Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2010:

Destinul tragic al tinerilor din bisericile romane din America si CanadaIubiti frati romani! Ne aflam azi la un moment de bilant, in care ne putem bucura impreuna pentru realizarile noastre din anul 2010. Noi credem ca atat succesele cat si nerealizarile sau dificientele noasre pot si trebuie sa fie tratate cu intelepciune, pentru a putea realiza si invata din fiecare din aceste experiente, schimbarile de viitor necesare pentru obtinerea succesului. Toate acestea trebuiue sa fie un privilegiu prin care sa inbunatatim in fiecare an calitatea si eficienta munci noastre. Credem ca cel mai important lucru care s-a intamplat in aceasta perioada, a fost posibilitatea de a ne cunoaste cati mai multi tineri si de a lucra impreuna, pentru implinirea idealurilor nobile in acest proect mare al Lui Dumnezeu de mantuire a oamenilor. Acest an a fost un an in care numarul nostru a crescut. Un an record in care ne-am bucurat mult de numarul mare al suportorilor cauzei Lui Dumnezeu de salvare a tinerilor romani. Acest an a fost un an in care ne-am consolidat tot mai mult fortele in Lucrarea Lui Dumnezeu cu tinerii. Un an in care am inteles tot mai bine rolul nostru, al fiecaruia, in societate si menirea noastra ca membrii ai Imparatiei Domnului nostru Isus Hristos. Actiunile la care cu totii am participat ne-au facut sa traim momente deosebite, ne-au adus clipe de har si o inaltare spirituala a sentimentului ca putem face mai mult, pentru a aduce bucurie atat Lui Dumnezeu, parintilor nostri cat si bisericilor din care facem parte. Publicarea „Raportului privind activitatea noastra din anul 2010” noi credem ca este un gest normal, in contextul preocuparii pentru o reala deschidere si transparenta a lucrari noastre de salvare a tinerilor romani-americani. Consideram ca continutul acestui raport poate oferi suportorilor si cititorilor nostri o imagine generala asupra activitatii noastre, modului de operare si a eficientei rezolvarii problemelor tinerilor din bisericile romane pe anul care a trecut.

Anul aceasta asa cum stim s-au implinit patru ani de la pornirea acestei miscari crestine, care si-a propus ca obiectiv “introducerea si a limbii engleze in Bisericile romane din America si Canada”. Asa cum multi dintre dumneavoastra deja stiti, in fiecare an pierdem un numar considerabil de tineri, atat din Biserica cat si de la credinta. Aceasta se datoreaza faptului, ca desi frecventam Bisericile romane, cei mai multi nu intelegem mai nimic din mesajul Evangheliei predicat in limba romana. Motivatia luptei noastre este una singura: “de a salva generatia noastra pentru Imparatia Lui Dumnezeu.” Pentru a nu tulbura prea mult programele in limba roamana din bisericile noastre, noi am ajuns la convingerea, “ca 30 de minute predica si-n limba engleza la serviciile divine”, va fi suficient pentru a salva generatia noastra pentru cer. Aceste 30 de minute, ne vor ajuta in a putea intelege si noi Cuvantul Evangheliei si Legile Lui Dumnezeu in bisericile romane. Cat despre frati din bisericile noastre, pentru faptul ca sunt in America si Canada de mai bine de 20 sau 30 de ani, peste 95% dintre dintre dumnealor inteleg destul de bine si limba engleza, mult mai mult decat inteleg tinerii limba romana. Asa ca predica si-n limba engleza in bisericile romane, este totusi o hrana sufletesca si pentru majoritatea fratilor romani. Cu tote acestea asa cum cei mai multi deja stiti, impotrivirile sunt foarte mari, iar numarul bisericilor din America si Canda care accepta predica si-n limba engleza, este destul de mic. Aceasta, desigur ne cere ca sa ne unim fortele si sa intensificam tot mai mult lupta noastra de salvare a tineriilor romani americani.

Dupa inca un an de lupta pentru salvarea tineriilor romani si introducerea si a limbii engleze in Bisericile noastre, va putem aduce o veste buna. Din sutele de Biserici Romane din Statele Unite si Canada, anul acesta inca “trei” biserici s-au adaugat pe “Lista bisericilor care accepta predica si in limba engleza la serviciile divine”. Conducerea lor ne-a facut de cunoscut, ca accepta tinerii cu toata dragostea si sunt de acord si vad necesar sa ofere acestei generatii tinere “cel putin 30 de minute predica si in limba engleza, in special la serviciile de duminica seara cand sunt cei mai multi tineri in biserica”. In acest fel tinerii vor putea sa inteleaga Cuvantul Evangheliei si Legile Lui Dumnezeu predicate in limba engleza in bisericile romane. Bucuria noastra este mare, pentru faptul ca la ora actuala avem un total de treisprazece Biserici Romane, in care se predica in fiecare duminica si in limba engleza pentru generatia tanara.

Asa ca permiteti-ne va rugam, sa aducem multumirile noastre acestor pastori minunati care accepta predica si-n limba engleza in bisericile pe care dansi le pastoresc. Numele acestor lucratori sunt: pastorul “Marinel Mesaros”, pastorul “Florin Cimpean”, pastorul “Avram Berghiano”, pastorul “Simion Timbuc”, pastorul “Beni Bora”, pastorul Dr. “Lazar Gog”, pastorul “Ted Doru Pope”, pastorul “Emanuel Pavel”, pastorul “Doru Levi Ilioi”, pastorul “Petru Lascau”, pastorul “John Blig”, pastorul “Petru Kokora”, pastorul “Ioan Szasz” si Episcopul “Dorel Singeorzan”. Am vrea sa va spunem iubiti frati, ca avem un respect deosebit pentru acesti oameni ai Lui Dumnezeu si le zicem ca Domnul Isus sa-i binecuvinteze cu toate binecuvantarile din cer si de pe pamant. Acesti pastori si-au inteles chemarea si trimiterea care le-a facut-o Creiatorul, au renuntat la obiceiurile si traditile romanesti si au pus Lucrarea Lui Dumnezeu de salvare a tinerilor romani mai presus de interesele personale. Ii multumim Lui Dumnezeu pentru fiecare dintre acesti frati si dorim ca Domnul Isus sa le rasplateasca toate eforturile facute in directia aceasta. De asemenea, dorim sa multumim membrilor din bisericile pe care acesti frati le pastoresc, pentru dragostea si intelegerea de care au dat dovada fata de generatia tanara. Bisericile pastorite de acesti frati sunt:

LISTA BISERICILOR CARE ACCEPTA PREDICA SI-N LIMBA ENGLEZA:

In anul 2008:
1). “Living Waters Romanian Church”, Glendale, AZ. pastor “Marinel Mesaros”,
www.livingwatersr.org .
2). “Philadelphia Romanian Church”, Chicago IL. Pastor “Florin Cimpean”, www.philarom.com .
3). “Agape Bible Church”, Portland, Or. Pastor “Avram Berghiano”, www.agapebiblechurch.org .
4). “Bethesda Romanian Pentecostal Church”, Troy Michigan. Pastor “Simion Timbuc”, www.betezda.com .
In anul 2009:
5). “Bethesda Romanian Church of God” Denver North Carolina. Pastor “Beni Bora”, www.robethesda.com .
6). “Emanuel Romanian Church of God” Anaheim-California. Rev. Dr. “Lazãr Gog”, www.emanuelchurch.com .
7). “Christian Agape Church” Vancouver, Canada. Pastor “Ted Doru Pope” www.bisericaagape.ca .
8). “Emmanuel Church of God”, Phoenix , AZ. Pastor “Doru Levi Ilioi”, http://www.eptl.org .
9). “Elim Romanian Church”, Phoenix Arizona. Pastor “Petru Lascau”, www.elimarizona.com ,
10). “The Oasis of Light Church”, San Antonio, TX. Pastor “John Blig”. http://theoasisoflight.org/ .
In anul 2010
11). “Church of God of Ridgewood”, Brooklyn, NY. Pastor “Petru Kokora”. http://www.romanianchurchofgod.com .
12). “Romanian Christian Fellowship Church” Kitchener Canada. Pastor “Ioan Szasz”, http://www.rcfkw.org/ or http://www.rcfyouth.org/ .
13). “Emanuel Romanian Church of God”, Portland Oregon, Episcop “Dorel Singeorzan”, http://www.emanuelchurchportland.org/ .

Aflam din Biblie ca Dumnezeu intodeauna a avut oamenii Lui care fara a le fi frica, au fost gata sa faca totul pentru a duce la indeplinire Lucrarea Lui Dumnezeu de salvare a oamenilor. Asa cum vedeti, avem si pastori minunati care fac eforturi mari pentru a pregati aceasta generatie tanara pentru Imparatia Lui Dumnezeu. Pe acesti pastori noi ii iubim mult, ii respectam si ii suportam, pentru dragostea, daruirea si intelepciunea cu care fac aceasta lucrare.

Regretabil va spunem iubiti frati, ca in bisericile romane din America si Canada mai avem o grupare destul de mare de pastori si lucratori romani, care se inpotrivesc cerintelor si nevoilor acestei generatii tinere. Pentru ca sa nu existe nici o confuzie in scrierile noastre, si frati amintiti mai sus sa nu se simta ofensati oridecateori ne adresam pastorilor romani; pe acesti frati care se indentifica cu persona Domnul Isus ajutand generatia tanara, pe buna dreptate noi ii v-om numi “pastorii cei buni” (Ioan 10:11). Iar restul pastorilor romani “care reprezinta majoritatea”, pentru faptul ca nu ne dau nimic si se lupta sa ne scoata afara din bisericile romane, ii v-om numi: “pastori indaratnici”. In continuarea va vom descrie conform cuvantului Lui Dumnezeu, pastori si lucratori indaratnici ca sa-i puteti deosebi:

Lista pastorilor indaratnici:

1. Pastorul nebun: caruia nu-i va pasa de oile care pier; “nu se va duce sa caute pe cele mai tinere”, nu va vindeca pe cele ranite, nu va ingriji de cele sanatoase; ci va manca din carnea celor mai grase, si nu le va mai lasa decat copitele! Zaharia 11:15,16.
2. Pastorii egoisti: care se pasc pe ei insisi. Ezechiel 34:2
3. Pastoruii platiti: care dealtfel nu sunt pastori, si ale caror oi nu sunt ale lor, cand vede lupul venind, lasa oile si fuge; (Ioan 10: 11-16)
4. Pastorii nimicitori: care risipesc turma pasunii mele, zice Domnul.” Ieremia 23:1
5. Pastorii prosti: care n-au cautat pe Domnul; pentru aceea n-au propasit, si li se risipesc toate turmele. Ieremia 10:21
6. Pastori asupritori: care stapaneste turma cu asuprire si asprime: Ezechiel 34:4
7. Pastori de nimic: care isi paraseste oile! Sa cada sabia pe bratul lui si pe ochiul lui cel drept! Sa i se usuce bratul de tot, si sa i se stinga ochiul drept! Zaharia 11:17
8. Pastorii vantului: care v-or merge in robie si v-or fi acoperiti de rusine, vor rosi din pricina intregii lor rautati. Ieremia 22:22
9. Capetenii ale Sodomei: “…cand va intindeti mainile, Imi intorc ochii de la voi; si oricat de mult v-ati ruga, nu va ascult: caci mainile va sunt pline de sange nevinovat!” Isaia 1:15
10. Pastori securisti: care au vandut oile si meluseii Lui Dumnezeu, pentru niste castiguri marsave. Cartea “Rascumpararea Memoriei”.

Cert este faptul ca dintre toate aceste zece categori de pastori, nici una dintre ele nu-l reprezinta pe “pastorul cel bun”. Iar Biblia ne invata ca numai “pastorul cel bun” va simti cu turma Lui Hristos. In cazul nostru, numai “pastorul cel bun” se va lupta pentru salvarea tinerilor romani pentru imparatia Lui Dumnezeu. Numai “pastorul cel bun” ne va da predica si-n limba engeza, ca sa intelegem si noi cuvantul Lui Dumnezeu in bisericile romane. Am vrea sa va spunem iubiti frati, sa nu va inselati crezand ca asemenea pastori si lucratori au fost doar in in vechime si doar in poporul Israel, iar noi romani secolului XXI nu avem asemenea pastori si lucratori. Ca sa va convingeti ca sunt si printre noi asemenea oameni, v-am ruga sa cititi versetele: Matei 7:15, care spun: “Paziti-va de prooroci mincinosi. Ei vin la voi imbracati in haine de oi, dar pe dinauntru sunt niste lupi rapitori”. Fapt 20:29: “Stiu bine ca, dupa plecarea mea, se vor vari intre voi lupi rapitori, care nu vor cruta turma”. 2 Petru 2:1: “In norod s-au ridicat si prooroci mincinosi, cum si intre voi vor fi “invatatori mincinosi”, care vor strecura pe furis erezii nimicitoare, se vor lepada de Stapanul, care i-a rascumparat, si vor face sa cada asupra lor o pierzare napraznica.

1 Tim 4:1, “Dar Duhul spune lamurit ca, in vremurile din urma, unii se vor lepada de credinta, ca sa se alipeascã de duhuri inselatoare si de invataturile dracilor”. Matei 24:10-11 “Atunci multi vor cadea, se vor vinde unii pe altii, si se vor ura unii pe altii. Se vor scula multi prooroci mincinosi, si vor insela pe multi”. Deasemenea, v-am ruga sa cititi si cartea “Rascumpararea Memoriei” in care v-eti gasiti o multime de pastori romani compromisi, atat din generatia trecuta cat si din generatia prezenta. Uni dintre acesti oameni, confruntati cu dovezile incontestabile din aceasta carte si-au recunoscut pacatele, iar alti continua sa inege implicarea dansilor cu securitatea comunista din Romania. Cu patru ani in urma si noi am crezut ca pastori nostri sunt adevarati oameni ai Lui Dumnezeu, adevarati sfinti. In momentul in care am ajuns sa le testam faptele, din nefericire am aflat adevarul despre dumnealor. La capitolul fapte majoritatea ne-au dezamagit. Cei mai muti au refuzat sa dea doar 30 de minute din program predica si-n limba engleza, pentru a salva generatia noastra pentru cer. Deabea atunci am realizat, cat de putini dintre pastori noastri, sunt adevarati lucratori ai Lui Dumnezeu, care se indentifica cu “Pastorul cel Bun”.

Strigatul de ajutor al tinerilor romani-americani:

Iubiti frati Roamani! lista “pastorilor indaratnici” ne ingrozeste, ne face sa realizam ca singuri nu vom putea birui puterea intunericului, asa ca apelam din nou la: rugaciunile, supotul, dragostea si sprijinul fratilor romani de pretutindeni. Interventia dumneavoastra este absolut necesara, pentru a salva generatiea noastra pentru Imparatia Lui Dumnezeu. Pentru a supravetui spiritual in bisericile romane din America si Canada, avem nevoie de cel putin “30 de minute predica si-n limba engleza la serviciile divine”, pentru ca fiecare tanar roman-american sa poata inteleage cuvantul si legile Lui Dumnezeu predicate in bisericile romane. Pentru faptul ca am crescut in aceste biserici, noi ne-am adaptat la cultura si religia parintilor nostri. Frecventand si bisericile americane am ajuns la convingerea, ca doctrina bisericilor romane este mult mai buna, mult mai Biblica si mult mai eficienta in a salva suflete pentru cer decat a fratilor americani. Deasemenea, noi credem ca Dumnezeu a adus crestini romani intr-un numar atat de mare in America si Canada, tocmai pe motivul ca sa introducem doctrina bisericilor romane acestui popor, care asa cum stim in ultima vreme s-au departat foarte mult de Dumnezeu.

Problemele cele mai mari care le intampinam in lupta noastra de salvare a tinerilor romani, nu le avem cu membri din biserici, nu le avem nici cu frati mai in varsta care nu inteleg si limba engleza. Nu le avem nici cu patrioti romani care sustin ca tinerii trebue sa invete romaneste. “Singuri care se impotrivesc in aceasta lucrare mare de salvare a tinerilor romani, sunt o grupa destul de mare de “pastori si lucratori indaratnici” din bisericile noastre. Motivul pentru care acesti pastori se impotrivesc nevoilor acestei generatii tinere, se datoreaza faptului ca cei mai multi dintre dumnealor nu pot sa predice si-n limba engeza pentru generatia tanara. Iar frati capabili care ar putea sa faca acesta lucrare in general sunt opriti, ca nu cumva sa ia functiile si salariile acestor pastori romani. Asa ca mantuirea generatiei noastre, este direct legata de posturile si salariile “pastorilor nostri indaratnici” din America si Canada. Acestea ne face sa apelam din nou la dumneavoastra frati din bisericile romane, si-n special la frati mai instariti care suportati financiar pastori romani. Desigur ca cei mai multi dintre dumneavoastra ne v-eti intreba: “ce dorim sa ne faceti.” Intradevar prea multe nu mai puteti face iubiti frati!!! Cei mai multi dintre “pastori indaratnici” si-au pregatit terenul in asa fel, ca in majoritatea bisericilor din care faceti parte, in calitate de membri nu mai aveti nici-o putere. In bisericile in care membri detin o putere oarecare, puterea lor este foarte limitata. Asa ca in continuarea rapotului nostru, va v-om da cateva idei cu privire la posibilitatile care mai sunt.

Mai multi dintre dumneavoastra, ne-ati dat cateva sugestii pentru a rezolva cat mai repede problemele si nevoile tinerilor. Aceste sugestii sunt:

1). Uniti-va cu parinti vostri si dati jos pastori pe care nu-i intereseaza de turma Lui Hristos.
2). Parinti vostri au construit s-au au cumparat cladirile bisericilor, nu pastori. Asa ca luatile cladirile si datile pastorilor care se ocupa de turma.
3). Mergeti la comitetele bisericilor si cereti sprijinul fratilor din comitet. Acesti oameni sunt alesi de popor nu de pastori.
4). Mergeti la bisericile americane si rezolvati-va problema.

Am dori sa va spunem iubiti frati, ca nu ne simtim deloc confortabili sa raspundem la primele doua sugestii, pentru faptul ca noi nu am dorit niciodata sa dam jos pastori romani din functiile dansilor, si nu suntem absolut deloc interesti in cladirile bisericilor romane. Intentiile noastre intodeauna au fost si sunt, “de a lucra impreuna cu pastorii romani la mantuirea tineriilor”. Oricum, pentru faptul ca avem un respect deosebit pentru toti frati care ne-ati scris, ne-am simtit obligati sa studiem tot mai mult aceste sugestii si posibilitati si vom incerca sa va raspundem foarte pe scurt la fiecare dintre ele, ca sa va puteti da seama ca in realitate noi nu mai avem nici o sansa:

1). In cazul sugestiei: “Uniti-va cu parinti vostri si dati jos pastori, pe care nu-i intereseaza de turma Lui Hristos”, am vrea sa va spunem, ca dupa sistemul introdus de pastori indaratnici in bisericile romane, chiar sa vrea cineva sa-i dea jos, atat noi, parinti nostri cat si majoritatea fratilor din biserica, nu-i vor putea inlatura niciodata. Daca veti cititi mesajul fratelui Ardeleanu primit la unul dintre articolele noastre, va veti puteti da seama ca orice s-ar face, datorita faptului ca ati acceptat “constitutiile comuniste si votul de incredere” in bisericile romane, aflam ca acesti oameni sunt alesi pe viata, iar dumneavoastra v-ati pierdut toate sansele de a face vre-o schimbare importanta in bisericile noastre, in sensul de a ajuta generatia tanara. Ni se spune ca in unele biserici romane au fost cazuri foarte grave, cand uni dintre acesti pastori au foast gasiti vinovati de pacate mari, si cu toate acestea datorita sistemul introdus de dumnealor prin constitutiile biserici, au ramas neschimbati. Cei care doriti sa cititi in detalii mesajul fratelui Ardeleanu, va rugam sa intrati la aceasta adresa pe internet: http://tineriiromaniamericani.blogspot.com/2009/01/tinerii-romani-americani.html si cititi mesajul # 257.

2). In ce priveste “cladirile bisericilor romane”, deasemenea aflam ca nu se va mai poate face nimic. Aceste cladiri cu toate ca au fost cumparate s-au construite de popor, datorita faptului ca sa acceptat acest sistem totalitar in bisericile romane, membri bisericilor si-au pierdut drepturile legale cu privire la cladire. Din moment ce nu se poate schimba pastorul, desigur ca nu i se va putea lua nici biserica. In general proprietatile si cladirile bisericilor sunt protejate prin constitutiile acestor biserici, care asa cum stiti sunt facute de pastorii nostri si aprobate de popor. Deasemenea un rol foarte important in protejarea cladirilor il are si comitetele bisericilor. Aceste comitete in mare parte sunt formate de frati unsi in lucrare, care in general protejeaza pastorul nu poporul.

Foarte multi dintre frati nostri din bisericile romane, au trait cu impresia ca dumnealor in calitate de membri devotati, au drepturi egale la cladirile bisericilor. In mai multe cazuri in special la ruperile de biserici, cei mai multi au realizat ca in prealabil nu au nici un drept. Bani au fost donati prin biserica Domnului iar cladirile nu le apartin, asa ca nu li s-a inapoiat absolut nimic si au fost nevoiti sa plece cu mainile goale. Se obserava tot mai mult in ultimi ani, ca lideri noastri pun o baza foarte mare pe cladirile bisericilor. Cei mai multi fac absolut totul, ca nimeni sa nu se mai poata atinge de aceste proprietati. Pe motivul acesta, foarte multe dintre bisericile romane nu se trec la Church of God or Assemblies of God, tocmai pentru faptul ca aceste institutii crestine americane, in momentul in care se golesc bisericile de membri, iau aceste cladiri si le dau altor grupari de frati, cu un numar mai mare de credinciosi. Procedandu-se in felul acesta, fratii din conducerile bisericilor romane nu se mai pot bucura de vinderea cladirilor.

Un alt exemplu care va putem da, este conducerea Uniuni Penticostale. Acesti frati pentru a incuraja cat mai multe biserici romane sa faca parte din Uniune, au fost nevoiti sa specifice in constitutia uniuni frazele: Traducere: “Uniunea Bisericilor Penticostale nu este interesata in cladirile sau proprietatile personale a nici unei Biserici. Fiecare Biserica, ca o entitate independenta, este singurul proprietar (benficiar) de capitalul si proprietatile Bisericii. http://romanianpentecostalunion.com/aboutus.htm .

3). Multi dintre dvs. ne spuneti: “sa mergem la comitetele bisericilor sa le cerem ajutor”. In majoritatea bisericilor romane, peste 60% dintre membri din comitet sunt frati unsi in lucrare, care ani de zile s-au luptat sa fie avansati de pastorii principali, de la pozitia de simpli membri in biserica la pozitiile de diaconi, prezbiteri sau pastori. Odata unsi in lucrare, acesti frati depind foarte mult de pastorul principal pentru a putea ajunge si dumnealor pe la amvon, sa predice, sa dea indemnuri, sa se roage, sa faca unele anuntuti s.a.m.d. Credem ca reusiti sa va dati seama, acesti frati ca sa-si atinga scopul de-a ajunge la anvon, va trebui sa faca exact ce le sune pastorul principal. Deasemenea in bisericile si institutiile crestine “pastori indaratnici” promoveaza tot mai mult prezervarea “culturi romane” in cadrul comunitatilor noastre: In cazul acesta frati din conducerile si comitetele bisericilor noastre, sunt indrumati sa se lupte pentru pastrarea limbi si culturi romane, nu in introducerea si a limbi engleze pentru a salva generatia noastra pentru cer.

4). In general cei mai multi frati din conducerile bisericilor romane ne spun: “plecati la Americani si rezolvati-va problema”. Procedand in felul acesta cu tinerii, am ajuns “Generatia Nimanui”. In bisericile romane in care am crescut, suntem considerati straini si ne vor afara datorita limbi diferite pe care o vorbim. In bisericile americane ne simtim noi straini, datorita faptului ca am crescut in bisericile romane si ne-am obisnuit cu fratii romani. Faptul ca majoritatea pastorilor indaratnici ne spun: “plecati la americani”, noi credem ca acesta este un act lipsit de responsabilitate. Multi tineri odata scosi afara din bisericile romane, s-au pierdut pe drum intre biserica romana si cea americana. Cat despre noi va putem spune ca nu dorim sa plecam, vrem sa ramanem cu parinti si bunici noastri in bisericile romane.

V-am spus toate acestea iubiti frati, ca sa va puteti da seama ca in realitate noi nu mai avem nici o sansa. Pastori indaratnici s-au protejat cum nu se putea mai bine. Sansa noastra ca acesti oameni sa ne dea importanta si predica si-n limba engleza, este inexistenta. Inpotrivirile dansilor se intampla astazi parca mai mult decat altadata, asa cum de altfel a fost prevazut, din cauza lipsei noastre de trezire, a lipsei de veghere a fratilor romani. Trebuie sa avem o mare grija iubiti frati! Semnele ne spun ca sunt zilele de pe urma, iar Biblia ne vorbeste despre lucratorii vremurilor noastre.

Se pune intrebarea: “ce se mai poate face, pentru ca bisericile romane sa supravetuiasca vremurilor noastre”.

Din discutiile avute cu mai multi frati, am dori sa va dam cateva sugestii:

1. La “alegerile de pastori”: este indicat sa se elimine pentru todeauna “votul de incredere” din bisericile romane. Istoria ne spune ca aceasta metoda de vot, este o “metoda diavolica foarte periculoasa” care distrugere persoane, distruge suflete, distruge biserici si distruge chiar si tari. Acest sistem aflam ca produce in general “dictatori”, nu lucratori in campul Evangheliei. Iar Dumnezeu ne spune in Ieremia 17:5, ca: „Blestemat este omul care se increde in om”. Deasemenea din moment ce pentru postul de pastor va candida doar un singur individ, acestea nu se mai pot considera alegeri. Pe lista candidatilor este corect si necesar sa se puna toti pastori unsi, dintre cei care doresc sa candideze pentru postul de pastor. Procedand in felul acesta v-eti elimna pentru todeauna “dictatura comunista” din bisericile romane. In prealabil v-eti da poporului puterea de a-si alege lideri capabili pentru aceasta lucrare a vremurilor noastre. Noi stim ca Dumnezeu ne alege pe viata, dar Bibliea ne invata ca El sta cu noi atata timp cat stam si noi langa El. Noi nu credem ca este corect, ca sa stopati lucrarea Lui Dumnezeu de mantuire a oamenilor si a tinerilor, datorita unui pastor indaratnic care nu vrea sa se pocaiasca. Spunand toate acestea, ca nimemeni sa nu ramana cu impresia ca noi ne luptam sa luam posturile pastorilor romani, va spunem in fata Lui Dumnezeu: “ca ne legam prin juramant, ca nici unul dintre noi cei care scriem aceste articole, nu vom candida niciodata pentru postul de pastor, sau alte functii bisericesti”.

2. Mai multi frati ne spun, ca prin “constitutiile bisericilor” ar fi bine separati frati unsi in lucrare, de comitetele bisericilor. Procedand in felul acesta v-eti da posibilitatea “batranilor poporului si fratilor capabili” ca sa fie alesi in comitet, pentru a se ocupa de bunul mers al biserici si partea financiara. Iar fratii unsi in lucrare conform Bibliei, este corect sa se ocupe doar de partea spirituala a biserici, motivul pentru care dealtfel au fost unsi. In felul aceasta se va elimina cele mai mari probleme din bisericile romane. Asa cum v-am amintit mai sus, in bisericile noastre exista tendinta fratilor unsi in lucrare de a face exact ce le spune pastorul principal, cu toate ca ceia ce fac dumnealor duce la o moarte spirituala a biserici. In toti acesti ani de lupta pentru salvarea tinerilor romani, aflam ca cei care ne confrunta si se lupta cu noi “pana la sange” cum s-ar spune, pentru a stopa aceasta lucrarea mare de mantuire a tinerilor romani, sunt tocmai acesti frati unsi de pastori romani ca: diaconi, presbiteri sau pastori. Si dumnealor asa ca pastorii principali, nu sunt capabili sa predice si-n limba engleza pentru generatia tanara, pe motivul acesta ne vor cu orice pret afara din bisericile romane. Cei mai multi dintre acesti frati, considera ca predicile si-n limba engleza iau prea mult din program, iar dumnealor nu mai pot sa ajunga pe la anvon, ca sa predice sau sa dea indemnuri poporului in limba romana.

3. In ce priveste “cladirile bisericilor”: V-am rugam iubiti frati, sa nu le mai lasati pe mana “pastorilor indaratnici si a prietenilor dansilor”. Nu exista indoiala in inimile noastre, ca acesti frati vor scoate generatia tanara afara din bisericile dansilor si pe motivul ca sa poata intra in posesia cladirilor biserici, care asa cum stiti valoreaza milioane de dollari. Ca nimeni sa nu fie ispitit de diavolul cu aceste cladiri, frati nostri ne-au dat cateva sugestii. Bisericile romane se pot alatura bisericilor americane, cum ar fi Church o God or Assemblies of God. In cazul in care nu doriti sa va alaturati bisericilor americane, va fi nevoie de cateva schimbari: incorporarea biserici, amendarea constitutiei, eliminarea votului de incredere si alegerea unui nou comitet, care sa reprezinte poporul nu pastorul. Procedand in felul acesta, v-eti elimina pentru todeauna intentiile “pastorilor indaratnici” de a scoate membri afara din bisericile romane, pentru a putea intra in posesia cladirilor. Deasemenea veti da posibilitatea generatiei noastre, de a ramanea in bisericile construite de bunici si parinti nostri, pentru a duce mai departe lucrarea Lui Dumnezeu de mantuire a celor necredinciosi.

4. In bisericile in care nu se mai poate face nici una dintre schimbarile amintite mai sus, datorita faptului ca “pastori indaratnici” au deja o putrere totala, “sunt alesi pe viata si indirect sunt si propietari cladirilor”; in cazul acesta ni se spune ca ar mai exista o posibilitate, s-a incercat in unele biserici si se pare ca da rezultate. Asa cum deja stim, acesti pastori ne vor afara din bisericile dansilor pe motivul ca le este frica c-o sa le luam functiile si salarul. In prealabil ceia ce scot tinerii afara din bisericile romane “sunt tocmai bani dumneavoastra iubiti frati, daruiti bisericilor ca donatie, prin care se asigura salariile pastorilor romani”. Singura dumneavoastra posibilitate de a aduce “pastori indaratnici” la masa negocierilor, se poate rezolva prin oprirea darniciilor din biserici. Cu regret va spunem iubiti frati, daca nu va veti opri de a le umplea buzunarele acestor lucratori cu dolari dumneavoastra, cu siguranta ca v-eti trimete generatia noastra in adancul iadului. Indirect va faceti vinovati de sufletele noastre, iar Dumnezeu in loc sa va binecuvinteze pentru darniciile facute, va va pedepsi pentru ca ati lucrat impreuna cu cu acesti pastori la alungarea tinerilor din bisericile romane. Noi credem ca ar fi bine, ca pentru o perioda oarecare de timp “sa va opriti de a da bani pastorilor si bisericilor care refuza sa ajute generatia tanara”. Aceasta ar fi ultima dumneavoastra sansa prin care le veti putea spune acestor frati: “daca veti ajuta generatia tanara si noi va vom suporta financiar. In cazul in care nu vreti sa ajutati tinerii, nici noi nu va v-om da nimic”.

5. In cazul “pastorului cel bun”, toate aceste schimbari noi nu credem ca sunt necesare. Acesti frati din moment ce respecta Constitutia Lui Dumnezeu “Evanghelia” respectata si legile Lui Dumnezeu, care asa cum stim duc la salvarea generatiei noastre pentru cer. Avem totusi o rugaminte pentru acesti frati: in cazul in care uni dintre eii din anumite motive (de boala, de varsta, sau schimbari de domiciliu intr-un alt stat) se hotarac sa cedeze postul de pastor altor lucratori, ii rugam inainte de a libera postul, sa introduca aceste reguli amintite mai sus in constitutia biseci pe care au pastorit-o. In felul acesta vor proteja bisericile romane si generatia tanara, de pastori zilelor de pe urma.

Istoria Poporului Roman:

Anul acesta mai mult decat oricand, am studiat si noi tot mai mult neamul nostru si trecutul poporului roman. Suntem incantati sa stim ca ne tragem dintrun neam de oameni buni, oameni cinstiti, oameni sufletisi, oameni harnici si foarte priceputi. Romanii spre deosebire de alte popoare, in general sunt inzestrati cu o multime de talente. Multi sunt formati si modelati cum nu s-ar putea mai bine, si nu putini sunt adevarati genii. Citind istoria poprului nostru n-i se deschide sufletele, n-i se lumineaza privirile. Ceva in interiorul nostru ne face sa ne simtim oameni mari, mandri ca ne-am nascut dintr-un neam inteligent de oameni. Chiar daca printre ei mai sant si cativa: prapaditi, ticalosi, lasi, hoti si talhari. Ne duce gandul, ca acestia au devenit victime ale propriilor lor slabiciuni, sau mai sigur ale sistemului in care au crescut si s-au maturizat, si desigur ca undeva in sufletul lor au mustrari de constiinta, plang si cauta pocainta. Credem tot mai mult ca sistemul trecut cu toate slabiciuniile lui, a facut din ei ceia ce sunt. Dar am vrea sa va spunem iubiti frati! adevaratele valori ale romanilor nu le definesc acesti cativa oameni. Aceste valori sunt date si definite de inteligenta si harnicia poporului roman, de cei care atat in tara cat si plecati peste hotare prin toate tarile lumi, muncesc cinstit, creaza bunuri si valori, si se straduiesc sa dea tarii romanesti un renume, sa-i redea romanului ceia ce i se cuvine de veacuri: cinste, independenta, bogatie, liniste si pace.

Istoria ne spune ca poporul roman este un popor bun, un popor pasnic. Romanii in general nu sunt un popor scandalagiu, agresiv or hapsin dupa castiguri marsave. Razboaiele si luptele duse de poporul nostru, aflam ca au fost lupte drepte, lupte de aparare. Romanului in general ii place linistea si pacea si forte greu se porneste la lupta. Aflam ca in perioada revolutiilor din 1848 pentru a porni romani la lupta, la radio era necesar sa se cante fara oprire cantecul, care mai tarziu a devenit si imnul Romaniei: “Desteaptate Romane”. Renuntarea de a lupta la timp pentru o cauza dreapta, “aflam ca a fost si este una dintre cele mai mari slabiciuni a poporului nostru”. Refuzul de a se ridica la lupta impotriva dusmanilor, atat din afara cat si din interiorul tari, a dus la acceptarea regimurilor aberante in Roania. Pretul ignorari problemelor, pretul nevegheri, pretul delasari, asa cum stim a fost mare. Romani a trebuit sa se obisnuiasca sa sufere, sa indure si sa rabde. In felul acesta in decursul istoriei ati ajuns manipulati, ati ajuns inselati, ati ajuns calcati in picioare si nu putini ati ajuns batuti, chinuiti si uni omorati, chiar de o parte dintre acei cativa din poporului roman, care fara rusine ocupand posturile inalte v-au luat totul. Datorita acestui fapt, cei mai multi ati fost fortati sa acceptati saracia, mizeria si umilinta, in timp ce dumnealor “cei cativa” se inbuibau profitand de bunataea dumneavoastra. Datorita faptului ca aveti un suflet bun, un suflet nobil si aveti si slabiciunea de a va increde in oameni, ati ajuns o prada usoara pentru hoti si talhari din toate vremurile.

Indemn la lupta, pentru apararea integritati poporului roman si a bisericilor Lui Dumnezeu:

In scoli am invatat, ca pentru a obtine ceva in viata ni se cere lupta si sacrificiu. Dumnezeu ne spune ca ne vrea sa fim strajeri neobositi care vegheaza in permanenta. Ne vrea vigilenti, ne vrea candele aprinse, ne vrea adevarati luptatori ai Lui. In Ieremia 17:5: ne face atenti, ca nu cumva sa ne incredem in oameni, ca apoi sa cadem in blestemul Lui Dumnezeu. Noi v-am ruga iubiti frati, sa nu priviti cu indiferenta tot ceia ce se intampla la ora actuala cu generatia tanara din bisericile romane. Noi avem nevoie de ajutorul dumneavoastra acum, atata timp cat in bisericile noatre inca se mai gasesc tinerii. Cautam adevarati luptatori pentru a ne ajuta in lupta noastra de salvare a acestei generatii tinere. Dumnezeu ne spune ca ne vrea pentru El, si doreste o schimbare in bisericile romane, vrea o reforma in bisericile noastre si pentru aceasta ni se cere lupta.

Istoria ne spune ca nu exista izbaviri usoare bazate pe reactii de moment si pe niste masuri superficiale. Trecutul ne invata ca “ipocrizia nu se poate elimina prin sisteme administrative”. Din agricultura invatam ca “buruineile trebuiesc smulse la timp”. Medicina ne spune ca “majoritatea bolilor incurabile pot fi vindecate, daca sunt descoperite si tratate la timp”. Oamnei de stiinta ne invata: “ca vigilenta da succes, iar delasarea duce la moarte”. Uni ne spuneti, “sa nu ne pripim, ca timpul le va rezolva pe toate”. Noi credem ca aceasta este o analogie gresita. In cazul exemplelor amintite mai sus, lasand timpul sa treaca buruienile va vor napadi culturile, bolile incurabile va vor stapani corpul, iar generatia tanara se va pierde pentru todeauna. Ceia ce va urma dupa toate acestea, va fi doar chin, suferinta si apoi moarte.

Sus pusi nostri, nu putini dintre dumnealor sunt purtati de propriile lor interese, propriile lor ambitii si realizari. Si atiunci ne intrebam: cine poarta vina cea mare, pentru ca uni dintre eii s-au transformat din oameni Lui Dumnezeu in niste manipulatori ai sistemelor existente? De ce opinia publica nu ia pozitie prin toate mijloacele posibile, pentru a demasca pe cei care urmaresc doar interesele proprii si nu le pasa de popor sau de generatia tanara? In raportul nostru pe anul 2009 v-am dat de inteles, ca din motive personale prin niste castiguri marsave se urmareste scoaterea tinerilor din bisericile romane. Am vrea sa va intrebam, de ce nu se face nimic, de ce ii priviti cu indiferenta, de ce ii priviti cu nepasare, de ce trebuie sa le acordati clementa acestor sus pusi, care pe cai necinstite sub ochii dumneavoastra fac tot felul de lucruri ne-biblice si ne-crestinesti.

Toate acestea sunt doar cateva intrebari, la care nu putem sa nu vrem sa ne raspundem. Cei mai multi ati ajuns sa-i priviti cu ingaduinta, uneori cu nepasare, alteori cu indignare si totul se rezuma doar la atat. Ca apoi sa privim cu amaraciune cum se distruge: caractere, sentimente, simtaminte, onoare, si mai presus de toate sufletele acestei generatii tinere. Apostolul Pavel ne vorbeste despre pericolele vremurilor din urma, cand foarte multi oameni care se pretind crestini se vor abate de la adevar. In 2 Timotei 3:13 ni se spune: “ca acesti oamenii rai si inselatori nu se vor opri, ci vor merge din rau in mai rau, vor amagi pe multi, si se vor amagi si pe ei insisi”. De ce trebue sa-i lasam iubiti frati? In 2 Timotei 4:2 Dumnezeu ne spune: “mustra, cearta, indeamna, cu toata blandetea si invatatura”. Daca nu vom face nimic, acesti oameni va distruge turma Lui Cristos, va distruge bisericile Lui Dumnezeu, va distruge si generatia tanara. In Matei 7:16 scrie “pe adevarati lucratori in campul Evangheliei ii veti cunoaste dupa faptele lor”, nu dupa perfomanta care acesti oameni o dau la anvoanele bisericilor. Am dori sa va spunem, cat despre acesti pastori care nu pot sa ne dea 30 de minute din timpul dumnealor, pentru a salva o generatie de tineri pentru cer, “NU SUNT DIN DUMNEZEU”. V-o spune Biblia fratilor, nu noi. De ce oare nu se face nimic?

Va rugam sa nu va lasati manipulati din nou de oameni, acceptand argumentele dansilor care spun: “tinerii n-au decat sa invete romaneste”. Inainte de a accepta aceste ideii, intrebati-va: “cere Dumnezeu tinerilor sa invete romaneste?” Daca ne cere Dumnezeu aceasta, ceretine si dumneavoastra iubiti frati, iar daca nu o cere Dumnezeu nu va grabiti sa scoateti tineii afara din biserici, pentru ca va faceti vinovati de sufletele noastre. Daca vom studia Scripturile in ele vom afla scris, trimiterea care a facut-o Domnul Isus ucenicilor in Marcu 16 cu 15..: “Ducetiva in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura”, nu numai la romani si nu numai la cei ce cunosc limba romana. In Galateni 3:26, 28 deasemenea ni se spune: “In Hristos nu exista nici Iudeu, nici Grec; “nici Roman nici American”. Toti suntem una prin credinta in Hristos Isus. Iar Biblia ne invata ca “pastorii trebuie sa fie in stare sa prezinte Cuvantul pocaintei in toate imprejurarile, capabil sa se adapteze vremurilor lor si locului in care se afla, satisfacand in totul lipsurile poporului”. Daca ne vom uita atenti la trecutul crestinilor din Roamnia ne vom putea da seama, ca una dintre problemele cele mai mari cu care s-au comfruntat acesti frati, au fost tocmai pastori romani din vremea comunista, care pentru niste sume de bani si favoruri si-au vandut frati in Hristos. Tot asa si “pastori nostri indaratnici” prin ceia ce fac ne spun acelasi lucru, ca nici dansi nu sunt cu nimic mai buni decat acei oameni, si dumnealor se lupta sa scoata tinerii afara din bisericile romane, ca sa-si protejeze postul si salarul.

Toate aceste ne spun, ca sun zilele de pe urma cand vigilenta oamenilor Lui Dumnezeu trebuie sa fie mai mare decat oricand, pentru a birui puterea intunericului. Am vrea sa va spunem iubiti frati! ca motivul pentru care apelam din nou si din nou la sprijinul si ajutorul dumneavoastra, se datoreaza faptului ca nu mai avem la cine alti sa ne ducem. Ne-am dus la pastorii romani si cei mai multi asa cum v-am scris, din motive personale nu vor sa ne ajute. Am apelat si la fratii din cultul penticostal, crezand ca poate vor interveni dumnealor pentru noi, inpunand pastorilor nostri sa respecte ce e scris in Cuvantul Lui Dumnezeu cu privire la generatia tanara. Cu durere va spunem, ca nici acesti frati nu ne-au bagat in seama. Prin tacerea dansilor ne-au spus, ca nu-i intereseaza absolut deloc salvarea generatiei noastre pentru Dumnezeu. Singuri care ati mai ramas, sunteti dumneavoastra frati romani sinceri pentru Dumnezeu din bisericile noastre. V-am ruga sa nu ne alungati si dumneavoastra iubiti frati! pentru ca ca nu mai avem la cine alti sa ne ducem. Iar in cazul in care nu se va face nimic, generatia noastra asa ca si generatiile de tinerii dinaintea noastra, ne v-om pierde pentru todeauna. Noi credem ca pentru dumneavoastra frati din America si Canada ar fi o rusine mare, ca dupa ce v-ati riscat viata trecand victoriosi frontierile romane, dupa ce v-ati stabilit cu succes in aceste tari straine, dupa ce ati asigurat copiilor dumneavoastra un viitor material mai bun, sa va lasati victime unor manipulatori ai vechiului rejim, care se lupta din toate puterile sa va distruga generatia tanara, sa va distruga copii, sa vii distruga tocmai pe acei pentru care v-ati riscat viata. Ce ziceti iubiti frati, nu ar fi un mare pacat???

Lupta pastorilor romani de-a accepta s-au respine predicile si-n limba engleza in bisericile romae:

Pentru faptul ca mai multi dintre frati romani (in special cei care ne viziteaza din alte tari), vazand tinerii romani din America si Canada atat la conventiile bisericilor romane cat si prin bisericile noastre, cantand la famfare, orchestre, cor si chiar si solo in romaneste, considera ca toti acesti tineri cunosc foarte bine limba romana, si nu inteleg de ce si pentru cine cerem noi predica si-n limba engleza in bisericile romane. Ca sa va raspundem la acesta intrebare, vom lua un caz foarte cunoscut de majoritatea fratilor romani din America si Canada. Cu cativa ani urma pastorul “Florin Campean” din Chicago la una dintre conventiile bisericilor romane, a testat tinerii romani-americani ca sa se convinga daca acesti tinerii intradevar cunosc limba romana. Pentru faptul ca subiectul predicilor de la acea conventie a fost “Vrajmasul Sufletului” in dorinta dansului de-a afla daca si tinerii vor intelege predicile, a intrebat un grup de tinerii romani-americani, daca ei inteleg ce inseamna cuvantul vrajmas. Dintre toti tineri intrebati, aflam ca nici unul nu au stiut ce inseamna acest cuvant, cu toate ca cei mai multi dintre acei tinerii slujeau si cantau in formatiile conventiei. Ce ziceti iubiti frati, daca un cuvant atat de popular in poporul roman nu l-au inteles nici unul dintre tinerii intrebati, tot mai credeti ca tineri romani din America si Canada stiu romaneste?

Ceva deosebit de cazul pastorului “Florin Campen”, va v-om relata un alt caz al unui “Pastor Indaratnic”. Zilele acestea niste frati din conducerea unei biserici romane impreuna cu pastorul dansilor, in disperare au incercat sa dovedeasca fratilor romani, “ca toti tinerii din biserica dansilor stiu romaneste si nu au nevoie de predica si-n limba engleza la serviciile divine”. Asa ca, la acest sfarsit de an au mobilizat un grup de tineri, pe care i-au pus in fata publicului sa multumeasca in limba romana pastorului dansilor pentru “job well done”. Pastorul in cauza caruia i s-au adus aceste multumiri, este un lucrator recent venit din Romania. Acest frate este un orator foarte bun a limbi romane, in schimb nu poate sa predice absolut deloc si-n limba engleza pentru generatia tanara. Pe motivul acesta in ultimi ani, multi tineri i-au parasit biserica pentru todeauna.

La aceasta intrunire frati prezenti in sala, au remarcat ca in timpul multumirilor aduse de tinerii acestui pastor, s-a produs o minune. Tinerii care in tot timpul anului nu au inteles mai nimic din toate predicile acestui frate in limba romana, la sfarsit de an au ajuns sa-i multumeasca acestui pastor pe limba dansului, (in romaneste) pentru lucrarea buna pe care a facut-o cu tinerii pe toata perioda anului 2010. Probelema mare a fost, ca multe dintre cuvintele in limba romana folosite de tineri pentru a aduce aceste multumiri pastorului, au fost niste cuvinte noi din vocabularul roman, cu un limbaj la un nivel foarte inalt. Ni se spune ca multi dintre parinti si frati romani, fiind de mai multi ani in America, mai ca nu au inteles ce vroiau sa spuna acei tineri. Datorita acestui fapt in acea biserica sa produs o tulburare. Majoritatea fratilor s-au mirat si si-au pus intrebarea, cum de acesti tinerii care doar cu cateva saptamani in urma nu intelegeau mai nimic romaneste, in doar cateva zile au ajuns sa vorbeasca perfect limba romana, cu un dialect si un vocabular mult mai bogat chear si decat parinti dansilor, care i-au invatat romaneste. Majoritatea tinerilor cat si parinti lor, care nu au facut parte din acel grup de multumire, acum sunt foarte revoltati pentru faptul ca pe dansi, cu tote ca fac parte din aceiasi biserica, nu ia ajutat nimeni ca sa invete si eii limba romana, tot atat de bine si tot atat de repede ca si tinerii amintiti.

Parinti nostri care au trait in veremea comunista in Romania ne spun, ca tot asa au procedat si securisti vechiului regim cand presedintele dansilor “Nicolae Ceausescu” vizita institutiile sau scolie din Roamnia. Intr-o tara plina de nacaz suferinta si durere, ca sa arate publicului ca totul merge bine, acesti oamnei indrumati de seful dansilor, adunau un grup de tineri carora li se inmana un “speech” foarte deosebit si o multime de flori. Dupa care, in fata publicului ii punea sa aduca multumirile lor pentru “job well done” tiranului de presedinte care subjuga prin forta poporul roman. Aveti mare grija iubiti frati si parinti, nu va lasati manipulati din nou de lideri vechiului regim, care inca nu si-au lasat practicile si invataturile primite de la inaintasi dansilor. Cand se mai pune la cale asemenea scenari, ca sa fiti siguri ca acesti tineri intradevar stiu romaneste, dupa ce si-au terminat “speech-ul” adresat pastorului, punetii sa va traduca in limba engleza ceia ce au spus pastorului in limba romana. In felul acesta o sa aflati adevarul despre eii si lideri nostri din bisericile romane.

Da intradevar noi suntem foarte activi in bisericile romane, cantam la famfare, la orchestre, la cor si chiar si solo in limba romana. Va dam si cate un “speech” in romaneste, cum nu ati mai auzit niciodata. Datorita faptului ca limba romana este o “limba fonetica”, (cum se citeste tot asa se si pronunta) ne este foarte usor sa citim in romaneste. Aceasta ne ajuta foarte mult sa cantam in toate formatiile bisericilor si chiar si solo in limba romana. Am ajuns niste artisti foarte buni, in schimb “nu intelegem mai nimic din tot ceia ce va spunem”. Asa ca, toata activitatea tinerilor din bisericile romane, este o hrana sufleteasca doar pentru frati romani care inteleg limba romana, mai putin sau de loc pentru generatia tanara.

Casatoriile babiloniene din bisericile romane:

Din Biblie invatam ca, un fenomen cu implicatii tot mai adanaci in societate, au fost casatoriile pe care le-au facut evreii in timpul robiei babiloniene, (2 Imparati 25:11). Ceva asemanator se intampla si-n zilele noastre in comunitatea romana din America si Canada. Pentru faptul ca tinerii din poporul roman, sunt dispretuiti, brutalizati, insultati si alungati din bisericile romane, pentru limba diferita pe care o vorbim; cei mai multi se retrag din comunitatea si poporul roman si se duc cu tinerii intalniti prin scoli, pe terenurile de sport, pe strazile oraselor si prin alte parti. Pentru faptul ca acesti staini accepta tinerii romani si-i apreciiaza la adevarata lor valoare, se imprietenesc. Aceata a dus ca in ultimi ani mai mult decat oricand, sa participam la casatorii de tineri romani cu persoane de alt neam, de alta natiune, si chiar si de alta culoare. Pentru faptul ca in general tinerii de parte barbateasca sunt cei brutalizati si insultati, (pentru ca prezinta un pericol pentru posturile pastorilor romani); in bisericile noastre se vede o criza tot mai mare de baieti. Datorita acestui fapt nu putine tinere romance credincioase, (chiar si dintre cele care cunosc limba romana), din lipsa de baieti romani in bisericile noastre, se casatoresc cu tineri dintr-un alt popor si de alt neam.

Ambitiile liderilor nostri de a prezerva limba si cultura romana in bisericile noastre, distrug nu nu mai bisericile romane, distrug si comunitatea si nemul romanesc din America si Canda. Din cele constatate de noi, acesti tineri odata alungati si casatoriti cu persoane dintr-un alt neam, nu se vor mai intoarce niciodata in comunitatea si bisericile romane. Comparand poporul roman cu evreii din timpul robiei babiloniene, si ascultand si rugaciunea fratelelui pastor “Petrica Lascau” de la conventiea din anul 2010, care spune: “Tu doamne esti drept, iar noua ni se cuvine astazi sa ni se umple fata de rusine, noua tuturor romanilor penticostali, atat din tara romaneasca cat si din tote tarile prin care ne-ai izgonit din pricina faradeligilor de care ne-am facut vinoavti fata de tine. Iarta-ne Doamne!!!” Toate acestea ne determina sa ne punem intrebarea, daca nu cumva poporul roman se afla sub pedeapsa Lui Dumnezeu, iar liderii nostri sunt lasati ca un adevarat blestem pentru generatia tanara. Am vrea sa stiti iubiti frati, ca ne framanta mult aceste ganduri si nu ne este tot una. Parca nu vedem dreapta judecata si pedeapsa care a cazut peste generatia noastra.

Mesajul carti Rascumpararea Memoriei:

Cu patru ani in urma cand am inceput aceasta lucrare, foarte repede am ajuns sa ne dam seama, caci lipsa de predici si-n limba engeza in bisericile romane, nu se datoreaza membrilor din biserici si nici fratilor mai invarsta care nu cunosc limba engleza, singuri care se impotrivesc sunt, pastori romani americani, “pastori indaratnici”. Realizand aceasta, repede ne-am grabit sa confruntam public pastori romani cu Cuvantul Lui Dumnezeu. In momentul cand uni frati si parinti au aflat de decizia noastra, ne-au tras atentia sa nu facem greseala aceasta, pentru ca pastori si lucratori noastri nu toti au chemarea si trimeterea Lui Dumnezeu in lucrarea pe care o fac. In acelasi timp ne-au cerut sa nu ne publicam numele pe articolele noastre, pentru ca in momentul in care vor afla cine suntem, acesti pastori impreuna cu membri devotati dansilor, ne vor scoate afara din bisericile romane. Deasemenea n-i sa spus, ca s-ar putea sa mai fie printre noi si “lucratori din vechiul regim comunist” care sunt mult mai rai si decat pastori indratanici. Datorita faptului ca pentru prima data auzisem de “lucratori din vechiul regim”, desigur ca nu i-am inteles si le-am spus, ca dumnealor au trait prea multi ani sub regimul comunist, si au devenit “paranoid” chair si intr-o tara libera.

Am incercat sa-i lamurim, ca in situatia noastra noi nu vom avea nimic de a face cu oameni din vechiul regim. Intentiile noastre sunt sa lucram cu fratii si pastorii din bisericile romane, care cunosc Scripturile si se lupta ca si noi ca sa pazeasca legile si poruncile Lui Dumnezeu. In acelasi timp le-am explicat, ca noi avem trimeterea si confirmarea ca Dumnezeu este cu noi si nu ne temem de oameni. La care ei ne-au spus: “aveti mare grija, pentru ca voi nu cunoasteti pastori romani si o parte dintre frati nostri, si pana la Dumnezeu o sa va manance sfinti”. Ni s-a parut foarte amuzanta expresia dansilor, si desigur ca nu am putut sa-i credem. Cu toate acestea i-am ascultat, ca sa beneficiem de rugaciunile si suportul dumnealor in lucrarea noastra. Ne-am gandit ca pe parcusul activitati noastre, in timp vom reusi sa-i convingem ca nu-i chiar cum credeau dumnealor si ne vor permite sa ne publicam numele pe articolele noastre.

Cu trei luni in urma am citit si noi cartea “Rascumpararea Memoriei”, surprinzator am aflat ca in bisericile romane chiar si in cele din America, intradevar avem de a face cu pastori si lucratori romani, care cu ani in urma au fost infiltrati prin bisericile noastre de securitatea comunista din Romania. Citind aceasta carte am reusit sa ne dam seama, cat de intelepti au fost parinti nostri. Intradevar am ajuns sa realizam cat de bine au cunoscut acesti oamnei, frati si pastori romani din bisericile noastre. Acum suntem convinsi, ca daca nu-i ascultam nu rezistam in lucrarea acesta mai mult de dou sau trei luni de zile, nicidecum patru ani. Totodata am aflat si de unde au mostenit “pastori nostri indaratnici” toate apucaturile dansilor, de a vinde generatia tanara pentru un blid de linte (pentru un salar).

Tot in cartea “Rascumpararea Memoriei” am citit despre vremurile comuniste din Romania, unde grupuri de frati sinceri pentru Dumnezeu formau “bisericile supterane”. Acei frati recurgeau la acest tip de biserica secreta, tocmai de groaza unor oameni si a pastorilor romani, care in schimbul unor sume de bani ii dadeau pe mana securitati comuniste, ca sa fie insultati, brutalizati si scosi afara din biserici, ca apoi sa nu-si mai poata continua lucrarea de mantuirea a oamenilor.” Citind aceste fraze, ne-am gandit ce mult ne aseamnam noi Tinerii Romani din America si Canada cu acei frati. Si noi ne ascundem de pastorii romani din aceleasi motive. Ce ziceti iubiti frati? Nu este aceasta o rusine pentru crestini romani, ca-n secolul XXI in niste tari libere, tinerii romani-americani de frica pastorilor nostri si a unor frati din bisericile romane, suntem nevoiti sa formam din nou “bisericile supterane”? Din nou trebuie sa ne ascundem sub anonimat de groaza “pastorilor indaratnici” din vremea noastra, care pentru faptul ca nu pot sa predice si-n limba engelza, de frica ca o sa le luam posturile si salarul, ne vor afara din bisericile dansilor.

Ceia ce ne-a surprins citind aceasta carte, a fost si faptul ca in acele vremuri de prigoana din vremea comunista, Dumnezeu lucra cu o putere mare in bisericile din Romania. Fratii sinceri pentru Dumnezeu se bucurau de treziri spirituale nemaintalnite. Cu dumnealor se implineau vesetele din Ioel 2:28 “Duhul Sfant era turnat peste orice faptura; fiii si fiicele fratilor romani prorociau, batranii poporului visau visuri, iar tinerii avea vedenii. Deasemenea sub ochi dansilor aveau loc si minunile Lui Dumnezeu din Matei 8:16, Marcu 1:32, Matei 6:55. Bolnavi erau vindecati, orbi isi capatau vederea, ologi si schiopi incepeau sa umble, leprosi erau curatati, duhurile necurate erau puse pe fuga s.a.m.d. Tragic si dureros a fost faptul, ca singuri care nu se puteau bucura de tote aceste treziri spirituale, erau majoritatea pastorilor romani. Aflam ca pentru acesti frati, sutele de lei romanesti si favorurile primite de la acea institutie demonica comunista, insemana mult mai mult: decat prezenta Duhului Sfant in biserici, decat mantuirea sufletelor pentru cer, decat bucuria unei vieti vesnice, decat vindecarea celor bolnavi, fie eii chiar si din familiile dansilor. Toate acestea cat si ceia ce se intampla la ora actula cu generatia noastra, ne spun doar un singur lucru: “O parte dintre bisericile romane au fost si sunt conduse: de oameni atei, de oameni cazuti, de oameni compromisi si de oameni intinati, pe care nu ia interesat si nu-i va interesa niciodata salvarea oamenilor, sau a generatiei noastre pentru cer.”

Ceia ce este foarte tragic, este si faptul ca acesti pastori nu sunt singuri, cei mai mult si-au format “Garda Veche” dupa cum ne spun uni frati romani. Din nefericire aflam, ca aceasta garda nu protejeaza turma Lui Cristos, in general protejeaza “pastori indaratnici” ca nu cumva sa fie atacati de turma. Nu putini dintre acesti suportori a acestor pastori au venit la noi cu tot felul de insulte, acuzari si amenintari. In mai multe cazuri, vazand in pericol lucrarea Lui Dumnezeu de salvare a tinerilor, ne-am dus pe genunchi si L-am intrebat pe Dumnezeu: “ce doreste sa facem”, pentru ca poporul roman i-au ridicat pe pastori in slavi, iar noi suntem prea slabi sa-i dam jost de acolo. La care Dumnezeu ne-a raspuns: “voi mergeti inainte, iar Eu voi fi cu voi”. Fara sa vedem vre-o solutie sau sansa pentru salvarea generatiei noastre, la porunca Lui Dumnezeu ne-am dus inainte. In vara anului trecut, am auzit si noi, ca undeva in Romania un tanar pastor pe nume “Vasilica Croitoru” lucreaza la o carte care poarta numele “Rascumpararea Memoriei”. Nu stiam exact ce inseama si ce vrea sa spuna acea carte. La conventia din anul trect, prin pastorul “Petrica Lascau” am aflat si noi despre ce este vorba. Ne-am cutremurat, ne-am dat seama ca Dumnezeu intradevar si-a inceput lucrarea cu pastori romani. A inceput sa-i dea jos de pe inaltimile unde se urcasera si i-au pus cu picioare pe pamant in fata fratilor. Unora l-i sa cerut, ca sa dea socotele pentru faptele lor murdare savarsite cu ani in urma. Pentru prima data in viata noastra, am vazut pastori romani umilindu-se si cerandu-si iertare pentru greselie si pacatele dumnealor si a inaintasilor lor. Va dam ca exemplu rugaciunea pastorilor nostri la “Cea de-a 42-a Conventie Penticostala a Bisericilor Române”.

Pastorul Petrica Lascau, la conventia din Atlanta Georgia, 2010.

Citam: Iubiti frati romani! in seara aceasta as vrea sa facem o rugaciune speciala. As vrea sa spuneti amin dupa fiecare fraza, la aceste cuvinte care eu le-am luat din Daniel cap. 9. Daniel a fost un om care sa pocait pentru pacatele neamului sau. Tot asa si noi trebuie sa ne pocaim pentru pactele neamului nostru penticostal, care a cooperat cu o “institutie demonica” in scoaterea Duhului Sfant afara din biserica penticostala. Va rog sa fiti foarte atenti la cuvintele lui Daniel, care eu le-am adaptat putin pentru situatia in care ne gasim.

1. Doamne Dumnezeule mare si infricosat! noi am pacatuit impotriva ta si a Duhului Tau cel Sfant, am savarsit nelegiuirea ascultand mai mult de oameni decat de Tine, si-am inlocuit calauzirea Duhului cu programele noastre religioase. Iarta-ne Doamne!!!
2. Am fost rai si i-am tradat pe frati nostri, securitati comuniste. Iarta-ne Doamne!!!
3. Am fost indaratnici si ne-am impotrivit Duhului Sfant si darurilor Lui in bisericile noastre. Iarta-ne Doamne!!!
4. Ne-am abatut de la poruncile si oranduierile tale, si-am ascultat de indicatiile pretioase ale inspectorilor de culte si ale liderilor nostri vanduti lor. Iarta-ne Doamne!!!
5. N-am ascultat de proroci tai care ne-au vorbit in numele Tau ci i-am exclus din bisericile noastre, am cantat cantari comune ca sa le astupam vocile si sa nu le auzim prorociile. Iarta-ne doamne!!!
6. Tu Doamne esti drept, iar noua ni se cuvine astazi sa ni se umple fata de rusine, noua tuturor romanilor penticostali, atat din tara romaneasca cat si din tote tarile prin care ne-ai izgonit din pricina faradeligilor de care ne-am facut vinoavti fata de tine. Iarta-ne Doamne!!
7. Doamne noua ni se cade sa ni se umple fata de rusine, da noua si conducatorilor nostri spirituali, pastorilor nostri, parintilor nostri, pentru ca am pacatuit impotriva ta. Iarta-ne Doamne!!!
8. Dar la Domnul Dumnezeul nostru este indurare si iertare, caci impotriva Lui ne-am razvratit. Amin.

Ne-am bucurat nespus de mult de rugaciunea pastorilor nostri. Ne-am uitat la dansi in timpul rugaciuni si dupa fiecare fraza, in semn de cainta si recunostinta toti spuneau “amin”. Am trait niste momente eroice nemaintalnite de noi. Atitudinea dansilor a fost cu adevarat un act de pocainta. Cu toate acestea, credem totusi ca pastori nostri in rugaciunea dansilor de recunostinta si iertare, au omis doua puncte foarte importante de care este legat viitorul de maine a bisericilor romane. Si pentru faptul ca dumnealor a uitat sa le aminteasca, asa ca Daniel am vrea si noi sa ne pocaim de pacatele pastorilor nostri, si sa mergem in fata Lui Dumnezeu cu recunostinta spunandu-i:

9. Doamne Dumnezeule mare si infricosator! noi am pacatuit impotriva ta si a Duhului Tau cel Sfant, am savarsit nelegiuirea, am ascultat de indicatiile pretioase ale romanilor din vechiul regim si ale liderilor nostri vanduti lor, si-n loc sa protejam generatia tanara pentru a-i salva pentru cer, am protejat limba si cultura romana in bisericile Tale. Iarta-ne Doamne!!!
10. Tu Doamne esti drept, iar noua ni se cuvine astazi sa ni se umple fata de rusine, da noua si conducatorilor nostri spirituali, pastorilor nostri, parintilor nostri, din tote tarile prin care ne-ai izgonit din pricina faradeligilor de care ne-am facut vinoavti fata de Tine. Si noi asa ca Irod, ne-am protejat scaunele si imparatia condamnand la moarte generatia tanara. Datorita incapatinari noastre, copii Tai Doamne din bisericile romane s-au pierdut pentru todeauna. Iarta-ne Domne!!! Amin.

Legat de situatia noastra, cu mici modificari va vom cita cateva fraze din cartea “Rascumpararea Memoriei”:

Citam: Uni probabil va simtit foarte ofensati citind marturiile noastre, si desigur ca va veti intreba: Oare este nevoie sa se redea toate faptele pastorilor romani in public si pe internet? Nu ar fi mai bine sa fie trecute cu vederea? Dar cati v-ati intrebat, de ce Dumnezeu arata pacatele tuturor oamenilor Lui Dumnezeu in Biblie? Asa cum stim a gresit si Avraam, a gresit si Moise, a gresit si Araon, a gresit si David, a gresit si Pavel, a gresit si Petru s.a.m.d. Insa Biblia ne invata in egala masura, ca exista o cale de restaurare a pacatosilor, iar aceasta este pocainta, nu acoperirea greselilor. In noul testament, pocainta este prezentata ca o chemare permanenta la inoire. In Apcalipsa 2:5 ni se spune: “Adu-ti dar aminte de unde ai cazut; pocaieste-te, si intoarce-te la faptele tale dintai. Altfel, voi veni la tine, si-ti voi lua sfesnicul din locul lui, daca nu te pocaiesti”. Nu ne putem permite sa vorbim despre cei in varsta, dar ca generatie tanara stim ca pacatul costa. Deciziile gresite nu se trec cu vederea, zidurile daramate nu se varuiesc. Fiecare dintre noi trebuie sa ne dam seama, pe ce temelie zidim. Din nefericire conducatori nostri care se afla in fruntea bisericilor romane, au ratat sansa de a oferii tinerei generatii un model de pocainta sincera. Visul nostru, acesti oameni l-au invaluit intrun stergar si l-au ingropat in pamant.

Oare cand vom vedea un comunicat din parte pastorilor si a liderilor nostri adresat acestei generatii tinere, recunoscandu-si greselie. Cand vor gasi acesti oameni timp pentru a le cere iertare celor care au fost abandonati, care au fost alungati, care au fost insultai, care au fost scosi afara din bisericile romane. Cine isi va asuma oare misiunea reparatoare? A ne feri sa rostim un cuvant in fata celor oprimati, este tot atat de rau ca si o crima. Generatia tanara arata ca are nevoie de modele. Asumarea greselilor, aprecierea si acceptarea tinerilor, poate servi ca fundament pentru “o reforma”. Dezbaterile publice in mediul penticostal consta dor in discutii referitoare la formele de inchinare, la stilul de muzica si imbracaminte, la carpirea statutului. Credem ca a sosit momentul si pentru discutii care privesc fondul problemei, necersitatea unei “reforme profunde in viata biserici romane si in protejarea generatiei tinere”. Adaptarea inseamna acceptare si compromis. Matei 5 :13 spune: “Voi sunteti lumina lumi si sarea pamantului. Dar daca sarea isi pierde gustul, prin ce isi va capata iarasi puterea de a sara? Atunci nu mai este buna la nimic decat sa fie lepadata afara, si calcata in picioare de oameni”. O reforma generala” ne-o cere Biblia, ne-o cere istoria Bisericilor romane, cat si situatia curenta.

Biserica traditionala.

Multi frati se ascund la umbra unor scuze penibile de genul “noi tinem credinta asa cum am primit-o”, referinduse la obiceiuri, traditi si limba mostenita. Daca ne vom duce in Biblie vom afla ca Dumnezeu prin cuvant ne arata cu prisosinta, cum s-a primit credinta, si aici ne referim in deoseb la forme si structuri, dupa cum o primise Pavel, dupa cum au primit-o primi apostoli, dupa cum au primit-o chiar si penticostali. Nu dupa cum au decis o mana de oameni ai secolelor noastre sa o formularizeze si s-o puna in practica. Lucrarea apostolica este modul in care se pastreaza structura unica si permanenta a apostolilor “celor doisprazece” (nu a romanilor) in continuitatea lui istorica a Bisericii. Biserica este zidita pe “temelia apostolilor” (Efeseni.2:20), in sensul ca cei doisprazece formeaza un grup unic, cu o misiune unica in intemeierea Bisericii. Hristos insusi instituie colegiul celor doisprezece apostoli, ca insusi modelul Bisericii, ca o structura ce garanteaza continuitatea ei istorica si identitatea ei de “trup” al lui Hristos. Aceasta se vede si din faptul ca Duhul Sfant este trimis de Fiul, proslavit anume pentru a confirma aceasta structura apostolica, drept baza a Bisericii.

Daca ne vom duce in Marcu 16: 15 vom putea afla trimiterea celor doisprazece. “Duceti-va in toata lumea, si propovaduiti Evanghelia la orice faptura”. Prin acest verset Domnul Isus le spune ucenicilor, sa iasa din comunitatea dansilor, sa-si paraseasca neamul, sa-si paraseasca obiceiurile si traditiile mostenite din parinti, sa-si lase limba mostenita si sa se duca la neamuri, sa le marturiseasca o Evanghelie noua. In nici un caz acesti doisprazece nu puteau propovadui Evanghelia in toata lumea in limba lor materna “limba ebraica”. Se presupune (cu bun temei) ca atat Mantuitorul cat si ucenicii Lui vorbeau fluent si limba greaca. Un alt exemplu pozitiv, Biblia ni-l da pe aposolul Pavel care aflam ca cunostea si propovaduia Evanghelia neamurilor in mai multe limbi. Deasemenea daca ne vom duce in Biblie la Faptele Apostolilor 2:7,8. La ziua cinzecimi, credem ca nu intamplator ucenici vorbea pe limba fiecaruia din popor.

Ce este biserica:

Din discutiile avute atat pe internet cat si in particular, observam tot mai multi ca uni frati romani comfunda bisericica, cu zidurile unei cladiri. Haideti sa vedem ce inseamna biserica Lui Dumnezeu.

1. Definitia Bisericii lui Dumnezeu o gasim in. Mat. 16:18, 18:17; 1 Cor. 1:2; 2 Cor. 1:1; Apoc. 1:3.
2. Biserica este un organism, nu o organizatie, iar noi suntem niste madulare in trupul Lui Hristos.
3. Biserica nu este o institutie sociala si nici nu trebuie definita in termeni sociali ca “Biserica Romana”.
4. In Hristos nu exista nici Iudeu, nici Grec; “nici Roman nici American”, nici biserica romana nici americana. Toti suntem una prin credinta in Hristos Isus. Galateni 3: 26, 28.
5. Biserica ii apartine Lui Domnului si nu oamenilor, nu romanilor. Dumnezeu este cel care pune randuieli in casa Lui, nu oameni.
6. Biserica locala este o manifestare vizibila a celei universale: Fapte. 9:31; Efeseni 1:22-23, 3:10,21,5:23,25,27.
7. Biserica este unitatea celor din cer si de pe pamant, care s-au impacat cu Dumnezeu prin Isus Hristos.
8. Biserica inseamna Poporul lui Dumnezeu: 2 Cor. 6:16; Tit 2:14; 1Pt 2:9; Apoc. 21:3.
9. Biserica este Trupul lui Cristos: Ef. 1:22-23; 4:11-12; Col. 1:18; 1 Cor. 12:27.
10. Biserica este Templul Duhului Sfant: 1 Cor. 3:16; 6:19. Ef. 2:21-22. 2 Pt. 2:5.

Mesajul tinerilor adresat “pastorilor indaratnici”:

Stimati pastori indaratnici!!! V-am rugam sa ne iertati daca pentru uni dintre dumneavoastra mesajul nostru de data aceasta este putin mai dur ca de obicei, si-o sa va tulbure inimile, ranindu-va sufletele. Am vrea sa stiti, ca ne-am saturat sa fim tratati cu indiferenta si dispret, ne-am saturat sa fim ignorati si injositi, ne-am saturat sa asteptam ani de zile si-n prealabil sa nu se faca nimic, pentru a salva generatia noastra pentru Dumnezeu. Asa ca ne simtim obligati sa le spunem lucrurilor pe nume, asa cu sunt:

1. Pentru faptul ca cei mai multi v-ati extins guvernarea, incalcand constitutia si legile Lui Dumnezeu. Pentru faptul ca ne-ati luat toate drepturile si ne-ati condamnat la moarte. Pentru faptul ca ne scoteti afara din bisericile romane, ca sa va protejati posturile si salarul, noi Tinerii Crestini din Poporului Roman, ne-am unit eforturile hotarati pentru a respinge cu desavarsire viziunea dumneavoastra de viitor pentru generatia noastra.

2. Pentru faprul ca va prefaceti ca nu ne vedeti nevoile si nu ne auziti strigatele. Din moment ce nu vreti sa ne acceptati mesajul si nu vreti sa ne recunoasteti a fi fiii din poporul roman cu drepturi egale in bisericile noastre, vom rezista eforturilor dvs. de a submina libertatea noastra crestina. Nu vom inceta de a ne lupta, pana cand fiecare tanar roman se va bucura de drepturi egale in bisericile construite de bunici si parinti nostri, fara restrictii de limba, de cultura, obiceiuri si traditii.

3. Pentru faptul ca desi sunteti alesi de popr, nu va plecati urechea la strigatele poporului si a tinerilor, pentru faptul ca ignorati legile si poruncile Creiatorului cu privire la generatia tanara. Pentru faptul ca ati pus restrictii de limba si cultura romana in casa Lui Dumnezeu ca sa puteti alunga tinerii care nu se califica pretentiilor dumneavoastre (de a vorbi si limba romana), va gasim vinovati pentru tinerii scosi afara din bisericile romane, va gasim vinovati de sufletele tineriilor pierduti pentru todeauna din bisericile noastre din America si Canada.

4. Pentru faptul ca folositi limba si cultura romana ca scuza a inpotrivirilor dumneavoastra, pentru faptul ca va pretindeti mari patrioti romani in schimb urati copii nascuti din poporul roman, pentru faptul ca nu va intereseaza viitorul de maine a romanilor din America si Canada, va gasim vinovati pentru distrugerea nemului nostru romanesc din aceste tari. Va gasim vinovati pentru casatoriile tinerilor romani cu persoane de alt neam, de alta natiune si de alta culoare.

5. Majoritatea pastorilor, cand ati preluat functia de pastor ati promis poporului schimbari. Am vrea sa va spunem ca instaurarea constitutiilor comuniste in bisericile romane (pentru a va asigura sederea), nu sunt schimbarile promise. Stapanirea prin forta in bisericile romane, nu este ceia ce va cere Dumnezeu prin Cuvant. Subjugarile nu sunt schimbarile pentru care a-ti fost alesi si nu le vom accepta. Spre deosebire de trecut, umanitatea de azi nu mai este condusa si subjugata prin forta, nici prin minciuna, prefacatorie si fatarnicie.

6. Aceasta nu este acceptabil, “nu in America”. Aceste tara nu a ajuns o natiune crestina prin speranta, ci mai degraba prin increderea in Dumnezeu, prin lupta si devotament. Ne legam prin juramant ca vom rezista guvernarilor dumneavoastra comuniste din bisericile romane din America si Canada. Ca patrioti ai cerului, nu vom tacea in fata incalcarilor legilor Lui Dumnezeu din bisericile noastre. Vom apara libertatea noastra crestina. Vom proteja munca parintilor nostri din bisericile romane. Ne vom lupta si vom rezista puterii intunericului, care prin dumneavoastra se lupta sa distruga generatia noastra.

Indatoririle pastorilor:

1. Datoria unui pastor este: “sa conduca poporul Lui Cristos pe calea adevarului catre cer, indiferent de obstacole”. Asa cum a poruncit-o Dumnezeu inaintasilor nostri prin cuvant: (1 Petru 5:2-4; Ioan 21.15-17; Fapt 20.28; 1Cor 9.17; 1Tim 3.3-8;
2. Pastorul trebuie sa fie in stare sa prezinte Cuvantul pocaintei in toate imprejurarile, capabil sa se adapteze vremurilor lor si locului in care se afla, in totul lipsurilor poporului.
3. Pastorul trebuie sa se consacre intru totul lucrarii de castigare de suflete pentru cer, nu a veniturilor financiare. (Tit 1.7)
4. Bibliea ne spune, ca bogatia pamanteasca isi pierde insemnatatea, cand este comparata cu valoarea unui singur suflet pentru care a murit Hristos.
5. Pastorul trebuie sa fie rabdator si intelept in lucrarea lui cu sufletele de orice varsta si orice genda.
6. Pastorul trebuie sa aiba o dragoste de turma si sa fie daruit in lucrarea lui Dumnezeu de salvare a celor necredinciosi.
7. Este foarte important ca pastorul sa fie in stransa legatura cu Hristos, cautand continiu sfat la El, si depinzand de ajutorul Lui, pentru ca Dumnezeu sa poata vorbi poporului prin el.
8. Daca gandurile unui pastor sunt ocupate cu tot felul de afaceri, multe suflete si tinerii pot fi pierduti pentru cauza care puteau fi salvati prin instruire la timp.
9. Pastorul trebuie sa aiba o preocupare plina de evlavie, dragoste, blandete si spirit de sacrificiu pentru binele turmei. Conducerea lui nu trebuie sa fie o povara pentru biserica, slujind intereselor lui proprii.
10. Interesele personale ale pastorilor duc la lepadarea de frati. Lepadarea de frati, inseamna a te lepada de Christos care se identifica cu fratii!
11. Adevarata bucurie a pastorului trebuie sa fie, cand copiii pe care i-a dat Dumnezeu se maturizeaza in Cristos, si pot sa umble pe propriile lor picioare. (1 Tes. 2:7-11)
12. Pastorul nu trebuie sa uite niciodata ca oamenii din biserica nu ii apartin si va da socoteala in fata Marelui Judecator pentru felul in care i-a tratat pe fiecare dintre eii. (Fapte 20:28; 1 Petru 5:1-4; Iacov 3:1).

Catre suportori nostri:

In incheierea Raportului nostru pe anul 2010 dorim sa multumim tuturor suportorilor nostri, pentru rugaciunile dragostea si sprijinul acordat. Pentru cuvintele frumoase si binecuvantarile din suflet pe care ni le-ati transmis prin mesajele primite. Va multumim pentru incurajari si sustinere, cat si pentru daruirea dumneavoastra in lucrarea Lui Dumnezeu de salvare a tinerilor romani. Multumim ca ne-ati facut loc in sufletele dumneavoastra si ne sustineti in lupta noastra de salvare a generatiei tinere. Multumim tuturor fratilor si bisericile romane din: America, Canada, Europa, Romania si Australia, care in decursul acestor patru ani ne-ati sprijinit in rugaciune. Va rugam sa nu va opriti si sa continuati sa va rugati pentru noi, ca Dumnezeu sa se indure si de generatia noastra.

Multumim numarului mare de tinerii care ne-ati scris, atat din bisericile penticostale cat si bisericile baptiste si adventiste, cerandu-ne sprijinul pentru a introduce limba engleza si in bisericile din care faceti voi parte. Am vrea sa stiti ca va cunoastem nevoile si va simtim durerea. Ne-am bucura mult sa putem face mai mult pentru voi, dar asa cum stim, predicile si-n limba engleza din bisericile romane nu depind de noi, depind doar de pastorii romani care din cate realizati, din motive personale nu vor sa ajute generatia noastra. Ce mult am dori ca-n anul acesta in care am intrat sa va putem promite mai mult, sa va putem spune ca totul va fi bine, ca tot mai multi pastori romani ne vor simti durerea, ne vor intelege nevoile si se vor hotara sa dea predica si in limba engleza si in bisericile din care faceti voi parte, pentru ca cei care nu intelegeti si limba romana sa fiti totusi salvati pentru cer. Asa cum cei mai multi deja stiti, traim zilele de pe urma intr-o lume plina de surprize care ne afecteaza profund viata. Oricat ne-am stradui sa va spunem, ca sa terminat cu problemele, ca totul va fi bine, iar succesul pe anul 2011 va fi foarte mare; “nu putem sa o facem”, pentru ca viitorul nu ne apartine. Va rugam totusi sa nu descurajati, noi credem ca nu va mai fi mult si Dumnezeu “asa cum ne-a promis” se va indura si de generatia noastra. Pe curand.

Deasemenea dorim sa multumim tuturor tinerilor implicati in aceasta lucrare mare de salvare a generatiei noastre, pentru seviciile deosebite si daruirea de care cu toti au dat dovada in obtinerea succesului, de care cu toti ne bucuram. Speram ca si pe viitor sa lucram impreuna la fel de bine. Cu o deosebita stima si respect, Tinerii Romani Americani transmite tuturor fratilor de pretutindeni, un an nou si binecuvantat cu Domnul Isus, multa sanatate si prosperitate pe anul 2011. Domnul Isus sa va binecuvinteze pe toti, cu toate darurile din cer si de pe pamant, ca sa nu duceti lipsa de nimic. Happy New Year to all of you. Multa Pace.

Tinerii Romani Americani
tineriiromaniamericani@yahoo.com

32 de gânduri despre &8222;Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2010:&8221;

 1. IUBITI TINERI MA BUCUR CA VA POT SPUNE PRIMUL LA MULTI ANI CU DOMNUL ISUS IN 2011, SA AVETI UN AN NOU BINECUVANTAT. AM CITIT ANUMITE PASAJE DIN RAPORTUL VOSTRU PE 2010 SI PUR SI SIMPLU M-AM INGROZIT DE CE SE PETRECE IN BISERICILE ROMANE DIN SUA. DUMNEZEU SA AIBA MILA SI SA LUCREZE LA INIMA ACELOR OAMENI CARE CRED CA BISERICA LUI HRISTOS ESTE PROPRIETATEA LOR. LE TRIMIT UN MESAJ DIN VECHILE PROFETII CARE LI SE POTRIVESTE FOARTE BINE SI ASTAZI; IEREMIA 23:1-4 SI EZECHIEL 34 TOT CAPITOLUL.INCHEI ACEST SCURT MESAJ DORIND CA DOMNUL ISUS SA VA INTAREASCA IN LUPTA VOASTRA PENTRU SALVAREA TINEREI GENERATII A ROMANILOR DIN SUA SI CANADA. CU DRAGOSTE FRATEASCA CORNEL D. MERCIONIU.

 2. La Multi Ani Frumoși!
  Sunt complet in necunostinta de problemele pe care le aveti. Nu am inteles de ce tinerii romani din Canada si SUA se simt frustrati de lipsa unei predici de 30 minute in engleza. Este vorba de tineri care nu mai stiu romaneste sau de tineri de alta natie care ar veni la biserica romanească daca ar avea ocazia să priceapă o parte din slujba, cea rostita in engleza? Raportul nu lamureste de ce este asa de importantă predica in engleza.

  In orice caz, cred ca trebuie facut tot ce se poate pentru romanii care nu mai stiu romaneste, dar sunt capabili sa simta romaneste! Iar primul lucru nu este neapărat să învețe limba romana, ci sa afle cat mai multe lucruri despre ce inseamna sa te tragi din parinti si bunici romani etc. Un tinar roman care nu stie romaneste nu are nicio vina pentru asta. Sunt mai multe cauze si explicații posibile. Important este ca acel tinar sa se regaseasca in comunitatea de spirit romaneasca. Si foarte probabil ca primul sau imbold este sa intre intr-o biserica romanească. Pentru acestia e nevoie intr-adevar ca o parte din slujba sa le fie accesibilă, daca ei sunt vorbitori numai ai limbii engleze. Cu grija si mare atentie ne putem intreba daca exemplul evreilor nu ne este folositor cumva.

  Nu pot continua cu sfaturile de vreme ce nu cunosc intocmai datele problemei.

  Fiecare om are nevoie sa stie ca apartine unui neam, unui popor. Din fericire inca nu a apărut specia de oameni fara patrie, fara stramosi! Cred ca ce doriti sa faceti este un lucru firesc. Dar feriti-va sa intrati in dusmanie cu pastorii dumneavoastra ori în concurență. Iubirea si ținta comuna va vor ajuta sa ramaneti uniti. Intre voi, in aceeasi credinta, intre voi, ca romani, indiferent de credință! Doamne, ajută!

  Astept, asadar, mai multe detalii lamuritoare. Am vostru, Ion Coja
  PS Pun in attach trei texte la care tin mult.
  2 ianuarie 2011, 15:17

 3. Ar mai fi o solutie la problema voastra.Deschiderea de gradinite,scoli licee si colegii private cu predarea in limba romana.O separare de sistemul de invatamant american.In felul asta puteti impusca doi iepuri cu un singur foc.Intelegeti si evanghelia si pastrati si cultura si limba romana.

 4. Tinerii Romani Americani spunea…
  Stimate frate Ion Coja! Va multumim pentru mesajul dumneavoastra, Domnul Isus sa va binecuvanteze cu intreaga dumneavoastra familie. Referitor la argumentul adus am dori sa va spunem, ca in raportul nostru pe anul 2010 este vorba de tinerii roamni din America si Canada, care ne-am nascut aici s-au am venit la o varsta foarte frageda din Romania. Pentru faptul ca in aceste tari nu am avut posibilitatea sa frecventam o scoala romana, cei mai multi nu intelegem mai nimic din mesajul Evangheliei predicat in bisericile noastre. Aceasta ne-a determinat sa apelam la pastori si lucratori nostri, cerandule doar 30 de minute predici si-n limba engleza la serviciile divine, ca sa putem si noi intelege cuvantul si legile Lui Dumnezeu in bisericile romane. Ne-ati spus: „Dar feriti-va sa intrati in dusmanie cu pastorii dumneavoastra ori in concurenta”. Dumnezeu ne este martor frate draga, ca noi nu dorim absolut de loc, sa intram in dusmanie si nici in concurenta cu pastori nostri. Nu aceasta este motivatia luptei noastre. Singurul lucru care-il cerem de la dansi, este sa se ocupe si de generatia noastra; sa ne dea si noua o hrana sufleteasca adegvata nevoilor pe care le avem, ca-n felul acesta sa putem fi salvati pentru Inparatia Lui Dumnezeu. Multa pace frate draga!!!
  Cu mult respect Tinerii Romani Americani.

 5. Acum am inteles si cred că aveti dreptate. Tineti-va tare in credință și încercati sa recastigați si graiul strabun. Ca profesor de limba romana – am predat si la Facultatile de teologie baptistă si adventistă din București, va asigur ca limba romana este darul cel mai de preț făcut de Dumnezeu Neamului romnesc. Este o limba cu subtilitati nemaiîntâlnite în alte limbi. Cioran spunea că nu poate citi Biblia decât în limba română! Și citea zilnic câteva pagini din Biblia scoasă la București de Șerban Vodă.
  Va invit pe site-ul la care ostenesc si eu, cu speranța că nu-L supăr pe Domnul: http://www.ioncoja.ro

  Cu uari de bine, Ion Coja
  PS Ce v-a făcut sa va adresati si mie?

 6. Dragi tineri Romani Americani,
  Apreciem , dorinta voastra de a trai o viata dupa voia lui Dumnezeu . De asemenea apreciem faptul , ca exelati ca elevi , stidenti sau oameni de afaceri. Totusi , ceva nu suna bine : lipsa dorintei voastre ,de a vorbi limba parintilor si inaintasilor vostri . In America , tinerii ,care exeleaza in societate , dau bani grei , ca sa invete limbi straine . In Europa ,aproape , ca nu exista tanar , care sa nu nu cunoasca doua limbi straine . Evreii , in general , vorbesc cateva limbi . Cine vorbeste doua limbi = bilingual. Cine vorbeste trei limbi= trilingual. Cum se numesc , cei care vorbesc , doar limba materna ? AMERICANI . In cazul nostru ROMANI AMERICANI.
  Se spune , ca cine vorbeste doua limbi are doua vieti. Voi, tinerii Romani Americani ar trebui , sa fiti mandri , ca puteti intelege serviciile divine[ nu programe] in limba romana , in adunarile noastre evanghelice, in care , in multe din ele, n-a patruns liberalismul si libertinismul, atit de comune bisericilor americane si europene.

  Cu dragoste frateasca,
  Cornel

 7. Stimate frate Cornel! Va multumim pentru mesajul dumneavoastra, Domnul Isus sa va binecuvinteze cu intreaga dumneavoastra familie. Referitor la mesajul adus am dori sa va spunem, ca si noi credem ca ar fi bine ca toti tinerii romani din America si Canada, sa inteleaga si limba romana. Cei care cunoastem mai multe limbi, realizam ca nu avem nimic de pierdut ci doar de castigat. Totusi in calitate de credinciosi, Dumnezeu nu ne permite nimanui sa impunem tinerilor sa invete nici o limba straina, ca sa ajunga mantuiti. Cei mai multi dintre noi am fi dorit mult sa avem posibilitatea sa invatam limba si cultura parintilor nostri. Problema mare a fost si este, ca nu avem unde si cu cine sa facem aceasta scoala de limba romana. Ne-ati spus: „Voi, tinerii Romani Americani ar trebui, sa fiti mandri, ca puteti intelege serviciile divine [nu programe] in limba romana, in adunarile noastre evanghelice”. Tocmai aceasta-i problema frate draga, ca noi nu intelegem mai nimic din serviciile, programele sau predicile in limba roana in bisericile noastre. Datorita faptului ca noi ne-am nacut aici, s-au am venit la varsta foarte frageda din Romania, nu am avut unde si cu cine sa invatam si limba romana. Asa ca uni intelegem foarte putin romaneste, iar alti nu intelegem de loc. Acesta-i motivul pentru care noi cerem predica si-n limba engleza frate draga!!!

  Si pentru faptul ca-ati amintit de tinerii evrei, am vrea sa va atasam un articol pe care noi l-am publicat in raportul nostru pe anul 2009, la adresa: http://tineriiromaniamericani.blogspot.com/2010/01/raportul-tinerilor-romani-americani-pe.html, ca sa va puteti da seama in ce inprejurari au invatat tineri evrei limba si cultura parintilor lor. Citind aceste randuri va v-eti putea da seama ce-au facut acesti oameni, ca tinerii dansilor sa invete limba si cultura poporului evreu. Citam:

  Istoria poporului evreu:

  O alta lucrare care ne-a preocupat anul aceasta a fost dorinta „sa aflam daca exista vre-o natiune de oameni care au emigrat in Statele Unite si dupa ani de zile au reusit totusi sa-si pastrezeze limba si cultura poporului de unde au provenit. Urmarind natiunele de emigranti din America si Canada, am gasit un popor care intradevar, au reusit sa-si pastrezeze limba si cultura stramosilor lor. Acest popor ese poporul evreu. Haideti sa vedem, unde a gresit poporul roman din diaspora, pentru ca asa cum stim, atat noi cat si toate generatiile dinaintea noastra, nu a reusit sa faca aceasta. Asa ca vom discuta, daca ne permite-ti, despre istoria poporului evreu. Am citit despre ei si am avut ocazia sa discutam istoria evreilor cu mai multi: tineri, profesori si parinti evrei din Statele Unite. Nu demult am ascultat la televizor un interviu a unei famili de evrei, sot si sotie care au fost trimesi de Hitler in lagarele de la AUSCHWITZ pentru a fi executati. Acesti oameni scapand cu viata, inca in timpul razboiului au emigrat in Statele Unite. Din marturisirea acestei familii aflam ca: evreii inainte de razboi, erau asemanator cu majoritatea emigrantilor de azi. Fiind straini printre popoare lumi ca si parinti nostri, in general au fost interesati mai mult in viata de fiecare zi, in viata de familie si castigul financiar. Aflam ca bani prosperitatea si succesul i-a facut pe cei mai multi evrei emigranti sa-si uite poporul, limba si cultura parintilor lor. Ne spun acesti doi oameni: „ca evreii din acele vremuri erau niste individualisti, dezinteresati de-a se ajuta intre ei”. Cu toate ca majoritatea aveau success si bani, nu-i interesa de loc viitorul evreilor ca natiune in lume. „Eram pe cale de disparitie”, spuneau acesti oameni.

  Cu ajungerea lui Hitler la putere am ajuns sa realizam, „ca toti aveam aceiasi soarta, numele nostru de evreu ne condamna la moarte. In lagarele din AUSCHWITZ ne-am vazut singuri, separati de restul lumi. Ni se parea ca o lumea intreaga este impotriva noastra si ne condamana la moarte. De abea atunci am realizat ca suntem evrei si trebuie sa ne unim. Numai in unitate aveam sansa sa supravetuim. In aceste puscarii am inceput sa ne adunam in grupe si sa discuta situatia noastra. „Lagarele din AUSCHWITZ, ne-au unit impreuna”. In timpul razboiului, cei scapati din lagare am contactat evrei liberi din alte tari, pentru a le cere ajutor si suport. Stiind ca in America sunt un numar destul de mare de Evrei, iar America a fost singura tara din lume care putea sa ne ajute, am facut tot posibilul ca sa ajungem in Statele Unite. Ajunsi aici, prin ajutorul cartilor de telefoane, am contactat evrei din America. Destul de greu, dar in timp am reusit sa ne adunam. Dupa mai multe intruniri, uni ne-am facut pancarde si am iestit pe strazile oraselor. Alti am stat zi si noapte in fata Casei Albe protestand si strigand dupa ajutor. Datorita dezastrului care-l faceau Nazisti in toata Europa si datorita insitenteor noastre, dupa un timp destul de lung, conducerea Americi a hotarat sa intre in razboi. Asa ca, au trimis trupele Americane in Europa, dupa care asa cum stiti, Hitler a piedut razboiul iar evrei au fost eliberati.elor. Dupa terminarea razboiului, toti evreii ne-am unit impreuna si-am continuat lupta. Am facut totul, ca toti evrei sa fie liberi si sa aiba posibilitatea de a se stabili oriunde vor in lume. In tarile unde ne-am stabilit, toti ne-am ajutat intre noi.

  Evrei emiganti veniti din alte tari, desi nu-i cunosteam, i-am primit cu drag in casele noastre. Cei cu famili mai mari, le-am asigurat o locuinta gratuita. La toti le-am asigurat imediat un loc de munca si o scoala pentru copii. Fiecare dupa ce s-au ridicat, a facut acelasi lucru. Impreuna am inceput sa construim: gradinite, scoli, licee si biserici, ca educatia care o primeste copii nostri, sa fie controlata. Aceasta ne-a ajutat ca sa ne invatam copii: limba materna, religia si cultura poporului evreu. Sucesul evreilor din zilele noastre, se datoreaza faptului: „ca am fost uniti si ne-am ocupat mult de educatia copiilor”. „In tot raul a fost si un bine: „o catastrofa si un nebun (ca Hitler), a unit poporul evreu pentru todeauna” spuneau acesti oameni. Pe scurt, aceasta a fost istoria acestui popor, relata de acesti doi evrei, sot si sotie. V-am spus toate aceste, ca sa v-a dati seama: „cum si in ce impejurari a ajuns poporul evreu, sa rezolove aceasta problema, de a implementa limba si cultura tinerilor evrei”. Ca sa obtinem cresterea constiintei apartenentei noastre nationale si cultivarea cunoasterii Limbii Romane trebuie unitate de vointa, ceva fonduri si logistica corespunzatoare. Americani au o vorba: „IT TAKES A VILLAGE TO RAISE A CHILD”. Ceia ce cereti dvs., nu poate fi rezolvata la modul individual, de o familie, de un parinte, sau de un tanar. Aceasta opera educativa uriasa necesita unitate la nivel de comunitate, necesita lupta si sacrificii, necesita bani, asa cum a facut-o si continua sa o faca evrei din lumea noastra. Este forte simplu, usor si fara responsabilitate sa spuneti: „poporul evreu si-a pastrat limba si cultura stramosilor lor, numai noi romani nu putem sa o facem”. Da se poate face. Intrebare se pune: „este gata poporul roman din diaspora sa plateasca pretul, asa cum a facut-o si continua sa o faca poporul evreu peste tot in lume”?

  Va multumim frate draga! Cu mult respect Tinerii Romani Americani.

 8. CURAJ SI BIRUINTA SFINTA PRIN HARUL DOMNULUI NOSTRU ISUS SI PLINATATEA DUHULUI SFINT. FRATELE DANUT BURLA DIN BRUXELLES CU DRAGOSTE FRATEASCA! MA ROG LUI DUMNEZEU CA ACEASTA LUCRARE IN POPORUL TINAR PENTICOSTAL DIN TOATA DIASPORA SA FIE UNA PLINA DE HARUL LUI DUMNEZEU SI SUB UNICA CALAUZIRE A DUHULUI SFINT. DUPA O ANALIZA A ACESTUI RAPORT AM PE INIMA SA VA SFATUIESC IN NUMELE DOMNULUI SA VA LUPTATI PENTRU ACEASTA CAUZA SPIRITUALA CU POST SI RUGACIUNE PINA LA BIRUINTA. LOCUIND IN CAPITALA EUROPEI SI SIMTIND ACEST FLAGEL AL PRESIUNII COMUNISTE INCA DUPA CEI 21 DE ANI ZISI DE LIBERTATE VREAU SA FAC O REMARCA FOARTE REALA: IN TOT TIMPUL ACEASTA INFILTRARE A URICIUNII PUSTIIRII DE CATRE SECURISTO-COMUNISTE ACOPERITE SUB MASCA DE PASTORI A LUPTAT IMPOTRIVA BUNULUI MERS AL MINTUIRII SUFLETELOR SI A DISTRUGERII IN MASA A TINERETULUI SFINT SI SINCER AL BISERICILOR LUI DUMNEZEU. PENTRU CA TINERETUL ESTE FORTA SI MOTORUL SPIRITUAL AL BISERICII LUI DUMNEZEU. NU BATRINII PLICTISITI SI SENILI IAR MAI PE SUS DE ORICE EGOISTI SI TRUFASI. SUNT PREA PUTINI CARE INTELEG TINERETUL CHIAR IN LIMBA ROMANA SI NU SE OCUPA DECIT DE CRITICA SI PONEGRIRE A VOINTEI DE A FACE CEVA PENTRU DUMNEZEU. SA NU MA CREDETI PREA TINAR, SPUN ADEVARUL IN NUMELE DOMNULUI SUNT IN VIRSTA DE 41 DE ANI SI IUBIND TINERETUL SI FIIND FOARTE PREOCUPAT DE PREGATIREA LUI. IN A FI BIRUITOR SI PRINTRE CEI DINTII LA RASPLATIRE, VREAU SA VA INCURAJEZ IN TOATE LUCRARILE BUNE. APROPO IN AFARA DE ACEASTA DUMNEZEU M-A BINECUVINTAT SA RAMIN FOARTE TINAR PENTRU ANII CARE AU TRECUT

  AM O PROPUNERE: FRATII TINERI CE VOR SA LUCREZE CU ADEVARAT PENTRU MINTUIREA SUFLETELOR SI A TINERILOR CE NU INTELEG BINE LIMBA ROMANA ORGANIZATI-VA SERVICII ALTERNATIVE IN LIMBA ENGLEZA IN BISERICILE DE CARE APARTINETI SI FINANTATI SI NU VAD DE CE NU A-TI AVEA SI PASTORI AI TINERETULUI VORBITORI DE LIMBA ENGLEZA SI MAI TINERI CARE SA AJUNGA MAI USOR LA SUFLETELE VOASTRE SI CHIAR LA COPILARIA UNOR ADOLESCENTI CE NU POAT AJUNGE PASTORII BATRINI. NOI LA BRUXELLES AVEM SEARA SPECIALA A TINERETULUI SI UN PASTOR BELGIAN UN FRATE BATRIN FOARTE SCUMP CE INGRIJESTE CU MULTA DRAGOSTE DE BISERICA IN ARMONIE CU PASTORII SI CEILALTI SLUJITORI RINDUITI IAR ACEST FRATE PREDICA CEL PUTIN ODATA PE LUNA IN FRANCEZA. TINERETUL ARE LUNI SEARA SLUJBA SPECIALA LA CARE SLUJESC DOAR TINERII SI RAREORI FRATI EVANGHELISTI INSARCINATI CU PREGATIREA TINERILOR. IAR UN SERVICIU DE DUMINICA SEARA PE LUNA ESTE REZERVAT EXCLUSIV TINERETULUI IAR IN SERVICIILE NORMALE OCUPA APROXIMATIV JUMATATE DIN PROGRAMUL BISERICII SI ESTE FOARTE PLIN DE RIVNA PENTRU DOMNUL. APROAPE TOT TINERETUL PARTICIPA LA SERILE DE RUGACIUNE MARTI SEARA SI SIMBATA SEARA + REPETITII DE COR ORCHESTRA SI GRUPURI.

  CIND MA BOTEZAT DOMNUL CU DUHUL SFINT AVEAM 14 ANI SI 5 LUNI SI DIN CITE I-MI AMINTESC NU S-A RUGAT NICI UN BATRIN PENTRU SFINTIREA SI UMPLEREA MEA CI TOTI DE LINGA MINE ERAU PINA LA 23 DE ANI. A DOUA SEARA DE STARUINTA M-AM RUGAT PENTRU UN TINAR CUNOSCUT SI MI-AM PUS MIINILE PESTE CAPUL LUI FARA SA STIU CA ACEASTA LUCRARE VINE MAI TIRZIU LA O MATURITATE SPIRITUALA SAU PRINTR-UN DAR DUHOVNICESC CE AM AFLAT MAI TIRZIU DIN BIBLIE DAR REZULTATUL NU A INTIRZIAT SA APARA: DUMNEZEU MI-A ASCULTAT RUGACIUNEA SI LA BOTEZAT PE TINARUL PENTRU CARE MA RUGAM. CE AR FI DACA A-TI INCEPE CU STARUINTA DUPA DUHUL SFINT CHIAR SI-N LIMBA ENGLEZA. VREAU SA VA SPUN REZULATUL SIGUR DINNAINTE. DUMNEZEU ASCULTA RUGACIUNEA SI FACE MINUNI UN TINERET PLIN DE DUHUL SFINT NU POATE FI IMPEDICAT DE CITVA BATRINI INCAPATINATI SI IMPOTRIVITORI. DE LA VIRSTA DE 14 ANI SI PINA ACUM CU TOATE PIEDICILE PUSE DE MEDIUL IN CARE VETUIM IN TIMP SI OCUPATII CIND A FOST PENTRU STARUINTA IN RUGACIUNE SI REVARSAREA DUHULUI SFINT NIMIC NU M-A PUTUT OPRI. AU RAMAS GENERATII DE PASTORI DOAR ASISTENTI SI INCINTATI DE PUTEREA TRANSFORMARII DIVINE EI CU SCAUNUL / NOI TINERII CU BIRUINTELE SPIRITUALE.

  ACEASTA ESTE SINGURA CALE A BIRUINTEI TINERETUL PLIN DE DUHUL SFINT SI PREGATIT PENTRU CER IAR CEI BATRINI NU LE RAMINE DECIT SA VADA CA: SPECTATORI SAU PARINTI BUNI CARE SE BUCURA DE CE AU PRIMIT DE LA DUMNEZEU. VA BINECUVINTEZ IN NUMELE DOMNULUI ISUS CARE INCA MAI BOTEAZA CU DUHUL SFINT, MAI INVIAZA MORTII, MAI VINDECA BOLNAVII, MAI CHEAMA LA MINTUIRE, MAI ELIBEREAZA DE DEMONI, MAI DA BIRUINTI DUMNEZEIESTI SI ASTEPT SA AUD DE SUTELE DE MII PLINI DE DUHUL SFINT CHIAR MA ROG PENTRU ACEASTA SI SUNT DISPUS SA PARTICIP IN REALITATE LA CESTE REVARSARI DE PUTERE DIN CER. DACA SIMTITI ACEASTA NEVOIE SPIRITUALA CONTACTATI – MA SI VOM BATE IMPREUNA LA USA INDURARII DOMNULUI NOSTRU ISUS. DE CIND AM VENIT IN BRUXELLES LUCREZ IN ACEST DOMENIU SPIRITUAL IN NUMELE DOMNULUI NU PE BANI SI NICI PENTRU FOLOASE PAMINTESTI. PROFESIA MEA ESTE INGINER CONSTRUCTII INDUSTRIALE, DE LOCUINTE SI CIVILE SI DUMNEZEU MA BINECUVINTAT CU IMPLINIRE IN ACEST DOMENIU. PE PLAN SPIRITUAL AM PRIMIT DE LA DOMNUL PESTE 250 DE CINTARI NOI SI 24 DE POEZII PE CARE CU AJUTORUL DOMNULUI LE DIFUZ IN NUMELE DOMNULUI. IN AL LAUDA PE DUMNEZEU EL MA INZESTRAT CU HARUL DE A CUNOASTE MUZICA SI CINTA LA ORGA IN ARMONIE AM AVUT PARTE SA CINT SI IN CER INTR-O RAPIRE SUFLETEASCA SI CRED CA PENTRU A ZIDI SUFLETESTE AR TREBUI SA MARTURISESC MAI MULTE SI IN ALTE OCAZII CA SA INTARESC CREDINTA FRATILOR. PRIN HARUL DUHULUI SFINT DUMNEZEU MA INZESTRAT SI CU DARURI DUHOVNICESTI CA PROROCIE, VEDENII, DESCOPERIRE DUMNEZEIASCA SI ALTE DARURI SFINTE CE DACA VOM AVEA DE LUCRAT IMPREUNA NE VOM BUCURA DE ELE SI M-A LUMINAT SA FIU UN BUN ADMINISTRATOR AL HARULUI SAU. TOATE ACESTE DARURI SUNT ALE LUI DUMNEZEU EU SUNT UN UMIL ROB AL HARULUI SAU FELURIT REVARSAT IN BISERICA SA. PACEA DOMNULUI ISUS HRISTOS SA FIE CU VOI CU TOTI AMIN.

 9. Stimate frtae Danut! Va multumim in niumele Domnului Isus pentru frumoasele cuvinte de incurajare. Dumnezeu sa va binecuvinteze atat pe dumneavoastra, familia cat si lucrarea pe care o faceti. Asa cum ati putut sa intelegeti si din raportul nostru, in America si Canada lucrurile sunt putin mai diferite decat la dumneavoastra. Din mai multe motive, din partea pastorilor nostri romani de aici, simtim o raceala de mormant. V-am ruga daca nu va cerem prea mult sa ne ajutati in rugaciune, ca Dumnezeu sa le schimbe inimile, ca sa ne accepte si pe noi in bisericile dansilor. Sa ne dea si noua o hrana sufleteasca adegvata, ca sa putem supravetui spiritual in bisericile romane. V-am mai ruga ceva daca nu va suparati, sa ne permiteti sa publicam mesajul dumneavoastra pe blog-ul nostru la adresa: http://tineriiromaniamericani.blogspot.com/2011/01/raportul-tinerilor-romani-americani-pe.html, ca sa poata fi citit de toti tinerii din Diaspora. Noi credem ca este o inbarbatare si-o invatatura pentru noi toti. Va multumim anticipat. Multa pace va dorim.

  Cu mult respect Tinerii Romani Americani.

 10. CU TOATA DRAGOSTEA FRATEASCA SI IN NUMELE DOMNULUI ISUS PUTE-TI SA PUBLICATI ACEST INDEMN PE BLOG SI MA VOI RUGA SI CHIAR VOM CAUTA SI IN CERCURILE NOASTRE DE RUGACIUNE, SA BATEM LA USA INDURARII UNUI TATA CERESC CARE NE IUBESTE SI CUNOASTE NEVOILE NOASTRE SPIRITUALE. SI IN SPECIAL NE VOM RUGA CA PUTEREA DIVINA A DUHULUI SFINT SA TRENSFORME INIMILE TINERILOR SI SA-I PROPULSEZE IN LUCRARILE DE GLORII ALE LUI DUMNEZEU, PE INALTELE CRESTERI ALE CREDINTEI INTR-UN ZBOR PLIN DE BUCURIE SPRE CER. CRED CA DUMNEZEU ARE UN RASPUNS AL DRAGOSTEI DIVINE. STI-TI CA IN DUMNEZEU ESTE SUVERANUL. CEI CE STAPINESC CU SILA PESTE BISERICA LUI DUMNEZEU SI NU SUNT RINDUITI DE DUMNEZEU SI NICI INZESTRATI CU DRAGOSTEA SA DIVINA DUPA CUM NE SPUNEA DOMNUL ISUS, SUNT IN PILDA CU POARTA CEA STRIMTA. ACESTEA SUNT DINTRE CEI CE SAR GARDUL SI OSINDITI DE DOMNUL CU CAPITOLUL 5 DIN EPISTOLA INTII PETRU VERSETELE 1, 2, SI 3. SI INTRUCIT OAMENII MAI VOR ALESI SI REALESI SI IARASI REALESI, NU-I MAI VOTATI CI PROPUNE-TI TINERI PLINI DE RIVNA SI DE DUHUL SFINT SI ASA TINERETUL ESTE DE TREI ORI MAI NUMEROS CA NUMAR SI SCAPATI DE RECULESII OMENESTI CARE NU IUBESC PROPRII LOR COPII.

  O FOARTE MARE DERUTA ESTE SI AFACEREA CU MEGABISERICILE METROPOLITANE, CE SUBJUGA ECONOMIC SI SPIRITUAL IN SLUJBA PUNGII LIDERILOR IN LOC DE SLUJITORI SPIRITUALI. LA VREMURI NOI / OAMENI NOI ! INOITI PRIN PUTEREA DUHULUI SFINT CA IN FATA LUI DUMNEZEU DUHURILE CAD IN LESIN SI PREZENTA DUHULUI SFINT SCHIMBA TOTAL BALANTA SPIRITUALA. APLICATI PILDA DOMNULUI ISUS: CINE VREA SA FIE CEL MAI MARE SA SE FACA SLUJITORUL TUTUROR! SI IMPREUNA SA NE RUGAM LUI DUMNEZEU IN NUMELE DOMNULUI ISUS SA SCAPE BISERICA SA DE LUPII RAPITORI CE O SFIRSIE NENCETAT. CUVINTUL DOMNULUI ISUS CE ESTE O PORUNCA DATA UCENICILOR SPUNEA CAM ASA: CIND VA VOR PRIGONI INTR-O CETATE SA MERGETI IN ALTA! SI CE BINE A RODIT PRIN ASCULTARE DE ACEASTA PORUNCA HARUL MINTUIRII SI S-A INMULTIT BISERICA. PRECIZEZ CA BISERICA ESTE PROPRIETATEA LUI DUMNEZEU SI EL O APARA CU MARE PUTERE SI DRAGOSTE. ASTAZI NU SUNT BATRINII DEACORD SA ACORDE UNUI POPOR TINAR O SLUJBA SFINTA IN LIMBA INTELEASA, INSA DE DREGOSTEA DE NATIUNE NU AU INVATAT COPIII SA VORBEASCA LIMBA STRAMOSILOR ROMANI LA CARE SE INCHINA PRIN INSUSI NATIONALISMUL DE NIMIC, LA NISTE IDEI ANTICE SI NESPIRITUALE.

  FRATILOR VA SCRIU IN NUMELE DOMNULUI, NU VA MAI SUPUNETI ACESTOR FIXISME CARE SUNT CURAT O IMPOTRIVIRE A DIAVOLULUI IMPOTRIVA MINTUIRII SUFLETELOR POPORULUI TINAR ATIT DE IUBIT DE DUMNEZEU. „CU PODOABE SFINTE, CA DIN SÂNUL ZORILOR, VINE TINERETUL TÃU LA TINE, CA ROUA….(Ps. 110:3)” DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE CU REVARSAREA DUHULUI SFINT SI UMPLEREA IN PLINATATE CA SA FIM BIRUITORI. ANII TREC SI VOR VENI VREMURI CIND ACESTE GENERATII VOR AVEA NEVOIE DE TINERI SI VOR PLINGE DAR VA FI PREA TIRZIU! ORGANIZATI GRUPURI DE RUGACIUNE SI STUDIU BIBLIC IN LIMBA ENGLEZA LIBERE SI DUMNEZEU VA VA DA BIRUINTA IN TOT CE VE-TI CERE! DACA ASI PUTEA TRANSMITE PRIN EMAIL BUCURIA BIRUINTELOR PRIMITE DIN MINA LUI DUMNEZEU SI LUCRARILE DE GLORII CE LE-AM TRAIT AVINTINDU-MA PRIN CREDINTA IN NUMELE DOMNULUI ISUS. GOLIAT ESTE SINGUR, IAR NOI SUNTEM CU OSTILE LUI DUMNEZEU IN NOI SI PRINTRE NOI. PACEA DOMNULUI ISUS SA FIE CU VOI IN VECI AMIN.

 11. Va felicit ca sinteti rabdatori dar si persistenti, si duceti o lupta buna cu cinste intre poporul roman. Cum am mai scris altadata, bisericile indeamna frati si surori la misiune si multi fac cursuri de limba straina ca sa poata evangheliza in tara respectiva dar unii considera un sacrificiu prea mare sa dea din timp pentru predici in Engleza. Ma bucur de cele 13 Biserici care o fac, una dintre care le frecventez si eu.Am o sugestie pentru voi, puteti sa faceti o sectie aici pe blog in care sa puneti articole in limba engleza. In Decembrie am inceput un blog in care pun articole si predici si in limba engleza si in limba romana si am descoperit ca foarte multi tineri iubesc oredica si studiul biblica daca inteleg ce se vorbeste. D-zeu sa va dea succes in lucrare, sintem multi care va citim, si ne rugam pentru voi mai departe.

 12. IUBITI TINERI AM BUCURIA DE A VA ANUNTA CA PRIN HARUL DOMNULUI SI CU AJUTORUL TUTUROR CARE AU CONTRIBUIT CU CATE CEVA LA PROIECTUL NEEMIA DENES -DOMNESTI SAMBATA 8 IANUARIE 2011 CRISTINA DENES SI CEI DOI COPII IULIA SI ANDREI S-AU MUTAT IN CASA NOUA, CASA CARE SI-AR FI DORIT-O MULT ADRIAN SA O TERMINE DAR NU A MAI APUCAT. RUGATI-VA DOMNULUI PENTRU SANATATEA CRISTINEI CA SA POATA CRESTE CEI DOI COPII. DESI SUNT INCA MULTE DE TERMINAT PE LANGA CASA BUCURIA ESTE FOARTE MARE CA IN SFARSIT CEEA CE PAREA UN VIS GREU DE IMPLINIT DUPA MOARTEA LUI ADRIAN, LA DUMNEZEU A FOST CU PUTINTA. INCA ODATA MULTUMIM IN NUMELE DOMNULUI TUTUROR CARE AU DAT DOVADA CA CREDINTA TREBUIE TRAITA NU NUMAI VORBITA. CU MULTUMIRI CORNEL D MERCIONIU.

 13. Scrisoare de multumire:
  Stimata sora Rodica! va multumim pentru comentariul adus, Domnul Isus sa va binecuvinteze cu intreaga dumneavoastra familie. Citind raspunsurile dumneavoastra aduse la articolele noastre pe mai multe site-uri crestine, pentru inceput nu stiam despre care sora Rodica era vorba. Zilele acestea primind comentariul dumneavoastra pe blog-ul nostru, in care v-ati pus si numele de familie, am intrebat parinti daca dumnealor cunosc pe cineva in Statele Unite pe nume Rodica Cuc. Raspunsul a fost da, cunoastem o sora „Rodica Cuc” care se trage dintr-o familie foarte scumpa din Chicago pe care noi o iubim mult, si ochi li s-au umplut de lacrimi. I-am intrebat ce sa intamplat si de ce plang. Ne-au spus ca tatal sorei Rodica Cuc este prietenul lor drag, numele dansului este pastorul „George Galis”, si plang pentru faptul ca nu demult au auzit ca este in spital, si nu stiu in ce stare se afla cu sanataea.

  Am vrea sa stiti sora Rodica, ca numele de Galis misca inimile oamenilor. Toti Romani cu cati am discutat care au trecut prin Chicago, isi amintesc cu drag de familia dumneavoastra. Ordecateori am intrebat atat parinti, frati cat si chear cei necredinciosi despre familia Galis, majoritatea nu se mai pot opri de-a ne spune, istoria dansilor la venirea in America. Am ramas profund inpresionati de impactul care la avut familia Galis in viata miilor de emigranti romani. Dragostea si daruirea dumneavoastra, cat si tot ceia ce ati facut pentru acesti oameni, ne-a miscat si noua inimile si ne-am simtit obligati sa va scriem. Ne-ati cerut sora Rodica, sa va scriem ceva pe blog-ul dumneavoastra. Va rugam sa ne iertati, dar nu am gasit un alt subiect mai potrivit sau un personaj mai important din viata celor de aici, despre care sa va scriem; decat lucrarea unui om al Lui Dumnezeu pe nume George Galis si a familiei dansului. Stim ca sunteti o familie foarte retrasa, si-n general nu doriti sa va stie nimeni faptele. Noi credem, ca-n secolul nostru intr-o lume unde pentru cei mai multi crestini totul inseamna: „eu, mie si pentru mine”, intr-o lume in care majoritatea fratilor nostri nu mai pot face absolut nimic pentru nimeni; este bine sa se stie ca adevarati oameni ai Lui Dumnezeu, pentru ca bisericile noastre sa prospere si sa se bucure de numarul mare de membri „au dat totul”. Stim ca Dumnezeu se mandreste cu asemenea oameni in fata ingerilor, credem ca nu gresim daca ne v-om mandri si noi cu dumnealor in fata oamenilor.

  Ca sa aflam cat mai multe despre familia dumneavoastra, am inceput sa cerem informatii de la mai multi frati romani. Am contactat oameni inteligenti cu pregatire, oameni maturi in credinta, oameni de afaceri, si oameni de rand din poporul roman. Am cules mai multe informatii care am dori sa le publicam pe site-urile crestine, ca frati romani sa nu uite niciodata adevarati eroi a credintei noastre. Stand de vorba cu acesti oameni, uni cu lacrimi in ochi ne-au marturisit, cum cu ani in urma cand se aflau prin lagarile din Europa, cand toti (neamuri, prieteni, cunoscuti si frati de credinta) i-au parasit, si-au refuzat sa le intinda o mana de ajutor ca sa poata ajunge in tara dorita. Cand din diferite motive toti i-au abandonat, lasandu-i sa stea luni sau chear ani de zile prin lagarile din Europa. Cand nu mai vedeau nici o sansa de-a ajunge in Statele Unite, iar intoarcerea in Romania insemna batae, suferinta si chear inchisore. Cand se vedeau ruinati pentru todeauna, in disperare acesti oameni au auzit de un om al Lui Dumnezeu pe nume George Galis, care locuia in America. Un om foarte simplu si cu-o voce blanda, foarte diferit decat toti oamni pe care i-au intalnit vreodata. Ni se spune, ca tatal dumneavoastra avea in dansul ceva deosebit, avea „anconditional love” fata de oameni si-n special fata de romani necajiti si neajutorati. Aflam ca era un adevarat Samaritean Milos, si se asemana foarte mult cu persoana Domnului Isus.

  Acesti oameni ne spun: Cand l-am contactat pe pastorul George Galis, pe acest om al Lui Dumnezeu nu la interesat cine suntem, nu la interesat faptele noastre din trecut, nu la interesat din ce neam mare de oameni ne tragem, nu la interesat cati bani avem in banca, nu la interesat religia nostra, nu la interesat daca suntem sau nu crestini, nu la interesat daca dupa sosire in America il v-om recompensa vreodata pentru ajutorul acordat, nu la interesat ca prietenia cu noi ii va strica reputatia, nu la interesat starea sanatati nostre si cat costa bill-urile medicale, nu la interesat absolut nimic din tote acestea. Cand i-am cerut ajutorul, cu toate ca nu ne vazuse niciodata ne-a spus: „sa fim linistiti ca dansul iubeste foarte mult poporul roman si va face absolut totul pentru noi ca sa ajungem in Statele Unite”. Daca l-am intrebat, care sun pretentiile dansului pentru ajutorul acordat, acest frate ne-a cerut doar un singur lucru, numele si datele personale, ca sa poata sa ne trimeata chemarea necesara pentru inaintarea actelor, ca sa ajungem cat mai repede in tara dorita.

  Aflam ca la scurt timp dupa intocmirea dosarelor au fost pusi pe avion, si plin de bucurie parasise Europa. Trecand oceanul acesti oameni au inceput sa se framante din nou si sa-si puna o multime de intrebari ca de exemplu: ce v-or face dupa ce v-or ajunge in Statele Unite? Oare se va mai gasi cineva sa le mai intinda o mana de ajutor? Nu stiiau unde v-or dormi primele nopti, cum se vor descurca cu limba engleza, unde vor lucra si multe multe altele. Ni se spune ca decolase avionul si pasise pe un pamant strain, intrun necunoscut fara ca sa stie ce-i asteapta. De la avion plin de emotii si frica mergeau spre sala de asteptare, se asteptau ca prima lor noapte in America s-o petreca in aeroport. Spre surpriza dansilor in acea sala mare plina de oamnei, un om sa apropiat de eii si ia intrebat pe romaneste, „voi trebue ca sunteti romani”, da i-au raspuns eii si s-au przentat dandusi numele. Afland cine sunt, acest om ia inbratisat spunandule: „eu sunt pastorul George Galis si ma bucur mult ca-ati ajuns cu bine. Va urez bun venit in Statele Unite. Va rog urmatima, cu mine sunt o multime de frati romani care doresc mult sa va vada”. Nu le venea sa creada acestor oameni, nu stiau daca tot ceia ce se intapla sub ochi lor, era un vis sau o realitate.

  Desi nu se asteptau, acest frate la aeroport ia asteptat ca pe niste ministri. A mobilziat o multime de frati din biserica, care cu muzica, flori si aplaude, le-au facut primirea in Statele Unite. De la aeroport i-au dus cu masinile in casele dansilor unde au servit masa, dupa terminare mesei i-au dus la un apartament gata mobilat, care avea un frigider mare plin de alimente. Dupa cateva zile, atat fratele Galis, copii dansului cat si alti frati din biserica, i-au luat si i-au dus pe la intreprinderile din apropiere, pentru a le gasi un loc de munca. Ne spun aceti oameni, ca toate problemele care-i framantau si ii ingrijorau mult de tot, in scurt timp li s-au rezolvat, datorita unui om care ia iubit mult. In toti acesti ani dupa sosirea in America, cei mai multi au ajuns sa-si puna intrebarea, oare ce se intampla cu iei daca nu ajungea sa cunoasca acest om al Lui Dumnezeu??? Da ne spun eii: „nu v-om afla niciodata, datorita uni pastor pe nume George Galis care ne-a esit in cale si nu ne-a lasat sa ajungem la greu”. Un om care va ramanea pentru todeauna in inimile noastre, il vom iubi mult si ne v-om ruga pentru el, ca Dumnezeu sa-i dea multa sanatate.

  Dorim sa va mai redam o intamplare sora Rodica: Intr-o zi intamplator in centrul unui oras din America, am intalnit un om de afaceri, un roman necredincios de o varsta mijolocie. Intrand in discutie cu dansul l-am intrebat: „daca dumnealui este credincios si merge la vre-o biserica”. Acest om ne-a spus, ca s-a nascut in Romania din parinti ortodocsi care mergeau foarte rar la biserica, cu toate acestea cand a locuit in Chicago, ani de zile a fregventat consecutiv biserica penticostala Philadelfia, iar acum nu mai merge nicaeri. L-am intrebat ce la determinat ca sa frecventeze aceasta biserica si care a fost motivul pentru care acum nu mai merge nicaeri. Ne-a spus ca in acea biserica avea un prieten, numele dansului era pastorul George Galis care la ajutat foarte mult ca sa ajunga in Statele Unite. Istoria dansului referinduse la venirea in America era foarte asemanatoare cu a celor multi amintiti mai sus si nu o v-om repeta. Datorita faptului ca-l iubea mult pe acest pastor ne spune acest om, ani de zile mergea duminica de duminica in aceasta biserica, unde se simtea foarte bine si se bucura foarte mult in anturajul fratilor. Aflam ca se lasase de toate patimile pe care le mostenise de la parinti si se apropia tot mai mult de Dumnezeu.

  Ne-a mai spus ca dupa cativa ani a aflat si dansul, ca o parte dintre membri din aceasta biserica, s-au hotarat sa inlocuiasca pastorul principal, pe fratele George Galis, cu un alt pastor „mai tanar care avea o pregatire mai mare, spuneau eii”. Pe dumnealui aceasta la deranjat foarte mult, si atat pastorul acesta tanar cat si cei care l-au adus, au devenit pentru dansul o mare pricina de poticnire si nu a mai putut sa-i asculte. Cu totea acestea mai venea din cand in cand pe la aceasta biserica, ca sa se intalneasca cu frati si sa-l asculte predicand din cuvant pe pastorul dansului preferat fratele George Galis. Din istorioara acestui om, aflam ca nu la mult timp dupa aceia, in biserica Philadelfia din Chicaga s-a produs un scandal destul de mare. Aflase ca noul pastor, afland ca la multi dintre membri nu-i convine de dansul, si-ar fi facut o lista cu acesti oameni pentru a-i scoate afara din biserica. Aceasta pe prietenul nostru la tulburat mult si ca sa nu afle noul pastor ca nici dansului nu-i convine de el, ca apoi sa ajunga si dansul pe lista, a parasit aceasta biserica pentru todeauna. Dupa plecarea din biserica Philadelifia aflam ca nu a mai frecventat nici o alta biserica. C-o durere profunda in inima ne-a marturisit acest om, ca daca pastorul dansului fratele George Gais nu era schimbat, dumnealui nu parasea niciodata aceasta biserica. La plecare cu toate ca intentionam sa-i spunem mai multe despre Dumnezeu si sa-l invitam cu noi la biserica, ascultand marturisirea dansului am amutit, asa ca ne-am despartit de dansul fara ca sa-i mai spunem absolut nimic. La plecare am ajuns si noi sa ne punem o multime de intrebari, la care desigur ca nu le-am gasit raspunsul.

  Inca o data v-am rugam sa ne iertati sora Rodica, dar ne-am simtit obligati sa va scriem tot ce-am aflat despre tatal Dumneavoastra. Dumnealui este eroul parintilor nostri, am vrea sa stiti ca este si eroul nostru si ne mandrim cu dansul. Ne gandim adesea, ce bine ar fi daca pastori zilelor noastre ar intelege si dumnealor, „care sunt adevaratele predici care au un efect extraordinar in viata oamenilor, iar cei in cauza care le aud nu mai pot sa le uite niciodata”. Acum intelegem de ce sora Rodica Cuc ne-a venit in ajutor, suportand lucrarea de salvare a tinerilor romani. Da sora Rodica afland cine-i tatal dumneavoastra nu ne miram, ne dam seam ca faceti parte dintr-o familie scumpa cu calitati si vederi deosebite. Am vrea sa stiti ca si noi va iubim mult si va mutumim din inimile noastre pentru rugaciunile si suportul dumneavoastra. Va promitem ca si noi inpreuna cu parinti nostri ne v-om ruga pentru familia dumneavoastra si-n special pentru prietenul nostru si al parintilor nostri, „pastorul George Galis”, ca Domnul Isus sa-l faca bine si sa-l tina printre noi „many more years to come”. Dintr-o dragoste sincera si cu tot respectul, Tinerii Romani Americani transmitem salutari sfinte si pline de dragoste in numele Domnului Isus, familiilor Cuc si Galis. Sa auzim de bine.

  P.S. Pentru cei care doriti sa vizitati blog-ul familiei Cuc si a pastorului „George Galis”, va rugam sa intrati la adresa aceasta pe internet: http://rodiagnusdei.wordpress.com/

 14. Va multumesc mult pentru aprecierile voastre; cred ca va fi o mare mingaiere pentru taticul stiind ca fratii lui pe care i-a ajutat cu toata dragostea, isi amintesc de el si se roaga pentru el. Va multumim ca a-ti scris atit de frumos, si sper ca veti mai veni pe blog si veti comenta cind veti gasi cuvenit. Dumnezeu sa va intareasca sa duceti lucrarea inainte. Hristos ne va da biruinta.
  La partea/experienta negativa care o mentionati, taticul va va da explicatie. Totdeauna sint ‘two sides to every story’.

 15. Catre Tinerii Romani Americani: “Domnul Isus sa va binecuvinteze si sa va implineasca toate dorintele voastre sfinte de a fi apreciati si primiti cu toata
  dragostea in bisericile romane unde nu se vorbeste decat L. Romana. Ma rog ca Dumnezeu sa le de-a intelepciune acelor frati pastori, ca ei sa va pretuiasca
  valorile cu care Dumnezeu va inzestrat. Ma lupt pe toate caile pentru acest lucru ca Bunul Dumnezeu sa le vorbeasca acestor Lideri. Dumnezeu El Insusi va face lucrul acesta in curand.

 16. Pace,
  Sunt Crinisor Stefan, pastorul Bisericii Agape din Laguna Woods, California, o biserica relative tanara, infiintata doar cu 8 luni in urma. As dori sa va informez ca biserica noastra pune un mare accent pe pastrarea si integrarea
  tinerilor romani in comunitatea romana. Astfel avem predica in limba engleza atat la serviciile de dimineata, cat si la cele de seara. Daca sunt tineri interesati, m-as bucura sa ne viziteze. Sunt sigur ca o sa le faca placere.
  For more info visit us on the web http://www.agapeoc.com/
  Pastor Crinisor Stefan

 17. Scrisore de multumire:
  Stimate frate Crinisor Stefan! Va multumim din inimile noastre pentru suportul, dragostea si daruirea dumneavoastra care v-o aratati fata de generatia tanara. Am vrea sa stiti ca noi va cunoastem de mai mult timp, va iubim mult si ne bucuram de pozitia pe care intodeauna ati avut-o cu privire la ajutorarea tinerilor din bisericile romane. Ne amintim cu placere, cum cu cinci ani in urma cand am inceput aceasta lucrare, la conventia care a avut loc in Arizona in anul 2006 ne-ati venit in ajutor. In vremea cand cei mai multi dintre lideri nostri mai in varsta dadeau in generatia tanara fara mila, dumneavoastra ne-ati vazut nevoile, ne-ati simtit durerea si fara a va fi frica ne-ati aparat cauzele, cerand public sprijinul fratilor romani pentru a ajuta generatia noastra. Cand majoritatea pastorilor romani nu vedeau nici un motiv si nici o necersitate de-a ajuta generatia tanara, dumneavoastra vedeati pericolul care ne asteapta, si nevoia de-a fi ajutati cat mai repede ca sa putem fi salvati pentru cer.

  Daca va mai amintiti frate Crinisor, la acea conventie ne spuneati, „ca vedeti o prapastie mare care se formeaza intre cele doua generatii, generatia fratilor mai invarsta si generatia tanara”. Ne amintim de eforturile care le-ati depus in a convinge lideri nostri si frati mai invarsta, de necersitatea de-a se apropia tot mai mult de genratia tanara, pentru a ne ajuta in a intelege cuvantul Lui Dumnezeu in bisericile romane. Ati sustinut cu tarie, ca in cazul in care nu se va face nimic acea prapastie mare vazuta de dumneavoastra se va largi tot mai mult, si-n curand nu se va mai putea trece dintr-o parte in cealata parte a prapastiei, si v-om fi despartiti pentru todeauna. Privind in urma ne dam seama, cat de reala a fost vederea dumneavoastra cu privire la viitor si la generatia noastra. Cu durere va spunem pastore draga, ca pentru foarte multi dintre noi acele vremuri deja au sosit, iar acea prapastie mare vazuta de dumneavoastra sa largit atat de mult, ca cei mai multi dintre tinerii nu mai pot sa o treca, si nu putini dintre noi s-au pierdut pentru todeauna.

  Am vrea sa stiti frate Crinisor, ca daca pentru cei mai multi dintre lideri nostri din generatia mai in varsta, mesajul dumneavoastra de la acea conventie le-a ranit suflrtele si le-a produs o mare tulburare, cat despre noi va putem spune, ca mesajul dumneavoastra ne-a adus o mare bucurie si-ati ramas in inmile noastre pentru todeauna. Predica dumneavoastra ne-a saltat inimile si ne-a dat un impuls de-a porni lucrarea de salvare a tinerilor romani. Uitandune la dumneavoastra am realizat, ca da intradevar intre pastori romani sunt si pastori unsi de Dumnezeu in lucrare, care ne vedeti nevoile, ne simtiti durerea si sunteti gata ca sa faceti absolut totul pentru salvarea noastra. Pentru noi ati ramas un pastor indragit de generatia tanara, si va multumim din inimile noastre pentru tot ce-ati facut si credem ca veti continua sa faceti pentru salvarea tinerilor romani

  Nu stim ce se intampla frate Crinisor, observam tot mai mult ca in general pastori tineri vad si simt nevoile generatiei noastre, in schimb cei mai multi dintre pastori mai in varsta, nu vad si nu simt absolut nimic pentru noi. Daca va amintiti la acea conventie, ca raspuns la predica dumneavoastra pastori din conducerea conventiei, (credem ca nemultumiti de mesajul care l-ati adus), repede s-au grabit sa-l puna la cuvant pe pastorul „Cristian Ionescu”, unul dintre predicatori cei mai duri si mai periculosi cu tinerii, dintre pastori romani. Acest frate timp de 45 de minute in fata miilor de frati, a dat fara mila in generatia tanara. Prin predica dansului, acest frate a dat de inteles publicului, ca noi tinerii din bisericile romane in general suntem foarte rai, rebeli si neascultatori. In prealabil nu meritam absolut nimic din partea dansilor si nu au nici un motiv ca sa ne ajute. Am ramas foarte surprinsi sa aflam, ca un tata a zece copii nascuti in America, (care si eii in ce priveste cunoastrerea limbi romane, sunt in aceiasi situatie ca si noi), in loc sa vada nevoile generatiei noastre si sa ne vina in ajutor, a ales sa dea fara mila in generatia tanara, aratand publicului doar greselile si slabiciunile noastre, in scopul de-a opri eforturile dumneavoastra si a celorlalti pastori si frati romani, de-a ajuta generatia tanara pentru a fi salvati pentru cer.

  Prin predica dansului acest frate ne-a acuzati ca ne inbracam indecent, ca frizurile noastre sunt esisite din comun, muzica noastra le deranjaza urechile, iar surorile tinere nu poarta batic. Deasemenea am fost acuzati, ca nu respectam generatia mai in varsta si ca am mutat hotarele asezate de inaintasi nostri si multe multe alte lucruri (de nimic spunem noi), care ne-au tulburat sufletele si ne-au ranit inimile. Ne amintim ca se terminase orele de program oferite conventiei, se depasise chear si cele 30 de minute acordate fiecarui predicator si tolba cu sageti otravitoare a pastorului nostru inca nu se terminase. Asa ca, cei din conducere au hotarat sa se prelungeasca programul peste timpul stabilit, ca sa fie siguri ca tinerii isi v-or primi portia cu varf si indesata cum spune romanul, ca nimeni sa nu mai indrazneasca vreodata sa ne vina in ajutor. Uitandune la liderii nostri, ne-am dat seama ce ne astepta si de faptul ca nu ne va fi deloc usor. Am realizat inca de pe atunci, ca pe cei mai multi dintre acesti pastori, nu-i v-om vedea niciodata pe lista bisericilor care dau predica si-n limba engleza, luandusi angajamentul ca vor ajuta generatiea tanara.

  Da frate Crinisor inca de pe atunci ne-am facut doua liste: „Lista cu pastori cei mai periculosi pentru generatia tanara”, pentru a ne ruga pentru dumnealor, ca Dumnezeu sa-i schimbe, si „Lista cu oameni Lui Dumnezeu”, care fac absolut totul pentru salvarea noastra, pentru a va pastra pentru todeuna in inimile noastre. Cu bucurie va spunem frate pastor Crinisor Stefan, ca ati fost primul pe „Lista noastra cu oameni Lui Dumnezeu”, si ne mandrim cu dumneavoastra. Urmarinduva in decursul anilor, am realizat ca iubiti mult tinerii si va luptati pentru a salva generatiea noastra pentru Dumnezeu. Va suntem recunoscatori si va promitem ca v-om face absolut totul, (atat prin email-uri cat si prin publicatiile de pe site-urile crestine), ca sa anuntam toti tinerii atat din orasul dumneavoastra cat si cei din imprejurimi de aceasta veste buna, ca sa va viziteze biserica. Va multumim din sufletele noastre pentru anuntul facut si va dorim succes. Transmitem sincere salutari in numele Domnului Isus, atat familiei dumneavoastra cat si biserici pe care o pastoriti. Sa auzim de bine.

  Cu mult respect si considerare Tinerii Romani Americani.

 18. Pace si multa binecuvantare, ma numesc Vasile Bill BARA din Perth West Australia, am citit emailul dumneavoastra si am ramas adanc miscat de frumoasa decizie ce ati luato deoarece si eu cred ca nu este alta, ca bisericile mama sa va dea hrana de care aveti nevoie in limba pe care o intelegeti cel mai bine. Locuesc in Australia de multi ani si am copii nascuti aici care intampina aceleasi greutati ci limba romana, fac parte din Biserica Pent. Rom. Perth West Australia, unde tineretul de la noi cer acelasi lucru sa se predice si in limba engleza si incetul cu incetul incercam sa facem ceia ce ei au nevoie ca si voi,sa asculte mesajul si in engleza, sa stiti ca desi sunt departe de voi dar cu duhul si cu inima va sustin in rugaciune ca Domnul sa va dea progres si binecuvantare in credinta si in lucrare si deasemeni sa va faca folositori pentru mantuirea celor pierduti cu alte cuvinte sa jefuiti iadul si sa populati cerul. Noi am pierdut mult tineret in adunarea noastra pentru faptul ca nu au inteles predicile in limba romana, si au plecat la alte adunari unde se predica in engleza.

  Ma doare atat de mult pentru aceasta, si in privinta aceasta vreau sa va fac o marturisire care ca tineri cred ca o veti iatelage si totodata sa va rugati Domnului pentru aceasta lucrare. Cu 13 ani in urma am vizitat mai multe locuri din tara noastra romana si am vazut cat de multe persoane in varsta din tara noastra sunt pe drumuri, neavand pe nimeni care sa le vina in ajutor atat material dar si spiritual, mam rugat Domnului si imediat am cumparat o casa veche de 80 ani intrun sat din jud Bacau (langa orasul Moinesti) numele satului este SOLONT, si am transformat aceasta casa intrun mic asezamant pentru adapostul celor in nevoie punandui numele Elin Nursing Home Mission si de 13ani acest asezamant (camin de batrani) este plin, acolo vin persoane bolnave cu handicap, fara pensii, fara casa, fara familii, copii nu vor sai mai intretina sii lasa pe drumuri, in acesti 13 ani au fost cazati peste 140 pacienti si majoritatea si-au predet viata Domnului.

  Toate acestea nu sunt povasti va puteti interesa ori merge la fata locului, acolo am persoane fara picioarele amandoua,ori fara un picior, am persoane de 97 ani, 95 ani, 91 ani a nimanui acolo nu este castig, financiar decat pentru cer, in toti acesti ani a trebuit sa merg cu familia ori cu copii sa lucrez si sa repar ce se strica, altfel nu se poate, la inceput am fost furat foarte mult, dar Domnul ma binecuvantat. In urma cu 7 ani a fost cu mine fiica mea Daniela, a lucrat acolo doi ani si in timpul acesta a cunoscut un tanar George EACOBUTA si acum sunt de peste doi ani si jumatate misionari la o mica adunare de romani in Aukland N Z vor sa stea trei ani acolo, Apoi in ultimii trei ani 4 ani am luat pe fiul meu Samuel cu mine la caminul de batrani di Solont langa Moinesti el a stst 6 luni apoi am mers eu si am stat 3 luni, cu 2 ani in urma Samuel mia spus ca ar vrea sa mearga sa lucreze cateva luni in Europa decat sa vina pana la Australia si pe internet a gasit in Elvetia (Switsland).

  A lucrat in acest oras aproape un an, acolo a cunoscuto pe Annette si in Oct 2010 au avut nunta iar acum sunt amandoi la caminul din Solont langa Orasul Moinesti-Bacau, au spus ca vor sa stea tot anul acesta acolo in Romania la camin, rugativa pentru ei, au mare nevoie de suport, el stie putina romana iar Annette nu stie de loc dar se descurca, Samuel a fost 3 ani singur si a facut toate documantele caminului si cumparaturile, deasemeni are nevoie de cel putin 2-3 voluntari atat pentru ajutor la ingrijire cat si pentru reparatii la camin, daca auziti ca cineva vre sa faca misiune undeva acolo este locul potrivit, zilnic poate sa vesteasca cuvantul Domnului la pacienti, este loc pentru acomodation si food la camin. Puteti viziona caminul pe Elim Nursing Home Mission Solont langa Moinesti ori pe http://www.elimnursing.org dar pe pe prima varianta se poate gasi mai usor caminul. Doresc ca Domnul sa va binecuvinteze si sa va dea multa biruinta, cu multa dragoste Vasile Bara

 19. Fratilor. V-am sustinut si anul trecut si va sustin in continuare dar trebuie sa va mustru putin intrucat in ultimul comentariu faceti o greseala cand il acuzati pe Fratele Cristian Ionescu ca este rau si ca nu doreste limba engleza. El vrea limba engleza dar nu imoraltatea care vine impreuna cu stilul de inchinare american.Daca va veti uita pe blogul dansului o sa observati ca exista o sectiune numita youth in care sunt predici pentru tinerii romano-americani in limba engleza.
  Asa ca eu zic ca il acuzati de nedrept. Totodata in momentul in care eu l-am intrebat de limba engleza el a declarat urmatoarele aici:http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/03/14/prezentare-uniunea-bisericilor-penticostale-romane-din-america-de-nord/
  „Eu nu am nevoie sã declar undeva acest lucru. Sunt unul dintre primii pãstori care a înteles si acceptat predicarea si în limba englezã.
  Cine doreste sã raporteze adevãrul, nu are nevoie de acceptul sau cererea noastrã.
  Da, este o necesitate, si un numãr destul de mare de biserici foloseste predicarea în englezã.”

 20. Stimate frate Anonim! Va multumim din inimile noastre pentru dragostea si suportul dumneavoastra, Domnul Isus sa va binecuvinteze cu binecuvantari ceresti, atat familia cat si biserica pe care o pastoriti sau o frecventati. Am vrea sa stiti ca noi va iubim si apreciem mult implicarea dumneavoastra in lucrarea de salvare a tinerilor romani din America si Canada, in acelasi timp regretam ca ati ajuns la concluzia, ca am fost putin cam duri in scrierile noastre cu pastorul „Cristian Ionescu”. Daca ati citit articolele noastre, noi credem ca ati reusit sa va dati seama, ca noi in ciuda a tot ce scriem despre pastori romani ii iubim si asa cum am amintit si-n alte scrieri, impreuna cu dumnealor dorim sa salvam generatia tanara pentru imparatia Lui Dumnezeu. In cazul pastorului „Cristian Ionescu”, tot ceia ce noi am scris in scrisoarea noastra despre dumnealui, a fost legat de ceia ce dansul a predicat la conventia care a avut loc in Arizona in anul 2006. Daca ati fost acolo, sau ati avut ocazia sa ne urmariti pe internet, credem ca ati realizat faptul, ca fratele pastor „Cristian Ionescu” la acea conventie a dat cu putere si fara mila in generatia tanara. Am dori sa va spunem, ca noi nu credem ca este corect ca pastori noastri sa insulte si sa brutalizeze aceasta generatie tanara injosindune in fata miilor de frati romani, mai ales ca majoritatea dintre dumnealor in toti acesti ani nu au facut mai nimic pentru a ne salva pentru Dumnezeu. Acesti tineri amintiti in prdica dansului conform Bibliei, in primul rand trebuiesc adusi la mantuire invatandu-i legea si poruncuile Lui Dumnezeu pe limba lor, si numai dupa aceia pot sa-si permita pastorii nostri sa-i insulte si sa-i jigneasca in fata fratilor romani, pentru comportamentul lor. Deasemenea predica pastorului „Cristian Ionescu” a fost o insulta atat pentru noi, pentru parinti nostri si credem ca si pentru pastorul „Crinisor Stefan”, care la acea conventie s-a luptat din toate puterile dansului sa convinga frati si pastori romani, ca noi generatia tanara avem nevoie de un ajutor urgent, pentru a putea fi salvati pentru cer.

  Sinceri sa fim frate draga! dar in calitate de om al Lui Dumnezeu si tata a zece copii crescuti in America, care din cate aflam au aceleasi probleme si aceleasi nevoi ca si noi, numai la pastorul „Cristian Ionescu” nu ne-am asteptat vreodata sa ne spuna asemenea cuvinte. Asa ca, imediat dupa predica dansului de la acea conventie, printr-o scrisoare de noua pagini trimesa prin posta, i-am explicat in detalii acestui frate pastor, nevoile generatiei tinere din America si Canada cat si nemultumirile noastre fata de dansul. Luand legatura cu tinerii din biserica Elim din Chicaga, am aflat ca in prealabil tot ceia ce noi i-am scris si l-am rugat pe acest frate sa faca pentru tineri, nu a avut nici un efect pozitiv asupara dansului, dimpotriva inpotrivirile si loviturile date in generatia tanara, atat in public cat si in particular au continuat si au fost tot mai multe si tot mai grave. In ce priveste prdicile si-n limba engleza in bisericile romane, am dori sa va spunem ca atat in cazul acestui frate pastor, cat si in cazul celorlati pastori romani care nu sunt pe „Lista bisericilor care dau predica si-n limba engleza”, aceste predici nu se dau in fiecare duminica, se dau doar din cand in cand. Ca sa va convingeti ca ceia ce am scris noi in legatura cu pastorul „Cristian Ionescu” este foarte adevarat, v-am ruga sa vizitati inpreuna cu noi site-ul biserici Elim din Chicaga, la adresa http://elimro.com/. De pe inregistrarile vidio, v-am ruga sa urmariti programele biserici Elim din primele doua luni din anul acesta. Am ales aceste doua luni pentru faptul, ca dupa cate ne spun frati aceste luni au fost „doua luni de evanghelizare” in biserica Elim, timp in care atat surorile cat si frati romani (mai putin tinerii) s-au bucurat de o hrana spirituala deosebita si din belsug.

  In ce priveste predicile in limba engleza in biserica pastorita de pastorul „Cristian Ionescu”, aflam ca in perioada aceasta de doua luni prima predica in limba engleza in biserica Elim, a avut loc la programul de inchinare de duminica dimineata din 2 ianuarie 2011. Aceast predica a fost tinuta de pastorul de tineret „Adrian Tise”. Timpul predici a fost de 16 minute si 8 secunde. A doua predica in limba engleza in aceasta biserica, a avut loc in duminica de 16 ianuare 2011 la programul de seara. Aceeasta predica a fost tinuta tot de pastorul de tineret „Adrian Tise”, iar durata predici a foste de 32 de minute si 5 secunde. In luna februarie anul curent, cu regret ne spun tinerii ca nu sa mai dat nici o predica in limba engleza la serviciile divine. Ce ziceti frate draga, oare am gresit in cazul pastorului Cristian Ionescu, oare chear da dansul predica si-n limba engleza, satisfacand nevoile tinerilor din biserica dansului? Va dam un sfat, cand mai aveti ocazia sa discutati cu pastori romani din America sau Canada despre predica in limba engleza, este foarte important sa-i intrebati in detalii, de cate ori pe luna sau pe an dau aceste predici si cate minute? Ce credeti dumneavoastra pastore draga, cu o hrana sufleteasca de 48 de minute pe o perioada de doua luni, vor rezista oare tinerii romani din America si Canada ispitelor secolului XXI??? Desigur cand pastorul in cauza va citi aceste randuri, repede se va grabi sa va spuna, „ca am uitat serile de tineret de vinerea seara”. Am vrea sa va asiguram ca nu le-am uitat, dar ca sa intelegeti despre ce este vorba, vom incerca sa va spunem cate ceva despre serile de tineret.

  Foarte multi dintre pastori nostri, ca sa nu le mai deranjam programele de duminica, si ca sa-si spele mainile spunand ca au facut si dumnealor ceva pentru tinerii, au ales o zi lucratoare din saptamana pe care au numit-o „Seara de tineret”. La aceste seri de tineret, datorita faptului ca foarte multi tineri sunt la scoala in timpul saptamani pana seara tarziu, iar alti au scoala foarte departe de casa, (uni chiar in alte state), nu se mai pot incadra in timp pentru a ajunge la biserica. Fiind si foarte obositi desigur ca cei mai multi nu mai vin la serile de tineret. Asa ca, in cazul acestei biserici ne spun fratii, ca din cei aproximativ 280 de tinerii adolescenti din biserica Elim, la serile de tineret in fiecare vineri seara vin aprximativ 25 – 30 de tineri. Aceasta reprezinta, un procent de aproximativ 10% din totalul tinerilor, care intradevar frecventeaza aceste seri de tineret. Intrebarea se pune, ce sa se faca cei 90% de tineri din biserica Elim, care din mai multe motive nu pot sa mearga la serile de tineret? O alta problema care o au tineri din aceasta biserica, este faptul ca pastorul danslior fratele „Cristian Ionescu” schimba in fiecare saptamana zilele si orele in care da predica si-n limba engleza la serviciile divine. Majoritatea tinerilor, datorita faptului ca se predica doar in limba romana si eii nu inteleg mai nimic romaneste, mersul duminica de duminica in aceasta biserica inseamna o pierdere de vreme. Asa ca, tinerii care nu au ajuns sa-L cunoasca pe Dumnezeu nu se mai duc nicaeri, iar cei care au ajuns sa-L cunoasca pe Dumnezeu se duc la o biserica americana care poarta numele de „Harvest Church”, unde urmareste mesajul evangheliei in limba engleza transmis prin internet si afisat pe screen-ul biserici.

  Acesti frati folosesc acest sistem de predica, datorita faptul ca au mai multe biserici la adrese diferite si un singur pastor. Parinti din biserica Elim ne spun: „ca dansi ar dori mult ca sa-si duca copii cu dumnealor la biserica duminica de duminica, dar nu pot datorita faptului ca ei nu stiu zilele si orele cand pastorul dansilor se hotareste sa dea predica si-n limba engleza pentru generatia tanara. In general, dansi au observat ca predica si-n limba engleza in biserica Elim se da, cand pastorul principal este plecat pe teren si in duminicile in care nu au nici un vizitator predicator. Un frate ne spune, ca in mai multe cazuri si-a dus copii la biserica duminica de duminica, si din nefericire chiar in acele duminici datorita programului foarte aglomerat in limba romana, nu s-a dat de loc predica si-n limba engleza. Datorita acestui fapt, tinerii s-au suparat si nu mai vor sa vina in biserica Elim, in schimb merg la americani. Asa ca, degiaba va spune acest frate ca dansul da predica si-n limba engleza de ani de zile, datorita faptului ca nu are nici o randuiala in datul predici, ori cu predica dansului in engleza ori fara ea, pentru cei mai multi tinerii este acelasi lucru. Noi sinceri sa fim, nu-i intelegem absolut de loc pe cei mai multi dintre pastori nostri. Peste 95% dintre membri bisericilor romane din America si Canada inteleg foarte bine si limba engleza, cu toate acestea pastori nostri pun toate eforturile in a evangheliza si salva pentru cer pe fratii batrani, care sunt de o viata la credinta. Nu demult am citit un articol in care scria: „ca diavolul s-a hotarat sa paraseasca frati batrani, pentru faptul ca in afara de „pacatul barfei” nu mai are cu ce sa-i ispiteasca si este o pierdere de timp, aceasta a determinat infernul sa ia hotararea, ca sa se ocupe de generatia tanara 24 de ore la zi 7 zile la saptamana”. Ce ziceti frate draga, s-ar putea ca numai pastori nostri romani din America si Canada, sa nu fii aflat acest lucru???

  In ce priveste expresia pastorului „Cristian Ionescu”: „Eu nu am nevoie sã declar undeva acest lucru. Sunt unul dintre primii pãstori care a înteles si acceptat predicarea si în limba englezã”.

  In cazul acesta dansul credem ca se refera la: „Lista bisericilor care accepta predica si-n limba engleza” facuta de noi. In ce priveste lista noastra am am dori sa va spunem, ca noi nu publicam aceste biserici pe lista noastra din auzite. Toti frati din conducerea bisericilor care doresc sa se puna pe lista noastra, le cerem sa ne anunte printrun e-mail, “ca dumnealor intradevar doresc sa ajute generatia tanara cu cel putin 30 de minute predica si-n limba engleza la seviciile divine”, de preferinta la serviciile de duminica seara cand sunt cei mai multi tinerii in biserica. In momentul in care noi primim acest anunt din partea dansilor, il publicam pe internet. Deasemenea, noi avem o lista cu peste 7000 de adrese e-mail, prin care anuntam toti tinerii interesati din acele zone s-au chiar si din alte orase, de aceasta veste buna, incurajandui sa frecventeze acea biserica. Motivul pentru care acest frate si cei mai multi dintre pastorii nostri din America si Canada, nu se pun pe “lista bisericilor care dau predica si-n limba engleza”, se datoreaza faptului ca in prealabil nu vor sa dea 30 de minute din program odata la saptamana, pentru a salva tinerii romani pentru cer. In general acesti frati dau predica si-n limba engleza cand pot si cat pot, fara sa faca vreun efort in sensul acesta; facand aceasta lucrare doar de ochii lumi. Pe dumnealor in mare parte ii intereseaza doar predicile in limba romana pentru frati batrani, mesaje pe care dumnealor sunt capabili sa le faca. Cei mai multi folosesc programele si-n limba engleza ca un fel de umplutura. Cand programul in limba romana este foarte slab, pune cate un tanar fara pregatire si fara experienta, sa ne predice cateva minute in limba engleza ca sa ne inchida gura.

  Pentru faptul ca programul in limba roamana de obicei este foarte incarcat, cei mai multi dintre acesti frati ne dau predici si-n limba engleza doar odata la trei sau patru saptamani, unii tot la doua sau trei luni, alti fac aceasta lucrare doar de trei sau patru ori pe an, iar cei mai multi nu ne dau nici cel putin atat. Nu stim cum s-ar simti acesti frati si cat timp ar supravetui, daca si dansi ar fi hraniti cu hrana de fiecare zi tot atat de des, cum hranesc dumnealor sufleteste aceasta generatie tanara. De ce ne miram noi si nu putem sa-i intelegem, este faptul ca toti ne spun, (asa cum dealtfel au scris si-n Constitutia Uniuni): “noi iubim foarte mult tinerii, le intelegem nevoile si suntem deschiși pentru folosirea limbii engleze în propovăduire și închinare”. Am vrea sa va spunem frate draga, ca in general pastori nostri de mai bine de 4 ani de zile ne spun acelasi lucru, problema dansilor este ca cei mai multi nu fac mai nimic, sau chear daca fac ceva o fac doar de mantuiala si de ochi lumi. Ce credeti, nu ca era bine daca frati din Uniune lasau aceste fraze cu mai multe intelesuri, care le dau o libertate nelimitata si dreptul de a face ce vor, si ne spuneau: „Pentru faptul ca noi iubim mult tinerii, toti pastori bisericilor care fac parte din Uniune am luat hotararea, ca de azi inainte sa dam tinerilor si copiilor nostri, cel putin 30 de minute predica si-n limba engleza in fiecare duminica seara la serviciile divine”. Ce ziceti, nu ca aceasta fraza era mult mai simpla si mult mai pe intelesul tuturor? Daca procedau in felul acesta in duminica urmatoare toti tineri care sunt membri in bisericile care fac patre din uniune, la ora sase seara mergeam la biserica, convinsi ca v-om asculta si o predica in limba engleza. Dupa felul cum au pus-o dumnealor aceasta fraza, mai mult ca sigur ca vor trece ani de zile pana cand cei mai multi dintre pastori noastri, se v-or hotara si dumnealor sa dea prdica si-n limba engleza in fiecare duminica.

  Aceasta-i problema noastra mare frate draga!!! Majoritatea pastorilor nostri ne considera copii imaturi, pe care dumnealor pot sa ne manipuleze cum vor, numai ca sa tacem din gura. Problem este ca noi nu suntem deloc naivi si am cam depasit si varsta in care ne jucam dea ascunsa, asa ca nu v-om tacea pana cad ne vor da exact ceia ce le cerem. “Cu regret va spune ca in cele mai multe biserici romane, se vede lipsa de interes a liderilor nostri de a ajuta generatia tanara. Datorita acestui fapt si ca sa nu mai existe nici o confuzie, noi insistam sa ni se dea 30 de minute din program predica si-n limba engleza odata la saptamana, in fiecare duminica seara cand sunt cei mai multi tinerii in biserica. Credem ca toti sunteti deacord cu noi, generatia tanara are o mai mare nevoie de o hrana sufleteasca adegvata, decat toti frati batrani din bisericile noastre, care sunt de o viata la credinta si cunosc Scripturile. Deasemenea dupa 40 de ani de la infintarea primelor biserici romane din America si Canada, noi credem ca a sosit timpul ca lideri nostri sa rezerve si dumnealor 30 de minute din program, pentru a salva generatia tanara pentru imparatia Lui Dumnezeu. De acest timp oferit tinerilor “nu am vrea sa se mai atinga nimeni” indiferent cat de incarcat este programul in limba romana si cati musafiri din diferite parti ale lumi ne viziteaza biserica.

  Frate draga! avem o rugaminte la dumneavoastra daca nu va suparati!!! Cu cateva luni in urma printrun e-mail, din dragoste i-am trimes pastorului „Cristian Ionescu” o scrisoare de sase pagini, prin care i-am explicat in detalii mai multe informatii primite, de la tinerii si parinti din biserica dansului. Acesti frati printre altele, i-au cerut sa se puna si dansul pe „Lista bisericilor care dau predica si-n limba engleza in fiecare duminica seara la serviciile divine”. Pan in momentul de fata inca nu am primit nici un raspuns din partea dumnealui, in schimb observam ca v-a spus dumneavoastra pozitia dansului cu privire la dorinta tinerilor si lista noastra: „ca nu vrea sa ne declare noua acest lucru”. Noi nu ne suparam ca nu vrea sa stea de vorba cu noi, si nu vrea sa se puna pe lista noastra, pana la urma lista noastra nu este deloc mai importanta decat lucrarea in sine. V-am ruga pe dumneavoastra daca tot corespondati cu dansul, sa-l rugati dumneavoastra pe pastorul „Cristian Ionescu”, ca pe site-ul biserici Elim sa promita acestor frati, ca va da si dansul predica si-n limba engleza tinerilor din biserica dansului, „30 de minute in fiecare duminica seara, cand sunt cei mai multi tinerii in biserica”. Acesti tineri ne contacteaza foarte des, si numai stim ce sa mai facem pentru eii ca sa le indeplinim dorinta. Ne spun ca foarte multi tinerii din biserica Elim, au parasit aceasta biserica pe motivul limbi engleze, uni s-au dus in lume iar alti au plecat in bisericile americane. Proectul care eii si l-au facut pe anul acest este: „sa rezolve problema limbi engleze din biserica Elim, ca sa poata sa-si aduca prieteni inapoi in biserica dansilor”. Din cate ne spun dansi, acest frate pastor pe eii si parinti lor nu-i baga in seama, iar pe noi nici atat, ne gandim ca poate pe dumneavoastra, o sa va asculte. Daca ati reusi sa le rezolvati aceasta problema, ne-ati face un mare serviciu atat nou cat si acestor tineri adolescenti. Va multumim anticipat si din inimile noastre frate draga draga!!!

  Cu mult respect si apreciere Tinerii Romani Americani.

 21. Fratilor. Domnul sa va binecuvanteze. Eu sunt doar un simplu membru(27 ani impliniti deci pot spune ca sunt tanar) intr-o biserica conservatoare din orasul Medias judetul Sibiu Romania. Nu am functii in biserica, sunt un fel de invatator biblic freelancer. Ofer diverse recompense copiilor cuminti din biserica noastra si incerc sa-i tin departe de probleme. Ati spus mai sus ca fratele Ionescu mi-a raspuns doar mie. De fapt fratele Ionescu a raspuns pe blogul public tuturor, nu doar mie ca si persoana. Dupa cum am spus mai sus, una din temerile pastorilor romani din America de Nord e imoralitatea si stilul de inchinare american care se poate sa vina alaturi de limba engleza. De altfel biserica lui Lazar Gog e una din cale afara de modernista si americanizata.

  Ca sa nu mai vorbesc ca indivizii urmatori http://www.insighter.ca/ nu va fac cinste. Ati scris un articol pe pagina voastra care a facut referire la acei copii obraznici (sinfully english rant). Ei bine, datorita lui Kirilenko ati dat apa la moara ,cum se spune in Romania, tuturor acuzatiilor cum ca voi ati fi niste tineri de nimic si ca nu se merita sa primiti nimica in limba engleza deoarece pe voi oricum va intereseaza mai mult cultura americana, distractiile, decat Dumnezeu. Pe viitor evitati sa publicati articole scrise de astfel de extremisti (din punctul meu de vedere intre astia si legalistii nu-i mare diferenta. Aceeasi Marie cu alta palarie) intrucat nu va fac cinste si veti starnii mai multa impotrivire.

  Revenind la Cristian Ionescu, am intrat impreuna cu altii in polemica cu dansul pe tema limbii engleze. In primul rand am observat ca dansul nu are probleme cu limba engleza dar mi- spus un lucru cand i-am spus de ce refuza unii pastori sa va dea limba engleza tot timpul.Dansul a raspuns in felul urmator: „Cred că ideea de refuz al predicării și în limba engleză este o exagerare. E adevărat că frecvența și durata predicării în engleză diferă de la o biserică la alta. Pe de altă parte, nu în toate bisericile sunt predicatori de limba engleză (care nu numai să știe engleza, dar să și știe să predice, și nu numai să predice, dar și bine, altfel nu-i ascultă nimeni cu toată engleza lor!). Oricum, faptul că președintele a inclus acest aspect în prezentarea sa, vorbind în numele organizației, arată direcția pe care o transmitem slujitorilor și bisericilor. Fratele Cornel este un om foarte echilibrat și are o trecere deosebită în fața păstorilor, fiind la al treilea mandat și votat cu mari majorități. Deci, contează!

 22. Prin urmare, el incearca dar ,vorba lui, cu greu se gasesc persoane care sa stie engleza. Totusi, eu v-as face o propunere. Daca le este greu sa va predice in limba engleza ce spuneti daca ar pune un proiector urias si sa difuzeze predici ale unor predicatori penticostali conservatori care predica hrana sanatoasa iar voi sa va uitati si sa fiti hraniti. Stiu ca 90% din bisericile americane au invatatura otravitoare dar nu cred ca nu mai exista biserici americane conservatoare. In felul asta s-a rezolvat problema. Totodata am vorbit cu pastorul nostru despre situatia voastra iar el mi-a zis ca aveti la dispozitie limba engleza si ca s-a aprobat lucrul acesta la nivelul Uniunii. Cand l-am intrebat totusi de ce multi tineri(de la biserici care predica in engleza) pleaca din biserici el mi-a raspuns prompt: Findca iubesc pacatul si se complac in el. Ca intotdeauna cred ca adevarul este undeva la mijloc.

  Voi continuati sa luptati pentru 30 minute si incercati sa-i faceti pe pastori sa inteleaga ca voi vreti doar limba engleza dar nu si stilul de inchinare care vine odata cu aceasta limba. Vorba aia, incercati sa le dati garantii. De exemplu, in cazul meu, copiii care doresc sa vina cu mine in diverse excursii trebuie sa aiba o medie generala > 9.00 daca e vorba de Medias respectiv >9.50 pentru excursii in afara Mediasului. Pe langa astea copiii trebuie sa citeaca in fiecare saptamana o carte din biblie, ascultatori de parinti, harnici. Prin urmare copiii care vin cu mine nu pot fi atacati intrucat au garantii. La fel sa faceti si voi. Faceti articole in care sa declarati ca sunteti impotriva stilului de inchinare american si ca doriti doar limba engleza.
  Cu mult respect, un frate care va sustine.

 23. Stimate Frate Anonim! Ne cerem scuze pentru faptul ca v-am facut pastor, avem un frate pastor din Romania care ne scrie des si pentru faptul ca folositi acelasi nume, v-am confundat cu dansul. Va rugam sa ne iertati.

  Pentru faptul ca ati abordat un subiect atat de important, v-om incerca sa vi-l explicam putin mai in detalii, ca sa-l puteti intelege.

  Ne-ati spus ca fratele pastorul „Cristian Ionescu” spunea: „crede că ideea de refuz al predicării și în limba engleză este o exagerare”. Logic gandit, daca ne acuza pe noi ca exageram inseamna ca dansul da predica si-n limba engleza in fiecare duminica, in acelasi tim daca cineva nu refuza o persoana car-i cere ajutorul, inseamna ca-i da ceia ce-i cere, nu??? Daca aceasta-i explicatia dansului, noi nu intelegem cum se face si care este motivul dumnealui pentru care refuza generatia tara si NU da predica si-n limba engleza in fiecare duminica.

  1. Ne-ati mai spus ca comform mesajului fratelui „Cristian Ionescu”: „una din temerile pastorilor romani din America de Nord e imoralitatea si stilul de inchinare american care se poate sa vina alaturi de limba engleza in bisericile romane”.

  Frate draga! noi suntem copii romani adusi la binecuvantare si crescuti in bisericile romane, intradevar am vizitat si cateva biserici americane, dar pentru faptul ca nu ne-am simtit bine in ele, nici unul dintre noi cei care va scriem, nu ne-am facut membri in nici una dintre aceste biserici. Ca sa va puteti da seam ce urmarim noi, am dori sa va dam un citat care noi l-am publicat cu mult timp in urma in articolele noastre. Aceasta fraza am scris-o si-n raportul nostru pe anul 2010, si v-om contiua s-o repetam in aproape tote scrierile nostre, ca sa nu existe nici o confuzie intre crestini romani cu privire la activitatea noastra si ceia ce cerem noi de la dansi. Acest citat suna in felul urmator:

  „Pentru faptul ca am crescut in bisericile romane, noi ne-am adaptat la cultura si religia parintilor nostri. Frecventand si bisericile americane, am ajuns la convingerea ca doctrina bisericilor romane este mult mai buna, mult mai Biblica si mult mai eficienta in a salva suflete pentru cer, decat a fratilor americani”. Pentru faptul ca dorim sa ramanem in bisericille romane, cerem 30 de minute predica si-n limba engleza la serviciile divine, pentru a intelege cuvantul si legile Lui Dumnezeu.

  Aceasta fraza suntem convinsi ca au citit-o deja, majoritatea pastorilor romani din America si Canada. Nu ne indoim ca dumnealor stiu exact motivatia luptei noastre si ceia ce le cerem noi. Asa ca, in aczul dumnealor noi nu credem ca exista nici o confuzie. In prealabil noi nu le-am cerut niciodata pastorilor nostri, sa-si schimbe modul de inchinare sau doctrina bisericilor romane. Pentru noi este absurda acuzatia dansilor adusa la adresa noastra. Logic gandit, daca ne-ar placea atat de mult doctrina si bisericile americane cum spun dumnealor, noi credem ca ar fi mult mai simplu sa plecam la americani. In cazul acesta, nu am mai avea dea ne lupta cu dansi pentru 30 de minute predica si-n limba engleza la serviciile divine. Asa cum bine stiti, biserici americane dau predica in limba engleza tot programul, nu numai 30 de minute.

  In cazul tinerilor, pe care uni pastorii in decursul anilor i-au scos afara din bisericile romane, este posibil ca sa fie printre eii si uni care si-au acumulat un alt fel de invatatura, ne biblica sau mai putin crestineasca din bisericile americane, si sar putea ca de acesta grupa de tineri le este frica pastorilor romani. Din experientele noastre am ajuns sa ne dam seama, ca acesti tinerii odata plecati nu se v-or mai intoarce niciodata in bisericile noastre. Noi nu odata am incercat ca sa-i aducem inapoi cu noi la inchinare, in bisericile romane. Aflam, ca datorita faptului ca la plecarea din bisericile din care faceau parte, au fost insultati si brutalizati de frati si pastori dansilor, majoritatea nu mai vor sa auda de crestini romani. Noi nu credem ca are de ce sa le mai fie frica pastorilor nostri de acesti oameni. Mai mult ca sigur, cu aceti tinerii dumnealor nu se vor mai intalni niciodata aici, decat pobabil dincolo la la judecata de apoi. Legat de acest subiect, am dori sa va mai spunem ceva: Ordecateori noi i-am contactat pe pastori noastri cerandule predica si-n limba engleza, acesti frati ne-au spus: „Plecati la americani si rezolvativa problema”. Ce ni se pare foarte ciudat si nu putem sa intelegem este faptul, „cum de acum nu le place acestor frati, cum i-au crescut americani pe acesti tineri, cand dumnealor ori decte ori le-am cerut sprijinul, ne-au trimes la americani ca sa ne educe si sa ne cresca eii spiritual???”

  2. Am vrea sa stiti ceva frate draga! Pastori nostri intodeauna au cautat motive si acuzatii, prin care sa-si justifice indiferenta si pierderea tinerilor din bisericile dansilor. Una dintre aceste acuzatii a fost: „Tinerii sunt vinovati, pentru faptul ca sunt romani si nu au invatat romaneste”. Regretabil aflam ca patriotismul si dragoste de tara, a fost unul dintre motivele pentru care nu ne-au dat predica si-n limba engleza. In sfarsit, dupa ce le-am dovedit cu Scripturile ca Dumnezeu nu are nimic de-a face cu patriotismul si limba vorbita si ca limba diferita pe care o vorbim a fost o pedeapsa nu o binecuvantre, lasata de Dumnezeu peste oameni (Genesa 11: 1), deabia atunci ne-au lasat in pace.

  3. O alta acuzatie care au folosit-o si inca o mai folosec foarte des multi dintre dumnealor, este: „Parinti sunt vinovati, pentru faptul ca nu si-au invatat copii romaneste”. Cu Biblia le-am dovedit ca nici acest argument nu este biblic, pentru faptul ca Dumnezeu prin cuvant nu le cere parintilor sa-si invete copii nici o limba straina. In acelasi timp, pentru ca cineva sa invete o limba straina la un nivel mai inalt, pentru a putea intelege dialectul pastorilor romani, trebue sa mearga la o scoala de limba romana. Asa cum stim, luand ca exemplu poporul evreu din America, care intr-o masura oarecare si-au rezolvat problema de limba a tinerei generatii, v-om putea afla ca aceste scoli nu pot fi infintate la individual de o persoana, s-au de un grup restrans de oameni. Datorita fatului ca necersita lupta, sacrificiu si bani, aceste scoli se pot infinta doar la nivel de comunitate. In aczul acesta pentru lipsa de scoli de limba romana in comunitatea noastra vinovati sunt toti, toata comunitatea romana din America si Canada, nu numai parinti nostri.

  4. Un al argument cu care vin pastori romani este: “Sorry Guys noi nu gasim pe nimeni sa va predice in limba engeza”. Nu demult am aflat ca in Romania, sunt patru biserici romane: in Bucuresti, la Cluj, in Oradea si una in Arad, care dau predica si-n limba engleza in fiecare dumninica. Aceasta ne face sa ne punem intrebarea, cum de acesti frati din Romania unde se vorbeste doar limba romana, au gasesc frati capabili sa predice si-n limba engleza, iar fratii si pastorii nostri din America si Canada, in aceste tari (unde limba de baza este engleza) nu gasesc pe nimeni care sa ne predice pe limba noastra, ca sa fim salvati pentru cer??? Nu ca este foarte greu de crezut??? Problema este ca nu acesta este motivul dansilor. Au fost cazuri cand mari predicatori romani din America, care predica in limba engleza in bisericile americane, au fost adusi de pastori nostri in biserica romana. Spre surpriza audientei, le-a cerut acestor frati sa se chinue sa predice in romaneste, numai ca sa arate tinerilor si parintilor romani, ca dumnealor pot sa aduca predicatori care predica in engleza daca vor, si cu toate acestea nu-i va lasa sa predice in limba engleza pentru generatia tanara.

  Daca lipsa de predicatori in limba engleza este problema mare a pastorilor romani, le dam o alta varianta foarte eficienta si simplu de rezolvat. Asa cum va scriam mai sus, putem lua ca exemplu bisericile americane „Harvest Church” la care merg tineri care au parasit biserica Elim si celelalte biserici romane din Chicago. Aceste biserici americane, datorita faptul ca au mai multe branches (sectii) la adrese diferite si un singur pastor, transmit mesajul Evangheliei in limba engleza prin internet, care apoi este proectat pe screen-ul bisericilor in fata publicului. Tinerii care frcveteaza aceste biserici ne spun: „ca acest sitem de a predica da un randament foarte bun”. Un tanr roman ne da ca exemplu biserica frecventata de dansul. Din marturisirea lui aflam, ca in timp ce in bisericile romane numarul membrilor scade intrun ritm infricosetor, cu toate ca cei mai multi au cate 6, 8 sau chear 10 pastori unsi in lucrae, in aceste biserici americane desi nu au decat un pastor la sase biserici, numarul membrilor a crescut exagerat de mult. In biserica frecventeaza de dansul, care se afala intr-o zona cu alte trei biserici romane, in dor 4 ani de zile, numarul membrilor a crescut de la aproximativ 380 de persoane la peste 1300 de membri. Daca pastori nostri romani, in America au ajuns sa se planga ca nu gasesc pe nimeni sa predice si-n limba engleza pentru generatia tanara, de ce nu ar putea sa foloseasca si dansi acest sistem foarte eficient de predica???Tinerii romani si asa meg in fiecare duminica si se uita la un screen pe pereti bisericilor americane. De ce nu s-ar putea face aceasta si in bisericile romane? In cazul acesta, pastori nostri pot cauta dumnealor CD-uri cu predici in limba engleza inregistrate pe placul dansilor. Asa cum stim, toti au deja aceste screen-uri si toti pot face aceasta lucrare forte simplu si fara nici o cheltuiala.

  5. Un alt argument care se foloseste foarte des este acesta, scris si de pastorul „Cristian Ionescu” pe blog-ul dansului: „Problema rãmâne. Din pãcate, predicarea în limba englezã nu este solutia totalã si finalã a crizei. Ne confruntãm cu un proces de asimilare culturalã general în comunitatea românã din America. La tineri, procesul este doar mai accentuat dar toti suntem afectati”. In cazul acesta pastori nostri au inceput sa folosesca filozofia in explicarea crizei. Au facut din cazul nostru un caz aparte, care dupa gandirea dansilor nu a mai existat niciodata. Aceasta este o problema a zilelor de pe urma ne spun dumnealor, care nu crede ca mai poate fi rezolvata. Asa ca dupa gandirea dansilor nu are sens sa se mai lupte pentru salvarea noastra, datorita faptului ca orcum suntem pierduti. Ascultand aceasta explicatie ne ducem cu gandul la istoria lui Iona din Biblie (Iona 1- 1). Iona stia ca cetatea Ninive era o cetate care se departase mult de Dumnezeu, de frica ca sa nu-l omoare niniveni, pentru faptul ca striga inpotriva cetati, a folosit si el filozofia. Sa gandit el: „pe oameni acestea rai Dumnezeu o sa-i nimiceasca orcum, nu are nici un sens sa ma mai duc eu la eii sa le spun ca v-or pieri. Spundule ce-mi cere Dumnezeu, risc foarte mult sa am de suferit sau chear sa fiu omorat. Asa ca am sa fug la Tars departe de Dumnezeu. Dupa cum stim Dumnezeu la gasit, si dupa ce la trecut prin niste incercari mai putin placute, la trimes sa-si continue lucraea. Tot asa sunt si pastori zilelor noastre, dumnealor ne vede deja o generatie pierduta si considera ca nu mai are sens sa ne mai transmita mesajul in nici o limba. Isi pun si dumnealor intrebarea, de ce sa ne mai implicam in aceasta lucrare la care ii stim deja sfarsitul, si mai mult ca sigur ne va creia probleme si v-om avea de suferit? Este mai bine sa lasam aceasta generatie in grija Domnului, nu suntem noi vinovati ca acesta este „procesul de asimilare culturalã” a zilelor de pe urma.

  Pentru faptul ca forte multi pastori citesc mesajele noastre, avem un cuvant pentru cei care gandesc in felul acesta: Pastore draga! “Nu este treaba dumneatale sa cunosti vremurile si soroacele”, Dumnezeu va dat misiunea „sa predicati Evanghelia la orce faptura, pe intelesul celor ce va asculta”, in rest este treaba lui Dumnezeu ce se va intampla cu ascultatori, sau tinerii in cazul nostru. Fiti linisti noi inca nu suntem pierduti. Iar daca Dumnezeu nu a nimicit cetatea Ninive, cu siguranta ca nu ne va nimici nici pe noi. Nu-l ispititi pe Dumnezeu ca si Iona, c-o sa ajungeti sa va cereti iertare din pantecele pestelui, sau din mijlocul necazurilor.

  Ne-ati mai scris frate draga ca: „datorita lui Daniel Chirilenco http://www.insighter.ca/2011/01/english-is-satans-tool/ am dat apa la moara, cum se spune in Romania, tuturor acuzatiilor cum ca voi ati fi niste tineri de nimic si ca nu se merita sa primiti nimica in limba engleza deoarece pe voi oricum va intereseaza mai mult cultura americana”. Ne fiind in papuci nostri frate draga, ne dam seama ca va este foarte greu sa intelegeti situatia noastra. Asa ca v-om incerca sa va dam un exemplu din viata de toate zilele: Nu demul, la unul dintre programele de televiziune din America, a fost relatat un caz. Acesti oameni spuneau, ca in urma un 17 ani un copil nou nascut a fost infiat de o familie de americani. In toata perioada aceasta de timp, mama care ia dat viata acestui copil la cautat disperata. Dupa 17 de ani cu mairi eforturi la gasit. Pentru faptul ca situaia ei materiala de data acesta era foarte buna, a dorit mul sa-si ia copilul inapoi. Ajunsi in judecata, copilul in cauza a fost intrebat de judecator: „Tinere! cu care dintre aceste doua familii vrei tu sa locuiesti in continuare? Tanarul si-a cerut permisiune sa se adeseze celor doua mame. Fara a sta pe ganduri, ia spus femeii care ia dat viata si-l cautase disperata 17 ani de zile: „doamna draga! imi pare rau dar eu nu te cunoc si nu simt nimic pentru tine”. Si indeptandusi privirile spre femeia care-l crescuse cei 17 ani ia spus: „pentru mine dumneata esti mama mea care m-ai protejat si mi-ai purtat de grija toata perioada aceasta de timp, si nu te voi parasi niciodata”. Asa ca, nu va suparati pe noi frate draga, intrun fel sau altul si noi suntem niste copii infiati. Este foarte adevarat ca tara noastra mama este Romania, dar pentru faptul ca uni nu am vazut-o niciodata, iar cei care am vazut-o nu am avut nici un contact sufletec cu aceasta tara, nu suntem atat de mult legati sufleteste de ia. In prealabil am ajuns si noi ca tanarul amintit mai sus, „sa iubim mai mult tara care nea infiat si ne-a daruit toate cele necesare”. Asa ca iertatil pe tanarul „Daniel Chirilenco” daca nu este atat de legat sufleteste de Romania si cultura romana.

  Motivul pentru care noi cerem predica si-n limba engleza in bisericilor romane, se datoreaza faptului ca am crescut in aceste bierici, ne-am adaptat la cultura si religia parintilor nostri. In ciuda a tot ce se spun pastori romani despre noi, am vrea sa stiti ca noi nu dorim sa schimbam aceste biserici sub nici o forma. Un singur lucru dorim, sa intelegem legile si cuvantul Lui Dumnezeu predicat in aceste cladiri, ca sa ajungem mantuiti. Comform Evangheliei, acesti oameni „in calitate de crestini” sunt obligati sa ne ajute. In 1 Timotei 5 cu 8 cuvantul Lui Dumnezeu le spune: „Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă şi este mai rău decât un necredincios”. Asa cum vedeti frate draga, Dumnezeu nu le spune acestor oameni sa ne ajute conditionat, numai in cazul in care suntem adevarati patrioti romani, le vorbim limba si acceptam obiceiurile, trditiile si cultura romana.
  Multa pace frate draga.

  • dar la solutia cea mai simpla nu s-a gandit nimeni?
   de traducatori sau ati auzit?
   simplu si eficient
   pastorul predica cu traducatorul langa el

   • Stimata sora Violetta, va multumim pentru mesajul dumneavoastra. Referitor la argumentul adus, va putem spune, ca noi am cerut nu o data sa se traduca predicile si nu ne suparam daca se va predica in bisericile romane cu traducator. Pentru noi orce metoda adusa este bine venita, atata timp cat putem sa intelegem cuvantul Evangheliei predicat in bisericile romane. Problema nu este aceasta sora draga, in realitate totul se poate face daca exista dragoste. Problema mare din bisericile noastre, sunt majoritatea pastorilor romani sora Violetta.

    Dansi sunt cei care nu accepta nici un sitem de predica pentru a salva generatia tanara pentru Dumnezeu. Oameni acestea ne vor afara din bisericile dansilor, pentru singurul motiv ca le cerem predica si-n limba engleza, iar dumnealor nu sunt capabili sa faca aceasta lucrare. Nu v-or accepta nici o alta persoana capabila sa ne ajute, pentru ca le este frica ca datorita numarului mare de tinerii si a sistemului de alegeri, in timp isi vor pierde functia si salarul. Va rugam sa va rugati pentru noi sora draga, ca Dumnezeu sa se indure si de generatia noastra.
    Multa pace va dorim.

    Multa pace s

 24. Este o rusine impotrivirea pastorilor care nu sint de acord cu predica si in limba engleza . Oamenii astia au idei totalitariste , mostenite de la vechiul regim.

 25. Y4K este marca sub care si-a facut aparitia publica organizatia “Tineri pentru Imparatie”(Youth 4 The Kingdom). Dupa ce au lucrat sub un oarecare anonimat incepand din anul 2000, tinerii crestini evanghelici din Phoenix, Arizona au iesit la lumina cu o publicatie trimestriala in limba romana si o prezenta pe internet in limba engleza care poate fi accesata apasand pe legatura de mai jos. Tinerii romani-americani indrumati de Marius Chelmagan au o lucrare impresionanta de predicare si misiune si ajutorare in Romania, Republica Moldova,Ucraina, Mexic si printre musulmanii din Africa de Nord. Prin intermediul revistei care a aparut zilele acestea am cunoscut proiectele de viitor ale acestor tineri dedicati slujirii lui Hristos cu toate resursele pe care le au, precum si nevoile specifice ale organizatiei.

  Au planuri ambitioase pentru viitor, pe masura credintei lor. Sa ne rugam ca prin ajutorul Domnului sa le implineasca si sa contribuim material la realizarea lor. Am fost impresionat de modestia care am remarcat-o printre altele si prin raspunsul dat la intrebarea “Care sunt realizarile organizatiei “Y4K”? Raspunsul lor : “Lucrarea lui Dumnezeu in principal, in inimile oamenilor este invizibila dar oricum Y4K a fot implicata in plantare a de biserici ,distribuirea de materiale crestine si incurajarea si sustinerea unor noi misionari.” Le doresc sa continue slujirea cu integritate ,prin credinta si cu mijloacele si resursele Duhului Sfant. Aici puteti accesa pagina de internet a Y4K Youth 4 The Kingdom, http://y4k.org/

 26. Greetings,
  I came across an old post on royouth.com regarding English speaking in Romanian churches and thought I’d pass this along. I am one of the three pastors in the church.

  At Romanian Christian Fellowship (Citrus Heights, CA), we have English speaking at every Sunday service. Sunday morning services (starts at 10am) is in Romanian, but the Bible study is in English. Sunday evening service is all English (starts at 6pm). Wednesday night is Romanian but Bible study is in English (starts at 7pm).

  Address: 8144 Auburn Boulevard, Citrus Heights, CA 95610
  Website: sorry no website
  Thanks and God bless you.
  Soli Deo Gloria,
  Pastor David Muntean

 27. Pacea Domnului, sunt din campulung muscel, ma duc la biserica batista Betania din campulung, iubiti frati si surori ce se intampla in bisericile baptiste incepand cu conducerea bisericii de la pastor pana la diaconi, s-au format un grup al lor si ei beneficiaza de tot, se duc in catunuri de tigani cu cat o conserva filmeaza casala le fotografiaza si acele fotografii ajung in america, mai nou le spune ca cine intra in biserica primeste conserva daca nu intra nu o va primi, pastorul moisin si-a bagat sotia in toate activitatile bisericii a ajuns cum este la ortodocsi preoteasa, Domnul sa aiba mila de ei, pe cei saraci nu vrea sa ajute, m-am dus sa imprumut de la biserica bani pentru a ma duce la doctor in bucuresti fiindca ma duc din 3 in 3 luni pentru sa am tromboze renale si am ramas doar cu o jumatate de rinichi, stiti ce mi-a spus prezbiterul? ca nu imprumuta biserica si ca nu are bani,si acest pastor Moisin nu spune decat ca se roaga, dar de ajutat fratilor nu ajuta, rugati-va pentru aceasta biserica fiindca si eu ma rog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s