Raportul de activitate al Tinerilor Romani Americani pe anul 2013:

Pastorii Romani si destinul tragic al tinerilor crestin din Bisericile romane.Iubiti frati romani, din nou ne aflam in fata dumneavoastra, desi nu credeam ca vom mai reveni vreodata in lumea virtuala, pentru a va tine la curent cu situatia tinerilor din bisericile romane din America si Canada. Datorita faptului, ca odata cu retragereanostra din lucrare, ajutorarea generatiiei tinere din mai multe biserici a fost oprita, iar programele de tineret cat si predicile in limba engleza au fost anulate atat din unele biserici cat si de la conventiile anuale; la insistentele a mai multor frati, ne-am simtit obligati ca sa preluam din nou aceasta activitate. Noi intentionam ca sa ne continuam aceasta lucrare, doar pentru o perioada mai scurta de timp, pana cand o alta grupare de tinerii sinceri pentru Dumnezeu si lucrarea Lui, se vor pregati ca sa preia aceasta misiune, “pentru ca lucrarea cu tinerii sa continue”. Atat frati mai in varsta cat si generatia tanara doresc mult, “ca predicile si-n limba engleza in scopul salvari tinerilor pentru cer, sa nu mai dispara niciodata din bisericile romane din America si Canada”. Singurul lucru pe care acesti frati il cer pastorilor romani este: “ca odata pe saptamana, de preferinta duminica seara, sa se accepte predica si-n limba engleza in bisericile dansilor, cel putin 30 de minute”; pentru ca tinerii romani nascuti sau crescuti in America si Canada, sa inteleaga Cuvantul si Legile Lui Dumnezeu predicat in aceste biserici. Anul acesta, desi am fi dorit mult ca sa va aducem doar vesti bune, datorita faptului ca impotrivirile in a ajuta generatiea noastra continua, iar pierderile in randul tinerilor sunt tot mai mari, ne-am simtit obligati ca sa va scriem din nou cu lux de amanunte, problemele mari ale generatiei tinere din bisericile romane.

Situatia tinerilor si a bisericilor romane din America si Canada:

Credem ca la ora actuala, nu mai este nimeni strain de faptul, ca bisericile romane (din toate denominatiile crestine) din: America, Canada si chiar si din Australia, isi pierd de la credinta generatia tanara. Aceasta se datoreaza faptului, ca majoritatea dintre noi desi frecventam bisericile romane, nu intelegem mesajul Evangheliei predicat in limba romana. Neintelegand aceste mesaje, desigur ca cei mai multi dintre tinerii, nu mai ajung niciodata ca sa-L cunoasca pe Dumnezeu. Asa cum stiti, credinta nu se mosteneste din parinti, “ea vine in urma auziri si intelegeri Cuvantului Lui Dumnezeu” (Romani 10:17, Efeseni 1:13). In realitate toti acesti tinerii, eii se afla prin bisericile romane doar din respect fata de parinti lor, nu pentru ca ar simti ceva pentru Dumnezeu si lucrarea Lui. Odata plecati sau scosi afara din aceste biserici, istoria tinerilor proveniti din parinti emigranti ne spune: “ca cei mai multi dintre acestia, nu vor mai frecventa niciodata nici o alta biserica”. Pentru ca acesti tineri sa ajunga ca sa-L cunoasca pe Dumnezeu, exista doar o singura solutie: “predicarea Evangheliei pe intelesul lor, pe toata perioada cat eii inca se mai afla prin bisericile romane”. Noi am ajuns la convingerea, ca 30 de minute odata la saptamana, ar fi suficient pentru a salva generatia nostra pentru Imparatia Lui Dumnezeu.

Problema noastra mare la oara actuala, sunt majoritatea pastorilor romani din America si Canada. Acesti oameni, pentru faptul ca dansi nu pot ca sa predice si-n limba engleza, de frica ca noi tinerii le vom lua functiile si salarul, opresc in totul o asemenea lucrare. Cu regret si durere va spunem, cu exceptia celor 20 de lucratori din bisericile care dau predica si-n limba engeza de pe “lista noastra”, toti ceilalti pastori care se impotrivesc, au ajuns sa fie “un adevarat blestem” pentru toate generatiile de tinerii romani din toate celelalte biserici. Impotrivirile dumnealor, cauzeaza nu numai pierderea generatiei tinere, dar si inchiderea a tot mai multe dintre bisericile romane din America si Canada. Ceia ce se observa tot mai mult la pastorii romani, este frica dumnealor ca vor fi inlaturati de la putere de catre generatia tanara. Datorita acestui fapt, orice schimbare ceruta de noi ii pune in panica, iar prezenta noastra prin bisericile dansilor le produce o neliniste sufleteasca; cu toate ca noi nu dorim ca sa facem nici o schimbare in ce priveste doctrina bisericilor romane, si nu suntem absolut de loc interesati in pozitiile si realizarile dansilor financiare. Ca fapt concret va putem spune ca-n toti acesti ani, nici cel putin unul dintre pastorii romani care au dat predica si-n limba engleza, nu si-au pierdut postul de pastor datorita noua.

Chiar si pastori care dintr-un motiv sau altul au plecat sau au fost schimbati, toti acestia au fost inlocuiti tot cu pastori romani emigranti, care nu pot ca sa predice si-n limba engleza. In realitate, atat noi cat si parinti nostri, nu dorim absolut de loc ca sa aducem pastori americani in bisericile romane. Tote exclamarile pastorilor nostri aduse la intrunirile dansilor, de genul: “Fratilorrrr!!!!!! aveti mare grijaaaa!!!!!! daca acesti tineri se vor ridica si vor fi promovati, noi ne vom pierde functiile si salarul. Pentru fapul ca noi nu putem predica pe limba lor, acestia fiind multi isi vor aduce pastori care predica-n engleza, in felul acesta se va termina cu noi”. Asa cum puteti realiza iubiti frati, toate aceste argumente nu sunt adevarate. Generatia noastra, nu a dorit si nu intentioneaza ca sa-i schimbe pe nici unul dintre dumnealor. Dorinta sincera a tinerilor intodeauna a fost si este: “doar de a intelege Legile si Cuvantul Lui Dumnezeu predicat in bisericile romane, si nimic mai mult”. An dupa an, prin articolele noastre ne-am straduit ca sa-i linistim si sa-i asiguram pe acesti frati, ca nici unul dintre dumnealor nu-si vor pierde posturile si salariul de pastor datorita noua. Cu toate acestea cei mai multi dintre eii, sunt tot mai agitati si tot mai ingroziti de generatia tanara. Datorita acestui fapt, starea dansilor de tensiune si neliniste sufleteasca, ii face ca sa ia decizii in pripa si hotarari lipsite de intelepciunea Lui Dumnezeu.

Tragedia de la Conventia Bisericilor Penticostale:

Anul trecut asa cum stiti, la conventia anuala a bisericilor penticostale care a avut loc in Seattle Washington, pastori nostri romani ne-au anulat atat programul tinerilor, cat si cele 30 de minute de predica si-n limba engleza odata la an, “o hrana sufleteasca atat de necesara pentru generatia tanara”. In toti acesti cinci ani, de cand am fost si noi inclusi in programele convetiilor romane, in timplul predicilor in limba engleza de la aceste intruniri, zeci sau chiar sute de tinerii in fata miilor de martori si-au predat viata Lui Dumnezeu. Prin aceasta s-a dovedit faptul: “ca atunici cand mesajele sunt intelese, tinerii sunt foarte receptivi si ascultatori, iar Cuvantul Lui Dumnezeu are o putere extraordinara si asupra lor”. Desi rezultatele au fost uimitoare si peste asteptarile celor mai multi, prin stoparea acestor programe de la conventiile anuale pastori nostri ne-au spus: “ca NU acesta este interesul dansilor”. Din nefericire aflam, ca intoarcerea tinerilor la Dumnezeu intr-un numar atat de mare, a starnit o panica si o groaza infioratoare in sufletele celor mai multi. Ca rezultat, Consiliul Pastoral al Conventiilor Romane, impreuna cu Bordul de Conducere a Uniuni Bisericilor Penticostale, sub conducerea pastorului organizator “Vasile Antemie” si a presedintelui Uniuni pastorul “Cornel Avram”, intr-o unanimitate de voturi au luat hotararea, “ca sa se suspendeze in totul atat programul tinerilor, cat si predicile in limba engleza din programele anuale ale conventiilor romane”. S-a constatat faptul, ca dumnealor urmaresc cu mult interes, ca sa se treaca din nou la sistemul dictatorial de operare si control, folosit de conventiile romane de mai bine de 40 de ani. In cazul acesta, tinerilor nu li se vor mai da absolut nimic, nici cel putin o predica de 30 de minute odata la an. Majoritatea dintre noi, la aceste intruniri vom fi folositi doar pentru infrumusetarea sali si a programelor, si ca un entertainment pentru fratii romani.

Prin acest sistem de operare, s-a aplicat din nou regula: “zece predici romanesti, si a unsprazecea in limba romana”, ca nu cumva acesti tinerii sa ajunga ca sa-L cunoasca pe Dumnezeu si sa inteleaga Legile Lui. Ca apoi ramanand prin bisericile romane, sa puna in pericol posturile si salariile pastorilor nostri. In ce priveste fraza din Constitutia Uniuni Bisericilor Penticostale, prin care pastori romani ne-au spus: “Deoarece tanara generatie este o preocupare primordiala a activitatii noastre, suntem deschisi pentru folosirea limbii engleze in propovaduire si inchinare”. Asa cum puteti realiza iubiti frati, aceasta fraza este un mare neadevar. Ea se afla scrisa in Constitutia Uniuni, doar pentru a duce crestini romani in eroare si pentru a obtine cat mai mult suport financiar, chear si din partea parintilor nostri. Pe toata perioada conventiei, cu toate ca nu s-a pregatit absolut nimic pentru a hrani spiritual si generatia tanara, majoritatea pastorilor nostri ne-au dat de inteles ca n-au uitat de noi. In prealabil, prin predicile dansilor in limba romana, s-au facut eforturi mari pentru a se scoate in relief motivele dumnealor pentru care, nu mai vor ca sa ne mai dea nici cel putin o predica si-n limba engleza odata la an, ca si noi sa ne putem hrani spiritual din Cuvantul Lui Dumnezeu. Pentru a-si sfinti lucrarea si a se documenta Biblic de decizia luata, la aceste intruniri s-a ales ca subiect de discutie, versetul din Iosua 24:15. Prin acest verset nea fost relatat, cum acest om al Lui Dumnezeu (Iosua), care a condus poporul Israel spre tara Canaan spune: “Cat despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului!”. Prin acest paragraf Biblic, pastori nostri ne-au spus-o din nou si din nou: “ca nu-i de datoria si de responsabilitatea dansilor, de-a conduce generatia tanara spre cer”. Comform acestui verset, este de datoria fiecarui parinte, ca-n familie sa-si rezolve problema de mantuire a copiilor lor, in nici un caz in bisericile romane.

Acesti frati, daca mai citeau inca cateva versete din istoria poporului evreu aflau, ca in realitate Iosua a fost cel care a condus copii lui Israel spre tara Canaan, nu parinti dansilor. Conform cuvantului Lui Dumnezeu, parinti celor mai multi dintre eii impreuna cu batrani poporului, murisera in pustie. Daca vom studia Scripturile vom putea afla, ca conducerea generatiei tinere spre cer, este si de responsabilitatea si de datoria a fiecarui pastor roman. In Ioan 21:15 prima porunca pe care i-a dat-o Domnul Isus lui Petru si apoi pastorilor romani a fost: “Pasteti mieluseii Mei”. In Ioan 10:11 Domnul Isus le spune, “nu parintilor ci pastorilor”: “Pastorul cel bun isi da viata pentru oile sale”. In realitate Dumnezeu le cere acestor oameni, mult mai mult decat le-am cerut noi. Cu toate acestea, atat prin bisericile dansilor cat si la intrunirile anuale ale conventiilor romane, prin atitudinea luata si deciziile facute, acesti frati ne-au spus-o din nou si din nou: “ca-n ciuda legilor Lui Dumnezeu date cu privire la tinerii, dumnealor il vor ignora pe Dumnezeu si poruncile Lui si ne va ignora si pe noi si nevoile noastre, si nu ne vor da nimic”; nici cel putin o predica de 30 de minute odata la an, pentru ca si noi sa putem fi salvati pentru cer. Mai mult decat atat, ca sa ne dovedeasca public ca din proprie initiativa se opun cu incapatinare, atat poruncilor Lui Dumnezeu cat si cerintelor noastre; pe pastorul mult iubit de tinerii pe fratele “Leonard Semenea”, (la predicile caruia in fiecare an la aceste intruniri, sute de tinerii s-au intors la Dumnezeu); de data aceasta l-au scos din programele conventiei, si l-au pus cu ordinea prin sala. Prin aceasta lideri nostri ne-au spus: “ca dansi sunt la putere si fac ce vor”. In prealabil, asa ca si judecatorul nedrept din Biblie (Luca 18:1), “eii de Dumnezeu nu se teme, iar de oameni nu se rusineaza”.

Pana cand Isuse Doamne , pana cand

Reactia fratilor romani, la abuzul de putere al pastorilor nostri:

Ceia ce ni s-a parut absolut incredibil, aberant dar mai ales revoltator la conventia anuala a bisericilor romane, a fost si felul in care frati romani cat si parinti multor tinerii din bisericile noastre, se lasau calcati in picioare, insultati, jigniti si violati in demnitatea lor de oameni (daca or mai avea asa ceva) de pastorii romani, care dintr-o incapatinare inexplicabila, nu acceptau sub nici o forma ca sa le mai dea copiilor lor, nici cel putin o predica de 30 de minute odata la an. Desigur ca atitudinea iresponsabila a acestor parinti si frati, ne-a tulburat mult sufletele si ne-a facut ca sa va scriem aceste randuri. Noi ne dam seama tot mai mult ca-n realitate, nu numai pastori romani sunt vinovatii pentru pierderea generatiei tinere si inchiderea bisericilor romane. Vinovati sunt si membri acestor biserici, impreuna cu parinti multor tinerii. Ceia ce este foarte tragic in poporul crestin roman, este lipsa de unitate si interes a celor mai multi, in a ajuta lucrarea Lui Dumnezeu de salvare a generatiei tinere. Acesta a fost si unul dintre motivele esentiale pentru care, in urma cu un an ne hotarasem ca sa abandonam aceasta lucare. Va vom da cateva exemple: Din cate am realizat noi, pe parinti cu copii minori de exemplu, nu-i intereseaza absolut de loc problemele tinerilor adolescenti din bisericile dansilor. Parinti care intr-un fel sau altul, si-au rezolvat intr-o masura oarecare problema de limba a copiilor lor, pe acestia nu-i intereseaza absolut de loc, ce se va intampla cu restul de tinerii din bisericile romane, care nu inteleg mesajele in limba romana. In cazul parintilor care au experimentat deja tragedia secolului XXI, in care si-au pierdut aproape toti copii, acestia au luat de buna expresia romaneasca care spune: “sa moara si capra vecinului”. In cazul acesta, nu are decat sa se piarda si ceilati tineri din bisericile romane, nu numai copii dumnealor. In ceia ce ii priveste pe pastori si lucratori din bisericile noastre, cu toate ca si eii sunt parinti, acestia in mare parte isi au proiectele si interesele dumnealor personale, care nu au absolut nimic de a face cu salvarea tinerilor, sau a propiilor lor copii pentru cer. In realitate, in crestinatatea romana totul este: “eu, mie si pentru mine”, in rest pe cei mai multi nu ii intereseaza absolut nimic de nimeni. V-am putea da o multime de versete biblice, prin care Dumnezeu combate o asemenea comportare, dar credem ca si aceasta ar fi doar o pierdere de vreme.

In decursul acestor sase ani de activitate am realizat, ca foarte multi parinti si frati, atat din randul membrilor cat si din randul pastorilor romani, in realitate eii stiu ca copii dansilor au probleme mari. Sunt foarte constienti si de faptul, ca acesti tineri pentru ca nu inteleg mesajele din bisericile romane, nu-L cunosc pe Dumnezeu. Cu toate acestea majoritatea nu fac mai nimic, lasand timpul ca sa le rezolve poroblemele copiilor dumnealor. In cazul in care faptele urate ale unor tinerii devin publice, actiunea de urgeneta a acestor parinti si frati este, ca sa nu recunoasca nimic si sa acopere cat mai repede faptele acestor copii, pentru a-i putea casatori in biserica. Din discutiile avute cu acesti parinti aflam, ca cei mai multi dintre dumnealor compara tinerii nascuti in America sau Canada, cu situatia dansilor din perioada adolescentei din Romania. In realitate, in ani tinereti si dumnealor erau “niste tinerii imperfecti”, si cu toate acestea dupa un timp si-au revenit, s-au mai copt la minte cum spune romanul, si au ramas in biserica. Problema mare este, ca America nu este Romania, iar secolul in care traim noi nu se poate compara cu nici unul dintre secolele trecute. Din nefericire salvarea tinerilor din bisericile romane, necersita o unitate totala si o actiune urgenta, atat la nivel de familie cat si la nivel de biserica. Daca vor lasa timpul ca sa treaca, istoria ne spune ca situatia acestor tinerii nu se va mai ameliora niciodata, dimpotriva ea se va agrava tot mai mult de la un an la altul. In cazul acesta, cei mai multi tinerii vor deveni dependenti de tot felul de: stuperfiante, droguri, alcool si-o viata mizerabila departe de Dumnezeu. Sansele lor de-a mai fi salvati, pentru uni vor fi foarte mici, iar pentru alti vor fi inexzistente.

Prin activitatea noastra de salvare a tinerilor romani, in multe cazuri la ore tarzii ajungem prin locurii mai putin populate de frati din bisericile romane. Spre surpriza noastra, in aceste localuri publice “in care uraciunea pustiiri este la ea acasa”, ajungem ca sa intalnim persoane tinere din bisericile romane, la care nu ne asteptam. Discutand cu parinti acestor tinerii am ajuns sa realizam, ca-n bisericile romane mai exista o categorie de parinti (frati de rand sau chiar si pastorii), care pentru faptul ca se incred in copii dansilor, au ajuns ca nici cel putin nu le trece prin minte, in ce prapastii mari au cazut deja adolescenti din casele dumnealor. Americani au o vorba: “Trust but verify”. Noi credem ca ar fi bine ca toti parintii, foarte discret sa-si urmareasca copii, pentru a afla cat mai multe lucruri despre eii. Din cate am realizat noi, tragedia celor mai multi parinti din bisericile romane din America si Canada este, ca in momentul in care au aflat unele lucruri despre copii dansilor, acestia sunt deja intr-o stare foarte avansata si cei mai multi nu mai pot fi ajutati. Poate veti spune: “acestia nu pot fii tinerii din bisericile noastre. Ai nostri copii sunt toti in biserica, majoritatea canta in: cor, fanfara si orchestra”. Am vrea sa va spunem iubiti frati, ca va inselati singuri. In general majoritatea acestor tineri intalniti de noi, eii au cantat, canta si uni inca vor canta in formatiile bisericilor romane, si cu toate acestea fac si alte lucruri. Pentru faptul ca eii nu inteleg mai nimic din mesajul transmis in limba romana, cei mai multi au ajuns ca sa considere bisericile noastre, “niste cluburi romanesti cu caracter crestin”. Neintelegand prea multe din tot ce se petrece in aceste localuri, aceste “cluburi romanesti cu caracter crestin”, au devenit tot mai plictisitoare si tot mai obositoare pentru cei mai multi. In cazul acesta, tot mai multi tinerii romani sunt in cautarea altor cluburi.

Motivele pentru care noi acuzam pastori romani, pentru pierderea generatiei tinere:

Da stim, ca multi dintre dumneavoastra nu va simtiti comfortabili, pentru ca chear noi tinerii ne-am gasit, ca sa scriem unele lucruri despre pastorii romani si activitatea dansilor. Am vrea sa stiti iubiti frati, ca nu ne este de loc usor, iar lucrarea care ni s-a incredintat o facem cu o mare frica si temere de Dumnezeu, si cu o multa responsabilitate fata de dumneavoastra. Daca ne vom duce in Cuvantul Evangheliei vom afla, ca pentru a ne desavarsi caracterul nostru de crestin, Dumnezeu ne cere: sa fim intelepti, sa fim vigilenti, sa fim vegheatori, sa fim candele aprinse care lumineaza in permanenta. Ni se cere, ca sa fim desavarsiti in lucrarea Lui Dumnezeu de salvarea a oamenilor, si plini de ravna in Duhul Slujiri. Pentru faptul ca generatia noastra este in cauza si in criza, iar pastori romani sunt cei direct responsabili si vinovati pentru situatia deplorabila in care ne aflam, desigur ca nu vom putea tacea. Conform Cuvantului Lui Dumnezeu, in lumea noastra sunt mai multe categorii de lucratorii in campul Evangheliei. Cei interesati va rugam sa cititi versetele din: Ioan 10:11, Zaharia 11:16, Marcu 13: 14, Zaharia 11:15,16, Ezechiel 34:2, Ieremia 23:1, Ezechiel 34:4, Ieremia 10:21, Isaia 1:15, Zaharia 11:17, s.a.m.d. Legat de cazul nostru, noi ne vom ocupa doar de primele doua categorii: 1). In prima grupa Domnul Isus n-il ilustreaza pe “pastorul cel bun” care isi da chiar si viata pentru oile sale (Ioan 10:11)”. Acesti lucratori, eii se adapteaza la cerintele si nevoile turmei si fac absolut totul pentru salvarea eii, dand chear si predici in limba engleza pentru a salva tanara generatie pentru cer. Pe acesti pastorii noi ii iubim mult, ii respectam si ii suportam, pentru dragostea si daruirea dumnealor in lucrare. 2). In a doua categorie, Biblia ni-i ilustreaza pe “pastorii materialisti.” Acesti oameni din nefericire, au cu totul alte interese si alte obiective de realizat, total diferite de cele date de Dumnezeu “de a-i salva turma pentru cer”. In Zaharia 11:16 Biblia ne spune: “Iata, voi ridica in tara un pastor caruia nu-i va pasa de oile care pier; “nu se va duce ca sa le caute pe cele mai tinere”, nu le va vindeca nici pe cele ranite, iar celor grase le vor manca carnea de nu le va mai ramane decat copitele!”

In cazul nostru, acestia sunt pastorii romani de la Conventia Bisericilor Penticostale. Cei mai multi dintre dumnealor, tremura spunand: “daca noi vom accepta si limba engleza in bisericile romane si la intrunirile anuale, s-a terminat cu noi. Pentru faptul ca noi nu putem predica si-n limba engleza, acesti tinerii isi vor aduce pastori americani care predica pe limba lor. Singura noastra sansa de a ne salva posturile si salarul este: de a promova tot mai mult limba si cultura romana in Bisecile Lui Dumnezeu (http://romanianpentecostalunion.com/aboutus.htm). Numai in cazul acesta, crestini romani vor avea o neaparata nevoie de noi.” Dupa o asfel de gandire, cat si dupa experientele avute cu acesti oameni, noi credem ca NU mai exista o singura persoana care sa nu realizeze, caci conform Bibliei acesti frati au probleme mari, atat la capitolul slujire, cat si in ce priveste respectarea legilor Lui Dumnezeu date cu privire la oameni si-n special la tinerii. Dupa incidentul care a avut loc la conventia bisericilor romane, noi credem ca “numai un om fara minte” ar mai putea sa creada, ca acesti pastori romani dupa 10 predici in limba romana, nu au mai avut nici o alta altenativa decat sa ne ia chiar si cele 30 de minute de program si-n limba engleza odata la an.” Numai un om lipsit de intelepciunea Lui Dumnezeu ar putea spune, ca mesajul (care a inlocuit programul tinerilor) prezentat de pastorul “Cornel Avram”, ar fi fost mult mai important decat salvarea generatiei noastre pentru cer. Dupa parerea noastra, predica acestui frate (cu acea lectie de gradinita cu macheta de casa), prin care ne-a explicat in detalii importanta fundatiei, a zidurilor si a acoperisului la o cladire, a fost in totul un disappointment si o pierdere de vreme. Credem ca slujitorul Lui Dumnezeu Avraam din vechime, care traind in corturi se lupta cu inversunare, ca samintia neamului lui sa ajunga un popor mare; la judecata va avea mari probleme cu slujitorul Avram al secolului XXI, care traind in palate se lupta din toate puterile, ca sa distruga semintia neamului lui din America si Canada.

Pastorii Romani si destinul tragic al tinerilor crestin din Bisericile romane.

Noi va rugam iubiti frati, ca sa nu priviti cu usurinta, la tot ceia ce fac acesti oameni prin bisericile romane si la conventiile anuale. Din nefericire pierderea generatiei tinere de la credinta, nu este doar pierderea noastra. Ea este si pierderea bisericilor romane si a Lui Dumnezeu, care si-a dat viata si pentru noi. Daca ati urmarit atenti, marile evenimente din ultimi ani din bisericile romane din America si Canada, ati putut sa aflati ca mai multi dintre pastori nostri romani, au fost prinsi in pacate mari, pacate grele, care s-au petrecut pe durate de zeci de ani. Din nefericire, pe toata perioada cand dansi traiau in pacat, acesti oameni au fost implicati in cele mai mari si sacre lucrari spirituale din bisericile romane, unice in viata celor mai multi dintre noi. La binecuvantari de exemplu, acestia si-au pus mainile peste noi nascuti, la nunti si-au pus mainile peste tinerii in castorie, la botezurile in apa si-au pus mainile peste cei care au facut un legamant prin apa botezului, la ungerile de pastorii si-au pus mainile peste viitori lucratori, in cazuri de boala si-au pus mainile peste bolnavi s.a.m.d. Daca ne vom duce in Isaia 1:15 vom afla, ca Dumnezeu le spune unor asemenea oameni: “Cand va intindeti mainile, imi intorc ochii de la voi; si oricat de mult v-ati ruga, n-ascult, caci mainile va sunt pline de sange!” Acest verset pe noi ne-a framantat mult de tot si ne-a facut ca sa ne punem intrebarea, “toate aceste lucrari facute de acesti oameni pe perioda cand dumnelaor traiau in pacat, sunt ele oare recunoscute si acceptate de Dumnezeu?” Multi dintre noi care ne aflam in pragul casatoriei, ne cutremuram gandindu-ne “ca oficierea casatoriei noastre, cu toate ca o vom face in biserica, s-ar prea putea ca sa nu fie recunoscuta si acceptata de Dumnezeu, datorita unor asemenea lucratori”. Poate uni frati, va oferiti sa ne dati unele explicatii biblice in sensul aceasta.

Ceia ce ne-a uimit mult de tot in ultima vreme, a fost nu numai acesti pastori romani dar si membri din bisericile dansilor. Biblia ne spune: “ca pe adevarati lucratori in campul Evangheliei ii veti cunoaste dupa faptele lor (Matei 7: 15-20), nu dupa performanta pe care acesti oameni o dau pe scenele conventiilor, sau pe la amvoanele bisericilor.” In ultimi ani in mai multe cazuri, membri unora dintre bisericile romane, intradevar au ajuns ca sa afle faptele urate ale pastorilor dumnealor, care ani de zile au trait in pacat. Cu toate acestea, in ciuda dovezile incontestabile aduse impotriva acestor oameni, cei mai multi dintre acesti frati au continuat ca sa-i suporte. Din cate am realizat noi, majoritatea fratilor romani din bisericile noastre, deabea astepta ca sa-l prinda pe pastorul dansilor in pacat, ca la sfarsit de saptamana sa aiba motiv de a-l ierta de saptezeci de ori cate sapte (Matei 18:22). Noi credem ca ar fi bine, ca frati romani sa studieze Scripturile si sa aiba mare grija in tot ceia ce fac. Deciziile dumnealor mai putin gandite si lipsite de invatatura Cuvantului Lui Dumnezeu, pune in pericol starea spirituala a bisericilor romane. In realitate, este o diferenta foarte mare intre o gresala si intre un pacat facut cu voia. In acelasi timp, nu acestea sunt pacatele si oameni care trebuie sa fie iertati “de saptezeci de ori cate sapte”, si nu dumnealor sunt cei care trebue sa-i ierte. Biblia ne invata, ca iertarea si reinstaurarea unor asemenea oameni in lucrare o face Dumnezeu (daca o mai face), in schimbul: caintei, recunoasterii si marturisiri pacatului. In cazul acesta, se cere o transformare si o pocainta totala, nu minciuna si lipsa de responsabilitate, cum s-au manifestat la cei mai multi dintre cei acuzati. Deasemenea conteaza foarte mult, care este mesajul care le este transmis, celorlalti lucratori din bisericile romane. Statisticile ne spune: “ca daca un numar oarecare de infractori (ai legilor de orice fel) au fost prinsi, inca de doua ori atatia sunt cei pe care nu-i vor prinde niciodata,” datorita talentului si abiliati dansilor de a-si masca aparenta si de a-si ascunde faptele urate.

Cerem doar o mana de ajutor, pastorilor nostri romani

Marturisirea facuta de pastorul Petrica Lascau:

In timpul calamintatilor spirituale de la conventia anuala, in care ce cei mai multi dintre pastorii romani ponegreau public tinerii si parinti nostri, pentru a-si justifica motivele dumnealor marsave, pentru care ne-au luat totul; la amvonul conventiei a fost invitat pastorul Petrica Lascau. Spre surpriza noastra acest frate, contrar mesajelor aduse de pastori anteriori, a lasat rusinea la o parte si cu o dragoste de tata marturiseste public in fata miilor de frati romani, acele perioade grele din viata dansului, in care a ajuns ca sa-si piarda de la credinta chiar si ultimul copil. Noi cunoastem foarte bine familia Lascau si ne mandrim cu asemenea parinti. Il felicitam pe fratele Petrica, atat pentru actiunea luata in familie, cat si pentru indrazneala si curajul dumnealui, de a se da ca exemplu si dea-si marturisi public problemele familiei. Acest frate, in fata miilor de martori a dovedit, ca in cazul dansului “dragostea de tata a depasit mult orgoliul de pastor roman.” In ciuda injosirilor care l-ar putea afecta, in smerenie s-a indentificat cu cei mai multi dintre parintii tinerilor din bisericile romane, care si eii au aceliasi probleme si aceliasi necazurii cu copii dumnealor, ca si dansul. Din nefericire, stim si multi alti pastorii romani care se afla in aceiasi situatie cu copii dansilor. Cu toate acestea majoritatea tac si se ascund, de frica ca nu cumva sa afle crestini romani, ca si dumnealor asa ca si multi alti parinti, “nu au putut, sau au esuat in a-si proteja copii de puterea intunericului”. Realitatea este, ca atat copii pastorilor cat si ceilalti tinerii din bisericile romane, au aceliasi slabiciuni si aceliasi nevoi. Ce bine ar fii daca toti pastorii romani asa ca si fratele Petrica Lascau, ar recunoaste public problemele generatiei tinere, si ne-am uni fortele pentru a ne lupta “nu intre noi”, ci cu puterea intunericului care distruge generatia tanara din bisericile romane. In realitate, aceasta-i trimeterea pe care ne-a facut-o Dumnezeu. In nici un caz nu a cerut niciunuia dintre noi, “ca sa protejam limba si cultura romana, cu pretul sacrificari in masa a generatiei tinere.”

Pastorul Petrica Lascau, Pasi spre Lumina.

Pericolele mari care urmaresc tinerii secolului XXI:

In ultima vreme tot mai multi dintre frati romani, pentru a-si justifica lipsa de interes si motivele pentru care NU vor ca sa ne ajute, vin la noi cu o multime de intrebari de genul: De ce nu invatati romaneste? De ce nu plecati la americani? De ce distrugeti bisericile romane? De ce vreti ca sa dati jos pastori romani? De ce nu va indentificati numele? s.a.m.d. In invalmaseala aceasta mare, care nu are absolut nimic de a face cu mantuirea oamenilor sau a tinerilor pentru cer, infernul profita de naivitatea acestor oameni, si face ravagii in generatia tanara din bisericile romane. Desi ne este foarte greu ca sa abordam unele subiecte, vazand “lipsa de intelepciune a celor mai multi,” ne simtim obligati ca sa le spunem lucrurilor pe fata; pentru ca atat conducerile bisericilor romane cat si acesti frati, sa inteleaga tot mai mult cauzele pentru care ne luptam, si care sunt realizarile reale pe care ni le dorim atat de mult in viata noastra. Spre deosebire de toate articolele noastre anterioare, de data aceasta vom incerca ca sa va aducem cazuri reale din viata tinerilor adolescenti din bisericile romane, ca sa puteti intelege tot mai mult “de ce noi tinerii avem o nevoie mult mare de un ajutor urgent, mult mai mult decat o au frati batrani din bisericile noastre”. Incurajati de mesajul adus de pastorul Petrica Lascau de la conventia anuala, cat si de marturisile facute de un grup de tinere adolescente din statul Michigan, (care au trait deja drama secolul XXI din bisericile romane), va vom relata o parte din pericolele mari care urmaresc generatia tanara a zilelor noastre.

In unele biserici cazurile au fost atat de grave incat, dupa ce uni tinerii si-au marturist pacatele pastorilor lor, acestia fara nici o explicatie i-au alungat din bisericile dansilor. Pentru faptul ca stim cum sunt primite asemena vesti in comunitatea romana, in momentele de fata avem emotii mari si ne este foarte greu ca sa va scriem. In realitate nu stim ce se va intampla dupa ce v-eti afla, pana unde au ajuns uni dintre copii fratilor si chiar si a pastorilor romani din bisericile noastre din America si Canada. Indiferent ce se va intampla, inca de la inceput noi va rugam in numele Domnului Isus “care si-a dat viata si pentru acesti tinerii”, ca sa nu-i insultati si sa nu-i raniti. In realitate eii au ajuns in starea in care se afla, si datorita lipsei de intelepciune si interes, a lucratorilor nostri si a generatiei mai in varsta din bisericile romane. Deasemenea va rugam mult, ca insultele aduse la adresa tinerilor, “sa nu ni le scrieti in limba engleza” pentru ca nu vi le vom publica. In decursul anilor mai muti dintre noi, prin eforturi mari i-am adus pe uni dintre acesti tinerii din nou in bisericile romane, si nu am vrea ca nici unul dintre dumneavoastra, sa ii scoateti afara din Casa Lui Dumnezeu. Daca nu aveti cuvinte de incurajare si zidire sufleteasca, noi va rugam mult de tot ca sa nu ne scrieti absolut nimic. Am vrea sa stiti, ca noi succesele nu ni le numaram in popularitatea blog-ului, si nici in numarul mare de comentarii primite la articolele noastre. Sucesele nostre sunt numarate, in numarul mare de tinerii pe care putem sa-i scoatem din prapastiile mari in care au cazut, si sa-i aducem la Dumnezeu. In continuare va vom prezenta o parte dintre pericolele mari ale secolului XXI, care distrug generatia tanara din bisericile romane din America si Canada.

Lasati copii sa vina la pastorul cel bun

1). Pornografia:

Pornografia asa cum stim, este unul dintre pericolele mari care urmaresc generatia tanara. In viata celor mai multi dintre noi, aceasta a aparut prin deschiderea unui simplu e-mail, primit de la o persoana necunoscuta. Ajunsi intr-o asemenea situatie penibila, actiunea de urgenta a celor mai multi a fost, ca sa stergem cat mai repede mesajul si sa inchidem compiuterul, continuandu-ne activitatea obisnuita. Cu toate eforturile facute de a uita tot ce vazusem, aceste imagini degradante cu barbati si femei goi, ne apareau din nou si din nou in fata ochilor. Desichizand si alte email-uri, desigur ca curiozitatea pentru uni tinerii a devenit tot mai mare si nu putini au ajuns ca sa nu se mai poata opri, in a privi aceste imagini. Ajunsi intr-o asemenea situatie, cei mai multi dintre acesti tinerii, din dorinta de a scapa de acest cosmar nedorit s-au dus la pastori dansilor si si-au marturisit pacatul, cerandu-le sprijin si ajutor. Cu regret aflam, ca in cele mai multe cazurii fara prea multe explicatii, pastori romani dupa ce i-au rusinat bine le-au spus: “ca sa nu mai vina la ei cu asemenea mizerii”. Deasemenea unora dintre acesti tinerii, pastorii dansilor le-au interzis ca la ungerile de frati, sa mai mearga in fata cu asemenea pacate. In Ioan 1:29 Biblia ne spune: “Mielul lui Dumnezeu a venit pe pamant, NU ca sa mantuiasca sfinti, ci ca sa ridice pacatele lumii.” Iar dupa ce si-a terminat lucrarea aflam, ca prima persoana mantuita a fost “un talhar” (Luca 23, 40-43). Noi credem ca este foarte important ca-n cazul acestor tinerii, pastorii romani sa nu-i scoata afara din bisericile dansilor.

In realitate, ceia ce s-a intamplat in viata acestor adolescenti, a fost o reactie normala a corpului. In scoli am invatat, ca atunci cand te uiti la poze pornografice, creierul omului elimina anumite substante neurochimice, care produc o senzatie placuta corpului. In realitate, poronografia este folosita de diavolul, pentru a-i ispiti pe tinerii crestini ca sa cada in pacate mai mari. Aceasta anomalie descoperita la timp, cu putin efort si suport spiritual din partea oamenilor Lui Dumnezeu, se poate inlatura foarte repede. In realitate toti acesti tinerii, eii sau dus la pastori dansilor NU pentru ca ar fi acceptat asa ceva in viata lor, ci pentru ca vroiau ca sa scape de acest pacat si sa nu-l mai faca. Marea problema din bisericile romane este, ca cei mai multi dintre pastorii romani, fiind interesati doar de generatia mai in varsta, defectele si slabiciunile tinerilor le folosesc ca o arma impotriva lor, pentru a-i umili in fata fratilor si pentru a-i scoate afara din bisericile dansilor. Tragic este faptul, ca in timp ce bisericile romane alunga tinerii, si NU investesc absolut nimic pentru reabilitarea lor, diavolul si slujitori lui in America de exemplu, au ridicat “Industria Pornografica” la o afacere anuala de 97 de miliarde de dolari. Ce bine ar fi, daca si pastori nostri romani ar intelege toate acestea, si lasand frati batrani s-ar ocupa tot mai mult in educarea generatiei tinere, “invatandu-i cum sa se fereasca de asemenea pacate”. In cazul fratilor batrani aflam, ca dupa o anumita varsta (60+) aceste substante neurochimice, sunt produse de creer intr-o cantitate tot mai scazuta. In cazul acesta, aceste imagini pornografice nu mai produc nici o senzatie corpului. “Ca rezultat, frati batrani nu mai pot fi ispititi de diavolul cu asemenea pacate”.

2). Sexul:

In secoloul nostru asa cum stiti, sexul inainte de casatorie la adolescenti, este acceptat si ploriferat pe toate caile posibilile. In unele scoli de exemplu, profesori nostri ni-l sugereaza studentilor, pentru ca s-a constatat ca acesta ar ajuta sanatati si dezvoltari corpului. Pentru a se incuraja tot mai mult aceasta practica, in mai multe scoli s-a inceput ca sa ni se imparta prezervative, pentru a proteja tinerele eleve ca sa nu ramana insarcinate. Iar in cazul baietilor, pentru a se preveni unele boli transmisibile, care apar dupa mai multe contacte de acest gen cu persoane diferite. In timp ce pastori din bisericile romane, se feresc ca sa puna in discutie asemenea subiecte, profesorii nostri fara nici o retinere ne pune ca sa ridicam o mana in sus, toti cei care inca NU am experimentat asa ceva in viata nostra. Din sutele de tinerii, cei cativa care am ridicat o mana sus am fost foarte putini, ca rezultat toata clasa a inceput sa rada in hohote. Din cate am realizat noi, societatea in care traim, educatia din scoli, pornografia, cat si lipsa oamenilor Lui Dumnezeu din viata tinerilor crestini, sun factori principali care duc uni tinerii romani la comiterea acestui pacat. Tragedia mare este, ca sexul comparat cu pornografia, prezinta un pericol mult mai mare pentru generatia tanara din bisericile romane. Tinerii care au cazut deja intr-un asemenea pacat, de data aceasta eii nu se vor mai duce la pastori dansilor, ca sa-si marturiseasca pacatele cerandu-le sprijin si ajutor; ca nu cumva acestia sa-i predice de la amvon, sau sa le spuna faptele urate viitorului sot sau sotie, afectandu-le casatoria. O alta problema este, tinerii care au experiment deja asa ceva in viata lor, aceasta practica a devint o adictie si o obsesie. Ca rezultat, celor mai multi le este foarte greu sa se mai opreasca de la comiterea acestui pacat.

Da stim ca multi ne veti spune: “de ce va lasati ca sa cadeti intrun asemenea pacat?” Am vrea sa stiti ca in lumea noastra, pentru ca un tanar sau o tanara sa cada intr-un asemenea pacat, este foarte simplu. Este suficient ca la un restaurant sau la o petrecere un prieten sau o prietena, sa-i puna celui in cauza o substanta sau o combinatie de substante (legale sau ilegale), in cafea sau in bautura racoritoare. Odata ajunsi intr-o stare de confuzie, iar mai apoi intr-o inconstienta temporara, cei in cauza pot fi transportati cu usurinta in locuri nedorite. Cu toate ca aceasta actiune iresponsabila a unor tinerii este pedepsita prin lege, in majoritatea cazurilor victimele aleg ca sa nu mearga la judecata, ca nu cumva sa se afle in comunitatea romana ce s-a intamplat cu eii. Ca rezultat acel act involuntar, a avut repecursiuni foarte grave in viata celor mai multi. Nu putini tinerii au cazut intr-o depresie severa, care le-a afectat viata si sanatatea. Datorita faptului ca in bisericile romane, in asemenea cazuri nu exista nici un suport spiritual, mai toti dintre acesti adolescenti, s-au retras pentru todeauna din randul tinerilor crestini. Intrebarea noastra este: “cum isi va putea pastra tanarul curata cararea, in asemenea imprejurari?” Desigur ca raspunsul nu o sa-l gasim: in scoli, la televizor sau pe internet. Nu o sa-l gasim nici in familie, pentru faptul ca celor mai multi tinerii le este foarte greu ca sa mearga la parinti dansilor, cu asemenea probleme. In realitate raspunsul ar trebui sa-l gasim in biserica. Si cand spunem biserica, se intelege pastori si lucratorii nostri, care in asemnea imprejurari cu multa dragoste si cuvinte pline de intelepciunea Lui Dumnezeu, se ocupa cu daruire de generatia tanara. In realitate raspunsul se afla in gura sfintilor, se afla in gura marilor nostri duhovnici. Problema mare in bisericile romane este, “ca asa cum ati putut realiza si de la conventia anuala”, duhovnici nostri din lipsa de intelepciunea Lui Dumnezeu, nu-si fac timp pentru generatia tanara. Cei mai multi dintre dumnealor, se ocupa doar de frati batrani, “care datorita varstei inaintate nu mai pot fi ispititi de diavolul cu asemnea pacate”.

3). Homosexsualitatea:

Homosexsualitatea dupa parerea noastra este un act anormal, care creiaza relatii emotionale imorale intre persoane de acelasi sex. Pana in prezent, noi nu stim nici cel putin un tanar roman, care s-a fii cazut intr-un asemenea pacat. Este adevarat si faptul, ca noi nu mergem in asemenea locuri si ne ferim de asemenea oameni. In cazul acesta, nu avem de unde sa stim cine frecventeaza asemenea localuri. Cu toate acestea ne simtim obligati ca sa va scriem, pentru ca in realitate acest “flux demonic” care ia proportii tot mai mari de la un an la altul, prezinta un pericol foarte mare si pentru generatia tanara din bisericile romane. Asa cum cei mai multi deja stiti, atat in scoli, la televizor, cat si in viata de toate zilele, acesti oameni (bolnavi mintal dupa parerea noastra), sunt tot mai acceptati si popularizati pe toate caile posibile, de media si societatea in care traim. In ce priveste faptele dansilor mizerabile, acestea sunt acceptate si explicate de catre oameni de stiinta (din domeniul medical), a fi ceva normal si firesc in viata unor oameni. Datorita acceptari, popularizari si suportului moral primit din partea celor mai multi, in ultimi ani numarul lor a crescut foarte mult. Se estimeaza ca la ora actuala, mai bine de 25% din populatia Americi ar fi gay. Ca rezultat, in mai multe orase din America si Canada, acestia si-au deschis organizatii bine structurate si biserici bine organizate. Deasemenea, pentru a se incuraja tot mai mult aceasta forma de viata, politicieni a mai multor state, le-au dat acestor oameni si drepturi egale in casatorie.

Tragic este faptul, ca in timp ce conducerile bisericilor romane, “din lipsa de intelepciune” se ocupa doar de frati batrani, aceste organizatii demonice “renunta inteligent la frati batrani si investesc tot ce au (chiar milioane de dolari), pentru a atrage tot mai mult generatia tanara”. Uni dintre acesti oameni, datorita bolilor transmisibile care au aparut printre eii, platesc chiar mii de dolari pentru a atrage un singur tanar curat. In timp ce o lume intreaga incearca ca sa ne convinga, ca totul este ceva firesc si normal, si nu-i pacat, noi credem ca ar fi bine ca si pastori romani din bisericile noastre, sa puna in discutie asemenea subiecte, explicand Biblic acest mare pacat al zilelor de pe urma. Din cate stim noi, pastorul Cornel Avram Presedintele Uniuni, din cand in cand prin unele biserici, le predica fratilor romani despre pericolul homosexsualitati. Noi il felicitam pentru aceasta, si-l incurajam ca sa continue aceasta lucrare, foarte importanta pentru secolul in care traim. Problema mare pe care o avem cu dansul este, ca si dumnealui predica homosexsualitatea in limba romana fratilor batrani, “care datorita varstei inaintate, nu mai pot fi ispititi de diavolul cu-n asemenea pacat”. In realitate, tinerii sunt cei care trebuiesc educati in sensul acesta, in nici un caz frati batrani.

4). Drogurile:

Drogurile asa cum stim, sunt o problema majora a omenirii din secolul nostru. Aceste substante artificiale odata absorbite de organism, perturba una sau mai multe functii importante din corp. Pentru inceput ele produc senzatii placute, senzatii de fericire si armonie, iar dupa un timp influenteaza negativ starea de sanatate, sentimentele si perceptia celor ce le consuma. La cei avansati, consumul abuziv le provoca tot felul de tulburari: 1) Fizice, atunci cand, ca urmare a gradului lor de toxicitate, dauneaza organismul. 2) Psihologice, atunci cand au un efect negativ asupra echilibrului personal, psihologic sau de adaptare sociala. Datorita acestori factori, ele sunt o problema majora care pune sub semnul intrebarii, atat viitorul societati in care traim, cat si al generatiei tinere. Cu toate acestea, la nivel de stat drogurile sunt tot mai tolerate si acceptate. Ca rezultat, in mai multe state o parte dintre acestea au fost legalizate. In randul organizatiilor non-guvernamentale sau crestine, se folosesc tot felul de strategii pentru stoparea consumului si a traficului de droguri, din randul membrilor. In bisericile americane de exemplu, s-au format mai multe echipe de voluntari bine instruiti, care au organizat activitati de sensibilizare si educare a tinerilor din bisericile dansilor. In bisericile romane pana in prezent, cu toate ca drogurile sunt deja o problema majora, nu se face absolut nimic pentru prevenirea si educarea tinerilor in sensul acesta. Stragedia pastorilor romani este forte simpla, drogurile sunt un motiv in plus pentru a putea scoate tinerii, afara din bisericile dansilor.

Problema mare a tinerilor consumatori este, ca drogurile sunt o “adictie” si se pot procura foarte usor. In ce priveste metodele de atragere a clientilor, acestea sunt destul de avantajoase pentru cei ce le consuma. Pentru incepatori de exemplu, in multe cazuri acestea sunt oferite gratuit. In cazul celor avansati, preturile sunt inca destul de mici, unele sunt mult mai ieftine si decat alcoolul. Datorita acestui fapt, foarte multi tinerii devin dependenti de ele. In comunitatea romana pana in prezent, foarte putini parinti s-au gandit vre-o data, ca fiii sau fiicele dansilor vor ajunge ca sa consume aceste substante, foarte daunatoare corpului. Datorita acestui fapt, atat la nivel de familie cat si la nivel de biserica, nu se face mai nimic, nici cel putin nu se pune in discutie asemenea subiecte. Ca rezultat foarte multi tinerii, atat din familiile fratilor romani cat si din familiile unor pastori, au ajuns intr-o stare foarte avansata, devenid dependenti de aceste substante artificiale. Tragedia mare este, ca tinerii sub influenta drogurilor ajung ca sa cada in pacate mari, si sunt supus unor injosiri la care in mod normal nu ar consimti asa ceva, niciodata in viata lor. “Ceia ce este foarte tragic in comnunitatea crestina romana, este faptul ca conducerile bisericilor din secolul XXI, in ciuda calamnitatilor spirituale care au loc sub ochi dansilor (atat in familiile dumnealor cat si la nivel de biserica), sub o infuenta demonica greu de imaginat, cei mai multi se impotrivesc cu incapatinare in a ajuta generatia tanara”.

Rodul munci pastorilor romani, din bisericile din America si Canada

5). Cluburile de noapte:

Datorita faptului, ca tinerii sunt dispretuiti, alungati si nu li se da nici o atentie in bisericile romane, cluburile din oras au devenit locul preferat al multor tinerii crestini din America si Canada. In realitate diavolul se bucura de faptul, ca pastorii romani tremura ca noi le vom lua functiile si salarul, iar fratilor romani le este frica ca acceptandu-ne si pe noi, isi vor pierde limba, traditiile si obiceiurile romanesti din biserici. Problema mare este, ca odata cu frecventarea acestor localuri, au aparut si pericolele deja evidente pentru tinerii care le viziteaza. Din nefericire in aceste incaperii mai putin luminate, apar tot felul de persoane straine, cu rele intentii si ganduri necurate, cum ar fii: traficanti si consumatori de droguri, vanzatorii si bautorii de alcool, femeile stricate, homosexsuali, child molesters si multi alti. Din nefericire, spre deosebire de bisericile romane, aceste localuri primesc tinerii crestini cu toata dragostea si le acorda toata atentia. In cele mai mute cazurii, serviciile si produsele dansilor cum ar fi: alcoolul, drogurile, tigarile, femeile stricate si multe altele, le sunt oferite gratuit tinerilor. Este foarte evident faptul, ca satan nu se zgarceste in a investi tot ce are in generatia tanara, in special in tinerii crestini care s-au pastrat curati. Desigur ca cei mai multi ne v-eti spune: “cand noi i-am scos pe tineri afara din bisericile romane, noi i-am trimes in bisericile americane, ce cauta eii in asemenea localuri mizerabile?” Well, wishful thinking, se vede ca cei mai multi dintre frati romani nu au inteles niciodata, de ce Dumnezeu le cere parintilor “ca sa nu-si intarate copii la manie” (Efeseni 6:4).

Dupa toate insultele si injosirile aduse la adresa tinerilor, numai un om fara minte ar mai putea sa creada, ca acesti tinerii (care inca nu au ajuns ca sa-L cunoasca pe Dumnezeu), dupa ce-au fost scosi mai cu forta afara din bisericile romane, vor mai cauta alte biserici. Ceia ce ne uimeste mult de tot in bisericilor romane, atat la cei din conducere cat si la uni frati din randul membrilor, “este lipsa de intelepciunea Lui Dumnezeu” despre care ne vorbesc Scripturile atat de mult. In realitate cei mai multi dintre acesti frati, nu inteleg si nu vad cursele si lucrarea diavolului, care distruge generatia tanara si bisericile dansilor. In ciuda a tot ceia ce se intampla sub ochi dumnealor, cei mai multi aleg ca sa suporte limba si cultura romana, in schimbul salvari tinerilor pentru cer. Noi ne dam seama, ca acesti oameni nu vor realiza niciodata, ca limba dumnealor pe care o protejeaza co asa mare ardoare, a fost lasata de Dumnezeu “NU ca o binecuvantare” ci ca o pedeapsa si un blestem peste omenire (Genesa 11:1). In cazul acesta, “toti cei care se impotrivesc lucrari de salvare a tinerilor romani, eii insusi au ajuns sa fie o pedeapasa si un blestem pentru generatia tanara din bisericile romane”. Da stim, ca asa cum nu a inteles poporul israel si mai mari preoti lucrarea Domnului Isus de mantuire a oamenilor, tot asa nu vor intelege nici pastori romani si uni dintre frati nostri, Lucrarea Lui Dumnezeu de salvare a tinerilor romani.

Pastorii romani sunt, tragedia secolului XXI din bisericile din America si Canada!

In incheere, am dori ca sa va punem cateva intrebari:

1). Ce ziceti iubiti frati romani, dupa toate pericolele mari amintite mai sus, care urmaresc tinerii crestini 24 de ore la zi 7 zile la saptamana, „ar mai fi oare cazul ca sa ne mai luptam si cu pastori romani???”
2). Daca acesti frati ar fi cu adevarat oameni Lui Dumnezeu, gata ca sa-si dea chiar si viata pentru turma (Ioan 10:11); chear credeti ca ar mai fi nevoie ca ani de zile sa-i rugam, ca sa ne dea si noua 30 de minute din program, pentru a putea fi salvati pentru cer???”
3). Comform Scripturilor, „chear credeti ca pentru Dumnezeu, posturile si salariile pastorilor romani sunt mult mai importante, decat salvarea generatiei tinere pentru Imparatia Lui Dumnezeu???”
4). In ce priveste salvarea generatiei noastre pentru cer, pana cand credeti va mai fi nevoe ca sa ne mai luptam, atat cu pastorii romani cat si cu infernul, in acelasi timp si din aceleasi motive???”
5). In cazul limbi si culturi romane in biserici, dumneavoastra chear credeti ca pentru asa ceva ar fi murit Cristos???”
6). In ce priveste trimeterea oamenilor lui Dumnezeu in lucrare, „chear sunteti incredintati ca aceasta trimetere nu a fost de-a salva tinerii pentru Cer, ci doar de-a promova si prezerva limba si cultura romana in Casa Lui Dumnezeu, asa cum incearca ca sa ne convinga fratii din Uniune (http://romanianpentecostalunion.com/aboutus.htm)???”
7). In cazul fratilor batrani am vrea sa va intrebam, „cate generatii de tinerii romani credeti ca mai trebuesc sacrificati si alungati, pentru ca acesti o mana de batraneii din bisericile romane, sa fie satisfacuti si multumiti c-au avut totul din belsug???”
8). In ce privesc predicile si-n limba engleza in bisericile romane, „chear credeti ca este absolut necesar ca sa asteptam si noi ca si copii lui israel in pustie, inca vre-o 40 de ani pana va muri chear si ultimul roman adus din tara, pentru a ne putea pregati intrarea in Canaanul Ceresc???”

Iubiti frati, cand va v-eti raspunde acestor intrebari, noi v-am ruga ca sa va lasati inspirati si calauziti de intelepciunea Lui Dumnezeu, NU de firea pamanteasca sau de cei care nu-L cunosc pe Dumnezeu.

O veste buna:

Dupa toate tragediile care au avut loc anul acesta, va aducem si o veste buna. In lupta noastra pentru salvarea tineriilor romani si introducerea si a limbii engleze in Bisericile noastre, din sutele de Biserici Romane din Statele Unite si Canada, anul acesta inca “cinci” biserici s-au hotarat ca sa accepte tinerii si predici si-n limba engleza la serviciile divine”. Frati din aceste biserici ne-au facut de cunoscut, ca dumnealor accepta tinerii cu toata dragostea si sunt de acord si vad necesar, ca sa ofere acestei generatii tinere “cel putin 30 de minute predica si in limba engleza o data la saptamana, in special la serviciile de duminica seara cand sunt cei mai multi tineri in biserica”. Procedandu-se in felul acesta, tinerii din bisericile dansilor, vor putea intelege cu usurinta Cuvantul Evangheliei si Legile Lui Dumnezeu predicat in limba engleza in bisericile romane. Praise the Lord!!! La ora actuala pe “Lista bisericilor care dau predica si-n limba engleza” avem un total de 20 de Biserici Romane, in care se predica in fiecare duminica si in limba engleza pentru generatia tanara.

“LISTA BISERICILOR ROMANE CARE ACCEPTA PREDICA SI-N LIMBA ENGLEZA:”

In anul 2008:
1). Philadelphia Romanian Church, Chicago IL. Pastor Florin Cimpean.
2). Agape Bible Church, Portland, Or. Pastor Avram Berghiano.
3). Bethesda Romanian Pentecostal Church, Troy MI. Pastor Simion Timbuc.
In anul 009:
4). Bethesda Romanian Church of God, Denver NC. Pastor Beni Bora.
5). Emanuel Romanian Church of God, Anaheim CA. Rev. Dr. Lazar Gog.
6). Christian Agape Church, Vancouver, Canada. Pastor Emanuel Pavel.
7). Elim Romanian Church, Phoenix AZ. Pastor Steve Boros.
8). The Oasis of Light Church, San Antonio, TX. Pastor John Blig.
In anul 2010:
9). Church of God of Ridgewood, Brooklyn, NY. Pastor Petru Kokora.
10). Romanian Christian Fellowship Church, Kitchener ON. Canada. Pastor Ioan Szasz.
11). Emanuel Romanian Church of God, Portland OR, Episcop”Dorel Singeorzan.
In anul 2011:
12). Romanian Christian Fellowship, Citrus Heights, CA. Pastor David Muntean.
13). Agape Cristian Church of O.C. Laguna Woods, CA. Pastor Crinisor Stefan.
14). Maranatha Romanian & Multinational Church, Hazleton, PA. Pastor: Dumitru Florinel Asanache.
15). Alleluia Romanian Pentecostal Church of God, Dearborn Heights, MI.
In anul 2012:
16). New Hope Christian Ministries, Anaheim, CA. Pastor: Mike Antemie.
17). Hope Romanian Church, Bellevue, WA. Pastor: Ezechel Suciu.
18). Elevation Jesus-Washington, Kirkland, WA, Pastor Ben Sterciuc.
19). Elim Romanian Church of God, Bellevue, WA. Pastor Ovidiu Piscuc.
20). Agape Cristian Church, Peoria, AZ. Pastor Petrica Lascau. 

P. S. Daca mai exista si alte biserici care accepta tinerii si predica si-n limba engleza va rugam sa ne anuntati. Va multumim.

Aflam din Biblie ca Dumnezeu intodeauna a avut oamenii Lui, care fara a le fi frica au fost gata sa faca absolut totul, pentru a duce la indeplinire Lucrarea Lui Dumnezeu de salvare a oamenilor. Acesti pastori minunati si-au inteles chemarea si trimiterea pe care le-a facut-o Creiatorul, au renuntat la obiceiurile si traditile romanesti si au pus Lucrarea Lui Dumnezeu de salvare a tinerilor romani, mai presus de interesele personale. Ii multumim Lui Dumnezeu pentru fiecare dintre dumnealor. Ne rugam, ca Domnul Isus sa le rasplateasca toate eforturile facute in directia aceasta cu viata vesnica. De asemenea, dorim sa le multumim membrilor din bisericile pe care dansi le pastoresc, pentru intelegerea si dragostea pe care o au, fata de generatia tanara.

In incheierea Raportului nostru pe anul 2012, dorim sa va multumim tuturor suportorilor nostri, pentru rugaciunile dragostea si sprijinul acordat. Pentru cuvintele frumoase si binecuvantarile din suflet, pe care ni le-ati transmis prin mesajele primite. Va multumim pentru incurajari si sustinere, cat si pentru daruirea si implicarea dumneavoastra, in lucrarea Lui Dumnezeu de salvare a tinerilor romani. Multumim ca ne-ati facut loc in sufletele dumneavoastra si ne sustineti in lupta noastra de salvare a generatiei tinere. Multumim bisericilor romane din: America, Canada, Romania, Europa si Australia, care in decursul acestor sase ani ne-ati ajutat in rugaciune. Va rugam ca sa nu va opriti si sa continuati sa va rugati pentru noi, ca Dumnezeu sa se indure si de generatia tanara din bisericile romane din diaspora. Cu ocazia acestui sfarsit de an, Tinerii Romani Americani transmite salutari sfinte si pline de dragoste tuturor fratilor romani de pretutindeni, un an nou si binecuvantat cu Domnul Isus, cat si multa sanatate si prosperitate pe anul 2013. “Happy New Year to all of you. Multa Pace va dorim.”Copii au nevoe de Isus, iar pastorii romani au nevoe de multa intelepciuneTinerii Romani Americani
https://tineriromaniamericani.wordpress.com/
tineriiromaniamericani@yahoo.com

 

65 de gânduri despre &8222;Raportul de activitate al Tinerilor Romani Americani pe anul 2013:&8221;

 1. Concluzia mea?
  Suntem doua generatii distincte: noi cei de-o varsta mai inaintata si majoritatea pastorilor facem parte din generatia podului (Bridge Generation). Noi ne-am stramutat peste Atlantic din cultura romana in cea americana. Tinerii din RBYA fac parte din generatia de la rascruce (Crossroad Generation). Problemele sunt de optiune: limba romana sau limba engleza, muzica romana sau muzica americana, worship group sau cor si orchestra de mandoline, etc. Incotro o vor lua tinerii nostrii, aflați astăzi la răscruce? Sau, si mai important, vom mai reusi sa mergem toti in aceeasi formatie pe o directie comuna?

  Cred cu consecventa ca este o problema de … dragoste. Daca ne iubim cu adevarat, vom face si unii si ceilalti ceea ce este necesar ca sa stam in continuare impreuna. Daca Domnul Isus ar fi printre noi si ar vorbi numai aramaica, majoritatea am invata aramaica de dragul partasiei cu El.
  Daca vom reusi sa-i iubim pe tineri si sa-i facem si pe ei sa o simta, bisericile noastre, cu toate generatiile lor, vor ramane impreuna. Dacă nu, ne vom raspandi in jur pe unde vom vedea cu ochii.

  Cum trebuie sa se manifeste dragostea aceasta? In toate felurile posibile si mai ales cu multa … intelepciune. Este uimitor sa NU descoperim probleme de limba sau cultura in epistolele Noului Testament. Ganditi-va ca, pentru prima data, in aceleasi adunări erau la un loc evrei si neamuri. Ce limba au ales sa vorbeasca? Ce obiceiuri culturale au avut predominanță? În ce limbă cântau? În ce limbă rosteau predicile? Nu se pune problema lui Pavel, pentru că el vorbea și aramaica și greaca și latina. Probleme a cam avut pescarul Petru. El a apelat la traducătorul Ioan Marcu, cel care i-a și scris mai târziu Evanghelia …

  B a r z i l a i e n D a n

  • Comunitatea Penticostală din Consiliul Bisericesc
   By Pastor, Dr. Ghiţă Mocan din Oradea
   Pastor Virgil Trandafir din Bucureşti
   Pastor Chelu Iulian din Bucureşti

   Din lumea celor care ne cuvântă, trei pastori cu idei strălucitoare, ne spun în versuri adevăruri cutremurătoare. Din fericire, sau nefericire pentru Uniunea Penticostală din România, fraţii şi surorile Penticostale, încep să se revolte împotriva sistemului corupt şi opresiv consolidat de Riviş Tipei, dar preluat de ruda sa Moise Ardelean, şi împotriva unor membrii din Consiliul Bisericesc.
   Printre „fraţii” care doresc „înlăturarea” noului preşedinte şi a unor membrii din Consiliul Bisericesc, se numără Pastorul, Dr. Ghiţă Mocan din Oradea, Pastorul Virgil Trandafir şi Pastorul Chelu Iulian din Bucureşti. Această colaborare pe axa Oradea – Bucureşti şi retur, transmite celulelor din teritoriu „îndemnuri sfinte”, „revelând” informaţii compromiţătoare pe care le deţin.
   Pastorul Dr. Ghiţă Mocan, spune:
    „Preşedintele Tipei a fost bun numai cu membrii din Cosiliul Bisericesc, care i-au fost loiali şi supuşi”.
    „Din punct de vedere Teologic, fostul preşedinte a reuşit performanţa de a ne cufunda în bezna incertitudinii şi a misticimului. Acest lucru a fost posibil, datorită faptului că toată pregătirea lui Telogică a fost făcută prin „har”.
    „Printre multele performanţe ale fostului preşedinte Tipei, se evidenţiază planul demonic orchestrat împotriva pastorului Romeo Popan, când la îndemnul pastorului Tipei a fost plătită o „prostituată” pentru a-l incrimina pe Romeo Popan (acesta fiind nevinovat), doar pentru simplul motiv că „supuşii” i-au raportat că este un „pericol spiritual” pentru el. Şi, astfel, Romeo Popan a fost exclus din Cultul Penticostal”.
    „În ceea ce-l priveşte pe Pastorul Vladimir Pustan, adevărul este următorul: există dovezi video în care distinsul pastor este filmat într-o cameră de hotel „făcând sex” cu mai multe femei. Aceste dovezi video, sunt în posesia Pastorului Tipei, şi a unor membrii din Consiliul Bisericesc”.
    „În ceea ce-l priveşte pe Pastorul Florin Ianovici din Bucureşti – membru şi în Consiliul Bisericesc, adevărul este următorul: există dovezi video în care distinsul pastor este filmat într-o cameră de hotel „făcând sex” cu o femeie. Este aceeaşi femeie cu care a făcut sex şi pastorul Pustan Vladimir. Distinşii Pastori s-au certat pentru aceeaşi femeie, s-au filmat reciproc, şi s-au şantajat reciproc. Aceste dovezi video, sunt în posesia Pastorului Tipei, şi a unor membrii din Consiliul Bisericesc. Pe lângă aceste dovezi video, pe numele Pasorului Florin Ianovici există numeroase plângeri scrise, care nu sunt luate în considerare. Iar persoanele care doresc analizarea lor în Consiliul Bisericesc, sunt ameninţate de Preşedintele Moise Ardelean şi de „greii” din Consiliul Bisericesc”.
    „În ceea ce-l priveşte pe Pastorul Romi Mocan – unul dintre „greii” vechii generaţii, adevărul este următorul: în cercurile creştine, este denumit „cămătarul penticostal – sau Baraba sec. XXI”. Personal cred că aceste acuzaţii sunt adevărate, deoarece am avut de suferit din cauza apucăturilor lui”.
    „În ceea ce-l priveşte pe actualul preşedinte, nu putem avea prea multe aşteptări de la El. În lumea creştină este cunoscut ca fiind un agent electoral, cu ajutorul căruia a şi devenit preşedinte. Fiind rudă cu Tipei Riviş, cred că o să continue aceeaşi politică a interesului propriu, şi o să „protejeze” pastori precum Vladimir Pustan, Florin Ianovici, Romi Mocan, şi alţii. Personal, cred că aceşti oameni trebuie să plece din conducerea Uniunii Penticostale, şi să lase generaţia tânără care are studii Teologice reale, sunt educaţi, au pasiune pentru lucrarea lui Dumnezeu, şi nu au apucături fanatice”.

   Pastorul Virgil Trandafir din Bucureşti, spune:
    „Cred că Dr. Ghiţă Mocan este cel mai indicat să fie Preşedintele Uniunii Penticostale, şi are capacitatea de a „tăia” răul din rădăcină. Îl cunosc de foarte mulţi ani, am lucrat împreună, suntem foarte buni prieteni, are studii Teologice reale, este un învăţător autentic, nu este corupt precum unii membrii din Consiliul Bisericesc, sau ca unii Preşedinţi ai Uniunii, şi nu şi-a pângărit trupul precum unii pastori – Pustan, Florin Ianovici, şi alţii”.
    „Nu este bine ca păcatele pastorilor să fie ascunse de Consiliul Bisericesc, sau de preşedintele Moise Ardelean. Dacă aceste păcate sunt ascunse precum Acan, mânia lui Dumnezeu vine peste toată frăţietatea Penticostală şi suferim. De aceea, este bine să tăiem răul din rădăcină precum Iosua, şi să alegem bărbaţi destoinici şi vorbiţi de bine, care să conducă lucrarea lui Dumnezeu”.
    „Dorinţa mea ca un lucrător curat înaintea lui Dumnezeu, este să ajung Pastorul Bisericii Filadelfia – Sebastian, pentru că sunt cel mai bătrân membru din Biserică, şi am muncit din greu ca această Biserică să fie clădită”.

   Pastorul Chelu Iulian din Bucureşti, spune:
    „Cred că unii credincioşi trebuiesc eliberaţi de duhurile rele”.
    „Unii sunt stăpîniţi de pofte sexuale”.
    „Unii sunt stăpâniţi de minciună”.
    „Unii sunt stăpâniţi de bani, care este rădăcina tuturor relelor”.
    „Cred că membrii din Consiliul Bisericesc, din Comitetul Executiv, din regionala Bucureşti, sau preşedintele Moise Ardelean, pot apela la ajutorul meu, deoarece am fost înzestrat cu acest dar de a elibera pe fraţii mei de cel rău, şi de toate legăturile păcatului”.

   Ps. Dacă veţi viziona blog-ul Dr. Ghiţă Mocan, veţi observa cum se descrie pe sine: „Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui”. În Dex, veţi găsi explicaţia acestui cuvânt, şi ambiţiile de care este mânat.
   – În cercurile creştine, Pastorul Virgil Trandafir se laudă cu vechii prieteni pe care îi are şi cu ajutorul cărora influenţează deciziile la Comunitatea Regională Bucureşti (Florin Ianovici şi Mărcuţ Comariţa), şi în Consiliul Bisericesc (Romi Mocan), inclusiv cu noul preşedeinte despre care spune că „are intrare oricând doreşte, fără să fie programat, şi se rezolvă totul”.
   – În anul 2014 când au avut loc alegeri la Comunitatea Regională Bucureşti, pastorul Virgil Trandafir, a făcut presiuni asupra alegătorilor, ameninţându-i că dacă nu îl votează pe Florin Ianovici nu vor mai beneficia de sponsorizări. Lucru care s-a şi întâmplat cu cei care au avut curajul să nu îl voteze pe Florin Ianovici. În cercurile Penticostale, se vorbeşte că Pastorul Virgil Trandafir nu poate justifica o sumă mare de bani primită din SUA, şi că ar obţine bani cu dobândă prin Pastorul Romi Mocan.
   – Dacă veţi cerceta cu atenţie trecutul Pastorului Chelu Iulian, veţi găsi dovezi în ceea ce priveşte Teologia lui despre eliberări, şi victimele pe care le-a făcut cu această învăţătură demonică. Veţi mai descoperi că este un informator al securităţii, cu indicativul „Cosma, sau R13”. Dosarul lui este la CNSAS, şi poate fi studiat.

 2. Some wonderful thoughts there, brother Daniel. We too, here in Australia wrestle with similar issues in Romanian church’s. The church certainly needs to be multi-generational, otheriswe a) it does not reflect the biblical model and b) the long-term effects are very difficult to repair. May God help us to keep Christ central in everything, and use any means (and language) to make His glory known.

 3. Biserica Emmanuel Church of God Phoenix Arizona activeaza sub pastorul (american) Kevin Dennis
  din Decembrie 2010 si nu e deci pastorita de Doru Levi Ilioi. Activitatea bisericii este intro casa (deocamdata). Multumim.

 4. Va indemn fratilor, sa participati la Lucrarea de a l face cunoascut pe Domnul nostru Isus Hristos in lume ,folosind CD-ul ,,ADEVARURI CRESTINE” pe Internet si/sau copiindu-l pentru a l oferi altora.
  Au descarcat acest Cd peste 28.400 de oameni , din majoritatea tarilor lumii , dupa cum se poate vedea pe contoarele de descarcare ale Intercer: https://bitly.com/ApW37S+ si https://bitly.com/Spk9hY+
  Preluati aceasta lucrare a vremurilor noastre si trimiteti adresa de mai jos la cat mai multi oameni . Duhul Sfant sa va insufleteasca.
  ADUNATI COMORI IN CER.

  Va trimit ADRESA de unde puteti Descarca, Gratuit, in 3 minute,
  CD-ul,, ADEVARURI CREŞTINE”
  http://bit.ly/cd-adevaruri-crestine sau
  http://bit.ly/adevaruri-crestine
  Este arhivat in format .zip. Dupa descarcare, selectati tot ce a ti descarcat si dezarhivati cu Winzip sau Winrar ,apoi puteti urmari continutul pe computer sau il puteti copia pe cd pentru al da si altora ,nu doar o carte, ci o biblioteca.
  CD-ul contine: Biblii ( Cornilescu, Bartolomeu Anania, Serban Cantacuzino- prima in limba romana) , Carti Crestine: (Tragedia Veacurilor , Viata lui Isus , Hristos Lumina Lumii ,Istoria Crestinismului, Istoria Martirilor, Istoria Religiilor, Evenimentele Ultimelor Zile, Viitorul Descifrat, Adevarul despre ,,666” , Sfaturi pentru Parinti, Diferente dintre Biserici, Educatia Crestina ,Ghid de Supravietuire in sec 21, Viata Intima in Casnicie…), Enciclopedia Iudaismului ,Micul Teolog (Biblia in romana-2 editii, engleza-3 editii, franceza-1 editie, cu trimiteri ,explicatii si comentarii) , Apocalipsa Explicata ,Carti de Sanatate, Dieta si Hrana, Divina Vindecare, Stil de Viata, Alimentatia Inteligenta, Psalmi Recitati, Cintece, Articole, Doctrine Crestine ,Predici Scrise ,Adrese Crestine de Internet, Materiale Video, si nu numai, foarte valoroase. Dati adresa si altor oameni.
  Domnul sa va Binecuvinteze.

 5. Imi place mult pozitia echilibrata a fratelui Daniel Branzei. cred ca aceasta e o solutie mai mult decat viabila pentru bisericile romanesti din diaspora doar ca trebuie aplicata specific la fiecare comunitate in functie de mai multe aspecte.
  observ ca mai mult va referiti la bisericile penticostale. anul acesta am vizitat ca si pastor roman tanar California, atat biserici baptiste cat si penticostale si realitatea este la fel in cele doua denominatiuni. cert e ca pozitia de forta e sustinuta de multi membri cu autoritate in biserici. aici ar trebui lucrat mai mult si mai ales la partea sensibila care l/a schimbat mult si pe fratele LAscau. cand te doare personal e mai mult decat o motivatie…devine vointa, te pune in miscare.
  cu mult drag, un An Nou binecuvantat. pastor Nelu Tamas , Oradea. sunt cateva biserici baptiste unde se predica in engleza, cel putin la intalniri de tineret.

 6. Cred ca ar trebui sa promovati si postul si rugaciunea. Predicile si cintarile sint bune dar fara post si rugaciune sint seci fara putere. De ce nu incepeti o miscare cu post si rugaciune si cred ca asa multe se vor rezolva. Nici tinerii nu arata interes sa invete limba romana Se poate cu putina vointa sa fie si o predica in engleza dar si tinerii pot incerca sa invete limba romana Postul si rugaciunea lucreaza mai mult ca argumentarile si comentariile.

 7. Lista bisericilor ce accepta limba engleza este probabil mult mai mare; nu vad decat o mica parte pe lista de mai sus. La fel, sunt acceptate si cantarile in engleza, very much so… Praise God!

 8. Dragilor, prin Harul Domnului, va fie Anul Bun, si ”Ogorul vostru” s-aduca rod bogat prin ”Ploaia binecuvantarilor Sale”… Nu abdicati de la a promova mereu, dragostea si frumosul, optimismul si nobletea, generozitatea si respectul si veti avea succes
  cu dragoste,
  pastor Pavel Burlacu

 9. Har si pace!
  Am citit cu atentie raportul la sfarsit de an 2012.
  O veste buna in final, data de cele inca 5 biserici care s-au adaugat
  celorlalte 15… Deci, cum spunea un frate pastor de pe aici din
  Ardeal
  (Mircu Cocar, pentru cei care si-l mai amintesc), „Cu nadejde!” (a
  ajuns sa fie cunoscut in toata lumea ca „Bruder Hoffnung!” (Fratele
  Nadejde!)
  Speranta moare ultima… dar speranta crestina nu moare niciodata
  (doar se va sfarsi la Venirea Domnului, cand nu va mai fi nevoie de
  ea, privind realitatea lui Dumnezeu fata in fata, si cand va ramane
  doar Dragostea, caci Dumnezeu este Dragoste).
  O responsabilitate morala uriasa (neasumata, din cate inteleg, dar cu
  consecinte dramatice pentru toti): sufletele celor care se pierd in
  aceasta mare infuriata de Eurachillon… (Evrei 13:17, Ioan 10, Ezec.
  34, etc.)
  O durere necurmata in inima; „pentru cei din neamul meu:” care pare sa
  nu doare deloc pentru cei mai multi (de acolo, cel putin, ca sa nu
  spun mai mult).
  O drama morala si un dstin etern ingrozitor: cine va da socoteala
  pentru aceste pierderi ireversibile?
  Un patriotism grotesc si bizar, uitand ca noi, crestinii, suntem
  (trebuie sa fim) oameni care dau dovada de un „patriotism pur,” adica
  de o Iubire de Parinte (Pater) si de Patrie care se ridica mult, mult
  mai sus decat iubirea de neam (ma refer aici la limba, obiceiuri,
  traditii, lucruri care toate tin de cultura, si care sunt relative).
  Un bigotism care atinge absurdul, cand parintii isi abandoneaza copiii
  in valurile uriase ale furtunilor lumii…
  O tristete existentiala: de cati ani va mai fi nevoie ca acest strigat
  din infern sa fie auzit?
  Si o INCHEIERE (fara incheiere, cel putin pentru viata de aici):
  continuam sa ne rugam pentru voi! Stiind ca „rugaciunea poate face TOT
  ce poate face Dumnezeu,” si ca „Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului,
  ci sa se intoarca de la calea lui cea rea si sa traiasca.”
  NOTA: de o vreme nu ne-am mai rugat pentru problema aceasta (care a
  fost abandonata chiar si de voi, datorita marii dezamagiri cauzata de
  cei care trebuia sa va incurajeze din toata inima si cu toate
  eforturile), Insa vom relua si vom aduce la cunostinta lui Dumnezeu
  problema aceasta vitala din nou, crezand ca „El ce promite, poate sa
  si implineasca.”
  Si inca un GAND pentru meditatie, la sfarsit de an: nu pot sa cred ca
  este adevarat; nu imi pot imagina o atat de mare dezradfacinare si o
  atat de mare instrainare de gandul lui Hristos, Cel care „S-a
  dezbracat pe Sine Insusi si a luat chip de rob,” ca sa ne aduca pe noi
  la Dumnezeu…
  Asa cum spunea Athanasie cel Mare, „He became human, so that we may
  become divine…”
  Ce pacat, ca noi, cei de aici, din Romania, daca am avea un grup de
  romani americani in biserica noastra, le-am da nu 30 min. pe
  saptamana, ci unul sau doua servicii intregi „in limba in care s-au
  nascut,” ca sa auda lucrarile minunate ale lui Dumnezeu…
  Si un SALUT: „Domnul sa va indrepte inimile spre dragostea lui
  Dumnezeu si spre rabdarea lui Hristos” (2 Tes. 3:5).

  Corneliu Marcu, pastor
  Biserica Filadelfia Sibiu
  ROMANIA

  • Va indemn fratilor, sa participati la Lucrarea de a l face cunoascut pe Domnul nostru Isus Hristos in lume ,folosind CD-ul ,,ADEVARURI CRESTINE” pe Internet si/sau copiindu-l pentru a l oferi altora.
   Au descarcat acest Cd peste 30.000 de oameni , din majoritatea tarilor lumii , dupa cum se poate vedea pe contoarele de descarcare ale Intercer: https://bitly.com/ApW37S+ si https://bitly.com/Spk9hY+
   Preluati aceasta lucrare a vremurilor noastre si trimiteti adresa de mai jos la cat mai multi oameni . Duhul Sfant sa va insufleteasca.
   ADUNATI COMORI IN CER.

   Va trimit ADRESA de unde puteti Descarca, Gratuit, in 3 minute,
   CD-ul,, ADEVARURI CREŞTINE”
   http://bit.ly/cd-adevaruri-crestine sau
   http://bit.ly/adevaruri-crestine
   Este arhivat in format .zip. Dupa descarcare, selectati tot ce a ti descarcat si dezarhivati cu Winzip sau Winrar ,apoi apasati ,, autorun.exe “si puteti urmari continutul pe computer sau il puteti copia pe cd pentru al da si altora ,nu doar o carte, ci o biblioteca.
   CD-ul contine: Biblii ( Cornilescu, Bartolomeu Anania, Serban Cantacuzino- prima in limba romana) , Carti Crestine: (Tragedia Veacurilor , Viata lui Isus , Hristos Lumina Lumii ,Istoria Crestinismului, Istoria Martirilor, Istoria Religiilor, Evenimentele Ultimelor Zile, Viitorul Descifrat, Adevarul despre ,,666” , Sfaturi pentru Parinti, Diferente dintre Biserici, Educatia Crestina ,Ghid de Supravietuire in sec 21, Viata Intima in Casnicie…), Enciclopedia Iudaismului ,Micul Teolog (Biblia in romana-2 editii, engleza-3 editii, franceza-1 editie, cu trimiteri ,explicatii si comentarii) , Apocalipsa Explicata ,Carti de Sanatate, Dieta si Hrana, Divina Vindecare, Stil de Viata, Alimentatia Inteligenta, Psalmi Recitati, Cintece, Articole, Doctrine Crestine ,Predici Scrise ,Adrese Crestine de Internet, Materiale Video, si nu numai, foarte valoroase. Dati adresa si altor oameni.
   Domnul sa va Binecuvinteze.

 10. Va dorim ca in anul in care vom pasi peste cateva ore, anul 2013, ca “Harul si pacea sa va fie inmultite prin cunoasterea lui Dumnezeu si a Domnului Isus Hristos!” (2 Petru 1:2) si “toate lucrurile tale sa-ti mearga bine si sanatatea ta sa sporeasca tot asa cum sporeste si sufletul tau.” (3 Ioan v.2)

  Cu toata dragostea noastra,

  Familia,
  Ilie si Lidia Popa
  http://www.bisericapeniel.at

 11. Iubiti frati si surori Romini Americani,
  Iubiti tineri Romani Americani.
  Va felicit pentru dedicatia voastra de a mentine o Hranire Spirituala printre tinerii Romani veniti in America.Ceace faceti voi,sub conducerea Sfinta a Scripturii este de admirat,apreciat de noi si binecuviontat de Tatal Nostru Dumnezeu.Nu va lasati coplesiti de obstacolele intilnite in lucrarea voastra.Noi cei batrini,care am creascut intr’o alta armosfera in Romania(de 31 ani sunt aici)nu putem uita ce s-a intimplat cu tineretul crestin atunci.Aici unde libertatea de inchinare ne sta la dispozitie 24 ore pe zi,de multe ori ne creiaza tentatii de a taia timpul de meditare si sa crestem timpul in fata televizorului.
  Ma surprinde ca Biserica Baptista din La Habra nu este inclusa pe lista anuntata de voi.
  De citeva luni fratele pastor Liviu Tiplea a adus din Rominia
  pe fratele Andrei Bulzan care pedica excellent in limba engleza(ca si in Romana de altfel) si se pare ca tineretul este multumit.Va incurajez sa continuati aceasta lucrare sfinta, pentruca rasplata,nu o sa aveti aici pe pamint( poate sa fiti invidiati pentru rezultatele inregistrate deja,in scurt timp)dar cu siguranta Tatal Ceresc vafi rasplatitor.
  Dumnezeu sa va binecuvinteze pentru totul ce facet in numele Lui.

 12. Have a Blessed New Year!

  „Have you not known? Have you not heard? The everlasting God, the Lord, The Creator of the ends of the earth, Neither faints nor is weary. His understanding is unsearchable. He gives power to the weak, And to those who have no might He increases strength. Even the youths shall faint and be weary, And the young men shall utterly fall, But those who wait on the Lord Shall renew their strength; They shall mount up with wings like eagles, They shall run and not be weary, They shall walk and not faint. (Isaiah 40:28-31 NKJV)

  Have a Blessed 2013!
  Mark Hobafcovich
  Atlanta
  impactG@gmail.com
  Blessings
  Mark Hobafcovich
  North American Mission Board, SBC
  twitter: http://bit.ly/hzlq94
  facebook: http://on.fb.me/etmwIR
  Skype: mark.hobafcovich

 13. Dragi tineri romani-americani,

  Citesc de mult mesajele de la voi ce imi vin prin email in mod regulat…. Sunt in America de aproape 8 ani si ma declar un sustinator al tinerilor si colaborator bun al lor de pe vremea cand eram intre ei si chiar pt cativa ani am fost lider de tineret… Cred ca intzeleg destul de bine nevoile tinerilor din ziua de astazi pt ca ma preocupa asta in mod deosebit si apreciez felul deschis prin care voi expuneti public dorintele si nevoile tinerilor din bisericile romane din America. Nu v-am scris niciodata pana acuma, dar acum am hotarat sa va pun o intrebare la care poate o sa-mi raspundeti sau poate nu….., zic asta pt faptul ca ma gandesc ca intrebarea mea s-ar putea sa fie incomoda pt cineva… Referitor la “LISTA BISERICILOR ROMANE CARE ACCEPTA PREDICA SI-N LIMBA ENGLEZA:” vreau sa intreb: De ce pe aceasta lista nu apar si biserici din Uniunea Bisericilor Penicostale Romane din SUA si Canada? ….pt. ca eu sunt membru in biserica Happy Valley din Phoenix de peste 7 ani si odata cu deschiderea sanctuarului nou din 2006 se predica in mod regulat in limba engleza duminica seara si se canta tot timpul si in engleza la toate programele, iar tinerii au programul lor special unde predomina limba engleza, o duminica seara si o joie seara pe luna, plus programele lor de peste saptamana care sunt in fiecare miercuri…. Stiu ca in acest fel, multe alte biserici din „UNIUNE” promoveaza tinerii, punindu-le la dispozitie timp dedicat lor cu servici in care se predica si canta in limba engleza, de aceea am hotarat sa va pun aceasta intrebare… Se pare ca, …ori cineva este dezinformat… ori ca e rea vointa, cand vine vorba de „UNIUNE” !?!

  Cu stima si consideratie,
  Pett

  • Frate Pett, referitor intrebari aduse de dumneavoastra: De ce pe “LISTA BISERICILOR ROMANE CARE ACCEPTA PREDICA SI-N LIMBA ENGLEZA:” nu apar si biserici din Uniunea Bisericilor Penicostale Romane din SUA si Canada? Sincer sa fim frate draga, noi nu avem lista cu bisericile care fac parte din Uniune, si-n realitate nu stim care sunt acestea. In prealabil noi nu am facut si nu vom face niciodata nici o descriminare intre biserici, nici chear intre cele care sunt de o alta denominatie. Chemarea noastra a fost si este, ca sa salvam tinerii romani pentru imparatia Lui Dumnezeu, indiferet din ce biserici sau denominatii crestine fac parte. In cazul bisericilor amintite de dumneavoastra, care sar presupune ca dau predica si-n limba engleza si cu toate acestea nu sunt pe lista noastra, am vrea sa stiti aceasta gresala nu sa intamplat datorita noua frate draga. In ce priveste lista cu “bisericile care dau predica si-n limba engleza la serviciile divine” va putem spune, ca noi nu publicam aceste biserici din auzite. Toti frati din conducerile bisericilor care doresc sa se puna pe lista noastra, noi le cerem ca sa ne anunte printrun e-mail, ca dansi intradevar doresc “ca o data pe saptamana de preferinta duminica seara, sa dea 30 de minute din program predica si-n limba engleza, pentru a salva generatia tanara pentru cer”. In momentul in care primim acest e-mail, noi le publicam anuntul fara nici o retinere. Faptul ca biserica dumneavoastra inca nu este pe lista, se datoreaza faptului ca inca nimeni nu ne-a cerut sa facem aceast anunt. Noi v-am ruga mult ca sa vorbiti cu pastorul dumneavoastra in legatura cu acest subiect, sa vedeti ce va va spune. Daca dansul doreste sa fie pus pe aceasta lista, noi vam rugam sa ne anuntati printrun e-mail. Va promitem ca vom face acest anunt cu toata dragostea.

   Motivul pentru care cei mai multi dintre pastorii romani nu se pun pe “lista bisericilor care dau predica si-n limba engleza”, se datoreaza faptului ca-n realitate majoritatea dintre dumnealor, nu vor ca sa-si ia angajamentul ca vor face aceasta lucrare in fiecare duminica. Lasand aceasta portita dechisa, cei mai multi vor folosi prdicile si-n limba engleza ca un fel de umplutura in program. Cand programul in limba romana va fi foarte slab, va pune cate un tanar fara pregatire si fara experienta, sa ne predice cateva minute si-n limba engeza, ca sa linistesca spiritele. Pentru faptul ca programele in limba roamana de obicei sunt foarte incaracate, cei mai multi dintre acesti frati, ne vor da aceste predici si-n limba engeza cand pot si cat pot, fra ca sa faca nici un efort in sensul acesta. Procedanduse in felul aceasta, tinerii isi vor primi hraha sufleteasca: o data la trei sau patru saptamani, uni tot la doua sau trei luni, alti doar de trei sau patru ori pe an, iar cei mai multi nu se vor mai hrani decat tot la patru sau cinci ani. Folosind acest sitem dificitar, toti acest pastori vor putea spune in fata poporului: “noi intodeauna am iubit foarte mult tinerii si le-am dam predica si-n limba engeza pentru a-i salva pentru cer, nu stim de ce-au plecat”. Ceia pentru ce ne luptam noi este, ca de aceste 30 de minute de program si-n limba engeza sa nu se mai atinga nimeni, indifernet cine ne viziteaza si cat de incarcat va fi programul in limba romana. Credem ca toti sunteti deacord cu noi, ca generatia tanara are nevoe de un ajutor urgent si constant. Va multumim frate draga.

 14. Frati tineri americani/romani,

  Un singur sfat intelept sa va dau. Mergeti in bisericile americane daca tot sunteti americani. Si chiar daca nu va considerati americani 100%, Azusa Street este in America, amintiti/va.

  cu ganduri bune,
  Lidia Muraru

 15. Subject: predicarea in engleza la conventie
  1. Absolut, sunt de acord ca programul de dumninica seara sa fie in engleza sau cel putin o predica de 30 min in engleza.
  2. As dori sa mentionez ca la conventia romanilor din Seattle 2012 cu privire la faptul ca nu sa lasat sa se predice in engleza nu este corect. Ca unul care am luat parte la discutiile pentru programarea predicatorilor sa vorbit si de faptul ca o predica sa fie in engleza. Fratele Florin Cimpean a fost propus sa predice in engleza dar si cu libertatea de a predica in romaneste, se pare ca a ales sa predice in romaneste. Deci nu putem invinui pe fratele Vasile Antemie sau bordul conventiei de ce nu sa predicat in engleza.

  Nelu Termure

  • Frate Nelu, ne pare foarte rau ca trebue sa va spunem, ca scuza dumneavoastra nu vo putem accepta si credem ca no sa vo accepte nici Dumnezeu. In Luca 3:11 Domnul Isus ne spune: “Cine are doua haine, sa imparta cu cine nu are nici una”. Daca in cazul nostru greseati doar cu impartitul hainelor, in loc ca sa ne dati 5 haine, ne dadeati doar trei, doua, sau chear si una, cu toate ca nu le-ati impartit dupa formula data de Dumnezeu, noi eram foarte multumiti ca totusi ne-ati dat ceva. Ce ne-a deranjat forte mult la dumneavoastra si la pastorii romani, este faptul ca dupa cele zece haine, ne-ati luat-o si pe a unsprazecea care ne apartinea. In cazul acesta ne-ati luat totul frate draga, lasandune goi si flamanzi (figure of speech). Deasemenea am vrea sa va spunem, ca la aceasta conventie dumneavoastra n-ati uitat numai de predica in limba engleza, ati uitat si de programul obijnuit al tinerilor, in care de obicei eram invatati cum sa ne pazim de pericolele mari ale secolului XXI, amintite mai sus.

   Nu stim cum se face frate Nelu, ca atat prin bisericile romane cat si la coneventiile anuale, cei mai multi dintre pastorii romani, in cele mai multe cazuri uita de noi, sau ne incurca programele??? Chear si-n cazul acesta, daca justificarea dumneavoastra ar fi adevarata, ca pastorul Vasile Antemie si bordul conventiei nu sunt vinovati de tot ceia ce sa intamplat, am vrea sa va intrebam: “cum se face ca dupa ce ati realizat ca pastorul Florin Campian a predicat in romaneste, nu ati ales imediat un alt pastor, cum ar fi fost fratele Leonard Semenea, care sa ne predice in engleza, ca si noi sa ne putem hrani spiritual din Cuvantul Lui Dumnezeu?????? In realitate pastorul Florin Campean, nu a fost ultimul predicator de la aceasta convetie. Stiti cum este frate Nelu, “toul se poate face cand exista dragoste, toate lucrurile se incurca si se dau pete cap, cand Lucrarea Lui Dumnezeu se face din obligatie, de sila si din interese personale.

   Frate Nelu, avem o sugestie: v-am ruga daca nu va cerem prea mult, ca sa-i cereti pastorului dumneavoastra (fratelui Vasile Antemie) ca sa se puna si dumnealui pe “lista bisericilor care dau predica si-n limba engleza”, pentru a salva tinerii din biserica dansului pentru cer. Prin aceasta ne va dovedi public, ca dumnealui intradevar iubeste tinerii si se lupta pentru salvarea noastra, iar greselie de la conventiea anuala n-au fost facute intentionat. Ce ziceti? Multa pace va dorim.

 16. Nu mai este frica de Dumnezeu, de aceea isi permit unii pastori sa faca abuz de putere in Biserici. Abuzul de putere este o incalcare grava a legii civile ( cat si spirituale ) si este considerata o fapta penala, care se pedepseste cu inchisoarea. Un exemplu elocvent al abuzului de putere il putem vedea la imparatul David in pacatul lui cu Bat-Seba, in care imparatul David a fost nevoit sa-l omoare pe Urie, pentru a nu iesi la iveala pacatul lui de curvie, comis in mod abuziv. Abuzul de putere inseamna comportament dictatorial si totalitarist, urmat de consecinte grave.
  Apreciez comentariul fratelui Branzei si al fratelui Corneliu Marcu.
  Pentru o intelegere mai clara a ceea ce inseamna abuzul de putere va invit sa urmariti documentarul istoric ” Puterea Sovietelor „:

 17. Harul pacea si binecuvintarea D-lui Isus sa va insoteasca si in anul 2013.Iubiti frati tineri,nu cedati ispitei sa nu continuati lucrarea asta atit de mare si importanta pentru generatia tinara Romana din Diaspora.Mi- a placut cuvintele unui comentar care a venit cu o solutie cea mai importanta,POSTUL si RUGACIUNEA,D-l ISUS spune ca anumiti SOI de DRACI nu ese afara numai CU POST SI RUGACIUNE.Vorbind in General atit in Bisericile Romane dar mai ales in cele Americane Rugaciunea SI MAI ALES ”POSTUL” aproape ca lipseste cu Desavirsire,si noi stim ca aici Este CHEIA SUCCESULUI,ptr fr multi dintre noi lucrul acesta este fr greu,ptr ca trebuie sa jertfim firea asta paminteasca,.Sa ne aducem aminte de NINIVE cind IONA a intrat in cetate si a iceput sa strige in GURA MARE „Inca 40 de zile si Ninive va fi Nimicita” Oamenii din ninive au CREZUT in DUMNEZEU,au VESTIT UN „POST”si sau Imbracat cu Saci”DE LA CEI MAI „MARI”pina la cei mai MICI.Vedem aici o pocainta extra ordinara de mare cind Imparatul sa sculat de pe scanul lui Imparatesc si-a scos mantia depe el,SI sa ACOPERIT cu SAC,si a sezut pe CENUSA,si a dat de Stire in Ninive Urmatoarele;Oamenii si vitele,boi si oile,sa nu guste nimic,sa nu pasca,si sa nu bea apa deloc! CI OAMENI SI VITELE SA SE ACOPERE cu SACI, SI SA STRIGE CU „PUTERE CATRE DUMNEZEU,si sa se INTOARCA de la CALEA lor REA,si dela FAPTELE de ASUPRIRE,de care le SINT PLINE MIINILE! DUMNEZEU a „VAZUT” ce faceau EI si ca se INTOARCEAU de la calea lor cea REA. „ATUNCI DUMNEZEU S’A Cait de Raul pe care se Hotarise sa li-l faca”SI NU LA FACUT” Eu cred ca daca atit GENERATIA de batrini cit si CEA TINARA, Vom face asa ca cei din Ninive,sa strigam catre D-l ”EL” SE va INDURA de TOTI,si EL poate Rezolva problemele dintre Generatii.D-l sa Reverse din Multele Sale Binecuvintarii Ceresti,si pamintesti peste noi peste TOTI. MARANATA D-L VINE.Cu drag si respect un fr din florida[t.m]

 18. Se pare ca Consiliul Pastoral al Convenţiei este dominat de Scopul Uniunii Penticostale care se gaseste in Statutul lor si vi-l redau aici:
  Secţiunea 2.1(g) „Să păstreze şi să promoveze cultura românească în cadrul comunităţilor noastre”
  Consiliul Pastoral al Conventiei este defapt o noua structura de autoritate peste Bisericile Penticostale Romane din America http://dorinpele.wordpress.com/2013/01/02/o-noua-structura-de-conducere-peste-bisericile-penticostale-romane-din-america/

 19. e bine ca va ocupati de generatia tanara dar sa stiti ca in aceeasi situatie se afla si tinerii din bisericile baptiste din america si au si ei nevoie de o intoarcere reala la Dumnezeu printr-o cunoastere aprofundata a scripturii si a lui Isus chistos ca Domn si mantuitor personal si a se renunta la traditii si regulile bisericesti care-i fac confortabili pe multi.Eu sunt in varsta dar doresc din tot sufletul ca generatia de tineri sa poata ajunge la capacitatea de a transmite generatiei urmatoare un exemplu frumos si pe DL ISUS nedenaturat ( nu cuprins in traditii si ritualuri bisericesti )thanks
  .

  • Laurentiu, mai mare grija la scrierea Numelui Mantuitorului pe internet. Acesta ar fi un gest mic de respect la adresa Lui. Multumesc.

 20. FRATI IUBITI IN DOMNUL, CONVENTIA ANUALA SI MULTELE CONFERINTE PASTORALE SUNT INTILNIRI DE PROTOCOL CE PROMOVEAZA NUME DE OAMENI, FUNCTII, OBICEIURI SI DATINI.
  DE CE SUNT CONVINS DE ACEST ASPECT ? …
  MODELUL DE PASTORATIE ADOPTAT DE FOARTE MULTI CU GENUL:
  1. PASTORUL AUTORITATE ABSOLUTA.
  2. PASTORUL PRESEDINTE DE FUNDATIE CRESTINA SI PATRONUL CLADIRII BISERICII.
  3. PASTORUL LICENTIAT IN TEOLOGIE PENTICOSTALA CU FILOSOFIE COMUNISTA.
  4. PASTORUL PREOT SALARIAT.
  5. PASTORUL FIRESC LIPSIT DE PLINATATEA DUHULUI SFINT.
  6. PASTORUL INALT PREALAT BISERICESC (FAZTA BISERICEASCA).
  7. PASTORUL SECURISTO-COMUNIST.
  8. PASTORUL MACELAR DE SUFLETE / NU INGRIJITOR DE SUFLETE.
  9. PASTORUL IN INTERESUL PERSONAL / NU SLUJITORUL BISERICII LUI DUMNEZEU.
  DACA SE APRINDE DE MINIE ” MARELE PASTOR AL OILOR ACEST TIPAR DE PASTORI VOR AVEA TOTI FARA EXCEPTII SOARTA FATARNICILOR.
  1 PETRU CAP 5 VERS 1 2 3 4. VORBESC DESPRE O SLUJIRE ADEVARATA PORUNCITA DE DUMNEZEU.
  IMPOTRIVIREA ESTE LA FEL DE VINOVATA CA INCHINAREA LA IDOLI.
  CE NU-I INTZELEG PE ACESTI FRATI CE SUNT IMPOTRIVA PREDICILOR SI-N LIMBA ENGLEZA… EI MAI VOR SA MEARGA IN CERUL DE GLORII AL LUI DUMNEZEU SAU SUNT REALIZATI MATERIAL CA FUNCTIONARI BISERICESTI SI TRAG CU SETE LA DICTATURA URII PAGINE / NICIDECUM LA DRAGOSTEA JERTFITOARE DUMNEZEIASCA.
  AM O INTREBARE PERSONALA PENTRU FRATII PASTORI:
  CUI ? SLUJESC ?
  1. VOIA LUI DUMNEZEU ?
  2. VOIA LOR INSE-SI ?
  3. VOIA VRAJMASULUI VIETII ADICA LUI SATAN ?

  TREZITI-VA PASTORI DE ORIGINE ROMANA SI FACE-TI VOIA LUI DUMNEZEU INVATIND GENERATIA TINARA IN ENGLEZA CA VOI SUNTETI RESPONSABILI CA S-AU NASCUT ” IN THE USA” SI NU IN ROMANIA…
  ACUM SUNTE-TI CETATENI USA SI NU MAI PUTE-TI ROMANIZA COPIII CE NU MAI APARTIN POPORULUI ROMAN CU NIMIC.
  CITI DIN EI AU FOST IN ROMANIA CEL PUITIN IN VIZITA O SINGURA DATA ?…
  LASATI-VA DE NEBUNIA STALINISTO-COMUNISTA SI POCAITI-VA DE RAZVRATIREA IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU UCIGIND PROPRII VOSTRI COPII PRIN INFOMETARE DE INVATATURA SFINTA IN LIMBA CARE O CUNOSC SI INTELEG BINE…
  ALTFEL DUMNEZEU VA VA CERE SINGELE COPIILOR VOSTRI DIN MINA VOASTRA SI VE-TI AJUNGE IN IAD.
  ROG PE FRATELE CORNEL AVRAM PERSONAL DIN BRUXELLES SA INTZELEAGA CA ESTE O PORUNCA A LUI DUMNEZEU SA INVETE SI COPIII IN LIMBA MATERNA CARE DATORITA EMIGRATIEI IN USA ESTE ENGLEZA SI NICIDECUM ROMANA.
  DACA MAI CONTINUATI ACEASTA OPRESIUNE DUMNEZEU CARE ESTE DREPT VA MATURA CU JUDECATI GRELE PE CEI IMPETRITI IN NEBUNIA LOR CA PE POPORUL EGIPTEAN CE A INTRAT IN MARE IMPETRIT DE NEBUNIE.
  CULTURA ROMANA ESTE = 0 IN FATA LUI DUMNEZEU.
  SFINTENIA ESTE PODOABA CASEI TALE „DUMNEZEULE” CIT VOR TINE VEACURILE.
  DACA VA VE-TI IMPETRI DUMNEZEU VA SMULGE BISERICA DIN MINA VOASTRA SI O VA INCREDINTA LA ALTII MAI VREDNICI CA VOI ;
  FERICE DE ROBUL CREDINCIOS PE CARE L-A PUS STAPINUL MAI MARE PESTE CEATA SLUGILOR SALE, CA SA DEA HRANA LA VREMEA POTRIVITA; FERICE DE ACEL „ROB” ATENTIE ! PE CARE LA VENIREA LUI I-L VA GASI FACIND ASA CUM A PORUNCIT DUMNEZEU.
  DAR DACA INCEPE SA BATA PE SLUGILE STAPINULUI ? STAPINUL VA VENI IN CEASUL CIND NU SE ASTEAPTA; I-L VA TAIA IN BUCATI ?!… SI SOARTA LUI VA FI SOARTA FATZARNICILOR / ADICA TRADATORILOR…
  INTRE „ROB BUN SI CREDINCIOS” SI „TRADATOR ” ESTE O MARE DIFERENTA FRATI PASTORI DIN USA SI CANADA…
  DUMNEZEU SA VA LUMINEZE PRIN ACEST MESAJ CAM ASPRU DAR SANATOS SI VIU.
  SLUJBA DE PASTOR ESTE UN SACRIFICIU ENORM NU BENEFICII SI DICTATURA URII.
  SFATUIESC PE FRATII PASTORI SA INVETE SA MAI PLINGA IN RUGACIUNE SA SE JERTFEASCA PENTRU BISERICI SI SA INGRIJEASCA DE OILE BOLNAVE SI SLABE SA NU DEA DOAR CU BITA IN OI CI SA FIE MILOSI SI SFINTI CA DOMNUL NOSTRU ISUS HRISTOS…
  DUPA CIT DE MULT AI PLINS CU DOMNUL PRIN GRADINA GHETIMANI TE VA RASPLATI DUMNEZEU…
  DUPA GRADUL IN SERVICIUL DE SECURITATE COMUNISTA SI NUMARUL DE SUFLETE UCISE SPIRITUAL VEI GRABI MINIIA LUI DUMNEZEU SI VEI PIERI OMULE …
  EU SUNT FOARTE LAMURIT DE ACESTE ASPECTE FIIND MISIONAR FARA SPONSORI SI TRIMIS DE DUMNEZEU IN MAI MULTE BISERICI AM FOST URMARIT DE SERVICIUL COMUNIST RECENT DAR DOMNUL NU M-A DAT IN MIINILE LOR… RAZVRATIREA UNUI PASTOR I-A TRIMIS DUPA MINE… ASA CA VA ROG CIT MAI ESTE TIMP FRATI PASTORI LEPADATI-VA DE ACESTE SERVICII CRIMINALE PINA NU-I PREA TIRZIU…
  AMENINTAT CU MOARTEA DE UNII PASTORI SECURISTI DE FOARTE MULTE ORI.
  REPRESALII CU SPART MASINA SUNT MULTE IN FIECARE AN… HULIT PENTRU CUVINTUL VIU AL LUI DUMNEZEU SI DEFAIMAT DE CLERUL BISERICESC PENTRU LUCRAREA DUHULUI SFINT ESTE IN FIECARE ZI…
  IN URMA MULTOR VINDECARI PE CARE LE-A FACUT DUMNEZEU SUNT URIT DE MOARTE DE CATRE UNII PASTORI CE NU AU PUTUT FURA GLORIA LUI DUMNEZEU.
  ASA ZBOR IN CER LA DOMNUL ISUS CU O BUCURIE DE NEDESCRIS CA MA ASTEAPTA CU BRATELE DESCHISE SA – MI DEA CUNUNA DE GLORII ACASA…
  MA INSOTESTE PUTEREA DUHULUI SFINT INTR-O MASURA FOARTE MARE ZI SI NOAPTE… ASTEPT SA PLEC LA DOMNUL CU O BUCURIE SI CREDINTA CE MI-A MUTAT INIMA-N CER DE MULT SI DORESC ARZATOR SA FIU ACASA…
  ACEASTA ESTE CALEA DOMNULUI ADEVARATA SI EU IUBESC PE DOMNUL FOARTE MULT.
  PREDIC EVANGHELIA PUTERII DUHULUI SFINT, MINUNILOR CREDINTEI SI VIETII VESNICE. NU FAC SCHITE PE HIRTIE CI PREDIC DUPA CALAUZIREA DUHULUI SFINT SI CITE 3/4 ORE OAMENILOR CU CARE AM DISCUTII DESPRE DUMNEZEU SI VIATA VESNICA.
  DUMNEZEU SA VA UMPLE DE DUHUL SFINT SI SUNT SIGUR CA VE-TI INTZELEGE PORUNCA LUI… VIATA VESNICA … CA DAR SI HAR DUMNEZEIESC …PENTRU OMENIRE IN TOATE LIMBILE PAMINTESTI….

  CU DRAGOSTE FRATZEASCA FRATELE DANUT BURLA DIN BRUXELLES BELGIQUE.

  LA REVEDERE IN CER !!!

 21. Stimati Tineri Romani Americani, Numele meu este Ted Doru Pope. Eu am pastorit Biserica Agape din Canada pina-n 2008. De atunci incoace pastorul ei este Emanuel Pavel. Eu pastoresc biserica Logos Bible Church din Bellevue, WA. http://www.logosbc.com. Dilema mea este urmatoarea: de ani de zile primesc scrisorile voastre si ele au cam aceeasi plingere: pastorii români nu acordă timp de predică în limba engleză. Plângerea voastră este fondată. Doar că întrebarea mea este, şi voi ce faceţi în afară de aceste scrisori de informare şi protest?

  De ce întreb: eu de peste 20 de ani militez în bisericile care le-am păstorit în SUA şi Canada pentru folosirea mai largă a limbii engleze în vederea mântuirii generaţiei pe care o reprezentaţi. Aici la Logos noi avem servicii în limba engleză în la fiecare program. Avem studii biblice numai în limba engleză care se adresează doar tinerilor adulţi. Am spus tuturor tinerilor cu care am fost în contact despre asta. Ei ce fac? NU VIN! Preferă să se ducă la biserici americane sau în lume decât să vină la bisericile care au programe în engleză.

  La noi worshipul e fain, se câmtă-n ambele limbi. Se vorbeşte mult în engleză. Fraţii (mai) în vârstă înţeleg nevoie generaţiei tinere. Am invitat în repetate rânduri tineri care să vină şi să preia lucrarea down the road. Poate să fie o biserică românească de limba engleză… Dar nu vin nici vorbitorii, nici ascultătorii. Sunteţi o generaţie fără coloană vertebrală. Mă uit la voi (pot s-o fac că am 60 de ani! Experienţa şi vârsta îmi permit să văd şi să spun ceea ce văd! De asemenea şi dragostea ce v-o port îmi permite!) şi vă văd ne-angajaţi (în afară de câteva excepţii extrem de rare). Unde e focul divin? Pasiunea pentru Dumnezeu? De ce sunt acestea doar un foc de paie care se aprinde numai la câte o stăruinţă şi apoi se stinge 2-3 săptămâni mai târziu?

  Eu mă rog de 3 ani ca Domnul să trimită tineri care să crească în predicare şi slujire, în cântare şi-n tot ce se face în trupul local al lui Cristos, dar nu vin. Uşile-s deschise (încă)… dar cine ştie câtă vreme? Şi ştiţi ceva? De 2-3 luni au început să vină la noi tineri americani… americani! Doi s-au făcut deja membri! Iar voi staţi degeaba prin biserici care nu vă vor, cu pastori care nu vă înţeleg şi dacă faceţi vreo mişcare, preferaţi să vă duceţi la biserici americane, unde veţi fi întreaga viaţă „visitors” şi „unengaged”!

  Aşa că, permiteţi-mi remarca pe care nu doresc să fie jignitoare la adresa voastră ci poate un duş rece care să vă trezească la realitate: aţi devenit experţi în scrisori protestatare, dar de fapt nu vreţi să faceţi nimic! Eu văd în lista voastră de biserici care vă predică în limba preferată POTENTIAL! Mare potenţial. Între timp voi staţi şi protestaţi, în loc să vă mişcaţi! Şi guess what! Când o să începeţi să faceţi ceva şi bisericile de prin care veţi pleca vor începe să vadă nevoia de a lua măsuri.
  Un an bun şi binecuvântat vă doresc.
  Ted Doru Pope
  http://www.dorupope.com
  http://www.logosbc.com

  • Stimate frate Doru, noi va multumim in numele Domnului Isus pentru mesajul adus. Am vrea sa stiti ca am auzit de dumneavoastra si de lucrarea buna pe care o faceti, cu tinerii in biserica pe care o pastoriti. Datorita acestui fapt, in mai multe dati am incercat ca sa va contactam, dar fara succes. Este posibil, ca si dumneavoastra ati avut unele retineri si suspiciuni cu privire la noi. Noi v-am inteles pozitia luata, si credem ca actiunea dumneavoastra a fost justificata. Ceia ce va putem spune despre noi este, ca noi iubim mult toti oameni Lui Dumnezeu cat si pastori romani, care respecta ce-i scris. Problemele mari pe care le avem nu sunt cu dumneavoastra, sunt cu acei lucratori care din interese personale, se lupta cu orce pret ca sa impedice lucrarea Lui Dumnezeu de salvare a tinerilor romani. Din cate ne spun cei ce va cunosc, dumneavoastra sunteti o persona deosebita, inzestrati de Dumnezeu cu calitati sfinte. Aflam ca sunteti: un pastor bun, un pastor dinamic, un pastor deosebit, care de mai multi ani ati ales, ca sa lasati traditiile si obiceiurile roamnesti, adaptanduva la nevoile si cerintele turmei pe care va incredintat-o Dumnezeu. Pentru aceasta, noi ne bucuram mult de dumneavoastra, va iubim si va multumim pentru toate eforturile facute, in scopul salvari generatiei noastre pentru cer.

   Pentru a afla tot mai multe lucruri despre noi dorim sa va spunem, ca suntem tinerii din mai multe biserici romane. Cei mai multi facem parte din bisericile penticostale, iar intrun numar mai restrans avem si tinerii din bisericile baptiste. Mai multi dintre noi, pentru faptul ca intr-o masura oarecare intelegem si limba romana, in bisericile romane am ajuns ca sa-l cunoastem pe Dumnezeu. Simtind nevoia de-a ne implica tot mai mult in aceasta lucrare mare de mantuire a oamenilor, de mai multi ani am organizat mai multe proecte, cum ar fi: activitati spotive prin mai multe orase, pentru a aduna bani. Cu bani adunati, si cu donatiile primite din bisericile americane, am cumparat: alimente, imbracaminte, si tot felul de produse casnice. Acestea le-am distribuit oamenilor saraci din mai multe orase, sau chear si din alte tari. Deasemenea multi dintre noi prin unele orase, la colturile strazilor mai aglomerate si prin statiile de tren; in timp ce serveam trecatori de pe strada cu cate o gustare, o bautura racoritoare sau o cafea, din cate am stiut noi le-am spus acestor oameni despre Cristos, inmanadule si cate o Biblie sau o brosura religioasa. In ultimi ani, vazand pierderile si nevoile tinerilor din bisericile romane, care nu inteleg mesajele in limba romana, prin casele noastre am organizat mai multe studii biblice in limba engleza, pentru a le spune acestor tinerii despre Cristos pe limba inteleasa de eii.

   Totul a decurs destul de bine, pana in ziua in care pastori nostri romani, au aflat de activitatea noastra. In momentul in care acestia au realizat ca suntem foarte multi la numar, iar lucrarea noastra se exitinde tot mai mult, au intrat in panica. In unele orase, de frica ca generatia tanara vor dechide biserici noi romano-americane, iar dumnealor isi vor pierde tinerii: de la cor, famfara si orchesta, s-au unit mai multi pastorii din mai multe biserici si au inceput procesul de destramare si imprastiere a tinerilor. Uni tinerii au fost brutalizati direct. Liderilor cre au condus aceste lucrari, li s-au scos tot felul de vorbe urate pentru a le distruge credibilitatea, dupa care au fost scosi afara din bisericile dansilor. Pentru a preveni o asemenea lucrare in viitor, acesti frati au infintat tot felul de reguli si randueli noi, pentru ca tinerii sa nu se mai poata aduna intrun numar atat de mare din mai multe biserici. Regula acestor frati este, ca orge grupare de tinerii sa se faca, „fiecare tanar in biserica din care fac parte”. De la uni frati care au participat la intrunirile dumnealor secrete, am aflat motivele si expicatiile dansilor „reale”, pentru care au oprit aceasta lucrare. Acestea suna in felul urmator: „Fratilorrrr!!!!!! aveti mare grijaaaa!!!!!! daca acesti tineri se vor ridica si vor fi promovati, noi ne vom pierde functiile si salarul. Pentru fapul ca noi nu putem predica pe limba lor, acestia fiind multi isi vor aduce pastori care predica-n engleza, in felul acesta se va termina cu noi”. Dupa tot taraboiul avut cu pastori romani, am pierdut o multime de tinerii. Uni mai slabi, vazand atitudinea iresponsabila si necrestineasca a acestor oameni, sau dus in lume. O parte au plecat in bisericile americane, iar uni dintre noi, cu toate ca si noi ne-am simti mult mai bine in bisericile americane, vazand pierderile si nevoile tinerilor din bisericile romane, am ales ca sa ramanem cu eii, pentru a protesta faptele urate ale acestor pastori romani.

   Ne-ati spus: „Vă chinuiţi să schimbaţi Convenţia Penticostală şi bisericile penticostale româneşti. Nu o să reuşiţi asta ori niciodată, decât extrem de târziu, când nu va mai fi speranţă nici pentru voi nici pentru acele biserici.

   Din nefericire si noi am ajuns de multe ori sa credem, ca no sa reusim niciodata ca sa-i schimbam pe acesti oameni. Cu toate acestea am ales ca sa ne continuam lucrarea, lasandu-l pe Dumnezeu ca sa complecteze El ceia ce noi nu mai putem face. Intradevar rezultatele nu sunt printre cele mai bune, dar asa ca si Ilie din Biblie vedem si noi undeva departe, un nor foarte mic cat o palma de mana, care se apropie tot mai mult. Noi credem ca acest nor va creste si se va extinde pana la noi, aducand cu el acea ploae binecuvantata si mult asteptata, peste genratia tanara.

   N-ati mai spus: Vreţi ceva acum? Ieşiţi din mijlocul lor! Alipiţi-vă de biserici care vă înţeleg, vă ajută să creşteţi, să vă dezvoltaţi. Viitorul Bisericilor româneşti de limba engleză vă aparţine, dar dacă staţi degeaba şi doar protestaţi, ce obţineţi? Nimic! Absolut nimic. O să deveniţi experţi în proteste şi atât!”

   Am vrea sa stiti frate draga ca in momentul de fata, noi nu mai suntem interesati absolut de loc in avantajele si beneficiile noastre personale. In realitate nu ne lutam pentru noi, ci pentru sutele sau poate miile de tinerii adolescenti din bisericile romane, care pentru faptul ca nu inteleg mesajele in limba romana, nu-l cunosc pe Dumnezeu. Datorita faptului ca asa cum ati putut sa realizati, noua nu ne mai permite nimeni ca sa-i mai adunam pe acesti tinerii prin casele noastre, sau sa-i ducem prin alte biserici unde se predica si-n in limba engleza, singura varianta care ne-a mai ramas este, de-a insista la pastori romani ca sa faca dansi aceasta lucrare. Acesta este motivul pentru care, timp de sase ani de zile le cerem acestor oameni predica si-n limba engleza, pentru a salva tinerii romani pentru cer. Uni asa ca si dumneavoastra intrdevar fac aceasta lucrare cu daruire si din dragoste, iar cei mai multi o fac (dor din cand in cand), de sila si de ochi lumi. Ca nu cumva mai tarziu, cand nu va mai ramanea nici un tanar in biserica, acest popor sa se destepte si sa-i imprastie cu pietre (figure of speech).

   Ne-ati mai spus: „eu de peste 20 de ani militez în bisericile care le-am păstorit în SUA şi Canada pentru folosirea mai largă a limbii engleze în vederea mântuirii generaţiei pe care o reprezentaţi. Aici la Logos noi avem servicii în limba engleză în la fiecare program. Avem studii biblice numai în limba engleză care se adresează doar tinerilor adulţi. Am spus tuturor tinerilor cu care am fost în contact despre asta. Ei ce fac? NU VIN! Preferă să se ducă la biserici americane sau în lume decât să vină la bisericile care au programe în engleză.”

   Am vrea sa va spunem, ca noi suntem mandri atat de dumneavoastra cat si de lucrarea pe care o faceti. Din nefericire problema este putin mai complicata, decat apare la prima vedere. Tinerii din bisericile romane, pe care dumneavoastra ii invitati ca sa va asculte programele in limba engleza, „majoritatea dintre acestia inca nu au ajuns ca sa-l cunoasca pe Dumnezeu”. In cazul acestor tinerii, in sufletele lor nu arde dorul de-a asculta nici un mesaj in nici o limba. Iar noi cei care ne-am bucura de mesajele dumneavoastra, datorita confrutarilor mari avute cu pastorii romani, cei mai multi am parasit deja bisericile romane. Un numar destul de mare sunt plecati in lume, o parte sunt foarte activi in bisericile americane, iar noi cei ramasi prin bisericile romane, suntem aici doar pentru a ne lupta cu pastorii romani, care asa cum ati realizat si de la conventia bisericilor romane, nu vor sa le dea acestor tineri, nici cel putin o predica odata la an. In cazul dumneavoastra, noi credem ca singura sansa de-a aduce acesti tinerii in biserica pe care o pastoriti, o veti putea face doar prin parinti dasilor. Din cate suntem informati, in ultima vreme tot mai multi parinti din bisericile romane, sunt in cautarea altor biserici, care dau predica si-n limba engleza pentru copii dansilor. Datorita acestui fapt, noi am infintat „Lista bisericilor care dau predica si-n limba engleza la seviciile divine.” Aceasta lista noi o publicam periodic pe mai multe site-uri crestine, pentu ca acesti frati sa va gaseasca cu usurinta.

   Ati mentionat ca: „noi tinerii suntem o generatie fara coloana vertrebrala”. Aceasta ne spune, ca dumneavoastra nu sunteti prea multumit de generatia tanara din bisericile romane din America si Canada. Ca sa va schimbam parerea, am dori sa va spunem cateva lucruri despre noi. Din experientele avute in toti acesti ani cu tinerii din bisericile romane va putem spune, ca noi ne asemanam foarte mult cu acel bulgare de aur pe care minerii il extrage din pamant, care la prima vedere arata foarte urat. In cazul aurului asa cum stiti, adevaratele valori se obtin numai dupa un proces mai lung de: curatare, prelucrare si formare. Aceasta succesiune de transformare este absolut necesara si-n cazul tinerilor romani. Adevaratele lor valori nu le veti descoperii, decat dupa un proces mai lung de prelucrare si formare. Pentru a prelucra si forma acesti tinerii, aveti nevoe de: multa rabdare, atentie, dragoste, daruire, intelegere si acceptare. Daca le veti avea pe toate acestea frate draga, si le veti investiti in generatia tanara, este imposibil ca sa nu vedeti in cei mai multi dintre eii, acele adevarate valori spirituale, pe care le-a pus Dumnezeu in fiecare dintre noi. Din experientele noastre personale va putem spune, ca acesti tinerii odata prelucrati si formati vor face adevarate minuni, lucrari pe care nu le veti realiza niciodata cu fratii batrani din bisericile romane. In cazul nostru, ori de cate ori ne-am implicat in vre-o lucrare si le-am solicitat ajutorul acestor tinerii, nu am avut probleme dea-i aduna cu sutele. Iar activitatea si daruirea lor in Lucrarea Lui Dumnezeu, a fost mult peste asteptarile noastre. Noi v-am ruga mult de tot frate Doru, ca sa nu-i abandonati si sa nu-i lasati in voia sorti. In toti acesti ani, alergand si prin bisericile baptiste am ajuns sa intalnim foarte nulti tineri, cu niste abilitati si calitati uimitoare. Credem ca ar fi pacat ca sa-i lasti sa se piarda. Inca odata va multumim pentru mesaj, Domnul Isus sa va binecuvinteze biserica si familia cu binecuvantari ceresti. Multa pace va dorim.

   Cu mult respect
   Tinerii Romani Americani.

  • Frate Doru,ma asociez gindurilor dumnitale.Si eu am pe inima situatia tinerilor romani traind in USA. Eu vad trei categorii de tineri romani in bisericile noastre.
   1.- O categorie nascuti din nou,care iubesc pe Domnul si voia Sa. Acestia nu prea au probleme cu „limba” in care se predica. Acestia nu se impaca cu muzica pe care majoritaea celorlalti tineri o iubesc .Acestia pot traii si se simt bine in bisericile romanesti din America.Acestia se inteleg bine cu frati mai in virsta,ba chiar le cauta compania. Acestia nu prea sint cautati de ceilalti; ” sinteti prea batrini” ,gindesc ei. Acestia iubesc,doresc si cauta locurile unde se invata Cuvintul lui Dumnezeu. Acestia iubesc si cauta rugaciunea.
   2.- O alta categorie,veniti din Romania ca si buni crestini,dar pe care ” i-a furat ” crestinismul american modern cu muzica si activitatile ei (ne) crestine. Si despre aceasta vorbesc (inca) unii evanghelisti americani ( Paul Washer, John Paper,etc…) care arata cit de (ne)crestina este aceasta muzica ce doar duce ascultatorii in stare de „transa” sufleteasca,dar nu schimba duhovniceste pe nimeni. Au doar good time.That’s all.
   3.- A treia categorie care au „devenit mintuiti” prini botez,dar care nu au cunoscut niciodata nasterea din nou.Acestia sint marea majoritate. Acestora nu le place muzica romana ( muzica batrinilor). Acestora nu le plac predicile „romanesti”.Sint prea dure,nu ca cele americane (” vopsea peste rugina”),vorbiri care sa „gidile urechile”.
   Tot mai des aud aceasta expresie:” De ce nu se cinta cintari care sa ne placa si noua tinerilor”. Sau : „Nu stiti altceva decit cintari de-ale lui Moldovan( Nicolae )”.
   De cind si pina cind in biserici trebuie sa se cinte ce ne place noua,dar se anunta la programe ca sint cintari „spre lauda Domnului”. Oare nu Domnului trebuie sa-I placa?.
   Sunt absolut pentru timp in limba engleza.Dar nde sint cei care sa asculte?. La rugaciune vezi 4-5 tineri,dar la programul tineretului vezi pe platforma 60-70 de tineri.De asemenea la campuri auzim de numar impresionant de participanti. Citi tineri are biserica? Trebuie sa adaug a doua intrebare; ” la ce activitati te referi”.
   Asta pentru tineri. Acuma ceva pentru noi cei mai in virsta,desii sint absolut sigur ca aici nu se uita nici 5% din „batrinii” bisericlor,dar trebuie sa o spun pentru cei 5% .
   O cred din toata inima si am spus-o nu doar odata la noi in biserica sub forma de intrebare; „Fratilor seniori,de cite ori ati luat cu dragoste un tinar pe dupa umar si cu o inma plina de dragoste sa-i intrebati cum o mai duc”. Am facut-o si o mai fac. Veti fi surprinsi de privirea pe care o sa v-o arunce tinarul respectiv prima data. Este o privire de mirare,de surprindere,intrebatoare,ne stviind ce sa creada .Ei nu sint obisnuiti cu acest
   fel de „tratament”. Dupa aceea o sa fiti placut impresionati sa descoperiti ce fel de inimi bat in acele piepturi tinere.Am faut-o si am tineri care se bucura cind ne intilnim.Ba chiar au devenit foarte comunicativi.
   Este adevarat ca multi ne-u parasit. Ce facem pentru cei care mai sint inca printre noi?
   Fr.Daniel B spunea mai sus despre liantul ce ne tine- dragostea- desprea aceasta spun eu in gindurile mele.Toti tinerii doresc sa fie IUBITI. Multi nu o au acasa( da,in familiile pocaitilor).Dar au nevoie de ea. Esti tu unul dintre cei mai in virsta gata sa o daruiasca?
   Ma rog Domnului sa ne ajute pe toti sa intelegem ce trebuie sa facem ca turma mica a Lui Hristos sa deina cit mai mare.

 22. An nou fericit cu acorduri şi armonie în Isus Hristos Domnul, pace pe Pământ între oamenii plăcuţi Lui Dumnezeu.
  Odinioară în România era folosit alternativ acelaşi locaş de cult de către fraţii baptişti maghiari şi români, iar fraţii adventişti traduceau din maghiară în română sau din română în maghiară la acelaşi Serviciu divin din locaşul de cult. Păstorul poate fi asistat continuu de un creştin care traduce din română în engleză.

 23. Ma doare sufletul ca desi oameni constientizeaza existenta lui dumnezeu,sunt pastori si cunosc cuvantul nu se dau in laturi cand e vorba de bani si transforma casa domnului intr-un loc de talhari.Oare dumnezeu asta aspeapta de la noi;vorbe ?Am o nepoata care nu poate merge,mama ei e babtista ,a doua zi trebuia sa mearga la spital pentru ghete ortopedice,pastorul sa oferit sa o duca cu masina neavand bani de traseu dar,doar sa oferit si fiind ultima zi in care avea reducere ea expirat dosarul. La sunat pe pastor dar acesta nu a avut nici o mustrare de contiinta.etc.

 24. Raspandind Cuvantul peste tot Pamantul, de Pastorul Daniel Branzai

  Tranzitie … intre ceea ce am fost si ceea ce nu suntem inca.
  Am sa impart discursul meu, in trei mesaje distincte, dupa cum urmeaza:

  1. Soarta unei minoritati in contextul american
  2. Pe cine vrem sa pastorim (pe cine ne simtim chemati sa pastorim) ?
  3. Pe cine vrem sa chemam la mantuire ?

  Veti citi despre: Inevitabilul proces de asimilare, Etape si preocupari, Sanse de viitor

  1. Soarta unei minoritati in contextul american

  Cand am intrat in Asociatia North American Baptist Churches, 987,, la sapte ani de la formarea bisericii “romanesti”, ne-am unit cu o biserica din Anaheim, fosta germana (ca majoritatea bisericilor din NAB) si in prezent americana, dar fiind plasata in downtown-ul unui oras inundat deja de mexicani, in mare criza de membrii.

  Ca sa ma plaseze “in context”, unul din liderii Asociatiei foste germane mi-a dat o carte cu istoricul comunitatii baptiste germane si cu tranzitia lor inspre componenta prezenta. Probabil ca stiti, America a avut la un moment dat o covarsitoare prezenta de vorbitori de limba germana si, la un plebiscit, limba engleza a castigat nu cu multe voturi, dreptul de a fi limba oficial vorbita in Uniunea noilor State Americane (!).

  Cartea pe care mi-au dat-o cuprinde drumul tranzitiei unei denominatii de la un specific “national etnic” la un caracter “american.” Citind-o, n-am putut sa nu recunosc faptul ca si noi urmam si vom urma aceiasi inevitabila traiectorie. Singurul lucru care ne mai ramane este sa identificam la ce pagina a cartii cu pricina ne aflam fiecare dintre noi si bisericile pe care le pastorim. Daca i-a asimilat pe “germani” care, impreuna cu ungurii sunt cei mai “nationalisti” dintre neamurile europene, va dati seama ce face si ce va face America cu romanii. Experientele celor veniti inainte de al doilea razboi mondial si imediat dupa el, sunt dovezi irefutabile.

  Pe de alta parte (inevitabila balansare a subiectului pentru ajungerea la miezul scutit de extremisme), in primavara acestui an, Bethel Baptist Church (biserica in care suntem noi acum) a implinit 100 de ani de la infiintare si la sarbatoarea din Februarie am primit de la unul din „oficialii” din NAB un mesaj care mi-a luat o piatra de pe inima …

  Omul mi-a zis: “Nu va straduiti sa deveniti prea repede si prea brusc “americani” in sensul negarii specificului vostru etnic! La urma urmei, ce inseamna America si “americanii” ?

  – Secole inainte erau aici indieni (pe alocuri mai sunt rezervatii in care cauta sa se pastreze aproximativ asa cum au fost dintotdeauna, dar asta este foarte dificil, din cauza elementelor de comfort pe care le ofera “civilizarea americana”.)
  – Dupa aia, au venit, sa zicem, anglosaxonii si au adus cu ei specificul lor etnic national.
  – La scurta vreme au aparut dupa ei si francezii, asa ca de la New Orleans si pana in Quebec exista o fasie care poarta si acum urmele specificului etnic national francez: nume de orase, obiceiuri, muzica, etc.)
  – Spaniolii au venit mai la sud si au intemeiat statele din America centrala si de sud, dar au inceput si ei din ce in ce mai mult sa vina in America si exista astazi “latini” mai in toate statele americane.
  – Exista deci, pana acum, un amestec de anglosaxoni, cu specificul lor etnic, cu francezi, cu specificul lor etnic si de latini, cu specificul lor (si asta divers, caci avem cubanezi in Florida, portoricani in New York, mexicani in sud vest, venezuelezi, nicaraguani, haitieni, etc.)
  – Peste ei, pe aici pe dincolo, au venit rusi (sunt cu sutele de mii in anumite zone, poate chiar milioane).
  – Apoi au venit asiatici: japonezi, care sunt aristocratia etnica din Asia, chinezi, coreeni, etc. si vietnamezi care sunt “talpa tarii” celor din Asia.
  – Printre acestia au venit italienii (cu Mafia lor din zonele Chicago, New York, Cleveland), belgieni, scandinavi, indieni din Asia, unguri, bulgari, polonezi (mai ales in Chicago) si iata si cativa … “romani”.

  Cam aceasta este … America., un conglomerat multinational, care din cauza unei istorii caracteristice si din cauza unor valuri de emigratie are un predominant caracter “anglosaxon”. Nu suntem insa nici englezi, nici irlandezi si nici galezi sau scotieni, dupa cum se vede foarte clar cand calatorim in tarile acestor etnii.

  Ca sa ne intelegem toti, am convenit sa vorbim si o limba comuna care a devenit limba tarii (engleza), dar “acasa” si in centrele etnice fiecare vorbeste limba sa “materna”. Exista astfel biserici in toate limbile, magazine in toate limbile si cu toate produsele si chiar centre urbane care au preluat nume specifice: “Chinatown”, “Saigon”, “Havana”, “New Orleans”, chiar si “New …York”, “New … Mexico”, etc.

  Spune-mi: Crezi ca strica daca acest conglomerat va primi si ceva influenta … “romaneasca”? Eu cred ca nu! Putine “sarmale” si putina “mamaliga cu branza” nu ne strica de loc. Asa ca nu pune oamenii sub nici o presiune. Ramaneti asa cum sunteti! Daruiti Americii ce este caracteristic etniei voastre, asa cum au facut toate celelalte neamuri. Nu va straduiti sa va faceti nici anglosaxoni, nici mexicani, nici asiatici … Si inca ceva, … invatati totusi limba engleza ca sa ne putem intelege unii cu altii.”

  Care este deci “soarta unei minoritati in contextul american”? Ce-am fi ajuns daca emigram … in Rusia? Sau … in Franta …? Rapunsul meu va lua forma a doua ilustratii:

  Ilustratia nr.1

  Daca intr-un vas mai mare duci apa rece si apa calda prin doua conducte, apa din vasul mare va tinde sa ia temperatura conductei care varsa o cantitate mai mare de apa. Implicatia?

  Daca in bisericile noastre influenta va continua sa fie predominanta dintr-o emigratie care va continua sa vina din Romania in numar mare, caracteristicile noastre vor ramane “romanesti” mult si bine. Daca insa America inchide poarta emigratiei, influenta americana din jur va determina schimbarea noastra printr-un inevitabil proces de asimilare.

  Ilustratia nr. 2

  La varsarea lor in mare sau ocean, toate fluviile formeaza un amestec temporar de apa dulce, apa sarata. Privita din avion sau satelit, aceasta “revarsare” a apei dulci in imensitatea de apa a oceanului se poate vedea inaintand pe o distanta proportionala cu viteza si debitul fluviului. Pana la urma insa, apa dulce este “asimilata” de apa sarata care este mult mai multa.

  Implicatia?

  Valurile etnice cu specific national, formeaza astfel de “influente” locale in contextul american. Daca esti imediat la gura fluviului (inceputul emigratiei, generatia care a venit sau cea imediat urmatoare) ti se pare ca nici nu exista apa sarata si ca apa dulce va inainta la nesfarsit.
  Pe masura ce apa din fluviu inainteaza insa, pestii din ocean pot sa inoate si s-o strabata pentru ca apa oceanului a creiat deja un amestec (cazul golfului San Francisco in care se ratacest din cand in cand balene).

  Cine nu tine seama de implicatiile practice rezultate din ilustratiile de mai sus, traieste “cu capul in nisip” si refuza realitatea sau este incapabil sa o inteleaga. Vorbeam anul trecut cu un astfel de “impatimit suporter al caracterului romanesc al bisericilor din exil) si, pentru ca suntem probabil cei mai buni prieteni din lume, mi-am permit sa-l intreb:

  “Ce zici? Daca nu vine Domnul Isus intr-o mie de ani, membrii bisericii tale vor fi romani sau americani?”
  Mi-a raspuns: “O mie de ani? Bineinteles ca americani! Uite ce a facut tara asta in numai doua sute de ani din cei veniti aici.”
  Atunci am continuat viclean: “Dar in cinci sute de ani?”
  “Tot americani”, a spus el.
  “Dar in doua sute de ani … dar intr-o suta de ani …”
  “Tot americani …” a mormait el.
  Atunci mi-am permis sa-l intreb: “Dar in urmatorii zece, douazeci de ani? Nu crezi ca ce vom deveni peste o suta de ani a si inceput deja sa lucreze in noi si ne aflam cu toti pe un drum al tranzitiei intr-un proces de … asimilare ?”

  Nu mi-a raspuns, dar m-a privit indelung si a … ras cu pofta.

  Faptul ca am inceput deja tranzitia si ca nu mai suntem ceea ce am fost se vede clar din loialitatea noastra impartita: daca suntem in America si ne intreaba cineva ce suntem, spunem fara exitare: “Romani!”. Este insa suficient sa luam un bilet de avion si sa mergem in Romania pentru ca la intrebarea: “Ce suntem?” sa raspundem altfel: “Suntem americani”. Intuitiv, ne dam seama ca nu mai suntem, sau nu mai vrem sa fim, ceea ce sunt cei care au ramas in urma noastra in tara. Exemplul acestei stari s-a vazut la un meci jucat de nationala de fotbal in California, cand toti “emigrantii” tineau cu cei de “acasa”, in timp ce ajunsi la Bucuresti, aceiasi emigranti tind sa tina cu o echipa americana aflata in turneu in Europa.

  Ca o incheiere a acestor randuri despre “tranzitie” si “asimilare” ar trebui sa spunem ca oricare ar fi pozitia celui aflat in acest proces, faptul ca este intr-o biserica “etnica” sau una “americana” nu are nici un fel de importanta. Nici una si nici cealalta nu este automat “mai buna”, iar un pocait este “pocait” in orice limba a pamantului. El nu se “pierde” cand trece dintr-o biserica in alta. Il putem pierde sau castiga noi in evidentele noastre bisericesti locale, dar el este la fel de “in Imparatia lui Dumnezeu” oricare ar fi biserica in care se inchina. Tranzitia ne poate afecta specificul cultural, dar nu ne poate schimba prea mult starea noastra spirituala.

  Daca cineva mi-ar putea garanta ca vorbind limba romana esti in mod automat mai sfant si mai pocait decat altii, eu as fi cel dintai care as milita pentru acceptarea limbii romane ca limba oficial vorbita si impusa tuturor cetatenilor acestui continent !

  Ma tem insa ca ceea ce am facut noi din Romania si din bisericile de acolo (si de peste tot) nu ne indreptateste sa sustinem aceasta premiza …

  2. Pe cine vrem sa pastorim (pe cine ne simtim chemati sa pastorim)?

  Odata ce am acceptat realitatea existentei unei “tranzitii” intr-un proces de “asimilare”, prima intrebare fireasca pe care ne-o punem este aceea din titlul acestui mesaj. In bisericile romanesti din America avem trei categorii distincte:
  – Cei care au venit, au ramas si vor muri “romani” din “convingere” si cu “posibilitati fixe”.
  – Cei care au venit romani, dar evolueaza impreuna cu tanara generatie spre ceea ce eventual vor deveni, pana atunci fiind un fel de “amestec” cultural si de civilizatie.
  – Cei care sunt gata sa sara si chiar sar gardul specificului etnic spre biserici cu specific “american” (limba engleza, muzica mai americana, etc.)
  In functie de preferinte si calauzire personala, exista bineintelesc trei posibilitati extreme si foarte multe combinatii intre ele:

  2. Putem alege sa-i pastorim “romaneste”, pe cei ce sunt si vor sa ramana romani.

  Orice alta deviatie de la acest specific este decretata adesea drept o “lumificare”. “Americanizarea” este sinonima in aceasta strategie cu pierderea spiritualitatii crestine. Aceasta pozitie este nedreapta cu “americanii” din jur. La urma urmei, daca nu existau ei, noi am fi venit astazi in America nu baptisti, ci ortodocsi (!!!). Mai tot ce stim sa facem si mai ales felul in care facem l-am invatat de la “americanii” din veacul trecut. Ei au evoluat intre timp, noi am ales (si din cauza izolarii) sa ramanem cum erau ei altadata. Sigur ca este caragios sa spunem ca astazi, “oul” este mai destept decat “gaina”. La urma urmei, ei ne-au nascut prin Evanghelie! Pionierii credintei baptiste de la noi erau invinuiti ca sunt “imperialisti culturali americani”, vina lor fiind aceea ca au facut “scoala in America”!

  Comentarii:

  Aceasta este varianta pastorilor care spun: “Eu n-am fost trimis de Domnul la americani, ci la romani. Cei care vor sa fie americani au la dispozitie sute de biserici americane. Datoria mea este sa intretin o oaza de crestinism romanesc pentru romanii care vor sa ramana romani!” Care este insa atitudinea fata de cei care “nenascuti” in Romania, ci in America, cresc ca nepoti si copii in bisericile romanesti fara sa poata sa se identifice cu “traditiile” unei tari pe care n-au vazut-o (cu alte cuvinte, cei care n-au o experienta proprie “romaneasca”) ? Pastorii care au aceasta viziune “strict romaneasca” raspund: “Treaba lor! Pot sa se adapteze sau sa plece!” Majoritatea pastorilor cu acest punct de vedere sunt cei care, ei insisi, nu pot vorbi englezeste si nu se pot “asimila” cu tara in care au venit. O alta subgrupa este categoria celor care “se tem” spunand: “Daca trec la limba si cultura americana, vor lua si un pastor american si atunci eu ce ma fac? Singura mea sansa sa pot fi salariat de o biserica este sa o tin in starea in care are neaparata nevoie de mine. Altfel, eu raman fara salariu …

  2. Putem fi pastori de tranzitie, acceptand sa lucram “cu materialul clientului”.

  Asta va insemna ca vom curge impreuna cu grupul pe care-l pastorim, schimbandu-ne odata cu ei, fara sa fortam nici ramanerea in urma, nici progresul exagerat. Un astfel de pastor spunea unor parinti ingrijorati ca odraslele lor nu mai inteleg bine romaneste: “Cateva ore la biserica, eu nu pot face ceea ce faceti dumneavoastra sapte zile acasa. Dumneavoastra hotarati cum se vor tine orele de scoala duminicala. Dac-i veti invata romaneste, vor vorbi romaneste, daca-i veti lasa doar cu limba engleza, vor vorbi englezeste!”

  Cand eram pastor de cativa ani la Biserica a doua din Los Angeles, parintii copiilor au venit la mine si mi-au zis: “Daniel, chema-l pe tatal tau, Vasile Branzai, sa se ocupe de noi si de cei mai in varsta ca noi, iar tu ocupa-te mai mult de tineri si copii. Pentru ei am venit in America si nu vrem sa-i pierdem!” Asa s-a facut ca eu am devenit un pastor pentru cei aflati “in tranzitie”, iar restul bisericii a fost pastorita de tatal meu, “roman” pana la moarte.

  .. Putem sa ne ocupam obsedant de cei care s-au “americanizat” cel mai mult, de teama ca ii vom pierde altfel la biserici “americane”. Am observat astfel de pastori care sunt ei insisi aproape “integrati” si “asimilati” si le este foarte usor sa pastoreasca “noua generatie”, spunand cumva mustrator: “La urma urmei, noi am venit in America sa devenim americani si nu mai asteptam sa ne intoarcem inapoi in Romania. Viitorul nostru este aici si numai aici. Cu cat vom intelege asta mai repede, cu atat va fi mai bine.”

  Am cunoscut la New York un pastor extraordinar, Daniel Mercaldo! Probabul ca il cunoasteti si unii dintre voi. Asa cum il arata si numele, Mercaldo a fost nascut intr-o familie partial italiana. El a facut insa saltul la o biserica americana. Probabil ca unii dintre tinerii chemati de Dumnezeu la lucrare “in America” vor face aceiasi alegere.

  Asa cum am mentionat deja, intre aceste trei alternative exista o sumedenie de combinatii posibile. Fiecare dintre noi se poate recunoaste intr-una dintre ele.

  3. Pe cine vrem sa chemam la mantuire?

  Una din dimensiunile lucrarii noastre pastorale este evanghelizarea. Eu intreb: “Evanghelizarea cui?” Raspunsul pe care-l vom da la aceasta intrebare va determina directia pe care va merge si pastorirea noastra.

  Putem alege sa-i evanghelizam pe “romani”.

  Aceasta este cel mai usor, fiind doar o “inertie” a lucrarii pe care o faceam in Romania. Problema este cu “pestii” pe care vrem sa-i prindem! Cei mai multi sunt foarte departe de noi … unii la mii si mii de kilometrii! Restrangandu-ne lucrarea de evanghelizare doar la “romani”, noi taiem de fapt aripile tinerilor pe care, teoretic, ii indemnam sa evanghelizeze! Singurele ocazii ca ei sa faca o astfel de activitate sunt “vizitele” in Romania!

  “Ar mai fi si “romanii” din jurul nostru! Dumnezeu vrea sa-i evanghelizam pe acestia! Nici o biserica americana nu-i poate evangheliza mai bine ca noi!” spun unii dintre noi.

  In parte, aceasta este adevarat, mexicanii la mexicani, rusii la rusi si romanii la … romani. Problema cu aceasta strategie este urmatoarea: Numarul celor care sunt exact “ca noi” este din ce in ce mai mic! Sa ma explic:

  Cei care au venit odata cu noi in America, s-au “americanizat” mult mai repde decat noi, neavand un mediu in care sa-si pastreze “romanismul”. O astfel de familie care l-a primit pe Domnul Isus la o evanghelizare in biserica noastra mi-a spus: “Domnule Daniel, ma bucur de ce s-a intamplat! Acum insa vom pleca intr-o biserica americana. Noi ne-am schimbat mult si copiiimei nu pot intelege si accepta cu placere atmosfera dintr-o “Romanie” pe care noi am ales s-o lasam in urma.”

  Pe de alta parte, cei care vin acum din Romania, nu sunt nici ei ca noi! Suntem acuzati ca n-am tinut pasul cu Romania si ca am ramas “inghetati” si “suspendati” in timp, intr-o Romanie care nu mai exista. Sntem catalogati drept “demodati” si “ramasi in urma”, mai traditionalisti ca majoritatea bisericilor din tara. Din acest punct de vedere, ne asemanam cu cei veniti din cine stie ce colt de tara acum 0 de ani, pe care-i descoperim printre americani si care si-au pastrat, spre amuzamentul nostru, vocabularul si gramatica, unei lumi demult depasite in Romania.

  Putem sa-i evanghelizam pe cei ce sunt in tranzitie ca si noi.
  Pentru aceasta insa va trebui sa tinem pulsul cu comunitatea romaneasca din jur si sa acceptam schimbarea lor ca fiind si schimbarea noastra. Va trebuie sa vorbim “pasareste” cand romaneste, cand englezeste; sa cantam cand englezeste, cand romaneste, etc.

  Am observat ca aceasta este ceea ce s-ar astepta sa gaseasca cei care ne viziteaza din Romania. Ei se mira ca inca nu s-a petrecut cu noi acest lucru. Unul dintre ei mi-a spus ca ei canta in Romania mai multe cantari “americane” decat noi in America!

  Putem alege sa-i evanghelizam pe toti oamenii din jurul nostru.

  Pentru aceasta insa va trebui sa ne uitam bine in jur, ca si un Pavel sau Timotei care ar sosi azi la aeroportul din localitate, sa ne aliem cu TOTI crestinii din jur, sa ne integram in structurile (asociatii, conventii, etc.) locale si nationale si sa ne preocupam sa avem si un servici (o misiune) in limba vecinilor de cartier. La Bethel, noi am avut o astfel de misiune coreiana, iar acum avem una mexicana, sperand sa punem pe roate un program de sambata in limba engleza. Am observat ca dorinta noastra de a fi parte din lucrarea crestinilor din jur a fost primita extraordinar de bine. Avem un servici pe an cand invitam toate natiile sa vina la un concert de muzica crestina, avem o misiune in San Luis, Mexico, impreuna cu celelalte biserici din North American Baptist si sustinem in scoala un tanar pastor mexican care are si o statie de radio pentru imprejurimi. Pe masura ce ne-am cunoscut cu membrii celorlalte biserici “americane”, ne-am dat seama ca majoritatea lor sunt “corcituri” intre diferite etnii (Bradaric este Iugoslovean si norvegian, Gene este roman sau lituanian si irlandez, etc.). Aceasta atitudine misionara i-a facut pe romanii de la Bethel sa iasa din complexul “de superioritate” fata de ceilalti crestini din jur si sa se simta … mai “acasa”, mai relaxati in America. Atitudinea aceasta “deschisa” fata de bisericile de toate limbile din jur nu ne-a facut sa neglijam partasia cu bisericile romanesti. O data pe luna, impreuna cu Liviu Tiplea ne-am hotarat sa ne tinem de obiceiul de a ne schima la amvoanele bisericilor noastre.

  Colaboram prin astfel de vizite si cu celelalte biserici din California si Arizona. N-am uitata nici de Romania (carti, Internet, pachete, vizite, suport pentru plantatorii de biserici, ajutoare pentru cladiri – toate acestea grupate intr-un buget misionar aprobat anual). Citeam deunazi ca o biserica fara o viziune mondiala a lucrarii ei nu este o biserica demna de Domnul Isus. O biserica “nationala”, sau “nationalista” este o biserica neascultatoare de Cel venit sa fie Mantuitorul intregii lumi. Am observat insa cu tristete ca multe din bisericile romanesti din America erau mai deschise pentru colaborarea cu bisericile americane, engleze, etc. cand erau in Romania, decat acum cand se afla inconjurate de astfel de biserici. Teoretic, ne rugam pentru toata lumea. Practic insa, activitatile noastre se opresc la usa bisericii noastre etnice locale. Nu cred ca este sanatos si nici corect. Si pentru ca vorbim despre noi, pastorii, dat-mi voie sa va marturisesc ceva: de multe ori, cand ma racesc in biserica mea si obosesc “cu fratii”, ma duc la Saddleback sau la Panorama City sa-l ascult pe Rick Warren sau pe John MacArthur, sa stau de vorba cu lucratorii de acolo si … ma intorc la biserica mea reaprins si reincarcat cu energii sfinte. Acelasi efect il au asupra mea si participarile lunare la partasiile cu ceilalti pastori din Asociatia NAB din zona noastra. Pe cine chemam noi la mantuire? Doar pe cei care sunt romani? Doar pe cei care sunt in vizita din Romania? N-ar fi mai rodnic atunci sa mergem chiar … in Romania si sa facem aceasta lucrare pe scara mai mare?

  As vrea sa inchei cu inca o intamplare:

  Asa cum v-am spus, odata pe an, la “Christmasfest”, chemam la Bethel toate bisericile din zona. Pana acum cativa ani, ne-au onorat cu prezenta si cei din corul singurei biserici care si-a pastrat specificul etnic german din toate cele care sunt acum in NAB aici in zona. De fiecare data, ii lasam sa cante cele mai multe cantari. Le cantau, asa cum stiam noi colindele, in “germana”. Era un deliciu. Toti cei prezenti ii admirau si-i laudau. Pastorul lor a vrut insa sa ne spuna o vorba numai noua, romanilor. L-am lasat si el a vorbit “in englezeste”. Iata cam ce a spus:

  “Multumim ca ne apreciati si aplaudati o muzica cantata intr-o limba pe care n-o intelegeti. Copiii nostri insa n-au mai apreciat-o si … am ramas singuri. Voi, romanilor, sa nu faceti greseala noastra. V-am ascultat cantand romaneste. Cantati frumos! Incepeti insa sa cantati si in limba engleza, altfel veti ramane ca noi, singuri. Uitati-va la corul nostru. Toti suntem batrani … batrani si … singuri. Ne-am incapatanat sa cantam si sa predicam numai in germana si acum suntem o piesa de muzeu, iar pentru voi, o “curiozitate” o data pe an. Cati ati vrea insa sa va faceti membrii in biserica noastra? Nu repetati greselile noastre … Astazi, asociatia noastra vorveste limba engleza si mai toate bisericile sunt pline. Numai a noastra este goala … din ce in ce mai goala …”

  Conflicrele dintre grupuri “etnice” nu sunt noi. Minoritatile s-au vazut mereu “perplexe” in contextul unei majoritati care li se parea “ostila”. Aduceti-va aminte ca “diaconii” au aparut in biserica primara din cauza unei astfel de neintelegeri care nedreptatea pe “vaduvele care vorbeau greceste”. Ce s-ar fi intamplat atunci daca “apostolii” at fi decretat”: grecii la greci si iudeii la iudei ? Ce s-ar fi intamplat daca aceiasui apostoi, in calatoriile lor “pana la marginea pamentului” s-ar fi incapatanat sa le vorbeasca doar celor din grupul lor “etnic” ? Unde am fi fost noi astazi ? Nici nu indraznesc sa ma gandesc …

  Daniel Branzai
  http://www.bethelanaheim.org/Cine_suntem.html

 25. Have a Blessed New Year!
  „Have you not known? Have you not heard? The everlasting God, the Lord, The Creator of the ends of the earth, Neither faints nor is weary. His understanding is unsearchable. He gives power to the weak, And to those who have no might He increases strength. Even the youths shall faint and be weary, And the young men shall utterly fall, But those who wait on the Lord Shall renew their strength; They shall mount up with wings like eagles, They shall run and not be weary, They shall walk and not faint. (Isaiah 40:28-31 NKJV)
  Have a Blessed 2013!
  Mark Hobafcovich
  Atlanta
  impactG@gmail.com
  Blessings

  Mark Hobafcovich
  North American Mission Board, SBC
  twitter: http://bit.ly/hzlq94
  facebook: http://on.fb.me/etmwIR
  Skype: mark.hobafcovich

 26. Stimate Nelu, am vrea sa stiti ca noi nu generalizam pastori si slujitorii din bisericile romane. Asa cum am scris si-n raportul nostru, iubim mult oameni Lui Dumnezeu care respecta ce-i scris, si avem mari probleme cu toti ceilalti lucratorii, care din interese personale se opun lucrarilor Lui Dumnezeu de salvare a oamenilor, sau a tinerilor in cazul nostru. Comform cuvantului Lui Dumnezeu, intr-o biserica pot sa existe, atat slujitorii buni pusi de Dumnezeu in lucrare, cat si slujitori rai care au ocupat aceste posturi, dor din interese personale cum ar fi: o munca mai usoara, un salar mai bun, sau o atentie mai deosebita din partea oamenilor. Pentru a-i separa pe acesti slujitori rai de adevarati oameni ai Lui Dumnezeu, Biblia ne spune ca este obsolut necesar ca sa ne uitam, nu la ce spun eii ci la faptele lor. In cazul nostru faptele acestor slujitori sunt condamnabile si lasa de dorit, pentru faptul ca in loc ca sa zideasca spiritual bisericile, eii din interese personale distrug atat generatia tanara, cat si bisericile romane.

  Motivul pentru care noi, cu totate ca nu ne plac faptele dumnealor, totusi insistam ca sa ramanem in bisericile dansilor, aceasta se datoreza faptului ca in aceste biserici sunt o multime de tinerii romani nascuti sau crescuti in America, care pentru faptul ca nu inteleg mesajele in limba romana, iar acesti slujitori rai nu le dau predica si-n limba engleza, eii nu mai ajung niciodata ca sa-l cunoasca pe Dumnezeu. Ca rezultat cei mai multi dintre acesti tinerii, se departa de Dumnezeu si biserica. In realitate draga Nelu, in calitate de crestini noi trebue ca sa intelegem, care este definitia unei biserici, cui ii apartine, si ce vrea si cere Dumnezeu de la noi. In conditii normale am vrea sa stiti, ca Biserica nu este propietatea oamenilor sau a pastorilor romani. Biblia ne spune ca aceste cladirii sunt Casa Lui Dumnezeu, in care toti cei ce vor pot sa gaseasca un loc de poposire, fara nici o restrictie de: limba, varsta, gender, sau alceva de genul acesta. Speram ca ne-ati inteles. Multe salutari va transmite parinti unora dintre noi, care cu multi ani in urma au locuit pentru o vreme in frumosul dumneavoastra oras Timisoara, la blocurile de pe Calea Sagului. Sa auzim de bine.

 27. I commented last year that our Church- Elim Romanian Pentecostal Church pastored by Cristian Ionescu has had English sermons since 2001. And that gets deleted? Happy Valley has English sermons- I know, I’ve preached there. Fratele Antemie’s church in Seattle has English sermons preached by Leonard Semenea. Come on, you guys have to know all this. Nothing wrong with standing up for the little guy like you guys are, but you’re making the „big” guys look like a bunch of dictators when some of our churches have more young people involved and preached to that some of those churches you listed have total members. You think our pastors don’t care about us? Shame on you

 28. Dear brother Raul, in urma cu un an cand am primit mesajul de la tine, prin raspunsul nostru la comentariu tau ( https://tineriromaniamericani.wordpress.com/2011/12/30/raporul-de-activitate-al-tinerilor-romani-americani-pe-anul-2011-2/#comment-746 ) noi ti-am scris in detalii, motivele pentru care biserica Elim din Chicago, nu se afla pe lista Bisericilor care dau predica si-n limba engleza. Deasemenea ti-am dovedit ca-n realitate, pastorul tau fratele Cristian Ionescu nu vrea ca sa dea predica si-n limba engleza in fiecare duminica, doar din cand in cand. Ca exemplu te-am rugat ca sa te duci pe site-ul biserici Elim la aderesa: http://elimro.com/index.php?option=com_hdflvplayer&view=player&layout=playerlayout&Itemid=91 si sa urmaresti programele din 8 aprilie si pana in 6 mai 2012, timp in care nu s-a dat nici cel putin o predica si-n limba engleza pentru generatia tanara. Pentru a pune biserica Elim pe lista noastra, noi te-am rugat ca sa te duci la pastorul tau fratele Cristian Ionescu si sa-l intrebi, daca dumnealui intradevar doreste ca si biserica pastorita de dansul sa fie pusa pe lista bisericilor care dau predica si-n limba Engleza? Pentru faptul ca nu ne-ai mai scris absolut nimic, noi am considerat ca pastorul tau a refuzat cerinta tinerilor, si nu doreste ca sa dea predica si-n limba engleza in fiecare duminica.

  In prealabil am vrea sa stii, ca noi nu am facut si nu vom face niciodata nici o descriminare intre biserici, nici chiar intre cele care sunt de o alta denominatie. Chemarea noastra a fost si este, ca sa salvam tinerii romani pentru Imparatia Lui Dumnezeu, indiferet din ce biserici sau denominatii crestine fac parte. In cazul bisericilor amintite de tine cum ar fi, biserica Happy Valley din Arizona condusa de pastorul Cornel Avram si biserica First Romanian Church din Seattle, WA condusa de pastorul Vasile Antemie, care dupa cum ne spui tu dau predica si-n limba engleza si cu toate acestea nu sunt pe lista noastra. Din informatiile primite de la mebri acestor biserici aflam, ca nici dumnealor nu dau predica si-n limba engleza in fiecare Duminica. Asa ca si pastorul tau, si dumnealor dau aceste predici si-n limba engleza doar din cand in cand. In ce priveste lista noastra cu “bisericile care dau predica si-n limba engleza la serviciile divine” iti putem spune, ca noi nu publicam aceste biserici din auzite. Toti frati din conducerile bisericilor care doresc ca sa se puna pe lista noastra, noi le cerem ca sa ne anunte printrun e-mail, ca dansi intradevar doresc “ca o data pe saptamana de preferinta duminica seara, sa dea 30 de minute din program predica si-n limba engleza, pentru a salva generatia tanara pentru cer”. In momentul in care primim acest e-mail, noi le publicam anuntul fara nici o retinere. Faptul ca bisericile amintite de tine inca nu sunt pe lista, se datoreaza faptului ca conducerile acestor biserici, inca nu ne-au cerut sa facem aceast anunt.

  Motivul pentru care cei mai multi dintre pastorii romani nu se pun pe “lista bisericilor care dau predica si-n limba engleza”, se datoreaza faptului ca-n realitate majoritatea dintre dumnealor, nu vor ca sa-si ia angajamentul ca vor face aceasta lucrare in fiecare duminica. Procedand in felul acesta, cei mai multi vor folosi predicile si-n limba engleza ca un fel de umplutura in program. Cand programul in limba romana va fi foarte slab, va pune cate un tanar fara pregatire si fara experienta, ca sa ne predice cateva minute si-n limba engleza, ca sa linistesca spiritele. Pentru faptul ca programele in limba roamana de obicei sunt foarte incaracate, cei mai multi dintre acesti frati, ne vor da aceste predici si-n limba engleza cand pot si cat pot, fara ca sa faca vreun efort in sensul acesta. Procedandu-se in felul aceasta, tinerii isi vor primi hraha sufleteasca: odata la trei sau patru saptamani, uni tot la doua sau trei luni, alti doar de trei sau patru ori pe an, iar cei mai multi nu se vor mai hrani decat tot la patru sau cinci ani. In cazul pastorului tau, scuza dansului pentru care nu a dat predica si-n limba engleza din 8 aprilie si pana in 6 mai 2012 a fost, „ca pastorul de tineret fratele Adi Tise a fost plecat in vacanta”.

  Pentru ce ne luptam noi frate Raul este, ca de aceste 30 de minute de program si-n limba engeza de duminica seara, sa nu se mai atinga nimeni, indiferent cine ne viziteaza bisericile, sau cat de incarcat va fi programul in limba romana. Chiar si-n cazul pastorul Adi Tise, atunci cand acest frate este plecat, pastorul tau fratele Cristian Ionescu ar fi bine sa-i ia locul, predicand dumnealui si-n limba engleza pentru generatia tanara. Iar in cazul in care dumnealui nu mai vrea ca sa mai faca aceasta lucrare, atat tinerii cat si parintii ii cer, ca sa caute din timp o alta persoana capabila, care sa hraneasca spiritual si generatia tanara. In realitate asa ca si Dumnezeu, atat tinerii cat si frati din bisericile romane, le cer pastorilor nostri „fapte nu scuze”. Acum pentru faptul ca ne-ai acuzat ca noi am avea ceva personal cu pastori romani, ca sa-ti dovedim ca nu avem nimic personal cu nici unul dintre dumnealor, la cererea ta noi v-om publica si biserica Elim din Chicago pe „lista bisericilor care dau predica si-n limba engleza”. Noi credem ca ar fi bine ca sa-l contactezi pe pastorul tau si sa-l intrebi, daca dansul intradevar doreste aceasta. Noi nu am vrea ca sa-l superi, ca apoi sa ai de suferit din cauza noastra. God bless.

 29. Please put this date on your calendar and plan to attend. Please save the date for “Send North America Conference” July 29-30, 2013. Kevin Ezell (NAMB president) invites pastors, church planters and leaders to Dallas TX. Please watch:

  http://sendconference.com
  See you in Dallas!
  Blessings,

  Mark Hobafcovich
  North American Mission Board, SBC
  4200 North Point Pkwy, Alpharetta GA 30022
  mhobaf…@namb.net | 770.410.6228
  namb.net | twitter | facebook

 30. Dragii mei-romani din SUA!Toate etniile se lupta sa-si conserve mostenirea etnica-limba poporului din care provine.De ce copiii vostri nu pot sa invete limba parintilor lor?Cred ca aici este vorba de neglijenta si chiar nepasarea voastra ca parinti,pentru ca de voi depinde acest lucru.Am fost 6 luni in SUA si am vazut multe cazuri in care copilul vorbea cu parintele sau in engleza,iar acesta vorbea romaneste.Daca vorbeam eu cu copilul,pentru unele cuvinte sau expresii simple,intreba pe tatal sau ce inseamna ,in engleza.La programul din Casa Domnului -,,copii ‘ DE 16-19 ANI CANTAU SI SE RUGAU IN ENGLEZA,pentru ca nu au fost invatati de parinti limba materna.

  Este o situatie dureroasa pentru romani,care la scoala sau la munca se declara americani,germani,etc.pentru ca le este rusine sa-si recunoasca obarsia.Etc……
  Domnul Dumnezeu sa va lumineze!

  • Da frate Viorel, pentru faptul ca ne tragem din poporul roman, si noi credem ca ar fi bine ca fiecare tanar roman sa invete si limba romana. Din nefericire aceasta este dor o parere personala, care nu are absolut nimic de-a face cu salvarea oamenilor sau a tinerilor pentru Cer. In realitate, pentru ca cineva sa invete sau nu o limba straina, aceasta nu depinde de noi frate draga. Ea este o decizie personala, care ramane la aprecierea si hotararea fiecarui individ. In acelasi timp am vrea sa stiti, ca chear sa vrem noi ca sa-i invatam pe tineri romaneste, daca acestia nu vor ca s-o faca noi nu-i putem obliga, pentru faptul ca nu-i obliga nici Dumnezeu. Iar in cazul parintilor va putem spune, ca noi nu am gasit nicaeri scris, ca Dumnezeu ar fi obligat vreodata parinti ca sa-si invete copii vre-o limba straina, pentru a putea ajunge mantuiti. Comform Cuvantului Lui Dumnezeu, limba pe care o vorbim, orcat am indulci-o noi de mult, ea nu a fost si nu este o binecuvantare.

   Biblia ne spune, ca inmultirea limbilor a fost lasata de Dumnezeu ca o pedeapsa peste oameni (Genesa 11:1), si nu are absolut nimic de-a face cu noi crestini, sau cu bisericile Lui Dumnezeu. Trimeterea data de Domnul Isus crestinilor este foarte simpla si foarte clara: „sa mergeti in toata lumea si sa propovaduiti Evanghelia la orce faptura (Marcu 16:15)”. Desigur, pe intelesul celor ce ne asculta, altfel nu le-ar folosi la nimic aceslor ascultatori. Acest verset, daca noi il vom altera si-l vom schimba numai ca sa ne cada noua bine, Dumnezeu ne va trage la raspundere pentru aceasta, pentru faptul ca in cazul nostru, in loc ca sa le predicam tinerilor Cuvantul Evangheliei pe intelesul lor, din incapatinare i-am obligat pe eii ca sa invete limba romana, pentru a putea fii evanghelizati de noi romani. In realitate frate draga, Dumnezeu ne cere noua crestinilor ca sa facem absolut totul pentru a-i salva pe oameni pentru Cer, in nici un caz nu le cere acestora ca sa ne acomodeze pe noi. Multa pace va dorim.

  • In legatura cu limba romana poate ar fi bine ca tinerii romani americani sa invete limba romana prin corespondenta fie prim email fie prin scrisori .Persoana cu care corespondeaza sa ii corecteze email-ul si sa ii trimita raspuns .Eventual sa se aleaga subiecte crestine importante sau chiar studii.
   Domnul sa va binecuvanteze ! GBY ALL

 31. Stimata sora Angela, orce idee este bine venita. Din pacate noi am incercat mai multe variante dar fara succes. Problema mare este, ca pentru a convinge tinerii romani din America sau Canada ca sa invete si limba romana, trebue ca sa existe niste motive bine determinate, care le va constitui niste afceri avantajoase in viata de toate zilele. Va dam un caz concret, foarte bine cunoscut: Tinerii din Romania de exemplu, ne spun: „ca eii sau straduit ca sa invete si limba engleza, pentru ca au realizat, ca spre deosebire de limba romana cu engleza se vor putea descurca peste tot in lume. Deasemenea aflam, ca la cei mai multi le pace foarte mult: muzica, filmele si jocurile crestine de pe internet, publicate de americani.” Toate acestea a facut, ca-n sufletele celor mai multi sa areda dorul, ca intr-o zi sa ajunga si eii in America sau Canada. Odata ajunsi aici, desigur ca vor avea o foarte mare nevoe de limba engleza.

  In ce-i priveste pe tinerii romani din America si Canada, cu regret va spunem ca limba romana sau Romania nu le ofera prea multe. Ca rezultat cei mai multi tinerii nu au fost niciodata in Romania, iar cei care au vizitat Romania, nu doresc sub nici o forma ca sa locuiasca vreodata in tara parintilor lor. In cazul acestor tinerii, dragostea de Romania sau faptul ca sau nascut din parinti romani, aceastea nu sunt niste motive suficient de importante pentru a-i motiva ca sa invete si limba romana. Frati romani trebue ca sa inteleaga, ca in inimile acestor copii nascuti sau crescuti in America sau Canada, indiferent ce sar face cu eii, acea dragoste de tara si de poporul roman nu exista si nu va exista niciodata. In cazul aceasta, singura varianta care ne mai ramane de facut este, ca sa-i salvam pentru Cer. Pentru aceasta Dumnezeu ne cere, ca sa facem absolut totul ca acesti tinerii, sa inteleaga Cuvantul si Legile Lui Dumnezeu in bisericile romane. God Bless.

  • Inteleg…Cred ca asta tine mai mult de educatia parintilor si daca ei ii vor calauzii spre aceasta atunci vor dorii si ei sa invete limba romana ca sa vorbeasca cu neamurile din Romania , sa studieze teme biblice in limba romana sau sa faca misiune in Romania.
   Eu cred ca de mici trebuie parintii sa se ocupe de ei caci si eu am copiii care invata la scoala doar in germana dar acasa noi vorbim romaneste si pe copiii i-am invatat romaneste desi nu vor merge niciodata sa locuiasca in Romania .
   Dar asa cum ati specificat important e ca tinerii romani sa inteleaga Cuvantul , sa traiasca in curatenie si teama de Domnul.
   Multa binecuvantare

 32. Diavolul lupta foarte mult sa faca o prapastie intre generatii, si dinpacate in cele mai multe parti reuseste. Este foarte important ca tinerii sa se simta intelesi, sa fie ascultati si incurajati, sa fie sustinuti. Recunosc, noi tinerii suntem de multe ori iresponsabili, si „cu capil in nori”, dar in spatele acestor razvratiri nu se alfa altceva decat teama de a fi respinsi. Ne place ca sa fim implicati in multe lucruri, dar cand nu ni se da credibilitate si nu suntem incurajati sa facem ceva, devenim frustrati si ne simtim neputinciosi. Tinerii au nevoie de ajutorul adultilor, au nevoie de RUGACIUNILE lor, au nevoie de o ureche aplecata sa ii asculte, de o gura pregatita sa le raspunda la intrebari aparent banale, dar ce pot decide viitorul lor.
  Vocea celui ce va iubeste

 33. Predici cu har de C.H.Spurgeon :

  Cuprinde o colectie de 7 predici ale lui Spurgeon :

  Vointa libera o sclava
  Alegerea
  Domnule , spune-ne pentru cine a murit Cristos
  Chemarea eficace
  Perseverenta in sfintenie
  Mantuirea numai prin har
  Lanul in flacari

  Cei ce doresc sa primeasca GRATUIT cartea sunt rugati sa-si

  exprime dorinta si sa-si trimita adresa postalala:

  raule@xnet.ro sau tel.0721262013

  Oferta valabila in tara si peste hotare.

  http://adunareaharulsuveran.wordpress.com/2013/02/13/predici-cu-har-de-c-h-spurgeon/

 34. Pace tuturor,
  Sunt nou pe aici asa ca va cer scuze pentru lipsa mea de cunostinta
  Dupa ce am citit cateva posturi,cateva lucruri ma nedumeresc>
  Ce insemna „tanar roman american”?, prin Europa nu am gasit de cat roman tigan, tigan bulgar sau tigan ungur, dar tiganul sau romul cum vreti sa/i ziceti este roman sau bulgar sau ungur dupa tara in care s/a nascut dar el nu si/a abdicat nicii cultura nici limba nici caracterul nici numele
  Cum e cu tanarul roman american? intelegem ca e tanar, deci nascut in America deci este american dupa cetatenie, atunci de ce este roman ca inteleg ca limba parintilor sau nici vorba s/a mai cunoasca/doar pentru ca parintii s/au nascut in Ro? eusunt cu totul de acord sa se predice in lb engleza pentru ca dupa trecerea generatiilor varstnice vor ramane cei care nu stiu romaneste si se va ajunge tot la engleza, dar macar nu le mai spuneti romani americani (or fi si bulgari americani si elvetieni americani? si mai este ceva : nici numele nu mai sugereaza originea, absolut toate numele romanesti sau americanizat iar nou nascutii romani au primit nume americane…am imoresia ca sunte pe cale de disparitie… in cativa ani…gata, din tineri romani americani vor ramane doar tineri americani cu stramosi prin Ardeal sau Moldova
  Daca gresesc va rog sa ma corectati

 35. Stimate frate Mihai, pentru noi cei care locuim in America sau Canada, expresia de tanar roman-american este o exprimare absolut corecta si nu este inventata de noi sau de parinti nostri. Majoritatea celor de aici si chear si cei din cadrul organizatiilor de stat, folsec acest tip de expresii forte des. Datorita faptului ca in America sau Canada sunt o multime de emigranti din mai multe tari ale lumi, pentru ca acestia sa poata fi indentificati si clasificati intrun fel sau altul, si „pentru a nu-i insulta sau injosi” spunandule: tiganule, negrule, arabule, chinezule, sau alceva de genul acesta, se foloste mai in toate cazurile expresiile: romanian-american, african-american, arab-american sau chinese-american, s.a.m.d. indiferent ca acestia sunt nascuti sau nu in America. Cu toate ca cracterizarea in general se face dupa: accent in vorbire, culoarea pieli si trasaturile fetei, inca din scoli am invatat ca sa nu folosim expresii vulgare in vorbire, pentru ca acestea pot sa fie o insuta adusa la adresa unora veniti din tarile mai slab dezvoltate. In cazul tiganilor de sxemplu, dupa ce acestia au fost deja indentificati, se folosesc foarte des expresiile: romanian-american gypsies (tigani romani-americani), polis-american gypsies, russien-american gypsies s.a.m.d. In cazul nostru, cu toatae ca suntem copii nascuti din parinti romani, pentru faptul ca traim in America ni se spune „romanian-american youth” (tinerii romani-americani), indiferent ca stim sau nu si limba romana. In cazul nostru a romanilor, (spre deosebire de: chineji, indieni sau africani) tot a tria generatia suntem deja considerati americani. Aceasta se datoreaza faptului, ca copii nostri nu vor mai vorbi cu accent, iar la fata aratam ca si americani. Speram ca ne-ati inteles. God bless.

 36. […] P.S. Catre adminstratorii site-urilor crestine: datorita nevoilor urgente si a situatiei precare in care ne aflam, noi va rugam iubiti frati, ca sa publicati aceste randuri cat si blog-ul nostru (https://tineriromaniamericani.wordpress.com) pe site-urile dumneavoastra, ca frati nostri romani si oameni Lui Dumnezeu, sa afle de situaia noastra, pentru a ne ajuta in rugaciune. Va multumim. Cititi in continuare: […]

 37. Fratii mei, prima institutie este familia. Copiii nu vor face ceea ce li se spune.Ei vor copia parintii mai intii, si-apoi daca vor mai avea Har, se vor corecta. Dar daca in Bis. se vor naste tot felul de certuri, si ceea ce nu-i dupa voia lui D-zeu, desigur ca vor fi f. rapid coptati de cel rau.Ba mai mult nici nu ne mai pasa daca oitele se pierd in lume. Deci oare nu la oi mature le revine obligatia de-a fi in veghe?D-l sa faca o trezire spirituala mai intii, AMIN.

 38. sint un tinar din arizona , numele meu nu conteaza(il cunoaste DOMNUL ISUS) cind sotia a plecat de la mine am incercat sa mi rezolv problema(post si rugaciune) dar se pare ca diavolul a cistigat batalia , pentru ca casatoria mea este ireparabila, intrebarea mea este pentru toti si cei tineri si cei batrinii ” UNDE AU FOST CEI CARE PUTEAU SA MI DEA AJUTOR?” , dupa cite aud si cunosc multi dintre cei din biserica unde am fost membru nici nu stiu si nici nu i intereseaza de situatia mea , so pot sa spun traim vremurile din urma , fiecare pentru el , atunci de ce mai cintam in bisericile noastre romanesti ” SINTEM O FAMILIE UNITA ,SINTEM O FAMILIE REALA” , BUNUL DUMNEZEU SA AIBE MILA DE NOI DE TOTI, si nu uitati un lucru in BIBLIE scrie ” voi judeca intre oaie si oaie” so ” DACA CEL NEPRIHANIT SCAPA CU GREU CE SE VA FACE CU CEL RAU SI PACATOS?” judecati voi singuri , veti spune care e solutia ?
  eu cred ca si bisericile romanesti ar trebui sa aibe programe de counseling pentru cei divortati, si alte probleme de felul acesta.

 39. Asa cum spune un frate, ca tinerilor americani au nevoie de rugaciune multa si post mult si apoi sa se gindeasca sa predice, pentru ca fara post si rugaciune vorbeste firea paminteasca si nu Duhul Sfint.
  Eu pot spune rusine pentru toti parintii cari au fost ingaduitori cu copii lor si nu au insistat sai invete limba Romana si tot asa spun si tinerilor sa le fie rusine ca nu cunosc limba Romana.

  • Se pare ca tinerilor )romani)americani le pute (miroase greu) limba romana precum si numele romanestii, ei vor limba engleza in bisericile romanesti crezand intr/o americanizare rapida a celor care mai vorbesc inca romaneste

 40. DE CE PĂRĂSESC OAMENII SI TINERII BISERICA?
  “Să nu ne mai judecăm … unii pe alţii” (Ap. Pavel, Romani 14:13)
  lată un alt motiv pentru care oamenii părăsesc biserica: din cauza atitudinii unor membri ai
  bisericii. Fiul cel mare din pilda lui Hristos ştia cum să se poarte ca fiu, dar nu a ştiut să fie frate.
  Dacă gelozia şi spiritul de judecată pe care le-a arătat faţă de fratele său au fost comportamente
  obişnuite, nu e de mirare că fratele lui a plecat de acasă. Pavel scrie: “Să nu ne mai judecăm, deci, unii pe alţii. Ci mai bine judecaţi să nu faceţi nimic, care să fie pentru fratele vostru o piatră de poticnire sau un prilej de păcătuire”. Biblia spune: “Cine iubeşte pe fratele său, rămâne în lumină, şi în el nu este nici un prilej de poticnire” (1 loan 2:10). Atitudinile şi faptele tale îi întăresc pe ceilalţi sau îi fac să se poticnească? Ai citit despre Diotref? loan a vorbit despre el: “Am scris ceva Bisericii, dar Diotref, căruia îi place să aibă întâietatea între ei, nu vrea să ştie de noi. De aceea, când voi veni, îi voi aduce aminte de faptele pe care le face, căci ne cleveteşte cu vorbe rele. Nu se mulţămeşte cu atât; dar nici el nu primeşte pe fraţi, şi împiedecă şi pe cei ce voiesc să-i primească, şi-i dă afară din Biserică” (3 loan 9-10). Diotref era un împotrivitor şi dorea un singur lucru – controlul! Iar loan l-a denunţat ca fiind “rău”, spunând: “cine face răul, n-a văzut pe Dumnezeu” (v. 11). Numai în veşnicie vor fi descoperiţi mulţi dintre cei care au fost forţaţi să plece din biserică din cauza unor creştini critici, duri şi cu o atitudine dominatoare. Asigură-te că nu te numeri printre ei!” BOB GASS

 41. http://dorinpele.wordpress.com/2013/09/13/consiliul-pastoral-al-conventiei-a-furat-conventia/

  Consiliul Pastoral al Conventiei a “furat” Conventia!

  Quantcast

  Conventia Bisericilor Penticostale Romane din America a devenit conventia Bisericilor COG(Church of God), AOG(Assemblies of God) si RPU(Romanian Penticostal Union). Zeci de Biserici neafiliate au fost excluse din “Conventie” pentru ca au refuzat sa se afilieze. Aceasta demostreaza inca o data, daca mai trebuia demonstrat, ca acest “Consiliu…” apeleaza la niste practici care imi aduce aminte de vechiul regim. Deci , putem avea mult promovata “partasie” cu alte Biserici numai daca ne afiliem cu una din organizatii(Uniunea,COG si AOG) . Din care biblie au invatat acesti frati sa santajeze bisericile in felul acesta si sa faca o astfel de deosebire? Cine le da dreptul sa se faca stapani pe Biserici ?

  1 Petru 5:2,3 : “păstoriţi turma lui Dumnezeu, care este printre voi, supraveghind-o nu din obligaţie, ci de bunăvoie, aşa cum vrea Dumnezeu, nu fiind lacomi de câştig, ci dornici să slujiţi, 3 nu ca unii care stăpâniţi peste cei ce v-au fost încredinţaţi, ci fiind exemple pentru turmă.”

  Conventia a fost creata pentru toate Bisericile Penticostale Romane din America si este a lor, nu a acestui”Consiliu…”Din pacate, a fost “furata” de acest “Consiliu” si deturnata catre doar o parte din Biserici.

  In alta ordine de idei, se pare ca acest “Consiliu…” nu exista doar pentru “organizarea Conventiilor si de reprezentare la Conventii”, dupa cum spunea cineva , ci isi asuma si alte atributiuni pe care noi…astia mai mici… nu le stim. I-au si alte “hotarari” ca de exemplu ceea ce vizeaza Ekklesia. Acest “Colegiu” s-a “deschis in urma hotararii Conferintei pastorale a Conventiei Bisericilor Romane Penticostale din SUA si Canada, Chicago 1998 si Phoenix 1999″ , dupa cum scrie pe pagina de internet a Bisericii Bethleem din Prahova. (http://www.bethleem.ro/files/flyer.pdf ) Wow!

  Traim un paradox greu de descris in cuvinte. Desi suntem intr-o tara libera si democrata unde nimeni nu ne mai ingradeste si putem functiona legal si transparent, acest ” Consiliu ” functioneaza in clandestinitate si , culmea, mai are si “Statut de Functionare”. Ba mai mult, Cred ca a venit vremea sa se spuna lucrurilor pe nume si sa nu ne mai ascundem dupa deget pretinzand ca nu ne vede nimeni. Probabil ca aceasta categorie de pastori a ramas inca in “robia” comunista care a adus-o cu ei in America. Nu, multumesc…nu servesc!

  Alte articole pe aceeasi tema:
  Incredibil dar adevarat!Bisericile Penticostale independente sau neafiliate au fost excluse din “Consiliul Pastoral al Conventiei”
  Cristian Ionescu: Convenția Bisericilor Penticostale Române din SUA și Canada a fost etichetată ca fiind o afacere profitabilă, o platformă de afirmare personală pentru organizatori, predicatori și cîntăreți, o ocazie de a organiza reuniuni familiale etc.
  Consiliul Pastoral al Conventiei tine locul Asociatiei Penticostale Romana din Statele Unite si Canada?
  Scopul si Caracterul Asociatiei Penticostale Romane din Statele Unite ale Americii(1)
  Scopul si Caracterul Asociatiei Penticostale Romane din Statele Unite ale Americii(2)
  O noua structura de conducere peste Bisericile Penticostale Romane din America

 42. ..Fratilor ,eu sant un pensionar crestin Ortodox -ce nu am plecat peste ocean pentru a ma
  imbogati si a duce un TRAI MAI BUN – NU Scheaun ,chiar de e foarte greu aci la NOI in Romania.
  Cred ca DUMNEZEU , NU a vrut sa ne parasim tara pentru un trai MAI BUN. Eu cred ca se

  poate trai decent si -n Romania – TRANSPIRAND..! –
  ..I-mi cer scuze ,daca cineva se simte lezat………..!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s