Drama Tinerilor Romani din America:

Condamnarea la moarte a generatiei tinere, de catre pastori romani si fratii din bisericile romane!Stimati frati si surori! dorim prin acest articol, la cererea unor tineri si a unor parinti, sa punem in fata dumneavoastra si-n fata Bisericilor Romane, cea mai mare problema a tinerilor romani din Statele Unite si Canada. Va rugam sa ne sprijiniti atat in rugaciune cat sicu suportul dumeavoastra moral in aceasta lucrare. Suntem intr-o situatie foarte critica si destul de dificila in ce priveste generatia tanara. Nu ne-a fost usor sa publicam acest articol, dar este o realitate si nu am gasit o alta varianta.

Asa cum poate stiti, anii ‘80 au fost anii in care Dumnezeu a deschis o usa romanilor de a emigra in Statele Unite, iar dupa caderea comunismului, aceasta usa s-a inchis (partial). In anii ‘90 au fost, mai mult, doar intregiri de familii in SUA, iar in anii 2000 imigrarile s-au redus la un numar foarte mic. Foarte multi din noi, care am emigrat in anii ’80, avem acum copiii mari, copii care s-au nascut aici, s-au uni au venit la o varsta foarte frageda din Romania.

Eii sunt copii buni si ascultatori, majoritatea merg la licee si facultati, aici in Statele Unite, vorbesc perfect engleza, dar mai putin romaneste. Eii se descurca cu limba romana la nivel de familie, mai putin s-au aproape de loc la nivel de biserica. Un numar foarte mic aproximativ 5% pot sa scrie si sa citeasca in limba romana. Marea problema este, ca Bisericile Romane din America, se ocupa foarte putin s-au aproape de loc de generatia tanara. Aceasta se datoreaza faptului, caci pastorii romani au un vocabular de cuvinte in limba engleza foarte limitat si vorbesc cu accent romanesc, exprimandu-se destul de greu, ca si noi toti. Eii nu se simt confortabili sa predice in engleza, iar datorita acestui fapt in Bisericile Romane se predica doar romaneste, foarte rar s-au aproape de loc in limba engleza.

La ora actuala, este foarte necesar sa se predice in limba engleza copiilor nostri, cel putin 30 de minute la fiecare serviciu divin. Numarul copiilor din majoritatea Bisericilor Romane din Statele Unite, sub varsta de 25 de ani depasesc procentul de 70%, aproximativ 25% sunt parintii lor, iar 5% sunt fratii batrini care credem ca nu inteleg engleza. Aproximativ 95% intelegem limba engleza.Avem nevoie ca Dumnezeu sa scoata lucratori la lucru, care vorbesc limba engleza, pentru “Tinerii Romani Americani”. Sunt tineri si lucratotri intre noi care ar putea sa ajute aceasta lucrare si unii chiar au terminat o scoala teologica in Statele Unite, dar majoritatea sunt tinuti de o parte, sau chiar descurajati. Alti tineri care ar dori sa faca o scoala teologica, nu sunt trimesi la studii, ca nu cumva, se spune, sa ne aduca obiceiurile americanilor, in Bisericile Romane.

In decursul anilor, am ajutat tineri din Romania sa faca scoli teologice in Statele Unite, dupa care la terminarea lor, ei s-au intors in tara si azi sunt pastori de onoare in Bisericile din Romania. Eii au luat doar ce este bun din scolile americane si credem caci si copii nostri aici ar face la fel. Pastori nostri romani, devin o problema pentru generatia urmatoare, eii nu pot sa ajute tinerii nostri la nivelul la care ar trebui, dar nici nu vor sa lase pe altii sa-i ajute, cu riscul de a-si pierde de la credinta chiar propii lor copii. Si uni i-au si pierdut!

Este o frica, care a intrat intre pastorii nostri romani, de a nu-si perde functia sau salarul de pastor si asta datorita sistemului de vot si a numarului mare de tineri. Desi noi nu credem ca s-ar intampla asa ceva, pastorii nostri, intodeauna vor avea camp de lucru in Bisericile Romane, si ii vom suporta.Ei cunosc totusi, suficienta engleza si au o experienta destul de mare, de a indruma tanara generatie si pe noii pastori pe calea cea buna. Iar daca unii pastori, isi vor pierde postul de pastor intr-un fel sau altul, ne pare rau, dar credem ca e un pret prea mic de platit, pentru a salva o generatie de la pierzare. Noi credem caci sufletele acestor tineri, au o valoare mult mai mare in fata lui Dumnezeu, decat un post sau un salar de pastor.

Iar fratii americani din religia noastra, nu sunt invitati sa predice in Bisericile Romane, pentru “Tinerii Romani Americani”, pe motivul, fals, “sa nu ne aduca religia lor spus liberista intre noi”, ne spun eii, (noi romani am ramas blocati la capitolul purtarii imperative a baticului/naframii). Ce este foarte interesant, este caci foarte multi frati americani, predica destul de des cu traducator in Bisericile din Romania, fara probleme si sunt foarte solicitati.In acelasi timp, pastorii nostri roman din America fac evanghelizari in Romania si in alte tari din lume, in limba romana si credem caci este bine. Eii ne aduc vesti si casete filmate cu trezirile spirituale de acolo, de care ne bucuram. Durerea mare este, caci nu se ocupa nimeni de tineri de aici si nu vedem aceste treziri spirituale, in bisericile noastre si cu copii nostri. Nu cumva nu se simpt pastori si lucratorii romani de aici capabili sa o faca?…

Din mai multe discutii cu mai multi frati, am realizat ca; pastorii nostri considera, caci noi ne vom pierde tinerii oricum. Explicatia este: “Tinerii Romani Americani” după casatorie, in familiile lor vor vorbi doar engleza, iar copii lor nu vor intelege de loc romaneste, realizind acesta, eii vor parasi treptat Bisericile Romane. Noi ca parinti, nu vom accepta niciodata ideea caci ne vom pierde copii oricum, avem obligatia in fata lui Dumnezeu, sa-i conducem spre cer si ne vom lupta pentru aceasta.Acum din respect fata de noi ca parinti, copiii nostri vin cursiv la biserica, canta in cor si fanfare si majoritatea se boteza in apa , dar.. cam atit. Credem dar, caci datorita faptului caci nu ne ocupam de ei si nu le predicam Biblia in limba lor, acesti tineri nu isi inteleg integral chemarea si nu ajung la nivelul de al cunoasca pe Dumnezeu.

Eii nu simpt nimic pentru Bisericile Romane. Ceea ce deja se si vede, este caci dupa ce ei devin maturi, inainte si chiar dupa casatorie, un numar foarte mic dintre eii se duc in Bisericile Americane, dar cu durere va spunem, ca majoritatea nu mai frecventeza nici o biserica.Asfel in urmatori zece ani, Bisericile Romane din Statele Unite, vor pierde aproximativ 70% din membri, ceia ce in majoritate reprezinta tinerii, frumusetea bisericilor noastre.

Fapt concret este ca, in America, la ora actuala, sunt biserici de ordinul miilor, construite de emigranti de toate religiile, veniti din Europa si Asia inca de prin anii ’50-`60, care datorita faptului, ca nu s-au straduit sa le predice in engleza copiilor religia lor, acesti tineri s-au pierdut, iar astazi aceste biserici, functioneaza majoritatea cu mai putin de 10 membri, in niste sali mari, uneori de peste o mie de locuri. Toti acesti membri sunt trecuti de virsta de 60 de ani.Aceasta ne face sa credem, ca asa se va intampla si cu noi Romanii, daca nu ne vom stradui, astazi, sa schimbam acest sistem. Fratilor nu asteptati zece ani, ca sa aflati caci ceia ce va spunem noi este o realitate, caci va fi prea tirziu. Noi deja am pierdut un numar considerabil de tineri. In decursul celor 30 de ani, ne-am straduit sa construim foarte multe Biserici Romane in Statele Unite, foarte mari si foarte frumoase, iar acum cu durere va spunem, realizam caci copii nostri nu se vor bucura de nici una dintre ele.

Va rugam sa nu ne-o luati in nume de rau, acest articol nu este o barfa, noi iubim pastorii nostri si credem caci sunt alesi de Dumnezeu, si-i intelegem ca nu pot sa faca aceasta lucrare la nivelul la care ar trebui, dar am vrea cel putin sa nu blocheze lucrarea lui Dumezeu. Vrem ca impreuna cu ei si sub supravegherea lor; sa se faca introducerea limbi engleze in Bisericile Romane; sa se inceapa de’ indata trimiterea tineriilor la scoli teologice, iar la intoarcerea lor, ei sa fie unsi (ordinati) ca pastori si sa li se ofere camp de lucru in Bisericile Romane. Dar pana atunci; pastori nostri romani trebue sa se straduiasca sa predice si in limba engleza, chiar daca nu vor vorbi perfect, copii nostri sunt obisnuiti cu ei si nu ii vor injosi ( sau dispretui), nici noi ca parinti nu vorbim mai bine.

Ne cerem scuze fratilor batrini, noi va iubim si stim ca existenta Bisericilor de azi, se datoreza rugaciunilor si munci dumeavoastra si va rugam sa nu va opriti si chiar in cele 30 de minute, in care nu veti intelege predica in engleza, sa continuati sa va rugati pentru generatia noua. In secolul de azi, este mai necesar decat oricind, sa ne ocupam mai mult de generatia tanara decat de orice. Datorita technologiei avansate, ispitirile lor din partea Diavolului, sunt incomparabile cu secolile trecute. Acesti tineri, va trebui sa inteleaga Biblia si mesajul biblic ca sa supravetuiasca spiritual, nu 20 s-au 30 la suta, ci suta la suta. Ar fi bine ca pastori nostri sa contacteze pe fratii americani in directia aceasta, ei au tineri si chiar frati maturi cu pregatire corespunzatoare si suntem convinsi ca ne vor ajuta cu toata dragostea. Nu uitati ca, frati americani multi dintre ei, chiar acum, isi sacrifica timpul si banii lor, facand donatii si construind biserici si chiar orfelinate in Romania.

In concluzie, in momentul de fata, nu vedem nici o schimbare in bisericile noastre cu privire la tineri. Suntem parinti, ne iubim copii şi ii vrem pentru Cer. De multe ori ne intrebam si nu intelegem, de ce Dumnezeu zaboveste si nu intervine. Cu durere va spunem, pentru multi tineri acesta schimbare (salvare) e deja prea tarziu. Oricum noi nu vom dispera si nu ne vom opri aici, aceasta problema este la nivel de tara si in toate Bisericile Romane si de orice fel, stim caci Dumnezeu iubeste mult tineri si nu va sta pasiv la cererea lor. Cele mai mari treziri spirituale in lume, s-au facut prin ei si cu ei.

Fratilor!… cu rusine si strangere de inima va spunem, asa cum bine stiti, in decursul anilor, au fost multe lupte intre noi romanii crestini. Majoritatea problemelor dintre noi, au fost rezolvate prin ruperi de biserici. Am dori ca la aceasta lucrare, sa fim uniti si sa procedam cu mare gingasie si intelepciune, caci daca vom pierde aceasta lupta, o alta sansa nu vom avea, iar cu acesti tineri este posibil sa nu ne mai intalnim niciodata. Rugam pastori nostri cat si fratii batrini, sa nu se impotrivesca, ci dimpotriva sa incurajeze acesta lucrare. Este un sacrificiu prea mic, pentru o generatie atat de mare, nu cumva intr-o zi Dumnezeu sa ceara sufletele acestor tineri, din mainile dumeavoastra. Nu din lipsa de respect, s-au duh de razbunare va scriem aceste randuri, ci cu frica de Dumnezeu si cu durere in suflet.

Scopul nostru nu este de a injosi pe nimeni, tinta si lupta noastra este ca aceasta generatie tanara s-o crestem pentru Cristos.La conventia din anul 2006 in Arizona, am ascultat cu nerabdare pastorii nostri romani, precum: „Luigi Mitoi”, „Lazar Gog”, „Petru Lascau”, „Cornel Avram”, sau alti lideri ai Bisericilor Romane. Vroiam sa aflam viziunea lor de viitor pentru “Tinerii Romani Americani” si rezolvarea rapida a problemei lor. Cu durere va spunem, caci am fost foarte dezamagitii. Singurul pastor care a ridicat problema tinerilor la aceasta conventie a fost fratele „Leonard Semenea”, din Seatle Washington, dansul a inteles necersitatea introduceri limbi engleze in Bisericile Romane Americane. Tinerii apreciaza mult suportul dansului si-i multumeste. Adevarat este, caci fratele Leonard Semenea este printre putini pastori romani, care poate predica tineriilor nostri in limba engleza fara retinere, el a venit la varsta de doi ani in Statele Unite, a facut teologia in scolile americane si vorbeste perfect engleza.

Va multumim anticipat, in numele Domnului Isus, tuturor fratilor pentru suportul (sprijinul) dumneavoastra, speram ca ne veti intelege durerea. Va rugam sa prezentati si sa puneti aceasta cerinta si nevoe legitima si urgenta a tinerilor in fata Bisericilor Romane, intru-n mod foarte intelept si plin de dragoste. Cerem Bisericilor Romane sa ne ajute in rugaciune cat si cu suportul lor moral. Credem caci impreuna aducand aceasta problema in fata Domnului, El o va rezolva. Iar daca cineva are vre-o revelatie din partea lui Dumnezeu cu privire la “Tinerii Romani Americani”, vam ruga sa ne lasati sa stim. Daca doriti sa va dati chiar si parerea dumeavostra personala, va rugam sa ne scrieti, la adresa pe internet: tineriiamericani@yahoo.com .

Multumim tuturor fratilor care ati inteles si ati raspuns pozitiv articolului nostru din publicatiile anterioare. Domnul sa va binecuvinteze. Va multumim tuturor, pentru timpul si atentia dumneavoastra.

DORIM MULT HAR SI PACE TUTUROR BISERICILOR ROMANE.
Din dragoste si mult respect, din partea unor tineri si parinti responsabili.

Reclame

36 de gânduri despre &8222;Drama Tinerilor Romani din America:&8221;

 1. Multumesc Domnului pentru aceasta scrisoare. Nu stiu cine a scris-o si de unde dar continutul ei a fost socant, dar realist. Vreau sa incurajez aceasta conceptie. Vreau sa va incurajez,pentru ca si eu trec prin aceleasi momente grele. Am terminat institutul Teologic in Romania si m-am intors in orasul unde au imigrat parintii mei in 89 cu 2 luni inainte de Revolutie. Vorbesc 5 limbi. Si am o ravna pentru lucrarea Domnului, infocata. Insa, cand am venit inapoi la ai mei, mare mi-a fost dezamagirea cand am fost pus deoparte pentru convingerile mele, pentru viziunile pe care le-am avut. Ma doare si acum. Dar astept o indrumare dela Dumnezeu.Dar citind scrisoarea dvs mi-am adus aminte de-atunci cand m-am dus in Florida cu bunicii, fratii mei si unchiul meu. Era o joi seara. Biserica era plina de batrani. Cand am inrebat unde sunt tinerii, mi s-a spus ca eii sunt alaturi, intr-un alt local: INVATA LIMBA ROMANA. Am ramas impresinat de acest lucru. Insa, nu cred ca aceasta este solutia cea mai buna.

  Cred ca este foarte bine sa avem program IN TOATE LIMBILE.Asta si VREA DUMNEZEU, biblic vorbind (UITATI-VA LA APOSTOLUL PAVEL, ERA CONFRUNTAT CU MULTE NATIUNI IN BISERICILE SALE). Deci vreau sa va incurarez cu aceste cuvinte. Idea in sine este dela Dumnezeu. Eu cred si sunt ferm convins ca nu ne-a adus pe noi tinerii aici (prin intermediul parintilor, binenteles) ca sa avem o viata mai buna si un trai in belsug. Avem aici la dispozitie atatea resurse sa invatam cate limbi vrem, TEOLOGIE, INFORMATIUNI gratuite aproape, si toate acestea pentru slava lui Dumnezeu. Dar mi-aduc aminte cum spunea fratele meu scump Cameron Wilson despre biserica romaneasca din diaspora: Biserica Romaneasca se aseamana cu sinagogile Iudeilor. Ajungem intr-o cetate, ne construim sinagogi (MARI) dar suntem introvertiti, individualisti, TOTUL PENTRU NOI.NU asta vrea Dumnezeu dela noi. El vrea unitate. DAR , ni se spune sa nu ne amestecam cu neamurile, nici prin casatorie, nici altfel. Exact ca poporul Israel.

  Dumnezeu le-a poruncit sa nu se amestece cu alte natiuni.Si cand s-au impreuntat baietii Israeliti cu fetele pagane, Dumnezeu le cere sa divorteze de “FETELE STRAINE”. uitati va rog cum interpreteaza ei acest pasaj in vremea noastra. Sunt multe de spus aici…INSA… vreau sa incurajez spiritul acesta doritor SA FACA ceva pentru slava lui Dumnezeu. Merita Dumnezeu TOT efortul nostru. Suntem Tineri cu multa ravna. Spre exemplu, priviti va rog curicullumul meu: vorbesc 5 limbi (scris, vorbit, citit), am diploma in electronica, Telecomunicatii, profesia mea este in calculatoare, am o diploma in TEOLOGIE, cant la 4 instrumente perfect.s.a.m.d. …………………. dar nimeni nu vrea sa se foloseasca de mine pentru ca sunt tanar, si par a fi mandru, si ei cred ca am alte viziuni decat batranii nostrii. Asa ca suntem pusi deoparte.Ascultati-ma, Dumnezeu vrea sa faca o trezire…. SA NU ABANDONAM…..SA NU ABANDONATI…..BIRUITI RAUL PRIN BINE… ESTE vremea sa facem ceva IN UNITATE… Eu vreau sa va sustin moral in privinta aceasta. Pentru moment nu pot altfel… Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa dea lumina… Sufletul meu se bucura cu Domnul de acest lucru.Doamne da-ne Har!Pace…”David-Paul Onofrei”

 2. Problema adusa este una foarte reala si foarte la timp. Tinerii romani sunt nici in car nici in caruta cum s-ar spune. Trebuie sa fim corecti si sa recunoastem ca parintii romani nu s-au ocupat de copiii lor sa-i invete romaneste, iar acuma suntem intr-o criza. Pe de alta parte, chiar daca ar sti romaneste, bisericile noastre, in general, din America de Nord, nu ofera o Evanghelie si un crestinism de cea mai buna calitate–este multa religie, traditie si randuieli omenesti care impiedica adevara lucrare a Duhului Sfant. Cei mai multi tineri romani sunt pur si simplu plictisiti in Biserici si neinteresati de ce se intampla acolo. Motivul e simplu: pur si simplu nu este mesaj de la amvon care sa le treazeasca interesul. Eu am crescut spiritual in Biserica americana foarte conservativa dar foarte libera in lucrurile Duhului.

  Biserica romaneasca are si ea motivele ei sa-i fie teama pt ca in cele mai multe Biserici americane nu mai sunt standarde de loc (si la romani standardele lipsesc practic, dar cel putin in teorie inca mai exista). Totusi, D-zeu vrea sa lucreze si sa mantuiasca pe tinerii nostrii si o va face. Unele biserici deja au inceput sa faca program in lb engleza pt tineri. Voi vorbi in una din aceste Biserici luna asta si in engleza si in romaneste. Trebuie inteles ca nu e destul sa facem program in lb engleza, ci avem nevoie de MESAJ; avem nevoie de oameni care cunosc pe D-zeu in Duhul si care au foc si putere de sus sa atinga prin mesajul lor inimile descurajate, impietrite, sau chiar reci ai acestor tineri. Este MESAJUL care schimba viata la urma urmei, nu limba. Avem nevoie sa trezim cu putere Biserica romaneasca din America.posted by “Val Borlovan”

 3. Rezolvarea problemei tinerilor din bisericile romane America si Canada este “long over do”. Chear ca nu neam gindit vreodata caci vom ajunge in aceasta situatie. La conventia din anul trecut (2006), am ascultat fratii nostri romani ca : “Luigi Mitoi”, “Lazar Gog”, “Cornel Avram”, “Petru Lascau”, si toti ceilalti. Credeam ca o sa aiba vre-o rezolvare cu privire la tineri romini din America si Canada. Neam asteptat sa auzim vederile dumnealor de viitor cu privire la generatia tanara, sau cel putin un mesaj in limba engleza, pe care tineri sa-l intelega perfect, nimic absolut nimic, este foarte dureros. Oare acesti fratii chear nu vede nevoile si problema generatiei tinere, or they just don’t care. “Ionel Cabauc”

 4. Un tanar crestin:
  A fost foarte interesant acel articol aparut pe sit’ul resursecrestine.ro ! As fi vrut sa va scriu in engleza, dar nu prea stiu eu foarte bine engleza 🙂 M-am bucurat tare mult sa stiu ca sunteti si voi interesati de viitorul generatiei voastre, a noastre (si eu sunt de multe ori cu multe intrebari in minte in privinta asta) si am ramas tare impresionat, ceva am simtit in sufletul meu cand am citit cele relatate cand am aflat ce problema aveti acolo, nu m’am gandit la asta… Domnul sa va dea calauzire divina in a rezolva cauza care ati pus’o si inaintea noastra… si sa puna el intelepciune care vine de sus in inima dumneavoastra… sti ce ma rog… Domnul sa puna un foc, o făclie ce sa arda in inimile voastre pentru Hristos, pentru ISus Domnul nostru si PRIETENUL nostru cel mai bun…. asta vă va ajuta sa ramaneti in picioare!Aduceti inaintea Domnului cererile voastre si El SIGUR va raspunde… si chiar daca nu va raspunde nu va lasati!INvatati, invatati, invatati…. de ce nu si romana… e o limba faina. Invatati, invatati, invatati si pe cei batrani cei care pot engleza e limba faina…Invatati, invatati, invatati CUVANTUL LUI DUMNEZEU este cel mai important !Ne vom ruga pentru voi tinerii de acolo din America si Canada… sper sa avem un timp stabilit in care sa facem rugaciuni pentru voi… eu fac parte dintr-un grup de .. 20-30 de tineri care il cauta pe Dumnezeu si va vom sprijini inaintea Domnului in aceasta privinta si nu numai…EL DUmnezeul SUVERAN sa rezolve el problemele, sa dea la oparte dificultatile si sa va TRIMITA lucratori pe care sa ii puteti ASCULTA! PAREREA MEA:

  Sunt convins ca sunt principii gresite printre americani, deaceeas eu unul m-as pazi cat pot de ceea ce mi se pare rau, insa in acelasi timp cred si la fel 100% convins ca Dumnezeu si-a scos oameni cu principii corecte si dintre americani… si la fel pot zice si de romanii care se afla acolo… de aceea e important sa ascultati de batranii ce inca ii mai aveti printre voi si sa fiti intelegatori… cred ca e necesar sa fie introdusa si limba engleza in biserica, sa predice, cante in engleza dar nu in totalitate… sa fim seriosi totusi chiar oare nu puteti voi tinerii sa iinvatai limba romana??? eu aici ma chinui sa invat engleza … chinuiti-va si voi sa invati lb romana 🙂 ar fi poate un drag sa iti inveti limba materna…Domnul sa va ajute si sa va dea INTELEPCIUNE sa invati romana si sa ii invatati sau sa ii motivati pe mai mari vostri sa inveti limba engleza! GOD BLESS YOU ALL !!! :)Filipeni 4:13 POT Totul In Cristos care ma intareste! Filipeni 4:6 NU va ingrijorati de nimic; ci orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri cu multumiri!”Cristian Ispas”.

 5. Subject: Tineri disperati. Stimati fratii! Ma bucur de aceasta actiune. As vrea sa va spun si eu, o intimplare recenta dintr-o biserica Romana-Americana, care mi-a rupt inima. Despre un frate tinar de 22 de ani, care simtea in el o dragoste si o putere de a se ocupa de tineri. Acest frate a crescut in biserica din loc si predica foarte bine in limba engleza tinerilor. Mama acestui tinar a fost o femeie foarte credincioasa. Datrorita unei boli cumplite, aceasta sora a murit destul de tinara. Inainte de moarte, a chemat la ea un frate din biserica, care de-altfel era si prieten de familie si i-a spus; frate draga! Eu stiu caci voi muri curind, dar am un secret care-l port in inima mea demult si nu as vrea sa-l duc cu mine in mormint. Dumnezeu mi-a facut o descoperire. Unul din copii mei, Dumnezeu il va inzestra cu o putere deosebita si-l va folosi in lucrarea sa. Aceasta sora, cu lacrmi in ochi l-a rugat pe acest frate spunandu-i; eu mi-am sfirsit alergarea, dar am o dorinta mare in inima mea. As vrea sa-mi promiti, ca te vei apropia de copilul meu si te vei ocupa de el sa nu se piarda, pina ce el va creste mare. La scurt timp dupa aceia, aceasta sora a murit. La seara de priveghi, acest frate s-a sculat in picoare, a marturisit in publc toata discutia cu aceasta sora, descoperrirea Dumnezeiasca despre copil, cit si dorinta ei inainte de moarte. Ce cred eu este; caci acest frate a facut o gresala, gresala care dealtfel a-u facut-o si Magii trecind pe la Irod, cautindul pe Isus.

  Multi frati din acest oras, au urmarit acest tinar; el s-a inrolat cu tinerii in biserica din loc. Inca de mic copil ii placea sa studieze Biblia. Incepuse sa predice in limba engleza pentru tineri, tinerii il iubeau mult. La scurt timp, i s-au dat serile de tineret in grija lui, veneau tineri si din alte biserici sa-l asculte. Numarul tinerilor in aceasta biserica, crescuse foarte mult, erau peste 200 la numar. Acest frate, incepuse sa predice in limba engleza, chiar si la serviciile divine destul de des. Biserica sa bucurat mult de el; lucrurile au decurs destul de bine pentru un timp. S-a casatorit nu demult in biserica. Nu la mult timp au inceput si problemele. Conducerea biserici, atit din loc cit si din celelalte biserici din acest oras, se parea ca are probleme cu el. I s-au scos vorbe, caci vrea sa rupa bisericile si multe alte lucruri. La o seara de tineret, acest frate a venit la tineri si le-a spus asa; dragi tineri! De data aceasta nu va voi predica de la anvon, veniti toti in jurul meu, pentru-ca trebuie sa va spun ceva.

  Tinerii s-au apropiat de el nestiind ce vrea sa le spuna. Si a inceput; voi stiti caci eu tin foarte mult la voi, in ultimi ani, am avut foarte multe partasii impreuna. Simteam in mine o putere de a face totul pentru voi si biserica si nu as fi putut sa dau inapoi. Iar acum lucrurile s-au schimbat, s-au ivit unele probleme pe care eu nu pot sa vi le spun. Va trebui sa-mi dau dimisia si sa plec; nu voi mai putea sa ma ocup, de tineretul din aceasta biserica. La auzul acestor cuvinte, copii au inceput sa planga si sa-l imbratiseze. Au inceput sa-l intrebe de ce?….

  Iau marturisit caci eii, dealtfel sunt in biserica datorita lui. L-au intrebat, ce se va intimpla cu eii daca el va pleca? L-au rugat sa nu plece. Fratele le-a mai spus; nu mai pot sa ramin, va trebui sa-mi dau dimisia si sa plec. Daca doriti, veniti la mine acasa si vo-m tinea studiu biblic impreuna. O parte dintre tinerii au acceptat si fac aceasta chiar acum.Dupa discutia cu acest frate, cu inimile frante, tinerii s-au imbratisat si s-au despartit. Numarul tinerilor in aceasta biserica s-a redus foarte mult. La ultima intalnire de tineret, la inceperea programului au fost 15, iar pina la terminarea acestui program, au trecut de 20 la numar. Fratilor!!! Hai sa spunem caci acest tinar a gresit, s-au poate vede unele lucruri diferite. Sa spunem, ca inca nu a ajuns la o maturitate deplina. As vrea sa va intreb; nu ar fi bine ca pastori nostri, sa se apropie de el si sa-l ajute, asa cum au facut-o si pina acum? El dealtfel este rodul lor. Acest tinar a crescut in Bisericile Romane si nu la americani si daca el este unealta de salvare a tinerilor, de ce le este atat de greu, sa merga, sa stea de vorba cu el si sa-l cheme inapoi?… Sa-l foloseasca in toate bisericile din loc. Noi dealtfel toti gresim. Nu cumva altul este motivul?…

  Ar fi bine sa aiba grija pastori nostri, caci Dumnezeu ne cunoaste chiar si gindurile.Recent, in North Carolina a fost o intilnire, a tinerilor crestini din mai multe state americane. La cererea tinerilor, a fost invitat si acest frate. La deschiderea programului, a fost pus la predica. In timpul predici s-a simtit o putere divina; la terminarea predici, peste 15 tineri a-u venit in fata si s-au predat Domnului; dintre care 3 au fost botezati cu Duhul Sfint. Va-m ruga sa intrati pe acest site si sa vedeti ce sa petrecut acolo. Este vorba, de fratele “Teofil Scorte”. http://www.crestini.com/resurse-crestine/diverse/winterfest_2007/ As vrea sa-mi spuneti fratilor, ce credeti voi, are Dumnezeu probleme cu acest tinar?… Nu s-ar putea ca pastori nostri romini de aici sa fie gresiti?… Cite zeci sau chiar sute de predici, a-u facut eii pedicind romineste si nu s-a intors nici cel putin un tinar la Dumnezeu?…. Vedeti fratilor, ce inseamna sa se arunce o saminta potrivita, la un pamint potrivit?… Ce ziceti?……Va multumesc personal pentru tot ceia ce faceti, pentru tinerii romini din Statele Unite. Cu multa dragoste, va voi suporta moral si va voi ajuta in rugaciune. C. I.

 6. Grigore Buia” a spus….https://tineriromaniamericani.wordpress.com/wp-admin/comment.php?action=trashcomment&c=3062&_wp_original_http_referer=http%3A%2F%2Ftineriromaniamericani.wordpress.com%2F2007%2F01%2F01%2Fdrama-tinerilor-romani-din-america%2F&_wpnonce=82c37ab074
  March-6-2007

  Am primit mesajul dv. si va multumesc foarte mult. Bunul Dumnezeu sa va binecuvinteze.Sunt in America din 1988, dar nu vorbesc bine engleza (nu predic)Sunt alaturi de dvs in problema tinerilor.Locuiesc la Detroit. Avem tabere de copii si nu avem probleme de limba englezaUnde locuiti ? Ce am putea face impreuna pentru slava Domnului IsusGrigore Buia.P.S. Daca aveti copii interesati in tabara de copii Ori, daca doriti sa va ajutam cu ceva, va stam la dispozitie

 7. Ne rugam pt. Tinerii Romani din America & AustriaAm citit mesajul dumneavoastra referitor la situatia tinerilor din America. Personal voi incepe sa ma rog pentru acesta nevoie a bisericilor romanesti din America. Suntem suceveni dar locuim in Bucuresti de aproximativ 5 ani, frecventam o biserica baptista mica al carei pastor am fost pana la inceputul lunii februarie 2007. Avem 6 copii si 6 nepoti. Avem 5 nepoti in Austria si bisericile din Austria se confrunta cu aceeasi problema. Interesant este fenomenul ca in orasul unde locuiesc copiii nostri sunt 2 Biserici romane penticostale: una pastratoare a limbii romane si una in care se canta si se predica in romana cu traducere in germana sau invers. Eu am renuntat la pozitia de pastor principal deoarece biserica noastra este formata din tineri, (aprox 85% sunt sub 25 ani), cat si pentru faptul ca eu calatoresc foarte mult. Dumnezeu a ridicat in schimb un pastor tanar fatza de care sunt dator sa-l ajut sa creasca in harul Domnului ca slujitor.

  Slujesc Domnului acum ca misionar. In tara noastra Dumnezeu a inceput o miscare de post si rugaciune pentru trezire spirituala. Anul trecut am organizat 9 intalniri de cate 3 zile de post si rugaciune. Anul acesta am participat la intalnirea de la Baile Felix (Oradea) in perioada 01-03 martie la care au participat in jur de 300-350 de credinciosi. Intalnirea a avut loc la Hotelul Muncel.Au participat frati din toate denominatiile evanghelice cat si un preot ortodox. A fost o adunare sfanta. Fiecare participant a achitat la receptia hotelului cheltuielile de cazare si cina. Nu este o lucrare organizata de o misiune sau o organizatie misionara, ci Dumnezeu ne-a chemat pe 3 pastori baptisti sa initiem aceste intalniri. Dumnezeu raspunde prin revarsarea harului si manifestarea prezentei Sale, prin pocainta si umplerea cu Duhul Sfant, prin manifestarea prezentei Sale vindecand bolile si eliberand pe cei legati in lanturile robiei. Dumnezeu ne-a acordat favoare sa slujim Trupului lui Hristos in acest mod.In perioada primavara vom sluji, cu ajutorul Domnului, in Biserica Penticostala nr. 1 din Viena la cateva seri de trezire spirituala.

  In aprilie va fi la Viena o intalnire de 3 zile de post si rugaciune pentru Trezire Spirituala.Va impartasesc toate aceste interventii ale harului in viata noastra ca sa va intarim inimile si sa cunoasteti bunatatea Domnului ce este revarsata peste credinciosii din tara noastra.In luna noiembrie 2006 am fost in America si am observat aceeasi foame dupa intalnirea cu Dumnezeu si in bisericile americane nu numai in cele romanesti.

  Nu cunosc engleza deloc, am vorbit numai in bisericile americane despre acesta lucrare de post si rugaciune si Dumnezeu a ridicat cativa pastori care doresc sa inceapa in bisericile lor intalniri de post si rugaciune pentru trezire spirituala. Nadajduim sa ne intoarcem la ei atunci cand vor fi asemenea evenimente.Personal voi incepe sa ma rog pentru acesta nevoie a bisericilor romanesti din America. Imi face placere deosebita sa tinem legatura si sa participati impreuna cu alti frati romani din America la intalnirile de post si rugaciune din tara noastra si la intoarcere acasa sa incepeti sa organizati si cu bisericile romanesti din America asemenea intalniri. Cum as putea sa ajut cel putin o biserica sau un pastor care sa experimenteze bucuriile duhovnicesti deosebite de care avem parte la intalnirile de post si rugaciune din tara noastra?. Imi face placere deosebita sa impartasesc cu fratii interesati despre post si rugaciune. Dumnezeu ne-a chemat in mod special la aceasta lucrare in aceste vremuri. Cu deosebita dragoste frateasca,Familia Ilie si Lidia Popa.

 8. Fight the good fight!
  Dragi mei Nu stiu daca ma stiti, dar asta conteaza mai putin. Sunt: “Cristian Barbosu”, pastor al bisericii Metanoia Arad. De ani de zile ma rog pentru problema tinerilor romani din diaspora, vazand si eu criza colosala prin care vom trece, acum cand the second generation Romanian-Americans ajung la varsta maturitatii. Eu stand in SUA pentru 12 ani, fiind la studii acolo (Moody, Dallas Theo Sem, Trinity) stiu prea bine contextul si criza. Ma bucur de emailul vostru curajos. Luptati-va insa cu armele neprihaniii fiindca cu siguranta veti fi provocati din greu pe tema ridicata. Dar eu cred ca merita.Pavel ne-a invatat sa luam din experienta (pildele) altora (1Cor.10) asa ca eu va sugerez o carte super, care explica criza prin care au trecut bisericile unor emigranti din SUA cand pruncii lor au ajuns si ei unde vor ajunge ai nostri in 3-5 ani, si criza a fost de proportii. E un material interesant si de aceea v-am atasat un book report pe care l-am facut, ca sa vedeti relevanta acestor framantari si paralelismul care exista cu bisericile noastre din Diaspora.Chiar acum o luna, la noua biserica baptista din Chicago, El Roi, am predicat un mesaj pe tema asta, “Cum poti sluji in Antiohia cu mentalitate de Ierusalim, ” fiindca eu cred ca aceiasi problema au avut-o si bisericile Nou Testamentale si cred ca avem si o solutie biblica. Desi cu siguranta ca unii dintre dragii nostri frati, va vor face liberali, americanizati, tradatori de neam, etc., nu uitati ca modelul bisericii Antiohia, o biserica din diaspora este cat se poate de practic pentru situatia voastra. Daca va pot fi de ajutor, feel free to get in touch. I care about the young generation. They are our church, if we loose them, we loose our church.Fight the good fight! Cristian Barbosu.

 9. Korean Americans and their religion
  Korean Americans and their religion: pilgrims and missionaries from a different . . shoreEdited by Ho-Youn Kwon, Kwang Chung Kim and Stephen WarnerUniversity Park, PA: The Pennsylvania State University Press, 2001Since 1965 the Korean American diaspora has increased to over one million people. They have founded numerous Christian churches in the United States. This religious influence is perhaps the most distinctive contribution of Korean Americans to multicultural diversity in America. The book is an indepth study of the religious aspect of the Korean American church focusing on cultural, racial, gender and generational factors that affect first and second generation Korean immigrants. The contributors enhance the mosaic character of the book coming from various fields: sociology, psychology, theology and religious ministry, most of them with experience in the Korean American church and community. They examine the role of religious congregations in the lives of post-1965 immigrants in the United States. It is a unique book, an interesting study which I highly recommend to all diaspora church leaders in America.

  I think it speaks so clearly on issues which are characteristic to most ethnical churches, in my case, particularly to the Romanian diaspora churches in the United States. The chapters are well written, easy to read, using good and clear logic, and the arguments flow naturally. The data is arranged in such a way that allows the reader to inductively arrive at the conclusions. The authors prepared well their work, doing indepth qualitative and quantitative research in their fields, practically interacting with the data. The questions they raise are relevant and well fitted for follow-up and discussions. The book is divided in 15 chapters, eleven of them are dedicated to the Christian churches, four of them to the Budhist temples. My interest being focused on the Christian church, my summary would describe the issues related to this particular group.The surveys among the immigrant population show that the people of diaspora become more religious than they were before they left their home-land. Thisis not characteristic to Christians or Koreans but universally applied to all people of all religions. Religion seems to be one of the major identity markers that helps preserve individual self-awareness and cohesion in an ethnic group (p.27).

  Among the Korean immigrants, the statistics are the same.Most of the people who immigrated from Korea to the United States came based on kinship ties, when they were between 20-40 years of age, which means that they were already immersed into the Korean culture at the time of emigration, and therefore they brought with them numerous socio-cultural resources to the new land (p.12). It is interesting to observe how the Koreans differ from the Germans or Indian immigrants who were “transmutated” in the American culture (p.31), and thus assimilating themselves much easier and faster than others. However, the assimilation process works, especially when one studies the differences that exist between the first generation Korean immigrants and their children who developed different life-styles in the United States (p.13).The book presents the MID (Minority Identity Development) five stage model (p.153) and then it applies it to the Korean Americans and their process of integration in the United States. The MID stages are the following:

  1) Conformity stage (preferance for dominant cultural values over one’s own)
  2) Dissonance stage (cultural confusion and conflict, challenging the accepted values through conformity)
  3) Resistance stage (active rejection of the dominant society and culture; endorsement of one’s culture).
  4) Introspection stage (conflict between the loyalty to community and personal autonomy; questioning the absolute rejection of the dominant culture)
  5) Integrative stage (objective evaluations of the cultural values of both, my own and the dominant group, and a more integrated bicultural orientation)

  What is interesting to notice is that most first generation Korean Americans went thourgh the first three stages and stopped there building communities and churches that are enclaves of Korean culture, with a strong ethnocentric mentality. In contrast to the them , the second generation Koreans went through all stages, starting in childhood up to the young adult period, and then they struggled to have a bicultural orientation. The phenomenon most of the second-generation Korean American experience is called “marginality”or the experience of “in-betweenness.” An entire chapter is dedicated to this important topic (ch.3). A marginal person is someone who lives with a “psychological uncertainty between two or more social worlds reflecting in his soul the discords and harmonies, repulsion and attractions of these worlds, one of which is often ‘dominant’ over the other. Such a person emulates and strives to be accepted by a group of which he is not yet, or is only peripherally a member” (p.57). Although, the second-generation people respect their Korean identity and culture they desire to integrate themselves in the culture in which they were born and live (American culture) but find it difficult to be accepted by the white Americans based on their ethnical (racial) anatomical features.

  This produces a series of psychological struggles in themselves. Being between two worlds, the Korean and the American, belonging to both in some ways, but not wholly belonging to either is very confusing.The feeling that being a non-white person and thus never be fully accepted by the majority of the dominant group in the United States generates deep sorrow (han?). As a 12 year old girl puts it, “In this country I feel like a stranger. If I return to Korea, I would be a stranger there too. But then who am I? I hope someday I will know the answer to this question (p. 57).The first generation Korean Americans reaction is different than that of their children. They retract to the comfort of their ethnic group at the risk of being isolated from the larger American society (p.62). Most of the time the place for comfort and healing is the church which can minister to the stringent need of both generations. The church played the role of meeting the need for belonging better than any other institution (p. 65). In ch.4, the authors study the main distinct characteristics of Korean Immigrant church (Kim & Kim’s research). Half of the Korean American churches have a membership of 100 or lower; 35% of them of 300 or fewer and only 10% a membership that exceeds 500 or more. The Korean American Christians participate in church activities very intensely and spend more time in church when compared to other ethnic groups in America (African Americans, Caucasians, Hispanics).

  They also give more financially and are more committed than other ethnical groups. The hierarchy of the church is very important, eldership is held in high prestige. Most of them have a conservative theological orientation (44%), 33% are moderates, and only 23% liberals – much more conservatives that other ethnic groups (except Romanians may be). Their view of marriage for example is very conservative. They believe in the sanctity of heterosexual marriage.

  However, according to the various studies done in the book, there are major differences between the first-generation and second-generation Korean American believers, especially in their church life and ministry. The first generation churches are ethnically homogeneous, services are done in the Korean language only, the tendency is to be socially inclusive (p.15), ethnocentric. They are not familiar with the American culture and therefore have a low level of assimilation (p.182), purposely maintaining a distance from the American society and focusing in preserving a strict Korean orientation (microcosm or Korean society, p.191). They are very traditional, not only in the aspects of worship (traditional hymns accompanied by organ and piano, p.48, fervent traditional prayer, p.169), but also in their life-style traditions influenced by their culture (i.e. they use the Christian ideology to reinforce the family ethics characteristic in traditional Confucian piety, p.43; male-centered and hierarchical in power structure as in Confucianism, p.14; desire social status, prestige, and recognition within the immigrant community, (p.37).The second-generation Korean Americans although accepting their ethnic heritage in most part reject the traditions but they are interested in pursuing their faith in God (p.36). Their view of the traditional Korean church is negative and that’s why they try to “loosen things up.” They distinguish between the “cultural” demands to which they are subjected and the presumably profounder “Christian” calling their affirm (p.46). They are less patriarchal, less hierarchical, the Confucian ethics are less binding for them (p.16), and more open and familiar to the American culture. The church services are different than the first-generation traditional church. They use Vineyard style music with praise choruses projected on a screen and accompanied by guitars, keyboards, drums (p.48). The sermons support the pop-culture appeal of the younger generation and their church related activities promote community and not hierarchy (retreats, fellowships, small groups, picnics, campus prayer meetings, games, p.167). Most of their pastors are trained in non-Korean seminaries and focus on a multicultural ministry (p.191). The second generation Korean Americans declare themselves of being higher in the principles of faith than their parents (more genuine Christian life, p.169), and consider that for them religion replaces their sense of Korean identity (p.172). That is not to say that they reject their cultural heritage, but they subordonated it to the Christian identity (p.188).

  As Anthony Alumkal says, “religion has supplanted ethnicity as the primary focus for identity and sense of the self” (p.183).As a result of these differences in values, mentalities, principles of life and worship, most of the second-generation Korean Americans live their parents’ churches. Peter Cha, in one of the chapters did a qualitative study interviewing University students regarding this aspect of Korean life in America. He observed that most of the young people started to distance themselves from their Korean traditional life-style early in childhood, when they desired to be like their Caucasian friends, became ashamed of their culture, and manifested a resentment of going to church and be strictly submissive to their parents (p.144). During the adolescent years they realize that their lifestyle and value system was different from the American friends mainly due to the restrictions their parents imposed on them (p.146). As a result of that they started to fluctuate between the Korean pride and the Korean shame (p.149) trying to create their own subculture, distinct from their parents and also distinct from their American friends (p.147) in their small groups at the church. When they reached the young adult stage in life, the desire to break out of their “ghetto” (the conformity factor characteristic to the Korean culture) was at his high peak. Their desire to be themselves, unique, dynamic determined them to choose a different path.

  The Korean conformity start being viewed by many not as a factor of unity (as their parents consider it) but an expression of oppression (p.150). They start resenting the “rigid hierarchicalism, authoritarianism, close-mindness, hipocrisy and shame-producing legalism of the church” (p.157). Karen Chai bodly says, “In the face of assimilating forces such as the American educational system, a Korean church cannot expect young people who grew up in the United States to feel comfortable with the overt emphasis on Korean culture and ethnic exclusivity” (p. 164).Therefore the Korean American church faces a crisis: either they adapt or loose their youth (p.48). Peter Cha speaks of “the silent exodus” of second-generation Korean American young adults from their home churches (p, 141): i.e. in the NY area only 5% of second generation Korean Americans remain in the church after college; 90% of post-college Korean Americans are no longer attending church (p.157). Robert Goette in chp.7 seeks a solution (p.139). He sees it in the hands of the church leadership. He writes, “The key to the smooth transformation within the Korean Ameircan churches is the first-generation leadership – pastors, elders, deacons. By understanding the transformation process, they will be able to anticipate future crisis, greet them with less anxiety and respond to them strategically. They also have the ability to empower the next generation of English speaking leaders and the opportunity to cross-culturally mentor them.

  One of the greatest challenges the first generation leaders face is to follow in Paul’s footsteps and make major cultural concessions in order to effectively minister to Americanized Korean Americans (1Cor.9:19-22).”Karen Chai agrees with it adding that if the church will “require cultural conservatism and the unwillingness to adapt to changes in society, strict churches will not necessarily retain the next generation” (p.177). I personally think they are right. However, based on my own Romanian experience, which si so similar to this, it the process is very hard, if not impossible, the young generation’s only solution is to start a new church movement that address it their specific worldviews.And that is what some second-generation Korean Americans did. They started English worship services (example of Paxton Korean Church in New England) in which they implemented innovative changes while maintaining a “distinctivness” made possible through some key factors: association with evangelical Christianity, an affirmation of Korean ethnic identity and a sense of second generation autonomy and ownership of the English ministry (p. 159). This practical solution seems to work well in the present context.

  The book has been very insightful into a relevant problem facing the diaspora churches in the United States. I think any minister of an ethnic church should read it. The realistic approach, the data presented and the questions raised are provocative subjects for discussion and serious consideration. I plan to use this material in my interaction with the leaders of the Romanian-American churches in the United States who go through the same problems at the present.
  _____________________________________________________________

 10. Hi! (sau poate ar trebui sa scriu in romana, Buna!) Am primit acest email de la cineva care se “straduie” sa trimita mereu mesaje interesante – acesta fiind unul dintre ele. Cred ca a fost printre singurele mesaje email de la aceasta persoana care le-am citit de la cap la coada… nu pentru ca ar fi mesaj disperat, ci pentru ca am simtit ca era si este ceva bun scris in el – un semnal de alarma, care o turma de pastori (nu pastori) care mai nou au schimbat sistemul, nu mai au ei grija de oile lor, ci oile trebuie sa gaseasca pe pastorii pierduti. Interesant e faptul ca acest mesaj nu a fost scris de vreun pastor (cel putin eu nu am vazut nici unul care sa semneze acest mesaj), ci de un grup de parinti si tineri responsabili. Si eu sunt parinte, locuiesc in Romania. Am terminat studiile teologice in Romania si am dorit sa merg la Master in Statele Unite. Spre uimirea mea (si a mesajului din acest email), am trecut prin aceiasi manipulare precum cei de care mentionati mai jos – eu nu numai ca nu am fost “de dorit” sa merg sa iau Masterul, dar oarecum eram fortat sa o fac cu juramantul de a ma intoarce in Romania (am gandit ca daca o sa semnez o astfel de declaratie o sa imi atraga o mai mare dorinta din partea celor in masura sa imi scrie – nu sa imi dea – o recomandare).

  M-am inselat. Ei (nu are rost sa spun cine, e vorba de niste pastori de ai nostri), nu numai ca m-au desconsiderat, m-au pus la tacere si unii chiar mi-au interzis sa mai slujesc in biserica (pentru ca am fost la o Scoala Biblica pe care ei nu o recunosteau… ca nu era in linia traditiei bisericii penticostale, unde m-am nascut si am crescut si eu.Pentru o vreme am lasat lucrurile aparte, am spus, gata, nu e de mine pe aici. In biserica nu am avut deloc oportunitatea de slujire, nici macar ceea ce am dorit sa incep sa fac nu am putut sa fac, pentru ca am fost invinuit ca as vrea sa preiau conducerea – ceea ce nici nu aveam de gand sa fac si nici chemare de pastor nu aveam… Sunt oarecum dezamagit ca persista acelasi spirit peste tot – ma refer la bisericile romane. Odata cu limba si traditia romaneasca, s-a transmis si un spirit manipulativ si de control, care in mare parte se datoreaza unui sistem comunist si unei educatii proaste din toate punctele de vedere. Pe cand eram eu copil am avut profesori la scoala duminicala niste frati si surori care erau nemti – ei au avut o alta vedere. Am observat in acelasi timp pe romani. Parca incerau sa faca si ei ceva, incercau sa imite ceva, sa copieze de la ei, dar parca nu le iesea… era ceva inutil, parca faceau frectie la un picior de lemn. In cele din urma m-am multumit sa ma retrag din randul si lucrarea bisericii.

  Chiar si educatia de care am beneficiat mi-a fost si imi este inutila acum…. sunt cam pe nicaieri. Trebuie sa ma “reprofilez” pentru ca unii nu pot sa ii inghita pe altii – apropo, la biserica unde eu sunt membru pe hartie, nu se alege niciodata pastorul, el se crede ales pana la rapire…. As mai scrie eu multe, tare m-as bucura daca cineva mi-ar citi aceste randuri si ar face ceva – nu numai pentru romanii din bisericile Americii, dar si pentru romanii din Romania. Sau sa schimbe Domnul pe toti – sa vina El si sa ne schimbe limbile ca la Babel, poate ca atunci ne-am intelege cumva (cu tehnologia de azi, poti sa iti traduci propriile cuvinte… asa ca nu ne-ar mai fi greu), sau poate sa creem un penticostalism, un crestinism dupa evanghelie bilingv, dar macar sa fie PARTASIA SFINTILOR, RUGACIUNEA ADEVARATA, PUTEREA SI PREZENTA DUHULUI, si nu niste meschinarii, niste programe pentru “salar”, sau pretentii infumurate. Va incredintez in mana Domnului si ma rog ca El sa va raspunda la doleante si la rugaciunile pentru copiii dumneavoastra. Cu dragoste in Hristos, Laurentiu Nica.
  _____________________________________________________________

 11. Subject: Apel disperat:
  Apreciez mesajul dvs., … nu sinteti singurii care v-ati gindit la aceasta…Stau saracii tineri in biserici si asculta la mesaje si Doamne ajuta, multi dintre ei, daca inteleg o zecime din mesaj!Este vital eternitatii ca acesti copii ai nostri sa inteleaga mai mult fie in Engleza, fie in Romana sau in ambele limbi.Au fost propuneri pentru ambele aspecte dar se par ca zboara in vint…, si prioritatile se schimba mereu.Fie ca si acest apel, sa fie un semn de alarma care va fi auzit de comunitatea noastra si anumite masuri for fi luate sa adreseze aceste necesitati extraordinare! “Dr. Cornell Gavriluc”
  _____________________________________________________________

 12. Invitatie la Agape.
  Stimati frati si tineri! Continutul mesajului dumneavoastra, este unul din adevarurile care confrunta biserica romana din America. Va invitam la biserica Agape Bible Church din Portland Oregon.Cu ajutorul Domnului si intelegerea fratilor, aici se aplica cea ce sugerati dumneavoastra, pe langa alte lucrari de structura si organizare, care ne ajuta sa crestem spiritual impreuna: copii, tineri, parinti si bunici. In unitatea acestor generatii Duhul Sfant creaza o atmosfera si o partasie cereasca.Va asteptam la Agape!Cu stima, Dan D.
  _____________________________________________________________

 13. Si pentru ca subscriu la ceia ce ati scris, imi doresc “sa pun umarul” la acasta cauza. Nevoia este mult mai mare. Scriu acest lucru nu pentru a avea o oarecare consolare, ci pentru a intelege ca, cu tot respectful pentru ceia ce-au facut inaintasi nostrii, avem mare nevoe acum de parinti spirituali, acei oameni responsabili, care sunt preocupati pentru formarea tinerilor. Dumnezeu doreste sa formeze din acesta generatie ostasi destoinici pentru El. Pentru acest lucru trebue sa ne punem la dispozitia Lui, aducand propia noastra contributie.”Marian Zamfir”
  _____________________________________________________________

 14. Hi Dragii mei, am vizitat America de doua ori, in anii trecti, de aceea, stiu cate ceva despre aceasta si altele din problemele bisericilor romanesti din diaspora si din America. Vestea buna este ca, este posibila scimbarea . Vestea si mai buna este ca, daca deja o parte dintre voi, au inteles nevoia de schimbare, este posibil acest lucru. Cu siguranta ca sunt mai multe cai , mai lungi, mai sigure. Nu indraznesc acum sa vorbesc despre strategii si sa dau retete. Este important:Cat de multi si cat de mult doresc schimbarea aceastaCati sunt aceia care ar vrea sa faca ceva dar nu stiu ce anumeCati sunt cei care vad ” o nevoie” dar nu vad o mare crizaCei care vad ca voi au contact unii cu altii.Cati sunt dispusi sa invete de la americani sau altii, ce inseamna:- lupta spirituala – Strategii si conducere – A face ucenici Sunt multe posibilitati, pana sa ajunga sa intre pe portile scolilor teologice americane. Aveti acolo unii dintre cei mai buni predicatori strategi, mijlocitori, carti si scriitori. Aveti modele. In bisericile romanesti, din nefericire, si in cele de pe-aici, lipsesc modelele, mentorii, oamenii care formeaza lucratori si caractere. Superficialitatea este blestemul acestei epoci. Cine incepe sa se roage pentru actualii lideri romani din biserici ca Dumnezeu sa-i schimbe, sau sa-i schimbe.Spun aceasta cu responsabilitate si durere, ca unul care ma rog deja pentru acest lucru, de ceva timp, si investesc in tineri pentru a forma lideri, parinti spirituali. Nu stiu cine va citi aceste randuri, dar daca par a fi realiste, putem sa mai vorbim.Pe curand. “Marian Zamfir”.
  _____________________________________________________________

 15. Subject: Felicitarii,
  Va felicit pentru initiativa de a scrie cu privire la trista situatie a tinerilor romani penticostali din Statele Unite. Vreau sa va asigur de rugaciunea mea pentru o solutie la aceasta problema urgenta.In ultimii ani, am facut eforturi in biserica in care slujesc sa trezesc liderii la nevoile tineretului. In unele biserici, se incearca o ameliorare a situatiei, dar problema cere schimbari radicale in activitatea bisericilor.Indemn pe tineri :1. Sa se roage cu credinta pentru aceasta cauza2. Sa traiasca o viata curata, de copii a lui Dumnezeu3. Cu respect si rabdare, sa comunice pastorilor si comitetelor situatia generatiei lor4. Sa ramana in biserici, impreuna cu parintii lor5. Sa se implice in activitatile din biserica: tineret, worship, Bible study, Predicare…Astfel vor putea fi folositi de Dumnezeu pentru schimbari pozitive in acest domeniu. Cei care « dau bir cu fugitii » (give up or live the church) nu pot influienta schimbare.Domnul sa va binecuvinteze!This is not going to be easy, but the reward will be great! Fight the good fight; 2Tim. 4:7Pastor: “Vasile Cinpean”
  _____________________________________________________________

 16. Predica in limba engleza.
  Sint parinte a 9 copii. Predic Evanghelia de 30 ani. Predic in limba engleza. Ma bucur de dorinta dv. exprimata ca sa se predice Evanghelia si in limba engleza. Daca cindva va pot fi de folos unora dintre dv. va stau la dispozotie. Slujind pe Domnul Isus cu pasiune. Pastor “Vasile B. Muresan”. B Th, M Th, D Min

 17. Strigat Sent: Am citit pe nerasuflate acest mesaj si am simtit ca el vine dintr-o inima sincera si plina de dragoste si durere. Prin harul domnului slujesc ca pastor asistent in Biserica P………… E…… B……, pastorita de fr. N…… B……., un frate intelept si cu vederi largi, si tot prin indurarea Domnului lucrez mult cu tinerii in slujba pe care o am de director al Liceului Teologic P…… E…… B……. Am 40 ani si am un baiat de 14 ani si o fetita de 11 ani si inteleg perfect punctele de vedere pe care le ati expus. Impreuna cu elevii si tinerii am inceput sa ne rugam pentru cauza pe care ne-ati expus-o si cred din toata inima ca inima de TATA a lui Dumnezeu nu va ramanea insensibila la aceste strigate. Este adevarat ca traim vremuri grele, ultimele din istorie si amestecul dintre spiritual si firesc, dintre lumesc si duhovnicesc otraveste tot mai mult atmosfera in adunarile noastre si sugruma adevaratul har al lui Dumnezeu, dar asta nu ne scuteste pe noi, parintii si slujitorii, de responsabilitatea sufletelor, precum si de raspunderea de a trai o viata plina de biruinta in Hristos, viata care sa fie vazuta de copiii si tinerii din adunarile unde slujim si sa fie apoi urmata de ei.

  Desi sunt adeptul caii inguste a Scripturii, pentru ca Domnul Isus a promovat-o, nu pot sa nu constat cu duirere ca din pacate uneori din spiritualitatea multora au ramas doar obiceiuri si forme care odinioara insoteau partasia sfintilor. Cred din toata inima ca Dumnezeul nostru a ramas Acelasi si ca EL poate sa ne dea putere si discernamant sa deosebim lucrurile alese ale lui Dumnezeu fara sa sacrificam pentru aceasta suflete scumpe pentru care a murit Hristos. Si in vremea vechiului regim din Romania au fost lucruri slabe, lumesti si firesti dar Dumnezeul nostru a dat poporului Sau putere si har sa nu se alipeasca de ele si cred ca o poate face si acum.Nu renuntati la lupta aceasta, noi ne vom ruga si in masura in care Domnul ne va descoperi ceva care sa aduca lumina si sfat in aceasta problema va vom anunta neintarziat. Nu descurajati fratilor, personal privesc cu multa dragoste si simpatie la lupta fratietatii romane din SUA pentru pastrarea identitatii spirituale in Hristos si sunt onorat ca pot ajuta cauza Domnului intre fratii mei, acum cu rugaciune si mai apoi poate cu mai mult daca va fi voia Domnului.Va salut si va imbratisez cu dragoste in Hristos cu Neem.4.14.
  _____________________________________________________________

 18. Dragii mei,
  Exceptia nu face regula! Faptul ca unii copii nascuti in America vorbesc perfect Romaneste este o exceptie.Circumstantele vietii sint diferite pentru fiecare dintre noi. Unii parinti au avut harul sa stea acasa cu copii lor, vorbind cu ei in Romaneste, pe cind alti parinti au fost nevoiti sa mearga la diverse locuri de munca, sau sa termine studii de facultate sau alte scoli, venind acasa obositi si fara posibilitate de a invata pe copii lor Romaneste. Trebuie sa clarificam ce de fapt inseamna a intelege si vorbi bine Romaneste. Multi dintre noi de aici din America nu mai vorbim perfect Romaneste iar Engleza pentru multi lasa de dorit. Multi Romani vorbesc RomGlish cu copii lor. Romanesca care este prinsa in fuga, la masa de seara sau cu alte ocazii, nu ajunge la un nivel bun de comunicare si gindire in Limba Romana. Problema aici nu consta in a arata cu degetul cine este vinovatul sau vinovatii pentru ca majoritatea tinerilor din bisericile romanesti din America nu vorbesc prea bine Romaneste sau mai de loc.

  Aici sintem pusi fata in fata cu o dilema care daca ramine nerezolvata, neadresata, vom culege roadele in viitor, urmarind cu parere de rau cum copii nostri vor prefera sa mearga la biserici americane. Lucrul acesta s-a intimplat deja in Chicago si in alte parti. Daca noi tratam aspectul acesta doar cu identificarea vinovatilor fara insa a aduce o rezolutie pozitiva la aceasta problema, atunci, cu parere de rau, noi nu vom fi parte din solutie ci parte din problema! Personal eu cred ca avem nevoie de anumite cadre platite sau voluntare care sa se dedice acestor lucrari de romanizare a copiilor nostri referitor la limba natala.Apreciez ca fratii si surorile pastorite de Fr. Nicky din Portland, OR au luat deja aceasta hotarire iar biserica lor de circa 2000 de membri au cadre care preda Limba Romana pe diverse nivele. Asta nu inseamna ca noi parintii nu mai facem nimic insa, este foarte important ca aceasta problema stringenta sa fie tratata ca atare, iar “apelul disperatilor” sa-si auda ecoul intr-un mod pozitiv, cu solutii si rezolutii reale.”Dr. Cornell Gavriluc”.
  _____________________________________________________________

 19. Cand vorbim despre copii si relatia lor cu Biserica, cu Dumnezeu cred ca ar trebui sa fim ceva mai putin judgmental (critic). E foarte usor pentru noi, ce crescuti sub umbrela comunismului, invatati cu amenintarile si batjocorile in fata societatii, blamati pentru simplu motiv ca suntem “pocaiti”, sa zicem, “daca ar fi mai cu picioarele pe pamant ar trebui sa invete ambele limbi – engleza si romana – si sa vina la biserica.” Va rog insa fratilor, luati in consideratie cativa factori care joaca un rol important in viata lor, viata copiilor nostri ca o conditie sine qua non de a-i intelege si ajuta. In primul rand ei se afla intr-o societate cu totul diferita de cea romaneasca: mentailtatea, filozofia de viata, de relatie intre membrii societatii este diferita de cea din Romania. Si ei pentru a face parte integranta din societatea americana trebuie sa se adapteze stilului de aici, uitand unele aspecte – nu toate – romanesti. Daca traiesti in America cu mentalitatea romaneasca vei fi un handicapat social toata viata.

  Al doilea aspect este socul cultural la care ei sunt expusi intrand si traind in America. Totul in jurul lor incepand de la colegii de scoala, de joaca, profesorii care au rol important in modelarea caracterului lor, copiii din vecini, modul de recreere, influenta mass-media si multe alte aspecte, ii arunca pur si simplu intr-o alta lume. E usor sa-i judecam si sa-i acuzam de “calcarea principiilor” asa cum le-am invatat si practicat noi – si continuam sa o facem, dar e mai greu sa ne coboram la nivelul lor, sa-i intelegem si sa cautam o solutie pentru problemele lor. Cel mai simplu e sa zicem, “o sa vada ei unde o sa ajunga cu lipsa lor de interes pentru lucrurile spirituale.” La un moment dat, cand toate metodele noastre ca parinti se izbesc ca de un zid in relatia cu copii nostri, cineva spunea, “Vorbiti mai mult cu Dumnezeu despre copiii vostri decat cu copiii vostri despre Dumnezeu.” Oare o fi avand dreptate? Cu toata stima, Mihai Baciu
  _____________________________________________________________

 20. “Stimati frati in Domnul,Fiecare din noi avem intrebari la care nu avem raspuns inca! In calitate de tata a cinci copii care s-au nascut in America, pot sa va spun ca limba romana este de datoria fiecarei familii sa-i invete pe copii. Biserica are datoria de a face tot ce esta necesar ca mesajul Evangheliei sa ajunga la inima ascultatorilor in care se includ si copii nostrii.Foarte multe familii din comoditate si din goana dupa mai mult pe acest pamant nu fac lucrul acesta. Unii doresc sa scape de “stigma” de a fi roman si isi schimba numele, frecventeaza biserici americane chiar si in marele orase ale Americii unde sunt biserici romanesti si uita ca ori de cite ori se uita in oglinda, vad un roman veritabil! Altii prin sacrificii mari, duc copiii lor in Romania in misiune sau la rude, au program de studiu si partasie in familie sau implica copiii in biserica romana, ajungind la performanta ca copii lor sa citeasca, sa vorbeasca si sa inteleaga limba foarte bine. Personal cunosc in biserica noastra cel putin 15 tineri la virsta maturitatii care fac parte din aceasta categorie.In scrisoarea expediata de “parinti si tineri responsabili” a fost mentionat numele lui Leonard Semenea care la virsta de 2 ani a venit in America si la 16 ani cind l-a primit pe Domnul intr-o biserica romaneasca ii trebuieau zece minute sa citeasca Psalmul 1. Apropiindu-se de Domnul cu o viata sfinta, a cerut Domnului sa-l calauzeasca unde trebuie sa lucreze pentru El si raspunsul Domnului a fost: “In biserica romaneasca”. Cu propria initiativa s-a apucat serios la citit Biblia in romaneste si alte carti crestine ajungind la performanta de a vorbi ca si noi cei care venim din Romania. Deci se poate!

  Am o intrebare: De ce lui Leonard, Domnul i-s cerut sa slujeasca in limba romana si nu i-a spus sa schimbe slujba in engleza? Probabil ca Domnul are romani nemantuiti aici si apoi Domnului nu ii place lenea si comfortul!Scriu aceste rinduri pentru ca am vazut ca tare le mai place la unii acest ARTICOL si sunt bucurosi ca au gasit vinovatii ca copii lor se plictisesc in bisericile romanesti:1. Copiii nostrii se plictisesc daca ii chemam la rugaciune in familie,2. Copiii nostrii sunt comozi si neinventivi ca au multe lucruri de-a gata(jocuri electronice, jucarii de tot felul, calculatoare, dispozitive electronice, telefoane, masini,etc), pe cind noi eram in cautare, munceam din greu si ne faceam jucariile copilariei noastre!3. Doresc sa mearga la americani pentru ca unele biserici nu au nici o regula vestimentara la slujba, imbraca predicile in glume de tot felul, si apoi ei le dau de lucru chiar daca nu-l cunosc pe Dumnezeu (inclusiv activitati sportive inainte de slujba) si astfel ii arunca intr-o ratacire de-o viata.4. Copiilor nostrii daca le promitem ceva in limba romana inteleg foarte bine mesajul, dar daca le cerem sa fie responsabili se fac ca nu inteleg (chiar si cand vorbim engleza cu ei).Dati-mi voie sa va spun ca probabil limba romana se va pierde la urmatoarea generatie(tine doua generatii) dar adevarata problema este faptul ca POCAINTA ADEVARATA se pierde in mai putin de o generatie. Motivul real este calitatea vietii de credincios pe care o traim noi si fortele demonice care sunt in lumea aceasta si se lupta cu noi si copiii nostri prin “pofta firii(carnii) pamantesti, pofta ochilor si laudarosia vietii” (1 Ioan 2:16). Va rog pe toti care scrieti, aratati-va identitatea. Vrem sa vedem daca aceste cuvinte vin de la persoane pocaite, integre si jertfitoare pentru cauza Evangheliei Pacii!!! Nu injectati copii nostri si tinerii bisericii cu idei care le adoarme constiinta gasind vinovati pe pastorii care se trudesc in Ogorul Domnului slujind si in romaneste si in engleza.

  Mai degraba sa ne vedem cu totii greselile si sa zicem ca Ieremia: Plingerile lui Ieremia 3:39 De ce sa se planga omul cat traiete? Ficare sa se planga mai bine de pacatele lui! (v40) Sa luam seama la umbletele noastre, sa le cercetam, si sa ne intoarcem la Domnul.(v41) Sa ne infatisam inimile cu mainile spre Dumnezeu din cer, zicand: (v42) Am pacatuit, am fost indaratnici, ÅŸi nu ne-ai iertat! Cine este vinovat de “drama tinerilor romani din America”? NOI SI COPIII NOSTRII!Cu dragoste in Domnul,”Vasile Antemie” Biserica Penticostala Romana din Seattle, USA
  _____________________________________________________________

 21. Pastor: “Hozan Vasile”: “CEI CE PARASESC LEGEA, LAUDA PE CEL RAU, DAR CEI CE PAZESC LEGEA SE MANIE PE EL” (Prov. 28:4)

  Tinerii: Frate draga! Motivatia luptei noastre nu este sa parasim legea. Cerem predica si in limba engleza ca sa putem intelege cuvantul evangheliei si legea lui Dumnezeu. Si aceasta, ca sa putem “pazi legea”, ca intr-o zi s-ajungem mantuiti.
  Pastor: “Vasile Hozan “: E bine ca un om sa cunoasca mai multe limbi: sa scrie si sa citeasca si sa stapaneasca limbile pe care le vorbeste, fie si engleza in cazul de fata. Un om este de atatea ori om de cate ori poate suplini pe altii, ori daca stie 2, 3 sau 4 limbi, este de atatea ori mai mare, sau mai mult decat un om care stie numai o limba. Admir pe toti care au avut harul sa invete si alte limbi.

  Tinerii: Frate draga! noi nu spunem ca nu ar fi bine ca toti Tinerii Romani Americani sau Canadieni sa cunoastem mai multe limbi. Si multi dintre noi vorbim mai multe limbi, care le-am invatat in scoli. Problema noastra este: In scolile americane sau canadiene nu se preda limba romana si nu avem unde sa-o invatam. Iar parinti nostri sunt la lucru de dimineata si pana seara. Ei nu au luxul pastorilor romani, de a mearge la serviciu doar o data la saptamana, s-au nici atat. Am dori totusi sa va intrebam: Care este motivul pentru care pastori romani din America si Canada, nu vor sa cunoasca mai multe limbi, ca sa poata suplini pe alti, cum spuneati dvs.??? Sa poata predica si in limba engleza, salvand prin aceasta o generatie tanara de la pierzare.

  Pastor: “Hozan Vasile”: Dar sunt foarte ranit in suflet sa vad parinti carora nu li s-a smuls parul din barba sau de pe cap, care nu au luat palme, si care nu au fost “izolati de biserica la vremea potrivita” (cf.Nemia, 13: 24-25), cand au inchis copii in incubatoarele natiunilor in care au ajuns si nu i-au alimentat suficient ca copii lor sa ramana tot Romani, si mai bine au vrut sa faca din fiecare copil un englez, cu narava si cu limba straina, care sa aiba curajul sa scrie pe usa unde doarme ca parinti lui sa nu intre acolo; precum si alte nebunii.

  Tinerii: In Neemia 13:24-25 Titlul acestui capitolul este: “Mustrarea pentru femeile stricate”. Este adevarat ca se aminteste si de limba. Dar nu limba a fost motivul blestemului ci imperecherea cu femeile straine, frate draga. Daca veti citi versetul 25 in intregime (nu numai jumatate), scrie exact motivul: Neemia, 13 cu 25. “I-am mustrat, si i-am blestemat; am lovit pe uni din eii, le-am smuls parul, si i-am pus sa jure in Numele lui Dumnezeu, zicind: Sa nu va dati fetele dupa fii lor, si sa nu luati fetele lor de neveste nici pentru fii vostri, nici pentru voi”. Credem ca scrie destul de clar frate draga. Iar cat despe fraza: “izolati de biserica la vremea potrivita”, nu scrie nimic. Stim totusi ca dorinta, multor pastori romani din Statele Unite si Canada este: “sa fim izolati de bisericile romane” cum spuneati si dvs. Ne gandim, ca majoritatea pastorilor de aici cred: “ca acuma este vremea potrivita”.

  Pastor: “Vasile Hozan”: Pe acesti copii veniti acum sa-i aparati. Si ati vrea sa stricati bisericile cu totul. De ce nu stiu ei romaneste? Pentru ca nu v-ati rugat cu ei, nu ati citit biblia cu eii, nu at cantat in casa cu ei. Si nimeni nu va mustrat, nici nu va blestemat ca Nemia. Totusi blestemul vine incet peste toti parinti care nu si-au invatat copii romaneste.

  Tinerii: Frate draga!!! Am dori sa va intrebam: “de ce ne urati atat de mult”? Stim ca uni tinerii mai fac si unele greseli, dar aceasta nu inseamna sa ne puneti pe toti in aceiasi categorie. Observam ca cautati versete din Biblie, care dupa parerea dvs. v-ar da dreptul de a ne blestemati in numele lui Cristos. Sa stiti ca daca astazi suntem sub blestem, nu este pentru ca nu am invatat limba romana, ci pentru ca ne-am increzut in niste oameni (ca pastori romani). Datorita acestui fapt am cazut in blestemul Lui Dumnezeu care spune: Ieremia 17:5. Asa vorbeste Domnul: „blestemat sa fie omul care se increde in om, si care se sprijineste pe un muritor”. Ne-ati mai spus ca: “stricam bisericile cu totult”. 30 de minute din program predica si in limba engleza intr-o Dumninica seara, chiar credeti ca strica bisericile cu totul? Motivatia cereri noastre nu este ca sa stricam bisericile frate draga. Facem aceasta ca o generatie intreaga de tinerii romani din Statele Unite si Canada sa ajunga sa-L cunoasca pe Dumnezeu si sa inteleaga legea Lui. In felul acesta sa-i salvam pentru Cer. Sute s-au chiar mii de tineri romani, din America si Canada parasesc bisericile romane, datorita inpotriviri si neputintei pastorilor romani si lipsei lor de cunostinta de a predica si in limba engleza. Si dvs. ne spuneti: “ca noi stricam bisericile”??? Oare chiar asa sa fie???

  Pastor: “Hozan Vasile”: fiinca acesti copii nu mai sunt sprijinul batranetelor voastre, ci amarul zilnic produs de ceia ce nu era in firea romanului sa faca, acestia fac de toate, ca stiu engleza. Biblia prevede ca fiecare barbat sa fie stapan in casa lui si ca va vorbi limba poporului sau, nu engleza!. Ci romanul va vorbi romaneste, si copilul romanului va vorbi perfect romaneste (cf. Estera,1:22).

  Tinerii: Frate draga! Versetul din Estera, 1:22, este total diferit si nu are nici o legatura, cu tineri romani din America sau Canada care nu stiu romaneste. Imparatului Ahasveros a dat mai multe porunci, printre care a fost amintita si limba care trebuea vorbita pe tot cuprinsul inparatiei lui. Acest inparat a facut aceasta, datorita neascultari printesei “Vasti” de a se prezenta in fata lui, cand acest om era vesel si plin de vin, cum spune Scriptura. (Estera, 1:10 si 11). Daca veti citi versetul din Estera: 1cu19, veti afla ca aceste porunci au fost date in legea Persilor si a Mezilor si nu noua. In contextul ca vom lua poruncile imparatesti din vechiul testament ca lege pentru noi, sa stiti ca nu este corect. Nu prea ne putem lauda cu nici unul dintre acesti imparati si nici cu legile lor. Nu ne putem lauda nici chiar cu David, cu toate ca a fost printre cel mai favorizat de Dumnezeu.Ne miram de dvs. si de felul cum interpretati Biblia. Acum intelegem de ce uni pastori romani americani isi permit sa ne spuna, ca ar face din noi “martiri” daca ar putea. Pentru ca un inparat din vechiul testament pe nume: “Nebucadnetar” a poruncit sa se arunce trei tineri in cuptorul aprins. Iar un rege pe nume “Darius” a dat porunca ca tanarul Daniel sa fie aruncat in groapa cu lei. Aceasta dupa felul dvs. de a explica Biblia, va da dreptul tuturor pastorilor romani de aici: “de a ne arunca in intunericul de afara”. Aveti mare grija frate draga. Asa cum in acele vremuri a intervenit Dumnezeu si acesti tineri au fost salvati de la moarte, noi credem ca tot asa va interveni Dumnezeu si in cazul nostru si ne va salva. Ne intrebam: oare care va fi sfarsitul pastorilor romani din America si Canada, daca il veti obliga pe Dumnezeu sa intervina pentru noi???

  Pastor: “Vasile Hozan”: Am fost in casa familiei Tarcea din Windsor- Canada, si am vizitat pe mama pastorului Tarcea care inplineste 91 de ani. Ea a fost nascuta aici in Windsor. Bunicul ei a fost cel ce a imigrat aici initial, apoi a avut aici copii si unul din copii acestia a fost tatal acestei batrane de 91 de ani. Minune, aceasta baba batrana, Sora in Cristos, vorbea romaneste, de ti se parea ca acum a venit din Bucuresti in Canada. Am vizitat-o inpreuna cu Gorcea Marius si Gabi.

  Tinerii: Frate draga! sunt motive si imprejurai care noi nu le nu le cunoastem. Cat despre aceasta batranica care vorbea perfect romaneste la varsta de 91 de ani. Noi nu credem ca este corect sa folositi cazul dansei ca exemplu pentru toti tineri din America si Canada. Asa cum bine stiti: Chemarea fiecaruia dintre noi, este diferita si personala. Intelepcinea fiecaruia dintre noi, este diferita si personala. Memoria fiecaruia dintre noi, este diferita si personala s.a.m.d. Noi nu credem ca este corect sa trimeteti o generatie intreaga de Tinerii Romani Americani sau Canadieni in iad, pentru ca o batranica a invatat limba romana, iar Tinerii Romani din America sau Canada, dintrun motiv s-au altul, n-au putut sa faca aceasta. Nu toata lumea a primit darul de a invata mai multe limbi frate draga. Noi cunoastem chiar sute de pastori romani din in America si Canada care sunt aici de mai bine de 20 de ani, (inainte ca noi sa fim nascuti), si nu au avut darul de a invata mai multe limbi. Nu pot sa predice si in limba engleza, desi dansi sunt mult mai avantajati decat noi in sensul acesta. America si Canada le ofera scoli gratuite pentru a invata limba acestor natiuni. Era de datoria fiecaruia dintre eii sa invete limba acestor tari, pentru ca se afla pe un pamant strain. Ne intrebam: Ce se vor face, daca urmatoare trimetere, le-o va face Dumnezeu: “sa mearga si sa propovaduiasca evanghelia in China”. Oare, o sa oblige si natiunea chineza sa invete romaneste ???

  Pastor: “Hozan Vasile “: Porunca Bibliei si a lui Dumnezeu este ca sa nu pierzi cel mai mare dar pe pamant: Limba materna. Cand o perzi pe aceasta nu mai esti om intreg. Duhul Sfant a respectat limba fiecarui popor. Putea sa vorbeasca Evreieste pt. ca toti prozeliti veniti la Ierusalim la Cinzecime stiau limba, ca erau evrei sau prozeliti. Dar le-a vorbit la fiecare dupa limba de unde a venit in ziua Cinzecimii. Aceasta denota ca tu trebue sa inveti limba poporului in care locuesti (daca se poate) dar sa uiti limba ta.

  Tinerii: Chiar credeti ca aceasta este dorinta si porunca Lui Dumnezeu sa invatam romaneste??? Pentru aceasta credeti ca Domnul Isus si-a dat viata si a acceptat sa fie rastignit pe cruce??? Daca a fi asa frate draga, ar insemna ca oricine isi pastreaza limba materna ajunge mantuit. Iar cat despre ziua cinzecimi: Oare ceia ce spuneti dvs. este ceia ce-a vrut Duhul Sfint sa ne spuna??? V-ati intrebat vreo data: ce se intampla, daca Duhul Sfant le vorbea acestor popoare la ziua cinzecimi in limba Evreiasca??? Oare mai recunosteau ei, caci ceia ce sa petrecut acolo a fost o putere: divina, deosebita, neobisnuita, o putere Dumnezeiasca??? Cititi Fapte cap. 2: 6 – 7 si 8 “Toti se mirau, se minunau, si ziceau uni catre alti: Toti acestiea care vorbesc nu sunt Galileeni. Cum dar ii auzim vorbind fiecare pe limba noastra in care ne-am nascut?”. Acolo s-a inplinit o prorocie frate draga, data de Dumnezeu prin prorocul Ioel (Fapte 2: 16 si 17). Ceia ce sa petrecut acolo a fost o minune Dumnezeiasca. Acesta a fost motivul, pentru care Duhul Sfant a vorbit fiecaruia pe limba lui. Noi nu credem ca a facut aceasta ca noi tineri din secolul XXI sa invatam romaneste. Ne este foarte greu sa va spunem, pentru ca sunteti un om mai in varsta si avem mult respectul fata de dvs. Cu privire la versetele ca ni le-ti dat, va rugam sa ne iertati, dar ceia spuneti dvs. si felul de a interpreta Bibliia in acest comentariu, este foarte gresit.

  Pastor: “Vasile Hozan”: Este un mare pacat fata de Dumnezeu si oameni si poporul in care esti acum nu te vor aprecia nicicand ca le-ai invatat limba lor si ai uitat-o pe a ta.

  Tinerii: Noi nu stim de unde ati luat versetul acesta frate draga. Poporul in care traim ne apreciaza daca le vorbim limba si pot sa se inteleaga cu noi. Nu credem ca-i intereseaza daca ne-am pastrat sau nu limba parintilor nostri, odata ce ne-am nascut in America sau Canada. Iar cat despre noi, sa stiti ca: “nu ne intereseaza de loc ce spun oameni despre noi”. Ceia ce ne intereseaza este: “sa intelegem mesajul Evangheliei si legea Lu-i Dumnezeu, ca intr-o zi sa ajungem in vesnicii”.

  Pastor: “Hozan Vasile” Canada: Cu cat mai mult sa vorbesti in engleza in fata unei adunari de romani aceasta nu se cade nici cat. Un englez sa vina si sa vorbeasca si un roman sa translateze este normal si accetabil, ba, chear de dorit. Dar un roman sa vorbeasca la romani in engleza este ceva cum nu se poate mai grav. Sigur aceste consideratiuni se incadreaza la , “Pareri-si-Pareri”

  Tinerii: Aceasta este parerea dvs. si v-o respectam. Dar aceasta nu inseamna, ca asa trebuie sa fie frate draga. In concluzie frate Hozan: Se vede ca din ura fata de aceasta generatie tanara, majoritatea pastorilor romani americani sau canadieni, rascolesc biblia din coperta-n coperta dupa versete favorabile. Fac aceasta ca sa poata scuza lipsa dumnealor de cunoastere a limbi engleze si in acelasi timp, sa motiveze piederea tinerilor din bisericile noastre. Iubite frate!!! noi va cerem doar 30 de minute predica si in limba engleza, ca sa intelegem cuvantul evangheliei si legea Lui Dumnezeu. Dumnezeu va spune: (Ioan: 10 cu 11) “Pastorul cel bun isi da viata pentru oile lui”. Ne intrebam: oare ce-ar face pastori romani, daca ar trebui sa-si dea viata pentru noi??? Pana in present, avem pastori care ne-au scris: “ca ne-ar face martiri”, credem ca ne-ar arde pe rug daca ar putea. Iar alti se opreste scurt de a ne blestema in numele lui Cristos, atat pe noi cat si pe parinti nostri. Si aceasta pentru ca n-am invatat, s-au nu am fost invatati de parinti nostri limba romana. Aveti mare grija frate draga, nu va grabiti in a blestema tineri. Sa stiti ca nu aceasta a fost trimiterea dvs.

  In calitate de pastor si lucrator in campul Evangheliei, Dumnezeu nu va permite aceasta. Ganditiva la ceia ce ia spus Dumnezeu lui Balaam, cand acesta a vrut sa blesteme copiii lui Israel. (Numeri 22 cu 12): “Sa nu te duci cu ei si sa nu blestemi poporul acesta, ca este binecuvantat”. Si noi azi facem parte din poporul Lui Dunezeu. Am fost dusi la o binecuvantare si-am fost binecuvantati. Aveti mare grija frate draga, nu supatati pe Dumnezeu. Pe Balaam l-a salvat o magarita, nu stim cine va salva pastori romani din America si Canada, daca ne veti blestema. Observam ca ne dati foarte multe versete biblice si ne bucuram de aceasta, pentru ca este cuvantul Lui Dumnezeu. Regretam totusi interpretarea dvs. cu privire la aceste versete. Am dori si noi sa va dam doua versete, niste porunci date de Domnul Isus, si nu de niste inparati ai vechiului testament: (Marcu 16 cu 15) “Duceti-va in toata lumea, si propovaduiti Evanghelia la orice faptura”, (nu numai la romani). (Matei 28 cu 19) “Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezîndu-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfîntului Duh”, (nu numai din romani, frate draga). Am putea sa va dam o multime de versete cu porunci date de Dumneze, care va face direct responsabili si vinovati de sufletele noastre, dar nu o v-om face. Gandindu-ne la frati si prieteni nostri: “Tinerii Romani Canadieni”, ne vom ruga pentru dvs. In calitate de pastor si lucrator in campul evangheliei Dumnezeu sa va schimbe inima, si sa puna in dvs. o adevarata dragoste de turma, si-n special o dragoste pentru mielusei Lui. “Tinerii Romani Canadieni”. Va rugam sa ne iertati. Multa pace va dorim.
  Din dragoste si mult respect: “Tinerii Romani Americani”.
  _____________________________________________________________

 22. “Stimati frati: Oamenii care privesc un lucru din unghiuri diferite vad acelas lucru, dar diferit. De aceea sa nu va mirati de reactiile diferite pe care le veti primi la acest articol. Oricum, daca toti privim acelasi lucru nu putem nega existenta lui, chiar daca avem pareri diferite despre el.Va felicit pentru initiativa de a scrie ceea ce este atat de real pentru dumneavoastra autorii acestui articol, precum si pentru multi altii.Vreau sa va asigur de rugaciunea mea pentru o solutie la aceasta problema care ameninta integritatea multor biserici si chiar si familii.Indemn pe tineri:• Sa se roage cu credinta pentru aceasta cauza• Sa traiasca o viata curata, de copii a lui Dumnezeu• Cu respect si rabdare, sa comunice pastorilor si comitetelor situatia generatiei lor• Sa ramana in biserici, impreuna cu parintii lor• Sa se implice in activitatile din biserica: tineret, worship, Bible study, Predicare… Astfel vor putea fi folositi de Dumnezeu pentru schimbari pozitive in acest domeniu. Cei care « dau bir cu fugitii » (give up or live the church) nu pot influienta schimbare.Domnul sa va binecuvinteze!This is not going to be easy, but the reward will be great! Fight the good fight; 2Tim. 4:7Pastor “Vasile Cinpean” Portland, OR
  _____________________________________________________________

 23. Preiubiti necunoscuti. Praise the Lord! Multumesc pentru DRAMA TINERILOR ROMANI DIN AMERICA.F E L I C I T A R I ! Sunt aici (in America) de 35 de ani…In vreme ce numai Dumnezeu poate schimba tragedia intr-un succes binecuvantat,responsabilitatile noastre referitor la tineret, sunt uriase….Si intr-o zi vom da socoteala…Faceti tot ce va sta in putinta ca toti pastorii romani, toti tatii romani si mamele, din America (si de altfel din diaspora pentruca celelalte tari urmeaza) sa auda, clar, strigatul vostru de A J U T O R !! Sa ne rugam si sa postim, unii pentru altii si pentru mantuirea tineretului Romanesc si apoi umplerea lui cu Duhul Sfant. Cu stima Ion J.
  _____________________________________________________________

 24. Dragi frati, am scris un mesaj cu ceva timp in urma, dar poate ca nu l-ati primit sau a parut superficial si nu raspundea nevoilor dumneavoastra, sau asa ati gandit. Am fost de doua ori in America si am o imagine a ceea ce se intampla acolo, in comunitatea bisericilor crestine protestante romanesti. Fara a mai face alte comentarii, incerc sa vin din nou cu cateva intrebari, pentru a intelege situatia reala, si a gasi solutiile pe care Dumnezeu le are .Daca vom privi la problema si o catalogam ca si drama( lucru care probabil este adevarat) fara a privi la Isus si la solutii, vom ramane dezamagiti, pentru ca nu vom avea nici un fel de perspectiva. Daca vom astepta ca altii sa faca ceva ca noi( ca sa nu zic voi) sa ne bucuram de noi oportunitati de a invata si a sluji, putem sa asteptam inca alti ani. Lumea piere din lipsa de cunoastere a lui Dumnezeu,iar biserica duce lipsa de hrana din pricina ca este lipsita de Prezenta Lui.Vindecarea rapida a celor mai multe dintre bolile noastre religioase, s-ar putea face intrand in aceasta Prezenta, prin experienta spirituala, devenind dintr-o data constienti ca noi santem in Dumnezeu si ca Dumnezeu este in noi.

  Criza din biserica Romaneasca, nu este doar in diaspora ci se vede peste tot in jurul nostru: vieti superficiale, filozofii religioase gaunoase, preponderenta elementului de divertisment in reuniunile evanghelistice, glorificarea oamenilor, increderea in aparentele religioase, partasii asa zise spirituale, metode comerciale, confundarea unei personalitati dinamice cu puterea Duhului Sfant: acestea si altele asemanatoare, sunt simptomele unei afectiuni maligne, ale unei maladii sufletesti profunde si grave. Ce este de facut? Va fi nevoie de inimi hotarate si nu de putin curaj, pentru a ne smulge din stransoarea vremii noastre si a ne intoarce la caile biblice. Este acest lucru posibil ? Cu siguranta da. Orice om care, prin pocainta si intoarcere sincera la Dumnezeu, se va rupe de sabloanele in care a fost tinut si va merge direct la Biblie pentru a-si fixa standardele spirituale, va fi uimit de ceea ce va afla acolo. Acum chiar ca nu astept raspuns, dar ma bucur daca imi raspundeti .MZ
  _____________________________________________________________

 25. Dragii nostri, Multumim pentru aceste minunate ganduri. Va trimitem acest mesaj ca unii care avem 3 copii plecati in afara granitelor tarii noastre (Austria, Anglia si Portugalia). Avem 6 nepotei minunati care traiesc in afara granitelor tarii. Ne uitam la ei cu multa dragoste si intelegem ca ei se exprima cel mai bine in limba poporului in care s-au nascut si in care traiesc, chiar daca in familia lor se vorbeste romaneste. Sunt incurajat ca in Biserica Penticostala “Emaus” din Graz – Austria (unde avem 5 nepotei) toate serviciile divine sunt cu traducere romana – germana astfel incat tanara generatie sa-L laude pe Domnul, sa se inchine Lui si sa asculte predicarea Cuvantului in limba ei materna. Poate este o solutie si pentru bisericile romane din America.Noi ne rugam pentru tanara voi, generatie din America, astfel incat sa ramaneti tari in Domnul, inradacinati in Cuvantul Lui si sa sporiti tot mai mult in lucrarea Imparatiei Cerurilor.

  In perioada 25 – 27 mai 2007 vom avea la Deva – judetul Hunedoara o intalnire de 3 zile de post si rugaciune pentru Trezire Spirituala. Vom aduce inaintea Domnului aceasta nevoie si vom mijloci astfel incat Domnul sa ofere solutia Lui pentru Slava si Gloria Numelui Sau. Atasat va trimitem un model de invitatie la intalnirea de 3 zile de post si rugaciune pentru informare. In eventualitatea ca veti gasi cu cale ca postul si rugaciunea este o solutie alternativa, pe langa celelalte incercari de revigorare a bisericilor romane din America va incurajez sa promovati postul si rugaciunea in randul generatiei tinere. La ultima intalnire de 3 zile de post si rugaciune 01 – 03 martie 2007 de la Baile Felix – Oradea din cei peste 300 de participanti in jur de 50-60% erau tineri. De asemenea la Viena la intalnirea de 3 zile de post si rugaciune din perioada 19 – 21 aprilie 2007 din cei peste 300 de participanti, in jur de 60 – 70 % erau tineri. Dumnezeu ne-a chemat la o lucrare speciala de post si rugaciune, chemam bisericile romane de pretutindeni la post si rugaciune pentru trezire spirituala. Lucrarea aceasta se extinde si tot mai multe adunari sunt cuprinse de flacara trezirilor spirituale. Ne rugam ca Domnul sa aprinda toate bisericile romane din America.Cu toata drasostea noastra,Ilie Pop
  _____________________________________________________________

 26. Multa pace! Ma numesc Corneliu M. si sunt pastorul Bisericii Crestine……….. Am citit apelul parintilor tinerilor romani americani trimis in urma cu cateva saptamani, insa nu i-am dat prea mare atentie. Stiti ca in ultima vreme circula tot felul de mesaje, chiar si in lumea numita crestina evanghelica, multe din ele nocive si distrugatoare. De aceea, a trecut neobservat aproape pentru mine, desi simteam ca undeva, ascunsa, este o durere a inimii…Dar nu am scris nimic atunci si, din pacate, nici nu ne-am rugat pentru problema aceasta… Aceasta scrisoare de 23 de pagini insa, am citit-o cu toata atentia, si acum stiu cu siguranta ca aveti nevoie mare si urgenta de ajutor, ceea ce inseamna nu numai 30 min de predicare in engleza duminica seara, ci mult mai mult… Veti intelege aceasta atunci cand veti avea cele 30 min si veti descoperi ce pot face 30 de minute, doar 30 de minute… Predicarea inteleasa si primita in inima aduce cu sine convingerea, uneori de pacat, alteori a superficialitatii, nepasarii sau chiar a pierzarii.Si urmeaza apoi inevitabil lucrarea de consiliere pastorala (ceea ce nu se prea face nici macar in Romania, si expune si tinerii de aici multor probleme neimaginate de generatia parintilor lor…).

  Spun asta din experienta de peste 10 ani in predicare, predare in colegiu, rugaciune Vineri seara si consiliere pastorala. In concluzie, va inteleg durerea si preocuparea. Cererea dvs este derizorie (30 min.!), si nu pot crede ca sunteti impinsi afara sau marginalizati… Este absurd aproape ceea ce spuneti despre multi pastori si biserici…, si totusi este adevarat…, din poacate…Eu nu am fost in America niciodata, insa am multe rude acolo. Nici nu prea intentionez sa ajung acolo, auzind despre multi care fac circuit Romania-America…, si care mai mult creaza probleme decat rezolva (probabil ca banii au un substrat serios acolo…). Am fost insa in cateva biserici romanesti din Austria, si am vazut o parte din problemele mentionate de dumneavoastra. Si acum, in incheiere: vom face ceea ce putem pentru dumneavoastra la acest ceas trist al istoriei tinerilor romani din America, si anume NE VOM RUGA PENTRU VOI IN FIECARE VINERI SEARA, cu increderea ca “Rugaciunea poate face TOT ce poate face Dumnezeu. “Domnul sa va binecuvinteze si sa va pazeasca. Cu dragoste de frati, Corneliu M.
  _____________________________________________________________

 27. Am citit cu atentie continutul articolelor expuse pe acest site vizavi de “dilema’copiilor nostri nascuti sau crescuti in America. In calitate de parinti credinciosidesigur suntem preocupati de viitorul copiilor nostri. Le urmarim cu mult interes afectiv si pasiune fiecare stagiu in procesul de maturizare spirituala.Continutul articolului cu autor necunoscut mi s-a parut decent si pertinentprezintand destul de lucid si corect “pulsul’ bisericilor penticostale din comunitatile romanesti din America. In sanul multor biserici penticostale romanesti din diaspora se practica o “CABALA’ care altereaza continutul sacrual revelatiei divine al Cuvantului lui Dumnezeu. Sa nu uitam extremele sunt totdeauna periculoase si riscante. Intr-o lume cu o perpetua schimbare, Biserica trebuie sa ramana eficienta in marea ei misiune ca Trup al lui Hristos.In navodul multor biserici americane binecunoscute, serioase se prinde multpeste. Este adevarat nu tot este comestibil. Cati “pesti” se prind in navoadelebisericilor noastre penticostale din diaspora ? Dorim sa castigam suflete pentru CRISTOS intr-un mod cat mai confortabil.Sa nu folosim sloganuri ieftine si morbide chiar si citate biblice pentru a ne masca traditionalismul nostru ineficient si nebiblic. Oricum este mai preferabil ca copiii nostri sa-i stim intr-o biserica americana ( daca in bisericile noastre nu-i putem ajuta sa-si gaseasca locul) decat in locuri rau famate.Asezandu-ne la masa dialogului cu o inima curata si deschisa, calauziti de Duhul lui Dumnezeu vom gasi solutii si optiuni pentru a rezolva si aceastaproblema atat de spinoasa a copiilor nostri “romano-americani”.”LIVIU CICEU” SEATTLE.
  _____________________________________________________________

 28. Dragi frati,va scriu pentru ca inteleg foarte bine ingrijorarea voastra, traim intr-o societate in continua schimbare si cred ca atitudinea voastra este justificata, dar cred ca identitatea noastra nationala nu trebuie sa se dizolve in cultura “americana”. Limba este un factor hotarator in pastrarea identitatii unei natiuni. Cred ca tinerii romani sunt capabili sa invete limba materna si sunt datori sa o faca din respect pentru identitatea lor reala. Nu conteaza cat de ‘evoluati’ am ajuns in anumite aspecte, unele valori trebuie sa ramana nealterate. Exista solutii la aceasta problema: eg. ar fi necesar ca bisericile cu un nr. semnificativ de membrii sa organizeze un al doilea serviciu in lb. engleza si de asemenea sa investeasca ceva mai mult in educarea tinerilor romani si in perpetuarea culturii si limbii romane.

  Am trait timp de 6 ani in afara Romaniei si am putut vedea ca romanii sunt din pacate natiunea cea mai ciudata ( ca sa nu folosesc un termen mai dur): pe de o parte sunt dintre aceia care isi pierd instantaneu si voit identitatea si devin niste bieti parveniti care se tem sa spuna cine sunt si sa vorbeasca limba parintilor lor! Pe de alta parte exista, cu regret trebuie sa recunosc, o tendinta a unor crestini de a “tine cu dintii” de obiceiuri si ritualuri care nu au de-a face nici cu bunul simt, ce sa mai vorbim de invatatura Bibliei! Poveri inutile pe care cei tineri nu cred ca este cazul sa le mai poarte.In concluzie, problema ramanerii tinerilor in biserica nu este doar una legata de limba in care se predica, ci de relevanta mesajului trait de fiecare dintre noi! Limba este o bariera care poate fi depasita, dar problemele spirituale si morale, trairea crestina autentica cred ca sunt adevaratele probleme cu care se confrunta atat generatia tanara din America cat si cea din Romania.Va incredintam in mana Domnului si El sa va lumineze si sa dea izbanda, deoarece este lucrarea Sa, este Biserica Sa! In Cristos, pastor Daniel M.
  _____________________________________________________________

 29. Impreuna cu cei din ceruri, sa spunem, si sa ne inchinam inaintea Domnului Dumnezeu:”Amin.” “A Dumnezeului nostru, sa fie lauda, slava, intelepciunea, multamirile, cinstea, puterea si taria, in veci vecilor ! Amin.”Domnul Isus Hristos spunea: “este mai bine sa dai, decat sa primesti..” iar valoarea unui om este data si de: ceia ce da el altora, nu in ce este el capabil sa primeasca.Stimati tineri, Domnul Isus Hristos cu cateva momente inainte de a se inalta la ceruri,a spus ucenicilor sai; “..voi veti primi o putere, cand se va pogora Duhul Sfant peste voi, si-mi veti fi martori in Ierusalim, in toata Iudeia, in Samaria, si pana la marginile pamantului..”Stimati tineri, ucenici ; Cuvantul propovaduit pretudindeni de dumneavoastra, este insotit de Domnul Isus Hristos, lucreaza impreuna cu dumneavostra si intareste Cuvantul prin ? ” cine va crede si se va boteza, va fi mantuit; dar cine nu va crede va fi osandit…iar cei care cred “..in Numele Meu vor scoate draci; vor vorbi in limbi noi; vor lua in mana serpi; daca vor bea ceva de moarte, nu-i va vatama; isi vor pune mainile peste bolnavi, si bolnavii se vor insanatosa..

  “Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: “Faceti asa cum “este scris” si ve-ti merge din putere in putere, pana la marginile pamantului, voi pune dintre voi in Biserici cu adevarat : apostoli, prooroci, invatatori, pe cei care au darul minunilor, tamaduirilor, ajutorarilor, carmuirilor, vorbitori in limbi , plini de darurile Duhului Sfint, de: intelepciune, cunostiinta, credinta, tamaduirilor, putere sa faca minuni, deosebirea duhurilor, felurite limbi cu talmacirea limbilor, altfel din munca dumneavoastra nu iese decat niste alama sunatoare, alama zanganitoare”Alaturat va trimit cateva date din activitatea mea profesionala, date de cei care m-au cunoscut mai indeaproape, pentru a ne cunoaste..Va doresc toate cele bune si sa fiti binecuvantati de Domnul Dumnezeu cu rauri de binecuvantari.Cu stima: “Gheorghe Bordeianu”.
  _____________________________________________________________

 30. Buna, Am vazut articolul dvs. publicat, si nu vreau sa fiu prea rau sau sa ma intelegeti gresit. De ce copii dvs. sau tineri de acolo nu participa la bisericile americane de ce trebuie sa fie biserici romane? Americani penticostali nu se inchina la acelasi Dumnezeu ca si noi romani? Asta-i riscu si ar trebui sa vi-l asumati nu puteti fi si cu bunastarea din punct de vedere financiar pentru ca majoritatea pentru asta ati mers acolo si cu ceea ce vreti voi de la biserica. Eu cred ca nu degeaba Dumnezeu ne-a pus intr-un loc si intr-o tara, din pacate uni dintre noi fugim de responsabilitatile pe care Dumnezeu ni le da. Nu dati vina pe Dumnezeu acuma ca nu merg bine lucrurile din punct de vedere spiritual (asta ii o consecinta la deciziile luate mai demult) ca nu a Lui e vina ci a voastra. El ne-a dat posibilitatea de alegere. Voi ati ales. Asta este. Solutia ar fi: mutati-va inapoi in tara voastra de origine si invatati-va copii sa vorbeasca romaneste iar daca nu asa cum am mai spus mai sus lasati acesti tineri la bisericile din america ca har Domnului sunt destule. Ati cerut sa ne rugam. Ce sa ne rugam?Din pacate uneori vrem sa parem asa de spirituali da nu ne prea iese.DOMNU SA VA LUMINEZETibi B. _____________________________________________________________

 31. Reply la mesajul de adjustor: E bine de stiut ca avem nevoie de darul talmacirii limbilor.Pastorii din USA care nu invata limba engleza nu pot fi buni cetateni Americani, deci nu sunt un exemplu pentru generatia lor. Daca nu vor sa invete engleza, atunci sa se roage Domnului sa le dea darul talmacirii limbii engleze, si sa inceapa sa si vorbeasca prin Duhul Sfant in engleza. Domnul nostru este un Domn care stie toate limbile. Noi de ce nu vrem sa invatam limba tarii in care traim? Nu spune aceasta ceva despre faptul ca vrem cu incapatanare sa vorbim doar romana, si prin aceasta ii neglijam pe cei care nu stiu romana ci doar engleza? Daca parintii stiu si romana si engleza, de ce nu faceti la adunare cursuri de engleza, prin care toti sa invete engleza? Aveti tineri si oameni destepti, de ce nu vreti ca acestia sa-si foloseasca darul lor de a-i invata si pe altii engleza? Cum credeti ca vor privi Americanii un om care nu stie sa-i spuna nici macar ceea ce crede, nici macar sa le spuna despre Isus Mantuitorul si Domnul tuturor?Daca cerem cu credinta un lucru, il vom primi. Domnul sa va dea intelepciune si pricepere in toate limbile pamantului, ca sa duceti Evanghelia la toate popoarele. Hudson Taylor a invatat chineza pentru a vesti Evanghelia la chinezi. Noi vom invata engleza ca sa vestim Evanghelia Englezilor si Americanilor? Ce fel de evanghelisti suntem? Domnul sa va intareasca in toate! Pace si bucurie! Cu dragoste, “Lucian Nica”
  _____________________________________________________________

 32. Salutari, Domnul ne stie sufletele noastre si voi aveti dreptate in tot ceea ati scris.Si eu fac parte din aceasta categorie de tineri, desi sunt numai de 4 ani in America. Eu acuma sunt cam la acelasi nivel cu Engleza si Limba Romana, de aceea nu am probleme cu o predica in Romaneste, dar ma doare adanc pentru felul in care unele biserici isi imping tinerii dintr-un colt al biserici intr-altul; prin felul in care ati mentionat in scrisori, cat si prin alte metode care nu fac parte din Cuvantul lui Dumnezeu. Ma rog la Domnul nostru pentru ca eu sa fac ceea ce este bine inainte Lui si ma rog din plin pt tineretul biserici noastre, dar am sa incep ca sa ma rog ca Domnul sa binecuvanteze pe cei care se ocupa de aceste scrisori si pt tineretul romano american. God bless you all!!!! in Christ, “Fineas”
  _____________________________________________________________

 33. Mai intii sa ma recomand sint o sora din Idaho am 6 copii nascuti in romiinia si una nascuta aici. Cea care este nascuta aici o ducem tot timpul la americani ca acolo intelege si a spus ca ii place la tineret ca au fan acolo,are 17 ani vorbeste romiineste dar nu intelege sensurile si expresiile si ii este foarte greu,iar imi spune ca este plicisita ca nu intelege si de multe ori nu o iau cu mine si cind plec la biserica la romini in drumul meu o las acolo la americani,ma gindesc si eu de multe ori ca si eu am fost tinara dar la noi aveam fratii batrini carte se ocupau de noi si se facea staruinte si boteza domnul cu duhulsfint de fiecare data cind ne adunam,dar si tineri erau mai seriosi,prin purtarea lor imbracamintea lor orcum nu ma leg de baticuri dar cind noi tinerii fiind acum 30 de ani ne era rusine sa raspundem unei surori sau unui frate daca iti spunea ceva,aici daca ii spui ceva unui tinar parintii spun ai grija ca imi pleaca di biserica,si cintarile care le cintam erau duhovnicesti aici ertati-ma in unele bisericii cinta tinerii de iti vine sa dansezi.

  Mi-a spus o americanca ca ea nu a vazut tineri la americani cum sint la romini bisericile pline,va rog sa ma scuzati daca am dat exemplu de cind eram vremurile acum 30 de ani tinjesc dupa asa ceva duc lipsa,ceea ce nu mai vad astazi,am pe fratele meu locuieste in Portland si cind a venit in america a spus ca conventiile erau duhovnicesti acum dupa mine am fost de doua ori in portland si odata la arizona acum sint apa de ploaie bani aruncatii degeaba stau tinerii pe afara de vorba ca nu-i intereseaza sau ca nu inteleg vin frati din romiinia cu o predica scrisa pe o foaie si se plimba in america 2 luni de zile dupa aceea ,dragii tinerii intelegeti ca cine este nascut din dumnezeu nu se supara si cine are nasterea din nou ramine pe stinca asta trebuie sa ni se spuna noua astazi si voua la fel in biserici sa se predice sa facem voia lui dumnezeu cea sfinta si placuta sa na invete cum sa traim sa ascultam de el sa avem nasterea din nou si sa fim uniti in post rugaciune strinsi in dragostea frateasca si o sa vadeti cum o sa stea tinerii in adunare,

  dar inteleg destul de bine situatia voastra ca nu intelegi si este normal ca va-ti nasut aici si cealalta generatie nu se va mai vorbi romineste ca este normal.Atit timp cit te nasti aici traiesti aici asa cum se intimpla si la noi in rominia. vine alte nati si peste 2 generatii deja fe integrezi acolo unde traiesti muncesti vorbestilimba acelei tari unde locuiesti,cam atita am de spus nu stiu daca am suparat pe cineva si altceva ce se mai intimpla la noi mult ceea ce vad tinerii si copii mei la fel certurile din biserici dupa scaune sa fie ceva nu stiu de unde boala asta sa stai in frunte mai bine stai in banca ta nu te-a chemat dumnezeu dar tu vrei sa predici ca va spun sincer te ia somnu la cite unu unde mai este si pricina de poticnire,ar trebui fratii crescuti la maturitete si sa se ocupe de tinerii nu de scaunele va rog sa ma iertati dar am spus ce am simtit,la ora actuala dintre pastorii care imi plac cum vorbeste pentru tineri este “Cristi Ionescu” a vorbit foarte bine la conventia din arizona si altceva va rog sa dati la tinerii in englrza sa asculte predici de fratele “Iosif Ton” care se gasesc de cumparat acest frate are niste studii si in romineste si in engleza sa ne rugam unii pentru altii si d-l sa lucreze el dar sa-l lasam pe el nu noi sa auzim de bine va rog daca mai aveti scrisoarea care ati trimis-o puteti sa mi-o trimite-ti si mie pe cea din ianuarieElena D. o sora din Idaho.
  _____________________________________________________________

 34. Romanii care insista in predicarea exclusiva in limba romana, au o problema ei insisi. Multi romani (mai mult sau mai putin nationalisti) nu sint capabili sa dea un sinonim pt cuvinte ca: ispasire, indreptatire, neprihanire. Ce sa mai vorbim de realitatea teologica care se ascunde in spatele acestor cuvinte fundamentale Evangheliei. Dar in ciuda incapacitatii lor lingvistice, ei vor ca un tinar submers in cultura americana sa aiba o intelegere mai bogata a unor cuvinte romanesti decit chiar parintii lor romani! Good luck! (Succes!)
  _____________________________________________________________

 35. Stimati frati,
  Am ramas foarte impresionata de continutul adevarat al acestei petitii, dar mai ales al spiritului umil si curat cu care a fost scrisa. Sotul meu a decis, la numai un an de America sa trecem la o biserica Americana conservativa. Desi tot timpul am dus lipsa partasiei cu fratii Romani, ne-am sacrificat pentru copii. Am ales biserica conservativa, pentru ca acolo am gasit principiile sanatoase care le-am lasat acasa, in Romania. Copiii nostri au fost expusi la scoala duminecala, memorizare de versete, si cu virsta, la slujire. Prin ei, si noi am invatat sa nu fim crestini de consum numai, ci crestini care slujesc acolo unde este nevoie ( nu numai unde ne putem etala talentele). Am facut bine sau rau? Dupa 24 de ani in America, am ramas cu aceasi tinjeala in suflet. Ar fi fost bine sa fi ramas in ” poporul” nostru, cultura noastra, obiceiurile noastre. Noi nu prea am avut parte de asemenea partasii. Pe copii i-am invata ce a fost pozitiv din cultura noastra, dar mai ales, am semanat in ei cunostinta faptului ca am lasat in urma frati si surori care au fost un exemplu de credinta, cum nu am cunoscut aici. Le-am spus despre marile treziri din Romania, de biserici pline, de minuni savirsite de Dumnezeu, de dusmani ai credintei care se intorceau la Dumnezeu. Ce este important, insa, e ca din frageda tinerete, copiii au crescut intr-un mediu spiritual inflacarat, chiar daca nu a fost la fel cu experienta pe care sotul si cu mine le am avut in Romania, in anii 70-80. Am scris toate acestea, ca sa subliniez ca cele scrise in petitia de mai sus este foarte real. Cu spiritul nostru passionat ca Romani in America, cu experienta noastra bogata, fiind si Romani si Americani, am putea contribui atit de mult in viata copiilor nostri! Si ei la rindul lor, ar contribui nu numai in mediul de biserica Romanesc, dar in mediul in care se misca si lucreaza, si se scoleaza, fiind o lumina si o sare intr-o cultura care apune.
  Cu tot respectul,

  Viorica Burca
  Profesor de Muzica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s