Rugamintea Tinerilor Romani-Americani, adresata pastorilor romani:

Cerem doar o mana de ajutor, pastorilor nostri romaniIubiti pastori romani! Ne adresesam din nou dumneavoastra, celor care ati fost alesi sa conduceti Bisericile Penticostale Romane din America si Canada, cu dorinta sincera de a va aminti din nou de situatia critica in care se afla generatia tanara, pierderile care au loc,cat si posibilitatile care va stau la dispozitie in scopul salvarii generatiei noastre pentru imparatia Lui Dumnezeu. Inainte de a aborda acest subiect, dorim totusi sa le multumim pastorilor din conducerea „Uniuni Bisericilor Penticostale Romane”, pentru frumoasele cuvinte scrise in articolul 8 din „Principiile de credinta care stau la baza infintari Uniunii”: „Deoarece tanara generatie este o preocupare primordiala a activitatii noastre, suntem deschisi pentru folosirea limbii engleze in propovaduire si inchinare”. Frumoase cuvinte!!! Aceasta fraza intradevar este o reconostinta din partea dumneavoastra a nevoilor generatiei noastre, „a step in the right direction” spunem noi, si-i multumim Lui Dumnezeu pentru acesta. Cu toate acestea, am dori sa va spunem iubiti frati, ca noi nu ne putem multumi doar cu atat. Aceasta fraza asa cum stiti, nu este o declaratie prin care dumneavoastra v-ati luat angajamentul ca ne v-eti da predica si-n limba engleza in viitorul apropiat, iar nevoile noastre sunt mari si urgente si orce timp pierdut inseamna pierderi mari in randul tinerilor romani. Vazand totusi ca sunteti inclinati sa ne ajutati, ca sa nu se piarda timp pretios incercandu-se tot felul de metode care nu dau nici un randament, vom insista ca ajutorul acordat sa ni se dea dupa nevoile tinerilor. Noi suntem convinsi, ca cea mai buna sursa informativa prin care dumneavoastra veti putea afla adevaratele noastre nevoi, sunt de la noi tinerii. Asa dar, va rugam sa ne permiteti pe cat se poate de scurt, sa va dam cateva exemple si sugestii, care dau un randament foarte mare in ce priveste limba engleza in bisericile romane.

1. Atat pe internet cat si in particular tot mai multi tinerii ne spun, ca sunt si alti pastori romani care cu toate ca nu sunt pe „Lista Bisericilor care dau predica si-n limba engleza”, si dumnealor au inceput sa faca acesta lucrare, raspunzand pozitiv nevoilor tinerei generatii din bisericile dansilor. Noi apreciem aceasta lucrare si credem ca este buna, si pentru ca aceste predici sa dea un randament cat mai mare si sa aiba un efect ziditor in viata tinerilor romani, am dori sa-i ajutam pe acesti frati in sensul acesta. De la tinerii din bisericile dansilor aflam, ca problemele mari cu care se confrunta in aceste biserici sunt: a) In primul rand aceste programe nu sunt facute in fiecare duminica. b) In al doilea rand, pastorii dansilor obisnuesc sa schimbe in fiecare saptamana zilele si orele in care dau predicile si-n limba engleza. Ne spun tinerii ca in unele saptamani aceste programe sunt date duminica, in alte dati se dau in cursul saptamani, uneori se dau dimineata altadata se dau seara. Procedand in felul acesta, aflam ca duc tinerii in eruare si cei mai multi nu stiu cand si in ce zile sa mai vina la biserica. Citind aceste fraze, suntem convinsi ca cei mai multi ne v-eti spune: „tinerii n-au decat sa vina la biserica la toate programele de inchinare”. Iubiti pastori, dumneavoastra trebuie sa intelegeti, datorita faptului ca in cele mai multe biserici romane se predica doar in limba romana, iar majoritatea tinerilor nu inteleg mai nimic romaneste, mersul duminica de duminica in asemenea biserici pentru cei mai multi inseamna o pierdere de vreme. Pe motivul acesta, tinerii care inca nu au ajuns sa-L cunoasca pe Dumnezeu, in general devin plictisiti de bisericile romane si nu se mai duc nicaieri, iar cei care deja au ajuns sa-L cunoasca pe Dumnezeu, pentru a se putea hrani sufleteste in fiecare saptamana, se duc si prin bisericile americane. Ca sa intelegeti mai bine ceia ce dorim sa va spunem, va dam un fapt concret. Un frate de la una dintre bisericile mai mari din Chicago ne spune: „noi am pierdut o multime de tinerii, cu toate ca pastorul nostru, mai da din cand in cand predica si-n limba engleza pentru generatia tanara, datorita faptului ca nu exista un program sau o randuiala in ce priveste datul acestor predici, sa constatat ca ori cu predica dansului in limba engleza ori fara ea, pentru cei mai multi tineri este acelasi lucru”.

Aflam ca in mai multe randurii, acesti frati s-au straduit sa-si duca copii duminica de duminica in aceasta biserica, si din nefericire chiar in acele duminici datorita programului foarte aglomerat in limba romana, nu sa dat predica si-n limba engleza saptamani in sir, sau chiar luni de zile in unele cazuri, cu toate ca atat pastorul principal cat si unul dintre ceilalti cinci pastori din aceasta biserica, pot sa predice perfect si-n limba engleza. Datorita acestui fapt, forte multi tineri realizand de dezordinea care se face in ce priveste datul mesajelor in limba engleza si vazand si lipsa de interes a pastorului principal de-a salva tinerii, s-au suparat pe dansul si nu mai vor sa-i frecventeze biserica. Daca v-eti proceda in felul acesta pastori dragi, istoria acestei biserici romane din Chicago ne spune, ca datorita faptului ca nu va faceti un program si-o randuiala in datul predicilor, va v-eti pierde generatia tanaraca cu tote ca mai dati din cand in cand predici si-n limba engleza. Biblia ne invata, decat sa aduceti o jerfa de forma doar de ochi lumi, cand puteti si cum puteti, este mai bine sa nu o aduceti, pentru faptul ca intaratati tinerii la manie si-L suparati pe Dumnezeu, iar predica dumneavoastra in limba engleza nu da nici un randament. Daca intradevar doriti sa ajutati generatia tanara, datine o jerfa curata, la timp si fara cusur, „prime time” cum spun americani. „Dati-ne aceste 30 de minute predica si-n limba engleza la serviciile divine de duminica seara, cand sunt cei mai multi tinerii in biserica”. Procedand in felul acesta, predicile dumneavoastra vor da randamentul asteptat si v-eti salva o multime de tinerii romani pentru imparatia Lui Dumnezeu, iar plata va fi mare. Credem ca toti sunteti deacord cu noi, ca generatia tanara are o mai mare nevoie de o hrana sufleteasca adecvata, decat toti frati batrani din bisericile noastre, care sunt de o viata la credinta si cunosc Scripturile. Pentru ca intradevar sa vedeti rezultatele acestor mesaje in limba engleza, noi insistam mult iubiti frati ca de acest timp de duminica seara oferit tinerilor, „sa nu se mai atinga nimeni”, indiferent cat de incarcat este programul in limba romana si cati musafiri din diferite parti ale lumi ne vor vizita bisericile. Dumnezeu ne spune in 1 Timotei 5 cu 8: „Daca nu poarta cineva grija de ai lui, si mai ales de cei din casa lui, s-a lepadat de credinta si este mai rau decat un necredincios”.

2. In ultima vreme auzim tot mai des, ca uni dintre pastori romani spun: „nu cred ca limba engleza este problema, eu le-am dat tinerilor din biserica pe care o pastoresc predica si-n limba engleza la serile de tineret, si cu toate acestea am pierdut foarte multi tinerii”. Iubiti pastori, permiteti-ne sa va spunem in cateva fraze ceva despre serile de tineret, ca sa intelegeti si dumneavoastra de ce predicile in limba engleza la aceste intruniri, nu dau randamentul asteptat. Datorita faptului ca ati ales o zi lucratoare din saptamana, in aceste zile multi tineri sunt la scoala pana seara tarziu, alti au scoala foarte departe de casa (uni chiar in alte state), asa ca majoritatea nu se mai pot incadra in timp pentru a ajunge la biserica. Deasemenea asa cum cei mai multi deja stiti, la facultatile si scolile americane avem foarte mult de invatat, datorita acestui fapt majoritatea fiind foarte obositi, desigur ca nu mai putem participa la aceste programe. Daca ati urmarit atenti, in majoritatea bisericilor romane, numarul tinerilor care intradevar pot sa frecventeze aceste seri de tineret, sunt intr-un procent de 10% din totalul tinerilor adolescenti. In cele mai multe cazuri peste 90% dintre tineri, din diferite motive nu vin la serile de tineret. Desigur exista si alte cauze pentru care multi tinerii nu frecventeaza aceste intruniri, ca de exemplu: maturitatea in Cristos a fiecarui individ, lipsa unei persone capabile sa predice in limba engleza, pregatirea celui care tine predica, calitatea predici, timpul foarte scurt de predica, si altele. Din experientele noastre va putem spune, pentru ca predicile in limba engleza sa dea un randament cat mai mare, aceste predici trebuiesc facute de frati pregatiti in sensul acesta, iar predica trebueste data in timpul programelor de duminica seara, cand majoritatea tinerilor sunt in biserica impreuna cu parinti dansilor.

3. O alta problema cu care ne confruntam este; zilele acestea pe blog-ul unui pastor roman, am citit si noi raspunsul negativ a acestui frate cu privire la „Lista bisericilor care dau predica si-n limba engleza”. Acest pastor spune: „Eu nu am nevoie sa declar undeva acest lucru. Sunt unul dintre primii pastori care a inteles si acceptat predicarea si in limba engleza”. Auzim tot mai mult, ca uni dintre pastorii romani cu toate ca accepta predica si-n limba engleza la serviciile divine, nu vor sa se puna pe „Lista bisericilor care dau predica si-n limba engleza”, ca nu cumva noi sa ne mandrim spunand, „ca datorita eforturilor noastre se dau predici si-n limba engleza in bisericile romane”. Am dori sa le sunem acestor frati: ca daca dumnealor v-or salva aceasta generatie tanara pentru cer prin predici si-n limba engeza, acesta nu va fi meritul nostru, asa ca nu avem cu ce sa ne mandrim”. Iar cat despre lista noastra va putem spune, ca aceasta lista nu este alceva decat un fel de „Yellow Pages”, prin care anuntam tinerii romani de bisericile care dau predica si-n limba engleza, si nimic mai mult. Oridecateori, unii pastori romani ne anunta ca si dumnealor s-au hotarat sa dea predica si-n limba engleza in bisericile pe care le pastoresc, noi publicam anuntul dansilor pe internet pe mai multe site-uri crestine. Deasemenea, noi avem o lista cu peste 7000 de adrese e-mail, prin care trimetem aceaste anunturi tinerilor interesati din acele zone s-au chiar si din alte orase, spunadu-le aceasta veste buna si incurajandui sa frecventeze aceste biserici.

Ceia ce facem noi iubiti frati, nu este alceva decat o simpla reclama prin care le spunem tinerilor romani, ca toti cei care sunteti pe lista noastra intradevar dati predica si-n limba engleza la serviciile divine. Cu alte cuvinte incurajam tinerii romani sa va frecventeze bisericile pentru a putea asculta mesajele in limba engleza in bisericile romane. Aflam de la tinerii, ca cu toate ca dati predica si-n limba engleza, pentru faptul ca nu spuneti nimanui zilele si orele in care faceti acesta lucrare, ori cu predicile dumneavoastra ori fara ele este acelasi lucru. In acelasi timp am dori sa va spunem, ca foarte multi tinerii romani cu cati am discutat, care au parasit bisericile romane din lipsa de programe si-n limba engleza, afland de la noi „ca in mai multe biserici romane se predica si pe limba lor”, doresc sa se reintoarca in bisericile romane. Deasemenea, ne contacteaza familii de frati romani din alte state, care din mai multe motive: (uni pentru a-si salva copii pentru cer, alti pentru a-si casatori copii in neamul romanesc), cauta disperati sa se mute in orasele in care bisericile romane dau predica si-n limba engleza, in scopul salvari tinerilor. Noi prin tot ceia ce facem, ne straduim sa publicam aceasta lista pe internet, pe cat mai multe site-uri crestine. Asa cum stiti, majoritatea tinerilor posedam cate un IPHONE, prin care foarte simplu putem intra pe internet. Noi am dori mult, cand acesti tinerii sau parinti vor cauta in Google sau Yahoo fraza: „Romanian Churches, with English and Romanian Sermons”, sa va gaseasca foarte repede numele si adresa, ca sa poata sa va viziteze biserica, pentru a asculta mesajele in limba engleza. Noi va rugam in numele Domnului Isus, pe toti pastori romani care dati predici si-n limba engleza, „sa nu ezitati sa va puneti pe lista noastra”, va asiguram ca nu v-eti avea absolut nimic de pierdut ci doar de castigat. Va promitem caci n-o sa ne mandrim niciodata cu aceasta lista. Martor ne este Dumnezeu ca noi nu facem aceasta lucrare de ochi oamenilor. Deasemenea, noi suntem convinsi ca toti pastori care sunt pe lista noastra, dau predica si-n limba engleza „nu pentru ca le-am spus-o noi”, ci pentru faptul ca dumnealor au ajuns la conluzia ca generatia noastra are nevoe de ajutor. Singurul lucru car-l facem noi iubiti frati, este ca incercam sa le spunem pastorilor nostri ca avem nevoe de ajutor, si de ce fel de ajutor avem nevoe. Stit cum spun romani: „daca copilul nu plange, mama nu stie ce trebue sa-i faca si cand trebue sa-l hraneasca.

4. Mai multi tinerii din bisericile romane ne spun, ca multi dintre pastori dansilor ar dori si dumnealor sa dea predica si-n limba engleza, dar nu o fac datorita faptului ca nu gasec pe cineva capabil sa faca aceasta lucrare. Punand in discutie acest subiect, tinerii din Chicago ne sugereaza o varianta forte simpla si eficienta, prin care toate bisericile romane din America si Canada, in mai putin de o saptamana pot sa aiba mesaje si-n limba engleza la toate serviciile divine, numai sa vrea sa ajute generatia tanara. Ni se spune ca foarte multi dintre eii, datorita lipsei de predici si-n limba engleza in bisericile romane din Chicago, frecventeaza in fiecare duminica bisericile americane „Harvest Church”. Aceste biserici, datorita faptului ca au mai multe branches (sectii) la adrese diferite si un singur pastor, transmit mesajul Evangheliei dintr-o biserica in alta prin internet, care apoi este proiectat pe screen-ul bisericilor in fata publicului. Aflam de la tinerii romani care fregventaza aceste biserici: „ca acest sistem de a predica da un randament foarte mare”. Ne spun eii, ca in timp ce in bisericile romane numarul membrilor a scazut si continua sa scada intr-un ritm infricasetor, in aceste biserici americane numarul membrilor a crescut si continua sa cresca exagerat de mult, cu toate ca este doar un singur pastor, care predica in acelasi tim in sase biserici la adrese diferite. Aflam ca in una dintre aceste biserici forte populata de tineri romani, (care se afala intr-o zona cu alte trei biserici romane, doar la cateva sute de metri una de cialata), in dor 4 ani de zile numarul membrilor a crescut de la aproximativ 380 de persoane la peste 1300 de membri.

Iubiti pastori romani, in cazul in care nu gasesiti pe nimeni sa predice si-n limba engleza pentru generatia tanara, noi va sugeram sa folositi acest sistem foarte simplu si eficient de predica. Aflam, ca o multime de tinerii din bisericile romane, si asa merg in fiecare duminica si se uita la un screen pe peretii bisericilor americane, de ce nu s-ar putea face aceasta si in bisericile romane? In cazul acesta, dumneavoastra ca pastori, puteti cauta CD-uri cu predici in limba engleza inregistrate. Ca exemplu va sugeram CD-urile foarte mult iubite de tineri romani: „Predicile tanrului pastor american „Paul Washer”. Pentru a putea viziona o parte din predicile acestui pastor misionar, va rugam sa intrati la adresa aceasta pe internet: http://www.youtube.com/watch?v=MfdpFdZq7nA&feature=fvsr . Puteti daca doriti sa vizionati si CD-urile dansului din vizita misionara facuta in Romania, unde acest frate a predicat cu traducator: http://www.christiantube.net/video/353-paul-washer-shocking-youth-message-romanian-part-6 .

Shocking Youth Message from Arend Maatkamp on Vimeo.

Toate aceste CD-uri iubiti pastori le gasiti pe internet, si aveti posibilitatea ca inainte de-a le proecta pe screen-ul biserici in fata tinerilor, sa le vizionati, controland in totul invatatura si programele la care se vor uita tinerii. Asa cum stim, toti aveti deja aceste screen-uri si toti puteti face aceasta lucrare forte simplu si fara o prea mare cheltuiala. O alta sugestie care ne-o dau tineri este, ca pastorul lor preferat fratele „Leonard Semenea”, sa transmita prin internet toate „predicile dansului in limba engleza”, iar pe dumneavoastra va roagam sa le proectati pe screen in toate bisericile romane din America si Canada. De data aceata ne-au uimit tinerii cu cate ideii au venit, numai ca sa poata sa-si rezolve problema, deasemenea ne-au dat de grija sa nu cumva sa insultam pe cineva prin scrierile noastre. Ce ziceti iubiti pastori, mai gasiti vre-o scuza in fata acestor copii, care sa va justifice lipsa de predici si-n limba engleza din bisericile romane??? Daca nu, v-am ruga in sa va grabiti in a umplea „Lista bisericilor care dau predica si-n limba engleza”, pentru a putea salva generatia noastra pentru inparatia Lui Dumnezeu.

Am vrea sa stiti iubiti frati, ca motivul pentru care facem acest apel tuturor pastorilor romani, se datoreaza faptului ca mai multi copii din bisericile multora dintre dumneavoastra, ne-au solicitat ca sa va aducem la cunostinta proiectul dansilor pe anul 2011: „Dorinta lor este, ca anul acesta sa rezolve cat mai repede problema de limba engleza din bisericile dansilor, ca apoi sa plece in cautarea tinerilor romani, atat cei pierduti cat si cei care fregventeaza bisericile americane, pentru a-i aduce din nou in bisericile romane”. Noi credem ca aceasta lucrare este o lucrare buna si dupa voia Lui Dumnezeu. Pe motivul acesta cerem spijinul tuturor pastorilor romani de pretutindeni, ca sa ne ajutati in sensul acesta. Va multumim anticipat iubiti frati. Multa pace va dorim.

P.S. Va rugam sa ne lasati un mesaj, tinerii sunt foarte nerabadatori sa afle parerea dumneavoastra cu privire la proectul dansilor pe anul acesta.
https://tineriromaniamericani.wordpress.com
tineriiromaniamericani@yahoo.com

Reclame

41 de gânduri despre &8222;Rugamintea Tinerilor Romani-Americani, adresata pastorilor romani:&8221;

 1. Dragi tineri din diaspora romaneasca,
  Ca observator mai de la distanta al problemei al problemei tinerilor romani ce traiesc in diaspora, m-am bucurat cand ati ridicat problema predicarii si in limba engleza in bisericile romanesti, iar acum zic ”Slăvit sa fie Domnul” ca fratii din conducerea bisericii, s-au aplecat cu multă înțelegere asupra acestui subiect delicat.

  Dar daca toate demersurile și insistenta dvs, dragi tineri din diaspora romaneasca, au urmarit ca scop final ca pe ecranele bisericii să predice un singur frate, indiferent cine ar fi acela si oricat ar fi de ”iubit de tineri” (vezi si 2Cronici 10:9-19) să stiti, ca nu e nici biblic si nici bine pentru nimeni. Biserica Domnului a a fost oragnizata si a avut o conducere care trebuia s-o apere de atacurile subtile ale vrajmasului atat în domeniul relatiilor cat mai ales doctrinar. Iar conducerea bisericii de regula a fost asigurata de oameni cu multa experienta si probati in credinta atat de către cei din lăuntru cat si de cei din afara.

  Deci v-aș sfatui ca pastor ceva mai in varsta, ca dupa un castig asa frumos din partea conducerii bisericii, sa retrageti sugestia ”prea indrăzneță” ca toti tinerii vizati de dvs, sa aiba un singur ”guru”, indiferent cum s-ar numi acesta. Pe acest ”guru” l-ati pune in ”nenorocirea mandriei” iar in final tot dvs. toti veti suferi pentru ca in Biblie DOmnul Hristos i-a spus lui Petru, care era un batran, ”paște mieluseii, oițele și oile”. Orice conflict intre generatii in biserica crestina vine de la vrajmasul, iar vrajmasul când i se permite nu va cruta biserica.

  Domnul sa va dea intelepciunea colaborarii si a sfatului, cu cei mai cu experienta pentru a gasi solutii bune viabile si corecte in biserica Domnului.

  Cu mult drag,
  pastor Pavel Burlacu

  • Stimate frate Pavevel, va multumim pentru mesajul dumneavoastra, Domnul Isus sa va binecuvinteze. Referitor la argumentul adus am dori sa va spunem, ca noi niciodata nu am dorit sa dam jos din conducerea bisericilor romane pastori nostri. Motivul pentru care noi cerem predica si-n limba engleza in bisericile romane, se datoreaza faptului ca am crescut in aceste bierici, adaptandune la cultura si religia parintilor nostri. Frecventand si bisericile americane, am ajuns la convingerea ca doctrina bisericilor romane este mult mai buna, mult mai Biblica si mult mai eficienta in a salva suflete pentru cer decat a fratilor americani”. Din aceste motive am dori sa va spunem, ca noi nu dorim sa schimbam aceste biserici sub nici o forma. Iubim poporul roman si pastori noastri si dorim mult ca sa ramanem inpreuna cu dansi in bisericile romane.

   Pe motivul acesta cerem doar 30 de minute din programul in limba romana predica si in limba engleza, ca sa putem intelege si noi legile si cuvantul Lui Dumnezeu predicat in aceste biserici, pentru a ajunge mantuiti. Din istoria bisericilor de emigarnti din diaspora si-n specil din America si Canada sa constatat, ca datorita faptului ca nu sa dat predica si pe limba engleza in bisericile noastre, cei mai multi dintre tinerii romani neintelegand mesajul in limba romana, s-au pierdut si continua sa se piarda pentru todeauna. Daca ne v-om pune intrebarea: „ce cere Dumnezeu de la noi”. Noi credem ca Mantuitorul ne vrea pentru cer, si-L intereseaza mai putin limba romana.

   Motivul pentru care noi am amintit numele fratelui „Leonard Semenea”, se datoreaza faptului ca dansul este unul dintre putini pastori romani, care intradevar poate sa predice fara retinere si in limba engleza. Acest frate, suntem convinsi ca daca ar publica predicile dansului pe internet prin sitemul amintit de noi, credem ca ar satisface nevoile celor mai multi tineri romani din America si Canada. Datorita faptului ca predica foarte bine in limba engleza, tinerii il inteleg si intradevar il iubesc pentru lucrarea pe care o face pentru Dumnezeu. Spunad tote acestea despre acest frate, noi nu credem ca-l ridicam in slavi frate draga. Din cate-l cunoastrem noi, dansul este un om matur in credinta si stapan pe sine, iar lucrarea care o face este spre Slava Lui Dumnezeu.
   Multa pace va dorim frate draga.

 2. Dragi tineri primesc mailurile voastre si nu stiu ce atitudine sa am. Nu stiu de cati ani santeti in USA dar ma mir cat de repede vreti sa uitati limbat tarii din care ati plecat. Intalnesc maghiari care s-au nascut in romania si de dragul limbii lor nu stiu inca romaneste desi aici s-au nascut si asta arata ca dau valoare limbii lor stramosesti. Voi va ganditi doar la voi dar nu si la oamenii in varsta din biserici care daca ar auzi predici in limba engleza nu ar intelege nimic si au si ei nevoie de mesajul scripturii. Voi daca tot ati dorit sa uitati de unde ati plecat si inclusiv limba materna, ati putea simplu sa frecventati o biserica americana si ar fi toti linistiti. Dar totusi ar trebui sa nu va uitati originile si mai ales sa va pocaiti sincer inaintea Domnului nostru.
  Un tanar roman.

  • Frtate Nelu, va multumim pentru mesaj dumneavoastra. Referitor la comentariul adus am dori sa va spunem, ca cei mai multi dintre noi ne-am nascut in S.U.A. iar cat despre uitarea limbi romane, am vrea sa stiti ca majoritatea dintre noi, pentru faptul ca nu am stiut niciodata aceasta limba cum trebuia, nu am avut ce sa uitam frate draga. Spre deosebire de maghiari din Romania, noi nu am avut unde sa invatam limba parintilor nostri.

   Ne-ati spus: „Voi va ganditi doar la voi dar nu si la oamenii in varsta din biserici care daca ar auzi predici in limba engleza nu ar intelege nimic si au si ei nevoie de mesajul scripturii”.

   Am vrea sa stiti frate draga, ca noi nu ne gandim doar la noi, ne gandim si la frati mai invarsta. Pe motivul acesta din aproximativ 11 ore de programe la saptamana, noi cerem doar 30 de minute predica si-n limba engleza, pentru a putea intelege cuvantu Lui Dumnezeu. Zece ore si jumate la saptamana din tot programul bisericilor romane, este in limba romana frate draga!!! Iar atat fanfarele, corurile cat si orchestele, canta cantari romanesti in tot timpul programului. Asa ca fiti linistiti, frati batrani ne-au asigurat: „ca dumnealor in bisericile romane din America si Canada se simt ca acasa in Romania”.

   Referitor la fraza dumneavoastra care spune: „Voi daca tot ati dorit sa uitati de unde ati plecat si inclusiv limba materna, ati putea simplu sa frecventati o biserica americana si ar fi toti linistiti”.

   Am vrea sa stiti ca noi nu am dorit sa uitam poporul roman si nici limba romana niciodata, pe motivul acesta ne luptam ca sa ramanem in bisericile romane. Pe motivul acesta va spunem, ca nu dorim sa deschidem nici biserici americane frate draga. Biserici americane sunt aproape la fiecare colt de strada, noi nu credem ca este nevoe de mai multe. Motivul pentru care noi cerem predica si-n limba engleza in bisericilor romane, se datoreaza faptului ca dorim mult sa ramanem inpreuna cu parinti si bunici nostri in aceste biserici. Frecventand si bisericile americane, am ajuns la convingerea ca doctrina bisericilor romane este mult mai buna, mult mai Biblica si mult mai eficienta in a salva suflete pentru cer, decat a fratilor americani”.
   Multa pace frate draga.

   • „Frecventand si bisericile americane, am ajuns la convingerea ca doctrina bisericilor romane este mult mai buna, mult mai Biblica si mult mai eficienta in a salva suflete pentru cer, decat a fratilor americani”
    M-am simtit nevoita sa intervin aici pentru a va spune ca va inselati si nu e cazul sa discriminati bisericile pe baza de nationalitate. Nu biserica te salveaza, ci harul Domnului Isus. Harul Domnului e valabil in orice biserica. Corect era sa spuneti ca nu ati gasit o biserica americana inca in care sa va simtiti la locul vostru. Nu toate bisericile americane sunt la fel, depinde mult de cine le-a ridicat si le conduce si bineinteles de calitatea predicilor. Eu ma simt onorata sa fac parte dintr-o biserica americana numita Elevation Church, e mai mult pentru tineri si pastorul lider e exceptional. Puteti urmari online predicile. Pace!

   • Da sora Deea, daca veti soate din contest aceasta fraza studiind dor continutul eii, intradevar veti intelege ca noi descriminam bisericile americane datorita nationalitati membrilor care le fregventeaza. In acelasi timp, daca veti studia atenta mesajele fratilor romani care ne scriu, va veti putea da seama ca atat o parte dintre pastori nostri cat si uni dintre frati romani ne acuza spunand: „ca dansi nu ne dau predica si-n limba engleza pe motivul, ca noi odata cu introducerea limbi engleze in bisericile romane, o sa implimentam si doctrina bisericilor americane in bisericile noastre”. Desigur ca sa-i linistim pe acesti frati „ca nu dorim asa ceva si ceia ce spun dansi nu este adevarat”, am fost nevoiti sa le scriem pe limba dansilor pe cat se poate de clar si simplu, parerile noastre personale cu privire la bisericile romane si cele americane. Acestea suna in felul urmator: “cat despre noi cei care am frecventat atat bisericile romane cat si cele americane, am ajuns la convingerea ca doctrina bisericilor romane este mult mai buna, mult mai Biblica si mult mai eficienta in a salva suflete pentru cer, decat a fratilor americani”. Spunad aceasta sora draga, noi nu descriminam bisericile americane. Comform cuvantului Lui Dumnezeu, mantuirea oamenilor nu are nimic de-a face cu natiunea sau neamul din care ne tragem. Deasemenea stim ca Dumnezeu isi are oameni Lui intre toate popoarele lumi, si i-si are biserici care il onoreaza in toate tarile pamantului, including America.

    Totusi in ce priveste bisericile americane va putem spune ca avem unele retineri, si-o sa va spunem si de ce. Datorita faptului ca am crescut in bisericile romane, ne-am adaptat la cultura si religia parintilor nostri. Aceasta a facut, ca sa ne deranjeze forte mult: inbracamintea indecenta din bisericile americane, multimea de inele si bijuterii (inspecial cele atarnate de nas sau de limba) la uni frati americani, ne deranjaza si frizurile iesite din comun ale unora, ne deranjaza si tatuajele exagerate, ne deranjaza si rata divorturilor din bisericile americane, si multe altele. Deasemenea am dori sa va spunem, ca unele biserici americane ne-au ingrozit mult de tot. Am ajuns sa vedem biserici in care pastorul predica in pielea goala. Sunt biserici in care dragostea frateasca se manifesta pin acceptarea a tot felul de membri, chear si homosecsuali de exemplu. In alte biserici pastori si-au luat o multime de neveste, unele chear foarte tinere, sub varsta maturitati. In America deasemenea exista biserici in care cei ce le frecventeaza se inchina deavolului, si multe multe altele. Toate acestea ne-a determinat sa nu promovam prea mult bisericile americane. Datorita experientelor avute, nu ne putem permite nici sa sfatuim tinerii sa plece la americani (asa cum o fac multi dintre frati romani). Noi nu avem convingerea ca toti acesti tineri o data plecati, o sa ajunga intr-o biserica ca cea pe care o frecventati dumneavoastra. Cu toate ca si crestini romani au problemele lor, iar cei mai multi dintre pastori nostri ne urasc de moarte, totusi credem ca avem mai mari sanse ca sa ajungem mantuiti in bisericile romane. Spunem aceasta datorita faptului, ca ceia ce se petrece in multe biserici americane, pana in prezent nu le-am intalnit in bisericile romane.

    Multa pace sora draga!!!!

 3. Domnul sa binecuvinteze acest pastor care declara ca este printre primii care a acceptat limba engleza. ( “Eu nu am nevoie sa declar undeva acest lucru. Sunt unul dintre primii pastori care a inteles si acceptat predicarea si in limba engleza”).
  Daca este chiar asa, sa nu fie chiar atat de modest, ci sa iasa afara din closed si sa-si puna si el numele ca toti ceilalti care accepta limba engleza.
  Nu suntem toti oare la fel ?
  Dragi tineri romani americani, Domnul sa va binecuvinteze. Sunt sigur ca asa in anonimat, suntem inconjurati de voi. Rugati-va si pentru noi pastori ca Domnul sa ne dea totdeauna mancare speciala in special pentru voi generatia tanara.
  Nu ma tem de cei batrani pocaiti. Va garantez ca ei nu cad de la credinta chiar daca stau botosi pe banca cand se canta sau predica in engleza. Ma tem pentru tineri care nu inteleg romaneste si sunt supusi la predici, banale si incurcate pe care nici predicatori habar nu stiu de unde le-au scos.
  My God Bless You forever.

  Pastor Doru Levi Ilioi

 4. Fratilor sugestia mea este ca fratii pastorii care lasa si sunt de acord cu predicile in Engleza pentru noua generatie sa transmita sugestia si ideia prietenilor pastori de a dumnealor care se retin sa lase sa se predice in engleza din cauza citorva batrini conservativi care nu vor sa lase de la sine nimic.
  Am spus de zeci de ori si la noi in biserica pentru noua generatie este nevoie de predici in Engleza fara de scuza. Si daca cindva in Romania am acceptat frtii maghiarii sau germani sa aiba un timp in limba lor, astazi nici macar atit nu se admite.
  Fratii pastorii ce avetii prieteni incurajativa prieteni pastori si din alte biserici la a se predica in Engleza pentru viitorul biserici de miine. Multumesc.M.J.

  • Frate Gheorghe! Domnul Isus sa va binecuvinteze. Am vrea sa stiti ca suntem deacord in totul cu ce-ati spus. Incurajam si noi pastori romani care dau predica si-n limba engleza, sa insite la ceilati pastori mai conservatori sa accepte si dumnealor asemenea predici, pentru a putea salva generatia noastra pentru inparatia Lui Dumnezeu. Multa pace frate draga.

 5. “ALLELUIA Romanian Pentecostal Church of God,” in Dearborn Heights, Michigan, 48125. Pastor Ioan Johnny Buia: We are having, ENGLISH SPOCKEN SERMONS, at every of our Sunday evening services. Hours: Sunday Morning 9AM to 12PM and Sunday Evening 6PM to 8.30PM. Every Thursday evening from 8PM we are having, Youth Bible Studies (in English/Romanian). Contact Bro. Adria Tirla @ 313 550 9567 Address: 4470 Pardee, Dearborn Heights, MI 48125 or go to Alleluiaro.com Announcement made by the Pastor (248) 981 4221. We do welcome the Romanian American youth. Thank you RAY. Psalms 119:9-10a -”How can a young man keep his way pure? By living acording to God’s word. I seek YOU with all my heart”

  • Scrisoare de multumire:
   Stimate frate Johnny Buia! Noi va multumim din inimile noastre pentru decizia dumneavoastra de-a va pune pe „Lista bisericilor care dau predica si-n limba engleza la serviciile divine”. Am dori sa va spunem, ca in toti acesti patru ani de lupta pentru predica si-n limba engleza in bisericile romane, ne-am gandit mult la dumneavoastra. Pentru faptul ca nu ne-ati mai contactat de mult, ne era frica ca nu cumva prin activitatea noastra sa va fii suparati cumva. Noi va consideram prietenul nostru si ne amintim cu placere, cum cu patru ani in urma cand acest subiect nu era deloc popular si nici acceptat in majoritatea bisericilor romane, dumneavoastra ati fost printre putini pastori care ne-ati inteles dorinta, ne-ati simtit durerea si prin scrisorile trimese ne-ati incurajat sa mergem inainte. Afland mai multe despre dumneavoastra, intodeauna ne-am bucurat de pozitiea care ati luat-o cu privire la predicile si-n limba engleza in bisericile romane, cat si de dragostea care v-ati aratat-o in a salva generatia noastra pentru Inparatia Lui Dumnezeu.

   Am vrea sa stiti frate John, ca sunteti unul dintre pastori nostri preferati si aveti tot respectul nostru, va iubim mult si ne bucuram de dumneavoastra. Si pentru faptul ca va cunoastem in mai deaproape, indraznim sa va rugam ceva frate John!!!. Stiind faptul ca forte multi pastori si lucratori romani de pretutindeni „they look up to you”, ne-am bucura daca in lucrare pe care o faceti in propovaduirea cuvantului Lui Dumnezeu prin bisericile romane, ati incuraja tot mai mult si predicile in limba engleza, in scopul salvari generatiei noastre pentru inparatia Lui Dumnezeu. Va multumim anticipat frate draga.

   Dintr-o dragoste sincera si cu tot respectul, Tinerii Romani Americani transmite salutari sfinte biserici pe care o pastoriti, cat si familiei dumneavoastra. Multa pace va dorim.

 6. Ironic that in a community where speaking in tongues appears to be
  more esteemed than salvation itself, English of all languages,
  understood by the majority is not tolerated.

 7. Sa folositi exemplul bisericii Bible Harvest din Chicago este total nepotrivit. Multi tineri merg acolo doar sa se ascunda de parinti si pastori, care ii cunosc mai bine. Este un fenomen care nu ar trebui folosit ca exemplu.

  Binenteles, nu toti romanii care merg acolo sunt la fel!

  Nu cred ca e nevoie pentru o biserica romana sa se puna pe lista voastra. Daca ati fi putin mai informati, ati vedea ca sunt multe biserici romane care de multa vreme ofera mesaje in limba engleza. Sau poate stiti, dar doriti doar sa faceti galagie.

  In ce priveste mesajul pastorului James MacDonald, transmis prin sistem de circuit inchis la alte sali, poate ar fi mai bine pentru el sa aiba incredere in alti pastori de la organizatia lor, din biserica lor, dandu-le voie si lor sa predice la locurile diferite unde oamenii se intalnesc. Binenteles, cand crezi ca tu esti SINGURUL care este in stare sa predici duminica, este mai greu sa faci lucrul acesta. Cu putina modestie poate s-ar rezolva problema.

  Macar pastorii romani fac loc si pentru altii.

 8. Catre domnul Clisa Cu Ceapa! Ce rai sunteti frate draga, pana nu demult majoritatea dintre dumneavoastra ori de cate ori v-am cerut predica si-n limba engleza, ne-ati trimes la americani sa ne creasca eii. Acum cand ati aflat ca forte multi tinerii intradevar merg si la americani, ati ajuns sa condamnati bisericile americane pe motivul ca nu stiu sa ne creasca. Noi v-am dat ca exemplu bisericile Harvest Church, in sensul de-a folosi sistemul dansilor de predica. Aceasta metoda fiind o varianta posibila pentru toti pastori romani, pentru a putea da predica si-n limba engleza la serviciile divine din bisericile noastre. Deasemenea, am aflat ca in aceste biserici spre deosebire de bisericile romane, numarul membrilor si in special al tinerilor a crescut si continua sa cresca exagerat de mult.

  Ne-ati spus: „ca tinerii romani cei mai multi se duc in aceste biserici, ca sa se ascunda de parinti si pastori dansilor. Noi credem ca indiferent care ar fi motivul pentru care acesti tinerii se ascund in aceste biserici, important este faptul ca fiind la inchinare asculta cuvantul Evangheliei, care asa cum stim are o putere extraordunara in a-i aduce la mantuire. Noi credem ca atata timp cat acel pastor James MacDonald v-a predica cuvantul Lui Dumnezeu pe limba tinerilor, mai devreme sau mai tarziu, acea samanta semanata va prinde radacina si va da rod. Acei tinerii ascultand mesajul, cu siguranta ca in timp v-or creste intr-o maturitate deplina in Cristos.

  Ne-ati mai spus: „Ca nu credeti ca este nevoie pentru o biserica romana sa se puna pe lista noastra”. Am vrea sa va intrebam, ce rost are o companie orcare ar fi ea, daca nu face nici o reclama si nu stie nimeni ca exista??? Tot asa, ce rost are ca pastori nostri sa dea predica si-n limba engleza, daca nu au nici o randuiala in datul predici si nu vor sa spuna tinerilor cad au loc aceste predici???

  Deasemenea ne-ati spus: „Daca ati fi putin mai informati, ati vedea ca sunt multe biserici romane care de multa vreme ofera mesaje in limba engleza”. Am vrea sa va intrebam, dumneavoastra chear nu ati citit nimic din articolul nostru??? Daca da, v-am ruga sa mai cititi o data punctul # 1). al articolului. Tocmai datorita faptului, ca suntem foarte infomati de tot ce se intampla in bisericile romane v-am scris in detalii nemultumirile tinerilor cu privire la aceste predici. Din experientele noastre va putem sune, ca mesajele si-n limba engleza dau randament daca sunt facute in fiecare duminica, la orele la care tinerii sunt in biserica. In articolul nostru v-am dat ca exemplu acea biserica din Chicago, care au pierdut o multime de tinerii, cu toate ca da si dumnealor din cand in cand predica si-n limba engleza.

  In ce priveste lista noastra cu “Bisericile care dau predica si-n limba engleza la serviciile divine”, am vrea sa stiti, ca noi nu publicam aceste biserici din auzite. Toti frati din conducerea bisericilor care doresc sa se puna pe lista noastra, le cerem sa ne anunte printrun e-mail, “ca dumnealor intradevar doresc sa ajute generatia noastra, cu cel putin 30 de minute predica si-n limba engleza in fiecare duminica”. Faptul ca sunt si alte biserici care fac acesat lucrare si cu toate acestea nu sunt pe lista noastra, se datoreaza faptului: in primul rand nici un frate din conducerea acestor biserici, nu ne-au cerut ca sa-i punem pe lista. In al doile rand, aflam ca foarte multi nu vor sa-si ia angajamentul ca v-or face aceasta lucrare in fiecare duminica, ramanad ca sa dea aceste predici si-n limba engleza, cand pot si cat pot.

  Multa pace va dorim.

 9. Este mai mare rusinea pentru tinerii de origine romana care au fost in satare sa invete limba engleza si sa nu fie in stare sa-si invete limba materna romaneasca.De fapt rusine ar trebuii sa aiba parintii care au neglijat aceasta problema. Eu am doi copii care au avut 2 ani (fata) si 12 ani (baiatul) cind au venit in USA si acum fata are 27 ani iar baiatul 37, ei vorbesc perfect romaneste si tot atat de perfect englezeste. Aceasta datorita faptului ca de la inceput in casa si la biserica sa impus conditia sa se vorbeasca numai romaneste iar la scoala si in societate englezeste sau daca sint in stare sa invete si 100 de limbi. Daca in biserici se vorbeste numai romaneste felicitari pastorilor si rusine tinerilor care nu sint in stare sa-si invete limba materna. Bisericile romanesti in care se predica si in engleza in scurt timp vor fi asimilate de americani si vor dispare de pe lista bisericilor romanesti.Cred ca cineva in mod intentionat doreste acest lucru spre dezastru natiunii romane.

  Tineri ascultati predicile in limba romana si in scut timp ve-ti vorbi romaneste spre bucuria si cintea voastra,cit si a parintilor. Cind ve-ti merge in vizita in romania toate neamurile se vor bucura si va vor felicita. Sper sa nu va rusinati de limba voastra materna ca sa nu se rusineze si altii de voi. Pentru noi romanii in ceruri se va vorbi romaneste . Atentie! Limba romana are ca limba materna Latina si contine cele mai multe cuvinte in limba latina, chiar mai multe decat italiana sau franceza. Fi-ti mandri de aceasta si pretuiti frumoasa noastra limba Romaneasca. Domnul sa va binecuvanteze si sa va lumineze cu intelepciune sa reusiti sa invata-ti Romaneste.
  Rodica Muresan

 10. Doamna Rodica Muresan! Citind mesajul trimes, ne-am da seama cat de putin cunoasteti dumneavoastra cuvantul Lui Dumnezeu. Ne rusiniati atat pe noi cat si pe parinti nostri, pentru faptul ca nu am invatat si limba romana, fara sa realizat ca-n calitate de crestini Dumnezeu nu ne cere asa ceva. Indiferen care ar fi fost circumstantele vieti familiei dumneavoastra, prin care ati reusit sa va invatati copii romaneste, Dumnezeu nu va foloseste ca exemplu si nu va da dreptul sa impuneti tinerilor romani sa invete si eii acesta limba, pentru a putea fregventa bisericile romane. Bisericile in general nu sunt cluburi doamna draga, in care dumneavoastra inpreuna cu alti membri din club puteti pune reguli ca sa va simtiti bine. Aceste biserici sunt casa Lui Dumnezeu si sunt construite in scopul de-a salva suflete pentru cer. In aceste cladiri nu ii este permis nimanui sa puna reguli dupa placerile lor. Regulile sunt puse de El Dumnezeu stapanul casei, comform randuelilor Lui. Iar timiterea care ne-a facut-o Dumnezeu atat noua cat si pastorilor romani, este total diferita de ceia ce ne cereti dumneavoastra.

  Ne-ati spus: „Daca in biserici se vorbeste numai romaneste felicitari pastorilor si rusine tinerilor care nu sint in stare sa-si invete limba materna”. Am vrea sa stiti, ca pe acsti pastori pe care-i felicitati dumneavoastra intr-o zi o sa-i rusineze Dumnezeu rau de tot, si-o sa le ceara socoteala pentru sufletele tinerilor pierduti, pentru faptul ca nu le-a cerut niciodata sa implimenteze nici o limba straina in bisericile Lui. Sub nici o forma nu le permite sa alunge tinerii, pentru ca nu au invatat romaneste sau alte limbi. Domnul Isus si-a dat viata pentru sufletele noastre doamna draga, nu pentru a proteja limba sau indentitatea oamenilor.

  Ne-ati mai spus: „sa nu ne rusinam de limba romana”. Am vre sa stiti ca noi niciodata nu ne-am rusinat de limba romana si nici de neamul nostru, si regretam ca nu toti am reusit ca sa invatam si limba mostenita din parinti, suntem convinsi ca nu aveam nimic de pierdut ci doar de castigat. Nu din ura sau rea vointa nu am invatat romaneste doamna draga! Circumstantele vieti au fost diferite de ale copiilor dumneavoastra. Adevarul este, ca in cele mai multe cazuri parinti noastri au fost foarte putin timp cu noi. Uni am fost crescuti de o mama singura, care a trebuit sa mearga la lucru pentru a ne castiga existenta, alti am avut ambi parinti la lucru, pentru faptul ca salariile dansilor de emigranti au fost forte mici, si un singur salar nu le-a fost suficient ca sa suporte o familie atat de mare, si asa mai departe. Sunt multe de spus doamna draga, dar mai mult ca sigur ca nu va intereseaza istoria vieti noastre, asa ca ne v-om opri aici.

  Pasti fericite va dorim.

 11. Dragul meu,

  Iei putin prea personal articolul meu, si nu ai citit destul de atent. Ai face bine sa mergi inapoi si sa citesti cu mai multa atentie.

  Spuneam ca ‘multi’ din cei ce merg acolo, o fac din motive gresite, nicidecum ‘cei mai multi’. De asemenea, scriam clar ca ‘nu toti care merg acolo sunt la fel’. Sunt sigur ca sunt multi care isi gasesc locul potrivit in biserici americane.

  Nu cred ca rezolvi mult citand articolul gresit, cand este chiar aici in vazul tuturor.

  Mi se pare ca iei opinia mea intr-un spirit argumentativ. Nicidecum n-am intentionat sa merg in directia aceea. Imi spun doar opinia, care este bazata pe cazuri cunoscute concret de mine.

  Ma intreb cati tineri cunosti dintre cei ce au lasat biserica parintilor lor, si s-au ‘mutat’ la Bible Harvest. Pe cati ii cunosti personal? Eu ii stiu pe multi. Ii stiu si pe parintii lor. Unii dintre ei nu prea ajung la Harvest, ci la Starbucks-ul de peste strada… 🙂

  Intrebarea nu este la care biserica se duc acestia. Atata timp cat ajung la o biserica unde Cristos este predicat, nu s-a pierdut nimic, decat niste membrii si resurse din biserica romana locala.

  Problema este mult mai adanca decat esti gata sa intri aici in discutie. Daca un tanar se muta la o biserica americana, si participa in mod activ acolo, continua sa-l caute pe Cristos si sa creasca in El, care este problema? Da, biserica romana a pierdut un membru, unele resurse, cativa dolari la persh, dar imparatia Lui nu a pierdut nimic.

  Eu as prefera sa stea, dar daca sufletul lor isi gaseste odihna altundeva, este in regula, atata timp cat raman in voia lui Hristos. Ce zici de cei ce, din cand in cand, se muta de la o biserica de romani la alta? Uneori se intampla.

  In alta ordine de idei, ce spuneam despre ‘lista’ voastra este simplul fapt ca sunt foarte multe biserici care ofera predici in limba engleza, si multe alte resurse pentru cei tineri, fara sa va informeze pe voi. Cred ca incercarea voastra sa ‘demonizati’ pastorii din comunitatea romana, sau pe multi dintre ei, este o incercare puerila in a atrage atentie asupra voastra.

  In incheiere as vrea sa spun ca, da bisericile romane au probleme, dar si cele americane. Toate bisericile se confrunta cu probleme diferite, pentru ca Uratul, adevaratul nostru dusman, nu doarme niciodata. Nu este corect sa incluzi doar tinerii in aceasta ‘drama’, cum o numiti voi. Toti sunt afectati.

  Hristos A Inviat!

 12. Obsevam ca pentru uni frati crestini din bisericile romane, munca noastra de cinci ani de zile si pierderea tinerilor romani americani este un fel de joke o gluma, asa ca si numele dumneavoastra de „Clisa Cu Ceapa”. Am vrea sa stiti prietene draga, ca salvarea generatiei nostre pentru cer, pentru noi nu este deloc o gluma, dimpotriva luam aceasta lucrare foarte serios si foarte personal si nu ne este totuna ce spunti despre noi. Injosind generatia noastra in scopul de-a diminua ajutorul de care avem nevoe din partea bisericilor romane, o consideram o ura personala si o insulta adusa la adresa tinerilor, si nu v-o putem accepta.

  Ne-ati spus ca am gresit in scrierile noastre, in ce priveste fraza in care ati scris: „Multi tineri merg acolo doar sa se ascunda de parinti si pastori dansilor”, dumneavoastra ati folosit cuvantul „multi” iar noi am spus „cei mai multi”. Va rugam sa ne iertati frate draga, daca mai si gresim in exprimarea noastra. Motivul este ca „we are born americas” si nu va stim prea bine limba. Am vrea totusi sa va intrebam, de ce va deranjaza atat de mult un lucru de nimic, o interpretarea gresita a unei expresii? Intre „multi, si cei mai multi” dupa cum ne explica parinti, nu exista o diferenta prea mare. Noi cand am citit aceasta fraza scrisa de dumneavoastra: „Multi tineri merg acolo doar sa se ascunda de parinti si pastori dansilor”, eram pregatiti ca sa va scriem cu totul alceva, dar ca sa nu va jignim in fata fratilor v-am spus: „ca important este faptul ca acesti tineri se ascund in biserica, unde se predica cuvantul Lui Dumnezeu”.

  Adevarul este, ca ceia ce-ati spus dumneavoastra este o banalitate. Logic gandit si din experientele noastre avute cu tinerii pirduti carora nu le plac bisericile, va putem spune ca acesti tinerii de obicei nu se ascund in bisericici de parinti si pastori dansilor. In general cei mai multi nu merg deloc la biserica, sau daca merg se pierd pe drum intre casa si biserica. Asa ca acei „multi” tinerii vazuti de dumneavoastra in prealabil nu exista, iar ceia ce spuneti dumneavoastra este ceva absurd. Ce ziceti, nu vi se pare ca gresala dumneavoastra este mult mai grava, pentru faptul ca folositi niste insinuiri neadevarate, numai ca sa insultati generatia noastra in fata fratilor, ca sa nu ne mai ajute nimeni in scopul de-a salva tineri pentru cer. Frate draga, daca noi mai si gresim in scrierile sau exprimarea nostra, avem totusi niste scuze justificate, „ca ne-am nascut intr-o tara straina, nu am fost niciodata intr-o scoala romana, si nu stim prea bine romaneste”. Am vrea sa va intrebam, care este scuza pentru care dumneavoastra gresiti??? Da ne dam seama, ca ceia ce faceti dumneavoastra nu sunt greseli de exprimare, sunt pacate facute cu voia.

  Ne-ati spus, ca vi se pare ca luam opinia dumneavoastra intr-un spirit argumentativ, iar dumneavoastra nu-ati intentionat aceasta. Frate draga, dumneata in doar cateva fraze ati calcat in picioare toata munca noastra. De cateva luni de zile, am facut eforturi mari ca sa gasim solutii acceptabile pentru pastori si frati romani, pentru a avea predici si-n limba engleza in bisericile noastre, in scopul de-a salva tinerii romani pentru imparatia Lui Dumnezeu.

  1. Ne-ati atentionat: ca folosind exemplul bisericii „Bible Harvest Church” din Chicago, este total nepotrivit.
  -Am vrea sa va intrebam, de ce frate draga si de unde ati aflat dumneavoastra asa ceva? Aflam de la tinerii din Chicaga ca frati acestea prin metodele dansilor aratae de noi in acest articol, in zece ani de zile in Chicago aria, au deschis sase biserici si multe altele in alte orase si chear si-n Romania. Am vrea sa va intrebam, „cate biserici ati deschis dumneavoastra” de va pretindeti ca stiti totul si trebue sa va ascultam???

  2. Ne-ati mai spus: ca multi tineri merg in aceste biserici, doar sa se ascunda de parinti si pastori dansilor.
  – Really? Oameni care urasc biserica se mai duc oare in biserica sa se joace de-a ascunsa? In acelasi timp am dori sa va intrebam: „ce impotanata are aceasta cu articol nostru prin care cerem sprijinul pastorilor romani??? Ce au dea face acesti tinerii pierduti amintiti de dumneavavoastra, cu noi cei care cerem predica si-n limba engleza in bisericile romane???

  3. Ati argumnentat, ca nu credeti ca este nevoie pentru o biserica romana sa se puna pe lista noastra.
  – De ce pritetene draga, ce facem noi cu bisericile care se pun pe lista noastra, le dam foc??? De ce va deranjaza faptul ca noi anuntam tinerii, ca in bisericile romane se da predica si-n limba engleza? Nu cumva nu doriti ca acesti tinerii sa afle, pentru ca va este frica c-o sa se reintoarca din nou in bisericile romane???

  4. Ne-ati dat de inteles: „ca noi facem tote acestea, pentru faptul ca dorim doar sa facem galagie”.
  – Really? Daca aceasat-i singura noastra motivatie, dupa capacitatea dumneavoastra de gandire, ce ziceti este posibil ca aceasata aiurala sa ne tina cinci ani de zile??? Come on, intr-o lume care ne ofera atat de multe lucruri, chear credeti ca nu avem alceva de facut cu timpul liber, decat sa facem galagie prin bisericile romane???

  5. Deasemenea l-ati insultat pe pastorul americani James MacDonald, pentru ca nu stie sa-si organize programele. Spre deosebire de pastori romani, dansul nu lasa si pe alti frati sa predice din cuvant.
  – Frate draga!!! sperem ca nu cumva mai si predicati de la anvon. Daca da, am dori sa va intrebam cate suflete ati adus la mantuire prin activitatea dumneavoastra, de le stiti asa de bine??? Am citit pe blog-ul acestor biserici ca prin sistemul dansilor, in doar zece ani de zile a adus in aceste sase biserici peste 13.000 de membri. Ce ziceti, tot mai vreti sa-i dati lectii acestui pastror cum sa-si faca lucrarea???

  6. Deasemena observam ca tratati subiectele cu noi la singular, ca sa dati de inteles fratilor romani ca este vorba de o singura persoana. Cat de siret si diplomat este diavolul, se lupta ca sa reduca numarul tinerilor romani-americani la unul, in felul acesta el stie ca va reduce interersul pastorilor si a fratilor romani de a ajuta generatia noastra la zero. Ce rau sunteti frate draga!!!!!!

  7. Ne-ati mai spus ca noi incercam sa demonizam pastori romani. Am vrea sa va intrebam, cine v-a sopteste asa ceva??? Oare am scris noi in articolele nostre ca dorim sa-i demonizam pe pastori romani??? Daca i-am demoniza pe acesti oameni cum spuneti dumneavoastra, oare am mai dori noi oare sa mai romaniem cu dumnealor in bisericile romane??? Foarte rar gasim cate un frate roman, c-o asa ura mare fata de generatia tanara. Dumneavoastra pe toate caile posibile, incercati sa bagati ura intre noi si conducerile bisericilor romane, ca sa nu ne mai ajute nimeni.

  Ne intrebam oare care sunt motivele pentru care dumneavoastra faceti toate acestea? Nu cumva si dumneavoastra mai predicati din cand in cand pe la amvon si va este frica ca predicile si-n limba engleza o sa va diminueaze sansele de-a mai ajunge in fata? Din experientele nostre va putem sune, ca numai cu asemenea frati avem probleme de genul acesta. Un sfat pritenesc frate draga, daca acesta este motuvil noi va dam un sfat: „cu felul dumneavoastra de gandire, sa nu va mai urcati pe la amvon”. Am vrea sa stiti, ca urcarea la amvon cere o responsabilitate foarte mare, si sar putea ca intr-o zi sa-L suparati tare de tot pe Dumnezeu, si-o sa se razbune pe dumneavoastra pentru sufletele ascultatorilor pierduti.

  Ne-ati mai spus, ca aceasta este opinia dumneavoastra personala, dandune de inteles ca nu trebue sa ne agitam. Frate draga, problema noastra este, ca opiniile dumneatale sunt ca si ale poporului isdrael inainte dea-l rastigni pe Cristos. Am vrea sa stiti ca aceste opinii ne deranjeaza mult pentru singurul motiv ca condamna la moarte generatia noastra. By the way, ne scriu cititori nostri, ca numele care il folositi de „Clisa Cu Ceapa”, „they think it is a joke” si este o insulta la adresa dansilor. Ne pare rau, dar daca ne veti mai scrie sub numele acesta de „Clisa cu Ceapa” pe blogul nostru, sa stiti ca n-o sa va mai publicam mesajul. Acesta-i un blog crestin frate draga!!!

  Sorry, noi ne v-m opri aici. Multa pace va dorim.

 13. Dragi americani din parinti romani! Intradevar este rusinos ca ati uitat voit sa vorbiti romaneste si aici problema este pocainta si nu limba in care se vorbeste in biserici. Voi ziceti: ,,in bisericile romanesti in care am crescut”, desi nu stiu cat adevar este aici, pentru ca nu poti creste int-ro biserica unde se vorbeste romaneste si tu sa nu sti limba fapt ce arata ca tu nu ai inteles ce s-a predicat deci nu ai putut sa te pocaiesti sau sa iei vre-o atitudine vizavi de Evanghelie. Nu incercati sa puneti pedeapsa nepocaintei tinerilor pe umerii celor ce nu predica in engleza in bisericile lor ca si daca ar veni un Inger din cer sa va predice tot nu va veti pocai daca nu aveti dorinta aceasta. Si asta nu tine de limba in care se predica mai ales ca va autointitulati Tineri romani dar nu va comportati ca atare.

 14. Dear Friend,

  My name was changed, so you and your readers won’t be offended…

  I thought for a moment that you really loved the younger generation of Romanians in the States, but after reading your posts, and especially your replies to those posters who disagree with you in any way, I have serious doubts about your sincerity and the validity of your love for this generation.

  I love the young Romanian generation in the States. I grew up here, and I can relate to them. You see, loving someone sometimes means to tell it like it is, but that is clearly not something you can accept. As a friendly remark, this type of attitude will not help your ‘cause’ in the long run.

  I believe that most young Romanians in our churches really love God, and have a lot of respect for their churches and pastors. The best way to help them is to continue to pray for them, and to continue to offer them the resources they need so dearly, which includes sermons in English among other things. No one is trying to deny that.

  Reading the posts in here, I am disappointed by your negative attitude towards anyone who honestly questions your efforts. Your anger, and the fact that you almost invite the wrath of God upon this honest writer 🙂 is a clear indication of the level of your spiritual maturity. How sad.

  I pray God’s blessing on you and your loved ones.

  A Friend.

  • Domnule daca scria-ti in romaneste, scria-ti mai corect de unde se vede ca s-ar putea ca unii dintre romanii sa aiba o problema de self image si sa se creada mai valorosi daca vorbesc engleza. Cum spunea o doamna mai sus gasesc trist ca romanii n-au tinut sa isi invete copii romaneste. Pe de alta parte multi sunt oamenii simpli si cunosc si dumnealor o romana prea simpla deci copii i-au depasit. Nu pot sa ma fac judecatoare a acestei situatii, sigur ca daca pastorii gasesc necesar se poate predica si in engleza iar pe de alta parte nu cred ca problema este atit de grava incit tinerii sa se piarda de la credinta pentru ca nu au predici in engleza. Le gasesc pe toate gardurile si mai bune si mai rele destul sa deschida radio sau sa dea drumul la televizor. Dar din nou nu ma pot pune in pielea tinerilor, nu mai sunt in US. Constat insa si faptul ca o biserica etnica intr-o tara straina poate fi o frina adaptarii si integrarii in societatea respectiva.

 15. Christ is risen!

  Dear friends,

  Thank you for the support you’ve given us again for Peniel National Youth Conference in Romania. Your prayers, fasting, and active participation has made this conference full of grace and God’s presence.

  Following the motto of the conference in Galatians 5:25, our preachers, inspired by God, taught us that without the ministry of the Holy Spirit in us we could not be saved, without the graceful work of the Spirit we could not be sanctified and that without the empowerment of the Holy Spirit we could no be and provide vivid proofs of our confession of faith.

  Dynamic worship, the 12 optional seminars offered (besides the four plenary sessions), the two concerts in different music styles, the four social projects presented and the 37 hours of continuous praise and intercession before the Lord will remain a living memory in the hearts of the approx. 2,500 young participants (from 30 counties and 8 countries).

  In our minds will also remain the fact that at this event we managed to collect and donate to the humanitarian organizations supported by Peniel 16,681 lei (4,100 euros / $ 6,065) and that over 350 young people have contributed in various ministries to this conference that was broadcast live on two radio stations and on Alfa Omega TV. May God bless all those who made these achievements possible!

  However, the greatest achievements are those made by the Holy Spirit in the hearts of our participants: some gave their lives to the Lord, others were reconciled to God the Father, others were forgiven and freed from the condemnation of sin and others strengthened their faith in God.

  May God help us all to walk in the Spirit, doing the will of God in our everyday life!

  Soli Deo Gloria!

  Peniel Team
  http://www.peniel.ro

 16. Lucruri slabe care nu-L onoreaza pe DUMNEZEU.
  Credeti ca pe Dumnezeu il intereseaza limba vorbita sau nationalitatea bisericii?
  Unii frati au mers ani de zile ,, pe cale ,, dar tot n-au inteles nimic.
  Dumnezeu te vrea sincer si pocait ,nu razvratit si egoist !
  Sunt uimita ,consternata ,ca romanii ,care au trait atat de greu in Romania nu pot sa-i faca pe tineri sa inteleaga lucrurile simple si ca tinerilor nu le mai place limba materna
  Dumnezeu vrea inima ta !

  • Draga sora Anna,

   Poate noi, care vorbim si intelem doua limbi ( pe putin) , judecam prea aspru pe acesti tineri care probabil nu pot, invata o a doua limba daca in familie sau scoala vorbesc numai engleza..
   Dumnezeu intelege neputinta lor si va gasi pastori bilingvi sa le predice..
   A invata o limba straina (sic) cere talent, timp, exercitiu si in cazul de fata, patriotism..

   Nedumirirea mea este de ce se mai numesc acesti tineri romani ? Sunt americani si gata.

 17. Stimata sora Anna! inainte de-a raspunde argumentului dumneavoastra am dori sa va intrebam: „prin tot ceia ce facem noi, care sunt lucrurile slabe mentionate de dumneavoastra care nu-L onoreaza pe DUMNEZEU”? Faptul ca noi tinerii romani-americani cerem predica si-n limba engleza pentru a salva generatia noastra pentru cer, dumneavoastra considerati aceasta un lucru slab? Asa cum spuneti in argumentu adus: „in realitate pe Dumnezeu nu-L intereseaza limba vorbita sau nationalitatea bisericii”. Daca asa este, atunci de ce ne insultai? Se pare ca in ciuda a tot ce spuneti, in cele din urma va deranjanza in ce limba se predica in bisericile romane. Mai spuneati ca: „Dumnezeu ne vrea sinceri si pocaiti, nu razvratiti si egoisti”. Am vrea sa va intrebam din nou, de unde ati dedus sau cine v-a spus ca tinerii romani din America si Canda suntem rasvratiti si egoisti, atata timp cat noi nu cerem liderilor nostri si bisericilor romane mai mult decat le-a poruncit Dumnezeu prin cuvant ca sa faca pentru noi???

  Cat despre noi vedem aceast „egoism si rasvratire” in uni dintre crestini romani si majoritatea liderilor nostri. Spunem aceasta datorita faptului, ca indiferent care sunt pierderile si consecintele inpotriviri dansilor cu privire la hranirea generatiei nostre cu-o hrana sufleteasca adegvata, cei mai multi fara rusine iau tot programul bisericilor romane pentru eii si nu lasa absolut nimic pentru generatia tanara, pentru a putea fi salvati pentru cer. Spuneati: „sunt uimita, consternata, ca romanii, care au trait atat de greu in Romania nu pot sa-i faca pe tineri sa inteleaga lucrurile simple si ca tinerilor nu le mai place limba materna. Sora dreaga! care sunt aceste lucruri simple pe care noi nu le intelegem si cine sunt acesti tinerii amintiti de dumneavoastra carora nu le place limba materna. Cu regret va spunem, ca ne dam seama ca traiti intr-o lume total diferita de-a noastra si nu va dati seama ce vorbiti. Am dori sa stiti ca noi nu datorita faptului ca nu ne place limba parintilor noastri cerem predica si-n limba engleza. Facem aceasta datorita faptului ca nu am avut unde si cu cina sa invatam aceasta limba si nu intelegem romaneste. Asa cum poate stiti, scoli de limba romana in America si Canada nu sunt, iar parinti nostri majoritaea dintre dansi au fost si sunt la lucru in timpul zilei, ca sa poata sa ne castige existenta si un venit finaciar suficient pentru a ne purta la o scoala, in scopul de-a ne creia un viitor. Si acum pentru ca stiti motivatiile slbiciuni noastre, am dori sa va punem cateva intrebari:

  Ce este de facut
  a). Ce doriti sa se faca cu noi generatia tanara, pentru ca asa cum stiti am crescut si suntem in bisericile romane si cu tote acestea nu stim romaneste.
  b). Doriti cumva sa ne trimeteti in iad, datorita singurei noastre slabiciuni ca cei mai multi nu am reusit sa invatam si limab romana?
  c). Oare ne cere Dumnezeu sa invatam vre-o limba straina pentru a ajunge in Rai?
  d). Ce ziceti, cine sunt cei care intradevar nu inteleg aceste lucruri simple amintite de dumneavoastra?

  Realitatea este sora Anna, ca cei mai multi dintre crestini romani si lideri noastri nu-L cunosc pe Dumnezeu, pe motivul acesta comenteaza negativ cerintei noastre si interzic categoric limba engleza in bisericile romane. Prin ceia ce fac ne dau de inteles ca Bisericile Romane nu sunt Casa Lui Dumnezeu, in prealabil nu sunt construite in scopul de-a salva suflete pentru cer. In majoritatea cazurilor ele sunt propietati personale, care apartin unui grup de romani si nu Lui Dumnezeu. Motivul pentru care acesti oameni nu ne dau predica si-n limba engeza, se datoreaza faptului ca le stricam confortul de „tip romanesc” din aceste asa zise biserici romane. Este foarte dureros dar adevarat, crestini romani ai secolului nostru au ales sa faca din casele Lui Dumnezeu niste „Cluburi Romanesti”, cu tot fel de traditii si obiceiuri mostenite din parinti, numai ca sa se simta bine. Cu tote ca in fata Lui Dumnezeu noi suntem responsabilitatea dansilor, pe cei mai multi nu-i intereseaza ce spune Dumnezeu si nici salvarea noastra pentru inparatia Cerurilor. Sora Anna! va dam un sfat fratesc, daca nu sunteti in tema si nu cunoasteti situtaia noastra nu judecati si nu ne condamnati sora draga, ca nu cumva sa va faceti vinovata de sufletele noastre.

  Multa pace va dorim.

  • Domnule imi pare rau, timpul nu imi permite sa citesc tot raspunsul d-vs dar cind spuneti ca aveti nevoie de predici in engleza ca sa salvati o generatie pentru cer ma tem ca ati folosit o nota prea dramatica. Predici in engleza sunt cu duiumul, unele dintre ele bune cum mentionam mai sus, altele nu merita doi bani, asa cum unele in romaneste se poate ca sunt bune altele nu se mai adreseaza tinerilor ci vor sa pastreze o mentalitate care nu se potriveste cu timpul si locul. Dar sa salvati suflete cu o predica mi se pare, din punct de vedere teologic an over statement.

   • Stimate anonim, majoritatea fratilor romani de aici deja stiu, ca bisericile romane (din toate denominatiile crestine) din: America, Canada si Australia, isi pierd de la credinta generatia tanara si nu putine ajung sa se inchida. Aceasta se datoreaza faptului, cu toate ca noi tinerii frecventam bisericile romane, cei mai multi nu intelegem mesajul Evangheliei predicat in limba romana. Neintelegand aceste mesaje, desigur ca majoritatea dintre noi nu mai ajung niciodata ca sa-L cunoasca pe Dumnezeu. Asa cum stiti, credinta nu se mosteneste din parinti, “ea vine in urma auziri si intelegeri Cuvantului Lui Dumnezeu” (Romani 10:17, Efeseni 1:13). In realitate toti acesti tinerii, eii se afla prin bisericile romane doar din respect fata de parinti lor, nu pentru ca ar simti ceva pentru Dumnezeu si Lucrarea Lui. Odata plecati sau scosi afara din aceste biserici, istoria tineriilor proveniti din parinti emigranti ne spune: “ca cei mai multi dintre acestia, nu vor mai frecventa niciodata nici o alta biserica”. Pentru ca acesti tineri sa ajunga ca sa-L cunoasca pe Dumnezeu, exista doar o singura solutie: “predicarea Evangheliei pe intelesul lor, pe toata perioada cat eii inca se mai afla prin bisericile romane”.

    Din nefericire pe acesti tinerii, noi nu-i vom putea obliga niciodata ca sa invete romaneste si nu-i v-om putea trimete nici la americani sau pe internet, ca sa-si caute eii predicile in limba engleza. Dumneavoastra trebue sa intelegeti “ca acesti tinerii inca nu-l cunosc pe Dumnezeu si nu simt nimic pentru El si lucrarea Lui, iar ceia ce le cereti dumneavoastra, nu este in interesul dansilor”. Datorita acestui fapt, Dumnezeu ne spune noua crestinilor: “Mergeti in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura, (desigur pe intelesul celor ce ne asculta, altfel nu le-ar folosi la nimic)”, Marcu 16:15. Oare le spune Dumnezeu lucratorilor romani, ca prin tarile prin care v-or ajunge, acei: chineji, indieni, africani, americani s.a.m.d. in primul rand trebue sa invete romaneste, ca sa poata fi evanghelizati de romani? Nicidecum, lucratori romani in primul rand trebuie ca sa invete eii limba acestor straini, pentru a le putea transmite mesajul Evangheliei pe intelesul lor. Cititi in continuare: https://tineriromaniamericani.wordpress.com/2012/06/07/strigatul-de-ajutor-al-tinerilor-romani-din-america-canada-si-australia-2/. In realitate demersul nostru este foarte clar si simplu, numai cei care nu vor sa ne ajute filozofica measjul, ca sa ne ispiteasca si sa ne inpedice lucrarea. Multa pace va dorim.

 18. Pace sfanta,
  Dragi tineri care va ocupati de acest site as vrea sa va spun si opinia mea care poate nu e foarte importanta dar totusi poate o sa aiba ceva efect asupra voastra. In mare am citit can tot ceea ce s-a postat pe site si continutul mesajului pe care doriti sa il trimiteti si as avea cateva remarci de facut:
  1) Sa spunem ca peste noapte toate bisericile penticostale din America si Canada ar accepta sa aiba 30 de minute de predica in limba engleza la programul de Duminica seara cand, se spunea aicea, tineri sunt in proportie mai mare la biserica, eu va intreb 30 de minute pe saptamana e suficient sa iti hranesti sufletul pentru o saptamana intreaga. Oare crezi ca 30 de minute o sa schimbe inimile tinerilor care nu au fost schimbate in 15-20 de ani de mers la biserica. After all the basic Bible knowledge you get at Sunday school, where everything is thought in English in most churches. Ma indoiesc sincer ca cu 30 de minute pe saptamana tineri o sa creasca si o sa se maturizeze foarte mult spiritual.
  2) Se spunea despre serile de tineret ca nu e ok sa fie predica in engleza numai la serile de tineret pentru ca cei mai multi tineri nu pot fregventa aceste seri de tineret petru ca sunt ocupati cu scoala. Really? In cele mai multe cazuri peste 90% cred, serile de tineret se tin vinerea seara. Dragul meu daca de dragul lui Dumnezeu nu poti sa te relaxezi dupa o saptamana de invatat in prezenta lui Dumnezeu la o seara de tineret, dar la un movie bun either Friday or Saturday we have plenty of time, credema ca aspectul asta ma face sa cred ca tineri nu vin la serile de tineret , nu pentru ca nu au timp sau invata sau alte motive, ci pentru ca nu au ravna dupa partasia in Casa lui Dumnezeu.
  3) Afla dragul meu ca il ascult cu mare placere pe fratele James MacDonald in special la radio si imi place mult, insa sistemul acesta mi se pare foarte deficitar, daca ajungem sa mergem la biserica sa ne uitam la o inregistrare video. Lucru asta te rog sa ma crezi ca pot tineri sa il faca in timpul liber acasa( timp liber care totusi ar trebui sa existe avand in vedere ca multi merg doar Duminica seara la biserica. Daca cineva isi face timp pentru Dumnezeu doar Duminica Seara te rog sa ma crezi ca motivatia cu care vine vineri seara e complet gresita( Insa e bine totusi ca vine si atunci pentru ca si atunci Dumnezeu il poate cerceta).
  4) Cu siguranta, dragul meu, ca nimeni nu este obligat sa invete nimica in lumea asta cu atat mai putin o limba straina( desi nu ar trebui sa fie straina din timp ce ne identificam ca fiind roman( a fi roman implica a cunoaste limba romana) ) Insa pun si eu o intrebare stupida. cati dintre noi ( dintre cei care am urat matematica) am invatat matematica doar pentru ca am facut-o cu o regularitate foarte mare. Eu te intreb dragul meu, daca tineri astia au mers 15-20 de ani la adunare de cel putin 3 ori pe saptamana un total de 7 ore pe satamana( mult peste cata matematica invatam la scoala) nu au reusit in 7 ore cat se vorbea la biserica( insa se mai vorbea si acasa catusi de putin chiar daca si mama si tata munceau) nu au reusit sa invete catusi de putin limba romana la un nivel care sa ii permita sa inteleaga o predica, credema ca tinerii astia ori sunt grei de cap( lucrur care cu siguranta nu e cazul pentru ca romanii in general sunt ageri de minte) ori doar cauta o scuza sa nu mearga la biserica pe motiv ca nu inteleg.

  Am si eu o curiozitate dragul meu, dintre tineri astia pe care ii reprezinti, atunci cand isi scriu their resumes, how many of them put Romania as a foreign language that they know. Un caz putin probabil dar relevant pentru cazul nostru. In cazul in care maine FBI ar spune ca angajeaza oameni care stiu foarte bine limba romana si le-ar da un salar foarte mare, cam cati dintre ei crezi ca s-ar duce si ar stii indata aproape perfect limba romana? I would say that probably many of them.

  As a conclusion my friend ad brother in Christ, I would say that the real issue in our new American Romanian Youth generation is not the language, but the true love for Christ and ravna pentru partasia in Casa Lui. Ca si tanar al noi generati vreu sa iti spun amice draga ca limba este una din cele mai mici probleme care ar trebui sa ne stea in cale, insa vreau sa iti spun ca adevarata noastra problema este ca relatia noastra cu Dumnezeu nu este chiar cum trebuie, si daca Dumnezeu nu o sa se atinga de generatia tanara intr-un mod foarte foarte deosebit, nu va ramane decat o ramasita foarte mica de oameni care vor fi cu adevarat crestini.

  P.S. As vrea totusi amice draga sa mai meditezi putin asupra exemplului cu harvest church. Chiar crezi ca intr-o societate ca si cea in care traim noi asa de multi oameni s-ar converti la Cristos? Dragul meu Cuvantul Lui Dumnezeu nu este chiar asa de placut pentru om ( daca este predicat in intregime asa cum este el scris) incat 13000 de oameni sa se intoarca la Cristos intr-un timp asa de scurt. Eu unu personal nu pot sa ma pronunt despre harvest si sa spun la particular insa din cate cunosc cele mai multe non denomination churches ar rather cultural centers. Sa nu uitam ca Cuvantul Domnului este un foc mistuitor. Sa nu uitam ca noi trebuie sa ne rastignim firea pamanteasca. Ori toate aceste lucruri nu sunt predicate la aceste biserici( nu pot sa zic cu siguranta daca e si cazul la harvest). 13000? Common inseamna ca James MacDonald e mai ceva ca si Petru din Biblie.

  Sper c a m-am facut inteles. Cred o idee mult mai buna ar fi ori sa se duca tineri la unele biserici americane cu adevarat crestine si sa creasca spiritual, ori mult mai simplu sa isi exerseze putin limba romana.( Trebuie sa recunosti ca in privinta asta este putin lipsa de buna vointa pentru ca daca s-ar dori oricare din tineri pe care ii reprezinti in maxim un an 2, de cand faceti voi mittinul asta, ar fi invatat romaneste la un nivel care cel putin le-ar fi fost de ajuns sa inteleaga ( insa cei mai multi inteleg) tot ceea ce se petrece in biserica.

  Multa pace si binecuvantare!

 19. COPILASI TINERI…NU UITATI CACI DUMNEZEU VA LAST ATIT DE MULTE PREDICI IN TOATE LIMBILE PAMINTULUI (BIBLIA),CA APROAPE NU MAI E NEVOIE DE NICI UNA…DA ESTE ADEVARAT CA BISERICILE PENTECOSTALE SI NU NUMAI PE ZI CE TREC SUNT TOT MAI RECI…PREA MULT SA ACORDAT PRIORITATE TINERILOR,IAR ACUM SE VEDE REZULTATUL..MAI NOU PRIN MADRID IN BISERICILE PROTESTANTE CURVIA II CA -LA-EA ACASA….NU STIU CE VA MAI FII,DAR SUNT TARE DEZAMAGIT CIND VAD CACI CEL RAU CISTIGA MULT TEREN………TREZITIVA TINERILOR…AVETI GRIJA,SI NU VA LASATI CONDUSI DE CEL RAU….LASATI PROSTIILE SI MODA DIABOLICA LUMEASCA,NU VA LEGATI DE LUME,CACI MAI ESTE UN PIC…VIATA TRECE REPEDE,SI NE TREZIM LA VIATA SAU LA JUDECATA……..DOMNUL CU VOI TOTI DIN INTREAGA LUME(C.S.-madrid 02.08.11)

 20. Sfinti si preaiubiti frati in Domnul Isus!
  Ma bucur sa va aduc la cunostinta ca a luat fiinta blogul http://www.urimsitumim.ro. Pe acest blog, ve-ti putea afla detalii in ceea ce priveste Asociatia ,, Urim si Tumim „, Asociatie care a fost infiintata la Timisoara si care are ca drept scop, propovaduirea Evangheliei in inchisorile din Romania. Astept de la dvs sfaturi, sugestii, propuneri, corectari. Tot ceea ce aveti pe inima, scrieti-ne pe adresele puse pe blog. Nadajduim ca ne ve-ti purta in rugaciunile dvs. Ma rog ca Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va faca parte de mult har in tot ceea ce faceti pentru slava si gloria lui Dumnezeu. In slujba Regelui, nevrednicul Sau rob.
  Vasile Tofan

 21. Multa pace,
  Ma numesc Nechifor Ruben Emanuel, am 27 de ani, sunt din Cluj-Napoca, Romania. Sunt casatorit de 2 ani, sunt membru activ – zic eu – in Biserica Penticostala Betania din Cluj – Napoca ( http://www.bisericabetaniacluj.com ) si sunt in ultimul an la studi doctorale aici in Romania. Am obtinut o pozitie de studii post-doctorale in University of New Brunswick, Canada.

  Va scriu acest email deoarece vreau sa va intreb daca stiti sau daca exista comunitate de romani in acest stat Canadian, si mai ales daca exista biserici penticostale/baptiste, constient fiind de necesitatea si a hranei spirituale, nu doar a unui trai mai bun.

  Va spun acest lucru deoarece cand am fost plecat atat in SUA, Spania, Irlanda, Franta si Germania am observat cat este de importanta partasia frateasca, chiar daca mantuirea este personala.
  Chiar daca pozitia de studii post-doctorale ar urma sa inceapa dupa data de 1 octombrie, deoarece trebuie sa dau un raspuns cat mai repede acestei universitati v-as solicita ca dvs sa imi raspundeti cat mai repede puteti.

  In speranta unui raspuns favorabil si in timp util va doresc multa binecuvantare in continuare.
  De asemenea va multumesc anticipat pentru amabilitatea dvs si imi cer scuze pentru timpul retinut prin acest email si solicitarile acestuia.
  God bless you!

  Ruben Emanuel NECHIFOR
  E-mail: ruben_nechi@yahoo.com
  ruben.nechifor@phys.utcluj.ro

 22. Stimati „tineri americani”!
  Daca e intr-adevar pasiune pentru Hristos, asa cum se intelege din mesajele voastre, atunci Domnul sa va de-a biruinta in viziunea pe care ati primit-o.
  Va scriu din orasul Udine (Italia), aici cu ajutorul lui Dumnezeu si cu ajutorul mai multor tineri iubitori de Isus, am reusit sa daramam toate „gardurile” si sa-l propovaduim pe Hristos in afara zidurilor bisericesti. Ca si coordonator a acestei lucrari, va marturisesc ca am ajuns sa ne simtim utili intr-adevar in lucrarea lui Dumnezeu. Nu puteti sa va dati seama, cata bucurie si implinire sufleteasca iti poate aduce „proclamarea lui Isus” si in afara bisericii.
  Dar retineti: rugati-va lui Dumnezeu ca si conducerea bisericii din care faceti parte sa primeasca aceeasi viziune! Doar impreuna veti putea birui! Sa nu uitati ca Dumnezeu ne-a creat diferiti.
  „La diversità e una ricchezza” – diversitatea (nu uniformitatea) e o comoara.
  S-ar putea sa va imbarbateze :

  tinerii bisericii „Maranata” Udine la casa de batrani

  • Multumiri tinerilor romani din Italia care au adus un brin de bucurie intr-o casa de batrini. Dumnezeu sa va rasplateasca.

 23. in spiritul omeniei si solidaritatii, fac apel la bunavointa dumneavoastra prin care va rog sa ne intindeti o mana de ajuto Suntem un cabinet de avocatură (avocat luscan.izabela) din.jud ias și dorim să vă supunem un caz umanitar. Stabilită în satul Rodna, veche com. Rodna, bl. 78, ap. 39, jud. Bistrița-Năsăud, fa­milia Mureșan se compune din soții nicoleta și sorin.si.cei.cinci.copi.minori ai acestora;sorin fiul(născut; la data de.24.03.2001}.ionut.(născut la data de.17.05.2003}.si.ionela.nicoleta.(născut la data de.10.062005.(.denisa.09.06.2009.(născut la data de.15.05.2011.). Si­tuația lor financiară și locativă este precară, ei lo­cuind într-un bloc de garsoniere, într-o stare insalubră, cu izolații, instalații și geamuri foarte proaste iar dom­nul Mureșan este imobilizat la pat de.16.luni.în urma .unui accident în construcții. necesita interventie chirurgicală la anbele picioare tibie peroneu dret tibir stang ale cărei costuri se ridică la aprox euro.3000.Chiar în condiţiile în care această sumă este foarte mare pentru situaţia actuală de criză economică, orice fel de ajutor în bani, alimente, haine pentru cei 5 copii, sau rechizite , care trebuie să meargă la şcoală, sunt binevenite. Mă rog la Bu­nul Dum­nezeu să-mi dea putere să merg mai departe şi oameni care să ne ajute să depăşim aceste pro­bleme mari cu care ne confruntă pentru familia muresan .De­oarece traiul a 7 persoane într-o garsonieră de 21 mp nu poate fi considerat unul decent, cabinetu Pe această cale, fac apel către dvs. și cititorii dvs., care ar fi interesați să ajute această familie, în orice mod. Orice părinte își dorește să îi ofere copilului său tot binele de care este în putere. Vă trimit atașat docu­mentele scanate, din care reiese situația acestei familii, care are nevoie de ajutorul nostru, al tuturor. În afara celor atașate, trimitem mai jos și restul actelor dove­ditoare. Vă mulțumim și vă urăm spor în toate…BCR – Sucursala Rodna:veche.RO64.RNCB.0283125980330001. sau personal la familia muresan nicoleta la telefon;0758851442.mutumim…domne.ajuta

 24. buna cred din toata inima ca noi penticostalii am fost alesii de Dumnezeu sa aratam intregii lumi calea catre Vesnicie In toate bisericile penticostale lucrarea Duhului sfint este uitata sau neglijata Am pornit cu ajutorul lui Dumnezeu spre Londra acum 4 ani pt a incepe aceasta lucrare Nu stiu de ce a ales DUMNEZEU acest loc dar.am inceput sa string banii pt inceputul acestei lucrari Realizez acum ca nu voi putea inainta niciodata singur .Cu siguranta sint pocaiti dedicati acestei lucrari .Am inceput aceasta lucrare aici dupa ce DUMNEZEU mi-a descoperit prin mai multi proroci ca ;ITI VOI TRIMITE AJUTOR PRIN ROBUL MEU DIN AMERICA nu stiu daca fac bine ca scriu aceasta [nu cumva aduc foc strain pe altar] dar in urma postului si a rugaciunii aceasta imi este calauziera Daca cel caruia Dumnezeu i-a pus pe inima aceasta lucrare citeste aceste rinduri ma poate gasii la nr tel 00447407208939 sau 07407208939 Londra numele meu este Florin Ungur adresa de mail florin_42ungur@yahoo.co.uk Dumnezeu sa dea biruinta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s