor in bisericile americane este undeva la 63%. Sunt multi pastori americani divortati, iar altii recasatoriti. In concluzie, dolarul, stricaciunea si confortul i-au captat pe multi pastori americani, si le-au distrus si bisericile. Asa ca bisericile americane, nu mai sunt cele care au fost, cu ani in urma.

5). In mai multe comentarii cu pastorii nostri, ii provocam sa ne explice Biblic motivul pentru care nu ne predica si in limba engleza, obligandu-ne sa invatam romaneste. Pana in prezent, au venit la noi cu doua versete din Biblie in care se vorbeste despre limba: In Faptele Apostorilor cap. 2 cu 4 spune: „Si toti s-au umplut de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi. Explicatia dansilor este: daca in ziua cinzecimi Duhul Sfant a vorbit in alte limbi prin persoanele care au fost sub putere si tinerii din America si Canada trebuie sa invete limba romana. Noi am vrea sa va intrebam iubiti frati: Oare aceasta este explicatia corecta? Aceasta este ceea ce a vrut Duhul Sfint sa ne spuna? V-ati intrebat vreo data: ce s-ar fi intamplat, daca Duhul Sfant le vorbea acestor popoare in ziua cinzecimi doar in limba Ebraica? Oare mai recunosteau ei, caci ceea ce s-a petrecut acolo a fost o putere: divina, deosebita, neobisnuita, o putere Dumnezeiasca? Cititi Fapte cap. 2: 6 – 7 si 8 „Toti se mirau, se minunau, si ziceau unii catre altii: Toti acestia care vorbesc nu sunt Galileeni? Cum dar ii auzim vorbind fiecare pe limba noastra in care ne-am nascut?”. Noi credem ca ceea ce s-a petrecut acolo a fost o minune Dumnezeiasca. Acolo s-a implinit profetia data de Dumnezeu prin proorocul Ioel (Fapte 2: 16 si 17). Acestea au fost motivele, pentru care Duhul Sfant a vorbit fiecaruia pe limba lui. Ar fi ridicol sa credem ca ceea ce s-a intamplat la Ierusalim, in ziua Cinzecimii, ne face sa intelegem ca; noi, tinerii din secolul XXI trebuie sa invatam romaneste, sau oricare alta limba. O alta afirmatie adusa de dansii cu privire la limba, este scrisa in Estera, 1:22, unde imparatul Ahasveros: „A trimes scrisori tuturor tinuturilor din imparatia lui, fiecarui tinut dupa scrierea lui, si fiecarui popor dupa limba lui; ele spuneau ca orice barabat trebuie sa fie stapan in casa lui, si ca va vorbi limba poporului sau”. Nu va suparati pe noi dragi pastori, dar noi nu credem ca aceasta are vreo legatura cu tinerii romani din America sau Canada care nu stiu romaneste. Imparatul Ahasveros a dat mai multe porunci, printre care a fost amintita si limba care trebuia vorbita pe tot cuprinsul imparatiei lui. Acest imparat a facut aceasta, datorita neascultarii printesei „Vasti” de a se prezenta in fata lui, cand acest om era vesel si plin de vin, ne spune Scriptura. (Estera, 1:10 si 11). Daca veti citi versetul din Estera: 1 cu 19, veti afla ca aceste porunci au fost date in legea Persilor si a Mezilor si nu noua. In acest context, a lua poruncile imparatesti din vechiul testament ca legi valabile pentru noi, noi nu credem ca este corect si nici de dorit. Nu prea ne putem lauda cu nici unul dintre acesti imparati ai vechiului testament si nici cu legile lor. Nu ne putem lauda nici chiar cu David, cu toate ca a fost printre cei mai favorizati de Dumnezeu. Legile acestor imparati, in cele mai multe cazuri, n-au reprezentat nici voia si nici legea Lui Dumnezeu.

6). Unii pastori romani considera ca trimiterea dansilor a fost: „sa curete bisericile romane din America si Canada de tineri pacatosi”. Noi nu ne-am supara, daca ar face acesta aducandu-i pe acesti pacatosi la mantuire si nu scotindu-i afara din Biserica. De mai mult timp, ne-am hotarat ca-n fiecare Duminica sa aducem cat mai multi tineri romani-americani pierduti in bisericile noastre, incercand prin aceasta sa-i ajutam sa se intoarca la Dumnezeu. Problema noastra este: in mai multe biserici romane gasim o impotrivie cu privire la aceasta lucrare, si am vrea sa va dam un exemplu: Nu de mult l-am cautat pe un tanar roman-american, care s-a departat de Dumnezeu. L-am gasit intr-o stare destul de grava, l-am dus cu noi in casele noastre, si am stat de vorba cu el. Acest tanar ne-a spus motivele pentru care a ajuns in situatia in care se afla. Cu lacrimi in ochi, ne-a marturisit ca-i pare rau de tot ceea ce a facut, si ar vrea sa se intorca. La auzul acestor cuvinte, ne-am bucurat. L-am luat si l-am adus cu noi la biserica. La intrare pe holul bisericii, stand de vorba si cu alti tineri, l-am lasat pe tanarul nostru singur pentru cateva minute. Cand ne-am intors sa-l luam, acest tanar disparuse. Am iesit repede din biserica sa-l cautam, l-am gasit mergand pe jos, departandu-se de cladirea biserici. Am alergat repede dupa el, l-am oprit si l-am intrebat: „ce sa intamplat si de ce ai plecat?”. Ne-a spus cum unul dintre frati, neam cu unul dintre pastori l-a recunoscut, a venit la el si i-a spus: „Iesi afara, locul tau nu-i aici”. Ne-a spus cum l-a luat de gulerul hainei si l-a scos in strada. La auzul acestor cuvinte ne-am tulburat si noi. Am lasat biserica si am plecat cu el, incercand sa-l linistim.

Iubiti frati romani! Noi nu intelegem, si-am dori ca cei care cunoasteti Biblia mai bine decat noi sa ne scrieti, raspunzandu-ne la aceste intrebari:
1). Pentru cine construiti bisericile romane?
2). Care este rolul acestor biserici ?
3). Este bibilc comportarea acestor pastorii si frati romani fata de noi si fata de acest tanar?
4). Gresim noi prin faptul ca aducem tineri pierduti in Bisericile Romane?
5). Care sunt motivele pentru care acesti oameni ii scot afara din Casa Lui Dumnezeu?
6). Care este pericolul la care expunem noi biserica, aducandu-i cu noi pe acesti tinerii pierduti?
7). Ce se poate intampla daca participa si acesti tineri la program?
8). Ce ne spune Dumnezeu sa, facem cu oameni pierduti?
9). S-ar putea ca pentru acesti tineri, sa nu fii murit Hristos?
10). Este posibil ca noi suntem foarte naivi si nu intelegem Biblia!!! Va rugam sa ne raspundeti.

Am vrea sa mentionam ca tanarul amintit mai sus, a crescut in acea biserica, a fost dus la binecuvantare, pastorul acelei biserici si-a pus mainile peste el, i-a facut si botezul in apa. Este adevarat: acest tanar a recunoscut ca este un pacatos, ca este oaia ratacita, mieluselul pierdut, ca este fiul risipitor daca vreti. Chiar sa nu mai existe nici o salvare pentru asemenea tineri? Ce ziceti fratilor? Sa stiti, ca noi stim pe cineva in Biblie mult mai pacatos decat acesti tineri. Cunoastem un talhar si un criminal, care a fost rastignit pe cruce langa Domnul Isus si-a fost salvat. In Luca 23 cu 43. Spre deosebire de pastorii romani, Isus i-a spus acestui talhar: ..”Adevarat iti spun, ca astazi vei fi cu mine in rai”, deci a fost mantuit. De ce oare crestinii romani nu vor sa dea o sansa acestor tineri, de a se intoarce la Dumnezeu? Dupa cate intelegem noi Biblia, acestia sunt mieluseii si oitele pierdute pentru care Dumnezeu le spune pastorilor nostri in „pilda cu oaia ratacita” (Luca 15 cu 3): „sa-si lase turma si sa mearga sa-i caute si sa-i aduca din nou in biserica”. Este posibil ca noi suntem prea tineri si naivi si nu intelegem aceasta pilda cu oaia ratacita? In acelasi capitol in Luca 15 cu 7 scrie: „Tot asa, va spun ca va fi mai multa bucurie in cer pentru un singur pacatos care se pocaieste, decat pentru nouazeci si noua de oameni neprihaniti, care n-au nevoie de pocainta”. Daca cerul se bucura mai mult de un pacatos care se-ntoarce, decat de 99 de neprihaniti, oare de ce nu se bucura si bisericile si pastorii romani mai mult de acesti tineri pierduti care doresc sa se intoarca, decat de restul membrilor din biserica lor, care nu au nevoie de pocainta? Nu se bucura de ei pentru faptul ca sunt saraci si nu pot ajuta biserica financiar? Nu-i primesc pentru faptul ca acesti tineri au nevoie de ajutor si nu au timp de ei? Care credeti dumneavoastra ca este motivul pentru care toti ii alunga, pe nimeni nu-i intereseaza de ei si nimeni nu-i cauta? Sa stiti ca ne-am dus noi si i-am cautat, i-am gasit si i-am adus in casa Lui Dumnezeu, iar fratii nostri romani i-au scos afara. Ce ziceti fratilor, de crestinii secolului nostru?

Cele mai cunoscute argumente pe care le primim, din partea pastorilor romani si a celor ce se impotrivesc cerintei noastre sunt:

1. Pierderea tinerilor este problema parintilor!
-Tinerii: Pastori si Biserica chiar nu au nici o obligatie frati dragi? Cititi in Biblie: Ezechiel cap. 34. in intregime si veti vedea ce spune Dumnezeu. Or mergeti la: Ioan 10 cu 11 si veti afla: „ca pastorul cel bun isi da chiar si viata pentru oile lui”.

2. Unii ne spun: Tinerii romani din America sunt niste incapabili, de aceea nu stiu romaneste. Numai Romanii isi pierde limba si cultura nemului de unde au provenit.
-Tinerii: Majoritatea Tinerilor Romani Americani merg la facultati si sunt printre cei mai buni in scolile americane. Iar cat despre limba, aflam de la prieteni si colegii nostri de scoala, ca majoritatea tinerilor emigranti din America si Canada au aceiasi problema ca si noi. Din mai multe motive, le este forte greu sa vorbeasca limba parintilor lor. Daca doriti sa va convingeti ca ceia ce spunem noi este adevarat, puteti afla aceasta si-n librariile americane. Sunt carti scrise cu privire la limba si cultura tinerilor proveniti din parinti emigranti. Sau hai sa zicem ca suntem niste incapabili, am vrea sa va-ntrebam: „va permite oare Dumnezeu sa scoateti tinerii din Biserici, pe motivul ca nu inteleg prea bine o limba straina sau alta?

3. Un alt argument este: „Suntem romani si trebiue sa invatam romaneste”.
-Tinerii: Aceasta este o parerea personala, o respectam si credem ca ar fi bine, dar aceasta nu este neaparat porunca si dorinta Lui Dumnezeu. In acelasi timp, ce ziceti sa facem cu generatia a treia, care deja s-a nascut din acesta generatie tanara? Datorita faptului ca parintii lor nu vorbesc limba romana in familie, acesti copii nu inteleg de loc romaneste. De cand, in calitate de crestin: conservarea limbi, este mai importanta decat salvarea sufletelor pentru cer???

4. Altii ne spun: „Salvarea tinerilor este pierdere de timp.”
-Tinerii: Cele mai mari treziri spirituale din lume s-au facut prin tineri si cu tinerii. Procentajul crestinilor intorsi la Dumnezeu din tinerete, este de peste 80%. Daca ne vom duce in Biblie (Numeri 14 cu 32 si 33) in vremea lui Moise, vom afla ca generatia favorizata de Dumnezeu de-a intra in tara promisa, a fost generatia tanara, toti ceilalti au murit in pustie, in afara de Iosua si Caleb. In: Matei 19:14 ” Domnul Isus spune: .”Lasati copilasii sa vina la Mine si nu-i opriti, caci Imparatia Lui Dumnezeu este a celor ca ei.” Oare salvarea tinerilor este o pierdere de timp, Ce ziceti???

5. Limba engleza este doar o poarta de scapare si motiv de-a intarata fratii.
-Tinerii: Predica in limba engleza in cazul nostru, este poarta de a intra in vesnicii, fratilor. Iar cei care se intarata si se impotrivesc cerintei noastra, dupa Biblie „nu sunt frati”.

6. Asa cum am primit credinta, asa trebuie sa o pastram.Tinerii: Sa stiti ca credinta a fost data prima data poporului Israel si in limba ebraica. Credinta nu a fost data neaparat romanilor si in limba romana, ca s-o pastram (in romaneste) asa cum am primit-o. Iar daca va referiti la doctrina bisericilor noastre, sa stiti ca limba vorbita, nu va schimba niciodata doctrina Bisericilor in nici un fel.

7. Credinta a fost data sfintilor odata si pentru totdeauna.Tinerii: Foarte adevarat fratilor. Sa stiti ca noi nu dorim sa schimbam credinta si doctrina bisericilor romane, dorim doar sa o primim in limba noastra, ca s-o putem intelege. In acelasi timp credinta data sfintilor, nu se refera la limba romana, sau la romani. Din invatatura Bibliei aflam: „credinta a fost data pentru toate popoarele lumi, si stim ca a fost tradusa in aproape toate limbile”.

8. Sunt pastor roman si trimeterea mea este, de-a aduce romani la Hristos.
-Tinerii: In cazul acestor pastorii ii contrazice versetele care spun: Mergeţi şi faceţi ucenici din toate naţiunile (Mt 28:19), sau Mergeţi în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura (Marcu 16:15). Inseamna aceasta oare, sa se predice doar in romaneste si doar pentru romani? Iar in cazul in care nu vor ca sa ajute decat romani, am vrea sa le spunem acestor fratii ca si noi suntem romani, doar ca ne-am nascut pe un pamant strain. De ce nu vreti sa ne aduceti la Cristos?  Noi NU credem ca afirmatia dumneavoastra este biblica.

9. Unii pastori si frati romani, folosesc ca scuza fratii batrani, motiv pentru care nu accepta predica si-n limba engleza in bisericile romane. Facand aceasta, arata lumii cat respect au dansii de cei cu perii albi.
-Tinerii: Sarmani frati batrani, cu lacrimi in ochi ne spun: „ca ei nu se inpotrivesc deloc cerintei noastre si nu impun pastorilor lor sa se predice doar in romaneste. Dimpotriva, sunt de acord si vad necesar ca intr-o tara straina in bisericile romane, sa li se vorbeasca tinerilor pe limba lor, ca acesti tineri sa inteleaga cuvantul evangheliei si legea Lui Dumnezeu, in felul acesta sa fie salvati pentru cer”. Fratii mai in varsta, ne asigura de toata dragostea si suportul dansilor in aceasta lucrarea.

10. Majoritatea pastorilor romani si unii frati, folosesc ca scuza patriotismul, motiv pentru care nu ne predica si in limba engleza. Ei afirma: „voi sunteti romani si n-aveti decat sa invatati romaneste”.
-Tinerii: Am vrea sa stiti ca noi nu suntem naivi si ne dam seama ca nu acesta este motivul. Suntem convinsi ca daca pe cineva nu-l intereseaza daca vom ajunge sau nu mantuiti, nu-l va interesa nici faptul ca vom vorbi sau nu romaneste. Adevarul este: folosind patriotismul ca motiv si scuza pentru pierderea tinerilor, este mai placut si acceptat la urechea fratiilor romani. Facand aceasta, fratii nostri dau dovada de multa dragoste de tara, de poporul roman si limba materna. Daca vom studia ce inseamna patriotismul, vom afla cat de „sireti” sunt unii. Adevarul este: ca adevaratii patrioti romani in cazul nostru, sunt in Romania, nu si-au parasit tara pentru una mai bogata. Nu au luat-o nici la fuga peste frontierile romane in vremurile cand Romania avea nevoie de patrioti, pentru eliminarea comunismului. Argumentele acestor frati, sunt o adevarata insulta la adresa adevaratilor patrioti romani, care si-au sacrificat viata ricand sa moara pentru cauza Romaniei.

Si pentru faptul, ca majoritatea dintre argumentele sustinute sunt legate de patriotism, am vrea sa va spunem din cele aflate de noi, ce inseamna patriotismul si de unde a provenit: Majoritatea fratilor romani din America si Canada, trateaza limba mostenita ca pe o binecuvantare de la Dumnezeu. Daca ne vom duce in Biblie, in Genesa cap. 11, vom afla motivatia pentru care in lumea noastra se vorbesc mai multe limbi. Citind, vom realiza ca inmultirea limbilor nu a fost altceva decat o pedeapsa lasata de Dumnezeu peste omenire. Nu a fost deloc un dar de la Dumnezeu, sau o binecuvantare cum cred unii. Cand Dumnezeu a creat omul, nu a avut in planul Lui ca noi sa vorbim mai multe limbi. Nu a dorit sa faca din noi patrioti ai nici unei tari de pe pamant. Conform Bibliei, dorinta Lui Dumnezeu a fost: „ca noi sa devenim patrioti ai Cerului si sa vorbim o singura limba”. Neascultarea oamenilor si dorinta lor de-a se ridica pana la Cer prin construirea turnului Babel, l-a suparat pe Dumnezeu. Dorinta oamenilor de a ajunge in Rai fara fapte, a fost motivul pentru care Dumnezeu ne-a incurcat limba si ne-a inprastiat peste tot pamantul. Cercetatorii Bibliei spun: „dupa caderea omului in pacat, inmultirea limbilor a fost cel mai mare castig al diavolului in distrugerea omenirii”. Este si va ramane ca un blestem in lumea noastra, pana in ziua cand va veni Domnului Isus.De ce spunem aceasta?

Inmultirea limbilor a determinat formarea tuturor natiunilor pamantului. Prin formarea lor, a luat fiinta ura dintre natiuni, invidia succesului dintre tari, ura de rasa de culare si toate celelalte. In acelasi timp, in inima fiecarui om s-a nascut dragostea de tara, de natiunea din care a provenit, de poprul din care sa nascut, de limba materna s. a. m. d. Asa a luat fiinta patriotismul fratilor! Ce a facut patriotismul in lumea noastra? Patriotismul a starnit cele mai mari razboaie din lume. Milioane de oameni au murit si continua sa moara, luptand din patriotism pentru tara lor. In zilele noastre, patriotismul a omorat si omoara mii de crestini. Din patriotism, cei din: India, Afganistan, Iran, Iraq, Coreea de Nord, si alte tari, omoara un numar foarte mare de crestini in fiecare an. Fac aceasta pe motivul ca; acesti frati sunt de o alta religie, nu arata ca ei, nu le vorbesc prea bine limba si sunt nascuti dintr-un popor strain. Datorita patriotismului aceste popoare au ajuns niste popoare distruse: de imperialism si religia in care s-au nascut. Ura dintre natiuni a fost si va ramane una dintre cele mai mari probleme ale omenirii. Noi nu ne miram pentru faptul ca multi dintre dvs. ne urati, datorita faptului ca ne-am nascut pe un pamant strain si nu va vorbim limba. Faptul pentru care ne miram noi mai mult este ca: oameni care cunosc cuvantul si au studiat Biblia din tinerete, alesi lui Dumnezeu, sunt orbiti si nu vad realitatea si se lasa folositi de diavolul. Nu vor sa inteleaga, ca cuvantul „patriot” in cazul nostru, nu este altceva, decat o unealta a diavolului cu care se lupta sa scoata afara din bisericile romane o generatie intreaga de „Tinerii Romani Americani”. Din patriotism ne-ati condamnat la o moarte spirituala sigura, pentru singurul motiv ca nu va vorbim limba. Noua ne pare foarte rau ca uni frati nu vad realitatea si nu-si dau seama: „ca diavolul distrugandu-ne pe noi, ii distruge si pe dansii.” Fara sa realizeze, intr-o zi va trebui sa dea socoteala in fata Lui Dumnezeu pentru sufletele noastre. In ziua judecatii, patriotismul pastorilor si fratilor nostri romani, folosit ca scuza pentru alungarea tinerilor din bisericile romane, nu ii va salva, dimpotriva ii va condamna.

De multe ori ne-am gandit: oare ce-a vrut Domnul Isus sa ne spuna in Evanghelia dupa Luca 18 cu 8: „Dar cand va veni fiul omului, va gasi El credinta pe pamant? Dupa semnele Bibliei se presupune ca generatia noastra ar fi ultima generatie, inainte de venirea Domnului Isus. Daca ne vom uita in jurul nostru vom vedea ca: America, Canada cat si intreaga lume este plina de biserici crestine. Asa ca acest verset s-ar putea oare sa nu se mai implineasca niciodata? Nu, fratilor! Biblia s-a implintit si se implineste sub ochii nostri, numai ca unii dintre noi nu vrem sa vedem si sa realizam ceea ce se intampla. Bisericile noastre au devenit adevarate cluburi si amfiteatre. Interesul lor este de-a te face sa te simti bine, confortabil si ne-deranjat de nimeni. Doctrina bisericilor romane vazuta de noi, este tot mai mult doar un obicei si o traditie romaneasca, interesata in conservarea limbii romane si nu in salvarea tinerilor pentru Cer. Iar preotii si lucratorii nostri, seamana tot mai mult cu preotii din vremea Domnului Isus. De frica sa nu fie inlatrurati de la putere si sa-si piarda postul, condamna o generatie intreaga de „Tinerii Romani Americani” la o moarte spirituala sigura. Vedem ca sunt apreciati tot mai mult fratii care doneaza cat mai multi bani bisericii. Noi, tinerii, in general suntem mai saraci, asa ca nu are nimeni nevoie de noi, numai in conditia ca vom infrumuseta programul din biserica in limba romana si vom face poporul roman sa se simta bine, asa cum o facea tanarul David din Biblie, cantandu-i imparatului Saul cu harfa, cand acesta era in dureri. (1 Samuel 12 cu 23). Sa stiti iubiti frati, conform Bibliei, Dumnezeu ne va judeca in ziua judecatii, dupa faptele rele pe care le facem, si in acelasi timp ne va judeca pentru faptele bune, care puteam sa le facem si nu le-am facut. In fata lui Dumnezeu, chiar si „ignoranta pastorilor romani fata de aceasta generatie tanara” este pacat.

In ultima vreme am studiat tot mai multe carti, care trateaza problemele tinerilor emiganti din America si Canada. De asemenea, am vizitat tot mai multe biserici americane, formate de emigantii veniti in America cu zeci de ani in urma. Vroiam sa aflam care sunt sansele noastre de a introduce si limba engleza in bisericile romane. Care au fost metodele folosite de alte popoare emigrante inaintea noastra, de a salva tinerii pentru cer. Cu regret va spunem ca suntem foarte dezamagiti. Din cele aflate de noi, in general bisericile construite de emigraniti cu peste 50 de ani in urma, la ora actuala au ramas cu un numar foarte mic de membri, aproximativ 10, 15 persoane intr-o biserica. Acesti frati si-au pastrat limba materna, obiceiurile si traditiile tarii de unde au provenit, dar in schimb au golit bisericile de membri si in special de tineri. Majoritatea membrilor ramasi in aceste biserici, sunt niste frati si surori trecuti de varsta de 65 de ani. Uitandu-ne la ei ne-am simtit ca intr-un „nursing home” (azil de batrani). Spre surpriza noastra, nu demult am gasit o biserica foarte mare cu peste o mie de locuri, care la ora actuala a ramas cu doi membri: „pastorul si femeia de serviciu”. Am intrebat pastorul acestei biserici unde-i sunt membri? Ne-a spus: ca majoritatea membrilor lui erau in varsta, si au plecat la Domnul. L-am mai intrebat: ce se va face fara membri”. Ne-a spus: „in curand vom vinde cladirea biserici cu cateva milioane de dolari, bani care dansul crede ca-i vor fi suficienti pentru tot restul vieti lui. Acest „pastor cu o singura oaie”, ne-a tulburat mult.

Desi, dupa mai bine de o ora de conversatie, inca ar mai fi vrut sa stea de vorba cu noi, nu am mai rezistat, l-am lasat si-am plecat. Ne-am gandit atunci: ce inseamna sa fi ajuns pastor si sa nu ai o chemare de la Dumnezeu. Ce inseamana sa nu ai dragostea de a aduce suflete la Hristos. Ce inseamna sa nu-ti pese de o multime de tineri care s-au pierdut? „Pastorul nostru cu o singura oaie”, avea o scoala teologica, avea o intelepciune lumeasca de-a manipula pe cei din jur, reusind in felul acesta sa-si atinga scopul: „a inlaturat tineri, iar pe cei in varsta i-a dus la cimitir”. Prin aceasta a reusit sa-si faca un castig la batranete. Ce-i lipsea acestui om era: intelepciunea Lui Dumnezeu in lucrarea de pastor. Sinceri sa fim, noi am crezut ca toti pastorii au o chemare de la Dumnezeu in lucrare, au o dragoste de oameni de-ai aduce la mantuire, si au o intelepciune Dumnezeiasca. Regretabil, dar am aflat ca aceasta nu este adevarat.Uitandu-ne la pastorii si lucratorii nostri, care gonesc tinerii si favorizeaza atat de mult fratii si surorile mai invarsta, ne-a dat de gandit. Ne intrebam: „oare cati dintre ei intr-adevar au o chemare de la Dumnezeu. Cati au o dragoste de-a aduce suflete la mantuire si cati intr-adevar au o intelepciune Dumnezeiasca. Iubiti frati! noi nu stim de ce a trebuit sa gasim aceasta biserica cu „pastorul cu o singura oaie”. Nu stim nici faptul pentru care acest pastor si-a deschis inima si ne-a spus noua, unor necunoscuti, istoria lui si a bisericii pe care o pastoreste. Multe dintre lucrurile pe care dansul ni le-a spus, ne-au tulburat mult si parca nu am fi vrut sa le stim. Ne gandim totusi ca Dumnezeu care stie viitorul a hotarat sa ajungem sa stam de vorba cu „pastorul cu o singura oaie”. Sa ne dam seama, unde vor ajunge bisericile romane peste cativa ani daca nu vor veghea. Sa aflam consecintele slujirii unor oameni care nu au facut absolut nimic pentru salvarea tinerilor. Sa invatam motivele decaderii bisericilor formate din emigranti si in acelasi timp, sa vedem un pastor care si-a inmormantat toti membrii. A fost ceva infiorator, nu am fi vrut sa fim membri in aceasta biserica, pentru nimic in lume. Uitandu-ne la acest pastor ne-am gandit: Oare pastorii nostri, nu au ajuns si ei ca si „pastorul cu o singura oaie”? Nu cumva si dansii se lupta dupa o stare materiala buna la batranete, si ii intereseaza mai putin mantuirea si salvarea tinerilor pentru cer? Nu stim ce sa credem. Iubiti frati! am dori sa va intrebam: Ce credeti dvs. ca se va alege de bisericile romane in urmatori 10 ani? Pierdem tinerii, cei mai in varsta se duc la Domnul, din Romania nu se mai vine in ritmul anilor ’80-90. Asa ca ne vom trezi cu biserici mari, goale si imbatranite, care vorbesc o limba romaneasca indoielnica si sunt pe cale de disparitie. Dumnezeu sa ne dea tuturora intelepciune. Sa stiti ca daca nu vom intelege mersul vremurilor, va fi vai de noi! Vom regreta odata, dar va fi prea tarziu.

Recent, am aflat o posibilitate de a introduce si limba engleza in bisericile romane”. Ni se spune: „ca legile Americane cer un procent de 51% dintre membri bisericii din care facem parte, ca sa fie deacord cu cerinta noastra”. Obtinand acest procentaj prin sistemul de vot, ni se garanteaza introducerea limbii engleze in bisericile romane fara nici o problema, indiferent de felul cum este scrisa constitutia bisericii respective. Dupa calculele noastre tinerii si parinti nostri, care cerem predica in limba engleza, depasim 80% din efectivul bisericilor. Deci procentajul nu este o problema..Am vrea totusi sa stiti, ca noi nu am dori sa folosim aceasta metoda, numai in cazul in care nu vom mai avea nici o alternativa. Noi credem totusi, cu ajutorul Lui Dumnezeu si apeland la dragostea si bunatatea fratilor nostri romani, ca vom reusi pana la urma sa rezolvam problema tinerilor, fara confruntari prea mari. Dorinta noastra este ca din dragoste si nu prin forta, sa obtinem dreptul de a se predica si in limba engleza in bisericile romane. Cunoscand poporul roman si sensibilitatea lor, n-am vrea sa ranim sufleteste pe nimeni. Nu dorim ca din cauza noastra sa se produca nici o rupere de biserica. Atat noi, cat si parintii nostri, ne-am saturat de dezbinari. Au fost foarte grele, dureroase si la multi le-au produs niste rani, care nu s-au mai vindecat nici o data. Observam, chiar si in cazul acestor patru biserici romane, care acepta predica in limba engleza. Datorita faptului, ca unii din parintii nostri au fost membri acestor biserici, sau aceste biserici s-au rupt din biserica dansilor si acum dupa zeci de ani, le este foarte greu sa vina cu noi in aceste biserici, ca sa putem asculta mesajele evangheliei in limba engleza. Ruperile de biserici le-au produs niste rani, care inca sangereaza. Observam la ei, ca mai degraba prefera sa ne lase sa plecam singuri, decat sa vina cu noi in fosta lor biserica- romana.

Speram ca generatia tanara, n-o sa mostenim si noi aceasta „calitate” de specialisti in „ruperi de biserici” de la fratii nostri romani. Oricum, am dori sa stiti ca noi iubim poporul roman asa cum este (nu sunt perfecti, da sunt alte popoare mult mai rele decat poporul roman) si am vrea ca atat pastorii nostri cat si toti ceilalti frati si surori din biserica, sa ramana impreuna cu noi in bisericile romane. Avem nevoie de ei, pentru a ne ajuta in rugaciune si a ne creste spiritual din cuvantul Lui Dumnezeu. In Biblie, in Luca cap.18, versetul 1 pana la 8. Domnul Isus ne spune despre: „Pilda judecatorului nedrept”, care dupa multa insistenta a facut dreptate unei vaduve. Noi nu stim cati ani s-o fi rugat vaduva acestui om sa-i faca dreptate, dar stim ca dupa multa staruinta „acest judecator care de Dumnezeu nu se temea iar de oameni nu se rusina”, la staruinta si insistentele acestei femei, i-a facut dreptate. Asa, ca aceasta vaduva, ne-am hotarat si noi sa continuam sa insitam de pastorii romani si de bisericile noastre, pana cand vor obosi ascultandu-ne cum strigam dupa ajutor si ne vor face dreptate. Noi speram si credem, ca pastorii si lucratorii nostri sunt totusi, mai buni decat judecatorul nedrept, din pilda Dmnului Isus. Incheiem raportul nostru pe anul 2008, multumind tuturor fratilor si bisericilor romane care in decursul acestor doi ani, ne-ati sprijinit in rugaciune. Uitandu-ne la noi si vazandu-ne cat de slabi suntem, realizam ca succesul nostru din anul acesta, s-a datorat rugaciunilor dvs. si nu noua. Asa ca meritati toate binecuvantrile Lui Dumnezeu, pentru tinerii salvati pentru cer. „Domnul Isus s-a vi le dea din belsug si s-a va rsplateacsca cu viata vesnica pentru eforturile facute”. V-am ruga sa nu va opriti si sa continuati sa puneti „Tinerii Romani Americani” in fata bisericilor dvs. ca Dumnezeu sa ne ajute in lucrarea Sa de salvare a tinerilor. Va multumim din inima.

Incurajam si alti frati si alte biserici romane s-a ne vina in ajutor. Iubiti frati! sa stiti ca salvarea tinerilor pentru cer nu este lucrarea noastra, este lucrarea lu Dumnezeu. Istoria bisericilor provenite din emiganti, cat si plecarea tinerilor din bisericile romana ne spun: „daca nu v-om face nimic, peste scurt timp atat tineri cat si bisericile romane de aici v-or disparea pentru totdeauna din poporul roman”. Aceasta va fii o pierdere atat pentru Romania cat si pentru America si Canada. Pierderea tinerilor este dealtfel si o pierdere enorma pentru Cer. Multumin redactiilor si site-urilor crestine pentru suport. Rugam si ceilalti frati care inca nu sunt implicati de la redactiile si site-urile crestine, s-a ne vina in ajutor prin publicarea articolelor noastre. V-am ruga sa va inrolati cat mai multi in aceasta lucrare, plata va va fi mare. Ne cerem scuze tuturor pastorilor si fratilor romani, daca prin raportul nostru pe anul 2008 am jignit s-au am suparat pe cineva. Sa stiti ca nu aceasta este intentia noastra. Speram ca-n raportul nostru pe anul 2009 sa nu avem nimic de obiectat cu privire la fratii nostri romani. Continutul acelui raport sa fie plin de multumiri si laude aduse Lui Dumnezeu, bisericilor romane si pastorilor nostri, pentru lucrarea buna adusa in salvarea tinerilor pentru cer. Sa stiti ca noi nu avem nimic personal cu nimeni, lucrarea noastra este la nivel de tara, o luam foarte serios, si-o facem cu multa frica si temere de Dumnezeu. Toate argumentele aduse de noi in acest articol, sunt reale si bine documentate. Nu avem nici un interes personal in lupta noastra. Singurul motiv pentru care ne luptam, este salvarea acestei tineri generatii pentru cer si nimic mai mult. Faca Dumnezeu ca-n anul in care am intrat, sa gasim in pastori si in bisericile romano-americane o mai multa intelegere, dragoste si sprijin pentru generatia tanara. Multumim cititorilor nostri: pentru timpul, dragostea si indemnurile care ni le-au dat in decursul acestor doi ani. Domnul Isus sa va rasplteasca pentru tot ceea ce ati facut si veti continua sa faceti pentru noi. Va dorim la toti un an nou si binecuvantat cu Isus. Multa pace!

Reclame

72 de gânduri despre &8222;Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008:&8221;

 1. From: Bethesda Bethesda Romanian Church Of God
  Subject: We Accept Your Challenge
  To: tineriiromaniamericani@yahoo.comBethesda Romanian Church of God in Denver North Carolina offers the younger generation an in-depth bible study/sermon during their Sunday evening services. As pastor Beni Bora leads many young people to follow their God-given dreams and be radical in faith, Bethesda Church of God hosts youth conferences as well. Their church website is http://www.robethesda.com, Bethesda Church of God in North Carolina is proud of “Tinerii Romani Americani” and is blesses to be a part of the inter-generational challenge.

  In His Service,

  Aaron Floarea
  (Youth Pastor at Bethesda)

 2. Pacea Domnului să vă însoţească în tot timpul. Îmi cer iertare frati dragi pentru intervenţia mea în această discuţie, însă am simţit nevoia să vă transmit o încurajare. Domnul a promis căci pe ai Săi nu îi va lăsa nicicând. Ba mai mult, a promis că îi va ajuta, şi va fi cu ei în toate zilele. Chiar dacă realitatea este căci mulţi tineri s-au îndepărtat de Dumnezeu, El a promis că “Trestia frântă n-o va zdrobi, şi mucul care mai arde încă, nu-l va stinge….” (Isaia 42:3). Niciodată nu trebuie să ajungem în stare de disperare, pentru că Dumnezeu poate face totul. El dă poruncă şi din nimic ia fiinţă. Simt durerea în suflet la fel ca şi dumneavoastră, pentru că şi eu am 6 nepoţi în Statele Unite la Seattle, de la un frate de-al meu care a decedat în 1994. Dar să ştiţi că speranţa noastră este întotdeauna la Dumnezeu. Noi ne rugăm pentru ei şi suntem încredinţaţi că, potrivit cu Cuvântul lui Dumnezeu, rugăciunile noastre vor fi ascultate. Am avut experienţe minunate cu răspunsuri la rugăciune, în special cu Biserica. Facem la fiecare program o rugăciune cu întreaga Biserică pentru persoane bolnave, pentru cauze speciale, pentru familii cu probleme, pentru copii Bisericii care au părăsit pe Domnul, şi multe alte cereri care se aduc înaintea Domnului prin dorinţe scrise pe bilete care se duc la amvonul Bisericii. Trebuie să aducem laude lui Dumnezeu căci multe din aceste rugăciuni au fost ascultate. Anul acesta 2009, am decis în Biserica Domnului unde suntem noi (Verona, Italia), ca să fie un an de rugăciuni şi cereri înaintea lui Dumnezeu pentru toate sufletele care au părăsit Biserica din loc şi nu numai, pentru fraţi de-ai noştrii, surori, părinţi, copii, neamuri şi chiar pentru alte suflete din alte Biserici. Credem că Domnul îşi va ţine promisiunile în ce priveşte răspunsul. Încurajarea mea se ţine doar de Cuvântul Domnului, pentru că eu sunt slab şi neputincios, însă Dumnezeu este Cel ce dă putere. De aceea frati dragi încredete în Dumnezeu şi nu în om (cu toate că El lucrează prin oameni), căci de la El vin toate, şi credinţa şi înfăptuirea. Este nevoie de multă rugăciune, credinţă şi devotament absolut pentru Dumnezeu. Domnul nu va rămânea niciodată dator. Vă invit să vizitaţi Biserica Dommnului din Verona, Italia (Biserica Penticostală Română “Maranata”) o Biserică formată din un procent de 95% tineri care slujesc Domnului cu dragoste. Vă las dacă doriţi şi adresa mea, telefonul şi numele :

 3. Dragi tineri, ma bucura foarte mult initiativa voastra si o sustin din toata inima mea. Sunt co-pastor al unei Biserici Baptiste Americano-Romane. Ca Biserica Baptista Romana ne-am unit anul trecut cu o Biserica Baptista Americana si avem servicii in engleza si romana. Privim exact ca si voi viitorul tinerilor din America. Ma refer la cei cu “radacini” romanesti. Imi pare rau pentru cei care au venit in America si traiesc in trecut fara perspectiva viitorului. Domnul sa se indure de toti. Daca va pot fi de folos vreau cu toata dragostea sa o fac.
  George Motoc,
  Foothill Baptist Church, Castro Valley, CA.

 4. Framantarile acestea sunt in cadrul bisericilor pentecostale romane, dar nu se deosebesc prea mult de ceea ce exista in adunarile baptiste sau crestin dupa evanghelie.

 5. Stimati tineri, Nu incetati sa cereti, a spus Domnul Isus Hristos, nu incetati sa bateti. Sa nu va temeti chiar de larma pe care o veti creia. Mai degraba accepta Domnul Dumnezeu asta decat lenea si nepasarea.
  EL are nevoie de oameni care vor asuda muncind din rasputeri, care nu se vor da batuti nici chiar atunci cand se vor poticni, cand vor simtii ca nu mai pot. Pavel si Barnaba strabatea tinuturile Listrei, Antiohiei, “intarind sufletele ucenicilor si indemnand-i sa staruie in credinta si spunand ca in imparatia lui Dumnezeu trebuie sa intram prin multe necazuri…”
  Sa nu uitam ca avem un vrajmas, care se numeste Satana. Una din tacticile sale predilecte in efortul lui neobosit de a-i face pe copii Domnului sa se poticneasca si sa cada este sa aduca peste ei DESCURAJARE si DEPRIMARE. Satana toarna mereu in urechi minciuni de tot felul…”nimic nu o sa se aleaga de fagaduintele acelea care credeai ca sunt de la Dumnezeu, …nu esti bun de nimic..”
  Stimati tineri, Dumnezeu are nevoie de stejari, nu de ciuperci,..fiti tari in credinta, nu descurajati, Mergeti la tinerii si oamenii invinsi de satana, RIDICATII, punetile ulei pe rani, ducetii la “hanuri”, Luptati-va cu hoardele Satanei, Atata timp cat mai exista suflare de viata intr-un om, mai exista speranta de; salvare, mantuire, vindecare.
  SALVATI pe cei pierduti. Nu va pierdeti timpul. Domnul Dumnezeu are nevoie de dumneavoastra, pentru a lega rani, aii sili pe oamenii sa intre in Imparatia Sa………………..
  Dragi tinerii, Dumnezeu se foloseste de stejari, nu de ciuperci.
  Fiti binecuvantati,
  Cu stima si dragoste frateasca in Isus Hristos,
  Gheorghe Bordeianu

 6. Fiti binecuvantati! Salutam cu bucurie provocarea voastra. Credem ca este timpul sa facem “CEEA CE TREBUIE”. Dumnezeu sa foloseasca zelul vostru bun si energia voastra pentru implinirea mandatului misionar incredintat. in ce priveste incurajarea predicatorilor nostri vorbitori de limba engleza ne soctim binecuvantati. Prin Harul Domnului avem un program pe saptamana bilingual si un program pe luna 95% in limba engleza. Speram la un program pe saptamana 100% in limba engleza. pe langa aceasta inchinarea prin lauda imbina cele doua limbi pentru a fi cat se poate de eficienta. sa ne rugam pentru un timp de tranzitie sub privirile si calauzirea Domnului. E mai putin important in ce limba vorbim comaparat cu nevoia unui mesaj autentic care sa transforme vietile oamenilor. DUMNEZEU SA VA BINCUVINTEZE!!!!!!Iulian Costea
  Senior Pastor – Bethel Romanian Church of God
  Nashville, TN.

 7. Subject: Apelul “Tinerilor Romani Americani”:Dragi frati care luptati pentru introducerea limbii engleze in bisericile romanesti,sau pentru transformarea bisericilor romanesti in biserici romanesti de limba engleza sub pretextul ca asta este singura solutie pentru salvarea tinerilor. Tocmai ati incununat cu succes doi ani de lupta pentru tinerii pierduti. Cati tineri ati adus inapoi? Se pierd tinerii in biserica romaneasca…? de ce…? oare nu din cauza “influentei bisericilor americane pe care ei le frecventeaza si unde ei inteleg mesajul foarte bine? Ei nu inteleg limba romaneasca in biserica… si totusi multi dintre ei vorbesc spaniola sau o alta limba straina invatata in liceele si universitatile americane in care sunt printre primii. Ma scuzati va rog dar lupta tinerilor pentru transformarea bisericilor romanesti in biserici vorbitoare de limba engleza pentru mine suna a transforma bisericile noastre in salile acelea de concete de muzica Rock sau salile acelea de “SHOW” in care cantartul sau predicatorul are rol de bufon si este la curent cu cele mai noi glume. Personal nu am nimic inpotriva predicilor in limba engleza ………. dar experienta din biserica de unde fac parte mi-a aratat ca nici atunci tinerii nu sunt interesati sau prezenti in unanimitate. Continuu ne intreaba de ce la americani se poate si la noi nu. Cunoasteti tineri din famili crestine evanghelice care sa nu stie ce este pacat si ce alta cere Domnul de la ei? Eu ma indoiesc. Cum sta biserica americana vorbitoare de limba engleza la capitolul “pierderea tinerilor din biserici”?
  Ca o solutie ce zice-ti de invatarea tinerilor romani-americani a limbii romane.

 8. Subject: Re: Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008O idee, oricat de nobila ar fi, are nevoie de o exprimare inteligenta, clara, scurta. Daca pledoaria este decenta, logica si patrunsa de bun simt, interlocutorul intelege ca este tratat cu consideratie si e mai inclinat sa-si schimbe opinia, sau cel putin sa faca loc si opiniei celorlalti.

  Eu va doresc mult succes!

 9. Subject: Re: Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008 Un email mai scurt si cuprinzator ar fi fost mai eficient ::)) Asta va intra in cartea recordurilor ca cel mai lung email pe care am vrut sa-l citesc.

 10. Subject: Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008Iubiti frati romani! Sa stiti ca aveti perfecta dreptate in ce priveste lungimea articolului, ne cerem suze si va rugam sa ne iertati. Noi apreciam mult faptul ca ne ati acordat din timpul dumneavoastra pentru citirea raportului nostru pe anul 2008, si zicem ca Domnul Isus sa va binecuvinteze. Vom incerca pe viitor sa-l scriem cat mai simplu si pe cat se poate de scurt. Nu ne-a fost deloc usor sa scriem zece pagini in limba romana, am facut acest efort in dorinta de-a raspunde fratilor nostri romani pe cat se poate de detailat intrebarilor dansilor. In acelasi timp am dorit ca toti frati si surorile sa inteleaga exact motivele acestei miscari crestine care are un singur obiectiv: “salvarea tinerilor pentru cer”. Deasemenea am dorit ca poporul roman si bisericile noastre sa afle, care sunt nevoile si cerintele “Tinerilor Romani Americani” ca sa putem supravetui spiritual impreuna.
  Inca o data va multumim din inima, Domnul Isus sa va rasplateasca eforturilor facute cu viata vesnica.
  Multa pace va dorim. Din dragoste si mult respect: Tinerii Romani Americani

 11. Hi, I am not sure how I got on your email-ing list- but I am glad I did.I forwarded this message to all the contacts in my address book that would be interested in supporting this movement. Please feel free to add them to your mailing list.

  THIS IS SUCH GOOD WORK THAT YOU ALL ARE DOING!!
  and I just now heard about it for the first time…..
  this is a subject near and dear to my hear…
  i teach high school sunday school at our church…and we debated the language issues in the Sunday school department…English won.
  i have to say that I am glad you all came up with the idea to have a sermon at each service. That is an excellent idea.
  Our church also offers Monday night services exclusively for the youth and in English.
  It is working out great and the young’uns love it.

  May GOD HELP US ALL.
  Dana Dupu from Houston TEXAS biserica Fr. Vasile Streango
  “God has judged it better to bring good out of evil,
  than not to permit any evil to exist.”
  Augustine.

 12. Subject: Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008.Aveti dreptate in mare la ceea ce spuneti. Cateva observatii – sunt si biserici baptiste in care sunt servicii in engleza. Daca va numitii tinerii romnani americani, ar fi bine sa-i mentionati si pe baptisti. Totodata – daca nu sunteti asa de patrioti sa tineti limba romana (and I think that is perfectly fine) – then why do you want to go to a Romanian Church? Why not just go to an English speaking church and worship/minister there? The fact is that Romanian churches have no real business existing in the USA (at least at the moment when immigration is close to 0 and most know English)…I do not see the youth who go to English churches as ‘lost’ – I rather see them as more open to be useful to the people around them (Romanians are, after all, less than 1% of the population – another reason why I would never limit my church to Romanians only)!!!

  Blessings,
  George R.

 13. Iubite frate George! Va multumim din inima pentru email-ul dumneavoastra, Domnul Isus sa va binecuvinteze. Sa stiti caci chiar daca suntem penticostali, cu noi avem tineri atat din bisericile baptiste cat si din celelalte biserici de alte denominati crestine. Problema tinerilor romani americani este aceiasi in toate bisericile romane crestine, indiferent de confesiune. Noi suntem uniti in aceasta lucrare si cererea noastra de: “30 de minute prediuca si-n limba engleza la serviciile divine, este valabila pentru toate bisericile evanghelice romane din Statele Unite si Canada si de orice fel. Daca stiti vreo biserica romana baptista s-au oricare alta denominatie crestina care accepta cererea noastra: “oferind tinerilor romani americani 30 de minute predica si-n limba engleza la serviciile divine”, va rugam sa ne scrieti si noi o vom publica cu toata dragostea pe internet si o vom publica prin email-uri la mii de frati, ca toti tinerii sa afle aceasta veste buna.

  Va multumim, multa pace.
  Din dragoste si mult respect: “Tinerii Romani Americani”.

 14. Sint total de acord cu (cineva din diaspora) ai perfecta dreptate. Iar tot ce se intimpla e din cauza lipsei de studiu bibliei. Oameni care sau bazat pe legile cultului nu pe cuvintul lui D_zeu. Traesc de foarte multi ani in diaspora si te inteleg foarte bine,stiu f. bine cum functioneaza cultul penticostal aici. E totu un tam tam.Vin penticostalii din ro. pe bani si nu putini ca sa evanghelizeze pe penticostalii din diaspora. Nu stiu daca peste tot e asa dar va pot spune, ca aici se practica sistemul asta. Nu inteleg ce treaba avem noi cu cultul penticostal din romania cind noi traim de ani de zile aici. Si inca mai mult, adera la niste aberatii care nu au nimc in comun cu biblia. In loc sa aiba o relatie mai strinsa cu biserica locala si sa se uneasca mai mult, mai degraba ii desconsidera. Se vad atit de sfinti, atit de curati ,atit de spirituali, atit de plini de duh sfint ect. Va spun sincer sintem tot cei care eram si in ro. doar cu eticheta. Ar fi necesar sa se faca macar odata pe saptamina programu in limba locala. Este atita popor in jurul lor care are nevoe de D_zeu,si noi ne evanghelizam intre noi. Este atit de multa nevoe dar daca tu predici in romaneste nu te intelege nimeni, Stim doar sa tinem la traditie, sa ne intilnim marti joi simbata si duminica citeva ore, ne rupem in figuri, care mai decare cu masini de lux, cu haine firmate, carei om de afaceri si tot asa. Mai asculti pe unu, altu ca ca face cite o uratura si numai critica, predica clasica romaneasca si asa trece timpul penticostalilor. Nu te poti astepta la mai mult cind noi avem ca lider si comitet unii care nu stiu nici sa citeasca si sa vorbeasca bine romaneste. Ooo cite lipsuri avem noi care ne credem cei mai si mai. Copii nu mai vorbim, lasa de dorit cum cresc. Avem atita credinta ca D_nul se ocupa de totul, noi e deajuns cai facem, aduc fratii o surioara din ro. o sechestreaza in casa, adica ii face un favor o aduce la un trai mai bun, ii da 100-200 de euro la luna si sora cu D_nul inainte. Trebue sa mii cresti sai educi tu ca noi, ori muncim cite 10 ore in fabrica si nu avem timp, ori sintem prea ocupati cu slujba bisericii. Si asa, spun ei, ca se ingrijeste D_nul de toate.Important e cind mergi la biserica sati pui baticul, specifica dea casa nu pe drum si fusta ai grija sati acopere genunchii cind te asezi. Doamne cita ipocrizie. Sincer va spun mam scirbit de atita fals. Sa fiti iubiti.

 15. Subject: Tinerii din Vest-Europa (Italia)Fiti binecuvintati de Domnul Isus Christos,Ce ce va incepe judecata cu berbecii! Acelas lucru incepe sa se-ntiple si-n Europa de vest,cel putin in Italia riscul este mare, istoria se repeta, parca a devenit ceva ciclic! Oricum eu le-am cumparat fiilor mei Biblii in limba italiana si carti cu caracter crestin si-n italiana si-n romaneste! Multi nu-nteleg ca tinerii nu reprezinta doar viitorul ci si prezentul Biericii!
  Salutari sfinte din Roma!
  Evrei 13:20,21-24,25
  Daniel Firiza-responsabil Mision Avanti Italy (www.avantiministries.com)
  link-urile unde se poate vedea ,,lucrarea” din Roma!

  http://www.rtbromania.it/ro/2008/05/10/david-wilkerson-la-roma-pe-20-mai-2008/

  http://www.rtbromania.it/ro/2008/01/21/dincolo-de-poarta-frumoasa/

  http://www.rtbromania.it/ro/2008/07/15/report-tony-anthony-roma-iulie-2008/

 16. Dragii nostri,
  Apreciez mult intrersul pentru copii si tineri pe care-l manifestati. Cred cu tarie ca este important sa ne apropiem de fiecare persoana, in functie de particularitatile individuale pe care le are. Am lucrat 7 ani pastor intr-o Biserica romaneasca din alta tara. Cunosc destul de bine din interior problematica. Am vazut experimente si rezultatele celor care au spus ca schimbarea limbii de predicare va rezolva problema tinerilor. Cu respect, nu ced ca schimbarea limbii de predicare va rezolva problema. Mai degraba va genera alte probleme, la care deocamdata nu va ganditi. Probleme atat de mari ca vor inchide bisericile. Sugestia mea este, nu sa inchidem ci sa deschidem Biserici. In sensul acesta, in loc sa va investiti in lupata pe care o duceti, mai bine ati deschide o biserica in care sa se predice in engheza. Sa nu luati membri din bisericile actuale ci sa faceti convertiri din randul tinerilor care nu inteleg romaneste. Cred ca ar fi un demers foarte bun, si bine venit.
  Cu deosebita stima,
  Daniel Burtic

  P.S. Precizez ca am raspuns la acest mesaj cu respect si cu cele mai bune intentii. Precizez de asemenea ca nu doresc sa fac nici o polemica pe aceasta tema.

 17. Domnul sa va binecuvanteze si sa va intareasca pentru orice lucru bun si folositor…
  Probabil ca nu am fost unul dintre principalii destinatarii ai acestui interesant raport, dar va marturisesc ca m-am bucurat sa-l primesc si ca tare mi-a prins bine… asa ca multumesc din suflet cui mi-a agatat si adresa mea pentru a primi acest raport… De ce? Fiindca sunt pastor si ma intereseaza in mod sincer (Domnul ma vede) tot ce tine de prezentul si mai ales viitorul bisericii crestine… Cand spun viitorul bisericii crestine ma gandesc la mai multe aspecte, dar in mare masura si la tinerii bisericii… Slujesc in tara, intr-o biserica cu foarte multi tineri (peste 200 dintre ei sunt studenti… asa ca totdeauna am o ureche atenta la modul de intelegere a credintei de catre tanara generatie)… )… Ingaduiti-ma deci cu cateva ganduri pe care le pun in scris… (Din capul locului trebuie sa va spun ca sustin teza ridicata de voi si o gasesc indreptatita, dar as dori daca se poate sa largim un pic orizontul… problemelor tinerei generatii)

  1. Regula nescrisa, este ca toti cei care pleaca in diaspora, dupa a treia generatie sunt absorbiti de noua cultura a tarii in care traiesc… Deci la un moment dat, ar fi ridicol sa nu te inchini in si sa nu te rogi in limba tarii in care traiesti zilnic. La a treia generatie mai ramanem romani numai la origine… O origine de care pomenim tot mai rar… Deci problema ridicata de voi este indreptatita, si in cele din urma in mod natural, va avea succes…
  2. Deci, daca tot veti avea succes, cautati sa lucrati cu intelepciune si atentie si sa nu indurerati pe niste oameni care au sacrificat mult pentru voi… si care chiar si atunci cand va spun niste cuvinte mai nepotrivite, ei tot va iubesc foarte mult… Dragostea intotdeauna gaseste calea ingaduintei dupa invatatura Domnului Hristos (Col.3:12-17 si nu uitati versetul 20)
  3. Cu tot respectul va rog in smerenie sa ma lasati sa va dau un sfat: Nu laudati pe omul muritor… indiferent cine ar fi… si mai ales pe vreun pastor… il puneti in cursa diavolului pe veci… Pastorii care sustin cauza voastra (indreptatita, parerea mea) nu sunt (la general vorbind) mai credinciosi si mai doritori de bine, ca cei care poate inca nu reusesc sa va inteleaga… Omul muritor nu trebuie ridicat in slavi… fiindca vrajmasul e pe aproape… Cu totii, daca suntem ceva … suntem si trebuie sa ramanem… numai si numai prin Harul Domnului Hristos… altfel degeaba am crezut.
  4. Daca e ceva de spus pentru corijare, chiar si unui pastor, sa folosim regula biblica (Matei 18:15-17 etc). Aprecierile facute public ca la decernarea premiilor lumesti, nu dau roade spirituale si nu va ajuta nici cauza voastra si nici activitatea celor pe care-i laudati… ba, pe acestia ii expuneti atacurilor celor care au o alta parere.
  5. Avem foarte multe motive sa consideram ca vrajmasul nostru al tuturor, ne inconjoara tot mai strans din toate partile, ca sa ne distruga, asa ca sa nu ne trezim ca folosim “tunurile, pentru a impusca niste biete muste”… Zelul si potentialul bisericii nu trebuie deturnat de la CAUZA CEA MARE A DOMNULUI ISUS!… (Matei 28:19-20 sau Tit 2:14)… Altfel… adio, mantuire… indiferent ce alte cauze fie ele si bune, sustinem!
  6. Va propun spre exemplu sa folosim potentialul de mare calitate pe care l-a dat Dumnezeu tinerilor Sai, spre a cerceta cu dor de mantuire, daca biserica mai merge cu adevarat dupa Scriptura (Fapte 17:11). Tinerii au de indeplinit o lucrare profetica cu adevarat vrednica de lauda din partea Domnului. Spre exemplu: Isaia 58:12-14, legat de schimbarea zilei de odihna poruncita de Dumnezeu. Profetia din Isaia 56 arata ca aceasta profetie trebuie sa se implinasca cu toate neamurile… Nu este corect ca imparatul pagan Constantin sa porunceasca o alta zi de inchinare si noi crestinii sa ascultam mai mult de el, decat de Dumnezeu… Caci apostolul Iacov este foarte categoric in aceasta privinta 2:10-13… iar in toata Biblia nu exista nici cea mai mica dovada despre schimbarea zilei a saptea randuita de Domnul Hristos pentru odihna si inchinare… si care este un semn intre Dumnezeu si noi, conform cu Ezechiel 20:19-21.
  7. Dupa ce asezam toata invatatura Domnului Hristos intr-un cadru corect, … sunt convins ca ne putem inchina si lauda pe Dumnezeu, fiecare in limba in care ne simtim mai confortabil. Daca NU acceptam corect toata invatatura Domnului Hristos, NU suntem lasati in necunostinta cu privire la consecintele asumate… ne-o spune clar, chiar Domnul Hristos in Matei 7:21-27 si foarte important Ioan 13:13-17.
  Cu dragoste si aleasa pretuire fata de voi si ravna voastra pentru o cauza buna si indreptatita,
  ===pastor, Pavel Burlacu===
  P.S. Sa nu ma judecati prea aspru fiindca mi-e martor Domnul, ca v-am scris in temere de EL!

 18. Dragi mei,Va impartasesc inima si cu tristete recunosc si eu aceasta tragedie, fiind unul care pentru 10 ani am trait in SUA. Ce ar fi interesant este sa provocati niste tineri care au niste “tools” in teologie si exegeza sa faca un studiu intre biserica si sinagoga. Eu cred ca vor vedea cat de diferit este scopul (rolul si chemarea) bisericii de scopul sinagogii. Va deschid un pic apetitul – sinagogile fiind constituite pentru diaspora evreiasca erau in mare parte centre cultural-religioase evreiesti, in care se cauta mentinerea culturii, obiceiurilor, limbii si religiei evreiesti asa cum era ea in Ierusalim. Desi Pavel si-a inceput lucrarea in sinagogi, el n-a ramas in sinagoga ci a constituit biserici care, mai apoi, stim tot din Scripturi, au avut impotriviri din partea sinagogilor, unul din motive fiind chiar primirea unora dintre Neamuri in cadrul lor. Tocmai actul si procesul contextualizarii, care face diferenta dintre biserica si sinagoga, il apara Pavel si in Antiohia (Gal.1) si in Conciliul de la Ierusalim (Fapte 15), contextualizare care a fost mereu atacata de curentul legalisto-nationalist din Ierusalim, prezent din pacate in biserica lui Iacov (nu se stie insa, daca a avut acordul lui sau nu).

  Fara a da vina pe nimeni, si generalizand la nivelul oricarei natiuni, eu cred ca tendinta etno-centrica a bisericilor de imigranti din diaspora, a adus mai multe probleme decat roade, pierzand cred eu, chemarea de a se contextualiza (nu de a deveni lumesti) tocmai pentru a castiga cat mai multi pentru Hristos. Un studiu asupra diferentelor intre sinagoga si biserica este binevenit in acest sens, fiindca el va aduce lumina cu privire la scopul pe care-l urmarim – de a ne “preserve” our culture and religion or “transform” the culture and its people for Christ. O alta carte buna in acest sens este “Christ and Culture” de Neibuhr, un “classic” in problema interactiunii dintre biserica si cultura, modelul lui Hristos fiind cel about transforming the culture not anti-culture asa cum din pacate, se intalneste in multe biserici si in Romania si in strainatate.

  Nu uitati insa, pasiunea voastra poate incita si firea nu doar Duhul si extrem de important sa luptati in duh si nu in fire, adica sa mentineti un ton de blandete, respect si self-control.

  Domnul cu voi!
  Cristian Barbosu

 19. Dumnezeu sa va binecuvanteze !
  Am citit cu o deosebita atentie raportul vostru pe anul 2008. Am ramas profund indurerat pe de o parte, de acest raport. Pe de alta parte m-am bucurat nespus de mult, de dragostea si interesul vostru pentru cei nemantuiti, pentru ai aduce la Domnul Isus Hristos.
  Consider insa ca pastorii si parintii dumneavoastra va iubesc si se roaga pentru voi si va sunt si prieteni. Cei pe care i-ati amintit, ca nu va inteleg, nu va iubesc si nu va sunt prieteni, sunt exceptii, si nu suntem de acord cu atitudinile ce le-au luat fata de d-stra. In Biserica pe care o pastoresc avem un tineret binecuvantat de Domnul, cu care avem relatii de dragoste frateasca si de prietenie. Nu avem nici un tanar care sa fi parasit Biserica si sa mearga in lume, desi se predica in limba romana. In relatiile noastre de prietenie cu ei, am cautat sa intelegem nevoile lor, dorintele lor si problemele cu care se confrunta. Le-am dat posibilitatea sa ne spuna in ce masura doreste sa li se prezinte Evanghelia in limba engleza. Ei vorbesc in general ambele limbi si se bucura cand merg in misiune in Romania, Moldova si pot sa se inteleaga cu cei de acolo. Ii incurajam insa sa misioneze printre americani, romani si alte natiuni. Tineri romani au adus in biserica tineri americani. Marturia unui tinar american care a venit la noi in biserca a fost deosebita . Ne-a spus ca nu a inteles tot mesajul, desi i s-a tradus, a ramas impresionat de dragostea ce a simtit-o din partea membrilor bisericii, vazand pe fetele credinciosilor dragostea Domnului Isus. Un alt tanar roman din Biserica noastra, care a cunoscut o tanara americanca s-au casatorit, si au decis sa fie membri in Biserica romana. Ea a simtit mult dragostea Domnului Isus, care nu depinde de limba ci de inima. Tinerii din Bisericile noastre din Asociatie au frumoasa partasie. Este loc si de mai bine. Dar cautam sa le dam o deosebita atentie. Ei au conferinta misionara in fiecare an la Cleveland Ohio. De fiecare data avem invitat un vorbitor care sa fie folosit de Dumnezeu pentru nevoile lor. Sunt invitati si vorbitori americani si romani. Este al saptelea an aceasta conferinta. Participa sute de tineri din toata America, romani americani. Numarul lor este in crestere in fiecare an. La congresul ce-l avem in fiecare an, tinerii au un deosebit aport, prezentand misiunile ce le-au facut in timpul anului, proiectele lor, taberele lor, la care sunt invitati si tineri care nu-l cunosc pe Domnul,romani si americani. Am retinut dorinta voastra arzatoare pentru a ne apropia de voi, pentru a va intelege mai mult si a conlucra impreuna pentr mantuirea in primul rand a tinerilor din neamul nostru. Misiunea trebie inceputa din Ierusalim si pana la marginile lumi si nu invers. Daca nu ingrijeste cineva in primul rand de cei din casa lui este mai rau de cat un necredincios spune apostolul Pavel. Cred ca in viitor este bine sa gasim modalitati in care sa se poata discuta orice probleme cu care ne confruntam, in relatia dintre generatii, in relatia tineri-pastori, pentru a nu se mai pierde nici un tanar si ai castiga pe cei pierduti. Internetul este citit de toti. Ce vor zice cei care nu-l cunosc pe Domnul despre toti pastorii, de orice confesiune? Intreb : toti pastorii sunt asa cum i-ati descris? Cu acesti pastori care sunt in prezent, cu neajunsurile fiecaruia, Dumnezeu si-a dus lucrarea pana acum. Am vrea sa ne pocaim de tot ce trebuie sa ne pocaim si noi si d-stra pentru a lasa loc Duhului Sfant sa lucreze. Va iubesc mult, sunt alaturi de voi in rugaciune zilnic, as vrea sa ne intalnim si aici pe pamant, daca Domnul va voi, iar daca nu sa ne intalnim acola sus la Domnul. Vedeti sa nu lipsim nici unul de acola.

  Va salut cu Tefania 3:17
  Sa-l facem pe Dumnezeu sa nu mai paota de bucurie. E cel mai frumos program nin viata.

  Cu multa dragoste in Domnul Isus Hristos, “Viorel Clintoc” Pastorul “Bisericii Baptiste Akron” Ohio;

 20. Bethesda Bethesda Romanian Church Of God,
  Date: Sunday, January 18, 2009, 10:36 PMWe thank you and God Bless You “Aaron Floarea” and pastor: “Beni Bora”. We will publish your church on the web. Thank you.

 21. I understand your frustration. You are right and I am on your side and agree with you 100%. That was exactly my observation and I was talking about your concerns long time ago (Approx 5-6 years ago when you did not exist as an org.). What you need to do is to send a few young boys to the Bible school here in US to become Pastors in the US and then have them come back in Romanian Church to preach in English. It is extremely difficult to have Romanian Pastors (who are preaching in Romanian language for so long time) to satisfy the needs of the younger generation. We must admit that the younger generation has high standards due to their high education and exposure to the English preacher in the US and many other resources (books, internet, TV, conventions, conferences, concerts with the most powerful men of God in US, etc) that you use to feed your soul.
  You also can develop Bible Studies in small groups to grow and meetings/retreats and invite powerful English speakers to feed your soul. Develop Bible Marathons monthly or Reading christian books club and share your experience with God so other can learn from you. Do not wait for your old pastors to develop strategies to teach you the Bible. They do not understand your needs. Stay awake, stay strong, be on fire, influence others, listen worship songs, listens sermons in English on CDs in your car, read your Bible daily, spend time in prayers JESUS IS COMING. Do not waste your time waiting for a big change suddenly. That will not happen soon. We must change our priorities and evn pray for tghose who are sleeping and not aware of losing the younger generation.
  More later
  Blessings more and more.
  fam Malos
  Shalom

 22. Intradevar, munca dumneavoastra este enorma, si se vede ca ati facut “a lot of research” si chiar efortul de a cauta pe cei pierduti. Personal va apreciez, si ca si unul care vede lucrurile ca si voi, fiind tanar si eu si incercand sa fac o diferenta pozitiva in biserica Emanuel din Anaheim impartasind viziunea voastra, va spun totusi ca unele lucruri care le-ati scris ar putea sa aiba efecte secundare, mai ales asupra unor tineri care fiind pe “muchie” ajung sa citeasca mesajul dumneavoastra vor intelege doar partea amara a lucrurilor si vor decide sa nici nu incerce sa intre intr-o biserica. Ma refer la unele analogii( “Osama…..crestini arsi pe rug de alti crestini….etc”). Inca o data, va rog sa nu ma intelegeti gresit, si daca considerati ca sfatul sau observatia mea nu sunt valabile, lasati-le si nu le considerati.

  P.S. In biserica Emanuel sa predica atat dimineata cat si seara in limba engleza… probabil ati putea mentiona aceasta, fiind unele biserici care ar urma exemplul.

  With Love, Petrisor Bodea.

 23. Draga Peter: iti multumim mult pentru mesajul tau, Domnul Isus s-a te bine cuvinteze. Cu privire la continutul articolului s-a sti ca ne-am gandit mult la ceia ce spui tu, ne-am consultat si cu frat mai in varsta si nu ne-a fost usor sa-l publicam asa cum este scris. Dar frati nostri care ne-au scris tote acestea, nu ni le-au scris noua prin email ci le-au afisat direct pe internet, asa ca orcine le poate gasi si citi la orce ora. Daca vei pune “Tinerii Romani Americani” in Google le vei afla pe site-urile crestine, daca doresti sa le citesti. Un alt motiv pentru care nu scriem tot ceia ce scriem si-n limba engleza este: nu dorim ca toti tinerii s-a inteleaga exct tot ceia ce se petrece, ca nu cumva frati nostri romani s-a devina o pricina de poticnire pentru tineri si s-ai pierdem. Pentru prima data in viata noastra ne bucuram ca nu toti tinerii inteleg romaneste. De mai multe ori cei care stim romaneste mesajele primite le traducem putin diferit de cum sunt scrise. Avantajul nostru este: majoritatea tinerilor chear daca stiu ceva romaneste, nu inteleg exact sensul cuvintelor in limba romana. Cat despre noi cei care stim romaneste, s-a stii ca nu ne cruta nimeni. Avem asa zis frati romani, care nu ca nu au o intelepciune de la Dumnezeu, nu au nici cel putin cei sapte ani de acacsa. Nu odata am lasat totul si-am abandonat lucrarea, din cauza dansilor, pentru faptul ca nu am mai rezistat insultelor aduse. Multe din argumentele dansilor trimese, noua nu le v-om publica niciodata. “Nu zidesc ci doar darama”.

  Faca Dumnezeu ca totul s-a decurga cu bine si s-a rezolvam problema acestei tinere generatiei cat mai repede si iti promitem ca v-om evita pe cat posibil confruntarile. Suntem constienti ca nu sunt de loc bune, ne raneste pe noi sufleteste, raneste parinti nostri si-n acelasi timp stim ca nu la toti cititori nostri le place aceasta.

  Iti multumim din inima “Multa pace.”
  Tinerii Romani Americani.

 24. Catre grupul de initiativa a miscarii din randurile tinerilor romani din America

  Ma rog Domnului sa va dea tot mai multa trecere in initiativa voastra de a sluji semenilor vostri si de a va face acceptati in bisericile locale si de a trage un semnal de alarma pastorilor actuali. Motto-ul Asociatiei Barbatilor Crestini este Schimbarea in bine incepe cu tine! Va felicit ca ati inceput aceasta schimbare si va doresc sa perseverati in aceasta buna initiative.

  Prin harul lui Dumnezeu eu sunt in Romania si slujesc aici bisericile locale prin promovarea lucrarii cu barbatii care pana in present a dat rezultate foarte bune in bisericile evanghelice in care exista grupe de barbati.

  Daca si dvs. considerati ca va poate fi de folos o astfel de lucrare in randul barbatilor tineri din America va trimit atasat pliantul nostru sa-l analizati si daca gasiti interesanta si de folos lucrarea pe care o facem si daca Domnul vă va calauzi in directia aceasta va stam la dispozitie cu materialele pe care le avem in lb romana sau engleza. Una din maximele pe care le promovam in randul barbatilor spune ca “a fi de parte barbateasca tine de nastere, a fi barbat tine de alegere”.

  Alegeti mai departe sa slujiti Domnului si semenilor vostri si cu siguranta osteneala voastra nu va fi in zadar.

 25. There are many young, english-speaking youth workers and volunteers highly involved in Romanian-American churches already.Many of us who were born and/or raised here and are curious what your movement is would benefit from more English content on your blog. An “about” “vision/mission” section would help too.

  Whoever you are, wherever you’re from, whatever you’re doing- God bless any effort that strives to make His Word communicated more effectively.

 26. Dragi Tineri Romani – Americani! Am citit cu mare interes articolul vostru despre activitatea din cursul anului 2008. Ca si parinte si pastor, sant preocupat de problemele de care se lovesc tinerii din bisericile noastre. Multumesc sponsorilor acestui site, pentru initiativa de a crea acest forum de comunicare. Personal, eu caut sa invat cat mai mult despre nevoile tinerilor si consider acest site ca fiind o resursa valoroasa. Sper deasemenea ca tinerii care folosesc acest site sa recunoasca dragostea si aprecierea pe care o au din partea pastorilor si a parintilor lor si sa continue acest dialog intr-un mod constructiv.
  Voi a-ti declarat urmatoarele: “Singurul lucrul pe care il cerem noi, sunt doar 30 de minute predica in limba engleza la serviciile divine. Cerem aceasta, pentru ca aceasta generatie tanara sa intelega Cuvantul Evangheliei si Legea Lui Dumnezeu in bisericile romane. In felul acesta sa-i salvam pentru cer.”
  Credeti ca acest lucru este sufficient pentru a salva tinerii “pentru cer”? Eu cred ca nu! Daca am interba pe cei patru pastori ai bisericilor evidentiate de voi daca tinerii lor mai au problem, cu siguranta ca au raspunde afirmativ.
  Vreau sa va indem sa cereti mai mult decat 30 de minute de predica in Engleza. In Evanghelia dupa Matei, capitolul 7 si versetul 7 Domnul Isus a spus urmatoarele cuvinte: “Cereti, si vi se va da; cautati, si veti gasi; bateti, si vi se va deschide.” Domnul Isus nu ne spune aici cat sa cerem. Deci noi putem cere atat cat ne ajuta nivelul de intelegere a problemei (sau viziunea pe care o avem).
  Aici sant doar cateva sugestii pentru bisericile romano-americane “concerned with the salvation of their youth”:
  1. Sa ofere invatatura Biblica si predici relevante la problemele cu care se confrunta tinerii, in limba pe care Tinerii Romani Americani o inteleg.
  2. Sa investeasca in echiparea pastorilor si liderilor de tineret pentru a raspunde la nevoile actuale ale Tinerilor Romani Americani.
  3. Sa angajeze suficient personal calificat, care sa se ocupe de tineri nu doar de la amvon
  4. Sa ofere claritate cu privire la viziunea de viitor a bisericii
  5. Sa involveze tinerii in conducerea bisericilor
  6. ……
  Domnul sa va Binecuvinteze cu succes in lucrare si cu cele mai bune intentii de viitor. Fratii pastori (chiar si cei ce nu va inteleg) si parintii vostrii se roaga pentru voi.
  Pastor Vasile Cinpean
  Portland, OR – January 21, 2009

 27. In my opinion, the best thing you can do with older brothers and sisters, you should vote on introducing English in the Church, because you are 80%, and I do not think it will create the split of the church. And if it does, let the unrepentant and those who love Romanian language so much, let them go. Because you do not need idolaters in your church.
  Remember your mission is limited in time, the later you introduce English, the more young will be leaving.
  Use the law as soon as possible, because it is good and acceptable before God, that the young might understand the Gospel.
  This is not your imposing on them the law, but it is God’s will for them. Please solve this in this way, because it would be worse if the church remains with 2 members – the pastor and the cleaning lady.God bless you!

  Lucian Nica

 28. Pace si har la toti!
  Am citit raportul vostru pe 2008 si sunt impresionat de devotamentul vostru pt. Imparatia lui Dumnezeu si profund afectat de drama prin care treceti. Din pacate, drama voastra este si drama a mii de tineri romani evanghelici din tara,pt. ca nu doar limba este o piedica in comunicarea cu tinerii ci si limbajul si mai ales spiritul lipsit de dragoste si acceptare de care tinerii au atata nevoie.
  Continuati ceea ce ati inceput,dar ramaneti in spiritul dragostei lui Cristos si cred ca Dumnezeu,care iubeste tinerii si se bucura de ei,va va da victorie!
  We pray for you! God blees you and your ministry!
  Pastor Samy Tutac-Biserica Baptista Betel Timisoara
  Coordonatorul deparatamentului de tineret al Uniunii Baptiste din Romania.

 29. “How great is our God”,
  Location: QLD Australia,This sounds really interesting and I think its something good that should be supported. I was just wondering. Is this just for romanian youth in America????
  “We need changes too”.

  David 001 Australia.

 30. Austria,E bine sa tineti o parte din slujbele voastre si in engleza, astfel e mai usor sa invitati collegi si oameni care nu inteleg romana. Poate ar fi bine sa se amplice metoda asta si aici in Austria, Cu tradusul e mai greu si nu multi sunt dispusi sa traduca in timpul programului fiindca cere foarte mult efort…e mai usor pentru ambele parti sa se faca exercitii de servivi divin si in limba tarii unde se afla adunarea.
  “Good job”. Deuta Austria,

 31. Pace tinerilor !O incurajare pentru toti romanii americani si canadieni.
  Domnul Isus care ne foloseste in lucrarea cu romanii, ne poate folosi si la mintuirea americanilor si canadienilor.
  Cu ajutorul Domnului si prin harul Lui, eu un umil pastor roman, am adus la Domnul un numar frumos de canadieni.
  I-am botezat in apa si continuu ucenicizarea la diferite nivele. Mat. 28:19
  Pastor: V.B. Muresan

 32. Pace tinerilor ! Sint pastor roman cu multi ani de experienta.Am slujit ca tinar predicator in Romania si Austria.Am slujit ca pastor roman in biserica romana in Canada 15 ani.Acum slujesc ca pastor in biserica penticostala canadiana, in limba engleza de peste 7 ani. Am obtinut doctoratul in 2006. Daca aveti nevoie de slujitor in limba engleza, v-as servi cu placere. Duminica seara nu avem adunare la biserica canadiana. Sint tata a 9 copii intre 15 – 24 de ani. 8 copii sint implicati in slujire in diferite slujirii, iar un fiu este in militarie full time. Ma bucur de voi si va doresc mult succes. Biserica Domnului Isus este chemata sa :- Inalte pe MIntuitorul- Echipeze pe sfintii- Evanghelizeze pe pacatosi. Fie Domnul desfatarea inimii voastre. Cu adinca pretuire,
  Pastor V.B. Muresan

 33. Nu as dori sa discut pe aceasta tema, Ma surprins insă nepasarea fratelui Vasile Hozan fata de problema destul de grava a tinerilor romani americani, Cu toate ca nu sunt ei de vina pentru ca nu vorbesc bine limba romana, ci parintii lor. Se ridica insa o intrebare: cand, unde si de cine a fost ordinat fratele Vasile Hozan ca pastor?

 34. Va rog respectuoa sa nu-mi mai trimiteti articolele dvs. Eu traiesc in Spania, nu am nici un interes sa citesc articolele dvs. Nu aveti dreptate sa pierdeti timpul argumentand o cerinta. Mai bine ati sluji, decat sa scrieti ceea ce scrieti. Cine vrea sa se pocaiasca primeste Cuvantul si daca este predicat in chineza. Asta este o aiureala. Si noi traim in diaspora. Domnul sa va deschida mintea si ochii, ca sa vedeti adevaratele nevoi din jurul vostru.
  Sper sa nu mai primesc articole si sa-mi respectati cererea.
  Cu stima!

 35. Ce ziceti fratilor de dragostea care o are sora Alina fata de noi frati eii in Domnul??? Doamne Isuse ai mila de noi de toti si de sora Alina.Multa pace.

 36. Studiu biblic:Mesaj 1:

  Stimati tineri crestini, HAIDEM, sa mergem, sa ducem natura Imparatiei Domnului Dumnezeu, in toata lumea. “….Precum in cer asa si pe pamant…” Imparatia Domnului Dumnezeu este privita ca domnia Domnului Dumnezeu care vine in lume sa afirme puterea, gloria, ordinea Sa impotriva dominatiei Satanei. Imparatia Domnului Dumnezeu este mai mult decat mantuire sau Biserica; ea este DUMNEZEU exprimandu-Se cu putere pe Sine Insusi in toate lucrarile Sale. Domnul Dumnezeu incepe guvernarea Sa spirituala asupra pamantului, in inimile si in mijlocul poporului Sau. El vine in lume cu putere. Noi nu trebuie sa sa ne imaginam aceasta putere ca fiind de natura materiala sau politica, ci una spirituala. Imparatia nu trebuie privita ca o teocratie religios-politica; ea nu este o problema de guvernare sociala sau politica asupra natiunilor sau imparatiilor acestei lumi. Domnul Dumnezeu nu intentioneaza, in aceasta vreme, sa rascumpere si sa reformeze lumea prin activitati sociale, politice, prin forta sau actiuni violente. Deoarece Domnul Dumnezeu Se afirma pe Sine Insusi cu putere, lumea intra intr-o criza. Aceasta umple imperiul diavolului de panica, si fiecare este confruntat cu decizia daca se supune sau nu guvernarii Domnului Dumnezeu. Conditia necesara si fundamentala a intrarii in Imparatia Domnului Dumnezeu este concentata in porunca, “POCAITI-VA, si CREDETI IN EVANGHELIE”
  Inceputul, patrunderi Domnului Dumnezeu in lumea noastra, cu putere implica:
  1. putere spirituala asupra guvernarii si dominatiei Satanei, venirea Imparatiei Domnului Dumnezeu fiind inceputul distrugerii guvernarii Satanei si al eliberarii omenirii de sub puterea demonica si cea a pacatului.
  2. puterea de a savarsi minuni si de a vindeca;
  3. predicarea evangheliei, dovedind vinovatia in ceea ce priveste pacatul, neprihanirea si judecata;
  4. mantuirea si sfintirea acelora care se pocaiesc si cred in Evanghelie;
  5. botezul cu Duhul Sfant pentru puterea de a fi vestitor viu al Domnului Isus Hristos;
  Imparatia Domnului Dumnezeu nu este pentru aceia care se roaga putin, fac compromis cu lumea, neglijeaza Cuvantul si nu tanjesc dupa cele duhovnicesti, acestia sunt cei care sunt ciuperci. EA , IMPARATIA DOMNULUI DUMNEZEU, este pentru Stejari, pentru oameni ca” IOSIF, NATAN, ILIE, DANIEL si cei TREI PRIETENI AI SAI, MARDOHEU, PETRU SI IOAN, STEFAN, PAVEL, DEBORA, RUT, ESTERA, MARIA, ANA , LIDIA………. Imparatia Domnului Dumnezeu este a acelora care dau navala, care sunt hotarati sa se desprinda de practicile pacatoase si imorale ale neamului omenesc si care se intorc la Domnul Isus Hristos, la Cuvantul Sau si la caile neprihaniri Sale. Experimentarea Imparatiei Cerurilor si toate binecuvantarile ei solicita staruinta serioasa si efort constant, o lupta a credintei insotita de o puternica vointa de a rezista Satanei, pacatului si oricarei tovarasii pacatoase. O dovada de netagaduit a faptului ca cineva experimenteaza Imparatia Domnului Dumnezeu este trairea unei vieti, a neprihanirii, a pacii si bucuriei in Duhul Sfant. Sfanta Scriptura invata cu claritate ca dorinta Domnului Isus Hristos pentru ucenicii Sai este sa faca lucrari miraculoase in timp ce propovaduiesc Evanghelia Imparatiei Domnului Dumnezeu.
  Domnul Isus Hristos a promis ca autoritatea, puterea si prezenta Sa ne vor insotii astfel incat sa luptam impotriva imparatiei Satanei.
  NOI, trebuie sa eliberam oamenii din robia in care se afla,
  – prin predicarea Evangheliei,
  – prin trairea unei vieti neprihanite, si
  – prin savarsirea semnelor si minunilor prin puterea DUHULUI SFANT.

  Duhul Sfant se manifesta printr-o varietate de daruri spirituale date credinciosilor, pe care DOMNUL DUMNEZEU lea randuit in Biserica;
  – Manifestari ale Duhului Sfant prin credinciosi individuali.
  – Darurile pentru slujire in Biserica.
  Cu dragoste in Isus Hristos

  Mesaj 2:

  Dragii mei tineri,
  In cartea Galateni 5; 16 -26, sunt scrise un contrast intre felul de viata al crestinului calauzit de Duhul Sfant si acela al naturii umane pacatoase. Sfantul Pavel care a scris aceasta carte nu numai ca dezvolta subiectul general al diferentei dintre cele doua feluri de viata, prin sublinierea ca Duhul Sfant si firea pamanteasca sant in razboi unul cu alta, dar el include o lista specifica atat a faptelor firii pamantesti cat si roade ale Duhului Sfant. Aceste lucruri care sunt legate de faptele firi pamantesti, trebuiesc abandonate, alungate, din viata fiecarui om, iar in locul lor trebuiesc puse roadele Duhului Sfant.

  A. FAPTELE FIRII PAMANTESTI. Firea pamanteasca, este elementul pacatos al naturii umane cu dorintele ei corupte. Ea ramane in crestin dupa convertirea sa si reprezinta un inamic de moarte pentru el, Romani 8;6-8,13, Galateni 5;17-21. Aceia care savarsesc faptele firii pamantesti nu pot fi in Imparatia Domnului Dumnezeu. De aceia crestinul trebuie sa reziste faptelor firii pamantesti si sa le nimiceasca printr-o continua lupta dusa prin puterea Duhului Sfant.

  FAPTELE FIRII PAMANTESTI includ:
  1. PREACURVIA, adica relatii sexuale ale unei persoane casatorite cu altcineva decat sotul sau sotia sa Exod 20;14, Matei 5; 31-32
  2. CURVIA, adica comportament si relatii sexuale imorale, aceasta mai presupune a gasi placere in ilustratii, filme sau scrieri pornografice Fapte 15; 20,29, 1 Corinteni 5;1
  3. NECURATIA, adica pacate sexuale, fapte rele si vicii incluzand ganduri si pofteale inimii Efeseni 5;3, Coloseni 3;5,
  4. DESFRANAREA, adica senzualitate, urmarirea unor pasiuni si dorinte pana la limita la care nu mai exista rusine sau decenta publica 2 Corinteni 12;21,
  5. INCHINAREA LA IDOLI, asdica venerarea duhurilor, persoanelor sau chipurilor cioplite,de asemenea incredere in vreo persoana, vreo institutie sau vreun lucru ca avand autoritate egala sau mai mare decat cea a lui Dumnezeu si a cuvantului Sau Coloseni 3;5.
  6. VRAJITORIA, adica farmece, spiritism, magie neagra, venerarea demonilor si folosirea drogurilor, Exod 7;11-22, Apocalipsa 9;21; 1Apoc.8;23
  7. VRAJBA, adica intentii si fapte ostile, antipatie sau dusmanie duse la limita.
  8. CEARTA, adica neintelegere, adversitate, o lupta pentru intaitate, Romani 1;9,
  9. ZAVISTIA, adica resentiment, invidie pentru succesul altuia Romani 13;13.
  10, MANIA, adica furie sau manie exploziva care se manifesta, se transforma in cuvinte si fapte violente, Coloseni 3;8,
  11. NEINTELEGEREA, adica ambitie egoista si urmarirea puteri, Filipeni 1;16-17,
  12. DEZBINARILE, adica introducerea de invataturi amagitoare, Romani 16;17,
  13. CERTURILE DE PARTIDE, adica divizare in interiorul adunarii in grupuri egoiste sau partide care distrug unitatea Biserici, a familiei, 1 Corinteni 11;9
  14. PIZMELE, adica aversiune,ranchiuna,fata de o persoana care are ceva, la care ravneste cel care pizmuieste,
  15. UCIDERILE. adica omorarea unei persoane,
  16. BETIILE, adica slabirea controlului mental sau fizic prin consumarea alcolului,
  17. IMBUIBARILE, adica ospete excesive, chefurile, petrecerile la care se consuma alcol, droguri si altele asemanatoare.

  Comentariul lui Pavel asupra faptelor firi pamantesti este aspru si viguros, oricare din asa numitii crestini care se angajeaza in asemenea activitati si practici, isi impiedica intrarea la Domnul Dumnezeu, adica el nu poate sa aiba parte de mantuirea vesnica.

  Dragi mei, in mailul urmator voi trimite opusul firii pamantesti adica ROADA DUHULUI, Roade, care trebuie sa aiva orice crestin, sau om care zice ca iubeste pe DOMNUL DUMNEZEU.
  Fiti binecuvantati,

  Mesaj 3:

  Dragii mei,
  In al doilea mesaj, va trimisesem fata hidoasa a pacatului, a oamenilor care traiesc fara Dumnezeu, departe de Dumnezeu..
  Astfel de oamenii au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lacomie, de rautate, plini de pizma, de ucjdere, de inselaciune, de porniri rautacioase, sant soptitori, birfitori,, uratori de Dumnezeu, obraznici, trufasi, laudarosi, nascocitori de rele, neascultatori de parinti, fara pricepere, calcatori de cuvant, fara dragoste fireasca, NEINDUPLECATI, fara mila.
  Si, macar ca stiu hotararea lui Dumnezeu, ca cei ce fac astfel de lucrurii, sant vrednici de moarte, totusi, ei nu numai ca le fac, dar si gasesc de buni pe cei care le fac.

  Opusul acestei hidosenii a pacatului, a faptelor firii pamantesti, este; ROADA DUHULUI,
  Roada frumusetii oamenilor care traiesc cu Dumnezeu si pentru Dumnezeu. Aceasta roada apare in crestini, cand ingaduie Duhului Sfant sa calauzeasca si sa influenteze vietile lor intr-o asemenea masura incat distrug puterea pacatului, in special faptele firii pamantesti si umbla in PARTASIE CU DUMNEZEU, Romani 8;5-14, 2 Petru 1;4-11

  B. ROADA DUHULUI CUPRINDE;
  1. DRAGOSTEA, adica urmarirea celui mai mare bine pentru o persoana, fara motivatia unui castig personal. 1 Corinteni 13,
  2. PACEA, adica linistea inimii si a mintii bazata pe cunostinta ca totul este bine intre credincios si Tatal sau ceresc, Romani 15;33, Evrei 13;20
  3. INDELUNGA RABDARE, adica suportare, ingaduinta, fiind incet la manie sau disperare, Efeseni 4;2, Evrei 12;1,
  4. BUNATATEA, adica lipsa dorintei de a face rau cuiva sau de ai priduce suferinta, suparare, Efeseni 4;32 , Coloseni 3;12,
  5. BUCURIA, adica sentimentul de multumire deplina bazat pe dragostea, indurarea, binecuvantarea, promisiunile si prietenia lui Dumnezeu care apartin acelora care cred in Hristos, Psalmul 119;16
  6. FACEREA DE BINE, adica o actiune plina de rivna pentru adevar si dreptate, precum si o ura pentru rau Matei 21;12-13,
  7. CREDINCIOSIA, adica fidelitate, loialitate, adeziune statornica fata de o persoana, de care cineva este unit prin fagaduinta, incredintare, corectitudine si sinceritate, Matei 23;23, Tit 2;10
  8. BLANDETEA, adica abtinerea insotita de putere si curaj 1Petru 3;15, Matei 23,
  9. INFRANAREA POFTELOR, adica a avea control sau autoritate asupra propriilor dorinte si pasiuni, inclusiv fidelitate fata de legamantul casatoriei, de asemenea aceasta virtute presupune curatie, castitate, 1Corinteni 7;9, Tit 1;8, CRESTINII pot, de fapt trebuie, sa practice aceste virtuti neincetat; ei nu vor descoperii niciodata o lege care sa le interzica trairea in conformitate cu aceste principii. Nu exista nici o participare la salvarea sufletelor si Gloria Domnului Dumnezeu, fara parasirea placerilor pamantesti care atrag inimile departe de Domnul Isus Hristos si de intimitatea SA. Domnul Dumnezeu are o dragoste adinca, plina de afectiune pentru voi, are o profunda compasiune pentru voi, Domnul Dumnezeu doreste, sa fiti ai Lui, dar trebuie sa intrati si sa ajungeti la El, la Domnul Dumnezeu, prin usa care se cheama; ISUS HRISTOS.

  Fiti Binecuvantati,
  Pe curand
  Cu dragoste,
  Gheorghe Bordeianu

 37. ………. nu stiu ce sa zic… dar totusi zic …. Domnul sa dea lumina… sa ne deschidem ochi sa vedem lucrurile asa cum sunt……. Domnul va cere socoteala fiecaruia pentru ceea ce facem,…. deci noi fiecare in parte trebuie sa veghiem asupra cai noastre……. si mai ceva… hrana spirituala trebuie sa fie zilnic nu numai duminica… Dumnezeu nu are nevoie de credinciosi “de duminica” deci cu o jumatate de ora duminica nu poti iesi biruitor in lupta de zi cu zi pe care o avem de dus, nu cu frati pentru ca noi nu avem de luptat imporiva carnii si sangelui ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanirilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti.(efeseni 6:16)deci trebuie sa traim zi de zi in partasie cu Dumnezeu (in camaruta). E adevarat ca e importanta partasia cu frati dar daca noi ne facem partea noastra Dumnezeu cu siguranta va lucra. Cercetati Scriptura (biblia) caci ea are si astazi putere ca e cuvantul lui Duneeu si de aici poti lua hrana pentru suflet tu oricare ai fi, tanar sau batran. Inaintea lui Dumnezeu nu te vei putea dzvinovati ca fratele cutare sau cutare nu tia spus in nu stiu ce limba Cuvantul. Cine il cauta pe Isus cu adevarat Il gaseste…. Cautati si veti gasi bateti si vi se va deschide……………. Domnul sa dea lumina amin. Eu sunt o tanara si nu prea am avut posibilitatea sa merg la adunre dar acasa in camaruta am crescut in credinta Domnul a vazut totul si acum a prilejul sa merg la adunare s sa I-L pot cunoaste mai de aproape EL a lucrat eu doar am persistat in rugaciune si credinta…….
  DOMNUL SA LUCREZE MULTA PACE.

 38. Stimata sora Adina! Iti multumum pentru mesjul tau, Domnul Isus sa te binecuvinteze. Am dori sa clarificam cateva nelamuri care le-am observat in mesajul tau: In ce priveste cerea noastra de-a se predica si-n limba engleza, sa stii ca noi nu cerem aceasta pentru noi cei care stim romaneste si scriem aceste articole. Predica si-n limba engleza cerem pentru generatia noastra. Pentru miile de tinerii romani-americani si canadieni care se pierd din lipasa de cunostinta, datorita faptului ca frecventeaza bisericile noastre si nu inteleg mesajul Evangheliei in limba romana. Majoritatea au auzit de Dumnezeu, dar nu au ajuns la nivelul ca intradevar sa-L cunoasca pe Dumnezeu. Multi frati cred: ca daca te-ai nascut in familie de pocaiti esti pocait. Sa stii ca cine a crescut in familii de pocaiti, nu este neaparat pocait!!! Cine a mers de mic la adunare nu face parte neaparat din Biserica!!! Pocainta nu se mosteneste si nici nu e transmisibila ca o boala!!! Credinta vine in urma auzirii cuvantului! (Romani: 10 cu 17). Deci daca auzirea cuvantului se face intr-o limba neinteleasa de tineri, cu siguranta nici unul nu se va intorce la Dumnezeu. Este ceva logic, nu??? Deci acesti tineri nu vor ajunge niciodata la nivelul tau, “spuneai mai sus ca nu ai avut posibilitaea sa mergi la biserica si totusi ai ramas linga Dumnezeu studiind Biblia in camaruta ta”. Traind in America sau Canada noi credem ca ar fi normal sa se vestesca Evanghelia si in limba Engleza, ca toti tinerii sa inteleaga cuvantul si sa-l primeasca in inima! Noi stim ca 30 de minute pe saptamana nu este suficient, dar ne-am bucura daca ne-ar da cel putin atat, nu-i prea mult, dar este totusi mai mult decat nimic. Daca ve-i ctii cele peste 180 de mesaje primite la articolele noastre, http://www.tineriiromaniamericani.blogspot.com/ vei afla cat taraboi s-a format pentru aceste 30 de minute cerute de noi. Ne intrebam ce se va intampla daca vom cere pastorilor nostri 35 de minute sau chear mai mult. Cu siguranata ca ne vor scote afara din bisericile romane pe toti tinerii, inclusiv cei care stim romaneste. Sa stii ca versetul din Luca 3 cu 11 “Cine are doua haine, sa imparta cu cine n’are nici una”…. nu este valabil pentru generatia de crestini a secolului XXI. In secolul nostru crestini care au doua haine vor trei si cei ce au 11 ore la saptamana mesaj in limba romana, vor 12 ore tot in limba romana. Cat despre tinerii, pentru noi frati nostri au un alt veset: Luca 19 cu 26:… “Va spun ca celui ce are, i se va da, iar celui care nu are i se va lua chiar și ce are”! Ce interesanti suntem noi oameni, interpretam Biblia in favoarea noastra, ne pretindem crediciosi si credem ca toti v-om mosteni raiul. Ce mare inselaciune……..Iti multumim din inima Adina, multa pace.

 39. Mesaj 4. Continuare:Stimati tineri,

  DUHUL SFANT, Se manifesta printr-o varietate de daruri spirituale date credinciosilor,
  Randuiala si slujbele din Biserica, nu este formata doar din; preoti, pastori, aplaudaci, raspandaci, enoriasi…
  DOMNUL DUMNEZEU a randuit in Biserica, madulare, slujbe pentru desavarsirea sfintilor, putere de a sfarama, de a infrange puterea domeniului lui Satana si restabilirea puterii Imparatiei Domnului Dumnezeu,
  Stimati tinerii,
  TREBUIE, CERETI, INSISTATI, CAUTATI, sa fiti echipati, de DOMNUL DUMNEZEU cu ceia ce EL, DOMNUL DUMNEZEU a randuit in BISERICA; 1 CORINTENI 12
  – APOSTOLI, PROOROCI, INVATATORI, cei care au DARUL MINUNILOR, VINDECARILOR, AJUTORARILOR, CARMUIRILOR, VORBIRII IN FELURITE LIMBI.
  – MANIFESTARI ALE DUHULUI SFANT

  Alergati, si doriti sa fie in Bisericile dumneavoastra, sa fiti imputerniciti de Duhul Sfant si sa slujiti Biserica, IMPARATIA DOMNULUI DUMNEZEU intr-un mod deosebit. Prin a fi:
  – APOSTOL, astazi mesager insarcinat sa fie misionar sau pentru alte responsabilitati speciale, ca; Barnaba, Tit, Epafrodit, Iacov fratele Domnului Isus Hristos………..
  – PROROC, adica cel care vorbeste sub inspiratia Duhului Sfant, aducand Bisericii un mesaj de la Dumnezeu, si a caror motivatie si preocupare este viata spirituala si puritatea Bisericii; exemplu lui: Ilie, Elisei, Petru, Agab, Luciu, Iuda si Sila……………..
  – EVANGHELIST, cei inzestrati de Dumnezeu sa vesteasca celor nemantuiti Evanghelia,
  uitativa la; Filip, Pavel……….
  – INVATATOR, cei inzestrati sa explice si sa lamureasca Cuvantul lui Dumnezeu pentru zidirea Bisericii, exemplu; Pavel, Apolo, Timotei…………….
  – PASTOR (batran sau supravegheator) cei alesi si inzestrati sa supravegheze Biserica si sa ingrijeasca de nevoile ei spirituale; exemplu, Tit, Gaiu, Ioan, Timotei…………….
  – MANGAITOR, cei inzestrati sa dea mangaiere prin fapte milostive, oamenilor suferinzi,
  exemplu lui Pavel, Dorca…………….
  – DARUITOR, cei inzestrati ca sa dea gratuit resursele lor pentru nevoile oamenilor lui Dumnezeu, exemplu lui Barnaba, Crestinii din Macedonia sau Ahaia………
  – SFATUITOR, cei inzestrati ca sa indemne pe alti crestini la o credinta si la o dedicare mai profunda pentru Hristos, la o mai deplina manifestare a Duhului Sfant si a raoadei Lui, si la o mai completa separare de lume, ca; Timotei, Tit, Petru, Pavel,…………….
  – AJUTATOR, cei inzestrati pentru diverse fapte de ajutorare, exemplu, Lidia, Gaiu
  PRIN:
  Manifestari ale Duhului Sfant prin credinciosi individuali,
  Trebuie sa aveti in Biserica, trebuie sa fie in dumneavoastra, astfel de manifestari ale Duhului Sfant;
  – VORBIREA DESPRE INTELEPCIUNE, o rostire de la Duhul Sfant care aplica Cuvantul sau intelepciunea lui Dumnezeu la o situatie specifica, Ea nu este, insa, ceva asemanator cu insusirea de a avea, in trairea zilnica, intelepciunea Domnului Dumnezeu. Aceasta este obtinuta prin studiu staruitor si meditatie asupra cailor lui Dumnezeu si a Cuvantului, si prin rugaciune, Iacov 1;5-6, exemplu lui Stefan, Iacov……..
  – VORBIREA DESPRE CUNOSTINTA, o rostire de la Duhul Sfant care descopera cunostinta despre oameni, imprejurari sau adevarul biblic, exemplu lui Petru cu Anania..
  – CREDINTA, credinta supranaturala impartasita de Duhul Sfant, facand pe un crestin in stare sa creada ca Dumnezeu savarseste minuni, ex. femeia cananeanca………
  – VINDECAREA, restaurarea sanatatii fizice a cuiva, prin mijloace divine, supranaturale,
  exemplu, minunile Domnului Isus Hristos, sau ale apostolilor……….
  – MINUNILE, putere supranaturala divina de a schimba cursul naturii, inclusiv scoaterea demonilor, Ele includ acte divine in care Imparatia Domnului Dumnezeu este manifestata impotriva Satanei si a duhurilor rele,Exemplu minunile Domnului Isus Hristos……………..
  – PROFETIA, o aptitudine temporara speciala de a prezenta un cuvant, o avertizare, un indemn sau o descoperire din partea Domnului Dumnezeu, sub calauzirea Duhului Sfant, Prorocia este un dar special care imputerniceste un credincios sa aduca un cuvant sau o descoperire in mod direct de la Domnul Dumnezeu sub indemnul Duhului Sfant exemplu lui; Elizabeta, Zaharia, Petru, cele 4 fice ale lui Filip, Agab………….
  – DEOSEBIREA DUHURILOR, abilitatea speciala data de Duhul Sfant,de a judeca si discerne daca profetiile si indemnurile sant sau nu de la Duhul Sfant, Spre sfarsitul vremurilor cand invatatorii mincinosi se vor inmulti si denaturarea Crestinismului Biblic se va accentua, acest dar va fi extrem de important pentru Biserica.
  exemplu lui Petru, Pavel……………
  – VORBIREA IN LIMBI, exprimarea cuiva, la nivelul duhului ca o manifestare supranaturala sub calauzirea Duhului Sfant, intr-o limba care n-a fost invatata sau cunoscuta, exprimarea se poate face, fie intr-o limba vorbita existenta, fie intr-o limba necunoscuta pe pamant, exemplu limbi ingeresti, exemplu lui Corneliu si familia sa…….
  – TALMACIREA LIMBILOR,, aptitudinea si interpretarea vorbirii in limbi, 1 Cor.14.5………..
  Dorinta Domnului Isus Hristos pentru crestini autentici, pentru ucenicii Sai este sa faca lucrari miraculoase in timp ce propovaduiesc Evanghelia Imparatiei Domnului Dumnezeu
  “ADEVARAT, ADEVARAT, va spun ca, cine crede in Mine, va face si el lucrarile pe cari le fac EU; ba inca va face altele si mai mari decat acestea; pentruca Eu ma duc la Tatal, si orice veti cere in Numele Meu voi face, pentruca Tatal sa fie Proslavit in Fiul. Daca veti cere ceva in Numele Meu, VOI FACE”
  Deci:
  Dorinta si scopul Domnului Isus Hristos sant ca aceia care IL urmeaza sa faca si ei lucrarile pe care le-a savarsit EL, Domnul Isus Hristos,
  Duhul Sfant este Duhul Adevarului, findca El este Duhul lui Isus care este adevarul.
  Duhul Sfant nu va fi Mangaitorul celor care sunt indiferenti sau sovaelnici in consacrarea adevarului.

  Fiti binecuvantati, stimati tineri;” oi, mei, melusei”, ai Domnului Isus Hristos,
  Cu stima, in Dragostea Domnului Dumnezeu,
  Gheorghe Bordeianu
  Bacau-Romania

 40. Dragii nostri tineri,In fisierele atasate gasiti doua invitatii la Conferinta Nationala de Post si Rugaciune de la Baile Felix – Oradea, 13-15 Martie 2009 si Conferinta de Post si Rugaciune pentru Vestul Tarii de la Timisoara, 2-4 Aprilie 2009 impreuna cu scrisoarea noastra periodica pe care o trimitem lucratorilor din intreaga tara care colaboreaza cu Misiunea Alege Viata. In afara de adresele e-mail pregatim in jur de 3500 de plicuri cu aceste materiale si ne rugam ca Duhul Sfant sa lucreze pretutindeni in tara noastra. Va trimit aceste informatii in speranta ca si voi veti organiza intalniri de post si rugaciune cu tinerii. La noi am avut in toamna anului trecut o asemena intalnire si a fost deosebit de minunat.
  Fiti binecuvanti, Familia Ilie si Lidia Popa.

 41. Daca intr-adevar puteti ajuta de ce nu a-ti facut-o cand v-am rugat sa gasesc acea persoana ?V-am trimis atatea mesaje incat cred ca o faceti intentionat.Daca voi credeti ca mai am o speranta spuneti-mi.Este sora pastorului MILUTA LABAU din SACRAMENTO PE CARE O CHEAMA ALICE.Numele dupa casatorie nu il mai cunosc.Nu ne_am vazut de 20 ani si i-am cerut ajutorul fratelui sau dar nici nu a vrut sa vorbeasca romaneste.Daca ma poate ajuta cineva astept totusi raspuns.Sunt IRINA din ROMANIA ORAS ROMAN.MULTUMESC

 42. Stimata sora “Irina Elena” noi asa stim ca v-am trimes prin email adresa si telefonul fratelui Pastor: “Miluta Labau”. Va rugam sa ne iertati dar noi nu am stiut ca fratele dansei, nu a vrut sa vorbeasca cu dumneavoastra in romaneste. Se vede ca dumneavoastra aveti probleme cu pastori din America ca nu vor sa vorbeasca romaneste, noi avem probleme cu eii ca nu vo sa vorbeasca in limba engleza. Ce putem face sora draga sunt zilele de pe urma, ne asteptam la orice. Va rugam sa ne mai dati putin timp si va promitem ca o sa ne straduim sa-i aflam si numele dupa castorie a sorei si pretenei dumneavoastra din copilarie sora “Alice”. Vom publica mesajul de mai jos prin email si pe internet, mii de romani din America il vor citi, suntem siguri ca exista cineva care o cunoaste pe aceasta sora. Va mulrumimIubiti frati si surori romani care cititi acest mesaj!!! Va rugam sa ne ajutati in a afla aceasta sora “Alice”, sora de corp cu Pastorul: “Miluta Labau”, “Biserica Penticostala Romana Maranatha”, 6120 Lemon Hill Sacramento, CA 95824, Tel: 916-991-5442, or: “Metanola Romanian Open Bible Church” 7736 Sunset Ave. Sacramento, CA 95628. Tel: 916-275-4333. Cei care va aflati in relatii bune cu fratelele pastor: “Miluta Labau” v-am ruga sa-i dati un telefon si s-a incercati sa optineti: telefonul, adresa, or email-ul sorei dansului “ALICE”. Va rugam s-a ne trimeteti un email cu aceste informatii ca sa putem ajuta aceasta sora. Va multumim din inima, Domnul Isus sa va binecuvinteze. Multa pace.

 43. Am citit parte din articolul de mai sus….si m-am gandit ca …de ce nu se folosesc translatori?…nu cred ca ar fi greu de gasit in fiecare biserica 2-3 persoane care cunosc bine si limba engleza si limba romana…astfel s-ar putea predica in continuare in limba romana si s-ar putea traduce in engleza pentru ca Evanghelia sa ajunga la fiecare om…cred ca ar fi folositor si pentru ca tinerii sa poata sa invete limba romana aceasta sa nu se piarda chiar daca sunteti departe de tara.

 44. Stimate frate “Nufar”! Va multumim pentru email-ul dvs. Domul Isus sa va binecuvinteze. Aflam ca in bisericile din Romania se foloseste foarte des metoda amintita de dumneavoastra: “de-a traduce predicile in timpul programului”. Sincer sa fim, nu ne-am supara daca s-ar folosi si aici. Chear si tradusul mesajului ar fi mai bine decat nimic. In ultimi ani in America si Canada traducerile s-au abandonat aproape in totalitate, se foloseste doar in cazul cand intamplator avem un frate american musafir care predica in limba engleza. De obicei pastorul din loc traduce predica acestui frate in romaneste, pentru ca toti frati batrani sa inteleaga ceia ce spune. Cand pastori romani, atat musfiri cat si cei din loc ajung la amvon, dansi predica doar in romaneste pentru ca le este mai usor. Nu accepta traducator pentru ca le ia din timp. Ni se spune ca predica cu traducator reduce aprximativ 50% din tot ce are de spus si-n acelasi timp mesajul isi pierde efectul care l-ar avea asupra ascultatorilor romani. Ce vedem noi este: ca se pune baza salvari sufletelor pentru cer pe generatia mai in varsta. Nu cumva frati batrani dupa 60 sau 70 de ani la credinta sa se piarda din lipsa de cunostinta. Cat despre tineri nu se pune aceasta problema, chear daca se pierd sunt inca tineri si au suficient timp pana vor ajunge batrani sa se intoarca la Dumnezeu. Ce se mai obsearva in ultima vreme este ceva ingrozitor: nu toti, dar sunt pastori romani-americani bolnavi de-a evangheliza Romania si Europa, din America. Se cheltuieste mii de dolari si se fac eforturi foarte mari pentru transmiterea programelor din bisericile romane-americane in Romania sau Europa prin statii de: radio, televiziune, compiuter si satelit. Se face aceasta pe motivul ca romani din Romania, sa poata sa asculte pastori americani predicand romaneste. Nu demult am avut ocazia sa stam de vorba, cu un frate foarte suparat de la o statie crestina romana. Acest frate ne-a spus: “nu stiu ce sa ma mai fac cu pastori vostri, ma suna in fiecare saptamana, imi trimete CD-urile cu predicile dansilor si-mi cer sa-i pun in program”. Am facut aceasta o data, am facut-o de doua ori, am facut-o de mai multe ori, dar nu mai pot s-o fac si-mi este foarte greu sa le-o spun. Sa stiti ca avem si noi aici pastori nostri care ar dori sa predice si sa le dam loc in program, dar nu o putem face din cauza pastorilor vostri. Va rugam, spunetile cumva sa nu se supere, dar nu-i mai putem pune in program. Cu alte cuvinte, frati de la statii cere: “sa fie lasati in pace”.Datorita dorintei pastorilor romani-amricani de-a evangheliza Romania si Europa, multe biserici romane din America si Canada au suspendat, atat traducerile cat si programele in limba engleza. Deasemenea au anulat in totalitate invitatiile fratilor americani de-a predica evanghelia in bisericile romane. Fac aceasta pe motivul ca predicile dansilor transmise prin satelit s-au internet in Romania, sa nu fie stirbite cu mesaje in limba engleza, neintelese de frati romani. In bisericile noastre (care au inceput sa se goleasca) ni se spune adesea: “sa ocupam tot mai mult scaunele din jurul amvonului, ca nu cumva cei din Romania si Europa sa vada sala gola”. Iar celor care filmeaza li se trage atentia sa nu filmeze pe cat posibil scaunele goale, ca se vede pe internet. Cu tehnlogia de azi credem ca in curand vom suprapune doua sau chear mai multe filmari filmate in zile diferite si le vom reda in acelas timp, ca sa parem mai multi in ochi fratilor din Romania. Asa ca, sa nu va mirati cand ne veti vedea pe multi dintre noi gemeni. Observam: ca pentru pastori nostri este foarte inportant, ceia ce cred cei din Romania despre noi. Satisfactia dansilor este: cand o batranica din Brasov sau Iasi trimete pastorului un email, spunandui ca la vazut pe compiuter sau la televizor predicand frumos. Aceasta sora dupa aceia este amintita cu numele in predicile dansilor, pentru a se justifica, ca sa meritat cheltuelile si oboseala. Frate draga! in America si Canada se pierde o generatie intreaga de tinerii, viitorul bisericilor romane de aici si pe pastori nostri ii intereseaza daca nea Marin sau nana Floare din Romania, poate sau nu sa-i vada in compiuter s-au la televizor si sa le asculte mesajul. Ne intrebam: oare cei din Romania sau Europa sunt lipsiti de biserici si pastori romani care sa predice Evanghelia in limba romana? Este oare atat de necesar s-o faca pastori romani din America, inpedicand prin aceasta predicile in limba engleza in bisericile noastre, o hrana spirituala atat de necesara pentru aceasta generatie tanara? Cat despre misiune, Bibliea ne spune: “ca evanghelizarea a fost inceputa din Ierusalim si pana la marginile lumi si nu invers. In 1 Timotei 5 cu 8, apostolul Pavel ne spune: “Daca nu poarta cineva grija de ai lui, si mai ales de cei din casa lui, s-a lepadat de credinta, si este mai rau decat un necredincios”. Noi nu ne suparam ca pastori nostri vor sa evangelizeze Romania si Europa. Ne-am bucura daca ar face aceasta lucrare dupa ce si-ar rezolba problema tinerilor din bisericile dansilor. O sa ne rugam: sa ne dea Dumnezeu la toti intelepciune, in special pastorilor nostri. S-a obesrvat ca daca un membru doi s-au chear zece dintr-o biserica nu au intelepciune, nu afecteaza prea mult biserica, majoritate nu-i baga in seama, dar cand un pastor este lipsit de intelepciunea Lui Dumnezeu, este un dezastru pentru acea biserica.

  Multa pace frate Nufar!
  Din dragoste si mult respect: “Tinerii Romani Americani

 45. Hi Youth, Ma bucur sa aud de initiativa voastra, si in acelasi timp imi pare foarte rau de situatia in care va aflati:-((, este nedrept ceea ce se intimpla in bisericile romane din diaspora in ce priveste generatiile de tineri, adolescenti si copii. Si daca conducerea bisericii din diaspora nu vrea sa faca aceasta schimbare foarte importanta de a vorbi si pe intelesul acestor generatii, din nefericire aceste biserici nu vor mai avea viitor. Si mai grav este ca aceste generatii se indreapta spre alte biserici sau si mai grav se indreapta spre pierzare. Va inteleg durerea si noi am trecut cu biserica noastra din Austria prin aceeasi situatie, si cu ajutorul lui Dumnezeu si multa munca de lamurire tot serviciul de duminica se desfasoara in limba romana si se traduce in limba germana. A fost un pas greu si foarte dureros la inceput, dar de 4 ani functioneaza asa si spre surprinderea noastra si spre slava Domnului tineretul poate sa inteleaga Evangelia si ramane in biserica si mai mult de atit au inceput sa vina la biserica si Austrieci HALELUJA!!! Ginditi-va si la variata aceasta sa fie tradus din romaneste in engleza ca sa intelega amandoua generatiile. Va doresc mult succes si calauzirea Domnului, dar un lucru va spun: DON’T GIVE UP, IT’S WORTHY!!!!

 46. Nu stiu decat din acest an sau mai precis de ceva zile de aceste discutii despre solutii in miscarea penticostala pentru situatia in care am ajuns din cauza conducerii C.B. . Este adevarat ! va rog nu spuneti :Amin! Ei nu recunosc nimic pentru ca … respecta scricpturile. Cum le-am putea deschide ochii? Cum sa le aratam ca se poate altfel? Nimic mai simplu: Sa facem ce a facut Domnul Isus! Amin! Adica sa spunem adevarul care ne doare, ne mistue pentru Cuvantul Lui Dumnezeu! Si aici este problema, ca cei mai multi mananca doar ce primesc de la pastori si le inghit toate ideile , in loc sa stea ei de vorba cu Dumnezeu si vada daca e adevarat ce au auzit , sa verifice in Cuvant daca nu cumva ideea este iesita din context sau apara anumite interese sau scaunul propriu cu perne cu tot. Am iesit anul acesta in fata fratilor mei si am zis doar cateva idei grasite care se vehiculeaza de la anvon de parca ar fi aurul scripturii. Priviti din fata , majoritatea erau desfigurati de frica si muti. N-am sa uit aceasta imagine decat daca am sa-i vad ca niste luptatori ai adevarului cu Sabia Duhului in mana si cu toata armatura Duhului Sfant stand drepti si fara teama in fata duhurilor rautatii cari sunt in locurile ceresti. Bineinteles ca am fost chemat la comitet.,dar nu am dat inapoi. Lupta a fost cat se poate de inegala. Sa nu va para rau ca luptati. Vai de cei care nu lupta si nu sunt gata de lupta si nu asculta de Duhul Sfant. Daca vrem pace trebuie sa luptam ca sa o avem! cine crede ca acuma este pace se inseala. Adevarul doar te face liber! Amin!

 47. Ce este mai important pentru tine ETICHETA de pe produs sau produsul în sine? Nu oricine are o diplomă de pastor se şi ocupă cu îngrijirea oilor.De fapt la mulţi nu le mai place să se numească păstori ci le place să le zică oameni pastori.Ori lui Isus nu ia fost ruşine să se numească păstorul cel bun,adică un om care poartă de grijă la oi.Cel care a dat fratelui Hozan harul să aducă multe oi în staulul Domului i-a dat şi harul de a le ingriji.”Si El a dat pe unii apostoli, pe altii profeti,pe altii evanghelisti ,pe alti păstori şi învăţători, pentru perfectionarea sfintilor, in vederea lucrării de slujire, pentru edificarea corpului Unsului, pană vom ajunge toţi la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare la înălţimea staturii plinătăţii Unsului ca să nu mai fim prunci, plutind încoace şi încolo, purtaţi de orice vânt de învăţătură ,prin viclenia oamenilor şi prin şiretenia lor în mijloacele de amăgire ; ci credincioşi adevărului în dragoste ,să creştem în toate privinţele ,ca să ajungem la Cel ce este Capul ,Unsul.” Efeseni 3:11-15 Deci frate drag păstor nu este cel care strigă mai tare că e păstor, ci cel care, chiar se ocupă efectiv cu îngrijirea oilor.

 48. Va salut din Romania, sint pastor in romania si am citit despre durerea pe care o aveti .Ne rugam pentru voi ca D-zeu sa va binecuvinteze.

 49. Va multumim din inima frate draga! Am vrea sa stiti ca noi va iubim mult si veti ramanea in inimile noastre pentru todeauna. No sa uitam niciodata suportul si dragostea care s-au aratat si continua sa-si arate pastori si bisericile din Romania fata de noi, cu toate ca nu ne cunoasteti. Domnul Isus sa va bine cuvinteze si sa va rasplateasca tot ceia ce faceti pentru noi, cu viata vejnica.Mult har si pace va dorim intregi biserici. Din dragoste si mult respect “Tinerii Romani Americani”.

 50. Din gresala am ca inaintat in virstra pentru-ca nu am avut destula grija sa ramin tinar. Am 6o, dar ma simt de 20. Daca credeti ca nu stric compozitiia grupului, sint fericit sa ramin cu grupul tinerilor. Si intr-un caz si in altul, va multumesc pentu bunavointa. Vesnic tinar si ferice, “Peter Ginga”.19 februarie 2009, 07:36

 51. Draga frate “Peter Ginga”!Am dori sa va spunem: “ca nu stricati deloc compozitia grupului nostru, dinpotriva o infrumuseteti”. Suntem mandri sa avem cat mai multi frati ca dumneavoastra sau chear mai in varsta, intre noi. Noi va iubim si v-a spunem din toata inima ca sunteti “bine venit frate draga”. Faca Dumnezeu ca toti frati mai in varsta, sa se inroleze in aceasta lucrare. Avem nevoe de: experientele sfaturile intelepte, dragostea si rugacinile dumneavoastra. Domnul Isus sa va bine cuvinteze cu multa sanatate si sa va dea la toti: “daca nu mai mult, cel putin inca 60 de ani in lucrarea Sa”.
  Din dragoste si mult respect: “Tinerii Romani Americani”.

 52. In raportul vostru putem citi:
  “Cercetatorii Bibliei spun: dupa caderea omului in pacat, inmultirea limbilor a fost cel mai mare castig al diavolului in distrugerea omenirii.” Dumnezeu este desavarsit,perfect, nu greseste nici odata. Oare a gresit Domnul de data aceasta si ar fi gresit chiar atat de grav, incat a contribuit si contribuie si acum la distrugerea omenirii? Oare a castigat diavolul contra lui Dumnezeu?Un alt gand din raport este.

  “Inmultirea limbilor a determinat formarea tuturor natiunilor pamantului. Prin formarea lor, a luat fiinta ura dintre natiuni, invidia succesului dintre tari, ura de rasa de culoare si toate celelalte.” Doresc sa va amintesc ca ura, invidia si “toate celelalte” au inceput deja la Cain si Abel si au continuat pana la generatia lui Noe. In Genesa 6:11 aflam: “pamantul era stricat inaintea lui Dumnezeu, pamantul era plin de silnicie.” Unde erau inca atunci natiunile si tarile? Inainte de Babel Biblia spune ca :”Si Domnul a zis :Iata, ei sint un singur popor, si toti au aceeasi limba…” (Gen.11:6) A pune pe seama inmultirii limbilor (atatea) efecte negative inseamna sa-L critici pe Dumnezeu in hotararea Lui pe care o gasim in Genesa 11:7 “Haidem! sa Ne pogoram si sa le incurcam acolo limba, ca sa nu-si mai inteleaga vorba unii altora” Inmultirea limbilor este efect, nu cauza. Cauza este razvratirea omului fata de Dumnezeu, iar efectul este blestemul pe care “l-a aplicat” Dumnezeu omenirii prin incurcarea limbii. Domnul a incurcat limbile tocmai pentru a pune frau rautatii omului.

 53. Stimate frate Gheorghe!
  Va multumim pentru mesajul dumneavoastra, Domnul Isus sa va binecuvinteze. In ce priveste argumentul dumneavoastra, sa stiti ca noi nu-L acuzam pe Dumnezeu pentru “inmultirea limbilor”, asa cum nu-L acuzam pentru “potopul cu apa”, s-au pentru “alungarea primului om Adam din gradina Edenului”. Nu am spus, si nu v-om spune niciodata, ca Dumnezeu a gresit in nici una dintre aceste situatii. Noi stim ca in tote cazurile vinovat a fost omul si nu Dumnezeu. Neascultarea, si caderea omului in pacat la determinat pe Dumnezeu sa ingadue unele pedepse peste oameni. Asa cum si inmultirea limbilior in cazul nostru, stim ca a fost o pedeapsa data de Dumnezeu peste popor. Noi nu spunem ca Dumnezeu a gresit s-au nu a stiut ce face cand a pedepsit lumea prin inmultirea limbilor. Suntem convinsi si credem ca El a stiut exact ce se va intampla si care vor fi consecintele inmultiri limbilor, dar a ingaduit totusi sa se intample datorita pacatului si neascultari omului de Dumnezeu. Desigur Dumnezeu stia ca inmultirea limbilior v-a forma toate natiunile pamantului. A stiut si faptul ca dupa formarea acestor natiuni v-a lua fiinta: ura dintre natiuni, invidia succesului dintre tari, ura de rasa, de culoare si toate celelalte.

  Deci aceasta ura amintita de noi nu a fost ura pesonala care o avea Cain fata de fratele lui Abel. In concluzie: in vremea lui Cain nu putea sa fie “ura intre natiuni”, atata timp cat nu existau natiuni. Nu puteau sa fie: “ura de rasa si culoare” atata timp cat toti faceau parte dintrun singur popor. Nu putea sa fie “ura sucesului dintre tari” atata timp cat nu existau tari. Deci ura despre care am scris noi, a luat fiinta dupa inmultirea limbilor si nu inainte. Asa cum dragostea este de mai multe feluri si si ura este de mai multe feluri, frate draga! Asa cu dragostea de mama, cu toate ca a fost in lume de la primi oameni, se naste in inima unei femei din zilele noastre dupa ce a nascut primul copil. Tot asa si ura dintre natiuni a luat fiinta dupa formarea natiunilor si nu inainte.Deci inmultirea limbilor sau “efectul inmultiri limbilor” cum spuneati dvs. a fost si este o pedeapsa, sau un blestem am putea spune, lasat de Dumnezeu peste omenire. Nu este si nu a fost niciodata o binecuvantare cum o spun uni frati romani. Am vrea sa va intrebam: dumneavoastra chear nu credeti ca inmultirea limbilor a fost cel mai mare castig al deavolului in distrugerea omeniri? Sa stiti ca daca nu exista inmultirea limbilor, nu se formau toate natiunile pamantului, nu exista ura dintre natiuni, asa ca Deavolul nu ar fi reusit sa bage ura in masa intre oameni. Era nevoit sa se limiteze la o ura personala intre doua persoane, ca si in cazul lui Cain si Abel. C-o ura personala noi nu credem ca se ajungea veodata la razboaele zilelor noastre. Sa stiti ca in nici o alta inprejurare oameni nu s-ar fi ucis intre eii intrun numar atat de mare. Ganditiva la al doilea razboi mondial, unde 38 de milioane de oameni si-au pierdut viata datorita “urei dintre natiuni” care a provenit de la inmultirea limbilor, 6 milioane de evrei au murit datorita “unei uri de rasa” care a provenit de la inmultirea limbilor, mii de oameni mor in zilele noastre datorita “urei de culoare” care a provenit de la inmultirea limbilor. Spuneati: “sa nu punem pe seama inmultirii limbilor (atatea) efecte negative”. Frate draga! toate acestese sunt efectul inmultiri limbilor si au luat fiinta dupa inmultirea limbilor si nu inainte. Este adevarat Dumnezeu n-a lastat inmultirea limbilor ca sa favorizeze pe deavolul in distrugerea omeniri, dar asa cum stim deavolul a profitat de ocazie si a folosit popoarele formate prin inmultirea limbilor pentru a introduce uara dintre natiuni, ca api sa starnireasca cele mai mari razboae din lume.
  Multa pace frate draga.
  “Tinerii Romani Americani”

 54. Intamplator am aflat de acest site. Intr-adevar e o problema foarte serioasa si adevarata in randul tinerilor americani. Problema se complica foarte mult cand se ia in calcul dezinteresul pastorilor de a oferi sprijin moral, sentimental si spiritual generatiei tinere. Majoritatea pastorilor si lucratorilor adopta Evrei 13:17 cu accent pe “asculati si fiti supusi” indiferent de hotararile care se iau si de non-aplicabilitatea acestora din punct de vedere al scripturii. Personal, cred ca Dumnezeu va incepe trezirea prin tineri; acei care au inima intreaga predata Lui si-L cauta din sinceritate, il marturisesc din adevar si-L asteapta sa revina! Este o foarte mare lipsa de oameni duhovnicesti care sa inteleaga nevoile si problemele generatiei tinere; cea mai mare criza mondiala se regaseste la capitolul acesta. Ma bucur foarte mult de implicarea acestui corp al tinerilor-romani-americani si ma rog ca activitatea lor sa prospere, si Dumnezeu sa-i binecuvanteze in voia Lui! Nu uitati: se merita sa mergem inainte in Numele Lui, cu orice hotarare demna de a-I implini voia! Perfecta dreptate celor care au postat deja, insa, RUGACIUNEA schimba totul, si mai ales insotita de POST ( Isaia 58:6-12). Fiti binecuvantati de Domnul, fratilor, Amin Multa sanatate!

 55. You are more than welcome to join the group Rebecca.God Bless You.
  “Romanian American Yout”

 56. Dau slava lui Dumnezeu pentru cineva care a avut curajul sa spuna lucrurilor pe fata, sa ne puna in fata oglinda ipocriziei, ca sa ne vedem “birna din ochi”. Intrebarea ce o am in inima este: Acum ca stim ce am gresit, ce facem? Urmam cuvintul lui Dumnezeu sau conform ortodoxismului, continuam sa neglijam necesitatile de dragul obiceiurilor si a traditiei?

 57. Stimati tinerii, Domnul Dumnezeu va iubeste mult, mult de tot, chiar si atunci cand unii sunt mai nazdravani. Aveti un scop nobil. Da, noi veghem unii asupra altora in scopul mangaierii, ridicarii, incurajarii, ne luam sarcinile uni altora in rugaciune si partasie frateasca. Noi nu veghem in scopul prabusirii altora cum au unii obiceiul sa o faca, acestia de pe urma sunt niste oameni cu o forma de evlavie. Multi din acestia cu forma de evlavie, omoara pe oamenii Domnului Dumnezeu de frica sa nu le ia cineva scaunul. Daca cineva predica mai bine fiind inspirat de Duhul lui Dumnezeu, acestia cu forma de evlavie, cauta imediat sa-l barfeasca, sa-l puna deoparte si sa-l omoare, caci le este frica. In dragoste nu este frica. DUMNEZEU ne promite DUHUL SFANT. Domnul Isus Hristos este usa pentru ca a trasat calea de a ajunge in imparatia lui Dumnezeu. Domnul Isus HRistos va trambita din trambita lui Dumnezeu si nu din trambita Lui. Cei cu forma de evlavie, fariseii si carturarii, cauta si cautau sa-l ispiteasca pe Domnul Isus Hristos, cerandu-i sa faca ceva de la El. Hristos a raspuns si raspunde, ca nu face nimic de la El, ci face si va face ce a vazut la Tatal care L-a trimis in lume, fiinca Dumnezeu a dat putere Fiului sa dea viata mortilor, sa deschida ochii orbilor, mutii sa vorbeasca, ologii sa umble, sa faca tot felul de minuni, sa umble pe mare, sa se faca nevazut, sa mustre vantul si furtuna. Noi cunoastem ca Tatal cheama in diferite lucrari. Fiul da diferite slujbe, Duhul Sfant da diferite daruri. Dar ei sunt una in opera de zidire, de creatie, de mantuire. Intre Ei nu sunt divergente. Fiul doreste sa fim si noi una cum este El cu Tatal. Fiul ne spune cu autoritate ca ce vom cere de la Dumnezeu in NUmele Lui, vom primi, daca cerem cu credinta. Fiul are autoritate in fata lui Dumnezeu. Fiul mijloceste pentru sfinti si pentru credinciosii in Isus Hristos. Fiul are putere sa dea viata si s-o ia inapoi. Lipsa de cunostinta duce pe multi la pierzare, nu studiaza Biblia, nu au lumina de la Dumnezeu sa o inteleaga, Va rog indemnativa la cititul Bibliei, si ceretii luminii de la Dumnezeu, Nu cautati raspunsurii la teologii lumii, nu copiatii predicii facute de oameni care nu-L cunosc pe Dumnezeu, dar fac si ei ceva pentru crestini slabi ca ei sa aiva profit din lucrarea lor.

  Lasatii, acestia sunt crestinii care fac lucrarea lui Dumnezeu cu dispret, din mandrie, vor sa arate cine sunt ei, sunt extrem de rai, zgarciti, lacomii de bani, de averi, scandalosi, barfitori, pizmasi. Traiesc o viata in mizerie, nu se pot ruga, nu merg la rugaciune, il inseala pe Dumnezeu, sunt nervosi, bolnavi, nefericiti, in familie se ciarta, toti comanda si nimeni nu asculta, lipsesc rugaciunile familiale, sotul si sotia sunt ca niste fiare din Efes. Cu ei este greu sa vorbesti, se considera cei mai destepti dar nu sunt. Stimati tinerii, nu dati inapoi, cautatii pe cei care, efectiv sau scarbit de mojiciile din unele Bisericii, punetii pe asinii si ducetii la “hanurii de poposire” legatile ranile, mangaiatii si rugativa impreuna cu toata dragostea, la Domnul Dumnezeu, fitii samaritenii milosi, nu popii, nu leviti. Toate madularele sunt de folos si fac o slujba, dar nu au dreptul de stapan ori conducatori al trupului. Capul Isus Hristos conduce trupul si nu mana ori piciorul…………
  Fiti binecuvantati
  Gheorghe Bordeianu

 58. E bine ca fiecare roman sa-si cunoasca limba; aceasta insa e grija parintelui. Daca insa copilul crescut si educat in USA nu stie romaneste, pt ca limba lui de comunicare este engleza, pastorii care sunt platiti [ cei mai multi dintre ei] ar trebui sa-si faca datoria si ca si in unele biserici din Sacramento , de exemplu, predicile sa fie traduse si cintarile sa fie si in engleza;pt ca scopul bisericii e sa atraga oamenii la Dumnezeu, nu neaparat sa fie “club” religios roman.Datoria bisericii si in speta a pastorului[care de cele mai multe ori e platit], e sa se ocupe de fiecare oita in parte si peste saptamina , nu numai dumineca de la amvon 2 ore si inca alte 2-3 ore peste saptamina; el trebuie sa stie durerile tinerilor, pt ca ispitele la tineri sunt mult mai active si mai mari ca la cei batrini.Asa ca iubiti pastori, iesiti din rutina si mergeti si cautati pe cei pierduti !! Daca sunt tineri care au cazut din cauza insultelor , sau neglijentei, a nepasarii domniilor voastre, ei vor da socoteala in fata lui Dumnezeu, dar voi veti fi trasi la raspundere de Dumnezeu. Daca aveti copii pe care parintii nu i-au invatat limba romana, voi trebuie sa va adaptati si sa le traduceti predicile si sa va apropiati de ei si sa-i chemati la Calea Mintuirii. Ca oricum aici nu prea faceti evanghelizari in America , n-am auzit de adevarate evanghelizari [ a predica la oameni necunoscatori de Dumnezeu]. In concluzie, limba de comunicare a acestor tineri este engleza, va rugam sa traduceti pt cei care nu stiu romana, predica si ocupati-va de acesti copii indeaproape si peste saptamina , ascultindu-le problemele si ajutindu-i sa stea pe Calea Mintuirii.
  Lucia Tudosa

 59. Motivatia trebuie sa fie mai puternica decat incercarile prin care treceti;daca sunt incercari . Ceea ce deranjaza este limbajul ajuns la frustrare. Nu putem rezolva probemele delicate incaltati in cizme de caucic. Eu cred ca, o abordare individuala a fiecarui pastor ar fi mult mai potrivita. A merge cu problema aceasta la comitet v-a produce intotdeauna frustrare si discutii inutile. Eu sunt un roman foarte inrait dar trebuie sa realizez ca avem nevoie de adaptare . Nu este numic rau ,dimpotriva e bine ca cineva sa vorbeasca in engleza . Realitatea este ca putem vorbi prostii si in engleza ,putem fi tot atat de ineficienti . Cred ca este problema si cu tinerii . Cum de nu se ridica din randul lor predicatori iscusiti ? . La romani daca nu predici bine nu esti bun.

 60. Iubiti tineri “Romani” !
  Am citit cu viu interes si cu lacrimi articolele voastre si am ramas cu o profunda durere in inima !Am incercat chiar sa aflu amanunte in legatura cu situatia si cererea voastra si, in final am ajuns si mai dezamagit . . .De la inceput vreau sa va spun, sincer si deschis ca . . nu ma incadrez in “categoria” pastorilor descrisi de ‘Parabola” voastra pe care o consider destul de tendentioasa si . . neinspirata. Apoi, ca slujesc printre Romanii din Diaspora de aproape 23 de ani, prin Harul si mila Domnului . .si am lucrat si lucrez inca cu tinerii, cu tot interesul si pasiunea pe care Domnul a pus-o in inima mea. Am avut in prima biserica pe care am pastorit-o 80 de tineri, si i-am iubit pe toti deopotriva . . am investit mult in ei , si azi ei sunt “bucuria si cununa mea”. Deci, incerc sa inteleg situatia voastra , imi pasa de voi deaceea incerc sa va adresez aceste ginduri, pe care Domnul mi le pune pe inima. Realizez si faptul ca pe ici pe colo se mai fac greseli in lucrarea cu tinerii, si ca sunt chiar unii pastori care neglijeaza, din nefericire aceasta lucrare extrem de importanta. Cind eram in Seminar, unul din profesorii mei ne zicea: “Mai, sa nu dati tinerii pe mina nimanui, ci ocupati-va voi de ei ! Ei sunt Biserica de miine !” si avea mare dreptate . . Unii pastori nu fac asta, spre rusinea si paguba lor ! Dar tot acel profesor mai zicea: “Mai, la noi Fratia inseamna Tiganie ! . . nu exista respect si intelegere in Biserici !” . . si-n asta avea dreptate . . In cei 32 de ani de slujire, am constatat ca avea dreptate in ambele afirmatii . . Dintru inceput vreau sa afirm ca Grupul de Tineri dintr-o Biserica, nu e stat in stat ! ci voi Tinerii sunteti parte din Biserica pe care o frecventati, la fel ca si parintii vostrii . . Apoi, eu nu cred in “cramponarea dintre generatii!”, ci in armonie, partasie si unitate dupa cum afirma Scriptura . . “TOT ASA si voi tinerilor fiti supusi celor batrini si toti in legaturile voastre sa fiti IMPODOBITI cu SMERENIE. Caci Dumnezeu sta impotriva celor mindrii, dar celor smeriti le da HAR !” 1 Petru 5:5. Si noi toti traim doar prin Harul si mila Lui !N-ati inclus ideea acestui verset in “poiezia ” voastra, ce pacat ! Si eu am fost tinar, plin de dorinti si rivna mare, si ma consideram de multe ori “atot-intelept”, si ma miram cum de nu ma inteleg ceilalti mai in virsta ca mine ? ? ! Nu eram asa, bine-inteles, dar nu-mi dadeam seama . . Au trecut multi ani de experienta si maturitate duhovniceasca ca sa inteleg ca . . “rivna tinerilor fara experienta batrinilor” nu inseamna mare lucru ! Si ca, iesind din limitele Scripturii, niciodata nu avem dreptate . . ca “mutind hotarele pe care le-au pus parintii nostrii” inseamna s-o luam razna, si asta e in defavoarea noastra !Avem multe exemple in Scriptura de conlucrare si nu . . cramponare intre tineri si virstnici . . doar unul foarte sugestiv as vrea sa amintesc . . ev. dupa IOAN 20: 2 – 8. Ioan cel tinar si Petru cel batrin, in dimineata Invierii alearga . . impreuna . . v. 4 dar . . alergarea mai rapida a tinarului . .n-a rezolvat nimic . .doar o simpla privire . . v. 5 . A trebuit ca cel virstnic “care venea dupa el” mai incet sa . . intre in actiune si sa accepte dovada Invierii, si apoi . . si cel tinar . .dupa el . .v. 8 a intrat si s-a convins . .Si astfel AMINDOI au devenit . . martorii Invierii ! Ce frumos tablou, dar mai are cineva “ochi” sa-l vada si inima sa-l priceapa ? ? ?Iubiti tineri “fantoma”, cu toata dragostea, intelegerea si deschiderea pe pe care o am fata de voi, trebuie sa va spun pe fata ce constat eu, dupa ce am analizat atent spusele voastre si am consultat citiva pastori penticostali . . buni credinciosi si slujitori ai Cuvintului . . Multe din afirmatiile voastre SUNT exagerate . . altele distorsionate . . poezia e foarte tendentioasa . . si Domnul stie asta ! Si voi stiti ! ” . . totul este gol si descoperit inaintea ochilor Aceluia cu care avem a face!” Evrei 4: 13.Nu stiu daca voi vreti sincer o EVANGHELIZARE a tinerilor Romani din America “victimizati” de handicapul limbii . . . sau poate un fel de AMERICANIZARE a Bisericilor Romane din America ? ? Nu reusiti sa convingeti de intentia voastra “buna” pe un cititor atent, care judeca dincolo de aparenta !Cineva spunea: “Cite limbi straine cunosti, de atitea ori esti om !” si e un mare adevar . . Am o intrebare pentru voi, prea-iubitilor . . DE CE nu ati incercat voi sa pastrati RELATIILE in familie si in Biserica . .ca sa pastrati si sa folositi limba Romana, ca multii altii dintre prietenii si cunoscutii vostrii . . care nu se pling, de ce va plingeti voi ? ? ? N-ati vrut, ca sa pareti cool ! Si ati inceput sa va laudati cu un handicap . .”Noi suntem “Romani” dar nu mai stim Romaneste, de parca ati vrea sa spuneti ca . . ati luat doctoratul in Stiinte economice sau in . . Teologie ! Ce trist . . ! Apoi, daca stii limba Romana, inveti usor si Spaniola . . lucru extrem de important pentru viitorul si succesul vostru in America . . va intereseaza asta sincer ? ? ? DACA vre-odata ar venii vremea . . REPATRIERII ? ? ? Stiu ca zimbiti, si nu mai credeti in asta . . multi nu cred, so, nu ma mir, dar intreb asa . . ca sa va “distrati” pe seama mea . . dar DACA . . ar veni ? ? ce veti face voi atunci . . ?? Veti cere . . “o jumatate de ora in lb. Engleza Bisericilor din tara ? ? ? Fara sa fac speculatii, v-as ruga sa cititi ISAIA 13: tot capitolul . .si fiti atenti la v. 14. Wow ! , ar putea oare fi posibil asa ceva . .? ? ? Poate . . .Vreau sa va marturisesc ca am doi baieti, deci . . nu sunt inafara problemei . . unul are 27 de ani . . a venit in America la 7 ani . . celalalt e nascut aici . . are 18 ani . . Amindoi vorbesc si scriu bine Romaneste, si se descurca foarte bine si in Engleza la scoala . . in prezent la UTSA . Nu mi-au cerut niciodata sa le dau “vre-o jumatate de ora in . . familie sau in Biserica . .de limba Engleza ” ! Ei iubesc America, dar iubesc si Romania, tara lor de bastina !Cel mare, cind era student la Universitate in CA a venit intr-o zi acasa tare indurerat si m-a intrebat: “Taty, nu inteleg de ce NOI Romanii suntem asa de . . . ciudati ! ? La Universitate vezi grupuri grupuri de studenti . .vorbind fiecare pe limba lui ! colo un grup de Rusi, vorbesc tot timpul ruseste, dincolo un grup de Chinezi, vorbind mereu limba lor, mai incolo Japonezi . . Mexicani . .etc, etc . . DE CE noi Romanii . .ne dezicem de limba si de cultura noastra si parca . . ne e rusine ca suntem Romani ? ? Am ramas MUT si BLOCAT la intrebarea copilului meu ! DE CE ? de ce ? ? ? Intrebare ciudata, adresata unor . . tineri ciudati ! Nepoata mea, studenta la UTSA imi marturisea cu lacrimi in ochi . . nu demult . . “Am intilnit o tinara Romanca la scoala si extrem de bucuroasa, m-am dus la ea cu gindul sa comunicam si s-o ajut, intelegind ca a venit recent aici . . DAR . . mi-a raspuns inapoi in Engleza, si . . in scurt timp, o deranja faptul ca-i vorbeam in Romaneste si ma ocolea . . ! Asta e ceva dincolo de orice intelegere a unui om cu judecata ! Din nou . . DE CE ? ? Si as putea sa dau multe alte exemple de acest fel . . Oare ajuta la ceva ? ? ?V-as mai da un exemplu . . extraordinar . . Am un prieten tare bun . . un OM de mare valoare pentru Dumnezeu si Imparatia lui . . asa il consider eu, si cred ca asa este . Imi permit sa va dau numele lui . . este vorba de pastorul, doctor si advocat LEONARD SEMENEA din Seattle, WA. A venit in America cind avea doar DOI ANI . . e un om educat, citit si pocait. Vorbeste si PREDICA foarte bine in limba Romana, si chiar si-n Engleza ! Curios . . cred ca multi dintre voi il cunosc, si poate . . . la unii va si place de el ! Leonard, niciodata n-a cerut in Bisericile pe care le-a frecventat sa se predice in Engleza, desi avea . . mai multe “motive” ca voi, sa faca asta, ci a frecventat, a slujit si e de mare folos lucrarii in Bisericile Romanesti . . S-a dus chiar sa studieze la Seminarul din Bucuresti . . ca asa a considerat el ca e mai bine ! Wow , chiar ? ? DA !Va mai provoc printr-o intrebare . . Ce s-ar fi ales de poporul Israel, daca toti . . fiind raspinditi 2,000 de ani prin toata lumea, sa fi uitat de limba lor, de cultura lor, de religia lor . . de Dumnezeul lor ? ? ? ? Intrebati-va si mirati-va !Tinerilor scumpi, incerc sa va inteleg, dar . . sunteti de ne-inteles ! Mari si buni pastori penticostali din America, prieteni de-ai mei, incearca si ei sa va inteleaga, dar pe cine . . ? ? Mi-au marturisit ca . .nu va prezentati Identitatea . . ca nu acceptati sa fiti cunoscuti si sa discutati deschis problema care va framinta ? ? ! ! Oare de ce ? ? Si eu as vrea sa va cunosc, sa va intilnesc, sa discutam deschis lucrurile si sa gasim . . solutii !Iubiti tineri, si eu am un APEL catre voi . . Veniti-va in fire ! cautati Fata Domnului, folositi marile privilegii pe care vi le ofera INCA tara aceasta . . puneti mina pe CARTE si cititi . . in limba Romana si-n Engleza . . Va place Biserica Americana . . frecventati-o ! Vreti in Biserica Romana . . incercati sa va incadrati acolo . .fara murmur si fara pretentii ! Si Dumnezeu va face lucrari mari intii . . IN voi si apoi CU voi ! Sunt sigur de asta !Vreau sa va asigur de dragostea si de sinceritatea mea, si ma rog ca Domnul sa va dea “Intelepciunea care vine de SUS . . ” IACOV 1: 5- 6. ca sa puteti intelege “in ce imprejurari ne aflam” “Este ceasul sa va treziti in sfirsit din somn . . . Sa ne dezbracam de faptele intunericului si sa ne imbracam cu armele luminii. Sa traim frumos, ca-n timpul zilei !” ROMANI 13 :11 – 13.Ma rog pentru voi si nadajduiesc sa va fi fost de un real folos, prin cele relatate mai sus !Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa suplineasca toate nevoile voastre spirituale in Isus Hristos, Domnul si Mintuitorul nostru scump!

 61. “Drama Tinerilor Romani-Americani, din bisericile baptiste:

  Stimate frate John! Va multumim in numele Domnului Isus pentru comentariul dvs. adus la “Drama tinerilor romani din America”, Domnul Isus sa va binecuvinteze. Inca de la inceput am vrea sa va spunem: “ca noi va iubim si avem tot respectul fata de dvs”. Cu toate ca ne-ati spus ca suntem: “Tinerii Fantoma” v-am iertat si n-o sa va punem la inima. Suntem constienti ca si noi gresim si ne-ar placea sa stim ca intr-o zi si noi v-om fi iertati. Si pentru ca nu ne cunoasteti, am dori sa ne prezentam: Cei care am pornit aceasta lucrare facem parte din bisericile penticostale, dar in decursul acestor doi ani, ni s-au alaturat mai multi tinerii si din bisericile baptiste si adventiste. Asa ca simtiti-va intre noi ca acasa, ca intre tinerii din bisericile dvs. Cerintele si nevoile noastre, sunt si cerintele si nevoile tinerilor din bisericile baptiste si adventiste. Sa stiti ca multe dintre comentariile primite, sunt scrise de pastorii si tinerii de la bisericile baptiste. Noi va iubim pe toti si nu facem deosebire intre frati. Ca dovada va spunem ca am frecventat si continuam sa frecventam si alte biserici de alte denominati. Intotdeauna ne-am simtit bine intre frati si tinerii romani si avem prieteni in mai multe biserici.

  Si pentru ca poate nu stiti, am vrea sa va spunem cum privim noi, parinti nostri si bisericile pentricostale frati baptisti. In general toti va privesc cu multa dragoste si respect. Aflam de la parinti si prieteni nostri ca frati baptisti in comparatie cu frati penticostali, intotdeauna ati fost la inaltime in educarea copiilor, atat in cele pamantesti cat si in cele spirituale. In calitate de parinti ati lasat totul, ati facut sacrificii mari ca copii dvs. sa mearga la cele mai bune scoli, ca sa aiba o invatatura sanatoasa. Cu privire la pastori, am aflat ca in Romania v-ati ocupat foarte mult de tineri, in a-i invata cuvantul Evangheliei si legea lui Dumnezeu. Ne spun parinti, ca frati baptisti intotdeauna au avut printre cei mai pregatiti pastori si evanghelisti. Aceasta se datora faptului, ca v-ati ocupa de tineri de la o varsta frageda.

  Recent am avut intre noi, tineri musafiri dintr-un alt stat, de la frati baptisti. Ne-am bucurat impreuna, i-am dus la bisericile penticostale, dupa care i-am dus la o biserica baptista. Pentru ca nu cunosteau bisericile din orasul nostru, i-am dus la o biserica bine cunoscuta de noi, care cu ani in urma o frecventam des. Ne amintim cu placere cum mergeam cu parinti ca sa ascultam un frate mai in varsta, care predica stand pe scaun. Era fratele pastor: “Richard Wulbrand”. Tot in aceasta biserica, ani de zile ne-am dus sa-l ascultam pe fratele pastor: “Iosif Ton”. Cladirea in sine nu arata prea bine, comfortul nu era cel mai bun, in schimb era o biserica vie, avea o invatatura sanatoasa si erau foarte multi tineri (aprox: 400). Aceasta biserica era vesnic plina si multi frati in multe cazuri stateau in picioare. Cu ocazia vizitei acestor tineri, ne-am hotarat s-o vizitam din nou. Am ajuns putin cam tarziu si ne ingrijoram, ca iar o sa stam in picioare. Am intrat in sanctuar si ne-am speriat, ni se parea ca-am gresit biserica. Biserica vie si plina de viata care o stiam noi cu ani in urma, acum era aproate goala. La un program de Duminica seara, mai mult de jumatate dintre scaune erau neocupate. Sutele de tineri stiuti de noi de alta data, nu-i mai vedeam nicaieri. Erau tousi cativa tineri undeva la 20 pe care nu-i cunosteam. Restul membrilor erau in majoritate frati mai in varsta. Programul a fost foarte slab. Biserica in sine parea in doliu si parca tragea pe moarte. La terminarea programului, impreuna cu musafiri am plecat spre casa foarte dezamagiti, nici unul nu scoteam nici un cuvant, de parca ne-am fi intors de la o inmormantare.

  Intr-o alta Duminica ne-am dus la o alta biserica baptista. De data aceasta am ajuns in timp. Am intrat in biserica. In holul de la intrare nu era nimeni, am deschis usa si-am intrat in sanctuar, spre surpriza noastra toate bancile erau goale. Pe niste scaune in jurul anvonului erau aproximativ 10 frati. Am iesit repede afara, credeam ca este o sedinta de comitet si nu am vrut sa-i deranjam. Am mai asteptat putin pe holul de la intrare si pentru ca nu vedeam nici o miscare, nestiind ce s-a intamplat am plecat. Am aflat de la frati romani, ca aceasta biserica in ultimi ani si-a pierdut aproape toti membri si ca este posibil ca frati care i-am vazut noi, erau dealtfel toti membri acestei biserici.

  Frate draga!!! Am vrea sa va intrebam: ce sa intamplat cu bisericile baptiste si pastori dvs??? Ceia ce-am vazut noi in aceste doua biserici, ne-a tulburat mult. Ne intrebam adesea, unde va este tineretul??? Nu cumva i-ati speriat cu “Biblia de patriot roman”. Ne scriu tinerii din bisericile dvs. ca la ora actuala si dansi au aceiasi problema in bisericile baptiste, care o avem si noi in bisericile penticostale. Nici ei nu inteleg mai nimic din mesajul Evangheliei in limba romana si au nevoie de mesaje si-n limba engleza, pentru a intelege cuvantul evangheliei si legea Lui Dumnezeu. Am inteles de la ei: “ca ori de cate ori vi s-au adresat cu nevoile si dorintele dansilor, i-ati ignorant.”

  Frate draga!!! ne-ati spus ca ati avut 80 de tinerii in biserica care o pastoriti sau ati pastorit-o. Am vrea sa va intrebam, de ce ati pus fraza aceasta la timpul trecut??? (am avut). Am vrea sa stim la prezent: cati tineri aveti in biserica dvs.??? Nu cumva si dvs. sunteti printe pastorii fara nici un tanar in biserica??? Daca ati golit biserica de tineri, v-am ruga sa nu veniti la noi, sa ne dati sfaturi ce trebuie sa facem. Sa stiti ca nu dorim sa ramanem, fara tineri in biserici. Va v-om asculta, daca sunteti un pastor care ati umplut biserica de tineri, nu va v-om asculta daca sunteti unul care ati golit-o. Dumnezeu va chemat frate draga, sa aduceti suflete la mantuire, nu va chemat sa scoateti tinerii afara din biserici, pentru ca nu inteleg limba romana. Conform Bibliei, pe dvs. va trimes Dumnezeu sa faceti totul pentru tineri, nu tineri trebuie sa faca totul pentru dvs. Dumneavoastra trebuie sa acomodati tinerii cu predica si-n limba engleza in cazul nostru, nu tinerii trebuie sa invete romaneste, frate draga!!!! Tot ce-am inteles din comentariul dvs. este: limba, limba si iar limba, nu suntem oameni daca nu vorbim romaneste. Dvs. chiar nu realizati ce spuneti??? Dintr-un blestem lasat de Dumnezeu pe pamant, ati facut cheile imparatiei de-a intra in Cer. Nu ne acordati hrana necesara de-a ajunge mantuiti, pentru ca nu stim romaneste.

  Ne-ati spus ca aveti foarte multi prieteni intre pastori penticostali. Se vede frate draga, pentru ca ati luat de la ei, toate obiceiurile si traditiile romanesti. Ati lasat Biblia data de Dumnezeu si ati inprumutat: “Biblia de Patriot Roman”. Ati inceput sa puneti limba mostenita pe primul plan, iar mantuirea sufletelor pe locul doi. Vedem ca vreti sa faceti din noi patrioti romani si va intereseaza mai putin, daca vom ajunge sau nu, patrioti ai cerului. Frate draga! Am vrea sa va dam un sfat fratesc si prietenesc: “Lasti pastori penticostali si “Biblia dansilor de patriot roman”, ca-i provenita dintr-un blestem dat de Dumnezeu pe pamant. Aceasta carte a ajuns sa fie unealta de baza a diavolului, pentru distrugerea tinerilor romani-americani din bisericile romane. Daca o veti folosi, cu siguranta v-eti distruge cu ea toti tinerii din bisericile baptiste.

  Iar acum v-om incerca s-a rasunem intrebarilor dvs:

  Fratele pastor John Gug ne-a spus: “Si eu am fost tinar, plin de dorinti si rivna mare, si ma consideram atotintelept, dar mai tarziu mi-am data seama ca nu este chiar asa”.

  Tinerii: Frate draga! nu va faceti probleme, noi nu toti suntem tineri, avem intre noi si parinti si frati in varsta. Avem frati de toate varstele, uni foarte tineri, alti de-o varsta mijlocie, iar alti sunt mult mai in varsta chiar si ca dvs. Poezia care ne-ati spus ca nu v-o place, este inspirata de un frate mai tanar, si-i scrisa si formulata de un frate mai in varsta. Asa ca nu va pripiti in a insulta tinerii, ca nu stiti pe cine raniti.

  Fratele pastor John Gug ne-a spus: “Nu mutati hotarele asezate de inaintasi vostri”.

  Tinerii: Frate draga!!! despre ce hotare vorbiti??? Fiti linistiti, atata timp cat nu ne dati nimic si nu aveti nici un hotar de asezat pentru noi, nu avem ce sa mutam. Vorbind logic: “nu ne vom duce sa mutam hotarele pe un pamant, care nu ne apartine.”

  Fratele pastor John Gug ne-a spus: Ce va veti face DACA vreodata ar veni vremea sa ne intoarcem in Romania???.

  Tinerii: Frate draga!!! Aceasta-i trimeterea care va dat-o Dumnezeu, sa ne pregatiti pentru Romania??? Noi am inteles din Biblie noastra: ca lucrarea la care a chemat Dumnezeu pastori, a fost sa ne pregateasca pentru Cer, nu pentru Romania frate draga. Intrebati-ne in primul rand daca vrem sa ne intoarcem si s-a locuim in tara parintilor nostri si numai dupa aceia, va zbateti sa ne pregatiti pentru Romania.

  Fratele pastor John Gug ne-a spus: “Copii rusi din America vorbesc ruseste, copii chineji vorbesc chinezeste, copii japonezi vorbesc japoneza, copii mexicani vorbesc limba parintilor lor, numai romani nu vor sa-si invete limba si cultura.

  Tinerii: Asa cum v-am scris si in raport: De ce nu mergeti intr-o librarie Americana, sa studiati carti care scrie despre tineri emigraniti dintre aceste popoare??? Noi le-am studiat si am aflat: ca problema limbi este aceiasi pentru toti tineri proveniti din parinti emigranti. Nici eii nu toti au reusit s-a invete limba si cultura parintilor lor. Sa stiti ca in scoli, si noi am vazut grupuri de tineri care vorbeau limba: rusa, chineza, japoneza s-au spaniola. Cand ne-am dus la eii sa-i intrebam de unde vin, ne-au spua ca vin din: uni din Rusia, alti din China, s-au alti din Japonia s. a. m.d. Majoritatea nu sunt nascuti in America ca si noi. Pe acesti tineri i-au trimes parinti dansilor mai instariti, din aceste tari, sa faca studiile in America, sa invete limba engleza si sa obtina o diploma de la o scoala Americana. Asa cum a facut-o si parinti fratelui Leonard Semenea, trimitindul in Romania sa faca teologia si sa invete perfect limba romana. Frate John! daca va place atat de mult aceste popoare si sustineti ca sunt mai grozavi decat noi, “de ce nu mergeti in bisericile dansilor, sa vedeti cati tineri au in biserica si numai dupa aceia s-a veniti la noi sa ne spuneti “cat de incapabili suntem”??? Sa stiti ca noi am fost in bisericile dansilor si majoritatea sunt goale. In unele biserici tineri sunt inexistenti, iar in altele, sunt pe cale de disparitie.

  Fratele pastor John Gug ne-a spus: “Ce s-ar fi ales de poporul Israel, daca toti . . ar fi uitat de limba lor, de cultura lor, de religia lor?”

  Tinerii: Pentru ca nu sunteti primul care ati pus aceasta intrebare cu privire la poporul Israel, va provocam: “haideti sa discutam despre poporul Israel”. Daca ne v-om uita, la multimea de popoare migratoare care sunt in Statele Unite, gasim o natiune de oameni care intradevar si-a rezolvat problema limbi si culturi poporului de unde a provenit. Acest popor ese poporul evreu. Asa ca v-om discuta daca ne permiteti, despre istoria acestui popor. Am citit despre eii si a-m avut ocazia sa discutam istoria evreilor cu mai multi: tineri evrei, profesori evrei si parinti evrei, din Statele Unite. Nu demult am ascultat un interviu a unei famili de evrei sot si sotie, care au fost trimesi de Hitler in lagarele de la AUSVIT pentru a fi executati. V-a rugam s-a ramaneti cu noi, este un interviu foarte interesat. De la acesti oameni putem invata multe, in legatura cu pastrarea limbi culturi si religiei poporului roman din Diaspora.

  Pe scurt v-om incerca sa redam marturiserea facuta de acesti doi, pentru ca este o marturie vie, (nu este ceva inventat de noi) si suntem siguri ca uni dintre dvs. ati ascultat si vazut acest interviu pe ecranul de televizor. In interviul dansilor, acesti evrei sot si sotie foarte in varsta acum, explicau felul de viata a evreilor inainte de razboi, in timpul razboiului si dupa razboi. Din marturisirea dansilor am aflat, “ca evrei inainte de razboi erau un popor: rautacios, foarte egoist, invidios, mandri de sine, injosea pe cel sarac si invidia pe cel bogat. (Nu ca seamana mult cu evrei zilelor noastre???). Aflam ca sucesul si inbuibarea i-a facut sa-si uite poporul, limba si cultura parintilor lor. Erau niste individualisti, dezinteresati de-a se ajuta intre ei. Cu toate ca majoritatea aveau success si bani, nu-i interesa de loc viitorul evreilor ca natiune in lume. Sinagogile erau singurul loc unde mai puteau fi gasiti impreuna, dar si acolo erau intr-un numar foarte mic. “Eram pe cale de disparitie” spuneau acesti oameni evrei.

  Cu ajungerea lui Hitler la putere, am ajuns sa realizam: “ca in ochii oamenilor suntem evrei, aratam la fel si eram considerati la fel”. Pe Hitler si oameni lui, nu i-a interesat cat de bogati sau saraci am fost. Nu i-a interesat cat de pregatiti sau sau mai putin pregatiti am fost. Faptele noastre bune sau rele, nu aveau nici o importanta in fata Nazistilor. Numele nostru de evreu, ne condamna la moarte. In lagarele din AUSVIT ne-am vazut singuri, separati de restul lumi. Ni se parea ca o lumea intreaga este impotriva noastra. Deabea atunci am realizat ca suntem intradevar evrei si trebuie sa ne unim, altfel riscam sa fim stersi de pe fata pamantului. Toti avem aceiasi soarta. In aceste puscarii am inceput sa ne adunam in grupe si sa discuta situatia noastra. Lagarele din AUSVIT, ne-au unit impreuna. Discutam intre noi: “ca trebue s-a faceam totul, ca cel putin unul sa scape, sa ajunga afara din lagare naziste si apoi din tara, ca sa poata lua legatura cu evrei din alte tari. Uni am reusit, iar alti si-au pierdut viata incercand. “Printre cei care am scapat cu viata, am fost eu si sotia” spunea batranelul. Inca din lagar stiam, ca in America sunt un numar destul de mare de evrei. Iar America era singura tara din lume care ar putea sa ne ajute. Aceasta ne-a determint sa facem totul ca sa ajungem in Statele Unite. Ajunsi aici, ne-am dus in fata congresului American, sa le spunem situatia noastra si sa le cerem ajutor. Intradevar ne-au ascultat, dar ne-au spus: “ca dansi nu pot sa ne ajute”. Midia anunta zilnic, miile de evrei care erau maltratati si omorati in lagarele Naziste. Ne uitam la cei din jur si nimanui nu-i pasa. Am inceput sa luam cartile de telefoane si sa sunam toate persoanele cu nume evreiesc. Foarte incet am inceput sa ne adunam. Eram tot mai multi de la o zi la alta. Am inceput sa ne formam. Uni ne-am facut pancarde si am iestit pe strazile oraselor. Alti, zi si noapte stateam in fata casei albe. Datorita dezastrului care-l faceau Nazisti in toata Europa si datorita insitenteor noastre, dupa un timp destul de lung, conducerea Americi a hotarat sa ia parte in razboi. Asa ca, au trimis trupele Americane in Europa, dupa care asa cum stiti, Hitler a piedut razboiul, iar evrei au fost eliberati.

  Dupa terminarea razboiului, ne-am unit si-am continuat lupta. Am facut totul, ca toti evrei sa fie liberi si sa aiba posibilitatea de a se stabili oriunde vor in lume. In tarile unde ne-am stabilit, toti ne-am ajutat intre noi. Evrei emiganti veniti din alte tari, desi nu-i cunosteam i-am primit cu drag in casele noastre. Cei cu famili mai mari, le-am asigurat o locuinta gratuita. La toti le-am asigurat imediat un loc de munca si o scoala pentru copii. Fiecare dupa ce s-au ridicat, a facut acelasi lucru. Impreuna am inceput sa construim: gradinite, scoli, licee si biserici, ca educatia care o primeste copii nostri in scoli, sa fie controlata. Aceasta ne-a ajutat ca sa ne invatam copii: limba materna, religia si cultura poporului evreu. Sucesul evreilor din zilele noastre, se datoreaza faptului: “ca am fost uniti si ne-am ocupat mult de educatia copiilor”. “In tot raul a fost si un bine: “o catastrofa si un nebun, a unit poporul evreu pentru todeauna” spune batranica. Pe scurt, aceasta a fost istoria acestui popor, relata de acesti doi evrei, sot si sotie.

  V-am spus toate aceste, ca sa v-a datiti seama: “cum si in ce inpejurari a ajuns poporul evreu, s-a rezolove aceasta problema mare de limba si cultura a tinerilor evrei”. Si acum pentru ca stiti, am vrea sa v-a intrebam: “cati dintre dvs. sunteti gata s-a faceti ce-a facut poporul israel dupa razboi???” Am inteles: “ca vreti pastrarea limbi si culturi romane”. Va intrebam: “ce-ati facut ca s-o aveti”??? Cate gradinite ati ridicat??? Cate scoli ati construit??? Si cate licee ati suportat??? Vreti limba si cultura poporului roman, dar nu ati facut absolut nimic ca s-o pastrati. Aceasta este: “ca si cum ati vrea sa ajungeti in Rai fara fapte”. Stimate frate John!!! ceia ce vedem noi la romani de aici este: ca nu suntem un popor unit, majoritatea sunt individualisti. Probabil o catastrofa si un nebun, ar reusi s-a uneasca si poporul roman, asa cum a unit poporul evreu. Intrebarea este: “sunteti gata sa platiti pretul care l-au platit evreii???” Ca sa obtinem ceia ce cereti dvs. trebuie unitate. Americani au o vorba: “IT TAKES A VILLAGE TO RAISE A CHILD”. Aceasta problema atat de mare a noi generatii, nu poate fi rezolvata la individual, de o familie, de un parinte, s-au de un tanar. Aceasta necesita unitate la nivel de comunitate. Necesita lupta, sacrificiu si bani, asa cum au facut-o si continua sa o faca poporu evreu, peste tot in lume. Nu stim daca stiti, majoritatea evreilor, atat cei care au copii, cat si cei care nu au copii, investesc in fiecare an, 5% din venitul dansilor in educatia generatiei noi.

  Cati dintre dvs. ati facut aceasta??? Cate procente din venitul dvs. ati investi pentru noi??? Sa stiti ca si noi iubim poporul roman, si-am dorit mult sa invatam limba si cultura poporului nostru, dar unde si cu cine??? Pentru faptul, ca niciodata nu va interest soarta noastra la nivel de comunitate, ne-ati facutut sa ajunem niste oameni: fara limba, fara cultura si fara popor, suntm perduti intr-o lume care nu ne apartine. Si mai rau decat atat: prin faptul ca ne scoateti din bisericile romane, majoritatea ne vom pierde: “si mantuirea si religia parintilor nostri”. De multe ori ne intrebam: “daca nu sunteti cumva un blestem, pentru generatia tanara???”. Faptul ca nu studiati, nu stiti mai nimic despre istoria tinerilor emigranti. Aceasta va face s-a veniti cu niste: argumente imaginare si idei nefondate si nedocumentate. Din scrisoarea dvs. realizam ca v-a opuneti predicilor si-n limba engleza: “blocand prin aceasta lucrarea lui Dumnezeu de salvare a tinerilor din bisericile dvs.”. Intrebarea este: “daca v-eti reusi s-a opriti aceasta lucrare de salvare a tinerilor, oare tinerii v-or invata mai mult limba romana???” V-or deveni oare peste noapte, mai mari patrioti romani??? NU frate draga!!! Spunem NU nu pentru faptul ca tineri nu ar dori s-a invete romaneste, s-au nu ar iubi poporul roman. Spunem NU pentru faptul ca nu au unde si cu cine s-a invete limba si cultura poporului nostru. Sa stiti, ca nu un parinte poate rezolva ceia ce cereti dvs.

  Si pentru ca poate v-a intrebati: “ce vrem s-a rezolvam cu 30 de minute predica si-n limba engleza”, dorim s-a v-a raspundem: Singurul lucru care noi vrem s-a rezolvam prin aceasta este: “daca tot ne-am pierdut: limba si cultura poporului nostru, nu am vre sa ne pierdem si mantuirea”. Acesta-i singurul motiv pentru care cerem predica si-n limba engleza. Sa stiti, ca nu ne intereseaza atat de mult metoda salvari, cat ne intereseaza salvarea in sine. Asa ca: daca v-a opuneti lucrari de salvare a tinerilor, ganditiva ca v-a veni o zi, cand veti da socoteala in fata Lui Dumnezeu, pentru sufletel acestor tineri. Ne-ti spus ca dvs. ati facut totul si copii dvs. stiu romaneste”. Am vrea sa va intrebam: ce credeti ca ati facut frate drag??? V-o spunem noi, cei care vorbim romaneste: “ca n-ati facut mai nimic”. Din discutiile noastre avute cu tineri nascuti in America casatoriti, am aflat ca toti in familiile dansilor vorbesc limba engleza, copii lor nu stiu deloc romaneste. Datorita faptului ca procentajul tinerilor romani care intradevar stiu romaneste este foarte mic, copilul dvs care l-ati invatat romanetste, mai multa ca sigur ca se va casatori, c-o tanara care stie mai putin limba romana. In familiile lor vorbi doar limba engleza, pentru ca le este mai usor. Copii dansilor nu v-or mai intelege deloc limba romana. Cand parinti v-or realiza aceasta, desigur vor parasi bisericile romane. Dupa cativa ani si copilul dvs. cu care azi va mandriti atat de mult, va uita totul. Din cercetarile noastre am aflat: “ca America si Canada este plina de romani mai in varsta, care au emigrat in Statele Unite cand erau copii s-au tineri, datorita faptului ca nu au vorbit limba romana in familie zeci de ani, au uitat totul”. Speram ca n-o sa ne spuneti: “ca copii dvs. vor vi mai grozavi decat acesti oameni”. Asa ca, unde ati ajuns cu copilul dvs. care l-ati invatat romaneste??? Nicaeri frate draga. Ati facut totusi ceva: cu patriotismul dvs. si conservare limbi romane, ati distrus niste tinerii care puteau fi salvati pentru cer. I-ati trimes in iad, pentru ca nu v-au vorbit limba si Dumnezeu coform Bibliei, va va trage la raspundere pentru aceasta.

  Fratele pastor John Gug ne-a spus: “Tinerilor scumpi, incerc sa va inteleg, dar . . sunteti de neinteles ! Mari si buni pastori penticostali din America, prieteni de ai mei, incearca si ei sa va inteleaga, dar pe cine . . ?

  Tinerii: Frate draga: o cerere atat de simpla, pentru niste oameni care au terminat teologia, este oare atat de greu de inteles??? Si de ce??? V-am scris-o in romaneste ca sa ne intelegeti, “vrem 30 de minute predica si-n limba engleza, ca sa intelegem cuvantul evangheliei si legea Lui Dumnezeu”. Ce este atat de greu de inteles frate draga??? Nu cumva, atat dvs. cat si pastori penticostali nu vreti sa ne intelegeti??? Chiar ca nu am fi vrut sa vo spunem direct, dar ne obligati s-a facem aceasta. Am vrea sa v-a intrebam: cum se face ca parinti nostri, niste oameni foarte simpli si fara pregatire, ori de cate ori au fost solicitati, v-au inteles???

  1). Cand li s-a cerut sa dea 3.000 de dollari biserici, bani care au fost dati unui pastor musfir din alt stat, pentru predica dansului, parinti v-au inteles.
  2). Cand au fost solicitai sa plateasca 30.000 de dollari, bani care erau necesari pentru down payment in casa pastorului, parinti v-au inteles.
  3). Cand i-ati solicitat sa adune 300.000 de dollari, bani care erau necesari pentru down payment in cumpararea pamantuli biserici, parinti v-au inteles.
  4). Cand i-ati solicitat sa adune 3.000.000 de dollari bani care erau necesari pentru terminarea constructiei biserici, parinti v-au inteles.
  5). Cand au fost solicitati sa asigure salarul pastoruli cu zeci de mii de dolari la an, parinti v-au inteles.
  6). Toate acestea si multe alte nevoi a pastorilor romani, parinti nostril vi le-au inteles.

  Iar dvs. iubiti pastori romani, nu puteti pricepe ce inseamna: “30 de minute predica si-n limba engleza”. Si pentru ca nu intelegeti, nu puteti sa ne ajutati. Adevarul este frate draga, ca atat dvs. cat si pastori nostri, stiti exact ceia ce vrem, dar nu vreti sa ne intelegeti si nici sa ne ajutati. Am aflat, ca pastori nostri au discutat problema tinerilor intre eii, (deci ne-au inteles) si explicare dansilor suna c-am asa: “Fratilorrrrr!!!!!! fiti foarte atenti: daca generatia aceasta se ridica si o sa inceapa cu limba engleza, noi n-o sa le mai putem predica, asa ca multi dintre noi o sa ne pierdem postul si salarul”. Aceasta i-a determinat pe uni pastori romani, sa ia decizia sa ne vanda dreptul nostru la imparatie, pentru un blid de linte, pentru “un salar”.

  Fratele pastor John Gug ne-a spus: “Mi-au marturisit pastri vostri ca . .nu va prezentati Identitatea . . ca nu acceptati sa fiti cunoscuti si sa discutati deschis problema care va framinta ? ? ! ! Oare de ce ? ? Si eu as vrea sa va cunosc, sa va intilnesc, sa discutam deschis lucrurile si sa gasim . . solutii.”

  Tinerii: Frte draga!
  1). Oare care-i motivul pentru care pastori nostri insista atat de mult sa ne cunoasca??? Nu cumva ne inting o cursa???
  2. Oare nu le-am dat noi nume in comentariile noastre??? Undeva la 200 de frati scumpi, care fara frica si-au pus numele pe comentariile dansilor. Frati care vad nevoia, ne-au inteles durerea si vad justificata cererea nostra. Aveti nume frate draga!!! de ce nu faceti nimic???
  3. Peste 90% dintre tinerii din bisericile romane, cer predica si-n limba engleza. Chiar nu stiti numele tinerilor din bisericile dvs. Daca-i cunoasteti, de ce nu faceti nimic pentru eii???
  4. Indrazniti sa ne spunetii: “ca chiar nu vedeti nevoile si cerintele tinerilor???” Cum se face ca o lume intreaga le vede, numai pastori romani-americani nu le vad??? De ce oare???
  5. Oare chiar nu vedeti pleacarea tinerilor din bisericile romane ??? Daca o vedeti, de ce nu i-ati cautat, sa-i intebati care a fost motivele plecari, ca sa-i ajutati???
  6. Noi nu am fost sub anonimat inainte. Cand ne-am dus la pastori nostril si le-am cerut predica si-n limba engleza, ne-au ajutat oare, pentru ca ne-au cunoscut???

  Nu frate draga!!! Nu ne-au ajutat nici cand ne-au cunoscut si suntem convinsi ca nu ne vor ajuta nici dupa ce ne vor cunoaste. Nu faptul ca nu ne cunoaste i-a determina sa nu faca nimic pentru aceasta generatie tanara. Ceia ce cauta pastori romani sunt: lideri care au pornit aceasta miscare de salvare a tinerilor, pentru ca le-am c-am stricat planurile. Ceia ce vor dansi este: sa ne gaseasca si sa ne sterfeleasca in fata publicului, ca sa ne pierdem credibilitatea. Apoi ne vor scoate afara din bisericile romane si sa terminat cu noi. Dupa aceia cu vorbe duci si multa dragoste frateasca (prefacuta) isi vor continua lucrarea fara nici o schimbare, inca 40 de ani. Cat despre noi cei care am inceput aceasta lucrare, sa stiti ca nu ne deranjeaza atat de mult ca ne vor scoate afara din bisericile romane. Noi oarecum am ajuns sa-L cunoastem pe Dumnezeu si sa intelegem legea Lui. Daca ne vor scoate afara, vom pleca la Americani, oricum vom ramane in biserica, vom ramanea linga Dumnezeu.

  Motivele pentru care noi nu putem abandona aceasta lucrare sunt:
  1. Este porunca care ne-a dat-o Dumnezeu: “sa ducem aceasta lucrarea pana la capat.”
  2. Sunt miile de tineri, care nu vor mai avea nici o sansa sa-si mai spuna cuvantul.
  3. Sunt prietenii nostri care nu stiu romaneste, si-o sa se piarda pentru totdeauna din lipsa de cunostinta.
  4. Sunt acei tineri romani care ne-au trimes o multime de scrisori, multumindu-ne pentru ceia ce facem.
  5. Sunt sutele de parinti care ne suporta, vazand o sansa pentru copii dansilor, de-ai tine langa Dumnezeu.
  6. Sunt bisericile din Romania, care se roaga de ani de zile pentru “Tinerii Romani Americani”, ca Dumnezeu sa ne ajute in aceasta lucrare.
  7. Sunt o mulime de pastori romani, oameni ai Lui Dumnezeu, atat din America, Europa cat si Romania, care inteleg perfect lupta noastra. Acesti frati ne suporta si ne spun: “sa nu dati inapoi”.
  8. Iar ultimul punct este: multumirea noastra sufleteasca, ca am reusit sa facem ceva pentru lucrarea lui Dumnezeu. Insultele care le primim aproape zilnic, sunt nimic comparat cu ceia ce a suferit Domnul Isus pentru noi.

  Frate draga! Daca ati vrea sa ne intelegeti, oare nu ati pute afla ca ceia ce spunem este foarte adevarat. Sunt deja o multime de biserici romane fara tinerii, atat la penticostali cat si la fratii baptisti. De ce pe nimeni nu-i intereseaza ce sa intamplat cu eii??? Asa-i ca nu v-ati intrebat niciodata: “unde sunt si dece au plecat???”

  Fratele pastor John Gug ne-a spus: “Iubiti tineri, si eu am un APEL catre voi . .Veniti-va in fire ! cautati Fata Domnului, folositi marile privilegii pe care vi le ofera INCA tara aceasta . . puneti mina pe CARTE si cititi . . in limba Romana si-n Engleza”.

  Tinerii: Stimate frate!!! Studiind istoria bisericilor romane in ultimi 40 de ani, ne-a determinat sa ne venim in fire. Indiferenta si ignoranta tinerilor din bisericile romane, ne-a facut sa ajungem la concluzia, ca nu mergem bine. Vedem ca se pierde o generatie intreaga de tineri si nimanui nu-i pasa. Iar cat despre privilegii, sa stiti ca tara aceasta pe noi nu ne avantajaza cu nimic in a invata limba romana. Nu stim nici o scoala unde am putea invata romaneste. Stim in schimb, sute de institutii care ofera emigrantilor, scoli gratuite de a invata limba engleza. Deci pe dvs. va avantajaza mult mai mult decat pe noi, frate draga!!! De ce nu profitati de acest ajutor???

  Fratele pastor John Gug ne-a spus: Va place Biserica Americana . . frecventati-o !

  Tinerii: Frate draga ne-ati spus: “Cind eram in Seminar, unul din profesorii mei ne zicea: “Mai, sa nu dati tinerii pe mina nimanui, ci ocupati-va voi de ei ! Ei sunt Biserica de maine !” Frate John!! de ce nu vreti sa ascultati nici chiar de profesorul dvs. de la seminar??? Majoritatea pastorilor romani cu cati am discutat s-au corespondat, ne spune acelasi lucru: “mergeti la bisericile americane si rezolvativa problema”. Frati pastori!!! De ce vreti sa ne infiati, suntem copii dvs., din bisericile romane. Cand Domnul Isus i-a spus lui Petru “paste mieluseii mei” nu ia spus: “ia auzi Petre: daca la Fantomele acestea de tineri, le place la Farisei sau Carturari, trimetei acolo”. Nu, ca nu i-a spus asa??? Dinpotriva Domnul Isus i-a spus lui Petru: “paste meluseii meii”. (Ioan 21 cu 15). Deci dvs. trebuie sa va ingrijiti de noi, sa ne duceti la pasune si sa ne cresteti spiritual din cuvantul Lui Dumnezeu, nu americani pastore draga!!!

  Fratele pastor John Gug ne-a spus: “Vreti in Biserica Romana . . incercati sa va incadrati acolo . .fara murmur si fara pretentii !

  Tinerii: Stimate frate: Dumnezeu ne spune in Matei 7 cu 7-8: “Cereti, si vi se va da; cautati si veti gasi; bateti, si vi se va deschide. Caci ori si cine cere, capata; cine cauta, gaseste; si celui ce bate, i se deschide. “De cine vreti sa ascultam frate draga, de Dumnezeu sau de dvs.??? Credem totusi un lucru, cand fratele nostru Matei a scris aceste versete, nu credem ca a stiut ce inseamna sa te rogi de pastori romani. Nu credem ca si-a imaginat” ca niste tineri care cer doar 30 de minute predica si-n limba engleza, ca sa intelegeaga cuvantul Evangheliei si legea Lui Dumnezeu, va trebui sa se roage ani de zile pentru aceasta, la niste oameni ai Lui Dumnezeu.

  Ceia ce ne spuneti dvs. frate draga este: “sa stam, s-a asteptam si s-a nu facem nimic”.
  1). Daca ne vom uita la tinerii care au plecat si pleaca in fiecare an din bisericile romane, vom realize ca dac nu vom face nimic si noi va trebui sa plecam cat de curand.
  2). Daca ne vom uita la istoria bisericilor de emigrani din America, care nu au nici un tanar. Aceasta ne spune un singur lucru: “daca nu vom face nimic, ne vom pierde si noi, ca si eii”.
  3). Daca ne vom uita la cele doua biserici baptiste care vi le-am dat ca exemplu. Ne spun acelasi lucru: “daca nu vom face nimic, in curand vom ajunge ca si eii”.
  4). Se pierde o generatie intreaga de tinerii si dvs. si pastori romani ne spuneti: “fara murmur si fara pretentii, sa stam pe banca si sa nu facem nimic.” Pana cand frate draga, inca 40 de ani??? Nu v-a suparati, dar nu mai putem face aceasta.

  Fratele pastor John Gug ne-a spus: Ne-ati mai dat un exemplu pe fratele pastor: “Leonard Semenea” si ne ati intrebat: “de ce dansul a reusit sa invete romaneste iar tinerii romani americani nu pot sa faca aceasta???

  Tinerii: Frate draga! sunt motive si imprejurari pe care noi nu le nu le cunoastem. Cat despre fratele Leonard Semenea, care vorbeste perfect doua limbi. Noi nu credem ca este corect sa folositi cazul dansului ca exemplu pentru toti tineri din America. Asa cum bine stiti: Darurile si talentele date de Dumezeu fiecarui om sunt diferite si personale. Chemarea fiecaruia dintre noi, este diferita si personala. Intelepcinea fiecaruia dintre noi, este diferita si personala. Memoria fiecaruia dintre noi, este diferita si personala s.a.m.d. Noi nu credem ca este corect sa trimeteti o generatie intreaga de Tineri Romani Americani in iad, pentru ca fratele Leonard Semenea a invatat si limba romana, iar Tinerii Romani din America, dintrun motiv s-au altul, n-au reusit sa faca aceasta. Sa stiti ca nu toata lumea a primit darul de a invata mai multe limbi frate draga. Noi cunoastem chiar sute de pastori romani din in America si Canada care sunt aici de mai bine de 20 de ani, (inainte ca noi sa fim nascuti), si nu au avut darul de a invata mai multe limbi. Nu pot sa predice si in limba engleza.

  Majoritatea pastorilor romani, ni-l dati ca exemplu pe fratele Leonard Semenea. Am vrea sa va intrebam: de ce nu sunteti corecti??? De ce nu va dati ca exemplu pe dvs??? Cati dintre dvs. vorbiti pefect atat limba romana cat si limba engleza??? La majoritatea dintre dvs. dupa 20-30 de ani in America, va este rusine sa va ridicati in fata porului cu engleza care o vorbiti. De ce oare, vedeti dor paiul din ochiul nostru, iar barna din ochiul dvs. no vedeti??? Cu privire la fratele Leonard Semenea ne-am pus intrebarea: “oare ce se intampla daca acest frate, nu putea sa predice si-n limba romana”, oare il mai baga pastori romani in seama, s-au faceati si cu dansul cum o faceti cu toti pastori americani: “le interziceti sa predice in bisericile romane”. Cu siguranta ca acesta-i era soarta frate draga. Il trimete-ati la americani ca si pe noi, pentru ca nu va vorbeste prea bine limba.

  Frate John! inca odata va multumim pentru mesjul dvs. Va rugam sa ne iertati daca considerati ca am cam depasit limitele. Intelegeti-ne si dvs. pe noi, ne-a ajuns cutitul la os, rana este deschisa si sangereaza. Ne-ati scris mai sus: “sa mergem la americani daca vrem”, noi va spunem atat dvs. cat si celorlalti pastori romani: “sa nu plecati nicaieri, noi va iubim si va vrem in biserica”. Am vrea sa va rugam ceva: tinerii din bisericile baptiste ne urmaresc zilnic pe internet. Sunt curiosi sa vada daca se va gasi cel putin o biserica baptista sa se puna pe lista noastra, “oferind tinerilor 30 de munute predica si-n limba engleza la serviciile divine”. Pana in present avem 6 biserici penticostale, dar nu avem nici o biserica baptista. Nu ati vrea ca biserica dvs. sa fie prima biserica baptista, care faceti aceasta??? Tinerii s-ar bucura mult. Va multumim anticipat.
  Multa pace frate draga: Din dragoste si mult respect: “Tinerii Romani Americani”

 62. Va salut, sunt roman , va scriu din Romania si scriu romaneste desi daca m-as chinui as reusi si in engleza, desigur cu multe greseli…. Dupa ce am citit asa zisul raport al “tinerilor americani pe 2008″ am zis sa va scriu cateva cuvinte. AM citit de la cap la coada tot raportul, subiectele pe care le tratati, problemele tinerilor pe care le prezentati sunt reale. Solutia este puerila, copilareasca…30 de minute de predica in engleza…. In Romania problemele sunt aceleasi , diferenta dintre generatia veche si cea noua e clar mare, bisericile care se deschid la nou, revigoreaza inchinarea si predica pe intelesul tinerilor sunt putine…..Cred ca viziunea pastorilor dumneavoastra a fost pentru “ROMANI” daca ei nu isi deschid OCHII si pt americani, eu cred ca trebuie ca din tinerii americani, DUMNEZEU sa scoata lideri pentru generatia LOR si sa inceapa noi biserici cu o alta viziune……si tre foarte atent construit o noua filozofie cu privire la biserica….una intelegem noi cei tineri si alta inteleg uneori chiar parintii nostri. Ceea ce am pierdut noi “tinerii americanizati” si ma refer nu doar la romani americani ci si la tineri din romania care ascultam predici in engleza la radio, care ascultam Hillsong, M Smith si alti americani, e ca tratam credinta superficial si vrem ca biserica sa fie doar entertainment. Solutia e la Dumnezeu, sa trezeasca cativa tineri americani, scoliti in america cu inima pentru lucrare si viziune pentru romanii americani si lume….imbinata cu multarugaciune, post si perseverenta…..si in voia Domnului…. cu dragoste in DOmnul,
  Ruben Andreica
  http://www.mtu.ro

 63. Adevarul adevarat:God bless “tinerii romani americani” Am un cuvint de incurajare pentru voi. Prin insasi faptul ca aveti “zbateri” confirmati faptul caci sinteti pe calea buna. Nu ezitati sa spuneti adevarul in fata “pocaitilor profesionisti” a caror constiinta este batatorita pina dincolo de limite. Desi citind rindurile de mai sus am impresia caci citesc un manifest de-a lu’ Martin Luther in fata dreptei puteri bisericesti. Ceea ce voi semnalati este so obvious that even a cave man can see it. Oh, sorry, prea mult TV takes over…In timp ce tinerii sint preocupati pentru viata lor si a celor din jur, preocuparea sfiintilor parinti ai nostri nu este alta decit sa-si apere pozitia, ceea ce fac cu succes de ani de zile, in special in Statele Unite, prin a spune caci toate acestea sint fumuri tineresti. Capacitatea lor de a intelege este cu mult depasita de evenimente, prea preocupati cu procurarea celor de-ale gurii, uita ca de fapt sint pastori, diaconi, etc si preocuparea lor este in primul rind pentru turma, si “celalalte lucruri le vor fii date” In incercarea de restabilire a unui robit de un lucru, una dintre etape este “denial” Asta se intimpla cu fratietatea penticostalistico -baptista din State. Denial! Nu este adevarat…daca nu accepti cu mintea ta, problema nu exista. Exemplul strutului care-si vira capul in nisip in fata unui pericol iminent. Desi imi iubesc parintii, cred totusi caci urgenta predicarii in limba engleza intrece orice fals patriotism. De dragul salvarii copiilor nostri sint gata sa renunt la orice eticheta pe care as fii purtat-o la un moment dat.

  Imi aduc aminte de poezia “El Zorab” Spunea poetul: “Al meu e! Si pentru calul meu, ma iau de piept cu Dumnezeu” Trist e caci in final si-a pierdut si calul si libertatea. Dragi filozofi romani, predicatori consacrati… nu va pierdeti fii si fiicele pentru un concept strain Domnului. Patriotismul vostru ieftin nu mai este considerat nici in propria tara. Veti raminea socati sa descoperiti la o eventuala intoarcere in Romania caci nimeni nu apreciaza ceea ce voi apreciati. Miscarea neoprotestanta a fost o ploaie binefacatoare peste Romania cistigind enorm de multe suflete. Si asta nu prin faptul ca au pozat ca si patrioti… dimpotriva. In clasa 6-a fiind am invatat un cintec despre patrie, si fara sa ma controlez am inceput sa-l cint in casa. Dupa o privire severa din partea mamei, a trebuit Duminica urmatoare sa-l aud pe tata predicind chiar din subiectul acesta… patria cereasca. Desi mesajul a fost transmis in mod voalat, am inteles caci cintarile despre patria Romania nu au ce cauta intr-o casa penticostala din Apuseni. De cind ati devenit asa patrioti? Cui? Celor care v-au tradat si v-au surghiunit zeci de ani de zile? Sau ati jurat cumva loialitate facind parte din regimul opresiv, si in virtutea inertiei ati ramas loiali calailor? Consider caci trebuie sa ma opresc aici! To the host: if you consider beneficial for the Kingdom of Heaven, feel free to post this. Otherwise ditch it. God bless you.
  George Beck_Dallas

 64. Dragi tineri,Una din principalele sublinieri din Evanghelia lui Marcu se refera la autoritatea Domnului Isus Hristos de a infrange pe Satana si puterea demonilor sai.
  Aceasta putere a Domnului Isus asupra Satanei si a demonilor este evidenta in mod special in scoaterea a demonilor sau a duhurilor rele.
  Noul Testament, face adesea referiri la aceia care sufereau fiind subjugati de Satana sau sub influenta lui, datorita unui duh rau care ii stapanea, precum si la conflictul Domnului Isus cu demonii.
  In evanghelia lui Marcu, sant descrise numeroase astfel de confruntari;
  Marcu; 1;23-28, 32-34,39,
  Marcu 3;10-12, 14-15,
  Marcu 5;1-20,
  Marcu 6;7,13,
  Marcu 7;24-30,
  Marcu 9;14-29
  Marcu 16;17

  Demonii sant fiinte spirituale care au personalitate si intelingenta. Ca membri ai imparatiei Satanei si dusmani ai Domnului Dumnezeu si al omeniri, ei sunt dusmanosi si stau sub autoritatea Satanei.
  “Pleaca, Satano i-a raspuns Isus. Caci este scris; Domnului, Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui sa-I slujesti”.
  Satana, avand intelesul de acuzator sau adversar, a fost un inger deosebit, creat bun si desavarsit. El trebuia sa slujeasca langa tronul Domnului Dumnezeu; totusi, inainte de inceputul crearii lumii, el s-a razvratit, devenind cel mai mare adversar al lui Dumnezeu si al omului (Ezechel.28;12-15).

  – In razvratirea sa impotriva lui Dumnezeu, Satana a atras de partea sa o multime de ingeri mai mici (Apoc.12;4) care, probabil, trebuie identificati dupa caderea lor, cu demonii sau duhurile rele. Satana si multi dintre acesti ingeri mai mici au fost exilati pe pamant si in atmosfera acestuia, facandu-si lucrarea in aceasta sfera, cu ingaduinta voii Domnului Dumnezeu.
  – Satana, numit de asemenea sarpele, a pricinuit caderea nemului omenesc (Geneza 3;1-6, 1 Ioan 5;19)
  – Imparatia Satanei, este un imperiu bine organizat al raului, care are stapanire asupra vazduhului, zonei ceresti inferioare, (Efeseni 2;2), a ingerilor cazuti, Matei 25;41, a omenirii nepocaite si a lumii Luca 4;5-6, 2 Corinteni 4;4.
  – Satana nu este atotprezent, atotputernic sau atotstiitor, de aceea, cele mai multe lucruri ale sale sant incredintate demonilor, Matei.8;28, Apocalipsa 16;13-14.
  – Domnul Isus Hristos, a venit pe pamant pentru a nimici lucrarile lui Satan, 1 Ioan 3;8, pentru intemeerea Imparatiei Domnului Dumnezeu si a ne elibera de sub stapanirea diavolului, Matei 12;28, Luca 4;18, Luca 13;16, Fapte 26;18. Prin moartea si invierea Sa, Domnul Hristos a inceput infrangerea lui Satana si prin aceasta, a asigurat biruinta totala a Domnului Dumnezeu asupra lui, Evrei2;14.
  – La sfarsitul acestei lumi, Satana va fi inchis in adanc, timp de o mie de ani,Apocalipsa 20;1-3. Dupa ce va fi dezlegat, va face o ultima incercare de rasturnare a Domnului Dumnezeu, aceasta va duce insa la zdrobirea definitiva a lui Satan si aruncarea lui in iazul de foc, Apocalipsa 20;7-10.
  – In timpul de fata Satana lupta impotriva lui Dumnezeu si a credinciosilor Sai, Efeseni 6;11-18, cautand sa-i abata pe acestia de la CREDINCIOSIA fata de Domnul Isus Hristos, 2 Corinteni 11;3, spre pacat si spre mersul lumii acesteia, 2 Corinteni 11;3, 1 Timotei 5;15, 1 Ioan 5;16.
  – CREDINCIOSUL, trebuie sa se roage neincetat pentru a fi izbavit de Satana, Matei 6;13, sa fie vigilent fata de uneltirile si ispitele acestuia Efeseni 6;11 si sa reziste prin razboi spiritual, ramanand neclintit in credinta, Efeseni 6;10-18, 1 Petru 5;8-9.

  Stimati tineri, in mesajul urmator vom continua sa vorbim despre, puterea asupra satanei si a demonilor,

  Cu dragoste in Domnul Isus Hristos,
  Gheorghe Bordeianu

 65. In urma cu 18 ani am plecat din Romania din cauza unor anumite atitudini ale oamenilor .Pamintul , iarba , muntii si apele din Romania sint la fel ca in America . Dar vorba romanului , “Omul sfinteste locul” . Deci am plecat cu totii intr-o tara la capatul pamintului ca sa scapam de o anumita mentalitate si o anumita stare de lucruri si nu stiu cum se face ca mentalitatea respectiva ne urmareste peste tot . Unde sa mai mergem de aici, ca nu scapam ori ce am face . E suficient sa ne uitam putin la sistemul social politic din Romania si putem sa identificam tiparul dupa care romanii se manifesta oriunde s-ar afla .Pai daca eu sint roman , ce fac cu romanismul meu cind ma duc la biserica ? Dar cind ma duc la servici , sau in parc sau la stadion ? E normal ca-l port dupa mine .Incercati urmatorul experiment : Luati o pereche de ochelari cu lentile rosii si pune-ti-i pe ochi ! O sa vedeti ca in primele 10 minute totul o sa vi se para ciudat dar dupa vreo 5 ore de purtat ochelarii totul in jur devine normal si daca ar fi sa descriem realitatea din jurul nostru o sa descriem obiectele din jur prin prisma ochelarilor care-i purtam .Si nu o sa ni se mai para nimic ciudat . Cei care nu poarta ochelarii nostrii vad lucrurile in alte culori ( dupa ochelarii lor) si nu pot sa-nteleaga nimic din ce le descriem noi .Doamne fereste-ne de religie de dragul religiei . Pacatul fariseic ,singurii carora Cristos le zice “Pui de napirci”!Noi romanii sintem conservativi in mod genetic . Orice noutate care creaza posibilitatea sa ne scoata din zona de comfort o respingem cu pasiune . Conflictul intergenerational nu e ceva surprinzator . E chiar normal . Este conditionat de starea noastra umana! Cu cit miza e mai mare cu atit pasiunile sint mai puternice in ambele tabere . Daca intradevar vrem sa clarificam lucrurile spre beneficiul tuturor si a lui Cristos inclusiv , atunci o sa cautam rezolvarea in lupta cu noi insine , fiecare la rindul lui . Dumnezeu are felul lui de a duce planul de mintuire a lumii la bun sfirsit . Pentru tineri, acceptarea lucrurilor asa cum sint sau asa cum nu sint, face parte din disciplina necesara unei vieti crestine echilibrate . Pentru cei in virsta, simpla prezenta a tinerilor in biserica va conduce la crearea masei critice care produce schimbarea in mod natural . TOATE lucrurile lucreaza spre binele ceor ce-l iubesc pe Dumnezeu ! Everybody wins ! Sensul istoriei e doar inainte , intr-o continua miscare . In realitate nimic nu e static . Cei care se lupata sa mentina status-qou-ul cu ori ce pret au pierdut lupta din start . Daca nu crede-ti uitati-va putin in istorie si o sa gasiti evidentele . Crestinismul etnologic nu are nici o baza biblica . O sa inchei cu o poveste adevarata despre niste prieteni germani care au fost in vacanta in Spania pentru o sapatamina . In zona Bavariei exista o mincare traditionala numita “Shpetzle” nelipsita din dieta zilnica a bavarezilor .Dupa ce prietenii nostrii s-au cazat la hotel , s-au dus la restaurant sa manince . Studiind meniul restaurantului cu toate denumirile exotice , greu de pronuntat , cu totii au inceput sa scandeze in grup : “shpetzle,shpetzle…” cu o mindrie ariana, tipic germana . Voiau sa-si manince mincarea lor traditionala , chiar si atunci cind aveau ocazia sa incerce ceva nou ,diferit, intr-o tara diferita , in timpul unei saptamini de vacanta . Un an intreg mincau shpetzle in ficare zi iar acum doar shpetzle era tot ce puteu sa gindeasca . Human nature at it’s best!

 66. Am citit articolul vostru cu un real interes…si sunt de partea voastra!Nu locuiesc in diaspora,dar cunosc partial problemele cu care va confruntati pentru ca am si eu nepoti adolescenti care locuiesc in SUA si ma doare enorm de tare cand aud despre problemele spirituale cu care se confrunta.Poate ca nu pot sa imi aduc si eu in mare masura aportul la lucrarea pe care o faceti dar un lucru pot sa fac si promit sa-l fac,sa ma rog pentru lucrarea voastra.Domnul sa va binecuvinteze si sa va daruiasca biruinta si intelepciune in tot ceea ce faceti!

 67. Stimate frate in Domnul!Ne bucuram mult de comentariul adus si v-a multumim din suflet pentru rugaciunile dumneavoastra. Noi credem in puterea rugaciuni si suntem convinsi ca numai Dumnezeu ne poate ajuta. Dar in lupta noastra in ultima vreme ne simtim foarte slabi si sleiti de puteri, iar Dumnezeul nostru zaboveste in a interveni. Asa ca, oferta dumneavoastra de-a ne ajuta in rugaciune este la timp si bine venita. “Sa stiti ca o primim cu toata dragostea”. Domnul Isus sa va bine cuvinteze cu intreaga dumneavoastra familie.
  Multa pace v-a dorim. Din dragoste si mult respect: “Tinerii Romani Americani”

 68. For ALL my friends I am writing to let you know that Pastor Senior, Brad Makowski from the New Begining Christian Center is preaching at Agape Bible Church (5231 SE STARK) Sunday Night at 6 PM service. Pastor Brad is powerful a man of God anointed to preach the Gospel and has a great passion for the Word of God. Do not miss the opportunity to be at that service Sunday night. I hope to see you there Sunday eveningGod bless you and your entire family.Rodica M.

 69. Nu cred, ca pe pastori romani din America ii intereseaza ce limba se vorbeste in cer. Faptul ca au parasit Romania, ma face sa cred ca nu-i intereseaza nici patriotismul sau limba romana. Explicatia este simpla, “majoritatea nu pot sa predice in limba engleza, asa ca ei dau ce au; dau predica in limba romana”, indiferent cati tineri le vor intelege mesajul. Este absurd sa credem faptul, ca in aceasta tara unde mii de americani predica in limba engleza, pastri nostri nu gasesc pe nimeni care sa vina in bisericile romane si sa predice tinerilor in limba lor preferata. Problema este ca dansi nu vor aceasta, nu vor schimbari. La ora actuala majoritatea pastorilor romani de aici o duc destul de bine, iar schimbarile de obicei, produc panica si o nesiguranta de viitor. Eii nu au convingerea ca Dumnezeu le va purta de grija, asa ca nu dau pasarea din mana, pentru cea de pe gard. I feel sorry for you young generation. You must know, that is not going to be easy to change those peoples mind, regardless of your reason for wanting to follow God. God help you guys. Christian.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s